Információs oldal a HPV-vírusrólHPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

 • összes nõgyógyászati leletük eredményét
 • életkorukat
 • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
 • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

 • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
 • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 
 • Magyarországon 3-féle HPV vakcina kapható. 12 éves lányoknál szülői beleegyezéssel ingyenes oltást végeznek az iskolákban a 2 komponensű oltóanyaggal. Ezen kívül elérhető a 4, és a legújabb, 9 típus elleni védettséget adó vakcina.

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

 • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
 • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
 • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
 • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
 • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
 • Minden lehetséges vizsgálatot elvégzünk, mielőtt műtétet indikálnánk. Csak a szükséges operációkat javasoljuk.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Minden esetet publikálunk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Azzal, hogy üzentet küld automatikusan engedélyezi, hogy az Ön által feltett kérdés anonim módon nyilvánossá váljon!
Email címe: 


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2016-01-28

Kedves Doktornő,
20 éves vagyok, egy P3-as rákszűrés után nem voltam kezelve. 5 hónappal később újabb rákszűrésen P2-es eredmény jött ki viszont HPV gyanú. 3 hónappal később ismét P2-es eredményem lett, viszont HPV16 és HPV53 pozitív eredmény lett. A nőgyógyászom szerint hordozó vagyok, semmit nem lehet ellene tenni, csak figyelni és fél évente rákszűrést végezni. Kérdésem, hogy valóban nem tudok semmmit tenni? Lehet-e, hogy spontán meggyógyulok? Vagy egyáltalán meggyógyulhatok-e?
Válaszát előre is köszönöm,
Á

Válasz:


Kedves Á!
Mindenkepp meg lehet gyogyulni a HPV fertozesbol. Amit tehet: kerheti a vedooltast, mert jelenleg nincs sejtelvaltozasa. De tovabbra is jar 6 havonta rakszuresre ellenoriztetni magat. Nemi eletet ovszerrel el 6 honapig legalabb, de a kovetkezo HPV negativ eredmenyig ajanlott igazabol.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-28

Kedves Doktornő!

Egy hónapja voltam rákszűrésen, aminek az eredménye: negatív dysplasiára és malignitásra, Candida, HPV minor jelek. Az orvostól kaptam egy hüvelykrémet, azonban amikor a HPV-re rákérdeztem, csak elhessegetett, hogy nincs semmi gond, nem kell vele foglalkozni, 6 hét múlva menjek újabb kenetvételre.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent pontosan, hogy HPV minor jelek?
46 éves vagyok, 6 évvel ezelőtt HPV 35 típusú fertőzés találtak nálam, amit egy conisatio követett. Azóta egyébként teljesen panasz- és tünetmentes voltam/vagyok, de ez a HPV minor most egy kicsit megijesztett.
Azt szeretném tudni, lehetséges-e, hogy kiújult a HPV?

Köszönettel: Gabriella

Válasz:


Kedves Gabriella,
A leletekbol nekem ez inkabb gombas fertozesnek tunik. Csinalja vegig a gomba elleni kezelest, majd 7 napig estenkent hasznaljon lactobacillus kupot. 3 honap mulva menjen el kontrollra es akkor kerjen egy HPV tesztet is. Az megmutatja h van-e valoban HPV fertozese.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-27

Tisztelt Doktornő!
Egymás után két Cytologiai vizsgálat lett P3, az utóbbi eredménye: kóros neoplasticus hámelváltozás,ASC-US, Cytolysis, laphám metaplasia,HPV magaskockázatú 56, 59.
Conisatio műtétet javasoltak, már az időpont is megvolt, azonban a műtét előtti este megjött a mensstruációm, 7 hónap kimaradás után. Kicsit elbizonytalanodtam a műtéttel kapcsolatban. Tanácsot szeretnék kérni.

Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Hány éves? Perimenopausában van és azért maradt el 7 hónapig a menstruációja?
Mi a következőt csináljuk: a rákszűrésre ráteszünk egy új molekuláris tesztet, amivel látjuk a sejtek rákos elfajulását, ha pozitív, akkor jön a biopszia (kis mintavétel, nem kell altatás, ambulanter végezzük). Ha az is pozitív, csak akkor konizálunk.
Üdvözlettel, Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a válaszát.
47 éves vagyok, és olyan 1,5 éve vált rendszertelenné a menstruációm, majd ezt követően volt ez a hosszabb kimaradás. Szeretném megkérdezni,hogy hogyan tudok egy ilyen vizsgálatra jelentkezni, és annak milyen kötségei vannak.
Üdvözlettel: Ildikó
Válasz:


Itt a honlapon az arlistanal talalja a koltsegeket. Onnek elso korben egy nogyogyaszati vizsgalatra es rakszuresre (ebben van az uj molekularis teszt is) lenne szuksege.
Bejelentkezhet az idopont foglalas resznel szinten a honlapon.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Itt a honlapon az arlistanal talalja a koltsegeket. Onnek elso korben egy nogyogyaszati vizsgalatra es rakszuresre (ebben van az uj molekularis teszt is) lenne szuksege.
Bejelentkezhet az idopont foglalas resznel szinten a honlapon.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-23

Tisztelt Doktornő!

26 éves vagyok, több mint egy éve monogám párkapcsolatban élek. 2015 június elején, az éves rákszürési eredményem LSIL HPV lett tipizálással, ami alacsony kockázatú vírust mutatott ki típusmegjelölés nélkül. 6 hónappal később, decemberben mentem vissza kontrollra, aminek most a napokban jött meg az eredménye, ahol a negatív kenet lett beikszelve, viszont ismét kaptam hpv tipizálást is, ami most a már meglévő LR mellett kimutatott HR 59-et is. Felírtak Isoprinsine-t (3x2) 2 hónapnyi adagot, meg 3 hónap múlva kell visszamennem újabb szűrésre. Több kérdésem is lenne, az első, hogy az alatt a 6 hónap alatt (júniustól decemberig) teljesen biztos, hogy csak a párommal voltam és ő is csak velem, tehát elkaphattuk másképp is a magas kockázatú vírust, nem nemi érintkezés útján, esetleg piszkos kéz, más után ivás, stb.? A másik kérdésem, hogy a páromat is kellene e szűrni hpv-re vagy elég akkor, ha nekem már negatív a leletem, addig gumival védekezünk. Ehhez kapcsolódik a következő kérdés az orális szex, szabad, nem szabad vagy hogy szabad? A második eredményemnél már nem volt ott az LSIL, ez azt jelenti, hogy az "meggyógyult"? Valóban indokolt nálam az Isoprinosine szedése és ha igen, akkor megfelelő a 3x2-es dózis, vagy olvastam amit írt egy másik kérdezőnek, hogy 55 kg alatt 2x2 is elég (54kg vagyok). Szeretném majd beadatni a védőoltást a többi HR típus ellen, amihez van oltóanyag (mert ezek szerint nem véd a monogám kapcsolat), ez fertőzötten is beadható vagy meg kell várni a negatív leletet?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Nikolett

Válasz:


Kedves Nikolett!
A parjat mindenkepp vizsgalnam HPVre.
Most nem tudnek 100%-os tanacsot adni. Ha ugy gondoljak, a Centrumunkban szivesen elvegezzuk a HPV-tesztet (lsd idopont foglalas), es az eredmenyek ismereteben tudnek Onokkel konzultalni a teendokrol.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Isoprinosine-bol eleg Onnek a 2x2 napi adagolas.
Dr. RZs
Kérdés:

2016-01-23

Kedves Doktornő!
Kb. egy hónapja voltam rákszűrésen, aminek az eredménye: P2/HPV gyanú lett. Az orvos azt mondta, hogy egyébként minden rendben van a leletemmel, a P2 egy normális eredmény, ezt a HPV-t kellene kezelni csak (tesztet nem javasolt, tehát nem tudom, hogy milyen típus), ezért isoprinosint írt fel, amiből 1 teljes dobozzal kell beszednem, naponta 3X1-et. Kérdeztem, hogy mikor célszerű újabb vizsgálat, azt mondta, hogy mivel a citológiai leletemen nem szerepel, hogy 3-6 hónap múlva szükséges kontroll, így egy év múlva menjek vissza. Semmi esetre sem szeretném megkérdőjelezni az orvosom szakértelmét, de nem nyugodtan meg teljesen, ráadásul a párommal illetve védekezéssel kapcsolatban semmi információt nem kaptam. A másik dolog, ami aggaszt, hogy amióta szedem a gyógyszert bevétel után kis idővel hasfájást tapasztalok, ami eddig nem volt elviselhetetlen, de tegnap este valamivel rosszabb volt és hasmenés is társult hozzá. Ezen kívül más mellékhatást eddig nem tapasztaltam. Ön szerint abba kéne hagynom a szedését vagy ennyi még "belefér"?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Csinszka

Válasz:


Kedves Csinszka!
A gyogyszert etkezes utan javasoljuk szedni.
Ha igy is hasi panaszt okoz, akkor elhagyjuk.
En 2 honap mulva javasolnek egy HPV vizsgalatot es csak annak fuggvenyeben kezelnem.
Ha el tud hozzank jonni a rendelobe, akkor mi elvegezzuk azt, es konzultalunk is, hogy mit kell tenniuk a parjaval az eredmenyeket ismerve.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-01-23

Szabad e candida ellen kuppot hasznalni, ha volt egy kis mutetem, mert a szovettan eredmenyem rossz volt, Es el tavolitottak az elvaltozast, egy honapig nem szeretbkezhettunk, Es egy hete le jart, Viszont ahogy elkeztuk az egyuttletet Rogton a candida felbukkant, be gyogyulva e annyira az operalas egy honap alatt h a kup nehogy artson???!! Kerem segitsen, nagyon fajdalmas Es ego, muszaj Lenne ki kezelnem... Koszonom

Válasz:


Gyogyulasi ido 6-8 het ha loop konizacioja volt. Ha sebeszi kessel tortent a kimetszes, akkor 3 honap! A szeretkezes huvelyi formajat keruljek meg, gomba ellen ne kupot, hanem szajon keresztul beveheto gyogyszert hasznaljon (pl Diflucan vagy Mycosyst 150 mg kapszulabol egyetlen egyet kell bevenni egy etkezes utan, es ez 2-3 nap mulva szepen gyogyit), ha a gat tajek viszket, akkor kivul Canesten kremet hasznaljon este 1x 3 napig. Egeszsegugyi betetet hasznaljon, mig urul a huvelyi valadek.
Udvozlettel, Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-22

Kedves Doktornő! 28éves lány vagyok, mindig monogám kapcsolatban éltem, azonban én is elkaptam a HPV vírust, 2015 szeptemberében kaptam elsőnek a cyt eredményem, mely CINII lett döbbentem néztem, azt hittem velem ilyen nem fordulhat elő :( decemberben HPV tipizálást csináltak illetve újabb cyt. vizsgálat, melynek az eredménye ismételten CINII és HPV16, nagyon elkeseredtem, hiszen még nem szültem és nekem is minden vágyam, hogy teherbe essek. Már túl vagyok a punch biopszián, annak az eredményét várom, az orvos azt mondta, hogy colposcopian nem látta annyira súlyosnak mint a cyt eredményét, elkezdtem szedni az Isoprinosine-t, a párommal óvszerrel védekeztünk illetve tőle is vettek mintát, melynek várjuk még az eredményét. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint az én esetemben milyen gyógyulási esélyeim vannak? Illetve mennyi időn belül eshetek teherbe? Befolyásolhatja-e a teherbe esést a HPV vírus? Legutóbbi ambuláns lapra a következőt írták: A has puha betapintható. Kp.tág vag.Portio folytatásában rendes nagy méhtest. Miko szabad környezet. Douglas szabad felt: T1, A zóna ecetsav poz.grade 1 punch biopszia történt a területről. Douglasban folyadék nincs. Lelet: P2
köszönöm a segítséget,
üdv, L.

Válasz:


Kedves L!
Mindent jol csinaltak eddig.
Varjuk meg a punch biopszia eredmenyet, es akkor beszeljuk meg a teendoket.
Szerintem nagy esely van a gyogyulasra!
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktornő!
a biopszia eredménye rosszabb lett CINIII, ezért az orvos műtétet javasolt, eddig az összes papíromra az volt írva, hogy: Enyhe cervicalis dysplasia és a Lelet P2, akkor mégis, hogy lehet, hogy ilyen mértékű a hámelváltozás? még ebben az esetben is van esély a gyógyulásra? mennyi a gyógyulási idő?

előre is köszönöm a segítséget,
L.
Kérdés:

2016-01-21

Tisztelt Doktor Nő!
Érdeklődni szeretnék, hogy hol találom meg az Ön válaszát, ha nem szerettem volna, hogy nyilvánosan megjelenjen. Az általam megadott e-mail címre kellene érkeznie? Kb. 1 hete kérdeztem és nem tudom mennyi az átfutási idő, ha esetleg elveszett a kérdésem vhol az éterben,vagy rosszul csináltam vmit, feltegyem a kérdést újra újra? Nagyon köszönöm válaszát!

Válasz:


Itt bal oldalt irjon az urlapban es jelolje meg, hogy anonym.
Sok levelet kapam eddig, es meg is valaszoltam. Nem tudom, h az One koztuk volt-e.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktor Nő!
Köszönöm válaszát, valószínűleg valamit rosszul csináltam, mert nem találom az Ön levelét. Ezért most kicsit rövidebben felteszem újra a kérdésemet, és előre is elnézést kérek, ha esetleg 2x kell megválaszolnia ezeket.
47 éves vagyok, nem dohányzom, az elmúlt 5 évben volt pár kapcsolatom. A tavalyi évben szemölcsök jelentek meg rajtam, ekkor 8 hónapja nem volt kapcsolatom, de elmentem orvoshoz. Azt mondta, hogy valószínű HPV, amit aztán tipizáltak: HR:39,LR:6 Rákszűrésem:P II.
Az orvos felírt 3x2 Isporinosine tablettát fél éven keresztül, amit szedek azóta. + félévente cyt. kontroll.
Ezen felül azt mondta, hogy oltassam be magam. Azt olvastam, hogy pozitív esetben arra nem hat az oltás, amelyik vírus éppen a szervezetben van. Ön szerint most kellene beoltatnom magam, vagy esetleg megvárni amíg negatív leletem lesz?
Ön szerint mikor kellene újabb kontroll,a gyógyszer befejezése után esetleg?
És még olyan kérdésem lenne: pár hónapja van egy új kapcsolatom, úgy tudom, hogy az óvszer ellenére is átadhatom neki, neki mikor lenne érdemes leellenőrizni? Nem szeretném, ha én most kezelem fél évig magam, de közben átadom/átadtam neki, ő meg vissza adja, és így oda-vissza adogatnánk.
Nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel
Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Nem írta, hogy a szemölcsök hol helyezkednek el, így nem tudom megmondani, hogy az óvszer védené-e Önöket.
Általában a szexmentességet szoktam javasolni a szemölcsök eltűnése után 2-3 hónapig, akkor tudjuk ugyanis, hogy már nem újulnak ki, nem fertőznek.
A gyógyszer szedésének befejezése után elég egy kontroll HPV teszt és rákszűrés.
A partnerénél ugyanabban az időben vegyenek HPV mintát és vizsgálják is meg. Ugyanakkor ő magát minden nap nézegesse (ha élnek szexuális életet), hogy van-e már szemölcse. Mert ez átadható.
Az oltás a jelen fertőzéseitől nem fogja védeni (arra jó az ecsetelés és az Isoprinosine), viszont az újrafertőzéstől védheti majd. Ezért javaslom a Silgard oltást.
Üdvözlettel, Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Tisztelt Doktor Nő!
Nagyon köszönöm válaszát! A szemölcseim a gátamon voltak, de pár napos Verrumal oldatos kezelés után decemberben elmúltak, azóta nincsenek. Jól értelmezem, hogy elég akkor elmennünk mindkettőnknek HPV tesztre, amikor én befejezem a gyógyszert abban az esetben, ha addig nála nem alakul ki szemölcs? És az oltást is akkor adassam be, ha negatív lesz az eredményem, vagy már most?
Köszönettel
Válasz:


Az oltast javaslom most. Az ovszer nem vedi onoket, csak kis mertekben.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Az oltast javaslom most. Az ovszer nem vedi onoket, csak kis mertekben.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-20

Jo napot kivanok! 1 evvel ezelott Hpv virust fedeztek fel nalam (Asc-us). Ezt ki kezeltek, az utolso Pap tesztem mar jo volt. Meg szetetnem kerdezni, hogy ok-e hogy csinaljunk a ferjemmel oral szexet? Biztonsagos? Nem okozhat mas problemat (pl torokrak)?
Koszonom a valaszat!

Válasz:


Ha HPV teszt alapján volt HPV fertőzése, akkor mondhatjuk csak ki, hogy HPV-s volt. ASCUS-ra nem.
Ha kikezelték és most a teszttel HPV negatív, akkor gyógyult.
És akkor lehet orális szexet is élni, mert valószínűleg ott sincs vírus.
Erre 100%-ban azonban csak a szájból vett HPV teszt eredménye adhat választ.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Kedves Doktor Nő!

Hol tudok Önnek írni, hogy válaszoljon a kérdéseimre?

Előre is köszönöm,
K.
Válasz:


Itt tud irni bal oldalon az urlapban.
Udvozlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-20

Kedves Doktornő!

3 évvel ezelőtt kb. 20 db condylomát égettek le rólam (szerencsére belülre nem terjedt). Kb fél éve észrevettem a nagyajkamon egy lencseszerű, kiemelkedő mozgatható (olyan kocsonyás jellegű) "valamit"-ez úgy keletkezett h az elmúlt 3 évben nem éltem neki életet. Próbáltam kenegetni, nem történt benne változás, hol kiemelkedőbb hol egészen lapos. Egyetlen darab, nem fáj, nem viszket, nem terjed, nem piros, nem ég stb. Nagyon félek h újra condyloma de közben az eszem azt mondja biztosan nem mert nemi élet nélkül az hogyan jöhetne ki? Azóta van párom, 2 hónapja mindig óvszerrel védekezünk. Sajnos orvoshoz is legkorábban február közepén tudok menni. Válaszát köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Ezt mindenképp mutassa meg egy nemigyógyásznak. Ők jobban járatosak a condylómák világában. A condylómát nem csak szexuális aktussal lehet elkapni.
Nem tudom, h pl borotválja-e magát, mert arról nem írt, És azt sem, h hol voltak eredetileg ezek a condylómák, amiket leégettek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2016-01-20

Kedves Doktornő!

Hónapok óta tartó huza-vona után ma kiderült, hogy HPV 16-om van. 30 éves vagyok, még nem szültem és a partnereimet sem váltogatom. Lehet ennek genetikai oka?
Az orvosom kimetszést javasol. Kicsit félek, de gondolom ez ilyen esetben indokolt...

Válasz:


Kedves érdeklődő!
Miért javasol Önnek az orvosa kimetszést? Milyen a rákszűrés eredménye?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.