Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklődők!

Jelenleg a levelező felületünk szünetel.

Kérjük, hogy tájékozódjanak az eddig beérkezett e-mailekből. Biztos lesznek közöttük az Önök számára is hasznos információk.

Amennyiben megválaszolatlan kérdései maradtak, úgy személyes konzultációra és/vagy vizsgálatokra az oldalunkon az "Időpontfoglalás" résznél kérhetnek időpontot.

Üdvözlettel: HPV-Centrum

Keressen oldalunkon



 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat elkezdésétől kezdve 5-7 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy az aktuálisan zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

  • Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.
  • Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

  • Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbi esetén egyben kezelés céljából.
  • Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • rákszûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 25-30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a méhnyakrák kialakulásának esélye nagyon alacsony, ezért a közös tesztet a nemzetközi ajánlások alapján elég 3 év múlva megismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC, CIN1, CIN2, CIN3, CIS, AIS (régen P3, P4) esetén a HPV-teszt mindenképpen javasolt és állami szakrendeléseken OEP finanszírozott. 

  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Kimutatjuk vagy kizárjuk vele a valódi rákos átalakulást.

  • Egy nőgyógyászati vizsgálat jelenleg három diagnosztikai eredményt adhat, melyek most már nagyban megkönnyítik a terápiás döntést.

  • Középsúlyos hámelváltozás vagy nem gyógyuló enyhe elváltozás (CIN2, perzisztáló ASC-US/LSIL/CIN1), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2016-02-15

Kedves Doktornő!

Az előző levelekhez hasonlóan énis az alábbi kérdéssel fordulnék Magához:
Párom 24 éves hölgyeményés sajnos a mai nappal pozitiv HPV vírust diagnosztizáltak! Szó szerint ez áll a papiron : A minta HPV DNS pozitív,és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tarzalmaz. HPV Genotípus : 58,16

Na most amennyire lehetett,útánna olvastam a dolognak,és az értelmezem szerint elég magas a rizikofaktor a méhnyakrák kialakulására. Emellé a diagnozis mellé semmiféle gyógyszert nem írtak fel,mindössze annyit mondtak,hogy félévente/évente kellene járnia vizsgálatokra! Ami a saját meglátásomat illeti,ezt elég felületes tanácsnak,vagy útasittásnak érzem,hiszen nem egy egyszerű nátháról beszélünk sajnos!
A kérdésem pedig,hogy Magam mit tanácsolna,milyen vizsgálatok lennének szűkségesek,illetve mennyi időn belül!
Köszönettel,Krempf Tamás.

Válasz:


Kedves Krempf Tamas!
Igaza van. Ont is le kellene szurni, tovabba minimum fel evig ovszert kellene hasznalniuk a szexualis egyuttletekkor.
Hogy partnerenek ajanlanek-e meg tobb kezelest, az fugg a mehnyakrak szurese eredmenyetol.
Az ovszer sem ved 100%-ban, de ad egy kb 70%-os gatat, barriert a virus penis es huvely-mehnyak kozott. Oralis szex (cunnilingus) eseten ez 0%.
Ha tovabbi vizsgalatok erdeklik, akkor szivesen latom Onoket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Válaszát ezúton is köszönöm szépen!
Természetesen Mi is fontosnak tartottuk/ tartjuk a jómagam kivizsgáltatását is,erre lehetöségeinkhez mérten sor is fog kerűlni az közeli napokban,és az Ön által adott tanácsokat betartjuk!
Na most ha jól vettem ki a szavaiból,a következő lépés ( ami a páromat illeti) egy mielöbbi méhnyakrák szűrés lenne javasolt! Tehát ( most lehet butaságot kérdezek )jelenleg még korántsem biztos maga méhnyakrák?! Illetve ha negatív lesz a szűrés eredménye,maga a HVP kezelhető?
Köszönettel,Krempf Tamás!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Krempf Tamas!
Jelenleg csak egy HPV fertozesrol (HPV 58, 16) tudunk a partnere eseten. A citologia (rakszures) mondhatja ki azt, hogy a fertozes okoz-e betegseget vagy rakot. A HPV fertozes kezelheto, es a mehnyakrak megelozheto. Ez a celja ennek a szuroprogramnak.
Ha negativ valakinek a mehnyaki HPV teszt eredmenye, az azt jelenti, h kb 0%-os eselye van, hogy a tesztet koveto 5 evben (nem tovabb) kialakuljon nala mehnyakrak. Tehat majdnem kizart ilyenkor, hogy lesz daganata.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Utolsó levelemtől szàmítva,előkerestem párom 5-6 évre visszamenőleg a zárójelentéseit! Ezek között kezemben akadta egy korábbi ( 2015.09.havi ) cytológiai vizsgálat eredménye,miszerint P2- s besorolásba tartozik. Olvasataim szerint ha P2-es Papanicolau festési eredmény normál értéket mutat,akkor nincs daganatra utaló elváltozás.
Természetesen ettől függetlenűl Én fontosnak tartom igyis az újabb cytológiai vizsgálatot,de javítson ki ha esetleg valamit rosszul értelmeztem volna!
Köszönettel,Krempf Tamás

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-15

Kedves Doktor Nő!
Szeptember 22.én volt rakszürésem. Januar 7.en vissza hívtak es kimutatta h hpv virusom van! Rá egy hetre megtörtént a tipilizálás ami magas kockázatu . Alacsony LR valamint HR 18,16 os genotípus. Járok a vizsgálatokra. Pár heten belűl műtétem lessz. Szedek c es d vitamint. A műtéttel teljesen kigyógyulok belőle? Vagy miket tanácsolna hogy még szedjek a gyógyuláshoz. A doki azt mondta a párom 100% hogy elkapta mivel nem védekeztünk. Neki mit ajánlana? Miket szedjen hogy ha végül en meg gyógyulok ő ne adja nekem vissza!? Igen a szövet tan fogja kimutatni hogy rossz indulatu lett e már. De szeptember óta most februárig durva dolgot csinálhatott velem? A mehnyakan semmi elváltozás nincs. Épnek tűnik! Még azt kérdezném ha meglessz a műtét utána teherbe lehet e esni es a szülés roszabb lessz? 20 éves vagyok szeretnék gyereket. Előre is köszönöm!

Válasz:


Mi lett a rakszurese eredmenye? Et nem irta meg!!!
Nagyon fiatal, nem javaslom, hogy rogton konizaljak.
Ne menjen mutetre azonnal, elobb kerjen egy uj molekularis vizsgalatot majd egy biopsziat (pici mintavetel a mehnyakrol, nincs altatas, bent fekves)!
Mi a HPV-Centrumban el tudjuk vegezni mindkettot, ha a sajat orvosa nem vallal ilyet.
Parnret is le kellene szurni.
Az On korosztalyaban a lanyok 50%-ban a fiuk 66%-ban HPV hordozo. De csak indokolt, rendesen kivizsgalat esetben operalunk, kulonben a 20 evesek fele fel mehnyakkal jarna...
Immunerositot kellene pluszban szednie, de azt csak orvos irhatja fel.
Nyugodtan hivjon telefonon, ha tovabbi segitseget szeretne kapni.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Koszonom doktor no a valaszat. Orvost valtottam es o el is vegezte a biopsziat. Uj vizsgalatokat csinalt es o is ezt tanacsolta h a mutetet hadjuk. Vagyis varjunk. Ha romlanak az eredmenyek csak akkor gondolkozzak ilyesmiben. Valtottam vagilact q kuppot szedem a beres csepp es c vitamint. Jelenleg ennyi. Allitolag kilehet ebbol gyogyulni magunktol is csak felek mert eleg gyenge imunrendszeru vagyok. Ha ez az eredmenyem romlott a szeptemberi es a januarihoz kepest akkor kellesz majd a mutet? A rakszuresem eredmenye csak annyi volt januarban h van hpv virusom semmi mas. Elvaltozas nincs a mehnyakon esetleg minimalisan.



Válasz:


Ha gyenge az immunrendszere, akkor kerje meg az uj nogyogyaszat, hogy irjon Onnek gyogyszeres immunerositot 6 honapos kuraban. Jarjon fel evente kontroll vizsgalatokra, es hasznaljanak ovszert, amig nem negativak mindketten HPVre. A parneret is ezert szurjek le. Remelem, hogy nem dohanyzik, mert az nagy mertekben rontana a gyogyulasi eselyeket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Mondtam az orvosnak az isoprisonet de azt mondta attol meg nem gyogyult meg senki es hogy csakfelesleges penz kidobas. Jelenleg beres csepp es c vitaminnal probalom erositeni az imunrendszerem es d vitaminnal. A paromnak a hpv szures az hogy mukodik? Fajdalommal jar? Es abban az esetben hogy oralis szex is volt lehetnek komolyabb szovodmenyei? A paromnak is eleg haerositi az imunrendszeret? Koszonom eddigi valaszait. Udv. Anita



Kérdés:

2016-02-12

Tisztelt Doktornő! Januárban levett rákszűrésem HSIL CINII-CINIII-as lett HPV16-al. CINtek plussz pozitív kolposzkópia negatív.A konizációs műtétem hétfőn lenne de sajnos éppen most jött meg a menstruációm így tolódik a műtétem :( A kérdésem az lenne, hogy mennyire igaz az amit sok fórumon olvasok, hogy CINIII-nál a napok is számítanak? Tényleg ennyire gyorsan terjed? Én eddig abban a hitben voltam, hogy a rákmegelőző állapotból évek alatt lesz rák :( Üdvözlettel: Éva

Válasz:


A HPV egy lassu virus, par nap alatt nem tortenik nagy valtozas. A szovettan fogja megmondani, hogy valoban milyen statiumban vannak a mehnyak sejtjei.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-10

Kata vagyok 51 éves .még van havim rendszetesen. Tavaszal műtöttek a hpv vírus agresszív fajtàja miatt, P3 eredmény miatt ,körül nyeste a hàm réteget,szövettan jólett ,következő szűrés P2 jó. Orvosi tanàcs adassam be a HPV oltàst.Kérdem nincs az màr későn ? a korom miatt? Be adassam vagy nem màr nem érdemes?

Válasz:


Sajat keresere beadathatja az oltast. Az immunrendszer 45 eves kor folott nem annyira jol reagal az oltasra, mint fiatalabban. Ezert ajanlott hivatalosan csak eddig a vakcina.
Azonban ha a kontroll HPV tesztje a mutet utan pozitiv (ennek eredmenyet nem irta meg), akkor gyogyszert javasolt szedni, es erdemes az oltason is gondolkozni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-10

Tisztelt Doktornő!

38-éves vagyok. A hpv eredményem: a minta HPV DNS pozitiv (+) és magas kockázatú HPV (HR) tipus(oka)t tartalmaz (mennyisége szerint rendezett sorrendben. HPV genotipus 59. A rákszürési leletem P2. Az orvos nem mondott semmit csak hogy 3 hónap mulva ismételt rákszürés kell. A kérdésem, hogy nem kellene szednem immunerősitő tablettát amit ilyenkor szokás? Várom válaszát. Erika

Válasz:


Annyit még hozzátennék, hogy természetes uton immunerősitést ajánlott( antioxidánsok, flavonoidok szedését és ezüstkoloidot irrigálásra.)



Válasz:


P2 HPV mellett nem ajanljuk azonnal a gyogyszeres immunerositest.
Viszont fel evig az ovszeres vedekezest es egyeb vitamnokat (pl D vitamin 2000 NE naponta) igen.
Semmilyen irrigalas, vagy amivel nyomast viszunk be a mehbe, nem tanacsos!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-09

Bocsánat, az előzőhöz ( P3 ASC-US) nem írtam oda, hogy ezt a rákszűrés eredményt január elején kaptam, és HPV tipizálásra most megyek, tehát 1 hónap telik el a kettő között.

Válasz:


Illetve még annyit, hogy az ASC-US azért ASC-US, mert a citológus nem látott jeleket LSIL, ASC-H, HSIL-ra?



Válasz:


Az Ascus lehet gyulladas es HPV is. Mivel most szult 2 honapja, nekem ugy tunik, hogy inkabb gyogyul a mehnyak hamja, mint HPVje lenne. Persze ezt csak a HPV teszt fogja megmondani.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-09

Üdvözlöm doktornő!
A kérdésem, hogy 2 hónappal szülés után, kizárólagos szoptatási táplálás alatt levett citológiám P3 ASC-US és gyulladásos reparatio.
Tisztában vagyok a jelentésével, az orvosom nyugalomra int és ismételjük a citológiát 3 hónap múlva.
Nem nyugodtam meg, bejelentkeztem jövőhétre HPV tipizálásra, amely 4 hét alatt ad eredményt, addig izgulok.
Szóval a kérdésem, hogy nem sok ez a 3 hónapos várakozási idő amig a gyulladás kezelése és a regenerálódás zajlik?
Ezelőtt a kenetvétel előtt másfél évvel voltam, akkor nem kaptam értesítést visszahívásra, azt megelőzően pedig minden évben voltam az elmúlt 10 évben.
5 éve van állandó partnerem, monogám kapcsolattal.
Valamint hogy ha a papíron nincs HPV gyanú, akkor az miért van?
Nem mindenhol írják rá? Úgy tudom, hogy a HPV virusoknak vannak jellegzetes morfológiai jelei a kenetben.
És akkor a P3 ASC_US lelet az Pap vagy Bethesda besorolású e?
Köszönöm

Válasz:


Valaszt a kiegeszitesehez irtam.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-08

Tisztelt Doktornő!

53 éves vagyok ma derült ki hogy 31 tipusu HPV vírust diagnosztizáltak nálam. Az orvos azt mondta hogy semmi teendőm azon kívül hogy 3 havonta kell járnom rákszűrésre, és semmire nem kell vigyáznom. Önnek mi a véleénye erről?

Előre is köszönöm válaszát

Tisztelettel Edit

Válasz:


Kedves Edit!
A rakszuresenek mi a mostani eredmenye?
Korabban volt P2-nel rosszabb?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Még nincs kész a rákszűrés eredménye, de a korábbi eredmények P2 voltak.



Válasz:


Varjuk meg a rakszures eredmenyet. Irja meg, es utana tudok valaszolni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Rendben! Jelentkezem! Köszönöm szépen!



Válasz:


Tisztelt Doktornő! Elkészült a rákszűrés eredménye. Azt mondták van egy kis eltérés , kapok gyógyszert és 3 havonta kell rákszűrésre járnom. Mi a véleménye erről? Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Mi pontosan az elteres? Mit irtak le, mint diagnozis?
Es milyen gyogyszert kap?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Még nem tudom pontosan. Hétfőn kell visszamennem. Megírom ha pontosat tudok.

Köszönöm

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!

Megvan a rákszűrés eredménye. P2 nek felel meg.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!

Várom tanácsát!

Köszönöm

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Ha a P2 mellet nincs leirva ASCUS vagy LSIL es ugy iteli meg jelen immunallapotat, hogy rendben, akkor csak egy fel eves ovszeres vedekezest javaslok, es csak 6 honap utan kontroll citologiat es HPV vizsgalatot. A HPV meg lehet h ekkor meg lesz, igy altalaban 1-2 ev a virus kiurulese. Ekkor a partnert is le kellene szurni HPVre. Ha lesz akkor citologiai elterese, akkor irjon es megyunk tovabb.
Ha az immunrendszere most nem a legszuperebb, akkor lehet immunerosito gyogyszert (orvos irhatja fel) szedni fel eves kuraban parhuzamosan a condom hasznalattal.
Napi 2öööNE D vitamin (patikaban veny nelkul kaphato) segithet szinten az immunrendszert helyreallitani, de ezt is juniusig javaslom szedni, amig nem eri rendes napsutes (11-14 ora kozott tilos napon lenni nyaron, de elotte utana lehet). Minden tovabbi kezelesi javaslat a fel eves eredmenyeitol es partnere HPV statuszatol fugg majd.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-06

Tisztelt Doktornő!
Tanácsát szeretném kérni, Ön szerint mit kéne tennem?
21 éves vagyok. 2 éve van folyamatosan (szex közbeni) vérzésem. Megállapították, hogy méhszájseb. Az első évben a világon semmit nem csináltak vele - "majd elmúlik". Közben candidám lett(a párom cukorbeteg, úgy tudom, ez hajlamosító tényező), azt antibiotikummal kezelték. Majd azt mondták, a gomba miatt nem múlik a seb. Orvost váltottam. 2015 áprilisban éves citológián voltam, p2 eredménnyel, a sebemet cikatridina kúppal kezelték (a mai napig használom). 2015 novemberében p3 eredményem lett magas kockázatú hpv 16-al. Most isoprinozint szedek 3 hónap, 3 doboz. 2 hétig 3x2, majd 2 hét szünet, 2x1, 2 hét szünet, 2x1. (használ ez valamit hpv ellen? Sajnos eddig nagyon nagyon kevés folyadékot ittam, most a gyógyszer miatt próbálok többet,de félek, hogy tönkremegy a vesém). A jelenlegi állás az, hogy 3 hét múlva lesz meg a tegnapi citológiám eredménye. Addig semmi kezelés, csak várok. A sebbel, a folyamatos vérzéssel nem akarok tovább együtt élni, lassan tönkreteszi a párkapcsolatom is. El vagyok keseredve. Fogamzásgátlót szedek, de gumit használunk, mióta megtudtam a hpvt. Ezt pereze a párom utálja, folyamatosan megoldást keresünk erre is. Félek, hogy műteni kell, szeretnék gyermeket.Tudna segítene nekem, hogy amíg küzdök a hpv ellen (vitaminokkal is), a sebet mivel kezeljem?
Köszönöm

Válasz:


Kedves 21 eves!
A kerdeseire sajnos csak vizsgalat utan tudnek valaszolni.
A mehszajon levo sebet latni kell ehhez.
Szerintem nem azert gombas, mert a partnere cukorbeteg
Az Isoprinosine-t vegig 3x2 tabletta adagban kellene szedni 2 hetig, majd 2 het szunet, es ezt inkabb 6 honapig (nem 3). Sokat kell enni vele, es etkezes utan bevenni. A sok ivas annyit jelent h 2-3 dl vizzel kell bevenni.
Ha van kedve, jojjon el a maganrendelonkbe es megvizsgaljuk.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm szépen segítségét! Amint lesz lehetőségem (szabadságom), meglátogatom Önt. Addig tudna ajánlani valamit, hogy a sebre mit használjak?
Köszönöm!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


A gyogyszerrel sokat kell inni es nem enni. Bocsanat ezt elirtam.
Addig lactobacillust tartalmazo kupot hasznaljon estenkent 7-10 napig utasitas szerint felhelyezve.



Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-04

Kedves Doktornő!
Mint kiderült 2 és fél hónapja voltam egy 16,18 as hpv-s fiúval azóta van párom és éreztem hogy valami nem oké odalent,elmentem egy hpv tesztre és LR 6,11,HR 51,33,59 es HPV típusok együttese van jelen.Mit javasol?pánikba vagyok :( van még sély a gyógyulásra?

Válasz:


Előre is köszönöm!



Válasz:



Kedves Erdeklodo!
Ez viszonylag sok HPV egyuttes jelenlete a mehnyakon. Gondolom, onnan vettek a mintat...
Vannak szemolcsei is? A rakszuresenek mi az eredmenye?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Volt szemölcs 2 a legelején de elmult.A rákszűrésem eredménye P3.Az orvos semmit nem irt fel csak azt mondta menjek vissza valamilyen szövettanra.



Kérdés:

2016-02-01

Üdvözlöm!
Hpv 16-ot diagnosztizáltak nálam tavaly szeptemberben. Már 2 konizációm is volt az elmúlt 2 hónapban. A párom is megcsináltatta a hpv tesztet,ami negatív lett. Az lenne a kérdésem,hogy hogyan kaphattam el a vírust,ha ő nem fertőzött? 7 éve vagyunk együtt és biztos vagyok benne,hogy egyikünk sem volt ezidő alatt mással.
Köszönettel:
M.Anita

Válasz:


Kedves Anita!
A 7 ev alatt elkaphatta, kozben parja negativ lett.
Vagy hozta ezt egy elozo kapcsolatabol, es parja nem kapta el, vagy mar tul van rajta.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.