Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklődők!

Jelenleg a levelező felületünk szünetel.

Kérjük, hogy tájékozódjanak az eddig beérkezett e-mailekből. Biztos lesznek közöttük az Önök számára is hasznos információk.

Amennyiben megválaszolatlan kérdései maradtak, úgy személyes konzultációra és/vagy vizsgálatokra az oldalunkon az "Időpontfoglalás" résznél kérhetnek időpontot.

Üdvözlettel: HPV-Centrum

Keressen oldalunkon



 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat elkezdésétől kezdve 5-7 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy az aktuálisan zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

  • Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.
  • Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

  • Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbi esetén egyben kezelés céljából.
  • Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • rákszûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 25-30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a méhnyakrák kialakulásának esélye nagyon alacsony, ezért a közös tesztet a nemzetközi ajánlások alapján elég 3 év múlva megismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC, CIN1, CIN2, CIN3, CIS, AIS (régen P3, P4) esetén a HPV-teszt mindenképpen javasolt és állami szakrendeléseken OEP finanszírozott. 

  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Kimutatjuk vagy kizárjuk vele a valódi rákos átalakulást.

  • Egy nőgyógyászati vizsgálat jelenleg három diagnosztikai eredményt adhat, melyek most már nagyban megkönnyítik a terápiás döntést.

  • Középsúlyos hámelváltozás vagy nem gyógyuló enyhe elváltozás (CIN2, perzisztáló ASC-US/LSIL/CIN1), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2016-02-23

Tisztelt Doktornő!

Férfi esetében egy pozitív hpv:6 eredmény lehet e fals? Illetve, mi a teendő tünet mentes, pozitív hpv:6 eredmény esetében, úgy hogy a legutóbbi aktus kb. egy évvel ezelőtt volt?

Köszönöm

Válasz:


Lehet fals eredmeny. Ha tunetmentes, azaz nincs szemolcse, akkor most hordozo, de ebbol elvileg barmikor lehet szemolcs. Ha lesz partnere, akkor hasznaljon ovszert (ha a mintat a peniszrol vettek), es figyelje, vizsgalja magat at a nemiszerven hetente, hogy van- kinoves valahol.
A Silgard oltas beadasa megfontolando mielott kialakulnak a szemolcsok.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-23

Tisztelt Doktornő!

Az én kérdésem kissé banálisnak tűnhet, hisz egy mindennapi életben nehezen kiküszöbölhető tevékenységtől félek, hogy problémát okozhat. Tegnap volt konizációs beavatkozásom méhkaparással, ma hazaengedtek a kórházból, orvosom mindenféle tanáccsal ellátott. Sajnos hirtelen náthás lettem, és elég sűrűn kell tüsszentenem, ami azért némi erőkifejtéssel jár, és nagyon félek, hogy ez nem tesz jót a sebemnek (lézerrel műtöttek). Ez ellen nem tudom jelenleg mit tenni, de nagyon remélem nem okoz gondot. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Évi

Válasz:


Ha lezeres konizacioja volt, akkor nagy valoszinusggel az azonnal kialakitott egy zart sebet, es az nehezen szakad fel. Termeszetesen nagy es sok haspres eloidezhet verzest. Ha ez nagyfoku lesz, akkor keresse muto-orvosat.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-22

Tisztelt Doktornő,

Most lenne aktuális a Silgard oltásnak a beadása (második). Érdekelne, hogy ha fennáll a terhesség lehetősége akkor adassam be magamnak az oltást vagy inkább csak terhesség után? Az nem lesz gond ha nem 2 hónapra rá hanem egy évre rá veszem be a második adagot?

Tisztelettel
Köszönöm válaszát
Gabriella

Válasz:


Kedves Gabriella!
Terhesseg alatt kerulni szoktuk az oltasok beadasat, amennyiben lehet.
En felfuggesztenem a HPV oltasi sort, es a szules utan kezdenem ujra (a 3 oltassal ujra) a maximalis hatekonysag elerese celjabol.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-22

Kedves Doktornő!
27 eves no vagyok stabil parkapcsolatban elek.Kb.2 eve felfedeztem a kulso nemi szervemen 3-4db szemolcsot.Orvoshoz fordultam,condylienel kezelt.Sajnos visszatert.Ismetelt kezeles isoprinosine tablettaval ami szinten sikertelen volt es romlott a helyzet.Ezutan aldarara valtottam es felkerestem egy bor es nemigyogyaszt.Jelenleg a fagyasztasnal tartunk mert az aldara is kevesnek bizonyult.Felkerestem egy a kulon hpvre specializalodott nogyogyaszt,sajnos azt mondta hogy belul a mehszaj mellett 2cm kiterjedesu flat condilomat is lat amit szovettannal bizonyitani kell utana mutet.a kulso szemolcsok a fagyasztasra jol reagalnak.Citologia eredmenyem jo p1-p2 hpv gyanu nelkul.A silgard oltast beadattam az elsonel tartok.Paromat leoltottak eredmenye hpv negativ.
A kerdesem az lenne hogy mennyi esely van a gyogyulasra a mutet sikeressegere visszafertozodesre ha betartom a "jatekszabalyokat"?Illetve a doktor ur egy maganklinikan rendel.szakertelmehez nem fer ketseg viszont nagyon draga mutetrol lenne szo.Amit persze nem sajnalok ha tudom hogy biztos a gyogyulas.Viszont erdekelne az on velemenye a semmelweis egyetem 2.sz.nogyogyaszati klinikajarol nogyogyaszairol.Konkretan Bánhidy Ferenc doktorurat neztem az interneten.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Doktornő!
Az elozo uzenetemhez fuznem hogy mikor kialakult a szemolcs a gatomon volt egy illetve a nagyajkakon ketto.A gatnal a condyiline nagyon csunyan kimarta,gennyezett es gondolom a torolkozovel sikerult szepen tovabb vinnem a fertozest a kisajkakra.Most mar kivul csak a kisajkakon van de ez a fagyasztasnak koszonheto es e mellett tovabbra is szedem az isoprinosinet.eleinte 3×2 kellett most mar 2×1et.Amiota tovabb fertozott nem szortelenitettem kb november ota.most sikerult eloszor de gyantaval.Szeretnem meg megkerdezni hogy miben tudom elosegiteni a gyogyulasomat ezek mellett?C vitamint es beres cseppet is szedek,parommal nemi eletet nem elunk kb 2 honapja.
Tisztelettel: Edit




Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Sajnos a szemolcs-eltavolitas elso sikertelensegenek sok oka lehet. Immunrendszeri gyengeseg, szortelenites, nemi elet folytatasa szemolcsok mellett, a gyogyszerek nem megfelelo dozisban es idotartamban valo hasznalata, azok nem megfelelo alkalmazasa, az oltas kesoi elkezdese. Ugy latom, hogy tortenete vegere egesz jol osszejott vegul is minden, de addig eltelt 2 ev...
A mehszajon levo flat condylomat, ha leoperaljak, akkor belole is es a muteti helyrol 4-6 hettel utana kell HPV vizsgalatra mintat kuldeni. Addig szexualis eletet elni nem szabad. A Silgard oltast folytatni kell az eloiras szerint. Az Isoprinosine gyogyszert is szedje (3x2 tabletta naponta, ha 55 kg alatti a sulya, akkor csak 2x2 tabletta) a mutet elott 2 hetig, mutet korul hagyja abba 2 hetre. Majd 2 hetig ujra szedje, 2 het szunet, majd ismet 2 het szedes. Ekkor lenne a kb a kontroll HPV teszt a mutet helyerol. Ha ez negativ lesz es a kulso szemolcsok sem jonnek elo mar 3 honapja, akkor ezt a kurat abba lehet hagyni es lehet ujra nemi eletet elni. (Hisz a partnere is negativ.)
Kollegakat nem szoktam ertekelni, mert a szakmai tudasuk megitelese nem az en feladatom. Jo nogyogyasznak tartjak, es emberileg nagyon kellemes szemelyiseg.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


A 2 ev alatt volt hogy 3 honapig tunetmentes voltam es nem terjedt csak ugyan az a 3 szemolcs jott vissza.november ota lett sulyosabb,azota nem voltam tunetmentes.Az isoprinosinet 2het szedes es 2 het szunettel szedjem vagy folyamatosan?Ezt a betegseget leszamitva nem mondhatom magam betegesnek.Sot egyaltalan nem szoktam beteg lenni.Egeszseges eletet elek sportolok nem dohanyzom es nem fogyasztok alkoholt sem.az isoprinosinet oktobertol szedem rendszeresen januartol szedem a borgyogyasz tanacsara 2×1dozisban.
Elnezest a sok kerdesert de amiota megtudtam hogy muteni kell nagyon elkeseredtem.




Válasz:


A 2 ev alatt borotvalta magat?
Meddig?
Mikor hagyta abba?
Pontosan irja le, hogy eddig hogyan szedte a gyogyszert! Nekem ez meg kaotikus.
Es hasznaljon, legyen kedves, rendes, magyar nyelvtan szerinti kozpontozast (vesszot, pontot, nagybetuket a mondat elejen), mert nagyon nehezen ertem igy a mondatait.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Elnézést kérek,telefonról küldöm az üzeneteket.Pontosan 2015 november elejéig borotválkoztam.Onnantól 2016 február közepéig nem szőrtelenítettem.Most gyantát használok.2015 Oktobertől 2016 január közepéig 3×2 isoprinosinet szedtem 2 hét szedéssel és 2 hét szünettel.Azóta napi 2×1 taplettát szedek folyamatosan.



Válasz:


Gyantat sem szabad hasznalni, az ugyanugy terjeszheti tovabb a szemolcsoket mint a borotva, hisz hamserulest okoz. Kerem, hogy most ne szortelenitsen semmivel, amig nem lesz tunetmentes kivul-belul.
A tablettat pedig a mutet elott, korul es utan ugy kellene szedni, ahogy irtam. A 2. oltast pedig jo lenne meg a mutet elott beadatni (1 honapra az 1. oltasra), ha az idopont kijonne ugy.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-22

Kedves Doktornő!

Gombaölő (canesten) kenőcs használata befolyásolhatja e a hpv-teszt eredményét férfiaknál, ha igen melyik irányba?
Egy esetleges alacsony rizikójú hpv típusú fertőzés (6;11) esetén - tünetek nélkül -van e lehetőség a jövőben negatív teszt eredményre?

Köszönettel

Válasz:


Mintat csak tiszta bor vagy nyalkahartya feluletrol szabad venni. A Canesten elfedheti a hamkaparekot igy egy fals negativ eredmenyt adhat a vizsgalat.
A HPV gyogyulhat, elozetes tuntek produkalas nelkul is lehet negativ az eredmenye a jovoben.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-21

Tisztelt Doktornő!

Egy hete tudtam meg hogy a HPV tesztem pozitív lett genotípus:53. Valójában rendszertelen vérzés miatt kerestem fel a nőgyógyászomat de levettte a citologiát aminél nem utalt jel daganatra. Mivel kaptam anno 14 évesen HPV oltást kicsit utána olvastam ennek a genotípusnak nem sok mindent találtam meg nálam nem is jelennek meg a hpvs tünetek pl:szemölcs, gennyes folyás viszont van hogy egy hétig vérezgetek és ilyenkor nem pontosanjön meg a menstruáciom ez lehet HPV től? Mit lehet tudni erről a genotípusról? Mik a továbbiakban a teendőim?
Gyors válaszát előre is köszönöm!
ÜDvözlettel: Niki

Válasz:


Kedves Niki!
A HPV gennyes folyast, rendszertelen verzest nem okoz.
Szemolcsot, daganatot, rak megelozo allapotokat eloidezhet. Ezt a nogyogyasza lathaja a vizsgalatakor es a citologiai eredmenyen.
A HPV 53 ellen a HPV vakcina nem ved.
A HPV 53 egy magas rizikoju HPV, okozhat mehnyaki rakot es vegbeltaji rakmegelozo allapotot (ha ott mutatjak ki).
Tovabbi teendok: Onnek fel evente rakszures, evente HPV teszt, partnere HPV szurese most es fel ev mulva, hogy hordozo-e o is. Ovszerrel javaslom a nemi egyuttleteket, amig mindketten HPV negativva valnak.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Ha nincs egyeb elvatozas (ASCUS, LSIL, HSIL, AGC, ASC-H) leirva a rakszuresere, akkor eleg 6 havonta kontroll. Addig hasznaljon ovszert a szexualis aktus soran.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!

Először is köszönöm a válaszát sokat segített. A citologiai eredményem ezt irt:Rákszűrésében hámelváltozások,regeneráció,metaplasia,parakeratosis ill. HPV jeleit találták, ezért a rákszűrés 3 hónapon belüli megismétlése javasolt. Az eredmény daganatos elváltozásra nem utal.
Ez mennyire számít veszélyesnek vagy mit is jelent és mennyire számít fontosnak a 3 hónap betartása?

Üdv: Niki

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-21

Tisztelt Doktornő!
Második szülésem után 8 héttel a magán orvosom levette a citológiát, mely P3 ASCUS lett, meg kell ismételni 3 hónap múlva.
Hasi panaszok miatt 2 hete felkerestem az állami nőgyógyászati rendelést, ahol azt mondta az orvos, hogy nem kellett volna még citológiát levenni, mert azt a szülés utáni első menszeszkor vagy 5-6 hónappal szülés után szokták először levenni, mert fals eredményt adhat a szoptatás miatt.
Nem részletezte.
Én pedig azóta idegeskedem, hogy akkor lehet, hogy valójában rosszabb az eredmény,mint P3 ASCUS csak a szoptatás bezavart?
Nagyon ideges vagyok, ezért levetettem most a HPV tipizálást is azért, amit 1 hónap múlva ígértek.

Válasz:


Valoban adhat fals pozitiv eredmenyt a szules utan ilyen hamar levett citologia. A citologusok is csak 6 honap utan javasoljak a mehnyakrol az elso ellenorzo vizsgalatot szules utan.
Ettol fuggetlenul lehet, h kimutatnak most HPV-t.
A HPV tipusa (hogy pontosan melyik van jelen) fogja megmondani milyen gyakran kell visszajarni kontrollra es van-e egyeb teendo.
Ne izguljon, az ASCUS nagy valoszinuseggel meg a gyogyuloban levo es a megvaltozott hormonalis hatasoknak kitett mehnyaki sejtek miatt alakult ki.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-20

Tisztelt Doktornő!
Az eredményemmel mi a teendőm?: Ép k.genit., ép portio. Cervix cyt.facta:6- P2, enyhe metapl.
Hist.: kezd.gland.hyperplasia,valamint endometriális polypus részlete.
UH 67mm-esmyómás jellegű uterus, 5mm-es endom. 31mm-re kiszélesedettv cervixben több nasboth tüsző. E -vizsgálat után 3 napos vérzés.

Válasz:


Ezt az elozmenyek es tunetek nelkul nehez pontosan elmagyarazni... A kezeloorvosaval beszeljen, mert ez egy nem teljesen negativ lelet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-19

Tisztelt Doktornő!

25 éves vagyok. Januárban voltan nőgyógyásznál éves rákszűrés és "terhességtervezés" miatt. Tavasszal kezdtük volna a babaprojektet, de sajnos az eredményem P3 lett.

A leleten volt: ASC-US Kóros hámelváltozás. Döderlein Flóra. Javaslat: HPV DNS, Kiegészítő tesztek.

Isoprinosine tablettát írtak fel (3x2két szedni, 2 hét szünet,háromszor megismételve)
Mellette szedek vitaminokat, folsavat, Grape Vital hüvelykúpot, kapszulát, cseppet, és ezüst kolloidot.

A kérdésem az lenne, hogy mit tudok még tenni a gyógyulás érdekében?

Április elején kell visszamenjek vizsgálatra. Nem túl késő?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,

Hope

Válasz:


Kedves Hope!
There is a hope to cure ASC-US :)
Viszont nem kellene ennyi mindent szednie, mert egymas hatasat megvaltoztathatjak. Foleg a grapefruit mag kivonata szolhat bele sok gyogyszer lebomlasaba...
Jelenleg nem is tudjuk, hogy van-e HPV fertozese, amire megvette ezt a sok keszitmenyt.
Lehet, hogy csak egy gyulladas okozta az ASC-US eredmenyt.
Marciusban kerjen egy HPV vizsgalatot. Abbol kiderul, hogy valoban mi lesz a teenndo. Akkor irjon ujra!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-18

Tisztelt Doktornő!

A citológia leletem eredménye P2-es lett, HPV vírus gyanújával. A citológiai vizsgálat után 5 hét múlva vette le az orvosom a kenetet HPV tipizálásra, közben kolposzkópos vizsgálatot is végzett, melynek eredménye: " A és B zóna határán 9 óránál ecetsav pozitív erezett terület, kezdődő leukoplákiával, többi területen secunder ép hám mirigyjáratokkal. " A HPV tipizálás eredménye 3 nap alatt elkészült, és negatív lett. Lehetséges ilyen gyors eredményt adni? Előzetesen 5-6 hét múlva ígérték a leletet. Elképzelhető, hogy a teszt hamis negatív eredményt adott?
Köszönöm válaszát: Móni

Válasz:


Kedves Moni!
Javaslom, hogy 3 honap mulva kerjen egy ujabb citologiat es HPV tesztet. Egy mintavetellel el lehet kuldeni az anyagat rogton mindketto elemzesere.
"Egy vizsgalat nem vizsgalat". Ebben az esetben kell, hogy egy 2. vizsgalati 3-as (citologia, HPV, kolposzkopia) megerositse vagy elvesse az elsoket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2016-02-17

Kedves Doktornő!
Legyen szíves a segítségemre lenni abban, hogy hány hétnek kell eltelnie két citológia között?
December 30-án sima citológiám, február 12-én csak HPV kenetvételem volt.
Mikor mehetek az ismétlő citológiai kenetvételre? ( P3 ASC-US miatt)?
Valamint szeretném megkérdezni, hogy a P3 ASC-US lelet Bethesda értékelés? Ez azt jelenti, hogy ez lehet akár HSIL citológia is vagy csak gyulladás miatt sima P3? Tehát ha pl HSIL sejteket láttak volna, netán P4-es sejteket, akkor azt írták volna a leletre, vagy a P3 magába foglalhatja a HSIL sejteket is?
Elnézést, ha zavarosan írtam, remélem ki tudja hámozni a kérdésemet.
Köszönöm

Válasz:


A kovetkezo citologia aprilis elejen-kozepen javasolt, hogy valoban megbizhato legyen.
ASC-US Bethesda szerinti ertekeles, HPV pozitiv eremennyel ez egy enyhe sejt elterest mutat, ami elindulhat HSIL iranyba, de tobbsege gyogyul. Az elozo folyamatot (a HSIL iranyba tartot) szeretnenk elkerulni egy 6 hnapos immunerosito-gyogyszeres kezelessel es kontroll vizsgalatokkal, plusz ez ido alat ovszeres vedekezessel. A partner szurese is javasolt.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.