Információs oldal a HPV-vírusról


A doktornő személyesen rendel Budapesten.


HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

 • összes nõgyógyászati leletük eredményét
 • életkorukat
 • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
 • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

 • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
 • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 
 • Magyarországon 3-féle HPV vakcina kapható. 12 éves lányoknál szülői beleegyezéssel ingyenes oltást végeznek az iskolákban a 2 komponensű oltóanyaggal. Ezen kívül elérhető a 4, és a legújabb, 9 típus elleni védettséget adó vakcina.

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

 • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
 • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
 • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
 • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
 • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
 • Minden lehetséges vizsgálatot elvégzünk, mielőtt műtétet indikálnánk. Csak a szükséges operációkat javasoljuk.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Azon eseteket, melyek megjelenítését engedélyezték, publikáljuk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Nem engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Email címe: 

Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2012-07-22

Kedves Doktornõ!

37 éves nõ vagyok. 2 hónapja voltam éves rákszûrésen, aminek az eredménye P1 lett. (Már a vizsgálat során megjegyezte az orvos, hogy mennyire szép a méhszájam.) A kisajkakon viszont condyloma szerû kinövéseket látott. Mivel biztosra akartam menni, kérésemre HPV tesztet végzett. (Nem tûnt úgy, hogy érdemesnek tartja a tesztet. Azt mondta, ha HPV 4 hét múlva el fog tûnni - nem tûnt... sõt!)

Mint írtam a rákszûrés P1 lett, a hüvely körüli területrõl vett minta viszont HPV pozitív, HR 59 lett (nem találok utalást sehol arra, hogy HPV HR is okoz condylomát
Pedig okozhat sajnos magas kockázatú HPV is condylomat. És mint itt leírja, eléggé nem akar gyógyulni...
).
(Ha nem ragaszkodom a szûréshez, most boldogan élem életem?!) Az orvos 3 havonta rákszûrést javasolt, mindaddig míg még két egymást követõ negatív rákszûrésem lesz. Annyit mondott még, most engedjük az immunrendszerem dolgozni. És hogy a szemölcsökkel nincs mit tenni, mert túl nagy területen vannak - így mûteni nem lehet. Tényleg nincs mit tenni a szemölcsökkel? Tényleg csak várni lehet?
Nagyon jó lenne pedig lemûteni a condylomát és mellette immunerõsítõ tablettát is szedni (Isoprinosine-t). Magától valószínûleg nem fog elmúlni így...

Az immunrendszeremet megpróbálom erõsíteni vitaminokkal.
Sajnos a condylomára az magábna nem lesz elég.


Lassan 3 éve nem esek teherbe így a korom(37) és a hír, hogy magas kockázatú HPV-m van több mint elkeserítõ. Ki tudja mikor leszek HPV negatív - tehát a gyerek vállalást (sõt a férjemmel való bármilyen szintû szexuális együtt létet) jegelnünk kell. Mindezt akkor, amikor a férjem meddõségi eredményei végre jók lettek.

Nem tudom mit tehetnék, hogy megszabaduljak a vírustól, hogy aztán folytatni tudjam a meddõségi kivizsgálásom.
Férjem a meddõségi centrumban csináltatott HPV tesztet, amit a húgycsõbõl vettek. Úgy tudom, nem ez a leghatásosabb módja. Ez a teszt negatív lett. Ezt érvényesnek tekinthetjük?
A férfiak mintavétele akkor helyes, ha azt a makkról, a makk körüli árokról, fitymáról külsõ és belsõ felszínérõl, a pénisztestrõl, és a a húgycsõ bejáratából veszik le.

Ha a DNS-bõl mutatják ki a vírust, miért nem mindegy honnan veszik a mintát?
Nem.


Tényleg nincs mit tenni? Csak várni? Amíg a szemölcsök nem múlnak el, addig biztos HPV pozitív vagyok? (Nem úgy tûnnek, mint amik el akarnának múlni.)
Nagyon meg kellene tõlük szabadulni!
De ettõl még lehetne terhes, csak az ide-odafertõzõdés esélyével számolniuk kell!
És én nem látom a condylomát, hogy mekkora és hol helyezkedik el.
Javasolnám, ha budapesti, hogy keresse fel Dr. Várkonyi vagy Dr Tisza fõorvosnõket a körúti orvosi centrumban. Õk bõrgyógyászként az egyik legjobbak HPV okozta condylomákban (www.korutiorvosicentrum.hu).


Válaszát elõre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Katalin

Kérdés:

2012-07-21

Jo napot kivanok!

Eloszor is elnezest kerek,de nincs ekezetes betum.
Aprilisban voltam nogyogyasznal.Majd kuldott egy levelet,hogy menjek vissza,mert...
Sajnos a level ott maradt a doktor urnal.
Visszamentem es kaptam egy papirt,azaz a rakszures eredmenyet.Amiben ez all:enyhe foku intraepithelialis lapham lesio (LSIL)
HPV-CIN1 kiixezve.Koros,neoplasticus hamelvaltozas azonosithato.*Pap dg.: P II
Azt mondta az orvos,hogy nem veszes,es irt fel gyogyszert,isoprinosine.Azt mondta szedjem 3 honapig.Beszedek egy dobozzal majd 2 het szunet.(bar igy sem jon ki 3 honapra...)
Azt mondta ha van panaszom menjek vissza 3 honap mulva.
En ugy gondolom,ha nem lesz panaszom,akkor is vissza megyek.
Kerdesem az lenne,hogy van e miert aggodjak?Mert igazabol en nagyon aggodom!
Kerem legyen kedves megirni,hogy ez sulyos,komoly e?
Valaszat elore is koszonom

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ilyenkor szoktunk azert csinalni egy HPV tesztet is, hogy megtudjuk, mi ellen gyogyszerelunk.
CIN1 nem sulyos, de javaslom, hogy a 3. havi kontrollnal kerjen egy HPV vizsgalatot is.
A gyogyszert 6 honapig szoktuk ajanlani magas rizikoju HPV eseten. Plusz barmilyen HPV pozitivitas eseten az ovszeres szexualis egyuttleteket fel evig, vagy addig amig barmely fel HPV fertozott.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


Koszonom szepen a valaszat!Kérdés:

2012-07-21

Jo napot kivanok!

Eloszor is elnezest kerek,de nincs ekezetes betum.
Aprilisban voltam nogyogyasznal.Majd kuldott egy levelet,hogy menjek vissza,mert...
Sajnos a level ott maradt a doktor urnal.
Visszamentem es kaptam egy papirt,azaz a rakszures eredmenyet.Amiben ez all:enyhe foku intraepithelialis lapham lesio (LSIL)
HPV-CIN1 kiixezve.Koros,neoplasticus hamelvaltozas azonosithato.*Pap dg.: P II
Azt mondta az orvos,hogy nem veszes,es irt fel gyogyszert,isoprinosine.Azt mondta szedjem 3 honapig.Beszedek egy dobozzal majd 2 het szunet.(bar igy sem jon ki 3 honapra...)
Azt mondta ha van panaszom menjek vissza 3 honap mulva.
En ugy gondolom,ha nem lesz panaszom,akkor is vissza megyek.
Kerdesem az lenne,hogy van e miert aggodjak?Mert igazabol en nagyon aggodom!
Kerem legyen kedves megirni,hogy ez sulyos,komoly e?
Valaszat elore is koszonom

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem tudom hány éves?
Nem tudom, hogy melyik HPV fertõzte meg, azaz valószínûsítem, hogy nem volt HPV-tesztje.
Így az aggódás mértékét sem tudom megmondani, és a terápiát sem.
Az Isoprinosineból kb 5 dobozzal kellene beszednie 3 hónap alatt! De csak akkor javasoljuk, ha magas rizikójú HPV-t is kimutattak a méhnyaki mintából.
Ezért azt javaslom, hogy menjen el a 3 hónapos szûrésre és kérjen egy HPV vizsgálatot is.
Annak írja meg az eredményeit, és akkor tudok majd pontosabb tanácsokat adni.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-21

Kedves Doktonõ, 31 éves vagyok, tavaly augusztusban szültem meg második gyermekem, citologiai vizsgálaton nemrég voltam, ami P2 lett -- mint korábban bármikor -- viszont kóros baktérium flórát mutatott (pedig folyásom, viszketés, semmi tünetet nem tapasztaltam) emellett a reaktiv reparativ jeleknél a metaplasia, regeneráció ill. az egyébnél parakeratozis lett bejelölve; emellett LSIL HPV. Szoros cytologiai kontroll javasolt 3 hónap múlva újabb rákszûrés, majd 6 hónap múlva HPV tipizálás. Az orvosom szerint nem kell megijedni, mivel még szoptatok lehet, hogy csak az "zavar be", idézem õt. Hat hónap múlva viszont már ne szoptassak és akkor majd a tipizálás után dönt a további lépésekrõl. Nincs ez késõn? A szoptatás tényleg módosíthatja az eredményt?
Igen, a szoptatas alatt is mas a szervezet immunvedekezese, de a HPV fertozes fellangolasa inkabb a terhesseg allatti megvaltozott immunallapotnak tudhato be. Lehet, hogy a jelenlegi LSIL egy gombas fertozes miatti alpozitiv HPV lelet. De ezt csak a HPV teszt tudja megmondani. Ha izgul, akkor kerje most ezt a vizsgalatot, es akor kiderul, hogy valojaban mi tortenik. A terapia viszont valoban csak a szopatatas utani idoszakban javasolt.

Még az elsõ terhességem idején a kisajakon elõjött egy csepphez hasonlító kinövés, ami az elõzõ orvosom szerint nem szemölcs hanem fokozott faggyútermelõdés miatt alakult ki és majd el fog múlni. -- citologia rendben volt, HPV-t akkor nem mutatott -- elmúlni viszont nem múlt el, csak kisebb lett.
Erre is adhat valaszt a HPV teszt.

Maga a tény hogy HPV-t találtak meglep, mivel a férjemmel lassan 10 éve vegyunk együtt, óvszerrel védekezünk, mindkettõnknek egy komoly kapcsolata volt. Mikor kaphattuk el?
Az elozo vagy a mostani kapcsolatukbol. Bar meg nem tudjuk, hogy valoban HPV-rol van-e szo...!

Mindkettõnk fertõzött? Mi a teendõnk?
Eloszor tudni kellene, h tenyleg HPV-s-e On!

Bár nem a HPV-hez tartozik, de az orvosom a kóros baktériumflórát Canesten kúppal akarta kezeltetni (csak nálam),
Szerintem az LSIL miatt akarta, hogy kizarja a gombas fertozest Onnel, ami mutathat HPV szeru elvaltozast a kenetben.

aztán mivel végre megjött a szülés utáni elsõ menstuációm, nem használtam fel. Félrekezelt volna, ne menjek vissza?
További gyermekvállalást befolyásolja a jelenlegi helyzet?
A gyermekvallalast sok minden befolyasolhatja. A HPV kevesbe.

Oltatni engem lehet még?
Az oltas 45 eves korig ajanlott, es HPV negativ esetben adja a legnagyobb vedelmet.


Lehet, hogy naiv a kérdésem, de a gyermekeimben is megtalálható lesz a vírus, mert pl. ittak a poharamból?
A HPV az emberiseggel egyidos, es velunk el. Betegseget csak legyengult immunrendszer eseten indit el. De annak is nagy resze magatol gyogyul. Huzamossabb ideig fennallo immungyengeseg mellett alakul ki csak komoly allapot. Ennek felfedezesere es gyogyitasara vannak a szurovizsgalatok. A HPV a szajuregbol is kimutathato, mint rengeteg bakterium is.
De inkabb az oralis szex, es a csok altal kozvetitheto. Valos terjedeserol meg nincsenek nagy orvosi vizsgalatok. Csecsemok szajabol is kimutattak mar...

Elnézést a kisregényért, köszönöm visszajelzését. Minden jót!

Válasz:


...amin azota is gondolkodom, hogy hogyan kaptam-/uk- el a virust. Letezik, hogy 11 even at rejtozkodott es most aktivalodott, letezik, hogy nem mutatta ki a rakszures korabban....vagy a ferjem felrelepett???Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

11 évig is lappanghat a HPV szervezetben.
Ha megvolt a HPV tesztje, akkor írja meg, és megbeszélhetjük a további teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-21

Kedves Doktornõ!

Idén 2012 áprilisában a rákszûrésem eredménye p3-as lett.2011 júniusában még p2-es volt.Sajnos már akkor is volt HPV fertõzésem,(66 és 18-as)és ez nyilván nem is múlt el.Az orvos javaslata szerint 3 hónap múlva,azaz jövõhéten kell visszamennem újabb citológiai vizsgálatra.nem kaptam semmi immunerõsítõ szert,csak Klion kúpot.Nekem egy partnerem van,akivel nem élek együtt.Õ viszont másokkal is létesít sexuális kapcsolatot,így azóta csak óvszerrel voltunk együtt.(április óta,és elég ritkán) Most olvastam ezt az oldalt és nem vagyok biztos abban,hogy elég lesz ennyi "kezelés" a javuláshoz!!! Talán nekem is kellett volna gyógyszeres immunerõsítés??? Most már elmegyek a vizsgálatra,de nem tudom,hogy érdemes e még mást is tennem? Mi lesz,ha megint p3-as és mûtétet javasolnak ? Netalán megelõzhetõ lett volna,ha immunerõsítõ gyógyszert is kapok? Most mit tegyek? Beszéltem a partneremmel is,akit sikerült megbeszélnem,hogy õ is menjen el HPV tipizálásra,bár nyilván ezek a típusok mutathatók ki nála is...
Kérném mihamarabbi válaszát!
Tisztelettel!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nagyon sajnálom, hogy késõn tudok csak válaszolni. A levele valahogy elkeveredett a számtalan többi között.
HPV 66 és 18 mellett, ha citológaiai ASC-US, LSIL mutatható ki (P3), akkor szoktuk javasolni az immunerõsítõ kúrát (6 hónap) és az óvszeres védekezést. A partner szûrése is fontos. Bár, ha õ több egyéb szexuális kapcsolattal él, akkor nagy valószínûséggel "osztogatja" a vírust a partnerinek, így az Ön gyógyulása nem feltétlen biztosított. Mi történt azóta Önnel? Milyen vizsgálatai voltak? Milyen eredménnyel? Ez a partnere megvan még? Neki volt HPV-tesztje?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-20

Tisztelt Doktornõ!

30 éves nõ vagyok, még nincs gyermekem.
2011 októberében voltam szûrésen, akkori leletem P2 AGC-NOS, mirigyhámsejtek NOS, szoros cytológiai kontroll 6 hónap után

2012 júniusában voltam ismét szûrésen, akkori leletem P2 Lsil HPV minor, szoros cytológiai kontroll 6 hó után, HPV tipizálás javasolt.
Mivel a HPV gyanúja miatt megijedtem, ezért azonnal kértem a tipizálást is, nem vártam fél évet, amely most érkezett meg és egyetlen típusra pozitív lett, a HPV 16-ra. Semmilyen külsõ szemölcs vagy hasonló tünetem nincs.

Mivel az interneten nem találtam egyértelmû választ, ezért fordulok Önhöz:

Kérdéseim:
1. Lehetséges-e hogy a teszt HPV minor mellett is a HPV tipizálásnál a legmagasabb rizikófaktorú 16-os HPV vírust adja?
Ez csak azt jelenti, hogy a HPV 16 okozza a jelenleg enyhe, egyaltalan nem sulyos elvaltozasokat. Ez egy kezdeti folyamat, mely 90%-ban barmikor meggyogyulhat, de 10%-bansulyosabb betegseg iranyaba is elindulhat. Ezert kell kontrollalni.

Érdemes-e most megismételni a tesztet?
Nem tartom indokoltnak. A partneret viszont tesztelnem.

2. Szükséges-e azonnal megkezdeni az immunerõsítést Isoprinosine-nal?
En javasolnam.

3. Lehetséges-e, hogy a HPV 16 a következõ szûréseknél már nem lesz kimutatható?
Lehetseges. Azert 3-24 honap kellhet hozza (nagy szoras oka a kulonbozo egyeni immunvalaszokban keresendo) . Valakinel tizen evekig is lappanghat, betegseget nem okozva.

Ha nem kimutatható érdemes-e beoltatni magam még ellene?
Igen.

Ha már nem kimutatható, akkor fel lehet-e hagyni az óvszer használatával?
Igen, ha a partner is HPV negativ, kulonben visszakapja.

4. Esetleges Isoprinosine kúra mellett lehet/szabad-e/érdemes-e egyéb vitamonikat - folsav, Omega 3, la pacho tea, grépfuitmag kivonat szedni?
A grapefruit mag sok gyogyszerrel interferal. Ezert azt nem javasolnam. De a folsav OK, Omega 3 OK, a la pacho teat nem ismerem.

5. Segíti-e a folyamatot, ha elhagyom a fogamzásgátló tablettát?
Erre nincsenek vizsgalatok se pro sem contra, de ha ovszert hasznal, akkor kimelheti a szervezetet a muhormonoktol, azt hiszem.


Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz:


Nem tudom, hogy ez fontos-e, de a 2012 júniusi leletem P2 HPV kézzel írva mellé írva, hogy minor, a Lsil kocka nincs bepipálva.Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez nagyon enyhe HPV gyanút jelez csak. Mivel a HPV 16-ot kimutatták, ezért biztos, hogy HPV okozza a sejtelváltozásokat, melyek csak kezdetiek. Nagyon javasolnám az Isoprinosine kúrát a gyors gyógyuláshoz.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-20

Tisztelt Doktornõ!

A Párom bõrgyógyászati rendelésen vett rész, és feltehetõleg HPV-s szemölcsöket találtak a nemiszervén.(Mi mindaddig azt hittük, hogy faggyútúltermelés miatti szemölcsök, mert ezt mondták nekünk egy másik bõrgyógyászaton)Condyloma ecsetelõt kaptunk a szemölcsök kezelésére, és láthatóan visszahúzódtak, tehát bebizonyosodott hogy biztosan HPV fertõzésrõl van szó!
Az lenne e kérdésem, hogy nekem ilyenkor milyen szûrõvizsgálatokon kell átesnem, és ezek mennyibe kerülnek(nem magánrendeléseken, hanem kórházakban)!!!
Elõször egy nõgyógyászati rákszûrésen (méhnyak-citológia, hüvely és külsõ nemi szervek áttekintése, szemölcs kutatás). Negatív rákszûrés eredmény mellet a HPV-teszt ára 5.500 Ft. Ha rákszûrése P3, akkor a HPV vizsgálat ingyenes.

Nem utolsó sorban pedig, milyen lehetséges tüneteim lehetnek amiket eddig nem vettem észre, mert én mindezidáig tünetmentes vagyok mert sem szemölcsöt, sem semmilyen elváltozást nem észleltem a hüvelyemen és környékén!
Szemölcs alakulhat ki, vagy a méhnyakon enyhe rák elõtti állapot (ASC-US, LSIL, P3).

És az utolsó kérdésem az lenne, hogy ha diagnosztizálják bennem a HPV vírust, akkor akár rákos is lehetek?
A szemölcsöt legtöbbször alacsony rizikójú, azaz rákot nem okozó vírusok okozzák. De ezt csak a HPV-teszt vizsgálat tudja megmondani. Amennyiben magas rizikójú HPV-t mutatnának ki Önben, akkor kontroll vizsgálatokra kell majd járnia,illetve kezelést fog kapni.


Válaszát elõre is nagyon köszönöm!

Kérdés:

2012-07-19

Tisztelt doktornõ!

30éves vagyok. 2.gyerekemet szültem császárral 8hete. A 6hetes kontrollon rákszûrést is csináltak, melynek eredménye P2 és odairták, hogy HPV susp. Mit jelent ez? Van-e valami teendõ? Eddigi rákszûréseim P2-es voltak. Partnerem állandó.Érdemes õt is megvizsgálni? A terhesség alatt többször gombás fertõzésem volt, bár nem tudom ez jelent-e valamit. A doktorom szerint fél év múlva elég egy újabb rákszûrés. Várom válaszát! Köszönettel: Egy aggódó anya

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Aggódó Anya!
Elnézést a megkésett válaszért...
Szerintem is elég fél év múlva visszamenni rákszûrésre.
Ekkor kérni kellene egy HPV-tesztet is, hogy a gomba vagy HPV dilemmát megoldjuk. Sokszor a gombás fertõzés HPV gyanút utánoz. A kisebb gombás fertõzések pedig sokszor tünetmentesek, csak rákszûrés alakalmával derülnek ki. terhességben ez ráadásul gyakori a hormonális változások miatt. Gomba elleni kezelést lehet indítani most ha valóban gombáról van szó, hogy a visszatérõ gyulladásokat megszüntessük.
A partnerét csak akkor kellene vizsgálni, ha Önnél HPV fertõzés igazolódik.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-18

Kedves Doktornõ!
57 éves vagyok rendszeresen jártam rákszûrésre, mindíg p2-es volt az eredményem. Az idén áprilisban p3 AGC lett a citológiai vizsgálat eredménye, ami után Betadin kúpot kellett használnom. Három hónap múlva a control eredménye p3 AGC NOS szeretném tudni ez mit jelent és mire számíthatok ezután. Elõre is köszönöm válaszát

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ne haragudjon a késõi válaszért, remélem még tudok segíteni.
Az AGC NOS a méhnyak és/vagy a méh mirigyhám sejtjeinek elváltozása.
Egy rák elõtti állapot indul el a sejtekben, melyeket sokszor nem HPV okoz.
A korát is figyelembe véve ez konizációs (kismûtéti) indikáció, ahol is kivesznek egy szövetdarabot a méhnyakból, illetve mintakaparékot vesznek a méhüregbõl.
A diagnózist és a további teendõket ezután állapítják meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-18

Kedves Doktornõ!

Az legutóbbi citológia eredményem p2,HPV. 2 hét múlva kell mennem tipizálásra, hogy kiderítsék melyik HPV vírus ez.
Õszintén szólva nagyon megijedtem mikor az orvos felhívott, ezért is szeretném kérni a segítségét, hogy ilyenkor mi a teendõ? A páromat is megfertõzhetem? Hogyan alakulhatott ki a vírus?

Válaszát köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a késõi válaszért.
Akkor tudnék segíteni, ha tudnám a HPV tipizálása eredményét.
De P2 esetén olyan nagy baj nem lehet!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Válasz:


16os lett a tipizálás eredménye. Azóta szedek gyógyszert (Isoprinosine), naponta 3X2-t. Ma fog elfogyni az 1. doboz.Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV-t mindenki elkaphatja, aki elkezdi a szexuális életet.
Ha eddig Ön nem volt fertõzött, akkor lehet, hogy a mostani párjától kapta el a HPV 16-ot. De ezt csak akkor lehet kimondani, ha ez a kapcsolata az Ön életében az elsõ, vagy elõtte volt egy negatív HPV vizsgálati eredménye.
Én a gyógyszer mellett javasolnám, hogy használjanak óvszert a szexuális aktus során, különben ide-oda pingpongozhatják a vírust. Fél év múlva legyen egy kontroll vizsgálata. Ekkor talán a partnerénél is érdemes lenne a HPV-t megnézni.Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Kérdés:

2012-07-17

Tisztelt Doktornõ!

Ebben a hónapban ismét rendesen beszedtem a fogamzásgátlómat és mikor elfogyott a gyógyszerem rendesen menstruáltam!!El is múlt folytattam a gyógyszer szedését és ahogy másnap ismét beszedtem a gyógyszert megjött újra,de csak az nap!!Ez mitõl lehet???Most meg a bal mellem feszes és megnõtt..2tesztet is csináltattam nem mutatott terhességet!!Mi lehet az oka,hogy csak az egyik mellem nõ??Köszönöm

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a kései válaszért. De ez a kérdés nem igazán HPV-vel kapcsolatos.
Kérem, beszélje ezt meg a fogamzásgátlót felírt orvosával.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.