Információs oldal a HPV-vírusról


A doktornő személyesen rendel Budapesten.


HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

  • összes nõgyógyászati leletük eredményét
  • életkorukat
  • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
  • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
  • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
  • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
  • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Azon eseteket, melyek megjelenítését engedélyezték, publikáljuk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Nem engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Email címe: 

Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-11-01

Kedves Doktornõ!

Én is,mint a többi nõ,aki Önhöz fordul,tanácsot szeretnék kérni.25 éves vagyok, és egy három hónappal ezelõtt történt rákszûrési eredményemben ezt találták: HPV fertõzöttség, p2-es p3-as, atypusos laphámsejtekkel (ASC) és elszórtan dysplasiás laphámsejtekkel. Egy hónappal ezelõtt tipizálást kértem, és tegnap meg is lett a genoid eredmény.Nagyon elkeseredtem,mert 3 vírustörzset is találtak,és mindhárom magas rizikójú: a 16-os,a 18-as és az 51-es. A legnagyobb baj,hogy 2007-ben Crohn-betegséget diagnosztizáltak nálam, amire jelenleg is napi 150mg Imuran-t szedek,illetve 2g Pentasa granulátumot. Konzultáltam a belgyógyászommal, aki azt mondta,hogy ha jelenleg tünetmentes stádiumban van az alapbetegségem,akkor 6-8 hétre elhagyhatnám az Imuran-t (és habár most éppen úgy tûnik, hogy remisszióban van,sajnos sosem tudhatom...).Viszont a mások levelére írt válaszaiból az derült ki számomra,hogy minimum fél évig kellene immunerõsítõ szert (Isoprinosine-t),C-vitamint,Béres cseppet,stb-t szednem ahhoz,hogy egyáltalán eljuthassak a negatív citológiáig.Illetve ha ez sikerülne,szeretném beadatni a védõoltást is.
3 éve vagyok együtt a párommal,és megkértem,õ is végeztesse el magán a szükséges vizsgálatokat.Továbbá megértettem,hogy a fogamzásgátló helyett át kell, hogy térjünk az óvszerre.
Mégis,mi az,amit tehetnék -az eddigiek ismeretében- annak érdekében,hogy legyõzhessem a HPV-t?

Köszönettel:
H.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves H!
Gondolkoznom kellett az esetén egy kicsit, mert a Crohn miatt nem egy általános jelenséggel kapcsolatban kér tanácsot.
Magyarországon Isoprinosine alkalmazási elõírásában szerepel, hogy immunszupresszív szerekkel nem javasolt adni, mert egymás hatását befolyásolhatják. Ezért tanácsot kellene kérnie egy immunológustól (a belgyógyászától) aki kezeli Önt, hogy lehet-e és hogyan alkalmazni az isoprinosine-t Önnél és hogyan. Valószínûleg az isoprinosine kezelés mellett monitoroznia kell a Crohn miatti állapotát folyamatosan. Lehet, hogy mûtétet (konizációt) tanácsol inkább Önnek a gyógyszer helyett.
Fontos lenne tudni persze a partnere HPV eredményét is, és az óvszer mindenképp ajánlott fél évig legalább.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-31

Kedves Doktornõ!

Nemrégiben írtam Önnek arról, hogy áprilisi citológia eredményemet /P3, cin1/, ezt hpv tipizálás követett, melynek eredménye: HPV 66
Kezdetben elcsüggedtem és rettegtem, mivel két orvos is azonnal beavatkozást javasolt, azonban szerencsére a kórházban készített citológia eredménye P2, így a vizsgáló orvos inkább immunerõsítésre hívta fel a figyelmem. Idõközben egy havi isoprisonint szedtem, és többféle immunerõsítõt.

De sajnos szintek két hetente látogatom a nõgyógyászok sorát, hiszen folyton visszatérõ gombás fertõzésektõl szenvedek. Számtalan gyógyszert és kúpot használtam már, szinte reménytelennek érzem magam. Hiszen magának a fertõzésnek a kísérõ jelenségei tönkre teszik az életem leginkább lelkileg.

Ön azt írta korábban, hogy a hpv 66-ból van kiút, amit erõteljesen próbálok elhinni, és igyekszem tenni érte. De vajon a hüvelyflórám, ami egyik orvos szerint újraépítendõ, menthetõ-e?Esetleg tanácsolna valamit?

Kezdem feladni a dolgot, és iszonyúan félek is...csupán 23 évesen...

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Irja meg pontosan, hogy miket kellett szednie vagy szed (minden gyogyszer -immunerosito, fogamzasgatlo, kup, egyeb huvelyi vagy egyeb allapotra felirt, megvett anyagok-pl grapefruit mag is). Milyen dozisban, mennyi ideig?
Van most szexualis partnere? Neki vannak tunetei?
Varom valaszat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Csak az idei évrõl írok, hiszen idén kezdõdött a HPV fertõzésem. Áprilisban Unasyn tabletttát szedtem mivel akkor gyulladást állapított meg az orvos. Ezt követõen a leletem P3, cin1, majd hpv tipizálás : HPV 66. Ekkor kaptam egy doboz isoprisonint,valamint ezzel egyidejûleg betadine kúpot 14 napig használtam. Idõközben, immunerõsítõként grapefruitcseppet napi kétszer 10 csepp, ezt hat hétig, majd újabb hat hétig ezüstkolloid napi kétszer 5 ml. Jelenleg pedig csak C vitamint szedek. Október 30-án voltam a negyedéves rákszûrésem a hpv miatt, akkor azonban az orvos gombás fertõzés állapított meg. Erre ismét Betadine kúpot kaptam újabb 14 napig, és remélve Gynevac injekciót írt fel, azonban ez jelenleg nem kapható. Így a Betadine kúra után szinte bármilyen elegendõ lactobacillust tartalmazó készítményt javasolt. A rákszûrés eredménye kb. két hét múlva várható, bízom benne, hogy minden rendben lesz.

A tavaly is legalább három havonta szenvedtem gombás-bakteriális fertõzéstõl, kaptam már rá különbözõ gyógyszereket, valamint hüvelykúpot: pl gynoxin, gynoflor, gynolact...

Jelenleg várakozó és reménykedõ stádiumban állok...




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A visszatérõ gombás fertõzésekben én más terápiát javasolnék. Semmiképp sem Betadine-t, hanem igazi gombaellenes szert, pl Diflucan 150 mg-os kapszulát, melynek dózisa 1 kapszula/hét. Mivel többször volt már ilyen fertõzése, és makacsul ragaszkodik Önhöz a gomba, így ezt 4x megismételtetném. Azaz 4 héten át, heti 1 kapszula Diflucan 150 mg-ost javasolnék. A kapszula bevétele utáni 4-7. napig lactobacillust tartalmazó hüvelykúpot kellene használni reggel és este (a Diflucan hatására a hüvelybõl váladék fog távozni, majd a kúp is beszennyezheti a fehérnemût, ezért betét használata mindenképp ajánlott). Ezt ismételni a Diflucannal együtt 4X.
A kúra alatt kerülni kellene a hüvelyi szexet, és az étkezésében az cukros, illetve magas szénhidráttartalmú ételeket. Tehát egy kis diéta a szexben és étkezésben. Mivel nem írt a partnerérõl (azaz, hogy van-e), így javasolnék, ha van, nála is egy STD (nemigyógyászati) szûrést, és szükség esetén kezelést.
Ha a partner negatív, Ön pedig a gombaellenes kúra után sem gyógyul meg, akkor egyéb diagnózis felé kell elindulni az Ön esetében (pl nem tudom, hogy hány cm? hány kg? hány éves? milyen a partnerkapcsolata? van-e alapbetegsége? mi a munkája? stresszes-e az élete? stb)
Nõgyógyászhoz pedig 3 hónapnál sûrûbben rákszûrésre járni nem szabad. Ezért, ha túl van a gombaellenes kúrán (1 hónap), és a legutolsó rákszûrésének eredményétõl már eltelt 3 hónap, akkor menjen vissza orvoshoz egy újabb kontrollra (persze ha nincsenek kellemetlen tünetei).
Ha még mindig CIN1 és HPV 66 lesz az eredmény, akkor érdemes elkezdeni egy Isoprinosine kúrát, de az nem 1 dobozból, hanem 6 hónapos kúrából áll! Közben grapefruit mag kivonat nem ajánlott, mert megváltoztatja a többi gyógyszer hatékonyságát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-29

Tisztelt Doktornõ

A jelenlegi párommal, három hete vagyunk együtt. 2 évvel ezelõtt HPV fertõzése volt, amely a péniszén szemölcsök formájában meg is jelent. Ezeket a szemölcsöket beavatkozással eltávolították, de többször kiújult neki. A gyógyszeres kezelés, és a rengeteg A vitamin fogyasztás hatására, viszont több mint egy éve tünetmentes, és panaszai sincsenek. Eddig háromszor szeretkeztünk óvszerrel, de orális aktus nem történt.
A kérdésem az lenne, hogy óvszer nélküli aktus vagy orális aktus során, van -e esély arra, hogy esetleg elkapom én is a vírust, vagy a kezelés hatására teljesen eltûnhetett a párom szervezetébõl a betegség? Kicsit aggódom, és emiatt gátlásosabb is vagyok sokkal a kelleténél. Válaszát és segítségét elõre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Anna

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha tobb, mint 1 eve tunetmentes, akkor nagy valoszinuseggel gyogyult.
A legbiztosabb akkor lehet, ha parja csinaltat egy HPV tesztet. De javasolnam, ha Onnek nem ez a fiu az elso partnere, hogy On is kerjen egy HPV vizsgalatot. Mert On is lehet virushordozo, az elozo kapcsolatainak kovetkezmenyekent.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-27

Kedves Doktornõ.
Megszeretném osztani Önnel történetem.
2éven át küszködttem P3 Hpv16,56-os virussal. Majd a nõgyógyászati onkológia vezetõje javasolta,hogy oltassam be magam a védõoltással mert tapasztalatai alapján ami a védõ oltásban megvan határozva pl.mint a nekem a 16-os akkor azt az oltás "kiirtja" és 1hónap elteltével el is tünt. Maradt az 56-os virus ami ellen az oltás (Sildgard) nem védett meg igy arra Tca kezelést kaptam. Mikor a régi orvosomhoz vissza mentem aki müteni akart a 2virus miatt,le esett az ála mert nem hitt a negatív eredménynek. Azóta 1,5év telt el negatív tesztjeim vannak. Igy a mütét nálam el kerülhetõ volt.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Örülök a gyógyulásának :).
A HPV fertõzés és gyógyulás nagyon összetett folyamat. Sok mindentõl függ. A HPV típusától, a szex partnerétõl, annak HPV státuszától, szexuális szokásaitól, az oltottságtól, a HPV fertõzéstõl eltelt idõtõl, a fertõzött korától és immun-állapotától egyaránt.
Az oltással kapcsolatban vannak ilyen és olyan eredmények, de azt tudjuk, hogy nem a már kialakult HPV fertõzésre javasoljuk. Hanem megelõzésképp, elõre. Erre nagyszámú betegen végzett vizsgálatok vannak.
A Tca lehet jó kezelés, bár még nincsenek vele nagy tapasztalatok méhnyaki elváltozásokon.
De hogy nem fertõzõdött vissza arra több ok lehet. Mindkét fél részérõl monogám párkapcsolatban negatív partnerek (Önt meggyógyították és a partnere is negatív), és/vagy óvszerhasználat a szexben, és/vagy szexuális abszcinencia.
A HPV-t a nõk szervezete szerencsére 90%-ban legyõzi magától. Csak komoly esetekben kell valóban beavatkozni. Hála, Önnek sikerült meggyógyulnia. És az oltás nagy mértékben védeni fogja a négy legfontosabb HPV típustól (6, 11, 16, 18).


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-27

Üdvözlöm!

27 éves vagyok, 2éve próbálkozunk a babával, most lett volna petevezetékátfújásom, amit halasztani kellett, mert a citológia eredményem p3 , a tipizálás eredménye 3hét múlva lesz meg.
Immunerõsítõt kell szednem.
Kérdésem az lenne, mennyi idõ mire ez rendezõdik?szeretnénk minél hamarabb folytatni a babaprojektet.
Válaszát elõre is nagyon köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Várjuk meg a tipizálás eredményét. Annak függvényében tudnék tanácsot adni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-26

Tisztelt Doktornõ!

Az év elején egy bõrszerû kinövést/szemölcsöt vettem észre a hüvelynyílás alatt.
Nem éltem még nemi életet.
Néhány napja teafaolajjal, valamint körömvirág kenõccsel kezelem, de még NEM látok változást. (Az elõzõ levelemben rosszul írtam).
Tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek.
Kérem, segítsen! Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Borotvalja vagy egyeb modon eltavolitja a nemi szorzetet?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!

Borotválni szoktam a nemi szõrzetet, de viszont mindig figyelek arra, hogy ne sértsem meg a bõrfelületet; valamint azt a részt, ahol a kinövés/szemölcs található nem borotváltam.




Válasz:


Kedves Doktornõ!

Borotválni szoktam a nemi szõrzetet, de viszont mindig figyelek arra, hogy ne sértsem meg a bõrfelületet; valamint azt a részt, ahol a kinövés/szemölcs található nem borotváltam.




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A borotválással, még ha figyel is, sajnos megsérti a bõrfelszínt. Ezzel tovább terjedhet a vírus.
Ha arról van szó egyáltalán? Bõrünkön ott van a HPV, és ha megsérti a bõrfelszínt, akkor az fertõz is. Mivel sérthette meg magát a hüvelybemenetnél? Orvos látta ezt a kinövést? Biztos HPV?
Ha HPV, akkor lehet, hogy el kellene távolítani, vagy más HPV ellenes oldattal kezelni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-26

Kedves Doktornõ!
2012 februárjában p3 Ascus- t diagnosztizált a nõgyógyászom.Mivel akkor még fél éves kisfiamat szoptattam, így nem írt fel semmilyen gyógyszert. 3 hónap múlva újabb rákszûrést javasolt.
A májusi eredményem: P4 SIL H: CIN 2. Azonnali conisatio-s mûtét következett. A szövettan eredménye:
Mikroszkópos leírás: 1: A portio felszínét többrétegû laphám borítja, amely kissé kiszélesedett, értlen, benne koilocyták. A hámnak basalis egyharmada elvesztette szabályos rétegzõdését, és magasabb oszlásokat mutat. a squamocolumnaris junctio éles határú. Ebben C jelzésû anyagban a hám basalis kétharmadában is megtaláljuk a magas oszlásokat, a felszínen azonban még laphám figyelhetõ meg. A burjánzó hám beterjed a mirigyvégkamrákba. További metszetekben a felszíni hám levált, illetve csak hám nélküli portio darabkákat találtunk, mélyben cervicalis mirigyekkel.
a kimetszés látszólag az épben történt.
2: Véralvadékban csekély nyák található.
3: Nyákkal véralvadékkal keveredett vizenyõsen duzzadt stromájú proliferatios jellegû corpus mirigyekkel.

Dg: I:Koilocyták. M66040 K: B9770 Ovula Nabothi. M33400 K: 8410 Dysplasia med. grad. (CIN II) portionis uteri. M74007 K: 8710 Epidermisatio portionis uteri. M79960 K: N8800
II-III: Stadium proliferationis endometrii. M79310 K: N9210

Azt mondta az orvosom, hogy ez jó szövettani eredmény, megnyugodhatok elmúlt a baj.

Ezek után egy hónapja ismét voltam rákszûrésen, melynek eredménye P3 Ascus lett.
A nõgyógyászom azt mondta, hogy semmi baj, ez normális, A HPV még benne van a szervezetembe. (A mûtét óta már megkaptam a HPV védõoltás elsõ két adaját. )
Ez tényleg normális, hogy megint rossz az eredményem? Mi lesz, ha megint rosszabbodik?
Újra kisbabát szeretnék, de nem tudom, hogy merjem e. Az orvosom azt mondta, hogy nyugodtam próbálkozzunk. De ha mégis rosszabb lesz az eredmény és közben terhes leszek, akkor mi lesz?
Elõre is köszönöm válaszát!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is tudni kell, hogy mi okozza az ASC-US-t most. A HPV vagy gyulladás. Ha HPV, akkor az nem jó jel. Tehát mindenképp javaslom, hogy kérjen egy HPV vizsgálatot, mely konizáció után kötelezõ és ingyenes is!!!! Sajnos a konizációk 1/3-ban visszamarad a fertõzés, mely ha HPV 16 jön ki a tesztnél, az 2 éven belül újra mûtéti indikációt fog generálni.
Plus a partnert is tesztelni kell, mert Önt hiába mûtögetik, a fertõzött partnertõl Ön visszafertõzõdhet.
Teendõ tehát:
1. partner HPV vizsgálata.
2. Ön HPV vizsgálata.
3. Ameddig bármelyikük HPV pozitív, addig csak óvszerrel javasolt a szex.
4. Ha Ön HPV pozitív (magas rizikójú HPV), akkor 6 hónapos immunerõsítõ tablettás kúra ajánlott, mely miatt a teherbe esést egy kicsit el kell halasztani.

Így lehetne elkerülni az újabb mûtétet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-26

Tisztelt Doktornõ !

Szeretném megkérdezni, hogy van-e értelme HPV elleni védõoltás beadásának, ha már elkezdõdött a nemi élet, és esetleg fenn áll a lehetõsége a fertõzöttségnek ? Milyen hatása van ilyen esetben az oltásnak ? Várom a válaszát. Köszönettel.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Van értelme a védõoltásnak egészen 45 éves korig, ha a HPV teszt negatív. Ekkor adja a legnagyobb védelmet, ha már elkezdõdött a nemi élet. Ezen kívül egy NA HPV fertõzés sem csökkenti a vakcina hatékonyságát.
Az oltóanyagban benne lévõ típusokkal való fertõzés esetén már nem ajánlják az oltást azonnal. Érdemes megvárni a gyógyulást elõbb. Egyéb magas rizikójú HPV-kkel való fertõzöttség esetén az oltóanyagban lévõ HPV 16, 18 (Silgard esetén a 6, 11 ellen is) hatékony a vizsgálatok szerint a vakcina, viszont a keresztvédelmek (azaz a más típusok ellen nyújtott védelem) gyengülhetnek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-25

Kedves Doktornõ.

20 éves lány vagyok. Kb fél éve HPV elleni védõoltás miatt elmentem a nõgyógyászomhoz. a citológia hpv gyanút,illetve gyulladást mutatott. keptam rá kúpot, majd az újabb citológia P3 lett ezekkel az adatokkal: parakeratosis metaplasia Laphámelváltozások-laphám atypusos sejtek ASCUS. erre HPV tesztet kértem, melynek eredménye 51-es genotípus. Ezután KLion hüvelykúp kúrát írt az orvos, 10 napig kellett használnom. Most ciklus közepén kolposzkópiát szeretne végezni, és újabb citológiát.
Ön szerint nem húzódik sokáig a dolog? Mire számíthatok? Koploszkópia során elõfordulhat hogy kimetszik a fertõzött részt? Nagyon félek,hogy nem lehet kisbabám. kérem segítsen pozitívan látni a dolgokat!! És a páromnak nem kellene kezelés? 5 éve vagyunk együtt,nem szeretném õt sem elveszíteni. Iszonyatosan ideges vagyok már amióta kiderült a betegség. Kérem segítsen!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A kolposzkópia a méhnyak nagyítós vizsgálata. Egy festéssel megnézik a sejteket , hogy hol van elváltozás. Ez meg nem jelent kimetszést.
Az a konizáció lenne, melyet 20 évesen HPV 51 mellett ASC-US diagnózisnál nem javaslunk.
Helyette a következõket tanácsolnám:
A partnere HPV vizsgálata.
Óvszerhasználat a szex teljes ideje alatt.
Immunerõsítõ tabletta szedése 6 hónapig 2 hetes ciklusokban.
Meg lehet ebbõl gyógyulni és kisbabája is lehet!
Önök egymásnak az elsõ szexuális kapcsolatai?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm a válaszát,nagyon kedves öntõl, de lenne még pár kérdésem.
A páromnak volt 1 évvel elõttem elõttem egy kapcsolata, nekem is õ a második. Az eddigi citológiák rendben voltak,és a párom állítja hogy nem volt mellettem más nõvel kapcsolata.
Senki szót sem ejtett nekem arról, hogy páromat is vizsgálni kéne. Neki semmi tünete nincsen. Sõt az immunerõsítõt sem javasolta egy orvos sem. Sajnos azt érzem rossz kezekben vagyok, és tehetetlennek érzem magam. Kedden lesz kolposzkópa és citológia újra. Volt aki azt mondta rákos vagyok, de volt olyan orvos aki szerint ezek a leletek megfelelnek a HPV okozta gyulladásnak. Már nagyon szeretnék biztos válaszokat,és mielõbbi gyógyulást!!




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Eloszor is. A leirt diagnozis nem rak! Egy enyhe rakelotti allapot, mely 90% magatol gyogyul, immunerositovel ez a folyamat gyorsabb lehet. De par honap alatt ritkan tortenik valtozas, ha az ASC-US-t a HPV okozza.
A parja vagy On az elozo kapcsolatabol is behozhatta ezt a fertozest, hisz mindkettejuknek mar volt mas partnere.
Ha nem elegedett a noorvosaval, akkor keressen fel egy masikat, vagy jelentkezzen be egy HPV-Centrumba vizsgalatra.
Ha mar megvolt a ujabb vizsgalata, akkor irja meg azok eredmenyeit is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt doktornõ.
Megvan kolposzkópia eredménye.
Nos, azt tudom hogy rossz az eredmény,mivel elmondta az orvosom(váltottam orvost ) de talán Ön tud valami biztatót is mondani.

Kp. szûk hüvely,portio hátul,a méhszáj mellsõ ajkán rizsszemnyi,hátsó ajkán lencsényi erythroplakia. A hátsó területben durva pontozottság. ecetsav pozitív, lugol negatív éles széllel mindkét terület.
Cyt. levéve poz. eredmény esetén loop conisatio.
Kód:N86H0
Segíteségéért elõre is hálásvagyok: Dóra




Válasz:


azt elfelejtettem írni, hogy immunerõsítõként csalánteát, c vitamint és grapefruit mag cseppeket szedek illetve iszom.



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valóban nem a legjobb kolposzkópiás eredmény, de meg kell várni a rákszûrés eredményét.
Immunerõsítõként inkább egy gyógyszert javasolnék, nem teákat. Isoprinosine tablettát, de fél évig kúraszerûen, ha ASC-US vagy LSIL lesz az eredmény. Ha ASC-H avagy HSIL jön ki, akkor a konizációs mûtét indokolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-25

Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok.
Megtudtam,hogy Hpv fertõzésem van.Voltam tipizáláson 16,31-es típusút találtak.Az orvos azt mondta,hogy nem lehet kezelni,nagyon megvagyok ijedve.Szeretem a páromat több mint 6 éve vagyunk együtt.Nem tudom hogy elkapta-e tõlem,õ az urulógián tudná ezt kideríteni??Van ilyen laktózos hüvely mosóm az segítene a gyógyulásban vagy ne használjam??Milyen immunerõsítõt szedjek,hogy meggyógyuljak?Ha a párom is megfertõzõdött akkor õ is szedheti azt amit én?Az újra fertõzés miatt..

Köszönöm a válaszát!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az Ön korosztályában a nõk fele, a férfiak 2/3-a HPV fertõzött. Ez önmagában nem elég információ tehát. Fontos lenne tudni a rákszûrése eredményét. Írja meg el nekem! És akkor a terápiát is ki lehet következtetni.
MEG LEHET GYÓGYULNI BELÕLE!
Amit tanácsolnék addig is, óvszerhasználat a szex teljes ideje alatt, és a partner tesztelése (bõrgyógyásznál, aki ilyet jól végez - lsd HPV-Centrumok ablakok kék pöttyök).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-10-24

Tisztelt Doktornõ!

37 éves vagyok, a múlt hónapban levett rákszûrés eredményem: a (LSIL) HPV, (HSIL) CIN 2. Az orvosom azt javasolta, hogy 3 hónap múlva ismételjük meg a vizsgálatot, addig is szedjek Isoprinosinet, védekezzek óvszerrel. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ez idõ alatt HPV típusmeghatározást csináltatnom, illetve van-e értelme a partner kivizsgálásnak?
Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

LSIL vagy HSIL a diagnózis? Kettõ együtt nem lehet.
CIN2 esetében, ha ezt is leírták, akkor jelenleg a konizáció (kismûtét) indokolt. Ha nem szeretne már gyermeket, akkor nincs is miért várnia. Viszont a HPV típusát azért lenne érdemes megtudni, mert 16, 18 esetében mindenképp javasolnám a mûtétet, míg a többi esetben, ha szeretné elkerülni a beavatkozást, nyugodtabban lehet várni. Óvszer használat nagyon jó tanács és az immunerõsítõ szedése is, amelynek hatékonysága legtöbbször 6 hónap után várható. Többszörös HPV fertõzés esetén pedig akár tovább is kell szedni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.