Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

  • összes nõgyógyászati leletük eredményét
  • életkorukat
  • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
  • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
  • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
  • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
  • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Minden esetet publikálunk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Azzal, hogy üzentet küld automatikusan engedélyezi, hogy az Ön által feltett kérdés anonim módon nyilvánossá váljon!
Email címe: 


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2010-10-20

Tisztelt doktornõ!
22 éves nõ vagyok. Nálam 51-es 59-es Hpv-t állapítottak meg, a páromnál a 11-es típust. Már több mint fél éve együtt voltunk amikor szõrtelenítés után vettük észre nála, hogy genitális szemölcsei vannak. Ennek már több mint fél éve. A szemölcsi szépen gyógyulnak már csak egy pár darab van, mindjárt vége az immunerõsítõ kúrájának. Én sajnos nem szedhetem, mert veseproblémáim vannak. Nekem a nõgyógyászom mûtétet javasolt. Elkerülhetõ-e ez? Mik a kockázatai? Utána már nem lesz kimutatható a HPV-m? Óvszerrel védekezünk, de elõfordulhat-e, hogy immunisak vagyunk a másik típusaira és azokkal nem fertõzõdhetünk meg? Válaszát elõre is köszönöm. Tisztelettel: Enikõ

Válasz:


Kedves Enikõ!
Mûtétet csak bizonyos citológai elváltozás mellett javaslunk. Ez az Ön esetében a HSIL. Használják az óvszert, barátjánál minden szemölcsöt el kell tüntetni (fagyasztással, lézerrel, égetéssel) + az Immunerõsítõ kezelés.
Ön lehet, hogy szedhetne valami egyéb immunerõsítõt, ami nem hat a vesére (gapefruit mag vagy Béres csepp).
Hogy nem egyformák a HPV típusok az Ön esetében, nem meglepõ. Sok párnál van ez így. Hosszú monogám kapcsolatokban szoktak megegyezni a típusok, de erre sincsenek még biztos adatok.
A nõk 20-24 életévükben 50%-ban HPV-fertõzöttek, de az immunrendszer 80-90%-ban 2 év alatt megszabadul tõle. Mi azokat szoktuk kezelni gyógyszeres immunerõsítõvel, akiknél van citológiai elváltozás és magas kockázatú HPV-fertõzés is kimutatható. Így a gyógyulást fél évre tudjuk csökkenteni (ez fõleg 1-2X HPV-fertõzés esetén lehetséges, 3, 4 típus esetén ez inkább 9-12 hónap). Ön is meggyógyulhat gyógyszerek nélkül, ha egészségesen él, és nem stresszeli magát a mindennapokban.
És mûtétet csak HSIL citológia esetén javasolunk.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-18

Kedves DR Nõ!
tavaly 27 évesen volt konizációm hpv 16 miatt persze elõtte p3-as cytológiával
az orvosom azóta 2-szer szûrt fél évente ajánlotta a szûrést mûtét után,most kb 2 hete volt a második p2 vagyok hála istennek mûtét óta nincs feltüntetve a hpv gyanú a leletemen mert telon szoktam kérdezni, de gondolom az orvosom mondaná,DR nõ érdemes lenne p2 cytológiától függetlenül hpv tesztet csináltatnom?? semmit nem mondott az orvosom, sõt most hogy megint jó let évente javasolta a szûrést
nem tudom ez igy lenne rendjén mit tegyek DR nõ kel-e még izgulnom???
válaszát köszönöm

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos csak a HPV-teszt tudja kimutatni a HPV-fertõzés jelenlétét. a CITOLÓGIA CSAK A HPV ÁLATL OKOZOTT "BETEGSÉGET" LÁTJA.
30 éves kor alatt nagyon magas a HPV-infekciók száma és aránya, de ezek álatlában átmenetiek és gyógyulnak. Önnél viszont volt már egy konizáció. Tehát javaslom, hogy kérjen egy HPV-tesztet, hogy lássa, valóban gyógyult-e.
Másik. Ma már nem szerencsés P2 vagy P3 diganózisban beszélni. Inkább a normál, ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC rövidítéseket használjuk. Ezek informatívabbak egy orvos számára. Konizációt csak ASC-H vagy HSIL esetén javaslunk vagy ASC-US/LSIL és magas rizikójú HPV minimum 2 éves állandó kimutatása után.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-14

Tisztelt Doktornõ!

27 éves lány vagyok, és 2,5 éve egy p3-as eredmény miatt lézeres konizációt végeztek rajtam. HPV tipizálásom sajnos a 16-os. A mûtétet követõen 10 hónapon át szinte folyamatosan nõgyógyászati panaszaim voltak, bakteriális- gombás fertõzések, melyekre összesen 6x kaptam tablettás ill egyéb antibiotikumos kezelést, melyektõl teljesen kikészültem mind fizikailag mind lelkileg. A candida szinte állandó volt nálam, és már sexuális érintkezés nélkül is visszafertõzõdtem… A mûtét után 3 havonta jártam szûrésre, P2-es eredményeket kaptam, és 6 havonta szedem azóta az immunerõsítõ tablettákat is. A mûtét óta a gáton néha apró kissé érzékeny berepedezések jelennek meg, ezzel sem tudok mit kezdeni, az orvosom nem mond rá semmit, saját ötletem révén neugranormont / phenilbutazont kenek rá ( kicsit jobb tõle ). Jelenleg új probléma is felmerült, az elmúlt 4 hónapban 5x volt felfázásom. A kérdésem a következõ lenne: lehet e összefüggés a HPV fertõzésem és az újonnan folyamatosan kialakuló felfázásom között?? Az urológus nõgyógyász véleményét is kérte, de ott azt mondták, egy kicsit „ gyengébb a hüvelyflórám”, és minimális gyulladásom is van – melyre helyi kezelést adtak rögtön – de nem valószínûsítik hogy innen eredne a probléma… ( hetente 1x gynoflort is használok a fenntartás végett, jelenleg nõgyógyászati panaszaim nincsenek, de mégis újra és újra kezdõdik minden ). Nagyon kétségbe vagyok esve, nem tudom már hova forduljak, és nem szeretnék újabb antibiotikum kúrát szedni hónapokig, többre már kimutatták hogy rezisztens is vagyok. Mit javasol, mit tegyek?
Köszönöm elõre is a segítségét és a válaszát!
Üdvözlettel: Brigi

Válasz:


Kedves Brigi!
Ha budapesti, akkor kérem, keresse fel a www.korutiorvosicentrum.hu honlapon bõrgyógyász-venerológusokat (HPV-ügyben), és kérjen vizsgálati idõpontot Dr. Várkonyi Viktóriához vagy Dr. Tisza Tímeához. Õk abszolút korrektül megvizsgálják, megkeresik a baj okát és célzottan fognak kezelést is javasolni.
Hátha náluk vége szakad a Kálváriájának.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-12

Tisztelt Doktornõ!
Megvan a HPV eredmény: HPV DNS pozitív és magas kockázatú HPV tipusokat tartalmaz HPV genotípus: 35, 39.Cytológia eredménye: P2.
Mi a véleménye, a doktornõ a klinikán vitamínok szedését javasolta. 20 éves vagyok védõoltást Ön javasol-e.
Köszönöm Marika

Válasz:


Kedves Marika!
Az Ön korosztályában minden 2. lány HPV-s. Ebben nincs semmmi különös.
Önöknél ez a fertõzsé jön-megy. Azért kell mégis szûrésre járni fél vagy 1 évente, hogy ha ezek a vírusok mégis elindítanak egy betegséget (rossz citológiát), akkor azt tudjuk figyelni és ha kell, akkor gyógyítani.
Viszont javaslom, hogy óvszerrel éljen nemi életet, mert innentõl kezdve Ön megfertõzheti a jövõbeni partnereit (addig, amíg nem lesz HPV-negatív. De a partnerek is lehetnek vírushordozók, azoktól is védje magát!).
Az oltás akkor ad maximális védelmet, ha HPV-negatív. Ezek a jelenlegi adatink róluk. A mostani fertõzését nem fogja meggyógyítani, de a jövõbeniektõl védhet. A 16, 18-as ellen, amik a legrosszindulatúbbak, így is ad védelmet.
Önnek kell eldöntenie, hogy mit szeretne, és, hogy van-e pénze rá.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-12

Kedves dr.úr dr. nõ !
Szeretném megkérdezni, hogy a nögyógyászati rákszûrés eredményem mit jelent !?
Kórokozók-HPV gyanúja, Kóros neoplastikus hámelváltozások, Laphámsejtek, Atypusos laphámsejtek (ASC).Ez az eredmény most a vizsgálat után jött, taly elõször nem kóros hámelváltozás, utána ugyanez, mint elõzõleg leírtam. A 3. vizsgálat viszont negatív volt. Most csak 3 hónapmúlva kell

Válasz:


Kérjen egy HPV-tesztet (ingyenes ASC lelet esetén), hogy tudják, HPV okozza-e ezt az elváltozást, vagy sem. Ha magas rizikójú HPV-fertõzést mutatnak ki, akkor gyógyszeres terápia javasolt, és 6 hónap múlva kontroll (ASC-US esetén), ha alacsony rizikójút vagy NA típust azonosít a vizsgálat, akkor évenete elég járni szûrésre. De óvszer minden HPV-fertõzés esetén ajánlott, amíg HPV-negatív nem lesz.
Üdvözlettel: Dr. Rgaó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-11

Tisztelt Doktornõ!A kérdésem a következõ lenne,4 hónapja voltam cytológián aminek a következõ az eredménye:Kenet értékelhetõse:Feldolgozott, de értékelhetõ,Zavaró mértékûvér,Zavaró mértékû lob.Kóros neoplasticus hámelváltozások laphámsejtek:Atypusos laphámsejtek(ASC),Nem meghatározható okból(ASC-US),Nem zárható ki HSIL(ASC-H)A kenet általános minõsítése:Kóros,neoplasticus hámelváltozás.Részletes vélemény: vegyes baktérium.Egyéb,nem neoplasticus elváltozások:Reaktív sejtelváltozásokkal járó,gyulladás(reparatio).Javaslat: ismétlés kezelés után lobellenes 3-6 hónap múlva.Az orvos megvizsgált csúnya méhszájsebet talált ami be volt gyulladva,a baktériumra antibiotikumot kaptam valamint klion-d hüvelykúpot,a kezelés lejárta után gynoflor hüvelykúpot kértem a hüvelyflóra helyre állítása miatt ugyanis elõtte hólyaghurut gyulladás miatt is szedtem antibiotikumot,így gondoltam hogy a hüvelyflóra meggyengült azért kapok el minden fertõzést,Azóta tünet mentes vagyok nincs nagyfokú hüvelyváladékom sem mint amikor volt, eltelt 4 hónap nem volt hólyaghurutom sem és gombám sem,úgy érzem hogy a baktériumot sikerült a szervezetbõl kiírtani,sok gyümölcsöt és vitamint fogyasztok ahhoz hogy meggyógyuljak,visszamentem a héten pontossan október 7-én az orvos ismét megvizsgált és azt mondta hogy a méhszájseb tovább terjedt,valamint megcsinálta a cytológiát és azt mondta ha ismét P3-as lesz mint korábban akkor mûteni kell. A következõk a kérdéseim: Mitõl terjedt tovább,mit jelent az eredmény,valamint a méhplasztika milyen mûtét fizetõs e vagy sem,milyen eljárással végzik,és a mûtét után lehet e gyerekem? És még annyit mondott az orvos ha jó az eredmény félév múlva kontroll,kérdezem én hogy annyi idõ alatt meg e gyógyulhat a méhszájseb,én használok rá homoktövismagolajat,ezenkívül van e olyan ami jó rá? elnézést kérek a sok kérdésért,de sajnoz az orvosomat hiába kérdeztem nem kaptam érthetõ és kiellégitõ választ. Köszönettel Mónika

Válasz:


Kedves Mónika!
Várjuk meg a mostani eredményt (citológiát) és annak függvényében adnék tanácsot.
Ha újra ír, akkor ezt az 1. levelét is csatolja, hogy nyomon tudjam követni az eseményeket.
A korát is adja meg majd (hány éves).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztel Doktornõ! 32 éves vagyok épp ma kaptam meg az eredmény amik a következõ
Kenet értékelhetõsége: Feldolgozott Értékelhetõ. Kenet általános minõsítése: Kóros,neoplasticus hámelváltozás. Vegyes baktérium. Kóros neoplasticus hámelváltozások laphámsejtek: Enyhe fokú intraepithelialis laphámlaesio(LSIL),CIN1.És P3as lett.A doktorúr egyértelmûen a mûtétet javasolta és én is így látom jónak,a kérdésem az lenne hogy ezek szerint rára utaló jelek vannak?.Köszönettel: Mónika,aki 10.11-én írt önnek és a válaszát elõre is köszönöm




Válasz:


Kedves Mónika!
CIN 1-et nem szoktunk mûteni. Fõleg, hogy még HPV-tesztje sem volt. Tehát nem tudjuk, hogy mi okozza a CIN1-et (magas, alacsony vagy nem besorolható (NA) HPV vagy csak maga a gyulladás?). A hüvelyflórája még mindig nincs rendben! Azt is rendezni illene.
A partnerét vizsgálták-e? Hiszen Önt hiába mûtik meg, ha a párjától visszafertõzõdik!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-08

Tisztelt Doktornõ!
27 éves vagyok,április 2-án a Cytológiai eredményem P2 enyhe HPV gyanú,félév múlva vissza rendeltek,arra már lettek szemölcsök intim testrészen,az eredményem P4 lett!Novemberben fognak mûteni a szemölcsökkel és vesznek le szövettant!Az lenne a kérdésem:Ilyen rövid idõ alatt,hogyan tudott ekkorát változni P2-rõl P4-re?Mért nem írtak fel már valami gyógyszer,ha még csak gyanú volt?Keressek fel más orvost is?Mit tanácsol?
Köszönöm szépen a válaszát elõre is!
Üdvözlettel:Renáta

Válasz:


Kedves Renáta?
P4 mellé milyen diagnózis volt még odaírva?
Kérem adja meg, mi volt a leleten!
A szemölcsöket mindenképp le kell venni, de az nem a P4-gyel van összefüggésben! A P a méhnyakról ad tájékoztatást, a szemölcsök pedig a külsõ intim régióban vannak, ahogy írja. A szemölcs erõteljesen fertõz. Addig mellõzze a szexuális életet, míg nem gyógyul meg (operáció után 2-3 hónapig, ha nem újul ki).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-08

TISZTELT DOKTORNÕ! ÉN 28 ÉVES VAGYOK KÉRDÉSEIMMEL, MÁR NEM ELÕSZÖR FORDULOK, ÖNHÖZ,ÉS EDDIG MINDIG HASZNOS TANÁCSOKAT KAPTAM ÖNTÕL ÉS VÁLASZAIVAL MINDIG MEGNYUGTATOTT. MOST ISMÉT ÖNHÖZ FORDULOK SEGITSÉGÉRT. TAVALY NOVEMBERBEN,TERHESSÉGEM ELELYÉN, DERÜLT KI HOGY HPV FERTÕZÖTT VAGYOK ÉS SAJNOS KÉT MAGAS KOCKÁZATÚ 16,18 AS.TERHESSÉGEM ALATT RENDSZERESEN ÉLENÕRIZTÉK A CYTOLÓGIÁT AMI ELÕSZÖR P3 LSIL CIN 1 LETT MAJD GYÓGYSZERES KEZELÉS UTÁN MÁR P2 P3 ÁPRILIS ELEJÉN PEDIG P2 UTÁNNA AZT MONDTA A DOKTOR ÚR HOGY MAJD A SZÜLÉST KÖVETÕ 6 HETES KONTRÓL VIZSGÁLATON VESZI LE ISMÉT A CYTOLÓGIÁT, AMINEK TEGNAP JÖTT MEG AZ EREDMÉNYE ÉS EZ ÁLLT BENNE P3 AGUS MOST EZEK UTÁN TANÁCSTALAN VAGYOK MERT ELÕSZÖR AZT MONDTA AZ ORVOSOM HOGY MINDEN FÉLE KÉPPEN CONISACIOT AJÁLJA MERT MIVEL SZOPTATOK EZÉRT NEM LEHET AZ IMMUNERÕSITÕT SZEDNEM AZUTÁN PEDIG AZT MONDTA HOGY MENJEK BE A KÓRHÁZBA EGY KONZILIUMRA ÉS HA OTT AZT TANÁCSOLJÁK HOGY NEM SZÜKSÉGES MÉG A MÛTÉT AKKOR IMMUNERÕSITÕ TABLETTÁT IR FEL, AMIT SZOPTATÁS ALATT IS LEHET SZEDNI ÉS UTÁNNA CSINÁL MÉG EGY CYTOLÓGIÁT ÉS ANNAK AZ EREDMÉNYE ALAPJÁN FOG MAJD DÖNTENI KÉREM SEGITSEN NEKEM MI LENNE A JÓ MEGOLDÁS A MÛTÉT VAGY A GYÓGYSZERES KEZELÉS MERT MÁR TELJESEN TANÁCSTALAN VAGYOK 3 GYERMEKEM VAN, ÉS GYÓGYULÁSOM ÉRDEKÉBEN MINDENT ELSZERETNÉK KÖVETNI KÉREM SEGITSEN NEKEM, VÁLASZÁT ELÕRE IS KÖSZÖNÖM. TISZTELETTEL, ANDREA

Válasz:


Kedves Andrea!
Az AGUS mellé volt még valami írva? Pl AGC-NOS, ez a kevésbé veszélyes.
AGUS-nak valóban konizációs indikációja van Európában, de mivel a szülés utáni 6. héten nézték a citológiát, az még false pozitív eredmény is lehet akár, és így fölösleges riadalmat kelthet. Én mindenképp várnék egy szülés utáni 4. hónapos eredményt is, és annak birtokában döntenék a mûtétrõl.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-07

Tisztelt doktornõ!
Én egy 19 éves lány vagyok aki nagyon elvan keseredve 1éve járok rendszeres nõgyógyászhoz. azzal az indokkal hogy szeretném a rákszûrést megcsináltatni meg a fogamzásgálót ki íratni akkor derült ki hogy nagyfokú gyúlagásom van. Majd késõbb condylomák jelenkeztek ,épp tegnap voltam az orvosnál és újabb szûrésre küldött ami HPV gyanúja miatt!A jelenlegi párommal vesztetem el a szüzeségemet neki semmi panasza sincs akkor neki el kel mennie szürésre? És ha bebizonyosodik hogy rákom van attól független lehet gyerekem?

Köszönöm szépen mielõbbi válaszát:
Enikõ

Válasz:


Kedves Enikõ!
Nincs rákja, hisz még csak HPV-gyanút állapítottak meg - ezt is valószínûleg a condylomák miatt.
A gyulladást is és a szemölcsöket is valószínûleg a jelnlegi párjától kapta el. Nála nem feltétlen kell, hogy a tünetek jelentkezzenek. Õt vizsgálta már valaki? Mert jó lenne!
A szemölcsöket el kell távolítani, utána még 2-3 hónapig nem ajánlatos szexuális életet élni, mert ha kiújulnak a szemölcsök, akkor ide-oda fertõzik majd egymást. A HPV egy szexuálisan terjedõ betegség, gyógyításához is kell kezelni mindkét félt.
És természetesen ettõl még lehet kisbabája :) !
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt doktornõ!
A páromat még nem vizsgálta meg senki. Kérdeztem az orvosomat hogy ajánlaná hogy meg vizsgálják. Erre ezt felelte hogy ha nincs panasza akkor nem kell meg vizsgálni!! De ön javasolja akkor hova kellene mennie és milyen panasszal? A szemölcsök már el tûntek ecsetelés során, jövõhéten hétfõn kell mennem a HPV szûrés eredményért.Le írom pontosan mi volt az utolsó leletemen:
Kenet minõsége:Megfelelõ
Kenet értékelése:Egyéb hámelváltozások
Fertõzés jellege:Królos flóra
Hámelváltozások-Laphám:HPV gyanú/LSIL
Papanicolau dg.:P3
Erre mondta a doktornõm hogy ami meg fertõzött sejteket kell ki mûteni!
Talán orvost kéne váltanom?
Ha meglesz a HPV szûrés eredménye akkor minden féle képen írok. Nagyon szépen köszönöm a válaszát nekem nagy sokat jelentett.
Várom mielõbbi válaszát!
Köszönettel: Enikõ




Válasz:


Szép napot doktornõ meg van a HPV szûrés eredményem:pozitív és magas kockázatú 51 és 31-es lett. És ez konkrétan mit jelent?Írt fel az orvosom Isorpinisne gyógyszert nekem és a páromnak! Megint meg kérdeztem az orvosomat hogy a páromnak el kell-e mennie vizsgálatra és azt felelte ha nincs panasza nem. Én már végkép nem értem!!Decemberben kell vissza mennem hogy megint el végezze a cytológiát és ha megint P3 lesz akkor azt mondta hogy megkel mûteni. Én azt nem értem miért kell ilyen sokáig húzni halasztani!!??
Elnézést kérek hogy mindig kérdezek és zavarom önt de az orvosom semmirõl nem tájékoztat

Köszönettel:Enikõ

Várom mielõbbi válaszát




Válasz:


Kedves Enikõ!
A párját is meg kellene vizsgálnia egy nemigyógyásznak (olyan bõrgyógyász, akinek ez a specialitása).
Az LSIL + magas rizikójú HPV miatt kell szednie 6 hónapig az Isoprinosine-t (3X2 tabl/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve). A párjának csak akkor kell szednie, ha nála is van elváltozás (akár mikroszkópikus). Óvszer mindenképp kötelezõ fél évig a szexuális együttlétekkor, és ha van szemölcs, akkor NO szex, amíg 2 hónapig nem tünetmentes (azaz nem újulnak ki a a kinövések).
Fél éves gyógyszerszedés után kontroll. Ha negatív lesza tesztje, akkor gyógyult, de a partnerének is kell egy HPV-tesztet végezni. Amíg mindekette nem negatívok, addig kell az óvszert használni. Ha marad az egyik HPV, akkor 1 hónap szünet után még 3 hónappal meg kell hosszabítani a gyógyszerszedést. Mûtátet 19 évesen NEM javaslunk, fõleg nem LSIL-nél!!!!
Javaslom Önnek a a II. Nõi Klinika HPV-Centrumát (Budapest), ahol korrekt kezelést kaphat, partnerének pedig a www.korutiorvosicentrum.hu honlapot, ahol kérhen idõpontot a HPV-Centrumban dolgozó nemigyógyászokhoz.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-04

Tisztelt Doktornõ!

27 éves, 13 hetes kismama vagyok.kb. 7 éve volt egy gyulladásos fertõzésem, azóta gyakrabban kapok el különbözõ fertõzéseket (pl.munkahelyi wc).Cytológia eredményeim mindíg p2-k voltak, augusztus elején levett minta azonban p3, 3-4 hónap múlva kell a vizsgálatot újra megismételni.A kérdéseim a következõk:
-addig is mire kell odafigyelnem?
-mennyire befolyásolja ez a terhességet?
-eredmény függvényében mik a további teendõk?
-milyen hatással van ez a babára?
-férjemet is kezelni kell?

Válaszát elõre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsuzska

Válasz:


Kedves Zsuzska!
A P3 jelenthet gyulladást is (kórokozókat meg szokták jelölni, nevezni), nemcsak rák elõtti állapotot (ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC).
Ha megírná, hogy mi szerepel a leletén pontosan, akkor jobban tudnék segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-10-02

Tisztelt doktornõ!
Júliusban voltam rákszûrésen aminek az eredménye P3 lett. Az orvos klion-d 100 hüvelykúpot írt fel és azt mondta, hogy ha elhasználtam várjak még két hetet utána megismételjük a rákszûrést. Az ismétlés után kiderült, hogy az eredményem nemhogy javult volna hanem romlott, P4 lett. Mûtétet javasolt, de egy másik orvoshoz is elmentem, ahol újra levették a kenetet, az eredményen pedig ennyi áll: Kóros hám, HPV, HSIL, CIN2. Azt mondták nekem, hogy sûrgõs mûtétre lenne szükségem, de én még azt is szeretném tudni, hogy mennyi esélyem van arra, hogy ez már rák. 34 éves vagyok, egyszer szültem ha erre az információra is szükség lenne. Elõre is nagyon köszönöm a válaszát.
Köszönettel: Edit

Válasz:


Kedves Edit!
Ezt tényleg meg kellene operálni. Ez még nem rák, 2 lépessel elõtte vagyunk a citológia szerint. Hogy valóban hol tart a sejtekben az elváltozás, és mi a további teendõ, azt a szövettan és a 2-3 hónap múlva a mûtét utáni HPV-teszt eredménye dönti majd el. Most is érdemes volna egy tesztet kérni (ilyenkor ingyenes és konizáció után is), hogy tudjuk melyik HPV-típussal van fertõzve.
Ez a mûtét megelõzi a rákbetegség kialakulását. Ha marad a mûtét után HPV a méhnyakon (HPV-teszt mutatja majd meg), akkor egy fél éves immunerõsítõ kezelés segíti majd teljesen eltûntetni a vírust a szervezetbõl, hogy a betegség ne alakuljon vissza. Természetesen itt a partnert is vizsgálni esetleg kezelni kell. Amíg bármelyikük pozitív, addig óvszerrel ajánlott csak a nemi élet.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.