Információs oldal a HPV-vírusról

HPV orvos válaszol


Kérjük segítse munkánkat, hogy mi is segíthessünk!

Amennyiben hasznosnak találja oldalunkat, biztosítjuk Önnek, hogy adományával működését támogassa. Kérjük, lehetőségeihez képest utaljon egy jelképes összeget (500, 1000, 2000 Ft) az alábbi számlaszámra:

10700718-48516709-51100005

Admányozzon oldalunknak !

 

 

 

  

 

Kedves Érdeklődők!

Az orvos válaszol rész a doktornő elfoglaltsága miatt jelenleg nem üzemel.

Megértésüket köszönük.

Üdvözlettel: HPV-Centrumok

  


Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nőgyógyászati kisszótárunkat! Szótárunkban magyarázatokat találhatnak az oldalunkon előforduló idegen kifejezésekről.

 

Nőgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • HPV-teszt negativitás esetén HPV elleni védő oltás javasolt.(az oltás-sorozat alatt, 6 hónapig kerülendő a partner-váltás)

Kezelés

  • ASC-US vagy LSIL citológia mellett magas rizikójú HPV-fertőzés esetén vényköteles tablettás immunerősítő terápia:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül
    • 6 hónap múlva kontroll vizsgálatok: citológia, HPV-teszt
  • ASC-H, HSIL citológia esetén kisműtét (konizáció) javasolt. 2-3 hónap múlva OEP támogatással (ingyen) elvégzendő HPV-teszt pozitivitás esetén vényköteles tablettás immunerősítő kezelés ajánlott:
    • 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, 6 hónapon keresztül.
 

Diagnosztika

  • Rákszűrés évente.
  • ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL citológia esetén HPV-teszt
Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2010-11-11

Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja p3 lett a rákszűrés eredménye. Mai nap folyamán levették és elküldték a szövetmintát HPV vírus vizsgálatra is. Mivel a rákszűréskor nem volt ilyen tesztem, de az eredményen LSIL HPV is meg volt jelölve, lehet hogy negatív lesz a tesztem. Megköszönöm válaszát: Kis Istvánné.

Válasz:


Kedves Kis Istvánné!
80%-ban ilyenkor pozitív a HPV-teszt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-10

Kedves Doktornő!

Mostanáig az összes szexuális kapcsolataim kizárólag csak óvszerrel történtek.
Viszont az egyik nap véletlenül ugyanazt a törülkozőt használtam, amit a barátom használt egy pillanattal azelőtt.

A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg a barátomnak HPV-je van, ez a fentebb leírt körülmények között legfeljebb a külső nemi szervemet fertőzhette meg?

Vagy pedig a HPV vírus a hüvely bejáratából bármikor képes feljutni (spontán módon) a méhnyakra is?

Vagy pedig, egy másik variáns: ha a HPV vírus a hüvely bejáratához került (a közös törülköző használata esetén), és kb. 10 óra elteltével szexuális aktusban vettem részt (óvszerrel), akkor az óvszer esetleg "bevihette" a vírust mélyebbre, egészen a méhnyakig?

Bocsánat a sok részletes kérdés miatt, de az Interneten olvastam (különféle Internet-oldalakon), hogy sokkal gyakoribb a méhnyak rák, mint példaul a hüvely rák, vagy a szeméremtest rák. Ezért jobban félek a méhnyak ráktól, mint az utóbbi kettőtől.

Hálás köszönettel,
Edith

Válasz:


Kedves Edith!
Minden kérdésére a válaszom: igen.
Viszont van egy immunrendszerünk (fertőződés után meggyógyulunk), meg lehet jó hámunk (zárt kapu a HPV-nek), így azért nem rögtön fertőződünk meg HPV-vel. Főleg, hogy nem tudjuk, hogy a partner valóban fertőzött-e.
Az igaz, hogy a HPV komolyan fertőzőképes egy szexuális aktus közben (amikor is lehetnek hámsérülések).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-09

Kedves Doktornő!

Még nem vagyok összes leletem birtokában, de amíg meglesznek muszáj választ kapnom kérdéseimre különben bedilizek. Ne haragudjon, hogy rabolom idejét, de sorstársaimnak adott válaszaiból úgy érzem Ön erre a legalkalmasabb.
2007 decemberében conisatios műtétem volt 2xP3, CIN III (Leukoplakia port. ut./Displasia epith. Port. u.) miatt. Azóta megfelelően jártam onkológiai vizsgálatra mindeddig P2 cytológiai eredményem volt, ép hámmal fedett conisált portio., panaszom és szemmel látható hámsérülésem nincs. A napokban kaptam meg legutóbbi vizsgálatomat, ami ASCUS P3 HPV gyanúval. A HPV DNS teszt eredményem csak 10 nap múlva lesz. Az alábbi aggodalmaimban kérem segítségét, mert szeretném megtudni ismételt rossz eredményemnek az okát.
• Ilyen eredményeknél már rákra kell gondolni?
• Hogyan lehet megtudni, hogy újra fertőződtem, vagy a 2007-es kimetszés nem volt tökéletes?
• Tegyük fel, hogy a párom fertőzött meg, belőle hogyan lehet eltávolítani a HPV-t ha nem gyógyítható, hogy ne fertőződjek újra?
• 2007-ben nem végeztek HPV tesztet, most, hogy ez nálam már újrafertőzöttség van-e arra esélyem, hogy valamelyik jobb fajtáját hordozom magamban?
• Doktorom azt mondta, hogy ha magas rizikófaktorú HPV-t diagnosztizálnak, úgy újabb conisátiót kell végezni. Kérdésem az, hogy abban az esetben is, ha elváltozás a hámban nem látható??? Hány conicáziós műtétet lehet végezni a méhnyakon??
• Mániákus tisztálkodó vagyok, naponta csinálok hüvelyöblítést, s minden másnap gyógyszertárból vásárolt tejsavval, elképzelhető-e az, hogy ez által felborítom a hüvely PH-át és ezért nem tud kellőképpen védekezni a HPV ellen?
• Utolsó kérdésem, hogy van-e arra mód és esélyem, hogy felépüljek, vagy pedig arra kell számítanom, hogy 3 évente faragnak majd mindig belőlem egy kicsit?
Válaszát előre is hálásan köszönöm!!!
Judit

Válasz:


Kedves Judit!
A 2007-es műtétje után is maradhatott vírus a szervezetében, de kaphatta egy új/régi partnertől is a jelnelegi fertőzést. Bár, amíg nincs meg a HPV-teszt eredménye, addig nem okos dolog előre ezen gondolkozni.
Az ASC-US-t 50%-ban okozhatja HPV, a többit valamilyen gyulladás. Tehát most egy 50%-ról beszélünk.
Ha magas rizikójú HPV-t mutatnak majd ki, akkor a javaslatom.
1. ASC-US-t nem operálunk, kivéve, ha ez már 2 éve fennáll és ugyanaz a HPV kimutatható ki vele.
2. ASC-US és HPV esetén egy 6 hónapos tablettás immunerősítő kúra javasolt, óvszeres védekezés mellett szigorúan (vagy no sex). Ez, ha 1 típust mutatnak ki, akkor kb 80%-ban gyógyulást okoz. Többszörös fertőzöttség esetén szükséges lehet még 3 hónappal meghosszabbítani a kezelést.
3. Még szülni vágyó nőknél is megfontolandó a konizáció. természetesen vannak abszolút indikációk.
4. A műtéti megoldás függ a nő korától is.
Válaszaim a kérdéseire:
Ilyen eredményeknél már rákra kell gondolni?
Egyáltalán nem. Ez csak egy nagyon kezdeti állapot. És nem is biztos, hogy rák előtti állapotról beszélünk.
• Hogyan lehet megtudni, hogy újra fertőződtem, vagy a 2007-es kimetszés nem volt tökéletes?
• Tegyük fel, hogy a párom fertőzött meg, belőle hogyan lehet eltávolítani a HPV-t ha nem gyógyítható, hogy ne fertőződjek újra?
• 2007-ben nem végeztek HPV tesztet, most, hogy ez nálam már újrafertőzöttség van-e arra esélyem, hogy valamelyik jobb fajtáját hordozom magamban?
• Doktorom azt mondta, hogy ha magas rizikófaktorú HPV-t diagnosztizálnak, úgy újabb conisátiót kell végezni. Kérdésem az, hogy abban az esetben is, ha elváltozás a hámban nem látható??? Hány conicáziós műtétet lehet végezni a méhnyakon??
• Mániákus tisztálkodó vagyok, naponta csinálok hüvelyöblítést, s minden másnap gyógyszertárból vásárolt tejsavval, elképzelhető-e az, hogy ez által felborítom a hüvely PH-át és ezért nem tud kellőképpen védekezni a HPV ellen?
• Utolsó kérdésem, hogy van-e arra mód és esélyem, hogy felépüljek, vagy pedig arra kell számítanom, hogy 3 évente faragnak majd mindig belőlem egy kicsit?

Sajnos nem tudjuk, hogy melyik vírussal fertőződött 2007. És a mostanit sem tudjuk még. Nem tudjuk így, hogy jobb vagy rosszabbról van-e szó.




Válasz:


Válaszaim a kérdéseire:
Ilyen eredményeknél már rákra kell gondolni?
NEM. MOST MÉG AZT SEM TUDJUK, HOGY EZ EGYÁLTALÁN RÁKELŐTTI ÁLLAPOT-E. LEHET, HOGY CSAK EGY GYULLADÁS.
• Hogyan lehet megtudni, hogy újra fertőződtem, vagy a 2007-es kimetszés nem volt tökéletes?
MIVEL NEM VOLT AKKOR TESZTJE, ÍGY EZT NEM LEHET MEGMONDANI.
• Tegyük fel, hogy a párom fertőzött meg, belőle hogyan lehet eltávolítani a HPV-t ha nem gyógyítható, hogy ne fertőződjek újra?
HPV-TESZTELNI KELLEN ŐT IS, HOGY HORDOZÓ-E MÉG. LEHET, HOGY Ő MÁR GYÓGYULT. DE AZ IS LEHET, HOGY VANNAK RAJTA MIKROSZKÓPOS ELVÁLTOZÁSOK. A HPV-CENTRUMOK ABLAKNÁL A FÉRFI SZŰRŐCENTRUMOKAT AJÁNLOM FIGYELMÜKBE.
• 2007-ben nem végeztek HPV tesztet, most, hogy ez nálam már újrafertőzöttség van-e arra esélyem, hogy valamelyik jobb fajtáját hordozom magamban?
EZT TESZT HIÁNYÁBAN NEM TUDJUK MEGMONDANI.
• Doktorom azt mondta, hogy ha magas rizikófaktorú HPV-t diagnosztizálnak, úgy újabb conisátiót kell végezni. Kérdésem az, hogy abban az esetben is, ha elváltozás a hámban nem látható??? Hány conicáziós műtétet lehet végezni a méhnyakon??
ASC-UST-T AHOGY MÁR ÍRTAM NEM KONZÁLUNK. ÉS NEM JÓ, CSKA INDOKOLT ESETBEN ÚJABB MŰTÉTET VÉGEZNI A MÉHNYAKON. PERSZE EZT LEHETNE TÖBBSZÖR, DE AZ ÖN ESETÉBEN EZ MOST NEM TŰNIK INDOKOLTNAK.
• Mániákus tisztálkodó vagyok, naponta csinálok hüvelyöblítést, s minden másnap gyógyszertárból vásárolt tejsavval,
A HÜVELY EGY ÖNTISZTULÓ SZERV. NEM JAVASOLT AZ INDOKLÁS NÉLKÜLI MOSÁSA. SOK BETEGSÉGET LEHET EZZEL FELVINNI ODA...
elképzelhető-e az, hogy ez által felborítom a hüvely PH-át és ezért nem tud kellőképpen védekezni a HPV ellen?
A HÜVELY PH-T NEM HISZEM, HOGY FELBORÍTJA.
• Utolsó kérdésem, hogy van-e arra mód és esélyem, hogy felépüljek, vagy pedig arra kell számítanom, hogy 3 évente faragnak majd mindig belőlem egy kicsit?
NEM KELL 3 ÉVENTE FARAGNI A MÉHNYAKBÓL, REMÉLJÜK. AZ ÖN DIAGNÓZISA NEM INDOKOLJA MOST AZ ÚJABB MŰTÉTET. HA MAGAS RIZIKÓJÚ HPV-T MUTATNAK MAJD KI, AKKOR EGY IMMUNERŐSÍTŐ KÚRA, ÓVSZERES VÉDEKEZÉS ÉS A PARTNER VIZSGÁLATA SEGÍTHET LEGYŐZNI A BETEGSÉGET.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornő!
Nagyon vártam válaszát és hálásan köszönöm, fontos információk ezek, amelyeket szakrendelésen nem lehet megbeszélni egy orvossal.
És, ha már a kisujját nyújtotta, engedje meg, hogy kérdezzek még, mert közben megérkezett a HPV teszt eredmény, ami sajnos 18-as és 35-ös, ASCUS P3-mal társítva. Előzőleg elfelejtettem írni, 40 éves vagyok, egy gyermekem van, s bár nem tudom, hogyan alakul a helyzetem, de a jelenlegi álláspontom szerint nem kívánok szülni.
Felháborít, hogy 2007-ben a műtétem után nem végezték el a HPV tesztet, sőt fel sem ajánlották. Ezek után úgy szeretnék orvoshoz menni, hogy az Ön segítségével tudjam mi a teendőm.
Most, hogy tudjuk, melyik vírussal vagyok fertőzött, gondolom Ön is pontosabban tud véleményt mondani. Kérem, írja meg javaslatát, hogy műtét, vagy immunrendszer erősítés lenne a célszerűbb? Az orvossal még nem beszéltem, de az asszisztensnő, aki a teszt eredményéről is tájékoztatott már konzultált vele, és elmondta, hogy műteni akar.

Amennyiben a 6 hónapos immunrendszer erősítésben döntök, és nem hozza meg a kedvező eredményt, az a 6 hónapos csúszás mit okozhat, mennyiben rontja a műtét sikerességét?

A páromnak is megcsináltatjuk a HPV tesztet, kérdésem az, hogy az urológián letudják-e venni a mintát, vagy valóban az a biztos, ha felkeres egy HPV centrumot? Tudnak-e itt vidéken megfelelő kezelést adni a számára? Bár, ha az én esetemből indulok ki, akkor... NEM! Az Ő kezelése miből állna?

Üdvözlettel és köszönettel: Judit






Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Judit!
A 6 hónapos immunerősítést javaslom, 3 hónapos kontroll citológiákkal. Fél év után HPV-teszt. Amennyiben a citológia rosszabbodást mutat (ASC-H, HSIL), akkor a műtétet el kell végezni. Ha HPV-teszt még pozitív fél év után (pl az egyik még megmarad), úgy 1 hónap szünettel még 3 hónapot kell szedni 2 hetes ciklusokban a gyógyszert. Majd 6 hónap múlva kontroll (citológia és HPV-teszt).
A partnert feltétlen megvizsgáltatnám. Nem urológián, ha lehetséges, hanem HPV-Centrumban. És kizárólag óvszeres szexuális együttlétet tanácsolok.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-09

Tisztelt Doktornő!
A barátomat condylomával kezelték,ecsetelőt kapott,már el is multak a szemölcsök.
11hónapja egyikünk sem volt mással(elméletileg),az orvosom 6hónapja vizsgált meg és nem volt akkor még semmi gond.
Gondolom menjek el az orvosomhoz,és ő csinál egy tesztet.
Annyi érdekelne,hogy mennyire aggódjak ezügyben.Elkaphattam tőle?És hogyan kezelik ezt a dolgot?
Meg még persze az is érdekelne,hogy ezt csak sexuális úton lehet e elkapni,vagy van bármilyen más módja is,lappanghatott e nála és csak most alakult ki?
Az immunerősítés segít?
Köszönöm

Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Ha nincsenek tünetei és a partnerének is elmúltak és nem újultak ki a szemölcsök, akkor nem érdemes HPV-tesztet csinálni.
Elkaphatta, de le is győzhette a vírusfertőzést.
Ezt legtöbbször szeexuális úton lehet elkapni, de közös törölköző, kozmetikai szőrtelenítés során is átvihető. A borotválás pedig meleg ágya az alacsony rizikójú HPV-infekciónak. Lappanghat is szervezetben, de ez a típus viszonylag hamar előjöhet.
Ne aggódjon. Ha még a párválasztás periodusában van, akkor mindeképp javasolom az óvszeres védekezést, ha fiatal (mert úgy tűnik nekem), akkor a HPV-elleni védőoltást (amennyiben HPV-negatív. Ehhez viszont kell egy teszt).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-08

Csilla vagyok az előbbi levelemhez írnám,hogy szültem 2006 ban.

Kérdés:

2010-11-08

Tisztelt Doktorno!!
Hpv tesztem 16 os lett!
Az orvosom most ugynevezett egetest akar elvegezn.Erdekelne,hogy miert ezt a modszert valasztotta az orvosom kezelesnek es mit is jelent pontosan ez az eredmeny?
Elore is koszonom valaszat!
Udvozlettel Krisztina!

Válasz:


Kedves Krisztina!
HPV 16-ot csak úgy nem égetünk!
Van Önön szemölcs? Vagy a rákszűrése nem normális (tehát van elváltozása)?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-08

Jó napot!Azzal a panaszal kerültem orvoshoz hogy a baloldalam folyamatossan szúrt.A vizsgálatra annyit mondtak lappangó vesekövem van,Majd visszamentem és mégegyszer megvizsgáltak és az eredményem ez lett. Kb 1 évell ezelőtt ezt az eredményt kaptam: (ASC-US)HPV és végeztek rajtam egy Laparoscopia műtétet.Majd utánna gyógyvizes fürdőt javasoltak meg gyógyszet írak ISOPRINOSINE ajánlottak és hogy most mennyek vissza vizsgálatra.De a balóldali szúrásom még a mai napig megvan és egyre jobban fáj.Néha elmúlik majd megint fáj.A párommal emiadt nem mindig tudunk együtt lenni.Mit tegyek?Tisztelettel Csilla Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:


Kedves Csilla!
Leveléből nem világos, hogy van veseköve vagy nincs?
Mert ASC-US+HPV-re nem laparoszkópizálnak.
És pontosan a bal oldalán milyen magasságban szúr? Elől, hátul vagy oldalt? Kisugárzik-e, és merre?
Hol járt nőgyógyászati vizsgálaton?
Várom válaszát, hogy tudjak érdemben segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Jó napot Doktornő!
Nincs már vesekövem csak akkor volt.A bal oldali szúrásom a csont résznélelöl és egy kicsit lejjebb is szúr.Ha megnyomon eléggé nyomásérzékeny.A fájdalmam kisugárzik egészen a hasam közepéig.De ha jobb oldalt nyomom meg akkor is a baloldalam az érzékeny elöl.A vizsgálat cegléden volt mert ceglédi vagyok.De szültem már 2006 ban simán.Mostanában napközben is érzem hogy szúr néha 1 2 napig érzem utánna szünet.Csilla cegléd




Válasz:


Kedves Csilla!
Nekem ebből úgy tűnik, hogy bal oldali kismedencei gyulladása lehet. De ezt így nagyon nehéz levelezésen keresztül megállapítani. Antibiotikum kezelés lenne ez esetben szükséges (pl Avelox 400mg 14 napig napi 1 tabletta).
De ez természetesen csak egy levelezésen keresztüli diagnózis. Jobb lenne, ha megvizsgálná egy jó szakorvos, és adna megfelelő kezelést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Jó napot Doktórnő!A héten kérek időpontot egy teljes kivizsgálásra a nőgyógyásztól és ha megérkeznek az eredmények jelzem.Köszönöm az eddigi segítségét.Csilla cegléd



Kérdés:

2010-11-08

Kedves Doktornő!28 éves vagyok és februárban volt konizációs műtétem (többszri p3 és hpv 16 miatt). Most szeptemberben voltam újabb rákszűrésen és az eredményem P2 lett, de a HPV eredményem HPV33. ez így mennyire súlyos?ilyenkor mi a további teendő?
lassan ,1 éven belül babát szeretnénk, de gondolom először a hpv33-t kéne kiiktatni.
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Kinga

Válasz:


Kedves Kinga!
A P3 mellett mi volt még a leletén, amire műtötték?
ASC-US, LSIL, HSIL, ASC-H vagy AGC? Ezt fontos lenne tudni.
A mostani HPV-je is magas rizikójú csoportba tartozik, ezért kontrollálni kell. De fontos lenne a parnerét is tesztelni HPV-re. Valószínűleg ő is hordozó, és visszafertőzhette Önt. A férfi-centrumok valamelyikét ajánlanám neki (itt a HPV-Centrumok ablaknál a kék pöttyök jelölik).
Óvszert javasolnék mindenképp a védekezésre most, amíg nem szeretnének babát.
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-08

TISZTELT DOKTORNŐ

ELŐZŐ LEVELET IS ÉN IRTAM-ÉS MÉG HPV-VEL IS FERTŐZŐTT VAGYOK,SAJNOS.
MOST FOGJÁK LEVENN
I HOGYMIJEN TIPUSÚ

MARRIANN

Válasz:


Milyen típusú HPV-t mutattak ki most a műtét után?
És milyen volt előtte?
Férjét megvizsgálták? Ő HPV-pozitív?
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-08

T.DOKTORNŐ
2010.08 ENYYHE CERVICALIS DYSPLASIA TALÁLTAK. A 16 HETES TERHESNÉL ISMÉTELTEN P3 CIN 1 CIT LELET.08.04PORTIÓBÓL SZÖVETTANI MINTAVÉTEL JAVASOLT. JA IGEN 39-ÉVES VAGYOK. A BABÁVAL ELVETÉLTM A MŰTÉT-UTÁN SAJNOS˘˘˘˘˘˘NEKEM VAN MÁR KÉT-KISLÁNYOM,ÉS EZ JÓ,,,,2010.8.04
-ÉN SZÖVETTANI LELET-DIAGNOZIS-DYSPLASIAS CERVICIS UTERI.CIN 2-3

LEGALÁBB 5 mm kiterjedésu,amélységi resectios szélt érintő dysplasiia igazolható,mely döntöen cin2 súlyosságú, egy pontban kimeríti cin3 kritériumát.

2010.010.07.megint műtétem volt.LLETZ FÉLE ESZKÖZZEL CONIATIÓTVÉGESZTEK.

Lelet-PSEUDOEPITHELIOMATOSUS HÁMHYPERPLASISA HEGES,LOBOS PORTIO FELSZIN.CIN3.EPITHELii planocellularis cervicis uteri,cervicalis intraglandularis terjedéssel.A súlyos dysplasiás hám az ign rövid szakadozott,nyakcsatorna szakasznak tartható területben látható,mely 1mm-re megközelití amélységi,proximális resectios síkot.koilocytoticus hámatypia..
EZ NAGYON ROSSZUL HANGZIK,MI-EZ,,,,
SZERETNÉK TANÁCSOT KÉRNI-NEKEM EZ OLYAN MTNT A VILLÁM CSAPÁS-MITKÉNA TENNEM..
TISZTELETTEL
MARIANN-VÁROM VÁLASZÁT...

Válasz:


Kedves Mariann!
Időben történt az 1. és 2. konizáció a szövettan és a mai protokollok szerint.
Most tudnunk kellene, hogy maradt-e bent HPV, ami kiújíthatja a betegséget.
Feladat: a következő citológiáig kerülni kellene a szexust és mintavételkor HPV tipizálást is kell végezni. Műtét után ez a vizsgálat ingyenes.
Ha jó a citológia és negatív a teszt, akkor a sebgyógyulás után lehet normális szexuális életet élni. Persze ehhez tudni kell, hogy a partner HPV negatív. Tehát egy teszt nála is indokolt volna.
Ha pozitív a HPV-teszt, akkor 6 hónapos immunerősítő kezelés indokolt a vírus eliminálása céljából, hogy a betegség ne recidiváljon. Ha bármelyikük HPV pozitív, akkor óvszert kell használni együttlétekkor (amíg negatívok nem lesznek).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-07


Tisztelt Doktornő!
Pár napja már kértem a segítségét, melyet meg is kaptam, ezzel kapcsolatban lenne még kérdésem! Az előzetes leveleket bemásolatam, hogy így könnyebb legyen az Ön számára nekem válaszolni!

Érdeklődni szeretnék, hogy a doxiciclin nevű gyógyszert az ureaplasma betegségre hogyan kell szedni, mennyi ideig, ill. a háziorvosommal felirathatom-e?
Kérdésére válaszolva, a hpv 56-ot isoprinosinnal kezelik, már beszedtem a fél éves adagot pont úgy ahogy Ön is javasolni szokta, de az ureaplasma miatt nem vette le a kezelőorvosom a citológiát, ottjártamkor is gyulladásban volt, azt javasolta, hogy szedjem be az általa javasolt gyógyszereket ill. használjam a kúpokat és januárban nézzünk egy citológiát.
Ha bármilyen észrevétele van ezzel kapcsolatban azt kérem írja meg nekem!
Válaszát várva tisztelettel: Enikő

Előzetes levelezés:
Tisztelt Doktornő!
1 éve 2*egymás után LSIL hpv 56, P3-lett a rákszűrésem eredménye.
2 hete voltam ismét vizsgálaton, de gyulladást állapított meg az orvosom, ő azt javasolta, hogy nem veszi le a citológiát, mert a gyulladás miatt biztosn nem fog jó eredményt mutatni. A kenetet elküldte vizsgálatra, mert azt gyanította, hogy van valami más fertőzésem is. Sajnos igaza lett, Ureaplasma (DNS POZITÍV<10000 kórokozó/minta)lett az eredmény. Megnézték még mycoplasmára és chlamydiára is, de szerencsére ezek negatívak lettek.
Kaptam rá leftokin tablettát, vitagyn c hüvelykrémet, cikatridina hüvelykúpot és zitrocin tablettát.
Ön szerint helyes így ebben a formában a kezelés? Teljesen elmúlhat ez a bakteriális fertőzésem? Nem baj, hogy csak 3 hónap múlva hívott vissza az orvosom rákszűrésre? Az ureaplasma okozhat meddőséget, vagy bármilyen jellegű szövődményt?
Köszönettel: Enikő(28 éves)

Kedves Enikő!
Nekem kicsit soknak tűnik ez a terápia.
Az Ureaplasma fertőzésre doxycyclint szoktunk javasolni (2X 100mg/nap, étkezés közben sok vízzel bevenni). Mivel más betegségről nem írt, én a többi hüvelykúpot, kenőcsöt kicsit fölöslegesnek érzem. Viszont a partnerről nem számolt be. Valószínűleg neki van fertőzése, őt is kellene vizsgálni, kezelni. Szerintem nem a nőket kell 6 féle gyógyszerrel tömni, hanem a célzottan kell a mindkét nemi partnert kezelni.
Ha a betegséget gyógyítjuk, akkor a meddőségtől nem kell tartani.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
És még egy észrevétel.
A HPV 56 LSIL-re nem kap kezelést?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
2009.