Információs oldal a HPV-vírusról

HPV orvos válaszol


Kérjük segítse munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, biztosítjuk Önnek, hogy adományával működését támogassa. Kérjük, lehetőségeihez képest utaljon egy jelképes összeget (500, 1000, 2000 Ft) az alábbi számlaszámra:

10700718-48516709-51100005

Admányozzon oldalunknak !

 

 

 

  

 

Kedves Érdeklődők!

Az orvos válaszol rész a doktornő elfoglaltsága miatt jelenleg nem üzemel.

Megértésüket köszönük.

Üdvözlettel: HPV-Centrumok

  


Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nőgyógyászati kisszótárunkat! Szótárunkban magyarázatokat találhatnak az oldalunkon előforduló idegen kifejezésekről.

 

Nőgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • HPV-teszt negativitás esetén HPV elleni védő oltás javasolt.(az oltás-sorozat alatt, 6 hónapig kerülendő a partner-váltás)

Kezelés

  • ASC-US vagy LSIL citológia mellett magas rizikójú HPV-fertőzés esetén vényköteles tablettás immunerősítő terápia:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül
    • 6 hónap múlva kontroll vizsgálatok: citológia, HPV-teszt
  • ASC-H, HSIL citológia esetén kisműtét (konizáció) javasolt. 2-3 hónap múlva OEP támogatással (ingyen) elvégzendő HPV-teszt pozitivitás esetén vényköteles tablettás immunerősítő kezelés ajánlott:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül.
 

Diagnosztika

  • Rákszűrés évente.
  • ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL citológia esetén HPV-teszt
Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-05-17

Tisztelt Doktornő!

30 éves férfi vagyok és diagnosztizálták nálam a 16-os HPV-t, a szemölcsökből vett hámkaparékból. Kaptam Condyline-t, jelenleg ecsetelek.
A jelenlegi kapcsolatomban olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még nem volt szexuális együttlét semmilyen formában, hamarabb derült ki a fertőzés, ellenben igényünk lenne rá.

Az lenne a kérdésem, hogy mi az amit szabad. Azt például tudom, a felláció nem lehetséges, illetve a gumióvszer sem nyújt teljes védelmet, úgyhogy ezeket mellőzzük.
De mi a helyzet a cunnilingus-szal? Azt szabad? A partnerem hozzáérhet a szemölcsök múlása után a péniszemhez kézzel? Én kézzel hozzáérhetek a nemi szervéhez?
Természetesen a fertőzés kockázata nélkül.

Köszönöm szépen a válaszát előre is.

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

És a partnere biztos, hogy HPV-negatív?
Mert ezekre a kérdésekre csak akkor lehet jó választ adni, akkor is, csak hozzávetőlegest. Hiszen a HPV minden nyálkahártyán ott lehet.
Jobb, ha teljesen meggyógyul (szemölcs eltávolítása után 2-3 hónappal egy negatív HPV teszt az egész péniszről), és akkor mehetne minden, persze ehhez kell tudni a partner HPV státuszát is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-17

Tisztelt Doktornő!
62 éves vagyok. Nagyanyám méhnyakrákban halt meg. Partnerem nincs. Érdemes e beadatnom a HPV vírus elleni oltást? Évente járok rákszűrésre, eredményem minden alkalommal P2. Még soha nem csináltak HPV tesztet. A rákszűrést végző orvos és a körzeti orvosom is azt mondta felesleges beadatni az oltást. Ön mit javasol? Ezzel megelőzhető a méhnyakrák? Válaszát köszönöm :Erzsébet

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A méhnyakrák nem öröklődik, mert a szexuális partnerektől függ.
Ha eddig nem volt gond a rákszűréseknél, és nem lesz új partnere, akkor kicsi az esély a rákra.
Ha lesz még szexuális kapcsolata, és amúgy is szeretné 100%-osan tudni, hogy van-e Önben HPV, akkor kérjen egy HPV vizsgálatot.
A vakcinákat 45 éves korig ajánlják.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm szépen a választ. Üdvözlet:Erzsébet



Kérdés:

2012-05-17

Tisztelt Doktornő!
Segítségét szeretném kérni, nevelt lányomnál a rákszűrűs eredménye P3 lett. (27 éves, nincs tartós kapcsolata, vegetáriánus) Az utána elvégzett HPV DNS vizsgálat eredménye pedig három magas kockázatú HPV tipust tartalmaz: 66,16,31. A vizsgálatot elvégző nőgyógyász szerint egy év múlva kontroll hisz fiatal immunrendszere legyőzheti. Másik orvosi vélemény kemoterápia és/vagy műtét. Ez pont a két véglet, és nagyon szeretnénk valami megnyugatató megoldást. Melyik véleménynek higgyünk?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Anna

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Anna!
Kemoterápia egyáltalán NEM, az csak rák esetén.
Műtétet sem javasolunk ilyen fiatalon, csak HSIL eredménynél.
A P3 mellett mi állt még a leleten: ASC-US, LSIL, CIN1, ASC-H, HSIL, AGC???
Mert gyógyszert lehet, hogy kellene szednie, és óvszert javasolt használnia, ha új partnere lesz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-17

Kedves Doktornő!
32 éves vagyok, a rákszűrésem eredménye P2, viszont CIN1, és HPV lett, valamint be volt még jelölve a regeneratio is. Az orvos csak multivitaminos immunerősítést javasolt, plusz C vitamint, fél év múlva újabb rákszűrés tipizálással. A regeneratio miatt Klion-D 100 hüvelytablettát kell alkalmaznom. Mit tehetek még ezen kívül? Páromat nem kellene kivizsgálni? Vagy elég akkor, ha fél év múlva meg lesz a következő rákszűrésem eredménye? Addig ő tehet bármit is, ha esetleg ő is fertőződött? Ő spontán gyógyulhat, ha fertőződött? És mennyi idő alatt? Meddig kell óvszerrel védekeznünk?
Köszönöm a válaszát!

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Szerintem mindenképp meg kellene nézni, hogy valóban HPV-e, ami a CIN1-et okozza. Ennek a valószínűsége kb 80%.
A HPV típusától függ annak gyógyulási hajlama is.
Ha megvan az eredmény írja meg, és akkor tudok további tanácsot adni.
Addig is javasolnám az óvszeres védekezést, hogy ne passzolgassák az esetleges HPV-t egymás között...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Elvégeztettük a tipizálást, az eredmény: mindkettőnknek HPV pozitivitást mutatott, páromé magas kockázatú 56-os, az enyém pedig a magas kockázatú 16-os vírusok jelenlétét mutatta.
*/Valószínűleg mindketten egy előző kapcsolatból hozták a vírusokat./*
Hogy lehet, hogy különböző vírustörzsek vannak jelen?
A párom hogyan gyógyulhat ki ebből, mit tehet a mihamarabbi gyógyulás érdekében? Kb. mennyi ideig áll fenn a fertőzés lehetősége?
*/Ezekre a kérdésekre jelenleg sok biztató válasz nincs. Nem tudjuk azt sem, hogy Ő mikor szerezte a fertőzést. Amit szoktunk javasolni: óvszerhasználat, bár Önök eddig nem fertőzték meg egymást. Mégis azért, hogy ez ne is következzen be. Egy dermatoszkópos vizsgálat ecetsav próbával, hogy kiderüljön van-e vírus rezervoir a péniszen. Ezt a honlapon található HPV-Centrumok közül a kék pöttyel jelzettek végzik. Ha kimutatható, akkor kezelést kapna./*
Mindenhol az szerepel, hogy a 16-os kiemelten magas kockázatú vírus. Mit tegyek, hogy visszafordítsam a CIN1-es állapotot, hogy ne alakuljon át rákos elváltozássá?
*/Igen, ez az egyik "leggonoszabb" fajta, de ezek közül is a nagyobb százalék akár spontán gyógyul.
Viszont javasolnám: óvszerhasználat, 6 hónapig Isoprinosine tabletta kúra (3X2 tabl/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni). Utána kontroll rákszűrés Önnél, mindkettejüknél pedig HPV-teszt./*
Előre is köszönöm a segítségét!




Válasz:


Nagyon szépen köszönöm!



Kérdés:

2012-05-16

Kedves Doktornő!
Történetem a következő: 2010.szept.dg.:ASC-US,HPV gyanú, kóros hámelváltozás. 2010. dec. ua. a dg., 2011.júl.dg.:HSIL, CIN2,CIN3, HPV gyanú. 2011.júl.loop conisatio, fr.curratage. Eredmény:Portioban kis kiterjedésben észlelt dysplasticus laphám. 2011.okt lelet negatív! 2012.jan.nem zárható ki HSIL(ASC-US,HPV gyanú. 2012.márc.műtét.Eredmény:kimetszés ép szövetben,HSIL nem igazolódott.2012.máj.LSIL,HPV gyanú, CIN1.
A fentiekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni,hogy mire számíthatok a továbbiakban? Az orvosom is tanácstalan, azt mondja, nem szokott előfordulni ilyen. A héten kaptam meg a Silgard 1. oltását,mely tudom, nem szünteti meg a meglévő hpv vírusfertőzést. Az első műtét előtt szedtem Isoprinosine-t, most újból ezt javasolta az orvosom. Nem hiszek benne, hogy ezek után használna,inkább ha lehet az immunerősítésnek más formáját választanám. Kitermelheti a vírust az immunrendszerem? Esetleg tud javasolni vmilyen immunerősítőt, ami természetes alapú? (Grapefruit mag kivonat, Béres-csepp,multivitaminok,C-vitamin stb.)? Félek,hogy nagyobb műtétre kerül sor, ezt szeretném elkerülni.Várom segítő válaszát.Köszönettel:D.

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Elnézést a kései válaszért...
Elolvasva a történetét nagyon sok kérdés felmerült bennem:
1. Miért nem látok itt egy HPV-teszt eredményt sem? Tehát mely HPV(k) okozzák a betegségét. Gyanítanám, hogy a HPV16 biztos benne van.
2. A műtétek után sem látok kontroll HPV eredményeket, azaz, hogy maradt-e bent vírus vagy sem.
3. A partneréről semmilyen információm nincs. Azaz, nála volt-e vizsgálat, és annak mi lett az eredménye?
4. Hogyan védekeztek, miután Önt megműtötték?
5. Ön hány éves?
6. Szült-e már, vagy szeretne-e még szülni?
Várom válaszait, hogy segíthessek.
Hiszen hiába gyógyítjuk (műtjük, gyógyszerezzük) a nőket, ha az állandó fertőzőforrással, azaz a partnerrel senki nem foglalkozik...


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Sorban megválaszolnám a kérdéseit.
40 éves három gyermekes anyuka vagyok, több gyermeket nem tervezünk a férjemmel. Le is köttettem magam utolsó gyermekem születése után, aki császármetszéssel jött világra. A férjem kezelése nem jött szóba az orvosnál, aki egyben a kérdésemre, hogy visszafertőzhet - e a férjem nemleges választ adott. A férjemnél nem volt erre irányuló vizsgálat, külső elváltozásai nincsenek. A HPV - m nem került soha tipizálásra, ezidáig nem is volt róla tudomásom, hogy ennek jelentősége van. Erről az orvos sem tájékoztatott, így én sem tudtam, hogy a vírust tipizálni kellene. Kérem, írja meg, hogy ezt hol és hogyan tudom kérni, vagy elég a következő kontrollnál az orvosnál jelezni, hogy szeretném a tipizálást kérni? Azóta voltam egy colposcopos vizsgálaton is, ahol ecetsavval festette meg az orvos a hüvelyt és a méhszájat, de azt mondta, nem lát különösebb elváltozást, egy-két pontszerű képződmény kivételével, amit a kontroll alkalmával ismét megnéz. Legközelebb augusztusban kell mennem hozzá.
Tehát, ha óvszerrel védekezünk az teljes védelmet nyújt a visszafertőződés ellen? Milyen kezelést javasol a Doktornő a férjemnek? Hol kezdjük? Nála is kell vírustipizálás? Várom segítő válaszát és köszönöm előre is.
Tisztelettel: D.




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nem tudom, hol lakik az országban, de itt a honlapon megtalálja a női és férfi HPV-Centrumokat is a HPV-Centrumok ablaknál. Javaslom hogy mindketten menjenek el vizsgálatra, és kérjenek HPV tesztet. Ön estében ez ingyenes (bár magán centrumok esetén érdeklődjenek az árakról), férje esetében a teszt maga 5.500 Ft.
Budapesten a II. Női Klinikát ajánlom (állami), férjének a Körúti Orvosi Centrumot (magán).
Az óvszer nem véd 100%-osan, de valamennyi biztonságot ad. Ezért szoktam javasolni jobb híjján, mert szkafanderben mégsem lehet szeretkezni...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-16

Tisztelt Doktornő!

Az esetlegesen méhnyakrákot okozó HPV törzsek szűrhetőek-e férfiaknál?
IGEN

Ha igen, akkor ez hol
Férfi HPV szűrő rendelők, lásd itt a honalapon a HPV-Centrumok ablaknál a kék pöttyök.

és milyen vizsgálattal történik?
Hámkaparék vétel a péniszről és a húgycső bejáratáról.

Mennyibe kerül?
A teszt 5.500Ft plusz, ha magánrendelés, akkor a vizsgálati díj.

Ezen törzsek ellen van-e terápia férfiaknál?
Nincs direkt vírus elleni kezelés. A férfiaknál csak akkor javasolunk immunerősítést (tabletta) illetve ecsetelést, ha a vizsgálat sejtelváltozást mutat ki.

Fertőzés esetén mennyi idő alatt győzi le a férfi szervezete?
Átlag 6-12 hó, és óvszerrel lehet szexuális életet élni.

Legyőzi-e kezelés nélkül?
Igen, legyőzheti. De ennek vannak feltételei, pl nem váltogatott partneri kapcsolatok stb.

Kérdés:

2012-05-15

Tisztelt Doktornő!
Tavaly agusztusban derült ki a hpv fertözöttségem ami condilomákat okozott. a rákszürésem minden évben P2 lett. condilájn, triclór ecetsavas ecsetelés ideig óráig segitett de mindig vissza jöttek a szemölcsök. márciusban voltam egy hpv centrumban ahol Aldara kenöcsöt javasolt a doktornő (18 ezer ft) plusz c vitamint, gréfrut cseppeket.. minden utasitást betartottam de sajnos kb a szemölcsök fele tünt el, a kezelés vége óta kb egy hónapja ujabb szemölcsök jelentek meg. nagyon el vagyok keseredve kérem szépen a tanácsát. Előre is köszönöm!!

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Sajnos a szemölcsök ellen néha iszonyú nehéz kitalálni a megfelelő kezelést. Mert sokféle van, de nem tudni, hogy kinél melyik működik.
A jó hír, hogy ezek a HPV-k nem okoznak rákot (ezért is jó a rákszűrés eredménye).
Amit még tudnék tanácsolni: tilos a nemi területet szőrteleníteni, mert magát tovább fertőzheti így. A szexuális élet is korlátozottan, attól függően, hogy hol vannak a condylomák. El kellene távolítani a kinövéseket és meg kellene próbálni közben az immunerősítő tabletta szedését (3X2 tabletta naponta 2 hétig majd 2 hét szünet ezt minimum 3x ismételni!). Fehérneműt, törölközőt 60 fokon mosni. Mosakodás után a condylomát csak papírral megtörölni, majd azt kidobni. Egészségesen élni (no dohányzás, no stressz).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Nagyon köszönöm a válaszát, megpróbálnám a tablettát. kérdésem mi a neve az immunerősítönek és hol tudom felíratni vagy patikában kapható recept nélkül? az eltávolítás hol történik? beutalót kell e kérnem? ne haragudjon a kérdés özönért de nagyon nem tudom merre induljak.

Várom válaszát. Előre is köszönöm!!




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Ne haragudjon hogy megint zavarom de valami probléma lehet mert az imélcímemmen csak látom hogy válaszolt,de a tartalom nem jön át. itt sem találtam a tegnapi válaszát. azt kérdezném hogy az isoprínosin tablettát kellene szednem mint immunerősítő? ha igen nőgyógyász feliríhatja? minden tanácsát megfogadom nagyon köszönöm sok száz tán több ezer "betegtársam" nevében a sok segítséget amit ad nekünk!!
Várom válaszát Köszönettel: Andi




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
már másodjára nem találom a válaszát, nem tudom mi lehet a baj? megpróbálom még egyszer. nem vagyok még tipizálva de az első levelében immunerősitést javasolt. az isoprinosinre gondolt?vagy tipizáltassam elöször aztán szedjem a gyógyszert?
remélem most sikerül választ kapnom.
Nagyon köszönöm Andi.




Válasz:


Drága Doktornő!
feladom!! láttam hogy válaszolt az ímélemen de se ott se itt nem találom a válaszát.
Köszönök mindent további jó munkát!!
Andi.




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Andi!
Igen az Isoprinosine tablettat javasolnam szedni a szemolcsok levetele mellett. Es a tobbit is amit fentebb tanacsoltam.
Kitartast kivanok a gyogyulashoz es a kezeleshez.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a válaszát megfogadom az összes tanácsot! bejelentkeztem június elejére az eltávolításra,a héten elkezdtem szedni a gyógyszert. remélem legközelebb már jó hírekkel "zaklatom".


További jó munkát, köszönöm a tanácsokat!!! Andi.




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Májusban "beszéltünk" utoljára akkor még nagyon pozitív voltam.. juníus elején megcsináltattam a lézeres eltávolítást ami nagyon kellemetlen volt.. május óta szedem az isoprinosint kúra szerűen ahogy tanácsolta.most julíus vége van és újabb szemölcseim vannak ami nagyon elszomorít és tényleg nagyon el vagyok keseredve..augusztus elejére kaptam időpontot megint a lézeres eltávolításra..minden tanácsot megfogadtam, szex nincs az életemben már egy éve mióta tudom hogy "beteg" vagyok. Doktornő van még valami ötlete tanácsa? bármit megteszek a gyógyulásért!! Köszönöm Andi.




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Andi!
Sajnos sokszor irto nehez megszabadulni a szemolcsoktol :( !
Ezert csak azt tudom tanacsolni, hogy kitartas. Ha a lezer fajdalmas volt, akkor lehet egetessel vagy fagyasztassal is eltavolitani a szemolcsoket, de az sem fajdalommentes. Vagy ecsetelgetni hetente 3X addig amig talal egy kinovest is.
Sajnalom, hogy ilyen nehez es hosszadalmas ez. De 1x vege lesz :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-15

Kedves Doktornő!

2011. októberében kiderült, hogy HPV-m van. A pontos vizsgálat eredménye: 16 (HR) törzs és 67 (LR) törzs. Citológia eredményem az a következő lett: Hámsejt-rendellenességek, Laphám elváltozások: LSIL (enyhe) HPV gyanú. Az orvosom felírt 2 doboz Isoprinosine gyógyszert, melyet beszedve újabb citológia vizsgálatra visszarendelt 2012. februárjában, melynek az eredménye LSIL (enyhe) HPV gyanú.Júniusban újabb vizsgálatom lesz.
Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint szednem kéne továbbra is a Isoprinosine-t?
Válaszát előre is megköszönöm!
Tisztelettel: Márti

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Márti!
Az Isoprinosine-t 6 hónapig javasoljuk szedni LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertőzés (HPV16) mellett.
3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve. Ennél kevesebb ideig tartó gyógyszeres kezelés sajnos nem elegendő a HPV eltüntetéséhez. Közben csak óvszerrel ajánlott a szexuális együttlét.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornő! 2011. októberben derült ki, hogy HPV-m van, magas kockázatú 16-os. Rákszűrés eredményem P2.33 éves vagyok, panaszmentes és voltam is csak az éves rákszűrésen derült ki, hogy HPV-m van. Azóta 2012. májusban szintén P2 lett a rákszűrésem. A doktor úr szerint elég ha 1/2 évente járok rákszűrésre ha nincs panaszom, nem kell gyógyszert szednem. Ön szerint sem kellene gyógyszert szednem? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:


Kedves Doktornő, a pontos diagnózist lemásoltam a leletről. A pontos HPV vizsgálati eredményem: A minta HPV DNS pozitív (+) és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben.)
HPV genotípus:16
Már van egy gyermekem de a párommal még pár éven belül szeretnénk kisbabát. Ezzel kapcsolatban van tennivalóm? Köszönöm!




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

P2 azaz normál citológia mellett és sem javasolnék gyógyszeres kezelést, viszont legalább 6 hónapig óvszerrel ajánlanám a szexuális életet. Fél év után Önnél is és a partnerénél is kellene egy HPV vizsgálat. Amíg bármelyikük pozitív, addig az óvszer javasolt. Bár a babára nem jelent veszélyt a jelen kutatások alapján a vírus, de Önnél a terhesség alatt elindíthat egy betegséget a méhnyakon.
Ha még tudnak várni, akkor javaslom a türelmet és a gyógyulást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A férfi szűrő-pontokat megtalálja itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál kék pöttyökkel jelölve.
Hámkaparékot vesznek hasonló kefével a péniszről, mint Önnél a méhnyakrák-szűrés alkalmával a méhnyakról. Fájdalmatlan dolog.
A magas rizikójú HPV a méhnyakon rákos folyamatot indíthat el, ezért kell szűrésre járni.
Az esetek nagy százalékában még a HPV 16 is spontán gyógyulhat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm a gyors válaszát, lenne még egy kérdésem. A páromnak vagyis férfiakat hol szűrnek HPV-re és hogyan?A méhnyakon milyen betegséget indíthat el a HPV? Köszönöm!



Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornő!
Többször írtam önnek és sokat segített már.Így újra önhöz fordulok,mert még nincs vége a problémánknak.Nekem volt tavaly aug.végén egy conizációs műtétem jók lettek az eredményem azóta is járok rendszeres szűrésre és jó P2 előtte 3x volt P3 HPV 31.Már azt se mutatták ki.A probléma nem velem van hanem a párommal.Nála is kimutatták a Hpv 31-et.Többszörös isoprinosine kúrán van túl.A baj,hogy kisbabát szeretnénk.Azt mondták még nála kimutatható óvszerrel kell védekezni így is teszünk,még most is.Volt újabb szűrésen aminek az eredménye hámkaparék negatív urethra váladék Hpv 31.Tehát még mindig benne van gondolom ez azt jelenti.?Hogy tudunk így babával próbálkozni ez a dolog már 2 éve húzódik azóta nem tudunk próbálkozni.Mi a teendőnk meddig kell még az óvszeres védekezés?Én újra fertőződnék ha nem védekeznénk?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:Nina

Válasz:


35 éves vagyok párom 37 éves.



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Nagy esély van rá, ha Ő még HPV pozitív, hogy Önt visszafertőzi.
Vizsgálta valaki a párját (ecetsavas próba, mikroszkópos átnézés, szükség esetén ecsetelés) amellett, hogy gyógyszeresen kezelte?
Hogy szedte a gyógyszert a párja (naponta hány szem, hányszor és meddig?)

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm gyors válaszát.Igen vizsgálták és ott írták fel a gyógyszert.Naponta 3x2 az adag most is szedi.2 hétig szedni utána 2 hét szünet és ezt 3x ismételni.ezt mondták fél évvel ezelőtt is.Most márciusban volt az újabb vizsgálaton azt reméltük ez már negatív lesz és bele vághatunk a baba projektbe.De nem.Most is a gyógyszert javasolták és utána megint kontroll.Meg hogy a szervezetnek tudni kellene legyőzni.Más kezelést nem javasoltak,sem ecsetelést sem ecetsavas kezelést.



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Nina!
Férfi HPV-centrumban vizsgálták a párját? (Itt a honalpon a HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyök jelzik.)

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Igen ott vizsgálták.Nem is lenne baj az óvszeres védekezéssel ha nem szeretnénk babát.Van esély rá,hogy lesz negatív is az eredménye?Vagy mondjunk le a babáról?Vissza kellene mennie az orvoshoz aki a vizsgálatot végezte?
Válaszát köszönöm.




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV elleni gyógyszeres kezelés sajnos valóban 6 hónapig tart, tehát még 1X 3 hónap. Plusz óvszeres védekezés. Javaslom továbbá, hogy a húgycső bejáratát naponta 1X este (elalvás előtt) Betadine-nal kenje be (vatta pálcára csöppentve az oldatot, majd rátörölni a bejáratra- nem belenyúlva!), ezt 4-6 hétig.
Így a következő kontrollnál már nagy valószínűséggel negatív lesz és indulhat a babaprojekt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-14

Kedves Doktornő!

Január közepén voltam nőgyógyásznál, az eredményemen a következő szerepelt: HPV gyanú, és ASC-US. A "P"-s megnevezés nem volt kitöltve, de az orvosom azt mondta, hogy valószínűleg P3. 1 hete voltam kontrollon, 2 hét múlva lesz eredmény, viszont közben kiderült, hogy babát várok, holnap leszek 6 hetes.
Érdeklődni szeretnék, hogy ez veszélyt jelent-e a babára nézve, illetve, ha a mostani eredményem nem javult a januárihoz képest, akkor mindenképpen szükséges lesz a kimetszés?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Doktornő, azt kifelejtettem az előbb, hogy nyáron leszek 28 éves, ez lesz az első babánk, már nagyon várjuk, 6 éve vagyunk együtt a párommal.
Köszönöm!




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Érdemes megvárni az új eredményt, lehet, hogy csak egy kis gyulladás miatt volt ASC-US a leletén.
A HPV gyanú csak HPV teszt után lesz biztos, és fontos, hogy melyik HPV típus okozza az elváltozást.
Írja meg az eredményét (ha nem negatív), és akkor tovább tudjuk gondolni a teendőket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm szépen a gyors válaszát, mindenképpen megíro az eredményt!



Válasz:


Kedves Doktornő!

Megkaptam az újabb eredményemet. Az általános minősítés negatív, P2! Viszont be van jelölve a lapon, hogy értékelhető, de endocervicalis/transformations zóna hiányzik. Ez mit jelent?
Van-e valami teendőm? Kedden töltöttem menzi szerint a 8., ultrahang szerint a 7. hetet.

Válaszát előre is köszönöm!!




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV teszt eredménye mi lett?
Endocervicalis/transformatios zóna hiányzik: a fontos régióból nem sikerült mintát venni. Ha negatív lesz a HPV tesztje, akkor ez nem fontos, és már nem is kell Önt rákszűréssel piszkálni a szülés utáni kontrollig.
Ha pozitív és magas rizikójú, akkor 3 hónap múlva kontroll citológia javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
2009.