Információs oldal a HPV-vírusról

HPV orvos válaszol


Kérjük segítse munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, biztosítjuk Önnek, hogy adományával működését támogassa. Kérjük, lehetőségeihez képest utaljon egy jelképes összeget (500, 1000, 2000 Ft) az alábbi számlaszámra:

10700718-48516709-51100005

Admányozzon oldalunknak !

 

 

 

  

 

Kedves Érdeklődők!

Az orvos válaszol rész a doktornő elfoglaltsága miatt jelenleg nem üzemel.

Megértésüket köszönük.

Üdvözlettel: HPV-Centrumok

  


Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nőgyógyászati kisszótárunkat! Szótárunkban magyarázatokat találhatnak az oldalunkon előforduló idegen kifejezésekről.

 

Nőgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • HPV-teszt negativitás esetén HPV elleni védő oltás javasolt.(az oltás-sorozat alatt, 6 hónapig kerülendő a partner-váltás)

Kezelés

  • ASC-US vagy LSIL citológia mellett magas rizikójú HPV-fertőzés esetén vényköteles tablettás immunerősítő terápia:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül
    • 6 hónap múlva kontroll vizsgálatok: citológia, HPV-teszt
  • ASC-H, HSIL citológia esetén kisműtét (konizáció) javasolt. 2-3 hónap múlva OEP támogatással (ingyen) elvégzendő HPV-teszt pozitivitás esetén vényköteles tablettás immunerősítő kezelés ajánlott:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül.
 

Diagnosztika

  • Rákszűrés évente.
  • ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL citológia esetén HPV-teszt
Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2010-06-15

Tisztelt Doktornő!

32 éves nő vagyok, két gyermek édesanyja. Két évvel ezelőtt HPV high risk-re diagnosztizáltak, a számát pontosan nem tudom. Akkor P3 volt az eredményem, ismétlés után már normál P2, tavaly ismét P2, most pedig kétszer P3 és CIN1 szerepelt a papíron. Orvosom conisatiot javasol, immunerősítő kúrát sosem kaptam. Kérdéseim a következők:
a párommal óvszert kellene használjunk a ping-pong fertőzés miatt? Ez nem úgy van, ha már egyszer megfertőződött valaki, akkor az a szervezetben marad?? Az orvos szerint ez elég gyakori a nőknél, nem kell megijedni, én azonban mégis félek (főként, hogy hipochondriában szenvedek) hogy a conisatio során valami sokkal durvább derül ki. Úgy hallottam a fogamzásgátló is hajlamosít a dysplasiára, sajnos én 16 éve szedem:( Mi a teendő? Igyekszem nem túlzottan megijedni, hiszen a családban volt már P4 is és azóta teljesen gyógyultnak tekinthető a nővérem, de a bizonytalanság a legrosszabb! Valamint igaz az, hogy a HPV a gégerák kialakulásában is felelős? Elképzelhető, hogy egy időben alakul ki a két helyen?
Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Krisztina

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

CIN1 mellett nem javaslunk konizációt, hanem kimutatott high risk HPV mellett egy 6 hónapos immunerősítő kezelést ajánlunk. Az óvszert javasolnám védekezési stratégiának innentól fogva. 1. Mert véd a ping-pong fertőzéstől. 2. Mert nagyon régóta szedi az antibabyt.
A HPV okozhat gégrákot, de dohányzással, rossz szájhigéniával és tömény alkohol fogyasztással fűszerezve. Ön gondolom, egyiket sem vallja magáénak. Ritkán alakul ki 2 rák egy helye. De nem az Ön esetében (32 éves, nő).
Ha jó a citológiai labor, aki a kenet eredmémyét adta (CIN1), akkor nyugodtan várjon, és vágjon bele egy immunerősítő kúrába, hogy a vírustól megszabaduljon és elkerülje a műtétet. De az óvszer mindeképp kell, ha szexuélis életet él.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-06-14

Tisztelt Doktornő!

Kezelőorvosom 2009. januárban vette észre a citológiai eredményemből, hogy valami nincs rendben. Azóta folyamatosan járok szűrővizsgálatra, fél évnél sűrűbben. A legutolsó eredményem erős P3-as (CIN 2) lett. A HPV tipizálás is megtörtént (múlt héten), melynek eredménye 16 és 58 és ha még ez nem elég, clamydia-t is találtak.(utóbbira kaptam Summamed-et)
Legközelebb augusztusban kell felkeressem az orvost egy újabb szűrésre és clamydia tesztre. Viszont semmiféle gyógyszeres kezelést nem írt fel, csupán közölte, hogy ősszel valószinüleg egy kisműtét szükséges.
Szeretném kérni szíves véleményezését esetemben.
Köszönettel: Detti

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Ezerrel kellene szednie az immunerősítőt, hogy elkerülje a műtétet! Vagy akkor tényleg meg kellene konizálni. A chlamydiat majd meggyógyítja a Sumamed (de 2X3 napos kúra kell belőle), ha nem akkor van alternatív antibiotikum. De a HPV-vel nem érdemes várakozni. Tehát vagy immunerősítő vagy konizáció. Kérem, írja meg a korát, mert nagyban függ a terápia tőle.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Doktornő!

Köszönöm gyors válaszát! 26 éves vagyok. Sajnos az orvosom semmiféle immunerősítőt nem írt fel, sőt erre a rákszűrés eredményemre is úgy kérdeztem rá. A Summamedből pedig 1x2 tablettát kaptam a párommal együtt. Ezt már be is vettük. Nagyon sok féle immunerősítőről olvastam (ezüst kolloid, Flavin7, Echinace oldat, Béres csepp, stb...) de sajnos egyiket sem javasolta az orvos és más egyebet sem. Nem tudom, hogy mi ezekről a véleménye?
Azóta felkerestem egy homeopátiával gyógyító szakembert és most 2 hónapos Candida gomba kúrát kezdtem meg a párommal. A Doktornő min. 90%-os gyógyulást mondott az elmúlt 20 éves tapasztalatából adódóan. Utána mindenképpen csináltatok rákszűrést, hiszen pont mire lejár a kúra addigra rendelt vissza az orvosom. (aug.)




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Sajnos a homeopathiás készítményeket nem ismerem, ezért véleményt sem alkotok róluk.
Ez a Candida kúra nem tudom miből áll, de én ezekben nem hiszek (privát véleményem). És a Candida kúrára azt mondták, hogy az jó a HPV ellen is?
A kora miatt még lehet várni a műtéttel, de tablettás immunerősítővel felgyorsíthatná a folyamatokat: citológiai javulás, műtét elkerülése,HPV-től való megszabadulás.
Az óvszeres védekezés is segítheti a gyógyulást, mert a ping-pong fertőzéstől véd.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

Nos, a homeopátiás candida kúra lényege a cukor, a liszt (és még pár dolog) teljes kizárása az étrendből, hiszen ezek igen jó táptalajt adnak a gombáknak. Ha ezek elpusztulnak az immunrendszer "látni" fogja a vírust, így azt a fehérvérsejtek egyszerűen "megeszik". Még az elején vagyok, de most ebben is bíznom kell, mielőtt a műtétre adom magam a kezelőorvosom szerint.
Esetleg milyen immunerősítőt tudna nekem ajánlani?

Köszönettel




Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Normális esetben nincs bennünk gomba. Önnél, ahogy látom a hüvelyben sem mutattak ki ilyen fertőzést, csak HPV-t és chlamydiát. Ezért nem értem a Candida kúra indikációját. Biztos fog fogyni egy kicsit, mert a szénhidrát megvonás ezzel jár.
Az Immunerősítőt pedig szednie kellene: Isoprinosine 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6 X ismételni, közben a 3. hónapban kontroll (citológia).
Remélem, még nem késtem el a válasszal.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!

A gomba mindenkiben benne van (én így tudom) és ez immungyengeség miatt szaporodhat el. Természetes gombák mindenkiben vannak, mert ezek kellenek is, hogy legyenek. Viszont nálam valószínűleg ezek elszaporodtak. Lassan véget ér a kúrám és utána megyek nőgyógyászhoz. Időközben másnál is voltam a leleteimmel, aki szintén nem tanácsolt immunerősítést, hanem állandó 3 havonkénti megfigyelést. Amint lesz új eredményem, írok, hogy megosszam a tapasztalaim.

Üdvözlettel




Válasz:


Kedves Doktornő!

Ahogy korábban írtam, most jelentkezem. Augusztus közepén voltam ismét nőgyógyásznál, sajnos az eredményem ugyanaz lett mint a multkor, P3 ASC-H. A kúra valószínűleg rövid volt. (a tényleges nem 2 hónapos, hanem 4.) Természetgyógyászom szerint, valószinüleg kevés volt az idő, hogy az immunrendszerem megerősödjön. Tegnapi napon voltam konzultáción az orvosomnál aki most a műtétet javasolta, október 6-án fogja elvégezni. Azt mondta, mivel elég hosszú ideje (2009. január óta) "figyeljük", most már elég sok eredmény azt mutatja, hogy itt az idő. Nem tudom, hogy az Ön által korábban javasolt immunerősítőt volna-e most értelme elkezdeni szedni és hogy az segítene esetleg (addig) valamiben. Szeretném kérdezni, hogy ezt a kisműtétet ma már lézerrel csinálják-e vagy kimetszéssel? És hogy szedhetem-e a fogamzásgátlót ezalatt az idő alatt?
Megtisztelő válaszát és véleményét a helyzetről előre is köszönöm.




Kérdés:

2010-06-14

Tisztelt Doktornő!
Konizációt végeztek rajtam 1 hónappal ezelőtt,mer HPV-m volt.
A doktorúr azt mondta,hogy az előző kapcsolatomból hoztam magammal.Kérdezném,hogy akkor a mostani páromnak átadhattam?Neki is el kell mennie szűrésre azt tudom, de azt sehol se írják,hogy a férfiaknál ilyenkor mi a teendő?Mer mindenhol azt olvasom csak,hogy menjenek el a szűrésre.
Ő nekik is gyógyszert fognak felírni, vagy elég ha az immunrendszerüket erősítik?Ha ő netán hordozó, akkor a vírus mindig a szervezetébe marad és akkor engem visszafertőz állandóan?
Szóval nekik mi a teendő, ha netán pozitív lesz az eredmény?
Így már soha nem lehetünk óvszer nélkül együtt?Nemsokára babát szeretnénk.
Mer most,hogy nincs már bennem, így nem szeretném,hogy ismét megkapjam.
Ön milyen tanácsokat ad?
Mindketten hűségesek vagyunk.
Köszönettel:
Ivett

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Igen, hordozhatja a jelenlegi partnere a vírust. Tehát mielőtt újra elkezdenék a szexuális életüket (az Ön kontroll HPV-tesztje után), neki is kell egy HPV-vizsgálatot végezni (a HPV-Centrumok ablaknál találnak férfi szűrő pontokat). Ha Önnek a műtét utáni HPV tesztje (6-12 hét múlva) negatív lesz, akkor sikeres volt a műtét. Ha pozitív, akkor immunerősítőt kell szednie, és Ön továbbra is hordozó.
Amíg bármelyikük pozitív, addig kell az óvszeres védekezést alkalmazni. A babaprojektet utána javaslom csak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-06-13

Tisztelt doktornő!35éves vagyok és a cytológia eredményem p3 lett,HPV,Gardnerella vag.diagnózissal.KlionD100 lett felirva kezelésnek.Ez mellé még társul vashiány is.Enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio LSIL.Kóros neoplasticus hámelváltozás.2008 óta extrém mensessel kezeltek gyógykaparás és injekció kúrával.Az akkori leletem negatív volt. A következő vizsgálat még messze van szeretnék megnyugodni addig is,de nem megy.Várom mielőbbi megnyugtató válaszát. Tisztelettel Ági!

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Lehet, hogy az LSIL a gardanella fertőzés kúrája után javulni fog, gyógyulhat. Ha a következő vizsgálatkor a Gardanella már negaítv lesz, de az LSIL még marad, akkor egy HPV-teszt elvégzését javaslom. LSIL és magas kockázatú HPV mellé egy fél éves immunerősítő kezelést szoktunk ajánlani. Tehát mindenre vamn megoldás, nyugodjon meg!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-06-12

Jó napot..
Hpv eredményem megjött, eredménye HR 59 típusú.. az orvosom csak annyit írt, hogy magas kockázatú vírus, immunerősítés javasolt.közel 2 éve nem jó az eredményem, elkeseredett vagyok.. Számomra hihetetlennek tünik hogy más modja nincs a javulásnak.. /kb 4-5 hónapig kuraszerüen szedtem az isoprinosi-t, 2-2hét../ Nagyon köszönöm segítségét..#

Kérdés:

2010-06-12

Kedves Erika!

Olvastam az esetedet, amit leírtál és hasonló cipőben járok én is. Orvos váltáson és hasonló aggodalmakon vagyok túl, mint Te. Szeretném kipróbálni azt, amit Te is csináltál, mert műtétet semmiképpen sem akarok. Azt megkérdezhetem, hogy a propoliszt Te tabletta vagy csepp formájában szedted-e. És az a dolhay-i kancatejes irrigáló hol szerezhető be?
Válaszodat előre is köszönöm: Adrienn

Kérdés:

2010-06-12

Kedves doktornő. Hpv vel kezeltek aztán gyógyszeres kezelés után jobb lett rákszűrés eredményem. már szemölcs nem is jön ki újabb. Ez a része eddig okés. Viszont múlthéten úgy begörcsöltek petefészkeim és méhem hogy bevásárlóközpont közepén lekellett gugolnom annyira fájt. És a melleimből egyszer tejfehér valamik folytak ez is múlthéten.de kicsit sűrűbb álagú vot. de azóta se. Ön szerint mik lehetnek ezek??? nőgyógyászhoz augusztus elején kell mennem de ha ezek problémák lehetnek akkor felkell keresnem hamarabb. Válaszát előre is köszönöm. Alida

Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Azonnal keresse fel a nőgyógyászát!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt doktornő. Azóta voltam nőgyógyásznál problémával. Szerinte nem kell aggódnom nincs semmi. Bár furcsálom. Azt hittem legalább egy UHra elküld de semmi. szerintem nem normális így begörcsöli és még méhem is. Mégcsak peteérés se lehetett mert a menszesem után 4nappal jött a görcs.A mellemből a folyás azóta is van bár már nem fehér inkább sárgás . Tisztelettel: Alida



Kérdés:

2010-06-11

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm az összes segítségét, amit eddig is adott.
Még lenne néhány kérdésem, ezért írok újra.

Mellékelem az előző levelezésünket is:
2010-06-02

Kedves Doktornő!

Korábban váltottunk néhány levelet. Megcsináltattam a HPV tipizálást, melynek eredménye HPV DNS (-). Nagyon örülök az eredményemnek. 34 éves vagyok. Ön szerint van értelme beadatni a védőoltást? A tipizálás alapján volt valaha bennem HPV? Ha a hüvelyi stb. kenetből vett minta negatív, a szájból vett is az lehet? Vagy az lehet pozitív? Azt ugyanis nem csináltattam meg, nőgyógyászom szerint nem is kell, mert ha a szervezetben valahol van HPV, akkor mindenhol.

Várom válaszát.

Köszönettel: Nóra
Válasz:


Kedves Nóra!
A szájban ott lehet a HPV mindentől függetlenül, de ott sok minden él...
Örülök, hogy negatív, és ha úgy érzi, hogy nem monogám a szexuális élete, vagy a partneréé, akkor kérje az oltást. Monogámiánál viszont kis esély van a fertőződésre, ezért nem feltétlen ajánlott az extra védekezés (azaz az oltás).
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.


Tehát új kérdésem a következő:
Én logikai alapon próbálom kikövetkeztetni, hogy lehet-e HPV-m a számban. A méhnyaknál stb. nincs, ezt igazolta a teszt. Viszont ha ott negatív, akkor a számban is, mivel csak azokkal a partnerekkel voltam így, akikkel óvszer nélkül is együtt voltam. Kb. 2-2,5 éve nem volt nemi kapcsolatom, kivéve új partneremet, aki 10-12 éve nem volt nővel. Előttem csak a neje volt az életében. Vele csak orális szex volt részemről.
Rajta kívül nincs más az életemben és nem is lesz, mert nagyon jól megvagyunk. Tavaly óta vagyok vele.

Lehet, hogy túlaggódom ezt a HPV dolgot?
Igen, én is úgy érzem, hogy szükségtelen az oltás.

Köszönettel, minden jót kívánva: Nóra

Válasz:


Kedves Nóra!
Teljesen jó a gondolkodása. A biológia azonban néha megtréfál minket, hisz az nem mindig tartja be a matematika szabályait.
Kb 70%, hogy a leírtak alapján nincs a szájában semmi. Ez a történetükből következik. De ez csak akkor lesz 95% (ez a teszt érzékenysége), ha az új partner péniszét megvizsgálják, no és az Ön száját. De én ezt nem aggódnám túl annyira. Hisz szexről szól az élet, és a HPV velünk él évezredek óta. Mi nők pedig nem ebben halunk meg többnyire.
A monogám házaspároknál/pároknál (több, mint 2 év együttlét után) a vírus még, ha be is "került" a kapcsolatba, szépen eltűnik. Ehhez kell a hűség és a jó immunrendszer (jót örökölve a szülőktől, és csak kicsi vagy semmi stressz
és dohányzás).
Sok boldogságot kívánok!
Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-06-10

Tisztelt Doktornő!

52 éves férfi vagyok
Párommal körülbelül 11 éve együtt vagyunk.
Nem használtunk óvszert és néha orális szex is előfordult. Kiderült most januárban a párom viszonyt kezdett egy másik partnerrel.(kapcsolatunk elhidegült)
Partnerem elment rákszűrésre és kiderült
rögtön műtétre van szüksége.
Nekem nem volt másik nemi kapcsolatom kb
3-4 éve. Kérdésem megfertőzhetett-e a partnerem HPV vírussal?
Az új partner okozhatta-e a fertőzést?
Lehettem-e én vírús hordózó?
Jelenleg semmiféle változást nem észlelek
magamon. Mi a további teendőm az egészségem megőrzése érdekében?

Várom válaszát
tisztelettel

Válasz:


Kedves 52 éves férfi!
Mindegyik kérdésére a válaszom IGEN.
A férfiak általában tünetmentesek, és nem is betegszenek meg. Az óvszer használaton túl több okosságot nem tudok tanácsolni, ha újra partnere lesz. Amennyiben őt védeni szeretné, akkor az új kapcsolata előtt elmegy egy HPV-vizsgálatra és kér egy tipizálást (fent, ha a HPV-Cenrtumok ablakot megnyitja, ott megtalálja a kék pöttyöknél a férfi szűrő központokat). Amíg nem lesz negatív a teszt addig condom használat javasolt (minimum 6 hónap), ha negatív lesz, akkor nincs teendő.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zs.




Kérdés:

2010-06-10

Kedves Doktornő!
4 hete végeztek hidegkés conisatio +fr. abrasio-t nálam, a mai nappal pedig megkaptam a szövettan eredményemet. Nem vagyok nagyon megnyugtatva...
Mikro leírás: A portio conisatumban a squammocolumnaris átmenet területén egy relative rövidebb szakaszon elsősorban a bal superior quadransban a hám súlyos fokú dysplasiáját ismerhetjük fel. Érésükben elmaradott hámsejtek láthatók, melyek a hám egészét érintik. A magok megnagyobbodottak, hyperchromak, de a sejtek orientáltak. Midössze egy-egy területen látható, hogy a sejtek desorientálttá váltak, a polymorphia fokozott, itt már carcinoma in situról beszélhetünk. Ezen anyagból számos sorozatmetszetet készítettünk, melyek alapján az elváltozás a basalmembranon túl nem terjed túl. Azonban több metszetben a mélységi resectios vonal területét megközelíti-pontosan nem ítélhező meg, hogy épben történt-e eltávolításra.Fentiek mellett HPV infectio jelei is láthatók.
Kórszövettan dg.:
I.-HSIL (CIN III)egy területen carcinoma in situ súlyossággal. A mélységi resectios vonalról nyilatkozni nem tudunk, de több helyütt az elváltozás eléri a mélységi resectios vonalat.
II.- III.- Szoros cytológiai kontroll, esetlegesen mélyebb conisatio elvégzése javasolt.
Kérdésem: Ön szerint is elegendő a szoros kontroll vizsgálat? 3 hónap múlva kell újabb rákszűrésre mennem, aztán megint 3 hónap múlva.Biztos ez a helyes? Honnan fog kiderülni nincs-e még "rossz"rész és valóban épben került-e eltávolításra?
Nagyon várom mielőbbi válaszát, hogy meg tudjak nyugodni.
Köszönette
Kné T. Éva

Válasz:


Kedves Éva!
Én ez esetben egy újabb műtétet javasolnék. Mert ezt a konizációt épp jókor végezték, és sajnos még maradt bent beteg szövet.
Javasolnék egy fél éves immunerősítő kezelést is a vírusraktárak eltűntetése céljából már az újabb műtét előtt elkezdve. Isoprinosine tablettából 3X2 naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Zsuzsanna!
Köszönöm gyors válaszát, azon leszek, hogy kerítsek egy másik orvost és kikérjem az Ő véleményét is, mert a jelenlegi orvosom nem tanácsolja az újabb műtétet én pedig hasonlóan azt gondolom amit Ön is tanácsolt.
Köszönettel
Kné T.Éva




Kérdés:

2010-06-07

Kedves Doktornő!

Egy hete HPV 16 lett a víruseredményem.
Előzménye: 2000. körül genitális szemölcsök, ami "ki lett égetve", azóta nem is jeletkezett.2009. február P3 citológia,2009. április P2, méhszájseb és borsónyi polip a méhszájon, 2009. április 12. polip műtét, 2009. október P2 cito, 2009. november méhszájseb fagyasztása, 2010. április AGC-NOS citológia eredmény, ezt követően negatív bakteriológia, és HPV 16 a nyakcsatornában. A kezelőorvosom Isoprinosine-t írt fel (500mg, napi 3X2 két hónapon keresztül), és próbált megnyugtatani, csak minél többet olvasok erről, annál nyugtalanabb leszek.
Eldöntöttem, hogy legyőzöm, csak bizonytalan vagyok abban, hogy a gumióvszer védelmet nyújt-e a férjemnek és egy esetleges oda-vissza fertőzéstől. Emelett gerincsérvem van, ami miatt heti többszöri úszás szükséges, de április óta nem merek vízbe menni. Úszáskor mindig használtam kisméretű tampont, Canestennel bekenve, de a HPV eredmény visszatart az úszástól, pedig nagy szükségem lenne rá.
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Hajnalka

Válasz:


Kedves Hajnalka!
Volt már mindenhez "szerencséje", sajnos. Óvszert sokat kellett volna használnia a leírtak alapján. Most mindenképp tegye! És, ha tanácsolhatom, akkor az Isoprinosinet 2 hetes ciklusokban, de 6 hónapig szedje. 3X2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételve. A korát nem írta le. De ha fiatal, nem dohányzik, egyéb betegsége a gerincsérven túl nincs, és nem stresszes, akkor nagy esély van a gyógyulásra.
És szerintem nyugodtan úszhat, tampon nélkül!
Viszont fontos: 3 havonta szigorúan kell egy citológiai kontroll!!!!
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zs.




Válasz:


Kedves Doktornő!
a koromat elfelejtettem leírni, 36 éves vagyok, és a munkám elég stersszes sajnos. Írta, hogy gumióvszert "sokat"kellett volna használnom. POnt ez az,amit nem értek, mert ugyanaz a partanerem 10 éve (a férjem) és mindig, állandó jelleggel óvszert használtunk és használunk (nem szedhetek gyógyszert), ezért van az, hogy fogalmam sincs, ezt a sok mindent honnan szedtem össze.És ezen felül minden tisztasági szabályt betartok, talán már túlságosan is. És pont ez okoz nekem gondot, mert nem tudom kideríteni az okát, hogy miondez honnan ered.
Köszönöm, hogy válaszolt nekem.
Üdvözlettel: Hajnalka




      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
2009.