Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

  • összes nõgyógyászati leletük eredményét
  • életkorukat
  • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
  • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
  • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
  • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
  • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Minden esetet publikálunk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Azzal, hogy üzentet küld automatikusan engedélyezi, hogy az Ön által feltett kérdés anonim módon nyilvánossá váljon!
Email címe: 


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-12-16

jah es ezt irta fel nekem,Condyline 5mg/ml kulsoleges oldat.kenem vele 2napja aztmondta a dok h 3 napig kenjem 4 napot ne, de amikor kenem vele nagyon csip es ig is:S Az baj?? Segistseget elore is koszonom.Zsani

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen. ha ég és csíp is, az nem jó! Gyulladást okozhat. Abba kell hagyni, és más módszerrel eltávolítani.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-16

Tiszelt Doktorno! 20 eves vagyok es 8honapos terhes. eszre vettem magamon szemolcsoket aztmondta a nogyogyasz h ez condyloma nagyon felek mert soha nem volt meg ilyen betegsegem ilyenkormit kell tennem??

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

El kell távolítani a szemölcsöket. És ha a szülést zavarná, akkor a császármetszés indokolt lehet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-15

Kedves Doktornõ!

Hiába keresek választ, nem találok, hogy az acyclovirhatásos-e a HPV fertõzések esetén, vagy csak a herpesz vírusokra hat? Érdemes-e HPV fertõzés esetén isoprinosin mellett szedni esetleg?
Köszönöm!
Krisztina

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem nem hatásos az acyclovir HPV-re.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-14

Kedves Doktornõ,

33 éves férfi vagyok. Nagyjából 2 hónapja vírusos szemölcsöm lett a nemi szervemen. Akkor még nem tudtam, hogy mi az, vártam, de nem múlt el. Bõrgyógyászhoz mentem, aki eltávolította, nagyjából 1-2 hete.
Amikor észrevettük igyekeztünk óvszert használni. 3 éve vagyunk együtt normális párkapcsolatban.
Ez azt jelenti, hogy 3 éve mindketten monogámok? Egyszer sem volt senkinek egyéb kapcsolata? Ezt a fertõzés forrása és ideje miatt kellene tudnom.


A nõgyógyász megvizsgálta feleségemet(32 éves) és nem talált rajta külsõlegesen szemölcsöt, de javasolta a védõoltást.

(1)Érdemes-e az oltás elõtt HPV tesztet végezni, vagy ez biztos hogy HPV?
Érdemes lenne mindenképp tesztelni oltás elõtt.


Feleségem beoltása valószínû hogy mindenképp szükséges. (2)Szükséges-e nekem is beoltanom magam a visszafertõzés miatt?
Amíg Ön nem gyógyult meg, addig várnék az oltással. És addig a szexet sem ajánlom. Bár az Ön korában nincs törzskönyvezve a vakcina, a saját kérésére beadják a vakcinát.


(3)Meddig célszerû óvszert használni?
,Amíg bármelyikük HPV pozitív vagy szemmel látható szemölcsök vannak. Ez utóbbi esetén én magát a szexuális életet is ajánlom kerülni.


Több mint 3 hónapja született kisbabánk.
(4)Elõfordulhatott, hogy õ is megkapta?
Nagyon kicsi az esélye.

Van-e lehetõség ezt megállapítani, vagy akár kezelni. Milyen kortól lehet tesztet végezni?
A babák általában szájüregben fertõzõdnek HPV-vel. Amíg nincs semmi tünete, és a feleségérõl sem tudjuk, hogy HPV fertõzött-e, addig én nem tenném ki a csecsemõt vizsgálatoknak. Az immunrendszere úgy is megküzd vele, ha egyáltalán elkapta.




Köszönöm elõre is.

Kérdés:

2012-12-13

Tisztelt Doktornõ!

Az utolsó citológiám P2 HPV minor jelek. Ez pontosan mit jelent? Ismét elkaptam a vírust? Mit kéne tegyek,hogy megszabaduljak tõle? Azokat ismét elkaphatom,amiket már legyõzött, illetve, a mûtét végett szabadultam meg?
3 éve volt conisaciom, azóta negatív volt ez eredményem, és idén beadattam az oltást is, csak a 3.dik van hátra.
Egyéb gyulladás, pl. Candida, okozhat ilyen tüneteket?

Köszönettel:

Egy aggódó 29 lány

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Candida abszolút okozhat ilyen tüneteket! Ha nincs rá ok (új partner), hogy HPV-je legyen, akkor ez a legvalószínûbb.
Kérjen egy HPV tipizálást, akkor kiderül, hogy van-e újra HPV-je.
Különben azokat, amiket már legyõzött a szervezet, újra el lehet kapni.
A konizáció után, ha negatív volt a HPV tesztje, akkor a mûtét sikeres volt, ha pozitív volt, akkor maradt benn vírus. De ha nem védekezett utána óvszerrel, akkor újra megfertõzõdhetett.
A vakcina pedig a 3. oltás után 1 hónappal hat!!!!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-13

Tisztelt Doktornõ!

24 éves lány vagyok. Azért fordulnék Önhöz segítségért, mert kezdek aggódni. Közel fél éve, kicsit több, hogy diagnosztizálták nálam, hogy HPV vírus van a szervezetemben, ami problémákat okozott. Papillák jelentek meg a külsõ nemiszerven. Ezt condyline oldattal kezelték, de elég agresszívan viselkedett, így elektrocoagulátiora volt szükség. Ez után néhány hónapig nem volt konkrét tünetem, csak állnadó viszketés a nemiszervemen, kívûl. A napokban újabb papillákra lettem figyelmes.
A kérdés, amit ezzel kapcsoaltban szeretnék feltenni, hogy Ön szerint volna-e valami lehetõség, hogy megerõstsem az immunrendszerem, s megszüntessem, hogy újabb papillák alakuljanak ki nálam? Valamint lehetséges, hogy a condyline kezelés miatt alakult ki nálam a rendszeressé váló viszketés, pirosság? Erre mit tudna tanácsolni?
Sajnos az én immunrendszeremrõl azt tudom modnani, hogy nagyon gyenge, könnyen leszek náthás, beteg, és nem mindig típusosak a tüneteim. Az utolsó méhnyakrák szûrésem kb 3 hónapja volt. Abban és az elõzõekben sem találtak a mintában HPV vírust, legfõképp inkább csak a bõr régiója érintett a kezelõ orvos szerint. Viszont Õ nem kecsegtet túl sok jóval és információval sem. Szerinte el kell fogadjam ezt az állapotot.
Esetleg tudna arra vonatkozóan mondani valamit, hogy van-e lehetõség arra, hogy ezt a vírust a szervezetembõl valahogy eltüntessem, illetve semlegesítsem? Félek, hogy egész életen át elektrokoagulációkra és ecsetelésekre kell járnom, csak mert egy hûtlen párt fogtam ki fiatalkoromban.

Segítségét és válaszát elõre is köszönöm.
Sok Tisztelettel:
Egy kétségbe esett lány

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha ennyire beteges típus, akkor érthetõ, hogy szervezet nem tud megszabadulni a szemölcsöktõl sem.
Mindenképp fontos azonban a kinövések eltávolítása (fagyasztás, TCA, elektrokauter, lézer). Ön esetében viszont egy fél éves immunerõsítés is ajánlott (Isoprinosine tabletta 3X2 tabletta/nap, ha 55 kg alatti, akkor 2X2/nap) 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6x ismételve. A condyline csúnya gyulladást és heget is okozhat, ezért ezt ne használja. A viszketõs területre (reggel és este) neogranormont vagy bármi hámosító zsíros kenõcsöt tegyen, ami a vizelettõl is távol tartja a sérült bõrt. No szex a gyógyulásig! Mert azzal továbbterjed a vírus. Fél év múlva írja meg, hogy hogy van! Ha panaszai nem szûnnek vagy nem mutatnak javulást, akkor jelentkezzen a kezelõ orvosánál.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-11

Kedves Doktornõ!
31 éves nõ vagyok, 2012 májusában a Cytológiai vizsgálatom eredménye a következõ lett: hpv gyanú P2B, atypusos sejtek, nem meghat., ASCUS. 6 hónap után kontroll, és hpv tipizálás javasolt. A kezelõorvosom felírta az Isoprinosine 500 mg tablettát (2*50) amibõl naponta 4*2 kellett bevennem. Októberben megismételtük a vizsgálatot, amelynek az eredménye: Kóros neoplasticus hámelváltozás, atypusos sejtek , nem meghat, ASCUS, hpv P2B Javaslat 6 hónap után kontroll. Ezt követõen ismét az Isoprinosine 500 mg tablettát (2*50) kaptam, amibõl naponta 3*2 kellett szednem. Szeretném a doktornõ véleményét kérdezni a leletemmel kapcsoltban, illetve, hogy tipizálást ilyen eseteben nekem kell-e kérni, jelezni az orvosom felé. A doktornõ szerint mi a teendõm, a mielõbb negatív leletért. Valamint, hogy a párommal óvszert kell-e használnunk? Elõre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Sz. Szilvia

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Óvszert mindenképp kellene használni legalább fél évig. A partnert is vizsgálni kell HPV-re.
Az Isoprinosine-t 6 hónapig kell szedni 3X2 tabl/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve. Utána kontroll. Tudnom kellene, hogy mi lett az Ön HPV tipizálásának eredménye. Mert ettõl is függ a gyógyszeres kezelés hossza.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


kedves doktornõ sajnos engem candilomával diagnisztalizáltak már 2x lézereztek ugy veszem észre megint kiujul .kérdezném nem lehetne ecseteléssel és gyógyszerrel kezelni?



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A kiujulo condilomak eseten Isoprinosine tablettat es/vagy ecsetelot illetve Aldara kremet szoktak javasolni. Mindezek hasznalata pontos hasznalatot igenyel, ezert orvosaval beszelje meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-10

Tisztelt Doktornõ!
"% éves vagyok. ASC-US citológiám nemi szervi szemölcsöm van. A legújabb HPV vizsgálat eredménye: magas rizikójú genotípus: 68. Jelenleg monogám kapcsolatom van, de a szemölcsök már régebben, elõzõ partner után megvoltak. A kérdésem az, hogy melyik oltást adassam be, a Silgardot, vagy a Cervarixot? Vagy egyiket sem, amíg meg nem gyógyulok? Az immunerõsítõ tablettákat már felírattam.
Várom, és köszönöm válaszát!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A Silgardnak van szemölcs elleni hatása is. Én azt javasolnám a gyógyulás után beadni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-10

Tisztelt Doktornõ!

25 éves vagyok. Hpv-t találtak nálam..
16,32-s és a rákszûrés kisebb elváltozást mutat.Nagyon félek.Ez mit jelent??Milyen kúrával gyógyíthatom magam??Sima vitaminok is jók??Pl.:Supradyn és ilyenek??
Ha a vírus beépül akkor még meglehet gyógyulni??Van ilyen laktózos hüvelymosó az segít a gyógyulásban??
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: N

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mi a rákszûrésének a pontos eredménye?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Én egy 20 éves nõ vagyok, és azért szólok itt hozzá, mert ugyan ezek a kérdések foglalkoztatnak (Milyen kúrával gyógyíthatom magam? Sima vitaminok is jók? Pl.:Supradyn és ilyenek??
Ha a vírus beépül akkor még meglehet gyógyulni?
*/Igen./*
Van ilyen laktózos hüvelymosó az segít a gyógyulásban?)
*/ Nem hiszem, viszont sok egyeb fertozest is fel lehet vinni ezekkel a mosokkal.../*
ill. Fertõzöttség esetén hatásos-e a védõoltás?
*/A vedooltas akkor a leghatekonyabb, ha azt HPV negativ esetben adjuk be. Egyeb esetben is lehet kesobbi megelozo hatasa, csak annak merteke meg nem tisztazott./*
Naponta szedek 500-as C-vitamint, ill. elkezdtem az Isoprinsin kúrát.
Apró szemölcsök jelentkeztek az "elején" de kb. 3 nap alatt el is tûntek, azóta semmi tünet (kb. 2 hónap). A Isop. kúrát egy hete kezdtem. Relatíve elég erõs az immunrendszerem, nem betegeskedem túl sokat.
Citológia: kóros vagy neoplasztikus elváltozás
transzform zóna: van
egyéb elváltozás: LSIL, parakeratózis, HPV
HPV tipizálás eredménye: 31-es típusú.
*/Az Isoprinosinet 6 honapig kell ebben az esetben szedni, 2 hetes ciklusokban 3X2tablettat naponta (55 kg alatt 2X2-t)./*
Emellett "gazdagabb vagyok" egy méhszájsebbel is, amit az orvosom az Isopinosin kúra végén valószínûleg végül fagyasztani fog. (Ez halasztásra került elsõ alkalommal a HPV miatt.)




Válasz:


*isoprinosine



Kérdés:

2012-12-07

Tisztelt Doktornõ. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 20 évesen 1 év alatt kilakulhat olyan méhnyakrák amely nem gyógyítható? utóbbi 2 eredményem p3 ascus gyulladások. hpv 51 es típus. 1 hete volt egy loop konizációs mûtétem mert volt látható elváltozás a kolposzkópos vizsgálat alatt. kedden kell a szövettanért mennem de már nagyon aggódom. szeretnék kisbabát is a közeljövõben. Mire számíthatok doktornõ? Köszönettel egy aggódó fiatal nõ.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

20 évesen nagyon ritka a gyógyíthatatlan méhnyakrák. És annak a citológiai eredménye nem P3, hanem súlyosabb lenne. Kérem, írja meg a konizációs minta szövettani eredményét. Akkor meg tudom mondani, hogy mennyire volt súlyos az elváltozás.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktor no!!
Nagyon aggodom,20 eves vagyok most decemberben szemolcsoket talatam a nemiszervemen es a paromen is,en mentem eloszor doktorhoz eltavolitotta a szemolcsoket azt mondta nem kell agodnom meg nem tudom melyik fajtaja lehet a hpv nek most megyek hozza vissza,akkor adott kenocsot ra es kupot,de felek hogy paromnak is van hogy lehet e kesobb babank,mert szeretnenk majd.Es hogy kialalkul daganatos betegseg nalunk. Kerem segitsen mivel kuzdhetnenek le ezt a betegseget? es lehet e babank igy hogy mind ketten fertozottek vagyunk? :( kerem segitsen egy aggodo 20 eves lany es parja




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöket el kell távolítani mindkettõjükön.
Vagy kenõccsel vagy ecseteléssel vagy fagyasztással vagy égetéssel vagy lézerrel.
Ha 3 hónap után sem mutatkozik egyetlen újabb kinövés sem, akkor gyógyultnak tekinthetõek. Addig a szexuális élet sem igazán ajánlott, mert mind önmagukat, mind egymást továbbfertõzhetik, magyarul továbbterjed a szemölcs. A nemi szõrzet eltávolítása, így a borotválása is kerülendõ!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves doktornõ. én vagyok aki eredetileg feltette a kérdést. a szövettan semmilyen elváltozást nem mutatott. Az orvos szerint egészséges vagyok, de akkor nem értem a kétszeri P3 eredményt. Azóta betétet használok, tampont kerülöm, tangát sem hordok, csak pamut fehérnemût használok. De fehér folyásom van a mûtét után 4 hónappal is. és néha alhasi tompa fájdalmam, ritkán 1-2 másodperces szúró érzésem is jelentkezik a hüvelyben. mitõl lehet? a székrekdés okozhatja? mert mostanában küzdök vele a stresszes életmód miatt sajnos.



Válasz:


Kedves Doktornõ!

Elnézést kérek, hogy itt írom le a problémámat, de máshogy nem sikerül új hozzászólást nyitnom.
Kb. 1 évvel ezelõtt diagnosztizált a nõgyógyászom nálam 16-os típusú hpv vírust (p2-es cytológia mellett). Három hónapos Isoprinosine kúra után az orvosom a Cervarix oltás beadását javasolta, mivel tájékoztatása szerint a legújabb kutatások alapján az oltásnak van utólagos daganatmegelõzõ hatása, illetve nem probléma, ha még nem múlt el a fertõzés, nyugodtan rá lehet oltani. Ezért meg is kaptam az oltást. A diagnózist követõ 6 hónap elteltével a rákszûrésem teljesen negatív lett. A problémám az, hogy a fertõzés a szájüregemet ill. a gégémet is érinti. A számban idõnként piros pöttyök jelennek meg, amik pár nap múlva eltûnnek, ill. vannak gégetáji fájdalmaim. Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel a problémával kihez fordulhatok (aki konkrétan ezzel foglalkozik), illetve az elõzmények után szedhetek-e még Isoprinosine-t?

Válaszát elõre is köszönöm.




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ful-orr-gegeszhez kellene fordulnia vagy a HPV-Centrumoknal talalhato oralis kozpontokok egyikehez.
Sajnos a HPV szajuregi jelenlete, es annak kezelese meg kutatasok alatt all, ezert nem egyertelmu az ellatasa sem. De egy szakorvos mindenkepp meg tudja mondani, hogy mi az a folyamat, ami a szajuregeben zajlik.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-12-07

Kedves Doktornõ,

56 éves nõ vagyok, HPV típizálást csináltattam .Ma jött vissza az eredmény ,hogy alacsony kockázatú 6, 11-es HPV . Azt szeretném kérdezni,hogy mit ajánlana a Doktornõ, azon kivül,hogy félévenként ellenõrzésre megyek. Kell-e tartani HPV szemölcstõl vagy ezek a fajok milyen problámát tudnak okozni.Mi a véleménye az ezüstkolloidos kezelésrõl???? Köszönettel: Lisa

Válasz:


Szeptemberben a citológia vizsgálat eredménye:ASCUS lett....
ezért csináltattam a tipizálást.




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Óvszerhasználatot javasolnám a szexuális életben fél évig. Fél év után kontroll rákszûrést és HPV vizsgálatot. Ennek eredményei döntik el a további teendõket. A HPV 6, 11 nem okoz rákot, ezért ez ügyben aggódásra való ok nincs. Ha szemölcs alakulna ki, akkor azt külsõ kezeléssel kell majd eltávolítani. Immunerõsítõ tabletta szedése megfontolandó, ha az immunrendszere nem mûködik megfelelõen (dohányzik, stresszes, van krónikus betegsége, sokat szokott náthás lenni, van immunológiai betegsége, ha van herpesze, és az sokszor, 1-2 havonta kijön stb).
Ezüst kolloiddal sajnos nincs tapasztalatom.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.