Információs oldal a HPV-vírusról

HPV orvos válaszol


Kérjük segítse munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, biztosítjuk Önnek, hogy adományával működését támogassa. Kérjük, lehetőségeihez képest utaljon egy jelképes összeget (500, 1000, 2000 Ft) az alábbi számlaszámra:

10700718-48516709-51100005

Admányozzon oldalunknak !

 

 

 

  

 

Kedves Érdeklődők!

Az orvos válaszol rész a doktornő elfoglaltsága miatt jelenleg nem üzemel.

Megértésüket köszönük.

Üdvözlettel: HPV-Centrumok

  


Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nőgyógyászati kisszótárunkat! Szótárunkban magyarázatokat találhatnak az oldalunkon előforduló idegen kifejezésekről.

 

Nőgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • HPV-teszt negativitás esetén HPV elleni védő oltás javasolt.(az oltás-sorozat alatt, 6 hónapig kerülendő a partner-váltás)

Kezelés

  • ASC-US vagy LSIL citológia mellett magas rizikójú HPV-fertőzés esetén vényköteles tablettás immunerősítő terápia:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül
    • 6 hónap múlva kontroll vizsgálatok: citológia, HPV-teszt
  • ASC-H, HSIL citológia esetén kisműtét (konizáció) javasolt. 2-3 hónap múlva OEP támogatással (ingyen) elvégzendő HPV-teszt pozitivitás esetén vényköteles tablettás immunerősítő kezelés ajánlott:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül.
 

Diagnosztika

  • Rákszűrés évente.
  • ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL citológia esetén HPV-teszt
Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-07-24

Kedves Doktórnő!
30 éves vagyok.tavasszal P2 eredményű rákszűrésem volt.hormonhiányt és gyulladást diagnosztizáltak ez mellé valamint HPV szemölcsöket.Az orvos azt mondta, hogy a citologia nem mutatott ki HPV fertőzést és csak külső jelek vannaK.Vagyis a méhszájamon nincsenek jelei a fertőzésnek.Ecsetelőt kaptam, de a szemölcsök sajnos újra kiújulnak.Mit tegyek?

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Külső nemi szervi HPV fertőzése van, mely valóban eltávolítandó. Ha újra előjönnek, akkor kiegészítő kezelésként egy minimum 3 hónapos immunerősítő tabletta kúrát javaslunk (2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünettel, 3X ismételni, 3X2 tabletta a napi dózisa).
Érdeklődjön a kezelőorvosáról.
Sajnos ez egy fertőző kinövés, ezért a szexuális életet nem szoktuk javasolni a gyógyulásig.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Érdeklődő!



Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-23

Kedves Doktornő!!
Benignus sejtelváltozások.2012.06.07-én vették le a mintát.
3 éve a rákszűrési eredményem P2 de a HPV gyanuját mindig ráírják.
A mostani eredményem is P2 és a HPV mellett a gyulladás is szerepel de emellett cenicális metoplázia van rajta.Mit jelent ez?Nem kaptam semmi féle gyogyszert vagy kupot ecsetelést kaptam a kezelő orvos azt mondta hogy 3hónap múlva megismételjük a rákszűrést és ez mellett a HPV-ét,Chl.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:Andrea

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem tudom, hogy hany eves...De valoszinu, hogy, amit az kezeloorvosa ajanlott, az helyes.
A cervicalis metaplasia egy joindulato elvaltozas a mehnyakon. Teendo nincs.
A HPV (es gondolom a Chl=chlamydia) kimuatatas is mar indokolt lenne, hogy tenyleg van-e vagy sem, es melyik tipus.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-23

Kedves Doktornő!
16 éves vagyok,1 éve van egy párom,akivel lefeküdtem.Beszéltem anyukámmal,ő azt mondta nem árt ha elvisz a nőgyógyászhoz ,mert még nem voltam,és hogy minden rendben van-e. Vettek kenetet,azonban az eredményem p3 lett.További kenetet vettek később,ugyanúgy p3,és kiderült,hogy HPV-m van.Ez van a papíromra írva: 'A minta HPV DNS pozitív,és magas HPV(HR) típu(okat) tartalmaz. HPV genotípus: 59,66 . Nagyon megijedtem,ahogy anyukám is. Időpontot,csak másfél hónappal később kaptam,hogy beszéljek a doktor úrral mi a teendő.Addig nem szeretnék várni,hogy nem tudok semmit.Kérem segítsen,mi a teendő ilyenkor? Mi a veszélye? Mit kerüljek? Mivel fognak kezelni? Igaz hogy meg kell műteni? Sajnos sok rémtörténetet hallottam,ezért félek nagyon.Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:


*Kifelejtettem,hogy az első nőgyógyászati vizsgálatomon az orvos felírt fogamzásgátlót.Szóval 1 hónapja azt szedem. Azt abba kell hagynom ha esetleg gyógyszeres kúrára fognak?



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves 16 éves!
Először is nem szabad megijedni.
Aki elkezdi a szexuális életet, az találkozni fog a HPV-vel. És persze más nemi úton terjedő betegséggel...
A Te korosztályodban minden 2. lány HPV fertőzött, a fiúknál pedig 3-ból 2 biztos HPV hordozó.
Tehát elég nagy az esély, hogy aki szexuális életet él, az megkapja a vírust.
Viszont a fiatalok többsége meg is gyógyul. 90-95%-ban. De ez nem egy gyors folyamat.
Először is tudni kell, hogy most milyen stádiumban van a HPV által okozott sejtelváltozás. Azaz a P3 mellett még milyen diagnózis szerepel: ASC-US, LSIL, AGC, ASC-H, HSIL? Mert nem kell azonnal megoperálni egy kislányt!
Viszont! Fontos tudni a mostani állapotot és 3-6 havonta kell ellenőrizni, hogy milyen irányba halad. Szoktam javasolni egy immunerősítő kúrát is, hogy meggyorsítsuk a vírus kiürülését, de fiataloknál, ha nincs semmi alapbetegség vagy komoly stressz, dohányzás, akkor ez a folyamat magától is elindul.
Nagyon fontos lenne viszont, hogy tabletta helyett óvszert használj védekezésre! Nem szégyen, ha a lánynál van gumi! Sőt, nagyon okosnak tartanám, hogy ha már a fiúk nem készülnek fel rá, akkor a lányok legalább védjék magukat! Így nemcsak a HPV-től, de más kórokozótól is megóvod a tested.
Tablettának is vannak indikációi (pl erős vérzés, nagyon pattanásos bőr, nem beállt ciklus), de legtöbbször elkerülhető lenne a kislányok műhormonnal való etetése!!! Ami szintén nem veszélytelen.
Szóval tudd meg, és írd meg a leleteden szereplő diagnózist, és akkor tudnék tovább segíteni.
Az óvszert pedig (ha csak nem vagy rá allergiás) javaslom, hogy szerezd be, és használtasd a fiúval.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves doktornő!
A papíromon semmiféle ilyen "kifejezést" nem találok amit ön leírt.Csak hogy CIN .Ez az? Ez jelent valamit?Tegnap sikerült eljutnom magánrendelésre,a doktor úr azt mondta,hogy 3 lehetőségem van,vagy műtét,vagy 3 hónapos kezelés. Azt mondta, a koromra nézve inkább legyen a gyógyszer. A fogamzásgátlót nagy részbe azért szedem,mert nagyon erős a menstruációm,iszonyatos görcsel van,és még nem állt be.Ezért kezdtem el szedni. Akkor a gyógyszer alatt ha le szeretnénk feküdni a párommal,akkor ugye óvszerrel kell.Ezzel nincs gond.De ha csak 70%os,akkor még így is előfordulhat,hogy visszakapom tőle,és a gyógyszer nem lesz elég? Azt is hallottam,hogy az orális szextől is el lehet kapni.Ez igaz? Válaszát nagyon köszönöm előre is! R.K




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves RK!
Szerintem nem szabad mutetre menni 16 evesen.
Ha nincs semmilyen immunrendszert gyengito allapotot (stressz:csaladi, iskolai, parkapcsolati, -barmilyen kronikus alapbetegseg, -dohanyzas), akkor maximum egy 6 honapos immunerosito gyogyszeres terapiat javasolnek, ovszeres szexszel (antibaby maradhat, ha a verzesed miatt kell). Kozben lehet a 3. honapban egy kontroll rakszurest vegezni, de az nem biztos, h negativ lesz mar, mert 2 HPV-d is van! Ehhez altalaban minimum 6-12 honap kell, hogy a szervezet megszabaduljon tole.
Az oralis szexszel is terjed a HPV, de azt meg nem tudjuk, hogy hogyan erdemes ellene vedekezni. Egy biztos, ha kerulod, akkor nem kapod el, vagy ha mar elkaptad, valoszinuleg nelkule hamarabb eltunik.
Baratodnak volt HPV-tesztje?
Neki melyik tipusokat mutattak ki?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Nem,ő még nem csinált HPV tesztet.Úgy beszéltük meg,hogy először megvárjuk az én 3 hónapos kezelésemet,aztán majd ha nekem nem múlik el,akkor majd utána neki is megcsináltatjuk.



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Rendben. Majd írd meg az ő HPV teszt leletét és a Te 3 hónapos kontroll eredményeidet is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-23

Kedves Doktornő!

2007-ben diagnosztizáltak nálam alacsony kockázatú HPV vírust, melyet úgy észleletem magamon, hogy szemölcseim lettek. Gyógyszerrel és ecseteléssel visszahúzódtak a szemölcsök, két kivétellel, ami azóta is megvan. Újabb szemölcsök nem jelentek meg azóta, rákszűrésem eredménye minden esetben P2. Most új partnerem van, és semmiképp nem szeretném őt megfertőzni, de én úgy gondolom, hogy már nem hordozom a vírust, mivel, mint említettem nem lettek rajtam új szemölcsök. Ennek ellenére még fertőzhetek?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Andrea

Válasz:


Azt nem említettem, hogy 40 éves vagyok. Az előző partneremnek egy pici szemölcse volt, ami magától elmúlt, még 2008-ban és utána nem lett rajta több, ebből gondolom, hogy annak ellenére, hogy van az a két szemölcsöm, már nem fertőzök.



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Andrea!
A szemolcs elvileg barmikor fertozo. De a fogado szervezettol fugg, hogy meg tudja-e fertozni.
Jo lenne attol a 2 kis kinovestol is megszabadulni. Nem lehet, hogy azok mar csak hegek?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Megcsináltattam egy tipizálást, tegnap meglett az eredmény, negatív. Nagyon megkönnyebbültem. Ezek szerint már nem vagyok hordozó?
Szeretnék megszabadulni attól a két kis valamitől, ami még van rajtam, nem heg, futószemölcshöz tudnám hasonlítani. Most azt a tanácsot kaptam, hogy teafaolajjal kezeljem. Doktornőnek mi a véleménye erről?
Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:

Andrea




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ha a HPV teszt a két kis valamiről készült, és az lett negatív, akkor azok nem szemölcsök.
Ha ez a HPV teszt a méhnyakról készült, akkor az azt jelenti, hogy ott minden rendben.
Ettől még a két pici kinövés lehet szemölcs, és fertőzhet, és eltávolítandó.
A teafaolajjal nincs tapasztalatom, sajnos.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-22

Kedves Doktornő!

37 éves nő vagyok. 2 hónapja voltam éves rákszűrésen, aminek az eredménye P1 lett. (Már a vizsgálat során megjegyezte az orvos, hogy mennyire szép a méhszájam.) A kisajkakon viszont condyloma szerű kinövéseket látott. Mivel biztosra akartam menni, kérésemre HPV tesztet végzett. (Nem tűnt úgy, hogy érdemesnek tartja a tesztet. Azt mondta, ha HPV 4 hét múlva el fog tűnni - nem tűnt... sőt!)

Mint írtam a rákszűrés P1 lett, a hüvely körüli területről vett minta viszont HPV pozitív, HR 59 lett (nem találok utalást sehol arra, hogy HPV HR is okoz condylomát
Pedig okozhat sajnos magas kockázatú HPV is condylomat. És mint itt leírja, eléggé nem akar gyógyulni...
).
(Ha nem ragaszkodom a szűréshez, most boldogan élem életem?!) Az orvos 3 havonta rákszűrést javasolt, mindaddig míg még két egymást követő negatív rákszűrésem lesz. Annyit mondott még, most engedjük az immunrendszerem dolgozni. És hogy a szemölcsökkel nincs mit tenni, mert túl nagy területen vannak - így műteni nem lehet. Tényleg nincs mit tenni a szemölcsökkel? Tényleg csak várni lehet?
Nagyon jó lenne pedig leműteni a condylomát és mellette immunerősítő tablettát is szedni (Isoprinosine-t). Magától valószínűleg nem fog elmúlni így...

Az immunrendszeremet megpróbálom erősíteni vitaminokkal.
Sajnos a condylomára az magábna nem lesz elég.


Lassan 3 éve nem esek teherbe így a korom(37) és a hír, hogy magas kockázatú HPV-m van több mint elkeserítő. Ki tudja mikor leszek HPV negatív - tehát a gyerek vállalást (sőt a férjemmel való bármilyen szintű szexuális együtt létet) jegelnünk kell. Mindezt akkor, amikor a férjem meddőségi eredményei végre jók lettek.

Nem tudom mit tehetnék, hogy megszabaduljak a vírustól, hogy aztán folytatni tudjam a meddőségi kivizsgálásom.
Férjem a meddőségi centrumban csináltatott HPV tesztet, amit a húgycsőből vettek. Úgy tudom, nem ez a leghatásosabb módja. Ez a teszt negatív lett. Ezt érvényesnek tekinthetjük?
A férfiak mintavétele akkor helyes, ha azt a makkról, a makk körüli árokról, fitymáról külső és belső felszínéről, a pénisztestről, és a a húgycső bejáratából veszik le.

Ha a DNS-ből mutatják ki a vírust, miért nem mindegy honnan veszik a mintát?
Nem.


Tényleg nincs mit tenni? Csak várni? Amíg a szemölcsök nem múlnak el, addig biztos HPV pozitív vagyok? (Nem úgy tűnnek, mint amik el akarnának múlni.)
Nagyon meg kellene tőlük szabadulni!
De ettől még lehetne terhes, csak az ide-odafertőződés esélyével számolniuk kell!
És én nem látom a condylomát, hogy mekkora és hol helyezkedik el.
Javasolnám, ha budapesti, hogy keresse fel Dr. Várkonyi vagy Dr Tisza főorvosnőket a körúti orvosi centrumban. Ők bőrgyógyászként az egyik legjobbak HPV okozta condylomákban (www.korutiorvosicentrum.hu).


Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Katalin

Kérdés:

2012-07-21

Jo napot kivanok!

Eloszor is elnezest kerek,de nincs ekezetes betum.
Aprilisban voltam nogyogyasznal.Majd kuldott egy levelet,hogy menjek vissza,mert...
Sajnos a level ott maradt a doktor urnal.
Visszamentem es kaptam egy papirt,azaz a rakszures eredmenyet.Amiben ez all:enyhe foku intraepithelialis lapham lesio (LSIL)
HPV-CIN1 kiixezve.Koros,neoplasticus hamelvaltozas azonosithato.*Pap dg.: P II
Azt mondta az orvos,hogy nem veszes,es irt fel gyogyszert,isoprinosine.Azt mondta szedjem 3 honapig.Beszedek egy dobozzal majd 2 het szunet.(bar igy sem jon ki 3 honapra...)
Azt mondta ha van panaszom menjek vissza 3 honap mulva.
En ugy gondolom,ha nem lesz panaszom,akkor is vissza megyek.
Kerdesem az lenne,hogy van e miert aggodjak?Mert igazabol en nagyon aggodom!
Kerem legyen kedves megirni,hogy ez sulyos,komoly e?
Valaszat elore is koszonom

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ilyenkor szoktunk azert csinalni egy HPV tesztet is, hogy megtudjuk, mi ellen gyogyszerelunk.
CIN1 nem sulyos, de javaslom, hogy a 3. havi kontrollnal kerjen egy HPV vizsgalatot is.
A gyogyszert 6 honapig szoktuk ajanlani magas rizikoju HPV eseten. Plusz barmilyen HPV pozitivitas eseten az ovszeres szexualis egyuttleteket fel evig, vagy addig amig barmely fel HPV fertozott.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Koszonom szepen a valaszat!



Kérdés:

2012-07-21

Jo napot kivanok!

Eloszor is elnezest kerek,de nincs ekezetes betum.
Aprilisban voltam nogyogyasznal.Majd kuldott egy levelet,hogy menjek vissza,mert...
Sajnos a level ott maradt a doktor urnal.
Visszamentem es kaptam egy papirt,azaz a rakszures eredmenyet.Amiben ez all:enyhe foku intraepithelialis lapham lesio (LSIL)
HPV-CIN1 kiixezve.Koros,neoplasticus hamelvaltozas azonosithato.*Pap dg.: P II
Azt mondta az orvos,hogy nem veszes,es irt fel gyogyszert,isoprinosine.Azt mondta szedjem 3 honapig.Beszedek egy dobozzal majd 2 het szunet.(bar igy sem jon ki 3 honapra...)
Azt mondta ha van panaszom menjek vissza 3 honap mulva.
En ugy gondolom,ha nem lesz panaszom,akkor is vissza megyek.
Kerdesem az lenne,hogy van e miert aggodjak?Mert igazabol en nagyon aggodom!
Kerem legyen kedves megirni,hogy ez sulyos,komoly e?
Valaszat elore is koszonom

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem tudom hány éves?
Nem tudom, hogy melyik HPV fertőzte meg, azaz valószínűsítem, hogy nem volt HPV-tesztje.
Így az aggódás mértékét sem tudom megmondani, és a terápiát sem.
Az Isoprinosineból kb 5 dobozzal kellene beszednie 3 hónap alatt! De csak akkor javasoljuk, ha magas rizikójú HPV-t is kimutattak a méhnyaki mintából.
Ezért azt javaslom, hogy menjen el a 3 hónapos szűrésre és kérjen egy HPV vizsgálatot is.
Annak írja meg az eredményeit, és akkor tudok majd pontosabb tanácsokat adni.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-21

Kedves Doktonő, 31 éves vagyok, tavaly augusztusban szültem meg második gyermekem, citologiai vizsgálaton nemrég voltam, ami P2 lett -- mint korábban bármikor -- viszont kóros baktérium flórát mutatott (pedig folyásom, viszketés, semmi tünetet nem tapasztaltam) emellett a reaktiv reparativ jeleknél a metaplasia, regeneráció ill. az egyébnél parakeratozis lett bejelölve; emellett LSIL HPV. Szoros cytologiai kontroll javasolt 3 hónap múlva újabb rákszűrés, majd 6 hónap múlva HPV tipizálás. Az orvosom szerint nem kell megijedni, mivel még szoptatok lehet, hogy csak az "zavar be", idézem őt. Hat hónap múlva viszont már ne szoptassak és akkor majd a tipizálás után dönt a további lépésekről. Nincs ez későn? A szoptatás tényleg módosíthatja az eredményt?
Igen, a szoptatas alatt is mas a szervezet immunvedekezese, de a HPV fertozes fellangolasa inkabb a terhesseg allatti megvaltozott immunallapotnak tudhato be. Lehet, hogy a jelenlegi LSIL egy gombas fertozes miatti alpozitiv HPV lelet. De ezt csak a HPV teszt tudja megmondani. Ha izgul, akkor kerje most ezt a vizsgalatot, es akor kiderul, hogy valojaban mi tortenik. A terapia viszont valoban csak a szopatatas utani idoszakban javasolt.

Még az első terhességem idején a kisajakon előjött egy csepphez hasonlító kinövés, ami az előző orvosom szerint nem szemölcs hanem fokozott faggyútermelődés miatt alakult ki és majd el fog múlni. -- citologia rendben volt, HPV-t akkor nem mutatott -- elmúlni viszont nem múlt el, csak kisebb lett.
Erre is adhat valaszt a HPV teszt.

Maga a tény hogy HPV-t találtak meglep, mivel a férjemmel lassan 10 éve vegyunk együtt, óvszerrel védekezünk, mindkettőnknek egy komoly kapcsolata volt. Mikor kaphattuk el?
Az elozo vagy a mostani kapcsolatukbol. Bar meg nem tudjuk, hogy valoban HPV-rol van-e szo...!

Mindkettőnk fertőzött? Mi a teendőnk?
Eloszor tudni kellene, h tenyleg HPV-s-e On!

Bár nem a HPV-hez tartozik, de az orvosom a kóros baktériumflórát Canesten kúppal akarta kezeltetni (csak nálam),
Szerintem az LSIL miatt akarta, hogy kizarja a gombas fertozest Onnel, ami mutathat HPV szeru elvaltozast a kenetben.

aztán mivel végre megjött a szülés utáni első menstuációm, nem használtam fel. Félrekezelt volna, ne menjek vissza?
További gyermekvállalást befolyásolja a jelenlegi helyzet?
A gyermekvallalast sok minden befolyasolhatja. A HPV kevesbe.

Oltatni engem lehet még?
Az oltas 45 eves korig ajanlott, es HPV negativ esetben adja a legnagyobb vedelmet.


Lehet, hogy naiv a kérdésem, de a gyermekeimben is megtalálható lesz a vírus, mert pl. ittak a poharamból?
A HPV az emberiseggel egyidos, es velunk el. Betegseget csak legyengult immunrendszer eseten indit el. De annak is nagy resze magatol gyogyul. Huzamossabb ideig fennallo immungyengeseg mellett alakul ki csak komoly allapot. Ennek felfedezesere es gyogyitasara vannak a szurovizsgalatok. A HPV a szajuregbol is kimutathato, mint rengeteg bakterium is.
De inkabb az oralis szex, es a csok altal kozvetitheto. Valos terjedeserol meg nincsenek nagy orvosi vizsgalatok. Csecsemok szajabol is kimutattak mar...

Elnézést a kisregényért, köszönöm visszajelzését. Minden jót!

Válasz:


...amin azota is gondolkodom, hogy hogyan kaptam-/uk- el a virust. Letezik, hogy 11 even at rejtozkodott es most aktivalodott, letezik, hogy nem mutatta ki a rakszures korabban....vagy a ferjem felrelepett???



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

11 évig is lappanghat a HPV szervezetben.
Ha megvolt a HPV tesztje, akkor írja meg, és megbeszélhetjük a további teendőket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-21

Kedves Doktornő!

Idén 2012 áprilisában a rákszűrésem eredménye p3-as lett.2011 júniusában még p2-es volt.Sajnos már akkor is volt HPV fertőzésem,(66 és 18-as)és ez nyilván nem is múlt el.Az orvos javaslata szerint 3 hónap múlva,azaz jövőhéten kell visszamennem újabb citológiai vizsgálatra.nem kaptam semmi immunerősítő szert,csak Klion kúpot.Nekem egy partnerem van,akivel nem élek együtt.Ő viszont másokkal is létesít sexuális kapcsolatot,így azóta csak óvszerrel voltunk együtt.(április óta,és elég ritkán) Most olvastam ezt az oldalt és nem vagyok biztos abban,hogy elég lesz ennyi "kezelés" a javuláshoz!!! Talán nekem is kellett volna gyógyszeres immunerősítés??? Most már elmegyek a vizsgálatra,de nem tudom,hogy érdemes e még mást is tennem? Mi lesz,ha megint p3-as és műtétet javasolnak ? Netalán megelőzhető lett volna,ha immunerősítő gyógyszert is kapok? Most mit tegyek? Beszéltem a partneremmel is,akit sikerült megbeszélnem,hogy ő is menjen el HPV tipizálásra,bár nyilván ezek a típusok mutathatók ki nála is...
Kérném mihamarabbi válaszát!
Tisztelettel!

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nagyon sajnálom, hogy későn tudok csak válaszolni. A levele valahogy elkeveredett a számtalan többi között.
HPV 66 és 18 mellett, ha citológaiai ASC-US, LSIL mutatható ki (P3), akkor szoktuk javasolni az immunerősítő kúrát (6 hónap) és az óvszeres védekezést. A partner szűrése is fontos. Bár, ha ő több egyéb szexuális kapcsolattal él, akkor nagy valószínűséggel "osztogatja" a vírust a partnerinek, így az Ön gyógyulása nem feltétlen biztosított. Mi történt azóta Önnel? Milyen vizsgálatai voltak? Milyen eredménnyel? Ez a partnere megvan még? Neki volt HPV-tesztje?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-20

Tisztelt Doktornő!

30 éves nő vagyok, még nincs gyermekem.
2011 októberében voltam szűrésen, akkori leletem P2 AGC-NOS, mirigyhámsejtek NOS, szoros cytológiai kontroll 6 hónap után

2012 júniusában voltam ismét szűrésen, akkori leletem P2 Lsil HPV minor, szoros cytológiai kontroll 6 hó után, HPV tipizálás javasolt.
Mivel a HPV gyanúja miatt megijedtem, ezért azonnal kértem a tipizálást is, nem vártam fél évet, amely most érkezett meg és egyetlen típusra pozitív lett, a HPV 16-ra. Semmilyen külső szemölcs vagy hasonló tünetem nincs.

Mivel az interneten nem találtam egyértelmű választ, ezért fordulok Önhöz:

Kérdéseim:
1. Lehetséges-e hogy a teszt HPV minor mellett is a HPV tipizálásnál a legmagasabb rizikófaktorú 16-os HPV vírust adja?
Ez csak azt jelenti, hogy a HPV 16 okozza a jelenleg enyhe, egyaltalan nem sulyos elvaltozasokat. Ez egy kezdeti folyamat, mely 90%-ban barmikor meggyogyulhat, de 10%-bansulyosabb betegseg iranyaba is elindulhat. Ezert kell kontrollalni.

Érdemes-e most megismételni a tesztet?
Nem tartom indokoltnak. A partneret viszont tesztelnem.

2. Szükséges-e azonnal megkezdeni az immunerősítést Isoprinosine-nal?
En javasolnam.

3. Lehetséges-e, hogy a HPV 16 a következő szűréseknél már nem lesz kimutatható?
Lehetseges. Azert 3-24 honap kellhet hozza (nagy szoras oka a kulonbozo egyeni immunvalaszokban keresendo) . Valakinel tizen evekig is lappanghat, betegseget nem okozva.

Ha nem kimutatható érdemes-e beoltatni magam még ellene?
Igen.

Ha már nem kimutatható, akkor fel lehet-e hagyni az óvszer használatával?
Igen, ha a partner is HPV negativ, kulonben visszakapja.

4. Esetleges Isoprinosine kúra mellett lehet/szabad-e/érdemes-e egyéb vitamonikat - folsav, Omega 3, la pacho tea, grépfuitmag kivonat szedni?
A grapefruit mag sok gyogyszerrel interferal. Ezert azt nem javasolnam. De a folsav OK, Omega 3 OK, a la pacho teat nem ismerem.

5. Segíti-e a folyamatot, ha elhagyom a fogamzásgátló tablettát?
Erre nincsenek vizsgalatok se pro sem contra, de ha ovszert hasznal, akkor kimelheti a szervezetet a muhormonoktol, azt hiszem.


Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:


Nem tudom, hogy ez fontos-e, de a 2012 júniusi leletem P2 HPV kézzel írva mellé írva, hogy minor, a Lsil kocka nincs bepipálva.



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ez nagyon enyhe HPV gyanút jelez csak. Mivel a HPV 16-ot kimutatták, ezért biztos, hogy HPV okozza a sejtelváltozásokat, melyek csak kezdetiek. Nagyon javasolnám az Isoprinosine kúrát a gyors gyógyuláshoz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-07-20

Tisztelt Doktornő!

A Párom bőrgyógyászati rendelésen vett rész, és feltehetőleg HPV-s szemölcsöket találtak a nemiszervén.(Mi mindaddig azt hittük, hogy faggyútúltermelés miatti szemölcsök, mert ezt mondták nekünk egy másik bőrgyógyászaton)Condyloma ecsetelőt kaptunk a szemölcsök kezelésére, és láthatóan visszahúzódtak, tehát bebizonyosodott hogy biztosan HPV fertőzésről van szó!
Az lenne e kérdésem, hogy nekem ilyenkor milyen szűrővizsgálatokon kell átesnem, és ezek mennyibe kerülnek(nem magánrendeléseken, hanem kórházakban)!!!
Először egy nőgyógyászati rákszűrésen (méhnyak-citológia, hüvely és külső nemi szervek áttekintése, szemölcs kutatás). Negatív rákszűrés eredmény mellet a HPV-teszt ára 5.500 Ft. Ha rákszűrése P3, akkor a HPV vizsgálat ingyenes.

Nem utolsó sorban pedig, milyen lehetséges tüneteim lehetnek amiket eddig nem vettem észre, mert én mindezidáig tünetmentes vagyok mert sem szemölcsöt, sem semmilyen elváltozást nem észleltem a hüvelyemen és környékén!
Szemölcs alakulhat ki, vagy a méhnyakon enyhe rák előtti állapot (ASC-US, LSIL, P3).

És az utolsó kérdésem az lenne, hogy ha diagnosztizálják bennem a HPV vírust, akkor akár rákos is lehetek?
A szemölcsöt legtöbbször alacsony rizikójú, azaz rákot nem okozó vírusok okozzák. De ezt csak a HPV-teszt vizsgálat tudja megmondani. Amennyiben magas rizikójú HPV-t mutatnának ki Önben, akkor kontroll vizsgálatokra kell majd járnia,illetve kezelést fog kapni.


Válaszát előre is nagyon köszönöm!

      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
2009.