Információs oldal a HPV-vírusról

HPV orvos válaszol


Kérjük segítse munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, biztosítjuk Önnek, hogy adományával működését támogassa. Kérjük, lehetőségeihez képest utaljon egy jelképes összeget (500, 1000, 2000 Ft) az alábbi számlaszámra:

10700718-48516709-51100005

Admányozzon oldalunknak !

 

 

 

  

 

Kedves Érdeklődők!

Az orvos válaszol rész a doktornő elfoglaltsága miatt jelenleg nem üzemel.

Megértésüket köszönük.

Üdvözlettel: HPV-Centrumok

  


Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nőgyógyászati kisszótárunkat! Szótárunkban magyarázatokat találhatnak az oldalunkon előforduló idegen kifejezésekről.

 

Nőgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • HPV-teszt negativitás esetén HPV elleni védő oltás javasolt.(az oltás-sorozat alatt, 6 hónapig kerülendő a partner-váltás)

Kezelés

  • ASC-US vagy LSIL citológia mellett magas rizikójú HPV-fertőzés esetén vényköteles tablettás immunerősítő terápia:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül
    • 6 hónap múlva kontroll vizsgálatok: citológia, HPV-teszt
  • ASC-H, HSIL citológia esetén kisműtét (konizáció) javasolt. 2-3 hónap múlva OEP támogatással (ingyen) elvégzendő HPV-teszt pozitivitás esetén vényköteles tablettás immunerősítő kezelés ajánlott:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül.
 

Diagnosztika

  • Rákszűrés évente.
  • ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL citológia esetén HPV-teszt
Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2011-03-08

Tisztelt doktornő először is válaszát nagyon szépen köszönöm,a terhességem alatti p3 mas cytológiai eredmény mellé lsil cin1 volt még irva,most vettek egy ujabb cytológiát de annak eredményét még nem tudom a doktornő akihez jelenleg járok, isoprinose tablettát irt fel nekem és azt mondta ha elszedtem utánna mindenféleképpen megcsinálja a konizációt doktornő szerint mindenféleképpen szükséges ez a műtét mert én már nagyon félek hogy ha nem csináltatom meg később komolyabb baj lehet belőle még szeretném öntől azt is megkérdezni hogy az hogy lobellenes az mit is jelent pontosan mert én arra semmilyen kezelést nem kaptam .Kérem önt segitsen nekem a helyes döntésben mert önön kivül senkitől nem kapok helyes válaszokat , hogy mi tévő is legyek .válaszát előre is nagyon köszönöm:Tisztelettel.Andrea28 éves.

Válasz:


Kedves Andrea!
LSIL-t nem szoktunk megkonizálni, csak akkor, ha 2 éve már folyamatosan kimutatható, és nem akar meggyógyulni. Isoprinoise-t fél évig kell szedni 2 hetes ciklusokban, hogy valóban legyen hatása, és megölje a vírusokkal fertőzött sejteket. Keresse fel az egyik HPV-Centrumot, ott biztos segíteni a kezelésben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-08

Tisztelt Doktornő.
2010.ben a cytológiai eredményem ASCUS mutatott kim azt követően le vették a HPV, ami negatív, három hónappal később ujjabb cytológiai eredményem LSIL Cin 1. Hüvely irigátort javasolt az orvosom illetve, gynoflor hüvely tabletátt, Szeretném tudni, hogy ez a cin 1, mennyire veszélyes, és mennyi a gyugyulás ideje, köszönöm.
Angel.

Válasz:


Kedves Angel!
Ha valóban CIN1-e van, akkor nekem ez a HPV negativitás egy kicsit gyanús.
CIN1 lehet ugyan gyulladástól, de akkor kezelni kellene. Ha pedig HPV, akkor más terápiát lenne érdemes elkezdeni.
CIN1 jelentése, hogy a méhnyak alsó 1/3-ában sejtelváltozásk vannak, 90%-ban HPV-től.
Javasolnék egy újabb HPV-tesztet, hogy valóban megtudjuk mi is okozza ezt az elváltozást. Gyógyulási ideje függ a HPV típusától, az Ön korától és a partnere HPV státuszától.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Üdvözlettel




Válasz:


Tisztelt Doktornő.
Köszönöm szépen a válaszát, de igazából nem nyugodtam meg.
Válaszából arra következtettem, hogy Önnek gyanús az, hogy nekem a HPV tesztem negatív lett. Már pedig valóban negatív lett. Amikor ki derült, hogy LSIL Cin 1 lett a harmadik cytológiai eredményem, az orvosom meg is jegyezte, hogy ez a HPV-el szokott lenni de nekem az negatív. Szeretném Önt megkérdezni arról. hogy Cin 1, HPV nélkül nem lehet? Egyébként 43 éves vagyok, és 5 éve olyan párkapcsolatban vagyok,hogy kizártnak tartom a partnerem hűtlenségét.
Szeretném még tudni, azt, hogy a CIN 1 betegségre hatásos e a colpo cleaner jód, és a gynoflor hüvely tabletta.
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Angel.




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Leírtam a válaszomban, hogy CIN1 lehet egyéb gyulladás következménye, DE azt kezelni kellene. Attól függően, hogy ezt gomba, baktérium, protozoon stb okozza. CIN1 legtöbbször viszont HPV miatt alakul ki. Mivel van 5 éve egy új kapcsolata, ezért simán lehet egy HPV-fertőzése.
Én egy újabb HPV-tesztet javasolnék, amikor legközelebb megy citológiai vizsgálatra. Ugyanis vannak/lehetnek laboratóriumi tévedések.
A jód fertőtlenít és kiírthat minden kórokozót, de a normál flórát is. Ezért ez után nagyon jó kezelés a Gynoflor (legalább 6-7 napig).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő.
Nagyon szépen köszönöm a válaszát ami számomra ki elégítő.
Legközelebb szeptemberben kell mennem újabb cytológiára, és természetesen kérek egy ujj HPV tesztet, remélem addig nem változik rosszabb irányban az állapotom.
További szép napot.
Angel.




Kérdés:

2011-03-07

Tisztelt Doktornő!

30 éves nő vagyok. Az előző partneremmmel, akivel hosszú ideig voltunk együtt, nemrég sajnos külön váltunk. Körülbelül 4 évvel ezelőtt jelentkeztek rajtam genitális szemölcsök, amiknek a nagy részét ecseteléssel sikerült eltávolítani. A maradékra, ami hosszú idő után sem tűnt el, azt mondta a nőgyógyászom, hogy azok már csak "sebhelyek", azt jelzik, hogy valaha valami volt ott. Szerencsére nem újultak ki a szemölcsök azóta. A különböző forrásokban elég ködös az információ arról, hogy létezik-e teljes gyógyulás, vagy csak tünetmentes állapot. Mindenhol azt olvasni, hogy akkor is fertőzőképes a vírus, amikor nincs konkrét jele, hogy aktív. Honnan lehet tudni tehát, hogy megfertőzhetek-e mást akkor, ha szemölcseim már nincsenek? Van erre külön vizsgálat? Ha van, akkor HPVre szakosodott orvoshoz kell fordulni, vagy a nőgyógyász is megcsinálja?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Dóra

Válasz:


Kedves Dóra!
Kérjen HPV-teszt vizsgálatot a külső genitáliákról, azokról a helyekről mindenképp, ahol a szemölcsök voltak. Az megmutatja, hogy HPV hordozó-e. Ez persze nem jelenti, hogy Ön beteg is. De lehet, hogy fertőzőképes.
Inkább bőrgyógyászok foglalkoznak ezzel, akik ráadásul a HPV-ben jártasak. Itt a honalpon a kék pöttyök jelzik őket a HPV-Centrum ablaknál.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-07

Tisztelt doktornő!
Miskolcon vagy környékén van lehetőség a vírusos szemölcsök leégetésére? Eddig még csak fagyasztásról hallottam
Köszönöm válaszát

Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Biztos végeznek égetést is a bőr és nemigondozóban. De a miskolci kollégákat annyira nem ismerem. Nyíregyházán tudnám Dr. Együd Katalin főorvosnőt ajánlani e témában. Itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál megtalálhatja az elérhetőségét.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-07

Kedves Doktornő!
Idáig mindig normál citológia leletem volt, p2.Legutóbb P2 mellett HPV fertőzés jelei volt feltüntetve és jóindulatú sejtelváltozás, ezért elmentem HPV szűrésre a centrumba.Tenyésztésem is volt enyhe viszketés miatt, de minden negatív lett.Nemrég egy kis sötétbarna lapos nem szemölszerű foltot vettem észre a nagy szeméremajkon ami 2 nap múlva eltűnt, ez lehetett HPV?Ez lehet a vírustól?Többször fagyasztottak és lézereztek méhszájsebbel (pici volt, de vérzékeny), legutóbb 4 hónapja.Ez összefügghet a HPV-vel?
Az influenza elleni oltás óta folyton beteg vagyok, létezik hogy legyengítette az immunrendszerem és a lappangó vírus azért kelt életre?
Ha megerősítik a HPV-t, a centumban kérhetek kezelést?
Önt is lehet kérni?
Köszönettel:Zsuzsi

Válasz:


Kedves Zsuzsi!
A szemölcsök nem vérzékenyek és inkább bőrszínűek, mintsem barnásak. És nem múlnak el 2 nap alatt. Szerintem az a folt nem HPV volt.
A méhszájsebet is okozhatja más, nem HPV.
Az influenza elleni oltás elvileg nem okozhat immungyengeséget, hisz a feladata pont ellentétes. Pár napig lehet levertség, akár láz is, de utána épp indukálja az immunrendszert. Esetleg van valami más betegsége? Stresszes az élete?
Ha a HPV-teszt pozitív lesz és van citológiai elváltozása is, akkor a centrumban fog megfelelő kezelést kapni. Köszönöm, hogy rám gondolt, de én magam nem kezelek betegeket, csak koordinálom a centrumban dolgozó nőgyógyászok munkáját és tanácsot adok szükség, kérés esetén (e-mailben, interneten).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-04

Tisztelt Doktornő!

Januárban volt rákszűrésem,aminek most derült ki az eredménye: P2 LSIL .
Szeretném tudni,hogy ez mit is jelent pontosan!
Az orvosoknak még nem sikerült érthető módon ezt megtenniük.
Most még megcsináltak egy HPV-szűrést is.
Fokozottan érdekel,hogy mire lehet számítani!8 hetes terhes vagyok,de csak annyit tudok jelenleg,hogy nem biztos hogy megtarthatom a babát!
Sajnos ez a bizonytalanság teljesen felőrli az idegeimet!
Kérem segítsen tisztázni a helyzetet!
Köszönettel: Zsuzsanna

Válasz:


Kedves Zsuzsanna!
LSIL és HPV-fertőzés nem jelenti azt, hogy el kellene vetetnie a babaját! Ki mondott ilyet Önnek?
Nagyon sokan szülnek így!
Ha a HPV teszt pozitív lesz, akkor is függ a teendő a HPV típusától (magas, alacsony rizikójú vagy NA lehet). A magas rizikójút 3 havonta kontrolláljuk, de CIN 3-ig egyáltalán nem avatkozunk be. LSIL az egy rákelőtti elváltozás 1. stádiuma (CIN1), mely ha romlik akkor CIN2 majd CIN 3 lehet, és utána alakul csak át rákká. Ez több évet jelenthet. Magas rizikójú HPV esetén nagyobb az esély a rákos elfajulásra, ezért kontrolláljuk sűrűbben. Időben pedig be tudunk avatkozni. A HPV fertőzések többsége gyógyul magától. Rossz hír, hogy terhességben aktívvá válhat, elváltozást indíthat be, mint Önnél az LSIL mutatja, jó hír hogy szülés után normalizálódhat.
Feladat, hogy ellenőrizni kell citológiával a stadiumot és ha vírust hordoz, akkor óvszert kell használni a szexuális együttlétekkor. Így gyorsabban meg lehet a fertőzéstől szabadulni.
Tehát ne izguljon! És szülje meg a babáját! Járjon ellenőrzésre! Rák kialakulása szempontjából csak a magas rizikójú HPV-t kell komolyan venni.
Alacsony rizikó esetén szemölcs alakulhat ki, ezért azt kell figyelni, NA pedig magától meg szokott gyógyulni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-03

Tisztelt Doktornő!

Ma voltam a vírusos szemölcseim lefagyasztatni, és eléggé nagy hólyagok keletkeztek belőlük. Ezeket , hogy tudom kezelni? Vagy maguktól fognak leszáradni/kipukkadni?
Köszönöm válaszát.

Válasz:


A fagyasztás égési sérülést okozhatott. Tartsa sterilen, tisztán. Ha nem fertőződnek el, akkor meggyógyulnak, behámosodnak.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-03

Kedves Doktornő!
Megjött a vizsgálat eredménye.
A minta HPV DNS pozitív, és magas kockázatú HPV (HR) típusú (okat) tartalmaz ( mennyiség szerint rendezett sorrendben). HPV genotípus 16. Az orvosom az ambuláns lapra a következőket írta, Coloca abd., Atypia kolp. et cytol.port.ut, Kolpitis
HPV poz/16/. Vényre rendelt terápia, azitromicin (Sumamed S 500Mg Filmtablette) Scat. orig.No. I( UNAM) Ds: 1x2 tbl.flukonazol ( Mycosyst-Gyno 150 Mg Kemény Kapszula). Milyen stádiumba vagyok?

Válasz:


Nem tudom beazonosítani Önt? Melyik volt az előző levele? Mikor írta?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-03-03

Tisztelt Dr No!

Tavalj marciusban a pa eredmenyem gyulladas,bakterium es asc-us lett az eredmeny es kertek hpv vizsgalatot is.Hpv magas riziko 16 os lett.Orvosom azt mondta 2-3 honap mulva jelentekezzek.Legujabb eredmenyem pa gyulladas,asc-us.Es a kov vizsgalatokat kerik biopszia,kaparas vagy hpv teszt.
Kerdesem hogy ez rosszabb eredmeny mint egy eve?Mi a velemenye?
Amit eszrevettem ha eggyutt vagyok a parommal utana pecsetelo verzes jelentkezik es fajdalmas az egyutt let.Hol erosebb a feherfolyasom hol kevesbe.

Koszonom valaszat Krisztina!

Válasz:


Kedves Krisztina!
Az ASC-US nem olyan rossz eredmény.
Nem javasolt a biopszia vétel csak ha kolposzkóppal látnak valami elváltozást és ha 35-40 éve feletti.
Az Ön estében óvszer használata ajánlott szexuális aktus elejétől a végéig, és fél éves immunerősítő kezelés (ld itt ezen az oldalon, bal oldalt a KEZELÉS résznél).
A párját is lehet, hogy meg kellene vizsgálni, mert lehet, hogy a fehér folyása az ő péniszflórájától van.
Üdvözlettel:Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-02-28

Tisztelt Doktornő!

33 éves nő vagyok, 16 éves korom óta bő hüvelyi folyásom van és szex közben fájdalmat érzek. Mostanában sikosító használatával a fájdalom enyhült, de a folyás nagyon-nagyon kellemetlen. A szaga kifejezetten hasonlít a foghagymára, ami nagyon zavaró. A petefészkem hol jobb, hol bal oldalon fáj, mozdulat változtatáskor, bicigli zökkenésre, leülésnél stb, ami kb egy hét után el szokott múlni, és teljesen rapszódikusan jelentkezik, van úgy hogy hogy 2-3 hónapig sem érzem, aztán ismét jelentkezik kb egy hétre.

Kb 1 éve sikerült "kierőszakolnom" egy komolyabb váladék tenyésztést, amelyből az derült ki, hogy hpv-m van, pontosan: "A minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza. HPV genotítpus: NA." Minden egyéb negatív lett: (chlamydia, mycoplasma, neisseria gonorrhoeae, ureaplasma
gardnerella, trichomonas )

A nőgyógyász akinél voltam azt mondta hogy ezt le kell küzdje a szervezetem, erre nem tud gyógyszert adni, öblögessek kamilla teával hetente egyszer és el kell hogy múljon. Mást nem ajánlott a gyógyulás reményében.
Doktornő véleményét szeretném kérni, tényleg ezzel kell éljek életem végéig, mert a kamilla tea időlegesen talán a viszketést, égést enyhíti, de meg nem szünteti a problémámat egyáltalán.
Nagyon kiábrándultam hogy 16 éves korom óta fennálló probléma oka kiderült így 33 évesen és mégsem találok rá gyógymódot.
Várom mielőbbi válaszát.

Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Mikor kezdte a szexuális életét? Azóta van folyása vagy már előtte is volt?
Milyen színű a folyása? És milyen mennyiségű? Kell betétet használnia?
Hány partnere volt eddig?
Jelenleg van partnere?
A petefészkeknél mióta érzi ezt a kellemetlen fájdalmat?
A HPV ilyeneket nem okoz igazából.
Gombát néztek Önnél? Milyen a citológiai lelete?
Szokotlan kérdések talán, de segíthetnek:
Milyen ruhákat hord? Szoknya, harisnyanadrág, nadrág? Fázós típus?
Mit dolgozik?
Szereti a fokhagymát?
Várom válaszait.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő.
Kérdéseire válaszolva:
A szexuális életem 16 éves koromban kezdtem, már az első együttlétkor éreztem a fájdalmat és már előtte megvolt a folyásom, tornaóráról emlékszem a dreszre hogy mindig szégyeltem azt hogy folyásom van és nyomot hagy...
A folyásom általában fehér vagy ritkábban nagyon világos ságra beütése van, nem túrószerű. Kb naponta két tisztasági betétet kell használom.
Eddig 4 partnerem volt és egyik sem alkalmi kapcsolat. Jelenleg a 4. kapcsolatomban vagyok.
A petefészkemnél a fájdalmat már elég régen érzem, nem is emlékszem mikortól, hozzászoktam hogy néha-néha előjön, legalább 6-8 éve, de mindig elmúlik max 4-5 nap után.
Néztek gombát is nálam amikor megvoltak a tünetei, tudom hogy mikor van mert akkor viszketek és ég és csíp, de ilyenkor túrós állagú a folyásom és abból ki is jöttem mindig kúppal és kenőccsel és visszamarad a nálam már megszokott bő folyás és fájdalom szex közben...Mondjuk a gomba is elég sűrűn jelentkezik, mostanában 2-3 havonta fordult elő 2x, de gondolom hogy a fogamzásgátló is rátesz amit szedek kb 5 hónapja, (yadine).
Nagyon ritkán hordok szoknyát, harisnyát egyáltalán nem, túl szűk nadrágot sem, mert nyom alul. Közjegyzői irodában dolgozok. Nem vagyok fázós típus, viszont a lábam és a kezem jellemzően mindig hideg.
A fokhagymát szeretem, de ritkán eszem.
Köszönöm, hogy próbál segíteni.
Üdvözlettel




Válasz:


Kedves Érdeklődő!
A petefészek körüli fájdalmakat valószínűleg a hashártya vongálódása okozhatja, mely lehet petefészek, de lehet bél eredetű is (szél beszorul a beleknél). És ezek tarthatnak sajnos ennyi ideig. Ha petefészek eredetű, akkor inkább gyulladásra gondolnék. De ezt egy nőgyógyászati vizsgálattal ki lehetne mutatni, azaz a nőgyógyász ezt meg tudná állapítani. Ez a fokhagyma szagú folyás nekem inkább valami felborult baktérium flórára utal. Próbált már Gynoflor (vagy bármilyen lactobaccillust tartalmazó) hüvelykúpot használni?
Vagy kapott antibiotikumot a petefészekgyulladás-szerű tüneteire?
Szex közben potosan mi, hol és hogyan fáj? És ha fáj, azért élvezi az együttléteket? Vagy milyen gyakran tudnak együtt lenni?
Gombás fertőzése nagyon gyakorinak mondható a leírása alapján. Erre már tablettát kellene szednie : Diflucan 150mg 1X 1 héten, 3szor ismételni. Ez talán teljesen kiírtaná a gombát és nem térne vissza. Utána mindenképp kell egy Gynoflor vagy bármely lactobacillus kúp kúra. Önnél én 14 napot javasolnék.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Először is köszönöm a válaszait!
Gynoflort és több hüvelyflórra visszaállító készítményt használtam már, nem váltak, be, legutóbb a GynOphilus-t.
Legutóbb kb egy éve szedtem dyflucan-t, a gombát talán igen, de a szokásos folyásom nem szünteti meg egyáltalán.
A fájdalom az együttlétkor úgymond a surlódásból ered. Az utóbbi egy évben elkezdtem sikosítót használni, így könnyebben megy a dolog de van amikor erősebben érzem.




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Valószínűleg nem megfelelő összetételű hüvelyi váladék termelődik, plusz a hüvely fala gyulladásban van. Vizsgálták már mikroszkóppal (nem mintavétellel)a hüvelyváladékát?
Mit írtak le?
Ha nincs kimutatható kórokozó, akkor csak egyszerűen genetikailag ilyen összetételű a váladék. Már mindent szedett, ami tanácsolható. Ha a síkosító segít, akkor azt kell használni.
Ki lehet próbálni az immunerősítő kúrát is (NA HPV maitt is hasznos lehet), hátha segít.













Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Mikroszkóppal még nem vizsgáltak. Ezt bárhol lehet kérni? És mi derülhet ki ezzel ami a hüvelyváladékból nem? Milyen immunerősítő kúrát javasol?




Kérdés:

2011-02-28

Kedves Doktornő!

Jelenleg 23 hetes, 35 éves kismama vagyok. 2009 augusztusi negatív cytológia eredményem után 2010 novemberében (kb 6-7 hetes terhesen) P3-LSIL-CIN1 lett az eredményem. Az ezek után elvégzett HPV tipizálás 16 típusú HPV-t állapított meg. Az orvosom azt mondta, egyelőre nem tudunk tenni semmit, meg kell várni a terhesség végét. A 2011 januárjában megismételt szűrés hajszálpontosan ugyanezt az eredményt hozta. (p3-CIN1, LSIL)Mit jelent ez pontosan? Biztosan műtétre kerül a sor? Lehet még babánk? Nagyon meg kell ijednem ettől az eredménytől? Biztosan rákot okoz ez?
Köszönettel: Erika

Válasz:


Kedves Erika!
Sokszor egy HPV fertőzés a terhesség alatt indít el elváltozásokat. Mint Önnél is. Amint megszületik a baba és helyreáll a szervezet immunrendszere ez normalizálódhat. Terhességben csak CIN3 esetén javaslunk kisműtétet, de még akkor sem feltétlen. A szülés uán viszont a 6 hónapos kontroll fontos lesz, bár a szoptatás is befolyásolhatja a vírus viselkedését. Jelenleg CIn1 stadiumban van. Itt nem avatkozunk be. Lehet még babája, és még akkor is ha CIN3 miatt a későbbiekben egy kis műtétet el kellene végezni.
Ha a szoptatáson túl van és még mindig CIN1 és HPV 16 az eredménye, akkor a vírustól való megszabadulás érdekében fél éves kezelésként egy immunerősítő tablettát szoktunk felírni. Most javaslom, addig amíg vírushordozó, hogy szexuális együttlétekkor óvszert használjanak! Különben ping-pongozzák a partnerével a vírust.
Élvezze a kismamaságot, használjon óvszert, és 3 havonta ellenőrizzék a citológiát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm a válaszát!



Válasz:


Kedves Doktorno!
Jelenleg 12hetes kismama vagyok es 25 eves.A paromnak voltak 1evevel ezelott a nemi szerven szemolcsok amit kikezeltek.en sajnos eszleltem a huvelyemben szemolcsoket most a terhessegem alatt. nagyon felek mivel terhes vagyok mit tegyek?lehet terhesen eltavolitani szemolcsot?eloszor nogyogyaszomhoz forduljak vagy rogton borgyogyaszhoz?koszonettel.Agnes




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Ágnes!
A szemölcsöket el kell távolítani (lézer, fagyasztás, égetés). És 3 hónapig nem tanácsolnám a szexuális életet, de legalább addig míg teljesen nem gyógyult, azaz nem jönnek elő újabb szemölcsök.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
2009.