Információs oldal a HPV-vírusrólHPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

 • összes nõgyógyászati leletük eredményét
 • életkorukat
 • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
 • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

 • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
 • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 
 • Magyarországon 3-féle HPV vakcina kapható. 12 éves lányoknál szülői beleegyezéssel ingyenes oltást végeznek az iskolákban a 2 komponensű oltóanyaggal. Ezen kívül elérhető a 4, és a legújabb, 9 típus elleni védettséget adó vakcina.

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

 • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
 • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
 • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
 • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
 • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
 • Minden lehetséges vizsgálatot elvégzünk, mielőtt műtétet indikálnánk. Csak a szükséges operációkat javasoljuk.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Minden esetet publikálunk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Azzal, hogy üzentet küld automatikusan engedélyezi, hogy az Ön által feltett kérdés anonim módon nyilvánossá váljon!
Email címe: 


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-11-28

Kedves Doktornõ!
Rákot okozó hpv csak teljes behatolással kapható el vagy elegendõ az óvszer felhúzása elõtti "érintkezés" is? Férfi és nõi fertõzõdés esetén is érdekelne, mert úgy tudom, ez pl. nõknél a méhnyaknál telepszik meg. Köszönöm.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Milyen érintkezésre gondol a felhúzás elõtt?
A nõknél legfõképp a méhnyakat érinti a nemi HPV-k által okozott betegség, de bárhol fertõzhet, ahol nyálkahártya van.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-28

Kedves Doktornõ!

Majusban volt egy conisatios mutetem mert a szurovizsgalati eredmenyem P4 lett! A mutet sikeres volt! Es meg kaptam mind a harom Hpv elleni oltast! Az utolso szurovizsgalati eredmenyem negativ volt.
A kerdesem az lenne, hogy mennyi idot erdemes varni az utolso oltas utan hogy ha a Parommal babat szeretnek?
Es az injekcio lehet e barmilyen hatassala a baba fejlodesere?
Elore is koszonom valaszat! Tisztelettel! A.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

1 hónapot érdemes várni.
Nem tudnak a babára gyakorolt hatásáról az oltásnak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-27

Tisztelt Doktornõ!
HPV16 P2-t diagnosztizáltak nálam (egyelõre ennyit tudok), amit a barátomtól kaptam el valószínûleg. Annyit tudok, hogy innentõl óvszerrel kell védekeznünk, kérdésem, hogy az orális szex valóban veszélyes és torokrákot okozhat ilyenkor, vagy nyugodtan csinálhatja bármelyikünk? És egyáltalán nem csinálhatjuk óvszer nélkül az elejét sem az aktusnak? És végül amíg fertõzöttek vagyunk, oda-vissza fertõzzük egymást, vagy egy idõ után ellenanyagot termel a szervezet? Válaszát elõre is köszönöm.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV, ha ott van a nyálkahártyán, akkor fertõzhet. Így orális szex közben is.
Fõleg a férfiaknál okoz a HPV szájüregi, nyelvgyöki és gége rákot, de ehhez még hozzájárul a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a rossz szájhigiénia.
Az óvszert érdemes az elejétõl a végéig viselni, hisz, ha nem, akkor a végén minek is? Akkor csak antibaby-nek jó.
Igen. A szervezet egy jó immunrendszer mellett kb 6-9 hónap után ellenanyagot termel a HPV ellen. A kérdés. Hogy elégséges-e ez. Legtöbbször igen. Ez függ a nõ (férfi) immunválaszától, a partnerek számától, azok HPV státuszától, a szexuális habitustól.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-25

Kedves doktornõ!
35 éves vagyok,minden évben megjelentem rákszûrõ vizsgálaton (hála Isten minden rendben volt),eddig nem volt semmilyen nõgyógyászati problémám sem.
Viszont a legutóbbi rákszûrõ eredménye HPV gyanút mutatott. Voltam azóta HPV centrumban,és magas illetve alacsony kockázatú HPV vírust( HR:56,46 LR: 6, 11 ) is mutattak ki.
Írtak ISOPRINOSINE tablettát,amit 6 hónapig kell szednem (2hét gyógyszer-2 hét szünet).
A kérdésem a következõ:
-a tabletta mellé milyen immunerõsítõ készítményt érdemes szedni? (gyógynövény,multivitamin?)
én csak vitaminokat javasolnék, mert egyéb gyógynövények, vagy gyógyhatású készítmények befolyásolhatják az Isoprinosine hatását.

-Az óvszer használatát kötelezõvé tették,de olvastam hogy orális szex útján stb.is oda-vissza fertõzhetjük a párommal egymást. Nem mertem az orvostól rákérdezni,hogy akkor mit szabad és mit nem,azaz hogy kellene csinálnunk,hogy az egymás visszafertõzését leredukáljuk a lehetõ legjobban?
Az óvszer is csak 70%-ban véd, pont ezért, mert az orális szexet nem lehet kiiktatni. De ez is számít. És ha monogám a kapcsolatuk, akkor elõbb utóbb megszabadulnak a vírustól. Mindent nem kell megtagadni maguktól...

- Teljesen meggyógyulok-e, vagy utána is "vigyáznunk kell?
Meg lehet gyógyulni! Ha HPV negatívak mindketten és monogám a kapcsolatuk, akkor nagyon-nagyon kicsi (majdnem zéró) az esély az újrafertõzõdésre.

-Szeretnénk majd még egy gyermeket,ha rendbe jövök. Lehet-e?
Igen
Mikor lehet a tünetmentességet követõen?
Szerintem akkor a legbiztonságosabb.

Köszönöm elõre is a válaszát!

Kérdés:

2012-11-23

Kedves Doktornõ!

Köszönöm válaszát! A következõ rákszûrésem eredménye a napokban várható. Az NA HPV-t most állapították meg, mert elmentem szûrésre a védõoltás miatt.Be fogom adatni mindenképpen. Van esély arra, hogy elmúljon idõvel?

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem látom elõzõ levelét, amire válaszoltam és köszönetét fejezte ki.
Ezért kérdezném: Mire gondol, minek kell elmúlnia idõvel?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktormõ!

Megkaptam rákszûrésem eredményét, P1-es lett. HPV NA nem azonosított mellett.Párom is jelentkezett szûrésre. Fél év múlva megyek vissza kontrollra. Lát arra esélyt, hogy negatív legyen az eredmény ennyi idõ alatt? Köszönöm szépen válaszát.
Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-23

Tisztelt Doktornõ!

HPV tesztem eredmény "NA". Nem azonosított. Rákszûrésem eredménye, amelyre évente járok P1-es volt. Most várom a következõ eredényét. Orvosom azt mondta, hogy nincs tennivalóm, fél év múlva javasolja az újabb ellenõrzést. Szeretném megkérdezni a doktornõt, hogy valóban nem kell tennem semmit? Védõoltást lehet kérnem. Eredetileg a tesztet is ezért csináltattam. Hol tudom beadatni magamnak, hol írják fel?

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha valóban ilyen szép a rákszûrése (P1), akkor nincs az NA HPV-vel teendõ.
Ha monogám a párkapcsolata elég lenne évente járni szûrésre. Ha valamit szeretne tenni a gyorsabb vírusmentesség érdekében, akkor használjon fél évig óvszert a szexuális életében.
A védõoltást nõgyógyászok vagy bõrgyógyászok is beadják, és NA HPV mellett is érdemes kérni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-22

Tisztelt Doktornõ,

A segítségét, véleményét szeretném kérni :

Minden évben rendszeresen járok rákszûrésre, eddig minden rendben volt. A mostani rákszûrés után felhívott az orvosom asszisztense és arról tájékoztatott, hogy a rákszûrés eredménye P2 ( mint ahogy a korábbi években is), de a citológia HPV vírus jelenlétét mutatta ki. Fél év múlva menjek vissza egy újabb vizsgálatra, és majd akkor meglátjuk,.

Elkezdtem az interneten utána olvasni a HPV-nek, és nem tudtam eldönteni most mennyire ijedjek meg ettõl az eredménytõl. Másnap felhívtam az orvosomat, gondoltam több információt fogok kapni. Õ próbált megnyugtatni, hogy rendszeresen járok szûrésre, P2 az eredmény, egyenlõre nincs más teendõ, mint 6 hónap múlva újabb vizsgálat. Nem igazán tudok nyugodt lenni, és csak várni…

Szeretném megkérdezni a következõket:
• tényleg nincs más teendõ, és várnom kell 6 hónapig egy újabb vizsgálatra?
• olvastam, hogy immunerõsítõt írnak fel ilyenkor a pácienseknek. Nekem nem kellene szednem?
• a HPV vírust típusát nem kellene kivizsgáltatnom?
• esetleg a páromnak is el kellene mennie kivizsgálásra, hogy hordozza-e a vírust?
• jelenleg 2,5 éve fogamzásgátló gyógyszert szedek gyermekem születése óta, most lehet óvszert is kellene használnunk a férjemmel? Jó lenne nem átadogatni egymásnak a vírust.

Mielõbbi válaszát várva:

Köszönettel:
Zsuzsa

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Általános tanács:
Ha valóban tudni szeretné, hogy a HPV gyanú, az HPV fertõzés-e, akkor kérnie kell HPV vizsgálatot (ez hasonló, mint a rákszûrés, csak P2 esetén pénzbe kerül. A teszt ára 5.500 Ft. Magánrendelésen erre még jön a vizsgálati díj is.).
Így megtudhatja, hogy van-e fertõzése, és ha igen, az milyen figyelmet érdemel.
Bármilyen HPV pozitivitás esetén a passzolgatás elkerülése céljából az óvszeres védekezés ajánlott fél évig, és utána kontroll vizsgálatok Önnél és a partnerénél.
Ha ASC-US vagy LSIL (CIN1) is megjelenik a rákszûrésében, akkor javasoljuk az immunerõsítõ tabletta szedését.
Ha tudnám, hogy hány éves, és milyen a párkapcsolata (monogám, mióta, mennyi partnere volt eddig stb), akkor specifikusabban tudnék tanácsot adni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-21

Kedves Doktornõ!

Még egy kérdésem lenne: szükséges-e a párom vizsgálata, mert ezidáig még erre nem került sor. Veszélyeztetett-e õ és ha igen, mi a teendõje?

Köszönöm válaszát: Ili

Kérdés:

2012-11-21

Kedves Doktornõ! 62 éves vagyok, kétszer szültem. 2008. januárjában volt utoljára P2-es citológiám, 2008. 06. hótól P3 minden esetben. 2012.10.hóban 2 mintavétel történt. Az egyik P2 (HPV gyanú jelei), a másik P3 (ascus). 2010-ben végzett beavatkozás: loop-conisatio és curettage. D:8700. HPV mintavételek: 2009: NA. Mûtét után: 2010, 2011. 2012: 66,58,18 (mindhárom esetben). Néhányszor Isoprinosint szedtem kúraszerûen (3-3 hónapig). Most Ovestin krémet kell használnom 1 hónapig, majd újabb cyt. vizsgálat következik. Az orvosom azt mondta: ha ismét P3 lesz, mûtét (méhkivétel). Valóban ez a megoldás?
Ma találtam rá a neten az INDOL-IN (indol-3-karbinol tartalmú) étrend-kiegészítõre, amibõl HPV fertõzésnél napi 2 kapszula bevételét ajánlják legalább 3 hónapon keresztül. A másik (nem orvostól kapott) ajánlat: ASTAX 10 (napi 1 kapszula legalább 3 hónapon keresztül). 1 kapszula tartalma: Asztaxantin 4 mg, Lutein 4 mg, E-vitamin 10 mg. Az Ovestin krém mellé kezdjem el valamelyik fenti készítmény szedését, vagy próbálkozzak ismét immunerõsítéssel? De mi lenne a legjobb? (Használom a Magneter mágnesterápiás orvostechnikai eszköz immunerõsítõ és HPV lemezét, immunerõsítõ teákat, cseppeket is iszom és sajnos ezidáig nem tudtam megszabadulni sem a vírusoktól, sem a P3-as citológiától). Doktornõ mit tanácsol? Nagyon szeretném elkerülni a méhkivételt.
Válaszát elõre is köszönöm és nagyon várom!!!

Üdvözlettel: Ili

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ili!
A jelen állapotának megítéléséhez tudnom kellene az alábbiakat:
1. idõrendben írja meg az összes rákszûrés eredményét a HPV-kel együtt.
A rákszûrésnél ne P2 vagy P3-at adjon meg, hanem ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC megjelöléseket, ami a leletén kell h legyen.
2. Írja meg a konizációs szövetbõl vett diagnózist is!
3. A partnerét mindenképp vizsgálni kellene.
Várom válaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktornõ!
l./ A szûrések az alábbiak voltak:
- 2008.01.17. P2 Reaktív sejtelv.járó gyull.
- 2008.06.09. P3 LSIL HPV Metaplasia + " " " "
- 2009.06.19. P3 LSIL HPV HPV: NA
- 2010.07.09. P3 LSIL HPV CIN1
- 2010.11.18. P3 ASC-US HPV: 66, 58, 18
- 2011.04.13. P3 ASC-US Metaplasia, atrophia, reakt.s.j.gyull.
- 2011.09.08. P3 ASC-US HPV: 66, 18, 58 Reakt.s.j. gyulladás
- 2012.04.02. P3 (lelet nincs) HPV: 66, 18, 58
- 2012.10.18. P2 (HPV gyanú jelei) P3 (ASC-US) (két mintavétel - lelet nincs)

2./ Konizáció:
Teljes egészében feldolgozott anyagban széli részeken szabályos portiofelszíni hám. Ectocervicitis chronica focalis, mely területében részben nyirokfolliculus kialakulása is megfigyelhetõ. A felszíni hámban részben HPV infectiora utaló jelek vannak, e mellett látható olyan terület, ahol enyhe fokú dysplasia van. Invasiv folyamat - malignus átalakulás nem látható. A kóros hámelváltozás eltávolítása az épben történt.
Vélemény: I. dysplasia circumscripta min. grad. epithelii portionis uteri. M74006 CINI.
II. Kis mennyiségû cervicalis nyák, kevés felszínes laphámrészlet és kevés cervicalis stromafoszlány.
Diagnózis: N8700 Enyhe cervicalis dysplasia

3./ Partnervizsgálat csak Budapesten lehetséges, vagy Heves megyében is?

Köszönettel és üdvözlettel: Ili
Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A konizációt megcsinálták, de a mûtét után is bent maradtak a vírusok, sajnos, amik újabb betegséget indítottak el. A jó hír, hogy a szövettan is csak CIN1, azaz enyhe elváltozásokat mutatott.
Javaslatom. Isoprinosine kúra a következõképp, mivel 3 magas rizikójú HPV fertõzése van:
3X2 tabletta naponta 3 hónapig
1 hónap szünet, kontroll rákszûrés
3X2 tabletta naponta 3 hónapig
1 hónap szünet, kontroll rákszûrés és HPV teszt (mivel itt még valószínû pozitív lesz a HPV, folytatni kell a gyógyszert)
3X2 tabletta naponta 3 hónapig
1 hónap szünet, kontroll rákszûrés és HPV teszt.
Ennyi idõ szerintem kellene az Ön esetében a gyógyuláshoz és közben végig óvszerrel kell védekezni.
A partnerét Gyöngyösön Dr. Mihalik Andrea a Bõr és Nemibeteg Gondozóban vizsgálná meg.
Amennyiben az állapota romlana, és CIN2 vagy CIN3 eredmény lenne, akkor újabb konizációt fognak végezni, de nem méheltávolítást.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-21

Kedves Doktornõ!
44 éves vagyok, 3 éve monogám kapcsolatban élek. 4,5 éve megkaptam a Silgard oltást. P2 a cytológiai eredményem, de HPV 31-t mutattak ki a napokban és már 4 évvel ezelõtt is. Kérdésem, hogy meddig és milyen dózisban szedjem az Isoprinosine tablettát és mi mást tehetek még a gyógyulásért, illetve a páromon is elvégezzék-e a HPV tesztet.
Elõre is hálás köszönettel!: D. Zsuzsanna

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha nincs elírva ASC-US vagy LSIL a P2 mellett, akkor nem javasoljuk az Isoprinosine szedését. ilyenkor a HPV csak lappang a szervezetében. Viszont érdemes minimum egy fél évig óvszert használni a szexuális életükben. Utána tanácsos mindkettejüknél HPV tesztet, Önnél rákszûrést is végezni. Gyógyszert csak sejtelváltozás esetén ajánljuk: fél évig, 2 hetes gyógyszerszedéssel (3X2 tabletta naponta), majd 2 hét szünettel, ezt 6X ismételve.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-11-20

Kedves Doktornõ!
26 éves lány vagyok. Anno 2008-ban megállapítottak nálam szemölcsös típusú hpv-t. Barátommal együtt ecsetelõ kezelésen vettünk részt. Nekem el is tûntek pár napon belül. Neki hetekig tartott, mivel nem hatott, ezért égetéses módszert alkalmaztak. Nekünk azt mondták, hogy a továbbiakban nem is kell foglalkozni vele, óvszert sem javasoltak, mivel már mindketten fertõzöttek vagyunk. Elvileg ezen túl is lettünk anno, és nem is tért vissza. Mindaddig, amíg én most 2012 augusztusában rákszûrésen meg nem kaptam az eredményem. A nemi életemrõl annyit, hogy ezzel a barátommal 2011.májusán különváltam. Ezt követõn bõ egy évig nem éltem nemi életet. Viszont most augusztusban egy másik férfivel a rákszûrést megelõzõen kétszer létesítettem szexuális kapcsolatot...amit követõen nem is lettek jó eredményeim. Nem tudom, hogy tõle kaphattam-e el, vagy már bennem lehetett a lehetõsége? Az eredményem augusztus 28-án: II. kenet értékelése: egyéb hám elváltozások; HSIL súlyos, HPV gyanú, CIN II. Az orvosom 3 hónap múlva kontrollra hív, ami jövõ héten lesz esdékes. Közben elmentem HPV tipizálásra, aminek az eredményét ma kaptam meg. HPV genotípus: HR; 16, LR Több típus jelenlétét állapították meg, mennyiség szerint rendezett sorrendben az imént leírtakat. Kérdésem lenne, hogy most végül is mit lehet tenni az ellen, hogy megszabaduljak ezektõl a problémáktól, mik a kilátások?? Az orvosok semmit sem mondanak... Hogy merjek ezután párkapcsolatot létesíteni? Egész életemben végigkísér, és óvszerrel kell védekeznem? Méhrákra mekkora az esélyem? Ön javasolna hpv elleni védõoltást? Az orvosom azt mondta, õ inkább javasolja, mint sem. Minden orvos összevissza beszél, és már fogalmam sincs semmirõl...mi lenne a megoldás... Kétségbe vagyok esve. Elõre is köszönöm szépen a válaszát!! Nagyon várom!!!!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöktõl megszabadult anno,de azok külsõ nemiszervi elhelyezkedésûek voltak. A méhnyakon gondolom, akkor nem csináltak HPV tesztet. Ez a LR szerintem még abból az idõbõl származik. Viszont a mostani HPV 16-os és az általa okozott CIN2 nem lehet az új kapcsolatából, mert ez utóbbi 1 hónap alatt nem alakul ki. Szerintem ez is még régrõl van Önben.
CIN2-t HPV 16-tal viszont vagy el kezdünk immunerõsítõ tablettával 6 hónapig kezelni (2 hetes gyógyszerszedésekkel) és óvszerhasználattal, közben 3 havonta ellenõrizzük, vagy megmûtjük.
Nem kell egész életében óvszerrel védekeznie, ha meggyógyul és a partnere is fix, és HPV negatív.
Méhnyakrákra most nagyobb az esélye, mint egy egészséges nõnek, de ezért van szûrõprogram, hogy idejében kezelhessük a betegséget. Oltást akkor javasolnám, ha gyógyult.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.