Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

  • összes nõgyógyászati leletük eredményét
  • életkorukat
  • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
  • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
  • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
  • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
  • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Minden esetet publikálunk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Azzal, hogy üzentet küld automatikusan engedélyezi, hogy az Ön által feltett kérdés anonim módon nyilvánossá váljon!
Email címe: 


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2016-03-01

Kedves Doktornő.

NA Hpv-vel diagnosztizáltak.
Előfordulhatnak-e szemölcsök ebben az esetben (nemi rèszen figyeltem meg 3-4 bőrszinnel megegyező szemölcsöt melyek anyajegyhez hasonlóak formájukban is) .
Barátnőm rendszeresen jár citologiára 6 havonta,semmilyen elvàltozás nincs minden eredménye negativ.Lehetséges ,hogy megfertőződött ès neki már mást fog mutatni a teszt? Az NA tipus okozhat e idővel ràk megelőző àllapotot?

Válasz:


NA jelen lehet szemölcsben is és rákos elváltozásban is, de önmagában egyiket sem okozza igazából. Barátnőjénél a citológia fogja megmutatni, hogy lesz-e teendő. Addig is az óvszeres védekezés védhet a ping-pong fertőzéstől, ha a szemölcsök a péniszen vannak (condom által fedett helyen). Viszont a szemölcsöket (ha azok) minél hamarabb le kell kezelni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-03-01

Kedves Doktorno!
2 honapja LR,HR 16 es 18 as hpvt talaltak nalam.Holnap erkezik meg a cytologia eredmenyem. A meh nyakon elteres elvaltozas nincs. Gémia kuppon kivul mast nem javasolt az orvos. Beres csepp c vitamint szedem. A paromnal szemolcsot semmilyen tunetet nem tapasztaltunk. Amiota tudjuk a betegseget ovszerrel vedekezunk. Azt szeretnem kerdezni hogy ilyen magas kockazatu hpvnel szukseg lessz e mutetre vagy valaha magamtol ebbol kigyogyulhatok? A paromnak is eleg lenne csak egy imunrendszer erosites? Egeszen addig hasznaljunk ovszert mig teljesen ki nem gyogyulunk? Gyerek valallas a virus alatt meg se forduljon a fejunkben? Es ez a fajta hpv ami nekem van ebbol alakul ki a rak? Elnezest a sok kerdes miatt de nagyon ketsegbe esett vagyok. Az orvosom csak nyugtatgatott. De azert amiket olvasok nem egyszeru dolognak tunik. Valaszait elore is koszonom.
udvozlettel: Szandi

Válasz:


A 16 és 18 nagyon magas rizikójú HPV-nek számítanak és kialakulhat belőle rák.
Javasolnám a partnere szűrését is (ha élnek orális szexet, akkor a péniszen kívül a szájüregit is).
Nem szeretném ijesztgetni, de jobb tudni a rizikó mértékét, mint a homokba dugni a fejünket. Ha minden lelet megvan (Önnek citológia, partner szűrései), akkor lehet gondolkodni, hogy mit tegyünk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!
koszonom a valaszat. A cytologia eredmenyem p2 lett. Es 3 honap mulva kontrol. Nem tudom hogy ez jo e igy! Es a szajuregben hpv tesztet csinaltatni hol lehet? Igen sajnos tudom hogy magas rizikoju hpvm van epp ezert felek is hogy igy ennyi teendo ez ugyben eleg e.




Válasz:


A mi rendelőnkben lehetőség van szájüregi HPV szűrésre is. Komplex tanácsot is adnék Önöknek a leletek birtokában (ez kb egy 30-40 perces konzultáció), hogy mit tegyenek a közeljövőben a gyógyulás elősegítése céljából, hogy ebből a két magas rizikójú HPV fertőzésből ne legyen betegség.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!
ahogy en itt olvasgatok ugy latom hogy a centrum budapesten van. Ami tolem sajnalatos modon 400 kmre van. Szivesen elmennék ha a kozelben élnék.




Kérdés:

2016-03-01

Tisztelt Doktornő!

25 éves férfi vagyok. 21 éves koromban diagnosztizáltak először HPV-vel. Több (8-10db) kis szemölcs is volt a nemi szervem körül amiktől körübelül 1 év után sikerült megszabadulnom condyline segítségével.
Sajnos azóta azonban rendre vissza-vissza tér egy két szemölcs. A leghosszabb szemölcs mentes időszak talán 3-4 hónap volt. Az elmúlt 2 hónapban újra úgy tűnt, hogy sikerült megszabadulnom tőlük, de pár napja újra felfedeztem egy apró szemölcsöt. Az orvos újra condyline-t írt fel.

Aggódok, hogy ez a fertőzés már bő 4 éve tart. Tartanom kell a ráktól, vagy bármi más komolyabb szövődménytől? Elég ha továbbra is condyline-el kezelem szemölcsöket, vagy célszerűbb lenne más megoldás után nézni? Gyógyszert még sosem írtak fel.

Nem dohányzok, rendszeresen sportolok, igyekszem egészségesen táplálkozni. A borotválkozást 2-3 éve kerülöm. Az elmúlt 4 évben 3 lánnyal voltam együtt, de mindig ügyeltünk, hogy a szexuális együttlétekre csak akkor kerüljön sor amikor nem volt egy szemölcsöm sem. Az utolsó kapcsolatom bő egy 1 évig tartott és 1 hónapja lett vége. Elképzelhető, hogy nem voltunk kellően elővigyázatosak és egymást fertőztök meg újra és újra? A barátnőmön nem jelentkeztek szemölcsök.

Mit javasol?
Előre is köszönöm!

Válasz:


Pontosan hol helyezkednek el a szemölcsök?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Azon a reszen amit noknel szemeremdombnak neveznek. Altalaban mindig itt jelentek meg. Tehat konkretan nem a himvesszomon. (Bar a himvesszon is volt regebben ket szemolcs, amik mar tobb mint 2-3 eve elmultak. Volt egy harmadik szemolcs is a himvesszon. Ez kb. 1 eve jelent meg es fel eve mult el.)



Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


A szemolcsoket, ha megjelennek, mindig le kellene ecsetelni, mert azok a feluletukrol fertoznek (akar Ont, akar egy partnert). Ha a Condyline bevalt, akkor hasznalja azt.
Javasolnam tovabba a Silgard oltast, ha a szemolcsot a HPV 6 vagy 11 okozza, hogy az ujrafertozest megelozze. Ha immunrendszeret gyengebbnek erzi, akkor egy 3-6 honapos gyogyszeres immunerosites is javasolt. A leirasabol, hogy ujra-ujra visszaternek a kinovesek en fontosnak tartanam akar 6 honapig kiterjeszteni a kurat (2 hetes pulzuskezeleskent), mert az oltas csak a beadastol szamitott 7. honaptol vedene.
A borotvalkozas tovabbra sem tanacsos. Es semmilyen egyeb szortelenites sem!
Ha 1 evig tunetmentes lesz (es mar az oltas is vedeni fogja), akkor vissza lehet terni a bortovalasra vagy az epilalasra. Bar a trimmeles a legovatosabb "szorcsokkento", mert az nem okoz feluleti serulest a boron, igy a fertozesek jobban elkerulhetoek ezzel a technikaval.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-03-01

Tisztelt Doktornő!

23 éves vagyok, 2 szexuális partnerem volt eddig, óvszerrel védekeztem. Viszont 2 éve fennálló folyamatos vaginitis+gomba+hólyaghurut( mindig jártam vele orvoshoz, de sajnos sosem múlt el teljesen) a kezembe vettem a dolgot és csináltattam egy nagyobb kivizsgálást. Rákszűrésem mindig P2 volt. A vizsgálatok során kiderült, hogy hpv 31 fertőzésem van (2015 tavasszal derült ki) és herpes simplexem. (a többi std-re negatív vagyok). Azóta sajnos szemölcseim is lettek, csak a kisajkakon, amire a nőgyógyász condyline-t írt fel még tavaly nyáron, de ettől nem múlt el, sőt , megjelent még jónéhány a másik oldalon is. Azóta megjártam velük a bőrgyógyászatot is, de ők is csak tovább küldtek, ide-oda, de végleges megoldás még mindig nem született. Nézegettem az interneten fagyasztásos, lézeres megoldás után is, de mivel nekem azóta legalább 10 db van, egyszerűen nem tudom kifizetni ezt a fajta eltávolítást.Decemberben volt egy fagyasztásos méhszájseb eltávolításom is. A legutóbbi (feb 16-án levett rákszűrésem) negatív eredmény, viszont gyulladást mutat reaktív hámelváltozással, és metaplasia-t. Kérdésem az volna Önhöz, hogy ez lehet a méhszájseb eltávolítástól, vagy ez független attól? Ha független, mennyire kell most ettől megijednem? Isoprinosinet most kezdtem el szedni, plusz c-vitamin, béres csepp. Sajnos a hpv fertőzöttségem valószínűleg legalább 3 éve fennáll, nem csak tavaly tavasz óta. Azóta szexuális partnerem nincsen, nemi életet nem élek. Meggyógyulhatok ebből valaha?Ha valakinek magas kockázatú hpv-je van, az már biztos, hogy rákos is lesz évekkel később?
Illetve, több orvost megjártam már, de mindig mindenki mást mondott nekem a vakcinával kapcsolatban, hogy érdemes-e beadatni fertőzöttség esetén? Van aki szerint ne adassam, van, aki azt mondja, miért nem teszem?! Végül, a tisztelt doktornő tud olyan megoldásról, vagy számomra oep-el igénybevehető kezelési módszerről, amellyel végre megszabadulhatnék a szemölcsöktől?
Segítségét előre is és nagyon hálásan köszönöm!

N

Válasz:


Elnézést, azt elfelejtettem még hozzátenni, hogy nem dohányzom, és nem is borotválom magam intim területen.



Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Sajnos van egy nagyon makacs nemiszervi szemölcse, amely szóródik.
Ezeket folyamatosan kellene fagyasztgatni (ha látja magának), és szedni mellette az immunerősítő gyógyszert (Isoprinosine 55 kg felett: 3x2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet és ezt 6x ismételve). Minden egyes szemölcs fertőz, tehát szórhat.
Valószínű, hogy az immunrendszere nem tökéletes valamilyen okból.
A szemölcsöt nagy eséllyel nem a HPV 31 okozza, hanem a 6 vagy 11 (vagy 42, 44, azaz alacsony rizikójú típusok). A 31-est a méhnyakról mutatták ki, gondolom. Az Önfertőzés (azaz a saját szervezetén belüli továbbfertőzés) elkerülése céljából javasolnám a Gardasil-9 vakcina beadását (ez nem OEP támogatott, 1 oltás 28.000 Ft, és 3-at kell 6 hónap alatt beadni.) A mostani 6/11 és a 31 típusoktól a fagyasztással és a gyógyszerrel szabadulhat meg. Viszont a saját- és újrafertőzést az oltás megakadályozhatja. Méhnyakrák nem alakul ki minden magas rizikójú HPV fertőzésből. Sőt... nagyon kevésből lesz az. De ezt a keveset szeretnénk kiszűrni, és időben meggyógyítani. Önnek jelenleg nincs rákra, de még rákelőző állapotra utaló elváltozása sem. Csak ez a makacs szemölcs... Ennek kiirtásához sokszor kitartás szükséges, de meg lehet tőle szabadulni. Főleg, hogy most nem él nemi életet és nem borotválkozik. A szemölcsök helyét fürdéskor ne a törölközőjével, hanem egy eldobható papírtörlővel nyomogassa, nehogy a törléssel továbbvigye a vírusokat. A fehérneműjét és a törölközőket 6 fokon mossa.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


A fagyasztás után ilyen korán levett citológiai lelete lehet gyulladásos reaktív hámelváltozással, és metaplasiaval.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát és segítségét!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-28

Kedves doktornő.
A kérdésem az lenne,hogy mennyire megbizhatóak,pontosak az eredmények amit a kenetből vett minta alapján állitanak ki (Bőr és N-beteg gondozòban vett minta) HPV-re szürve(2015 novemberben);és,hogy mikor érdemes azujravizsgálat 6-12 hónap?? Eredményem NA

Válasz:


Nem tudom, hogy melyik labor adta ki az eredményt. Ezek 80-95%-ban megbízhatóak. NA esetén elég a 6-12 havi ellenőrzés.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


...ha jòl emlékszem GenoId-synlab , ez áll a papiromon,de szerintem fel fogom keresni önöket



Válasz:


Várjuk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-27

Tisztelt doktornő!
Pár napja condyloma-t diagnosztizáltak nálam a nemi szervemen. Egy db szemölcs jelent meg. Viszont a párommal közösülni próbáltunk de az óvszer felhelyezése során gyakorlatilag leszakadt a szemölcs. Vérzett egy jó ideig majd csak a helye maradt ott. Természetesen fertőtlenitettem a sebet. Ilyenkor mi a teendö? Mire számíthatok? Válaszát előre is köszönöm

Válasz:


Ez ennek ellenére kiújulhat és fertőzhet újra. Ha a seb meggyógyult, kellene egy HPV tesztet venni Önről. Annak eredménye alapján tudnék a teendőkkel kapcsolatban tanácsot adni. A mi centrumunk végez ilyen vizsgálatot, ha úgy gondolja, jelentkezzen be.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-27

Tisztelt Doktornő!
Tavaly juliusban végeztek konizációt súlyosfokú dysplasia miatt,most megint nem lett jó a rákszűrésem eredménye hpv vírus,és méhnyak gyulladás,megint agggódhatok a rák kialakulása miatt? Ilyenkor mi a teendő?
Üdvölettel: Krisztina

Válasz:


Milyen HPV típust mutattak ki a műtét előtt, majd a műtét utáni kontrollnál? Hány éves? Mi lett a szövettani eredménye a konizációt követően?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


A szövettani diagnózis:Súlyos cervicalis dysplasia. (CIN III )
Cervicitis chronica koilocytas hámatípiával. Laceratio portionis uteri.
Secretio fázis jeleit mutató endometrium részletek.
Ennyi van a papírom,és HPV HR pozitív. A mostani eredményem még sajnos nem kaptam készhez. 40 éves leszek. Köszönöm gyors válaszát!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Krisztina!
Kerjen egy HPV-tipizalo tesztet, fontos lenne tudni, hogy melyik HPV okozza most az elvaltozast. Sajnos megint kialakulhat sulyosabb elteres is.
Irja meg az uj eredmenyet egy uj emailben, es akkor tudok a jovore vonatkoztatva tanacsot adni. Jo lenne, ha elkuldene a cytologiaja pontos eredmenyet is.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-26

Tisztelt doktornö!
3 éve voltam elöször rákszürésen,annak eredménye p2 ,nem neoplasticus elvaltozas,enyhe elyskeratosis ( remelem jol olvasom mert kezzel van rairva) ill. döderlein bacillus. Az orvosom nyugtazta,hogy ez rendben van. Tavaly oktoberben masik orvosnal jartan rakszuresen ezen mar nincsen p szam feltuntetve,csak hogy Bethesda redszercszerint ertekeltek,metaplasia , ASC, ASC-US szerepel rajta. Ezutan 2 honapig szedtem Isoprinosint. Most februarban megismeteltuk a vizsgalatot HPV tipizalassal kiegeszitve. Eredmeny: ASC, ASC-US, HPV DNS 16 pozitiv. Most nem kaptam gyogyszert, az orvosom azt javasolta 3 honap mulva ismeteljuk meg a rakszurest egy CINtec vizsgalattal kiegeszitve. Az lenne a kerdesem,hogy ez rendjen van e igy? Semmilyen kezelest nem kapok,mitol is valtozna citologiam ?!? Nem lenne indokolt a konizacio esetemben? A csaladomban ketten haltak meg 30 eves kor alatt mehnyakrakban, en 27 eves vagyok emiatt aggodok. Monogam kapcsolatban elek 8 eve. Varom szives valaszat!

Válasz:


A gyógyszert 6 hónapig kellene szedni (naponta 3X2 tabletta adagban, 2 hét szedés 2 hét szünettel, 6x ismételve) , a 2 hónap sokat nem ér...
A CINTEC valószínű pozitív lesz... Nem fog újabb információt adni. A kolposzkópos lelete mit mutat? Én vennék előbb biopsziát, ha lehet, és a családi előzmények tükrében, ha szükséges (még pár kérdést tisztáznék előtte, ön nagyon fiatal, és gondolom, még szülne), akkor javasolnám a konizációt.
Hívjon fel, hogy a kérdéseimet feltehessem, és tudjak biztosabb tanácsot adni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-26

Tisztelt doktornő!
Bőr és nemibeteg gondozó felkeresése során megállapitották hogy egy kb. 3mm nagyságú condyloma van a nemi szervemen. Vért vettek vizsgálatra mely 2 hét múlva hoz eredményt. Addig várnom kell és majd meglátjuk jogyan tovább.
Ez a megszokott eljárás? Addig is nem kellene valami gyógyszer? Nem fog igy tovább terjedni?

Válasz:


A condyloma erősen fertőz a felszínéről. Tehát, ha él szexuális életet, akkor ez partnerére nézve rizikó, ugyanakkor Önmagát is továbbfertőzheti.
El kell távolítani a kinövést, belőle szövettant és HPV vizsgálatot kell kérni.
Ha szükséges, kell adni gyógyszert és ecsetelőt (ha kiújulna, le kell ecsetelni mihamarabb). A HPV teszt eredményének birtokában az egyik HPV oltást is érdemes lenne beadni Önnek. Partnerét HPV szűrővizsgálatra irányítanám, hogy lássuk a HPV és a méhnyak sejtjeinek állapotát.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-25

Tisztelt Doktornő
Kérdésem a következő lenne vizsgálati eredményem alapján ,melyben ez szerepel:minta Hpv Dns pozitiv,azonban a vizsgálat alacsony LR ès magas HR kockâzatu Hpv-t nem tartalmaz: érdekelne a véleménye,kezelésre ill vizsgálat folytatásra vonatkozóan..ön mit javasol??? Előre köszönöm válaszát

Válasz:


Ez az NA tipus, mely sem rakot, sem szemolcsot nem okoz. 1-2 ev alatt a szervezet megszabadul tole. Ahogy az elozo kerdezonel is irtam, ovszeres vedekezessel meg lehet gyorsitani a gyogyulas folyamatat. Evente kell rakszuresre jarni es mindig kerni HPV tesztet is, amig nem lesz negativ.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm a vâlaszt! Sajna volt szemölcsöm 1 db ,az is lehet hogy nem hpv szemölcs volt,de mikor eltávolitották akkor javasoltâk a vizsgâlatot is.c vitamint és béres cseppet szedek-ezt javasolta a doktornő,köszönöm a válaszát!sokat segített



Válasz:


NA eredmény lehet Önnél úgy is, hogy már csak nagyon kis számban van jelen a vírus. Így típusát nem tudták beazonosítani, csak azt látták hogy valamennyi HPV van. Ez valószínű (így, hogy megírta a kórtörténetét), hogy a régebbi fertőzésből megmaradt alacsony rizikójú HPV (ami a szemölcsöt okozta), ami még lappang.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-25

Kedves Doktornő!!
2 hónapja lett egy pozitiv hpv tesztem ,viszont kategorizálva ill számozva nem lett..."nem találtak összefüggést se magas se alacsony hpv-sem....ilyenkor mi a teendő???immunerősitő gyógyszerek adhatnak e megoldást?

Válasz:


NA, azaz nem azonositott tipusnal nem javaslunk immunerositot, 1-2 ev alatt a szervezet maga elbanik vele. Ezt a folyamatot ovszeres vedekezessel fel lehet gyorsitani. Az NA tipus nem okoz rakot. Sokszor elofordulhat NA es magas rizikojuk egyuttes HPV fertozes, de ilyenkor az utobbi ellen adunk gyogyszert.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.