Információs oldal a HPV-vírusról

HPV orvos válaszol


Kérjük segítse munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, biztosítjuk Önnek, hogy adományával működését támogassa. Kérjük, lehetőségeihez képest utaljon egy jelképes összeget (500, 1000, 2000 Ft) az alábbi számlaszámra:

10700718-48516709-51100005

Admányozzon oldalunknak !

 

 

 

  

 

Kedves Érdeklődők!

Az orvos válaszol rész a doktornő elfoglaltsága miatt jelenleg nem üzemel.

Megértésüket köszönük.

Üdvözlettel: HPV-Centrumok

  


Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nőgyógyászati kisszótárunkat! Szótárunkban magyarázatokat találhatnak az oldalunkon előforduló idegen kifejezésekről.

 

Nőgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • HPV-teszt negativitás esetén HPV elleni védő oltás javasolt.(az oltás-sorozat alatt, 6 hónapig kerülendő a partner-váltás)

Kezelés

  • ASC-US vagy LSIL citológia mellett magas rizikójú HPV-fertőzés esetén vényköteles tablettás immunerősítő terápia:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül
    • 6 hónap múlva kontroll vizsgálatok: citológia, HPV-teszt
  • ASC-H, HSIL citológia esetén kisműtét (konizáció) javasolt. 2-3 hónap múlva OEP támogatással (ingyen) elvégzendő HPV-teszt pozitivitás esetén vényköteles tablettás immunerősítő kezelés ajánlott:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül.
 

Diagnosztika

  • Rákszűrés évente.
  • ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL citológia esetén HPV-teszt
Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-07-06

Tisztelt Doktornő! 21éves nő vagyok.Tavaly decemberben szemölcsöket észleltem a gát és a hüvelyem környékén.Elmentem a nőgyógyászomhoz aki le ecsetelt és rákszűrést csinált,ami kimutatta a HPV jelét.Kaptam wartec ecsetelőt de tovább terjedt és nem szűntek meg.Májusba és Júniusba is átestem kis műtéteken ahol leégették őket mély altatásban de az utolsó műtétem után ismét észrevettem magamon a szemölcsöket.2napja megkaptam a silgard védőoltást is amit gyorsított eljárásban adnak a másodikat jövőhónapba a harmadikat négy hónap múlva kapom meg.És tovább kel ecsetelnem magam ha nem múlna el akkor nem kizárt egy harmadik műtét sem.A páromnak meg felkel keresnie egy urológust aki megvizsgálja a húgycsövét mert kívül tünet mentes. Megszeretném kérdezni hogy a későbbiekben lehet e kisbabám és hogy kiújulhat e évek múltán ha most sikerül legyőznöm a betegséget,és melyik a leghatásosabb immunrendszer erősítő a fertőzés ellen? Válaszát és türelmét előre is köszönöm!Alina

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Alina!
Sajnos néha igen nehéz megszabadulni a szemölcsös fertőzésektől.
A partnerét mindenképp javaslom kivizsgálni, de inkább egy nemigyógyászt javasolnék. Ők jobban értenek a HPV fertőzésekhez. Itt a honlapon a kék pöttyök jelzik a HPV-Centrumok ablaknál az erre specializált központokat. Ezek többnyire magánrendelések,ezért az árakról érdemes előzetesen tájékozódni.
Jelenleg a következőket tudom tanácsolni:
1. Amennyire lehet, kerüljék a szexuális együttléteket. Tudom, hogy nehéz, de így minden aktus során továbbfertőzheti Önmagát és a partnerét is.
2. A vakcina jó ötlet, bár a jelen fertőzésektől nem véd, de hátha segít abban, hogy a továbbfertőzést majd az utolsó oltás után megállítsa.
3. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre általános immun-állapotot vizsgáló módszer, így csak feltételezhető a kiújulásokból, hogy az Ön szervezetének a vírus elleni védekezése nem ideális. Javasolnám ezért, hogy kezdje el az Isoprinosine tabletta szedését: 3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt az utolsó szemölcs eltűnésétől számítva még 2 hónapig kellene ismételni. Lehet, hogy ez akár 6 hónapos kúra is lesz, de ez nem probléma. Így a két módszer együtt alkalmazva a külső eltávolításokkal együtt sokkal hatékonyabb kezelést nyújthat ezen kórokozó ellen.
Terhességben a gyógyszer szedése nem ajánlott.
Természetesen ettől még lehet kisbabája, ne aggódjon! Előbb azért érdemes ettől a szemölcs-sztoritól megszabadulnia :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-22

Tisztelt Doktornő!
" hónapja voltam rákszűrésen, ami P3-as lett.
Utána megcsináltattam a HPV szűrést és ez lett az eredménye.
Mit tegyek?? Azt tudom, hogy valamilyen immunerősítőt kell majd szednem, de biztosra szeretnék menni és 100% meggyógyulni. Előre is köszönöm válaszát.


HPV-szűrés eredménye: A minta HPV DNS pozitív (+), és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben): 51, 45
Ez azt jelenti, hogy méhnyakrák szempontjából két magas rizikójú HPV fertőzése van.

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Magas rizikoju HPV (itt 51, 45) es P3 citologia mellett (ASC-US, LSIL) valoban az immunerositest (Isoprinosine tabletta 6 honapig, 2 het gyogyszerszedes majd 2 het szunet protokoll szerint, napi 3x2 tabletta) javasoljuk szoros kontroll mellett (3-6 havonta rakszures, evente HPV-teszt), amig mindkettore negativ lesz. Es ovszer hasznalatat a szexualis eletben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!

Köszönöm válaszát,annyi még kimaradt a kérdésemből. hogy 37 éves vagyok.
Elkezdtem szedni az Isoprinosine-t. A második hétnél tartok. Azt szeretném még megkérdezni, hogyha a HPV nyálkahártyán keresztül is fertőz, akkor az orális szexen kívül a csókolózás is veszélyes, nem? Lehet buta kérdés, de én elgondolkodtam rajta.

Tisztelettel

Helga




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Igen. Csókolódzással is terjedhet. De szerencsére ez mégsem annyira jellemző. De lehet, hogy csak azért tudunk róla keveset, mert még nem tanulmányozták.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-22

Tisztelt Doktornő!

36 éves vagyok,a zárójelentésem alapján írok önnek hogy meg tudná-e mondani hogy pontosan mit jelentenek a kifejezések.
:nőgyógyászati szakrendelés küldtek felvételre cyt.athypia miatt.
Kóros sejtelváltozások

Kellő ekőkészítés után I.T narcosisban conisatiot végeztek.
Altatásban kúpkimetszéssel kis műtétet végeztek a méhnyakon.

A szövettani eredményként ez lett leírva,amit sajnos nem mondtak el pontosan mit jelent,csak azt hogy jó lett az eredmény.
Hyst:Leukoplakia portionis uteri,
Fehér plakkok a a méhnyakon. Rák előtti állapotnak tekintik.

pseudoerosio partim epidermisata portionis uteri,
Méhnyak belső hámja kikúszik a külsőre, így az sérülékenyebbé válik.
cervicitis chronica.
A méhnyak krónikus gyulladása

ebben kérnék segítséget hogy mit jelent ez.
Conisatio előtt a rákszűrés eredményem :P4-es volt.
Köszönettel várom válaszát.

Kérdés:

2012-05-21

Tisztelt Doktornő!
33 éves nő vagyok.8 évvel ezelőtt a HPV tipizálás eredménye 16, 58 és 66 volt. A februári citológiám P4 CIN3 lett HPV mirigyben. Loop conisatiot végeztek. A szövettan eredménye:carcinoma in situ,de valódi invasio nem észlelhető.A kimetszés oldal irányban és a nyakcsatorna irányában is az épben megtörtént. Az orvosom Silgardot írt fel. Az lenne a kérdésem, hogy hatásos-e a 16-os ellen így hogy megműtöttek?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A vakcina a jövőbeni infekcióktól fogja védeni.
Érdemes lenne a műtét után egy kontroll HPV-tesztet végezni, hogy van-e "bent maradt" HPV.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-21

Tisztelt Doktornő!
43 éves vagyok. 2010. augusztusában p3-as eredményem lett, Lsil, HPV 66,16. Fél évig Isoprinosine kúra, majd 2010. decembere p2, de HPV inf. gyanú, majd 2011. májusában p2 és semmi HPV.re utaló megjegyzés. Nagyon örültem, aztán 2012. márciusában újra p2, de már egyéb:HPV jelek sorral. A rendelésen csak annyit mondtak rendben, a HPV jeleket már hazafelé olvastam el, nagy megijedve. Mit kellene ön szerint tennem, újból fél év Isoprinosine, vagy elég lenne más víusokkal szembeni immunrendszer erősítő. Nem volt partnerváltásom, ha 66, 16-os HPV m volt, gondolom most is azok újultak ki. Vagy azokkal szemben már védett voltam, mert már volt velük egyszer fertőzésem? Bízva véleményében, tapasztalatában. Előre is köszönettel: Andrea

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Andrea!
Sajnos ez az az eset, amikor a nőt gyógyítjuk, de a partner visszafertőzi...
Javaslatom: a partner és Ön HPV vizsgálata, hogy tudjuk, kik az infekció résztvevői most (mely HPV típusok).
Amíg bármelyikük pozitív (magas vagy alacsony rizikójú HPV esetén), a szexuális együttléteket csak az óvszeresen tudom ajánlani.
Addig nem kell gyógyszert szedni, amíg a rákszűrése P2, normál eredményű.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

És sajnos, a már lezajlott infekciók nem jelentenek garanciát a további HPV-fertőzések ellen...
Ezek ellen találták ki a prevenciós vakcinákat...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-21

Tisztelt Doktornő !

Segítségét szeretném kérni, rákszűrésem és HPV tipizálási eredményem megértésében.

A cervix cytológiai lelet eredménye: P2, egyéb nem neoplasticus elváltozás, a kenet értékelhetősége: értékelhető, + vérzés bekarikázva. Kórokozók: vegyes baktérium. Egyéb: repair etc. + enyhe "destbiatosis ???-olvashatatlanul írták, HPV:?. Javaslat: ismétlés klinikai megítélés szerint.

HPV vizsgálati eredmény: a minta HPV DNS pozitív(+), azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.
Vélemény: üresen hagyva.

Tisztelettel kérem a Kedves Doktornőt, legyenszíves segítségemre lenni, hogy mit kellene tennem a gyógyulás érdekében.

Nem értem, miért nem rendelkezett a nőgyógyász a vegyes bakteriális fertőzés kiderítéséről, annak megszűntetéséről.
Köszönöm szépen szakmai tanácsait, tisztelettel: csmoni

Válasz:


Tisztelt Doktornő !

Elnézését kérem, lemaradt a lelet beírásakor a következő: HPV genotipus: NA.

Legyenszíves erről is tájékoztatást adni, hogy valójában mit is jelent.
Köszönöm szépen: csmoni




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

NA HPV fertozese van (nem okoz sem rakot, sem szemolcsot), amivel a teendo csak annyi, hogy javaslom az ovszer hasznalatat szex kozben kb fel evig.
Ugyanakkor van egy bacterialis vaginosisa, amire antibiotikumot lenne jo szedni, majd egy 7 napos lactobacillus kup kuraval helyreallitani a huvely normal florajat. A nogyogyasznak fel kellene irnia a gyogyszereket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő !

Köszönöm szépen segítő szándékát és szíves válaszát.

Felhívtam a "T.NŐGYÓGYÁSZ URAT" és kértem, hogy legyenszíves rendelkezni a bakt.vag. megszűntetéséről.
Sajnos, zokon vette és úgy értelmezte, mintha okoskodnék.
Annyit mondott, elégedjek meg egy 3 hónap múlva esedékes újabb kenet-mintavétellel.

A körzeti doktornőm felajánlotta segítségét, amennyiben a Tisztelt Doktornőnek módjában áll gyógyszert ajánlani a fertőzés megszűntetésére. Elnézését kérem, ha erre nincs lehetősége.
Nem csak orvosként de együttérző nőként is köszönöm segítségét.
Tisztelettel, minden jót kívánva : monika




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Monika!
Javaslom a Dalacin hüvelykrémet, de jobb lenne, ha a nőgyógyásza írná fel, mert ő látja, hogy meddig kellene alkalmaznia (javaslat általában 3-7 napig). És utána lactobacillus hüvelytablettákat este felhelyezve 7 napon át.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-21

Kedves Doktornő!

21 éves HPV vírus fertőzött vagyok. Nem voltam se HPV szűrésen se rákszürésen, mert az orvosok azt mondták, hogy meggyógyulok. Ennek lassan 3 éve. A szemölcseim mindig elmúltak de ugyan úgy mindig vissza is jöttek. Kezeltek Condiline ecsetelővel, Egiferon géllel, beszedtem 2 doboz Izoprinosint és 2 doboz Telviránt valamint egy doboz Indol 3C-t de még mindig nem múltak el a szemölcseim. Teljes a kétségbeesésem, mivel 3 éve szenvedek orvosról orvosra járok és senki nem tud rajtam segíteni!
Mi a teendő? Mit csináljak? Vagy soha nem fogok meggyógyulni?
Várom válaszát!
Egy kétségbeesett fiatal

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Sajnos a fiatalok körében nagyon gyakori a nemi szervi szemölcs...
És néha nagyon nehéz tőle megszabadulni, de kitartással meg lehet.
Mivel nagyon fertőző, ezért a szex limitáltan ajánlott. Nem tudom, hogy van-e partnere, és hogyan védekeznek?
A terápia,amiket leírt nem volt túlságosan fókuszált. Ha Isoprinosine-t szed, akkor azt a szemölcsök levételétől számítva minimum 3 hónapig kell szedni 2 hetes kúrában (3X2 tabletta 2 hétig majd 2 hét szünet, 3X ismételve), vagy az utolsó szemölcs megjelenése és levétel után + 2 hónapig. A Telvirán herpesz gyógyszer, nem HPV. IndolC-vel nincsenek vizsgálatok, erről nem tudok véleményt mondani. Az Egiferon herpeszben és bőr szemölcsben javallt 6-12 hétig, de itt is lehet próbálkozni, de akkor megfelelő ideig...
Kérem keresse fel itt a honlapon megjelölt férfi szűrő központok közül (kék pöttyök a HPV-Centrumok ablaknál), amely a legszimpatikusabb vagy legközelebbi Önhöz, mert ők a nemi szervi szemölcsök szakértői (nemcsak férfiakat látnak el!).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-19

Tisztelt Doktornő!

Páromnál condylomákat találtunk a pénisze felett ezért 3 héttel ezelőtt mindketten HPV tesztre mentünk. Ezzel egyidőben nálam teljes rákszűrést is végeztek, páromnál műtéti úton eltávolították a condylomákat a HPV mintavétel után.
A napokban megkaptuk a leleteket, miszerint a párom HPV negatív, az eltávolított szemölcsök sem tartalmaznak HPV vírust.
A rákszűrésem eredménye jó, további vizsgálatot nem igényel, azonban az én HPV eredményem a következőket mutatja:

"a minta HPV DNS pozitív(+) és magas kockázatú HPV típusokat tartalmaz. (mennyiség szerint rendezett sorrendben.):
HPV genotípus 58."

mi a teendőnk ebben az esetben? Hogy lehet, hogy egyikünk pozitív másikunk negatív a HPV-re? Szükséges-e óvszerrel védekeznünk és ha igen, mennyi ideig?

Én 24 éves vagyok, párom 25. több éve együtt vagyunk, egyikünk sem dohányzik, rendszeresen sportolunk, alkoholt csak alkalomszerűen fogyasztunk.

válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ha az eltávolított szemölcsök szövettani eredmény alapján condylomák voltak, akkor gyanús nekem a HPV negatív eredmény...
Ha Önnek negatív a rákszűrése eredménye (nincs semmilyen kóros neoplasztikus elváltozás megjelölve, leírva), akkor csak egy féléves óvszeres védekezést javasolok a szexuális életükben. És a párjánál figyelni kell, hogy kiújulnak-e a szemölcsök. Ha igen, azok nagyon fertőzőek, és vigyázni kell, akár gyógyszert is szedni az újabb eltávolítás mellett.
Mivel fiatalok, ezért érdemes lenne elgondolkozni a HPV vakcina beadásán (sme a Cervarix, sem a Silgard nem véd a HPV 58-tól, de a legrákkeltőbbektől igen. A Silgard pedig a szemölcsöktől is).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-18

Tisztelt Doktornő!
2011. augusztusában a cytologiai eredményemben felmerült a HPV inf. gyanú. Itt P2-es volt a lelet és negativ, kóros, neoplasticus hámelváltozásokra. 3 hónap múlva megismételték, az eredmény annyiban változott, hogy megjelölték a Metaplasia és kérték a hpv tipizálását. Saját költségemen elvégeztettem a tesztet. Az eredményem: HPV genoipus: NA. A minta HPV DNS pozitiv, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV tipusokat nem tartalmazza. 3 hónap múlva az ismétlésnél az eredményem már P3-as lett, 1-1 HPV gyanús sejt és Atypusos laphámsejtek (ASC), Nem meghatározható okból (ASC-US). Az orvosom felirt nekem 2 doboz Isoprinosine-t. 25 éves vagyok. Igazából eléggé megilyedtem, mert az orvosom szerint mütét, továbbá mélynyakrák is lehetséges. Szeretném megkérdezni, van-e valami gyógyszeres kezelés erre, amivel elkerülhetném a mütétet. Tartós kapcsolatban élek. A páromnak még nem volt szürésen, gondolom szükséges neki is? Köszönettel Judit

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Az NA típusok a mostani tudásunk szerint SOHA nem okoznak méhnyakrákot!!!!
Javaslatom annyi, hogy nyugodjon meg, és kb 6 hónapig óvszerrel éljen nemi életet, és ha lehet monogám, hosszantartó kapcsolatai legyenek. Mivel még fiatal és nem biztos, hogy már élete nagy Őjével él, javaslom a HPV oltást is Önnek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-18

Tisztelt Doktornő!

Leletem P2 negatív lett.
Én mégis kértem a HPV-szűrést.
HPV 66, 6, 11-et találtak nálam. Isoprinosine-t kezdtem el szedni.

Kérdésem a következő:
A gyógyszerszedéssel párhuzamosan beoltathatom-e magama Silgarddal vagy Cervix-szeL???

Mielőbbi válaszát köszönöm szépen!

Erika

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ha valóban negatív a rákszűrése, tehát nincs leírva ASC-US, LSIL, CIN1 vagy AGC, akkor lehet, hogy érdemes lenne a Silgardot beadatni. Bár HPV pozitívakra meg nincsen megfelelő mennyiségű adat. A 16, 18tól ( a leggonoszabb típusoktól) mindenképp védeni fogja. A 66tól nem, abból meg kell gyógyulni és nagy rá az esély :). A mostani 6, 11től nem védi meg az oltás, tehát kontrollálni kell, kialakul-e szemölcs belőle, de a jövőbeni fertőzésektől védheti.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Köszönöm válaszát!
Még szeretnék kérdezni mindezzel kapcsolatban.

Amennyiben a következő HPV-szűrésem eredménye negatív lesz, akkor ezek a vírusok már nem okozhatnak a későbbiekben problémát nekem? Legyőzte a szervezetem és vége? Jó lenne!:)

Szemölcsöm szerencsére nincs. Semmiféle kóros elváltozás nem tapasztalható.
(HPV 66, 6, 11-et találtak nálam kb. 2 hónapja. Isoprinosine-t szedek. Igaz az orvosom ezt sem akarta velem szedetni, én kértem, hogy írja fel. Csak fél év múlva kontrollt javasolt volna. Esetleg az oltást, amit azonban nem mertem beadatni.)

Válaszát előre is köszönöm!

Erika




Válasz:


Még valami: tehát lehet egyszerre gyógyszer is szedni és oltást is felvenni? (Isoprinosine és pl. Cervarix vagy Silgard)



Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Erika!
A gyógyszert és a vakcinát lehet egyszerre alkalmazni.
Ha a szervezet már találkozott egyszer egy vírustípussal, sajnos nem jelenti, hogy nem okozhat neki legközelebb komolyabb betegséget. Ezért találták ki az oltást. Az viszont jó jel, ha most legyőzi a szervezete a vírusokat- jó az immunrendszere.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2012-05-18

Kedves Dr. Ragó Zsuzsanna!

Ma voltam már sokadjára nőgyógyászomnál és ajánlotta a HPV elleni oltást annak ellenére, hogy van (16-os genotípusú).

2011.09.12. megkaptam az első cytológia leletet: P2B. Kaptam két adag immunerősítőt (Isoprinosine).
Fél év múlva újabb kenet: P2B (és ha jól olvasom HPV minor - kézzel van írva).

Mivel már kétszer HPV eredmény, elküldte tipizálásra a doktornőm, eredménye: 16 genotípus.

Most kaptam megint két adag Isoprinosine-t, és ajánlotta a doktornő, hogy kérjem a HPV elleni oltást. Nekem most nem tiszta. Mindenhol azt olvasom, hogy csak negatív lelettel adják be. Hogy kérhetném mégis? És miért nem adják mindenki tudomására, ha mégis lehet?

Tényleg lehet, és még negatívba is mehet a lelet?

Köszönöm előre is a válaszát! Éva

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV elleni vakcina a HPV DNS negativ lelet eseten a leghatekonyabb.
A jelenlegi HPV 16bol vagy az Isoprinosine 6 honapos kura segit, vagy a sajat immunrendszere, de nem az oltas.
Az viszont vedeni fog az Onben most jelen nem levo tipusoktol (18, 6, 11 Silgard eseten, es 18tol Cervarix eseten).
Ovszert eroteljesen javaslom atlagosan 6 honapig a szexualis eleteben, vagyis addig, amig a HPV 16tol nem szabadul meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
2009.