Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklődők!

Jelenleg a levelező felületünk szünetel.

Kérjük, hogy tájékozódjanak az eddig beérkezett e-mailekből. Biztos lesznek közöttük az Önök számára is hasznos információk.

Amennyiben megválaszolatlan kérdései maradtak, úgy személyes konzultációra és/vagy vizsgálatokra az oldalunkon az "Időpontfoglalás" résznél kérhetnek időpontot.

Üdvözlettel: HPV-Centrum

Keressen oldalunkon



 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat elkezdésétől kezdve 5-7 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy az aktuálisan zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

  • Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.
  • Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

  • Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbi esetén egyben kezelés céljából.
  • Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • rákszûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 25-30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a méhnyakrák kialakulásának esélye nagyon alacsony, ezért a közös tesztet a nemzetközi ajánlások alapján elég 3 év múlva megismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC, CIN1, CIN2, CIN3, CIS, AIS (régen P3, P4) esetén a HPV-teszt mindenképpen javasolt és állami szakrendeléseken OEP finanszírozott. 

  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Kimutatjuk vagy kizárjuk vele a valódi rákos átalakulást.

  • Egy nőgyógyászati vizsgálat jelenleg három diagnosztikai eredményt adhat, melyek most már nagyban megkönnyítik a terápiás döntést.

  • Középsúlyos hámelváltozás vagy nem gyógyuló enyhe elváltozás (CIN2, perzisztáló ASC-US/LSIL/CIN1), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2011-11-03

Kedves Doktornõ,

nagyon szépen köszönöm válaszát, pár hete ezt a levelet írtam Önnek, de elfelejtettem odaírni a HPV-teszt számait, így most pótlom. Elsõként a levelet másolom be, amit Önnek írtam az Ön válaszaival együtt, majd a leél végére odaírom azokat az eredményeket, amelyeket Ön hiányolt. Elõre is köszönöm ismét a segítségét, s várom mielõbbi válaszát,

Minden jót,

Egy lány


Kedves Doktornõ

A segítségét szeretném kérni. Pár kérdésem lenne... 1éve augusztusban (2010) diagnosztizálták nálam a HPV-t, melynél a cytologia eredmény P2-es lett, további eredmények, amik ezen a lapon szerepeltek; Diagnózis: 1. egyéb, nem neoplasticus elváltozás, 2. Kenet típus: Pap., 3. Kórokozók: Döderlein bacillus. Ekkor augusztusban az orvos egy fépl éves isoprinosine kúrát javasolt, melyet végig is csináltam. 2011 áprilisában, a kúra után visszamentem hozzá, ekkor újra levette a kenetet, a lapon lévõ eredmény a következõ; A minta HPV DNS pozitív, több HPV típus együttes jelenléte. Alacsony (LR) valamint magas (HR) kockázatú HPV típusokat is tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben)
Itt milyen számok voltak felsorolva? Mert azok mondanák meg, hogy mivel is fertõzõdött. Minden szöveg, amit leírt az egy általános rész.
. A LR csoportból csak a 6-os és a 11-es típusokat tipizáljuk. A 2010-es lelet levétele után ugyanezt az eredményt kaptam meg, tehát nem változott semmi :(
Ebben nem vagyok biztos. Nézze meg a számokat, és írja meg, hogy az 1. illetve a 2. HPV-teszt leletén milyen számok szerepeltek ezután a szöveg után "mennyiség szerint rendezett sorrendben: .........."

Az orvosom idén, miután visszamentem hozzá, azt javasolta, hogy be kellene adni a vakcinát, de én erre a fertõzésre nem mertem, így elmentem egy másik orvoshoz, aki idén nyáron újra levett mintát, melynek a cytologia eredménye P2 lett, erre a lapra más eredmény nem lett írva. A második orvos azt mondta, hogy addig nem kell aggódnom, amíg a cytologia eredményem jó, (P2) illetve a leletlevételt fél évente meg kell ismételni.
Ez így van, a citológia határozza meg a teendõket, a HPV-teszt a rizikót mutatja.


A következõ kérdéseim lennének Ön fele:

1. A szemölcsök mely esetben jönnek ki a nemi szerveken? Ha nekem már több, mint 1éve van HPV-m, s nem észleltem ilyet, ettõl függetlenül még jöhetnek rám?
1-3 hónap alatt elõ szoktak jönni, de valamikor lappanghatnak tovább is.


2. Valaha ki lehet ebbõl gyógyulni?
IGEN.


3. Valóban ennyi lehetõségem lenne "segíteni" magamon, hogy ölbe tett kézzel ülök, s csináltatom a HPV teszteket, s ha egyszer rossz eredmény jön ki, annyi esélyem van, hogy megmûttessem magam?
P2 esetén nem mûtünk. Csak ha ASC-H, HSIL vagy AGC szerepel a leletén, akkor javasoljuk a konizációt. De még ott sem mindig. Fiataloknál tovább érdemes várni.


4. Ha idõnként szednék be isoprinosine-t, az segíthetne ennek a betegségnek a visszaszorításában? Ha igen, mi lenne az az adag, illetve milyen gyakran kellene szednem be belõlük?
Ha van magas rizikójú HPV-je (amit nem tudok, mert nem írta le a típusokat), és a citológia ASC-US-t vagy LSIL-t írt le, akkor javasoljuk a következõt: 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni. Utána kontroll rákszûrés és HPV-teszt.


5. Az orvosok nekem mindkét esetben azt mondták, hogy férfiakra ez a dolog veszélytelen, illetve náluk jele sincs ennek a dolognak... Ez valóban igaz?
A HPV férfiaknál a péniszen valóban nem jelent veszélyt annyira, mint a nõknél a méhnyakon. Viszont náluk a szájüregi rák kockázata nagyobb HPV-fertõzés esetén (orális szex feltétele).


6. Ha esetleg mûtétre kerülne sor -Ne adj Isten- ha azt a kis darabot kimetszenék, akkor a HPV negatívnak lenne mondható, tehát megszûntnek, vagy bármikor visszajöhet ettõl függetlenül?
A mûtét sem mindig oldja meg a vírusmentesítést. A mûtét után is kell HPV-teszt (2-3 hónap múlva), és pozitív esetben javasolt a fent említett Isoprinosine kúra. Ha a mûtét sikeres, a partnerétõl sajnos visszakaphatja a fertõzést. Ezért szoktuk javasolni a partner szûrését is. Ha bármelyikük pozitív, akkor legjobb persze a szexmentesség lenne, de óvszert mindenképp ajánlunk együttlétekkor.


Hát, nagyon köszönöm elõre is válaszát, s várom mihamarabb!

Minden jót Önnek,

Tisztelettel: Egy lány

Kérdés:

2011-11-02

Tisztelt Doktornõ!
42 éves nõ vagyok,a fiam 19 éves, õt császárral szültem.Évente járok nõgyógyászati rákszûrésre, legutóbb 2011.aug.-ban.Édesanyámnak 50 évesen, nõvéremnek 29 éves korában volt nõgyógyászati mûtétje-daganatos betegség miatt.
Szeretném az Ön véleményét kérni, hogy számomra javasolható-e /42 éves korban/a HPV oltás? Ha igen, akkor újra elmenjek rákszûrésre?
Köszönöm a válaszát!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A méhnyakrák nem öröklõdik. Ehhez elõbb egy magas rizikójú HPV-fertõzésre van szükség. Az immunrendszer állapota ugyan lehet genetikailag meghatározott, de ennek aktuális állapotát is nagy mértékben a körülmények határozzák meg (ha csak nincs öröklött immunhiánya).
Amennyiben monogám párkapcsolatban élnek és az utolsó nõgyógyászati lelete negatív volt (HPV tesztet is érdemes ilyenkor kérni, mert ha az is negatív akkor biztos nincs rizikó), akkor nincs értelme a HPV oltásnak. Ha más a helyzet (nem monogámok), akkor negatív HPV-teszt és citológia esetén kérheti az oltást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Elõször is köszönöm a gyors válaszát!
Ma felkerestem a Nõgyógyászatot, ahol a rákszûrést végezték augusztusban, és az eredményem után érdeklõdtem-mivel értesítést nem kaptam, hogy vissza kell mennem.
P2-es, és azt mondták, hogyha hpv-fertõzöttség állna fenn, akkor annak is küldték volna az eredményét, de minden rendben van!
Ennek ellenére, õk mindenkinek javasolják a védõoltás beadását.
Elbizonytalanodtam. Kérjek védõoltást, ne kérjek? A mellékhatásokról nem tudok semmit-mennyire "kockázatos"?
Szeretném megkérni,hogy tanácsával segítsen nekem!
Válaszát köszönöm!
Éva




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Éva!
A védõoltás nem kockázatos.
Kérjen elõbb egy HPV-tesztet (5-6.000 Ft), mert a vakcina HPV negatív esetben a leghatékonyabb.
Ahogy írtam. Mindkettejük monogámiája esetén az oltásnak sok értelme nincs, de a szexuális életben soha nem lehet tudni, mi történik...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:Éva




Kérdés:

2011-11-02

az oltást akkor is be lehet adni ha már nem szûz valaki?

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen. Csak elõbb érdemes egy HPV teszttel ellenõrizni, hogy nincs fertõzés.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-31



Tisztelt Ragó Doktornõ!

34 éves nõ vagyok, párommal kisbabát szeretnénk. 2011.09.hó végén rákszûrésen voltam a nógyógyászomnál. 1 hónap múlva értesítettek, hogy kezelés szükséges. A cytológiai vizsgálat eredménye(szó szerint):"P3 LSIL/enyhe/HPV gyanú, gyulladás. HPV tipizálás javasolt." Orvosi utasításra a páromnak is és nekem is 2x2 tablettát kellett bevenni ill. nekem egy 10 napos hüvelykúp kúrát írtak fel.Az orvos nem magyarázta el a helyzetet, csak adott egy füzetet, hogy olvassam el, ha érdekel...Szeretnék Öntõl felvilágosítást kérni a vírussal/betegséggel kapcsolatban ill. a további teendõkrõl. Tanácstalan vagyok, mert rendszeresen(évente) járok rákszûrésre, eddig nem volt semmi probléma viszont elsõ hallásra elég ijesztõ. Mi az a LSIL ?
Válaszát megköszönve maradok tisztelettel: Györgyi

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Györgyi!
LSIL: a méhnyak laphámjának enyhe fokú elváltozása.
Aggodalomra ok nincs! Komolyabb teendõ nem szükséges. Szexuális élet csak óvszerrel javasolt a HPV-tesztig.
Jelenleg a leírtakból azt gondolom, hogy gyulladás ellenes kezelést kap (KLION?), utána lenne egy újabb rákszûrés.
Teendõk: HPV-teszt kérése a legutolsó rákszûréshez képest 6-8 hétre.
Ennek eredménye ha meglesz, akkor írja meg és a további lépéseket megbeszéljük.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

Köszönöm szépen megnyugtató válaszát. Követem a teendõket, és a teszt eredményével nemsokára jelentkezek.

Köszönettel: Györgyi




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

Legutóbbi levelem óta sajnos nem sok javulásról tudok beszámolni. A sztori folytatódik: A nõgyógyász által elrendelt kúp és kapszulás gyógyszer kezelés után, visszamentem hozzá és csinált egy rákszûrést megint. Ennek eredményét a héten(kedden)tudtam meg: megint P3. Szóról szóra ugyanazzal a jellemzéssel, mint az elsõnél: gyulladás, HPV gyanú, LSIL,.... Most az orvos Dalacin kúrát írt fel(csak nekem), hüvelykrémet és kapszulát. Azt mondja, hogy meg akarja szüntetni a gyulladást.Ha ez megvan, megint fog csinálni egy rák szûrést és ha megint P3 lesz akkor mûteni akar.Én ezt szeretném a legkevésbé, tekintve, hogy gyermeket szeretnénk.Megnézte a méh szájat, azt mondja, hogy nem lát semmit, szerinte nincs HPV fertõzöttség. Ön szerint megcsináltassam a HPV tipizálást? Õszinte leszek: nekem ez az orvos felületesnek és érdektelennek tûnik, nem igazán bízom a hozzáértésében.Lehet, hogy ettõl a P3 eredménytõl nem esem teherbe? Már másfél éve nem jön a baba.....
Várom válaszát. Köszönettel:
Györgyi




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

A legutolsó levelemre nem kaptam választ. Semmi baj, olvastam, hogy megbetegedett.
Remélem minden rendben és tökéletesen visszanyerte az egészségét.A HPV tipizálás elmaradt, mert nem volt sem idõpont sem orvos a HPV centrumban...A nõgyógyászom azt mondja, biztos hogy HPV-ról van szó, 2 egymást követõ P3 citológia után. A nõgyógyász tanácsára jövõ hét szerdán megyek kórházba, szövettanra - un. kis mûtétre - és az eredménytõl függ, hogy lesz-e további méhnyak mûtét vagy sem. Lehet, majd utána nemi életet élni vagy folytatódik a lassan 3 hónapos böjt...Ha ne adj isten mégis lesz mûtét, befolyásolja-e, és ha igen mennyire, a teherbeesést???

Kellemes Karácsonyt Kívánok Önnek és b.családjának!

Köszönettel: Györgyi




Válasz:


Kedves Gyorgyi!
Megvolt mar a mutetje? Mi lett a szovettani eredmeny?
Ha loop konizaciot csinaltak, az nem fogja befolyasolni sem a teherbeesest sem a szulest.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Ragó doktornõ!

Elõször is Boldog Új Évet szeretnék kívánni Önnek.

A 2011.decemberi szövettan mûtét-több okból is-elmaradt. Másnap visszamentem a nõgyógyászhoz és levette ismét a rákszûrést, immár harmadszor mert a legutolsó antibiotikum kúrának az eredménye nem lett kontrollálva. Most ott tartunk, hogy várom ennek az eredményét... várok, csak várok... mindig kell vmire várni, az idõ meg csak telik. Azt mondta a Doktor Úr, hogy ha ez is P3, akkor mindenképpen le lesz véve a szövettan.

Köszönettel:
Györgyi




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Györgyi!
3-adjára próbálkozom Önnek küldeni levelet... A rendszer megint nem mûködik.
Ezért a lakonikus megfogalmazás, elnézést.
Feladat: következõ szûrésen a mintából küldjenek HPV vizsgálatra is mintát. Ez P3 mellett ingyenes.
Partnert is meg kell vizsgálni HPV-re (férfi HPV-Centrumok).
Mûtétet csak 2 éve fennálló LSIL estén javaslunk, legalább 1 magas rizikójú HPV jelenlétekor. Tehát Önnél még van idõ a megfigyelésre.
Az immunállapota (stresszes, dohányzik, van alapbetegsége, sokszor betegeskedik, herpes stb) is meghatározza a terápiás javaslatot: nyomon követés, gyógyszer és/vagy mûtét, óvszer.
A legújabb eredményei ismeretében is szívesen konzultálok Önnel.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

Megszületett a 3. rákszûrés eredménye a héten: HSIL CIN II.Az orvos egyértelmû utasítása alapján bejelentkeztem loop-conisatio mûtétre, ami 2012.01.23.-n hétfõn lesz. HPV tipizálás még mindíg nem volt.Olvastam olyan "sorstárs"bejegyzést is, hogy kettõ P3-s citológiára megcsináltatta a HPV tesztet és negatív lett !!!Az orvosok azt mondják, hogy 99%, hogy HPV-m van, de nem értem hogy miért csak tippelnek, miért nem tipizálnak. A 3.rákszûrésnél, az orvosnak le kellett volna vennie, kérés nélkül, ahogy Ön mondta !!Jövõ hét kedden-2012.01.17.-e-megyek HPV tipizálásra, mert tudni akarom, hogy van-e vírus vagy sem.
Ön szerint megvárjam a teszt eredményét a mûtét elõtt? Meg tudja mondani, hogy mennyi idõbe telik a teszt eredménye? Az, hogy a citológia eredménye rosszabb(HSIL) lett, mindenképpen mûtétet sürget? Szerepel még egy kifejezés az ambuláns lapon: "cervix abrasio végzendõ". Lenne kedves megmondani, hogy ez mit jelent?

Válaszát megköszönve maradok tisztelettel:
Györgyi




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Gyorgyi!
HSIL valoban egy romlo folyamatot jelol az LSILhez kepest, es muteti indikacio. A javaslat szerint cervicalis abrasio is tortenni fog, azaz a mehnyak csatornabol is vesznek mintat. Ez egy nagyon kicsi mintavetel. CIN2 eseten neha felajanljuk a fel eves gyogyszeres kezelest, de mivel On babat szeretne, igy a mutettel talan hamarabb megszabadulhat a virustol es kezdodhet a babaproject. Sajnalom, hogy nem csinaltak HPV tesztet, de orulok, hogy elmegy magatol es ker egyet. Jo tudni, hogy mi volt az elvaltozast okozo HPV tipusa vagy tipusok. Ugyanis mutet utan majd 6-8 hetre kell egy ellenorzo HPV teszt (ez ingyenes). Addig nem szabad szexualis eletet elni. A partnert is meg kell vizsgalni, mert hiaba sikerul jol a mutete es lesz On HPV negativ, ha a partner pozitiv, akkor visszafertozheti Ont es elindulhat a folyamat ujra.
Ha megvan a teszt eredmenye, kerem irja meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ugy tudtam, hogy a HPV teszt eredmenye 14 napon belul megvan...
Ha parja pozitiv, akkor csak ovszerrel lehetnek egyutt legalabb egy fel evig. Akkor egy uj HPV vizsgalat javallt a parjanal, hogy sikerult-e a HPV-nek lelokodnie.
SZexet nem javaslom a mutetet koveto kontroll vizsgalatig (6-8 het), akkor kell egy citologiat es egy ellenorzo HPV-tesztet kell Onnel vegezni. Ragaszkodjon a teszthez, mert nemcsak a citologia, de a teszt is megmutatja a mutet sikeresseget. Ha pozitiv maradna, akkor 6 hopapig gyogyszeres kezeles lenne ajanlott (Isoprinosine), es ovszeres egyuttletek, hogy a bent maradt virusokat kiirtsuk, es a partnert ne fertozzuk.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

Köszönöm szépen gyors válaszát. A párom el fog menni, de a kérdésem az lenne, hogy ha esetleg nála kimutatható a HPV, akkor utána mi lesz? Hogyan lesz kisbabánk, ha fertõz? A HPV férfiaknál gyógyítható? A kórházi orvos azt mondta, hogy fölösleges nála elvégeztetni, mert azon kívül, hogy tudni fogunk róla, nincs mit tenni :-((. Vagy akkor onnantól kezdve: no sex vele... ???

Ez elég rosszul hangzik.

A HPV teszt eredménye egy hónap, megpróbálok vmiféle sürgetést kérni, addigra már bõven meglesz a mûtétem is.

Válaszát megköszönve maradok tisztelettel:
Györgyi




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ugy tudtam, hogy a HPV teszt eredmenye 14 napon belul megvan...
Ha parja pozitiv, akkor csak ovszerrel lehetnek egyutt legalabb egy fel evig. Akkor egy uj HPV vizsgalat javallt a parjanal, hogy sikerult-e a HPV-nek lelokodnie.
SZexet nem javaslom a mutetet koveto kontroll vizsgalatig (6-8 het), akkor kell egy citologiat es egy ellenorzo HPV-tesztet kell Onnel vegezni. Ragaszkodjon a teszthez, mert nemcsak a citologia, de a teszt is megmutatja a mutet sikeresseget. Ha pozitiv maradna, akkor 6 hopapig gyogyszeres kezeles lenne ajanlott (Isoprinosine), es ovszeres egyuttletek, hogy a bent maradt virusokat kiirtsuk, es a partnert ne fertozzuk.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

Az utolsó levelem óta fontos infók láttak napvilágot:

2012.januárban HPV testet csináltattam: pozitív, 16 a száma. Mint kiderült ez egy nagyon agresszív fajta. Február 9.-n loop-conisatio kismûtétet hajtottak végre az István kórházban. A szövettani eredményt ma tudtam meg: nem lett jó, az orvos azt mondta, hogy találtak valódi rákos sejteket is. Hát itt tartunk most. Holnap megyek egy onkológiai megbeszélésre, hogy hogyan tovább... Lehet, hogy lesz még egy loop, de a méhnyak teljes eltávolításának lehetõségét is felvetette az orvos. A szakorvos neve: Dr. Koiss Róbert. Esetleg ismeri õt a Doktornõ? A kórházban mindenki nagyon dícséri.
Szeretném kikérni a szakmai véleményét. Azt egyáltalán nem szeretném, hogy eltávolítsák bármelyik szervemet vagy annak egy részét...!Szeretnék bõvebben tájékozódni a lehetséges lépésekrõl, szeretném tudni milyen kockázattal jár és milyen gyermekvállalási képesség vesztést jelent a további mûtét?

Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm!
ui:az SZJA-m 1%-t Önnek fogom adni, sõt, több magánszemély bevallását is én készítem el és õk rám bízták az 1%-t :-))

Üdvözlettel:
Györgyi




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Györgyi!
Kérem, hogy tudja meg pontosan, hogy mi lett a konizátum teljes szövettani eredménye.
Ha tudja a privát levelezésre (info@hpvcentrum.hu vagy orvosvalaszol@hpvcentrum.hu) szkennelve küldje el a leletet. Most nem tudom, hogy mekkora a baj, és kell-e valóban méhnyak eltávolítás.
Köszönöm szépen a felajánlást!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm szépen válaszát. Nem tudom miért, de nem nagyon akarják odaadni...
Holnap reggel megpróbálom elkérni, utána írok Önnek. Ma is voltam bent, az orvos azt tanácsolja, hogy legyen még egy loop de ezúttal nagyobb szövetrészt(több mint 1 cm!) fognak levágni...

Az SZJA 1%-hoz szeretnék kérni egy adószámot(alapítványnak lehet adni).

Köszönettel:
Györgyi




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Györgyi!
Kérem, szerezze meg a leleteit, hisz az az Öné! Küldje el beszkennelve a privát levelezésre: orvosvalaszol@hpvcentrum.hu vagy info@hpvcentrum.hu
Úgy tudnék csak segíteni, ha látom a jelen helyzetet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Ragó Doktornõ!

Most küldtem el Önnek az - orvosvalaszol@hpvcentrum.hu címre - a 2 oldalas szövettan eredményt, sikerült ma elkérni.
Semmi jóval nem kecsegtetnek, de mindenképpen szeretném tudni az Ön szakmai és õszinte véleményét annak fényében, hogy gyermeket szeretnénk a párommal vállalni.

Köszönettel:
Györgyi

ui: Tudok Önnek/Önöknek SZJA 1%-t felajánlani? Ha igen, kérnék egy adószámot.




Kérdés:

2011-10-27

Tisztelt Doktornõ!
Kérdésem lenne citológiai eredményem P2 HPV.Ennyi van ráírva.Megcsináltattam a HPV tipizálást az pedig negatív lett.Mit is jelent ez pontosan?
Válaszát elõre is köszönöm.
Ildikó

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ildikó!
Azt jelenti, hogy Ön teljesen egészséges :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nincs HPV fertõzése. Egészséges!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-26

Kedves Doktornõ!
Többször írtam már önnek,és mindig sokat segített a tanácsaival.
Most ismételten önhöz fordulok.Konizációs mûtétem utáni elsõ citológiai eredményem P2 és HPV ugyanúgy fennáll,jelen van.Ez mit jelent azt hittem a mûtét után már nem lesz kimutatható.(HPV 31)ez volt elõtte is.Akkor ha még jelen van megint tud akkora kárt okozni hogy mondjuk 1 év múlva ismét P4 legyen ez most így volt a mûtét elõtt,pont 1 évet húzódott és utána mûtét.Most mûtét után megint ez az eredmény.Mit is jelent ez pontosan és mit tudok tenni?????Az Isoprinosine kúrán is már többszörösen túl vagyok.
Válaszát elõre is köszönöm.
Üdvözlettel:Nina
ui(.ja és babát szeretnénk.)Elég zavarosan látom át ezt az egészet.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Nina!
A HPV-tesztet a mûtét után akkor végezték, amikor még nem élt újra szexuális életet?
A partnerét vizsgálták már?
Önt ugyanis hiába mûtik meg és szedi be a gyógyszert, ha a partnerétõl akaratlanul is visszafertõzõdik.
Írja meg, legyen kedves, hogy milyen citológia és HPV mellett és hogyan szedte az Isoprinosine-t.
Válaszai után tudnék többet mondani az állapotáról.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-25

tisztelt doktornõ!terhességem 12 hetében a leletem p2 lsil hpv volt.3 hónap múlva vettek egy másik mintát,amely a terhességem 28.hetében a következõ lett:hsil,cin2,asc a javaslat pedig histológia.az orvos elküldött hpv tipizálásra de megjegyezte,hogy csak a szülés után 6 héttel végzi el a mûtétet.a kérdésem az lenne,hogy ez alatt az idõ alatt mekkora elváltozásra számíthatok és,hogy mit tehetek annak érdekében,hogy ne legyen komolyabb elváltozás a terhesség végére?mielõbbi válaszát várva,köszönettel:29 hetes kismama

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valóban nem javasoljuk a terhesek mûtétét.
A legtöbb, amit tehet, hogy nem él hüvelyi szexuális életet (sem pénisz, sem kéz, sem semmi) a gyermekágyig (szülés után 6 hétig).
Az immunrendszer terhesség alatt a babára koncentrál, azaz a terhesség megtartására, így a vírusok elszaporodhatnak, betegséget okoznak. Extrém ritkán okozhatnak viszont rákot.
Ha kiküszöböljük a fertõzésforrást (hüvelyben bármi), akkor nagyobb esély van a jelenlegi állapot magtartására vagy akár a gyógyulásra.
A szülés utáni 6 hetes majd 6 hónapos kontroll adnak majd útmutatást, hogy mi lesz a teendõ. A partnerét addig érdemes lenne megvizsgáltatni, hogy a baba világrajövetele után ne fertõzze Önt vissza.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-24

Kedves Doktornõ!

29 éves vagyok, pár éve beoltottak a HPV vírus ellen, de a HPV (HR) 68 ellen sajnos nem hatásos az oltás! A mostani szûrésem szerint ez a magas kockázatú vírus található szervezetemben. A cytologiám negatív eredményt hozott!
Monogám kapcsolatban élek, de ennek ellenére megkaptam a vírust, mert a párom hordozza..
Kérem segítsen, hogy kell-e gyógyszert szednem , illetve, plusz vizsgálat szükséges-e? Mi a teendõm?

Köszönettel várom válaszát!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a vakcina nem véd a 68-assal szemben, de fiatal és az immunrendszere magától leküzdheti a fertõzést. Amennyiben ASC-US vagy LSIL lesz a citológiája, akkor érdemes lesz egy immunerõsítõ kúrát támogatólag szednie. Addig javaslom, hogy kb 6 hónapig óvszerrel védekezzenek, akkor talán a párja is megszabadul a hordozástól és Ön is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-24

kedves doktornõ vagy dr ur.
kb 13 éve van hpv fertözésem.magas kockázatu.hpv genotipus 68 45. tavaly ujra elõjött és sajnos nem mütöttek meg .nem értem miért.én kértem a mütétet.ilyenkor mi a teendö?kérem segitsen .

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha csak HPV-fertõzése van, az nem indokolja a mûtétet.
Ha van a rákszûrése eredményében ASC-H, HSIL vagy AGC jelölve, akkor kell a konizációt elvégezni.
ASC-US vagy LSIL eredmény esetén fél éves immunerõsítõ kúrát szoktunk felajánlani a vírusok és a vírussal fertõzött sejtek legyõzésére.
És ajánlott, amíg HPV-fertõzött, óvszerrel élnie a szexuális életét.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-24

Tisztelt doktornõ!Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy tavaly volt hpv vírusom 16,18 p3 mas eredményel ami sajnos terhességem elején derült ki.Kérdésem az lenne mivel hüvelyi uton szültem hogy gyermeke elkaphatta e ezt a vírust tõlem és ha igen akkor mi a további tehendõ mert engem senki nem világosított fel szülésnél hogy egyátalán lehet e hüvelyi úton igy szülni.Engem idõközben megmûtöttek az utolsó eredményem p2 hpv teszt eredménye negatív lett csak nagyon aggódom a kislányomért hogy benne nem e okozott valamit ez a vírus kérem önt legyen szíves irja meg nekem hogy mi tévõ legyek pontosan. Válaszát elõre is köszönöm.Tisztelettel:Andrea

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andrea!
A HPV a hüvelycsatornán keresztül valóban elkapható, de nem jellemzõ. Tüneteket pedig csak koraszülötteknél szokott igazán okozni. A koraszülötteket viszont a mai világban császármetszéssel hozzák világra. Nagyon kicsi bármire is az esély, ha a babája alapvetõen egészséges.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-10-22

Tisztelt Doktornõ,
40 éves , házasságban élõ nõ vagyok.
09.26-án elvégzett HPV szûrés eredménye: A minta HPV DNS pozitív és magas kockázatú HPV (HR) tipusokat tartalmaz. HPV genotipus: 58.

Vélemény : Javasolt Epavir a párnak.

Citológia vizsgálatom januárban volt. P1-es az eredménye, ezt most nem ismételték meg.

Az Epavirt beszedtük (2 dobozt), kérdésem az lenne, hogy ez elég-e? Érdemes-e más kezelést kérni vagy más gyógyszert szednem.
Mi a teendõm a késõbbiekben, lehet-e egy megismételt vizsgálatnak negatív eredménye, ha igen, érdemes-e a védõoltást beadni.
Illetve, ha továbbra is pozitív, tudok-e valamit tenni.
Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az Epavir egy herpesz elleni gyógyhatású készítmény, tehát nem HPV ellen van, és nem gyógyszer.
P1 citológia mellett még ha van is HPV fertõzése, akkor sem javaslunk kezelést, csak óvszeres védekezést fél évig. Utána kontroll vizsgálat következik, ami megmutatja, hogy ez elegendõ volt-e, és kell-e a késõbbiekben gyógyszeres rásegítés. Erre akkor van szükség, ha a rákszûrés eredménye már elváltozást mutat: ASC-US-t vagy LSIL-t.
Védõoltást csak akkor javaslom, ha nem monogám kapcsolatban élnek. Az oltás az 58-as ellen különben sem véd, a jelenlegi fertõzését sem gyógyítaná, hisz ez prevenciós-megelõzõ vakcina.
Mostanában menjen el újra rákszûrésre. Ne izguljon, jelenleg betegségrõl szó sincs!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu

Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.