Információs oldal a HPV-vírusról


A doktornő személyesen rendel Budapesten.


HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

 • összes nõgyógyászati leletük eredményét
 • életkorukat
 • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
 • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

 • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
 • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 
 • Magyarországon 3-féle HPV vakcina kapható. 12 éves lányoknál szülői beleegyezéssel ingyenes oltást végeznek az iskolákban a 2 komponensű oltóanyaggal. Ezen kívül elérhető a 4, és a legújabb, 9 típus elleni védettséget adó vakcina.

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

 • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
 • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
 • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
 • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
 • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
 • Minden lehetséges vizsgálatot elvégzünk, mielőtt műtétet indikálnánk. Csak a szükséges operációkat javasoljuk.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Azon eseteket, melyek megjelenítését engedélyezték, publikáljuk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Nem engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Email címe: 

Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-07-16

Tisztelt Doktornõ!

34 éves férfi vagyok, húgycsõnyílásomban találtam condylomát tavaly augusztusban (azóta óvszert használunk), ezzel fordultam urológushoz. 10 éve monogám kapcsolatban élek, barátnõm hpv-szûrése szerencsére negatív volt.

Elsõ alkalommal egy 3mm-es cond. lett altatásban eltávolítva, mely után 5-6 hónapig tünetmentes voltam. Ekkor 2 doboz isoprinosine-t szedtem. Sajnos újra kiújult, ekkor egy másik urológust kerestem fel (egyéb okok miatt), aki lézerrel távolította el -helyi érzéstelenítésben- a sajnos ugyanoda visszanövõ szemölcsöt, ami után 2 hónapra megint beavatkozásra volt szükség. Ekkor a húgycsõ két részén volt 2db 3mm-es condyloma. Ennek 1 hónapja, sajnos megint szemölcsöm van, az eddigiektõl eltérõ helyen. Jelenleg a 6 hónapos (2 hét 3x2,2 hét szünet) isoprinosine kúrát tartok, illetve napi 4x egiferon géllel kenem az adott területet.

Kérdéseim a következõk:

- tud-e valamilyen hatásosabb kezelést ajánlani, amivel jobban el lehet távolítani a szemölcsöket, illetve olyan orvost, aki ezt gyakorlott révén el tudná végezni? Sajnos a tapasztalt hegesedés miatt az elektromos késes eljárást nem szeretném.
Szerintem csinálja azt most végig, amit elkezdtek. Eltávolítás, Isoprinosine 6 hónapig és Egiferon gél. Jelenleg jobbat még nem találtak ki, sajnos.
Volt olyan betegem, aki hasonlóan sokáig és elkeseredetten küzdött a condylomáival (rengeteg volt neki a hüvelyben, a csiklón(!), anusban), de 1 évi folyamatos eltávolítás és 1 éves Isoprinosine kezelés (2 hetes ciklusokban) után negatív lett. Sajnos ezen idõ alatt kértem, hogy ne éljen nemi életet, mert nemcsak a partnert, de a súrlódások miatt Önmagát is továbbfertõzhette volna. Meggyógyult. Azóta szerelmes. És remélem egészséges is.


-kérésemre az egyik condyloma-t szövettanra küldtük, ahonnan csak az jött vissza, hogy condyloma. Férfiak esetében nem történik vírustörzs-megállapítás; ez egyébként szükséges lenne? Vagy ilyen mintából ez nem lehetséges?
Csak kérésre és pénzért történik meghatározás, és ebbõl a mintából is lehetséges volna.


-van-e lehetõség védõoltásra, van-e ennek veszélye a betegség alatt beadva ill. mikor van értelme ezt beadatni?
Sajnos a jelen fertõzését nem gyógyítaná. Valószínû viszont, hogy a késõbbiek ellen hatékony lenne. 9-26 éves férfiaknak javasolt ma Magyarországon. Személyes kérésre idõsebbeknek is be lehet adni.


Sajnos az 1-2 havonta kiújuló szemölcsök lelkileg eléggé megviselnek, ahogy a pénztárcám sem bírja már ezeket a privát és gyakori beavatkozásokat, ezért kérem segítségét...
Igen, tudom és sajnálom.


Nagyon köszönöm megtisztelõ válaszát!

Üdvözlettel!

Kérdés:

2012-07-16

Tisztelt Dr. Ragó Zsuzsanna

30 éves vagyok. Az elmúlt rákszûrésem során a következõ eredményt kaptam: (PII.; Enyhe fokú intraepithelialis lapham lesio-HPV; KOROS, neoplasticus hamelvaltozas azonosítható).
A nõgyógyászom isoprinosine gyógyszer írt fel, melyet 3 hónapig kell szednem (2 hét+2 hét szünet). A fogínyemen hónapok óta van egy fehéres kinövés, amelynek eddig nem tulajdonítottam jelentõséget. Ha ez egy szemölcs, akkor az immunerõsítõ elegendõ a kezelésére vagy szakorvoshoz kell fordulnom (milyen szakorvoshoz)?
Ha jól tudom, a páromnak is hasonló vizsgálat és kezelés szükséges?

Válaszát elõre is köszönöm!!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Jó lenne tudni, hogy az LSIL-t Önnél mi okozza.
Egy HPV-tesztet nem tartanék fölöslegesnek.
A szájüregét nemigyógyásznak, de még inkább szájsebésznek/fül-orr-gégésznek mutatnám meg. Errõl a fehér elváltozásról is lehet venni HPV-tesztet. Ha HPV pozitív, akkor el kell távolítani, és az Isoprinosine erre is jól fog hatni, és javaslom a partnerét is pénisz és szájüregben tesztelni.
A gyógyszeres kúrát magas rizikójú HPV-fertõzés esetén 6 hónapig javasoljuk.
HPV-szûrõ központokat itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál találhat.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Köszönöm segítségét!Kérdés:

2012-07-15

Kedves Doktornõ!

A legutóbbi citológiai szûrésem eredménye: ASCUS!
Eredetileg egy kisebb fertõzés miatt mentem, de ha már ott voltam a rendelõben rákszûrést is kértem! A fertõzésemre KLION-D-t kaptam!
6 hónap múlva kell csak kontrolra mennem a diagnózis szerint és javaslják a HPV tipizálást! De ha HPV akkor nem kellene elõbb tenni valamit? A páromat megfertõzhetem, õ menjen orvoshoz? Lehet, hogy nem a vírus más fertõzés okozza ezt a változást?

Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is. Ha Ön klion kúpot használ, akkor a partnerének is kellene klion tablettát szednie illetve canesten krémet használnia (ez utóbbit a péniszen).
Kúra alatt no alkohol (Klion miatt) és no sex (fertõzés miatt). Utána óvszerrel ajánlom a szexuális együttléteket a kontroll vizsgálatig, azaz kb 3 hónapig. Lehet, hogy ezekkel a kezelésekkel meggyógyulnak.
A kontrollnál kérjen a rákszûrés mellett HPV-tesztet is (ez ASCUS után ez ingyenes).
Ha itt valamilyen pozitív eredmény jön ki, akkor írjon újra és megbeszéljük a teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm válaszát!!!! A partnerem nem szed semmit, így ma mindenképpen felkeressük az orvosát!
Kérdés:

2012-07-15

Kedves Doktornõ!

2010 januárjában, a második gyermekemmel való terhességem elején végzett rákszûrés eredményem candida gyanúját mutatta. Canesten krémet használtam rá. 2010. õszén a szülés utáni 6. héten történt vizsgálat során az orvosom mondta, hogy lát egy kis seb szerût a méhszájamon, de várjuk meg a rákszûrés eredményét. Telefonon beszéltünk, amint megvolt az eredmény, azt mondta minden rendben van, nem mutatott semmit a rákszûrés. Egy év múlva elmentem a következõ rákszûrésre, ezúttal csak helyben az sztk rendelésre. Az ottani orvos is mondta, hogy gyulladást lát a méhszáj körül. A leletemre ezt írta: Kolp: A zónában körkörös ecetsav poz., jód: neg. cervicalisatio, 12 ó-nál enyhe pontozottság. DC levéve.
Egy hét múlva mentem az eredményért, annyit írtak a papíromra: P2 labor, teendõ nincs. Nem kaptam semmit a gyulladásra. Kérdeztem ráérek-e egy év múlva jönni, azt mondta az orvos, hogy igen.
Nincs különösebb tünetem, nincs folyásom, talán néha egy minimális. Néha együttlét közben éreztem fájdalmat a mély behatolásoknál, de nem mindig, ezért ezt betudtam az izgalmi állapot függvényének. 34 éves vagyok, 2 gyermekem van, a másodikat 2010-ben szültem, mindkettõt császárral. (elõször farfekvés miatt, másodszor az orvosom jobbnak látta egy császár után újra így szûlni)
Júniusban felkerestem a Hpv centrumot, nem hagyott nyugodni a dolog, hogy talán van valami gyulladásom, amit nem kezeltek. A rákszûrés mellé kértem hpv tesztet is. Az eredményem LSIL (enyhe), CIN 1 lett, Hpv gyanú, + Candida gyanúja, mindez P2 mellett. A Hpv teszt kimutatta, hogy nincs hpv vírus a szervezetemben, negatív lett. Orvossal nem tudtam beszélni, a portás hölgytõl kaptam meg a papíromat, pedig azt az információt kaptam, amikor majd a leletekért megyek bejelentkezni nem kell, mindig van ott orvos, akivel meg lehet beszélni az eredményt, egyébként péntek délelõtt 11 óra volt. Hiába mondtam, hogy vidékrõl jöttem, nem tudok könnyedén harmadszor is visszajönni... Egy asszisztens, portás (nem tudom) hölgy bevitte a papírjaimat egy orvoshoz, én nem mehettem be, mert nem volt idõpontom, 2 doboz Canesten 100 mg kúpot írtak fel. Érdeklõdnék, hogy a candida okozhatja-e ezt az elváltozást? Tehetek-e mást is az eredményesebb gyógyulásért? A férjemet nem kell kezeltetni? Ha elfogyott az antibiotikum mit tehetek a normális hüvelyflóra visszaállításáért? 3 hónap múlva megyek vissza, annyi idõ alatt reménykedhetek, hogy elmúlik ez a gyulladás, aminek már lassan 2 éve látható jele van? Elnézést a hosszú levélért.
Válaszát elõre is köszönöm.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnálom, hogy nem fogadták a HPV-Centrumban. Bár ide valóban csak idõpontra fogadják a betegeket, mert szeretnénk, ha a betegek nem várnának, és vizsgálatkor megfelelõ mennyiségû idõt töltenének az orvossal.
A leletei alapján azt gondolom, hogy nincs HPV-fertõzése. És ez jó hír :).
A gombás fertõzés is produkálhat hasonló citológiai eredményt.
Lehet méhszájsebe, ami fogékonyabb a fertõzésre és ez valószínû a gomba.
Tehát javaslom, hogy tartson egy 6-7 napos canesten kúpos kúrát. Este kell felhelyezni a kúpot mélyen a hüvelybe, betétet kell a bugyiba tenni a kifolyó váladék felfogására, és a külsõ nemi nyálkahártyákat pedig canesten krémmel érdemes bekenni. Sajnos a kifolyó váladék irritálhatja a külsõ nyálkahártyát, ezért szoktam tanácsolni, hogy ne canestennel, hanem babakrémmel-kenõccsel érdemes védeni ezt a területet.
Ha ezen túl van, akkor jöhet a hüvelyflóra helyreállító kúp-kúra: gynoflorral. Ez is 6-7 nap hasonlóan, mint az elõzõeknél, itt viszont nem kell semmilyen külsõ krémet használni.
Ezen idõ alatt nem tanácsos szexelni (hüvelyit). Ha a férjének nincsenek tünetei (apró vagy kis piros foltok a pénisz bármely részén, akár viszkethetnek is, de nem feltétlen), akkor neki vizsgálat nem szükséges. Viszont nem árthat, hogy amíg Ön canesten kúpozik, õ canesten krémmel keni be a péniszt esténként.
3 hónap múlva a kontroll megmutatja a változásokat. Én itt újra kérnék rákszûrést és HPV-tesztet együtt.
Jelenleg nem érdemes izgulni, bajt nem látok.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm a gyors választ!Valamit nem értek: miért kellene 3 hónap múlva újra hpv tesztet csináltatnom a rákszûrés mellett, hiszen ha a mostani teszt negatív, és a partnerem állandó, és neki sincs mással intim kapcsolata, akkor hogy kerülne a képbe a hpv?!
*/Lehetséges teszthiba miatt. LSIL-t ritkán produkál gomba, de lehet, hogy mégis. Ha a 2. HPV is negatív, akkor tutti, hogy Ön nem HPV fertõzött./*
(13 éve vagyunk együtt) Lsil Cin 1, P2 mellett ingyenes volna a teszt? */Sajnos fizetni kell érte. 5500 Ft, maga a teszt. P3 esetén viszont ingyenes, és az LSIL-t oda is lehetne sorolni./*
Illetve azt szeretném még megkérdezni, Ön azt írta: Lehet méhszájsebe, ami fogékonyabb a fertõzésre és ez valószínû a gomba.
Tehát nem maga a gombás fertõzés okozza a sebet, hanem azért lehet gombás fertõzésem, mert amúgy is van egy "sebem" valamitõl(?), ami így érzékenyebb a különbözõ támadókkal szemben? Ezt nem igazán értem. */Igen, én így gondolnám./*
Elnézést az értetlenkedésemért, válaszát elõre is köszönöm.
Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Azóta volt vizsgálaton? Mi lett az eredménye?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-11

Tisztelt Doktornõ!

2012.márciusában voltam nõgyógyásznál és talált kisebb szemölcsöt a nemi szervemen,kaptam rá ecsetelõt el is múlt tõle!Azóta nem volt semmi hasonló tünet!Közben nemi életet éltem a párommal elkaphatta e???Nála semmi tünet nem jelentkezett,de orvosnál nem volt!!És ha én tünetmentes vagyok vissza adhatja???(21)Elõre is köszönöm a válaszát!!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, elkaphatta és vissza is adhatta.
De amíg nem okoz tüneteket, addig nem kell vele foglalkozni.
Lehet, hogy mindkettejük immunrendszere megküzdött a vírussal :))!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Köszönöm a válaszát!!Kérdés:

2012-07-11

kedves doktorno.
2 hete hogy kesik a menstruaciom,egy kicsit korcsolgetek es faj az olem idonkent,csinaltam tesztet de a teszt negativ.Lehetseges e az hogy a felfazasom miat nem mutatja ki ha az is vagyok?

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A felfázás miatt a terhességi teszt még pozitív lenne, ha valóban terhes. Ha továbbra is nagyon görcsöl, akkor menjen el vizsgálatra, mert meg kellene állapítani, majd kezelni a görcsölés okát...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-10

Tisztelt Doktornõ!

Loop-konizációs mûtétem szövettana a következõ:

"A cervix kaparékként érkezett mintában minimális cervicalis szövetminta figyelhetõ meg, melyben CIN-t, CGIN-t nem észleltünk.
A lapos conisatumban csupán ectocervix figyelhetõ meg, ennek hámja helyenként kiszélesedett, ugyanakkor nem észleltünk HPV asszociált elváltozást vagy dysplasiát. Esetleges CGIN társulása nem volt látható.
Diagnózis/vélemény:
A:b: Conisatium: Ectocervicalis szövetrészlet csupán, melyben HPV asszociált elváltozás, vagy dysplasia nem látható. A beteg cytológiai utánkövetése javasolt."

Tisztelt Doktornõ! Négy P3-as rákszûrésem van, CIN1 és CIN2 eredménnyel, valamint magas faktorú HPV.
Hogy lehetséges ez a szövettani eredmény?

Válaszát nagyon köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a loop konizátumból származó szövettani mintából nem tudták megállapítani, hogy van-e CIN1 vagy CIN2, mert a legfontosabb zónáról, a transzformációs zónáról nem érkezett minta.
Ennek 2 oka lehet. A loop kimetszésbe nem került bele ez a terület (ez mintavételi hiba), vagy a mûtét során égetéssel elpárolgott. Ezért javasolják, hogy citológiai után követés legyen, azaz kontroll.
Ha valami bent maradt, akkor azt látni fogják így. Javaslom továbbá, hogy HPV-tesztet is kérjen az 1. kontrollnál a rákszûrés mellett (addig NO SEX), ami az Ön esetében (mûtét után) ingyenes.
Nyugodtan írja meg ezek eredményeit, és akkor tovább tudnék segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Nagyon szépen köszönöm a válaszát kedves Doktornõ!Kérdés:

2012-07-10

ami lemaradt, hogy 42 éves vagyok, két gyermekem van, és eddig sosem volt gondom a rákszûrések alkalmával.
Válaszát Köszönöm
Erika

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Erika!
Valaszoltam mar Onnek? Mert csak ezt a levelet talaltam meg, es ebbol szamomra nem derul ki, hogy jelenleg mi a problemaja.
Elnezest, ha elveszett az 1. levele.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-10

Tisztelt Doktornõ!!! Tavaly (2011-ben)elváltak útjaink a párommal. Ennek oka, megcsalás, mint késõbb kiderült nem csak egy nõ volt az életében az elmúlt években. Az elmúlt egy évben leadtam 10 kg-ot. Lelkileg eléggé megviselt a történet, hiszen egy 24 éves kapcsolatnak lett vége. Ám a válásunkat követõen is találkoztunk többször, ilyenkor szexuális kapcsolat is volt közöttünk. A gondom az, hogy pár hete szemölcsök jelentek meg a nemiszervemen. Egészen pontosan a nagyajkakon, a gát környékén és a végbélnél. Természetesen sokkolt a történet. Bejelentkeztem bõrgyógyászhoz, ám akiben megbízok az most szabadságon van és csak július 20-án tud fogadni. Ezért, hogy ne szaporodjanak a szemölcseim "öngyógyításba" kezdtem. Az internetet hívtam segítségül. Ám nem tudom jól tettem-e? A következõket csinálom: grapfruit kivonatot szedek napi 3X15 cseppet, kenegetem teafaolajjal és indol-3-c. kapszulát szedek. Szeretném megkérdezni Öntõl, hogy helyesen tettem-e, hogy elkezdtem ezeket szedni vagy sem? Esetleg rontok az állapotomon vagy sem?
Megértését köszönöm
Tisztelettel
egy kétségbeesett anyuka (Erika)

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Erika!
A szemölcsök maguk fertõzõek.
Ezért javaslom, hogy használjon ecsetelõt is a szemölcsök felületén. Óvatosan, mert az egészséges bõrön és az összefekvõ területeken gyulladást okozhat. Egy bõrgyógyász tehát mégis jó segítség lenne.
Amiket szed, azok talán nem ártanak. Hogy mennyire használnak...? azt nem tudom.
A szexuális életet most, a gyógyulásig javaslom kerülni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Tisztelt Doktornõ!!!

Nagyon szépen köszönöm válaszát és a tanácsát is!

Tisztelettel
Erika
Kérdés:

2012-07-10

Tiszelt Doktornõ!
3 gyermeket szültem, 38 éves vagyok,rendszeresen járok rákszûrésre.Az utóbbi 2 rákszûrésem eredménye ASCUS lett.Állítólag a külsõ méhszájam 1 ujjat befogadóan nyitva van.Az orvosom mindenképpen conisatiot javasol.Én nagyon félek tõle ,hallottam a loop conisatioról,de nem tudom hol végeznek ilyet.Feltétlenül szükséges ez az én eredményemmel??
Várom válaszát,köszönöm.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASCUS mellett szoktuk javasolni a HPV vizsgálatot is, hogy tudjuk, mi is okozza az ASCUS eredményt.
Ezt a loop konizációt nagyon sok nõgyógyászaton végzik. Ez a kis mûtéti javaslat valószínûleg a nyitott méhszáj miatt (3 szülés után) lenne indokolt, mert ilyenkor sérülékenyebb, és fertõzésekre fogékonyabb a méhszáj.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Köszönöm szépen a válaszát:)Kérdés:

2012-07-10

Tisztelt Doktornõ!
26 éves vagyok. Decemberi rákszûrésem eredménye ASC, nem zárható ki H SIL (ASC-H),valamint gardnerella-t mutatott. Gyógyszeres és kúpos kezelést kaptam (Klion-d 100 kúp,doxycyclin, és kevert kúp) Májusban voltam újabb szûrésen aminek az eredménye HPV, CIN II, és szövettani vizsgálatot javasolnak. Arról hogy ez mit jelent, és mire számíthatok semmilyen tájékoztatást nem kaptam, ebben szeretném a segítségét kérni. Válaszát elõre is köszönöm

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez egy kis mûtétet jelent, amivel a rákszûrés eredményét erõsítik meg, vagy épp azt találják, hogy komoly baj nincs. Ez egy diagnosztikai, és legtöbbször terápiás eljárás is HPV fertõzés esetén.
A mûtét után 6-8 hétig nem ajánlott a szex, vagyis addig, amíg az ellenõrzõ rákszûrésre le nem veszik a kenetet és a HPV-tesztet (ez utóbbit sok orvos elmulasztja, pedig fontos lenne!!!!). A partnert is tesztelni kell HPV-re, mert Önt hiába mûtik meg, ha tõle visszakapja a betegség kórokozóját.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.