Információs oldal a HPV-vírusról


A doktornő személyesen rendel Budapesten.


HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

  • összes nõgyógyászati leletük eredményét
  • életkorukat
  • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
  • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
  • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
  • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
  • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Azon eseteket, melyek megjelenítését engedélyezték, publikáljuk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Nem engedélyezem, hogy az általam feltett kérdés nyilvánossá váljon:
Email címe: 

Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2010-12-02

Kedves Doktor Nõ!
Az lenne a kérdésem, hogy a hpv kiürülhet e a szervezetbõl, mert nekem 6 és 52-es rizikójut állapítottak meg, és a szemölcsök is megjelentek, amit sikeresen leecseteltek.Túl vagyok egy 3 hónapos isonisoprine kúrán és a doktor csinált mégegy hpv tesztet, hogy hogyan is állunk most.Önhibámon kívül kaptam el, mivel a párom félrelépett és nem mondta el, már csak akkor amikor szembesítettem a problémával, mivel én hûséges voltam végig.Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy ez már örökre bennem marad.Még fiatal vagyok 22 éves, ez azt jelenti, hogy nem is lehet gyerekem,mert azt megfogom fertõzni?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Mia

Válasz:


Kedves Mia!
Ha a HPV-tesztje most negatív, akkor kérje a HPV-elleni védõoltást. Bár elég drága, de mindig vannak akciók (furcsa, de gyógyzsreknél is van már ilyen...).
Ha pozitív, akkor még 3 hónapig szedja az Isoprinosine-t.
Óvszerrel javaslom a szexuális együttléteket.
És a párját is érdemes lenne tesztelni.
Sajnos az Ön korában ez normális, hogy még nem kõbe vésettek a kapcsolatok.
Ezért jó védekezési megoldás az óvszer és a védõoltás.
És ne aggódjon! Lehet kisbabája, és meg is gyógyulhat addigra, tehát nem fertõzi majd meg.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-12-01

Kedves Doktornõ!

2 hete fedeztem fel hüvelytájamon apró, pici szemölcsöket. Nagyon megijedtem, mert nem tudtam mi az, s hogyan került oda. Ezért elmentem a nõgyógyászomhoz, aki kezelést írt fel rá. Igaz elmúlt tõle, de megijesztett, hiszen azt mondta, hogy HPV veszély is lehet.
Megcsinálta ugyan a rákszûrést és negatív lett, bár még sem nyugodtam meg.
Mit tegyek? Hová forduljak? Érdemes lenne most beoltatnom magam?

Tisztelettel: Móni

Válasz:


Kedves Móni!
Elvileg most minden rendben, negatív a citológiája és a szemölcsök is eltûntek.
Beoltathatja magát, de elõbb érdemes egy HPV-tesztet kérnie. Ugyanis HPV-negatívitás esetén adja az oltás a maximális védelmet.
Ha még nem él hosszútávú monogám párkapcsolatban, akkor pedig az óvszert mindenképp javaslom elsõdleges védekezési módszernek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-12-01

Tisztelt Doktornő!
Ebben az évben augusztus végén voltam a szokásos rákszűrésemen aminek az eredménye P2 hpv gyanú. Majd az orvosom javaslatára elkezdtem szedni az isoprinosine-t. MAjd október végén kértem egy hpv tipizálást, de közben megemlítette az orvosom, hogy jó lenne minél előbb teherbe esni, mert lehet később már késő lesz (25 éves vagyok). A minta vételét követő hónapban teherbe estem :) (aminek nagyon örülök, hogy így elsőre meg minden) Majd érdeklődtem a hpv tipizálás eredményéért ami negatív lett. Megnyugodtam, meg az orvosom is megnyugtatott, de azért érdekelne, hogy akkor mi lehetett ez a gyanú. A férjemmel 7 éve vagyunk együtt! Nem volt megcsalás biztos.
Köszönettel: Erika

Válasz:


Kedves Erika!
Kicsit nehezen, de el olvastam a levelét. Biztos valami különleges betûtípust használ...
A HPV gyanú nem egyenlõ HPV-fertõzéssel. Azt csak a teszt tudja kimutatni. Szerencsére nem lett pozitív (tehát valószínû, hogy nem is volt HPV-s), sõt teherbe is esett, bár nem hiszem, hogy 25 évesen késõi lenne a mai világban a babavállalás.
De minden jó, ha jó a vége. Élvezze a kismamaságot és az egészséget.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-30

Kedves Doktornõ!
Azzal a kérdéssel fordulok Ön felé, hogy a HPV-teszt eredményem NA, HR:56-os lett. Ez mit jelent pontosan? Ezek azok a tényezõk,amelyek a szemölcsökért felelõsek? Milyen kezelésre számíthatok?
Üdvözlettel: Hanna

Válasz:


Kedves Hanna!
Ezek a típusok általában nem a szemölcsökért felelõsek. Ezek okozhatnak idõvel rákelõtti elváltozásokat. Milyen a mostani rákszûrés eredménye?
Ha negatív, azaz jó a rákszûrés eredménye, akkor annyi a teendõ, hogy legalább fél évig óvszerrel védekezik, és 6-12 hónap múlva elmegy egy kontroll citológiára és HPV-tesztre.
A rákszûrés eredménye fogja eldönteni, hogy kell-e valamilyen kezelést alkalmazni vagy sem.
Ha most vagy késõbb kimutatnak ASC-US-t, vagy LSIl-t, akkor immunerõsítõ kezelést szoktunk még ajánlani fél évig. Ha ASC-H vagy HSIL az eredmény, akkor kismûtéttel eltávolítják a beteg szövetet és kontroll HPV-teszt alapján, ha még mindig pozitív, akkor immunerõsítõ kezelést is felírnak.
A partnert mindig kell vizsgálni. Hisz Ön hiába gyógyult, tõle visszakaphatja a vírust.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-30

Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok. Több mint 2 éve szenvedek nõgyógyászati problémákkal. 3-6 havonta járok szûrésekre, de sajnos még mindig nem javul az eredményem. Elõzõ leleteim a következõk voltak: 1 X LSIL, CIN I. , 3 X ASCUS, HPV: pos (NA)
Ez alatt az idõ alatt már jó pár orvoshoz volt szerencsém, de a mûtéti beavatkozással (LEEP) kapcsolatban véleményük eléggé eltérõ volt. Semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptam. A fent leírt eredmények alapján szeretném tudni, hogy Önnek mi a véleménye! Vállaljam vagy sem a mûtétet?
Segítségét elõre is köszönöm!

Tisztelettel: Anett

Válasz:


Kedves Anett!
NA HPV nem szokott rákot okozni (az eddigi tanulmányok szerint), de rákelõtti elváltozást (ASC-US, LSIL) igen.
Nem is javasoljuk a mûtétet, hacsak HSIL vagy ASC-H nem lesz a rákszûrés eredménye.
Én az óvszeres védekezést tudnám javasolni, amivel csökken az esély a fertõzés ide-oda ping-pongozására. Lehet, hogy a partnert is vizsgálni kellene, mert valószínû õ is hordozó.
Ha az LSIL volt a régebbi lelete és a 3 asc-us az utóbbi, akkor ez az immunrendszer általi gyógyulási folyamatot mutatja. Tehát még pár hónap is negatív lehet.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-29

kedves doktornõ!

a kérdésem a következõ lenne..
3 hete mûtöttek (leep mûtét)..azota most a napokban elõszõr probáltunk szeretkezni a párommal de kellemetlen érzés volt..feszülõ érzés..mintha összenõt volna a hüvelyem..ez az érzés azt jelenti hogy még gyogyul?elmulik ez az érzés?már nem váladékozik nem vérzik...
válaszát elöre is köszönöm...
ui:Lina

Válasz:


Kedves Lina!
Meg kellene Önt vizsgálni és megnézni, hogy minden rendben van-e a sebbel. Keresse fel a nõgyógyászát!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-28

Kedves Doktornõ!

Hónapokkal ezelõtt írtam már Önnek,Andi vagyok.Elõzményként annyit,hogy egy p3-as,majd p4-es és a HPV 33,35 jelenléte mellett túl vagyok két conisációs mûtéten.A szövettan negatív lett,de a HPV jelenlétét az is igazolta.Jelenleg az immunerõsítõ kúrát javasolta orvosom.Tanácsát most így mûtét után a védekezést illetõen szeretném kérni.Eddig spirálom volt,mellyel soha nem volt semmi gondom.Mûtét során eltávolították.Orvosom elõször hüvelygyûrût javasolt,de miután attól kicsit ódzkodom,így a spirált sem vetette el.Szeretném kérni az ön tanácsát is,hogy túl így két mûtéten és a HPV jelenléte mellett ez valóban lehetséges-e,nem okoz-e gondot?Nagyon köszönöm válaszát elõre is.Üdvözlettel:Andi

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andi!
Ha jelenleg is HPV pozitív, akkor az óvszeres védekezést javaslom legalább 6 hónapig. Valószínûleg ugyanis, hogy a partenre is fertõzöt. Így hiába történik meg a mûtét, újra visszafertõzõdhet. 2 dolog jöhet ilyenkor szóba. A szexuális élet kerülése, vagy az óvszer használata. Sõt a partnert is meg lehetne vizsgálni. Mert hiába szedi be a gyógyszert és védekezik 6 hónapig óvszerrel, ha negatív lesz Önnek a tesztje, és újra normális szexuális életet szeretnének, az még nem zárja ki, hogy a partner nem HPV-s. Tehát 6 hónap múlva a partnert is javaslom HPV-tesztelni.
Óvszer után, miután HPV negatív, jöhet szerintem a spirál.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!

Nagyon köszönöm válaszát, és megfogad(om)juk tanácsát.A mûtét óta óvszerrel védekezünk,bár hogy õszinte legyek elég nehezen viseljük.Mindenképpen megvárjuk a 6 hónapot,(már csak 3) és az újabb szûrések eredményét figyelembe véve döntünk majd.
Köszönöm még egyszer: Andi




Kérdés:

2010-11-27

Kedves Doktornõ!

Két hónappal ezelõtt a cytologiám eredménye HPV gyanút mutatott ki, normális erdmény mellett.
Azért végeztettem el eleve a vizsgálatot,mivel néhány genitális szemölcsöt fedeztem fel magamon. Az orvos isoprinosinet írt fel, amit 2 hétig szedtem, valamint egy ecsetelõt és 3 hónap múlva (ami most lesz 1 hónap múlva esedékes) ismételt cytológiai vizsgálatot javasolt. Mivel a kúra azonnal hatásosnak bizonyult, legalábbis a szemölcsökre, nagyon bizakodóvá váltam, fõleg mivel azt olvastam 1-2 hónap alatt a szervezet a hpv-t önmagától is legyûrheti. Viszont most a tanácsára lenne szükségem, mivel 1 hete újra felfedeztem 1-2 új szemölcsöt magamon, amit az ecsetelõ ugyan azonnal eltüntetett és újabb adag isoprinosinet irattattam fel magamnak, amit kb. 5 napig szedtem 3X2 dózisban, amikor felfedeztem hogy nagyon feszülnek a melleim és a menstruációm is 1 hete késik. Tegnap elvégeztem egy terhességi tesztet (2-õt is) és mindkettõ pozitív lett! Nagy szükségem lenne a tanácsára, mitévõ legyek? A mostanában szedett és alkalmazott készítmények mennyire károsíthatják Ön szerint a magzatot? (2 és fél hónappal ezelõtt felfázásra is szedtem valamilyen másik gyógyszert és kliont is) Nagyon nagy felelõtlenség ezek ismeretében megtartani a magzatot? És ami még fontosabb, gyógyszerek nélkül legyûrhetem-e a vírust és ha nem, az a késõbbiekben mennyire lehet káros a gyerekre, vagy rám nézve? Válaszát nagyon várom és elõre is nagyon köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos nem tudom az összes gyógyszert és az ecsetelõt, amit alkalmazott, így nehéz válaszolnom a kérdésére.
Mindenképp el kell mennie nõgyógyászhoz a terhessége miatt, kérem, beszélje meg vele ezeket pontosan. És együtt döntsenek.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-26

Kedves Doktornõ cerviksz válladék pozitiv ureaplasmA_201073938 szeretném tudni ez mit jelentSZERETNÉM TUDNI HOGY SZERETKEZHETEK E A FÉRJEMMEL VAN EGY 9 ÉVES FIAM HOGY kerülhetem el a megfertözötségét pl:wc,törölközõ,puszi .stb van egy szemölcs a hüvejben amiatt kell aggódnom doxycilint és isprinosint irt í doki mind a kettöböl napi 2 szer 1 egy két üra kell hogy elteljen a két gyücer közöttNAGYON FÉLEK SEGITSEN KÉREM KÖSZÖNÖM.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Éredeklõdõ!
Ureaplasmára jó a doxicyclin 2X1/nap 10 napig.
A szemölcsöt el kell távolítani és mellette kell szedni az Isoprinosine-t: 3X2 tbal/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 3x ismételni.
Ezek fertõzõ betegségek, ezért a férjét is meg kellene vizsgálni HPV-re és ureaplasmára is. Vagy kerülni kell a szexuális érintkezést a gyógyulásig (kb 3 hónap, ha addig nem újul ki a szemölcs).
A higiéniára ügyelni kell, közös törölözõt semmiképp sem szabad használni. WC, puszi nem lehet gond (ha a WC fertõtlenített legalább 1-2X egy héten, és szükség esetén).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-25

Kedves Doktornõ!Lányom 22éves,2éve derült ki hogy van méhszájsebe,ami problémákat okozott neki.Már többször volt ecsetelésen,átmenetileg jo,aztán ujbol jelentkeznek a panaszok(fájdalom).rRendszeresen volt cyto vizsgálaton mindig negativ volt.2 hete az éves cyto vizsgálaton kiszürték,hogy hpv gyaus,majd a teszt kimutatta,hogy az de az alacsony kockázatuba van.Gyogyszert ajánlottak neki ill.multivitamint.Az lenne a kérdésem,hogy nem lenne-e jobb a mütét a méhszájseb miatt is.Válaszát elõre köszönöm.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Érdeklõdõ!
Jó lenne megtudni, hogy pontosan mit jelent a méhszájseb az orvos számára. A feltételezésem, hogy ez egy "cervikalizáció", ami elég gyakori fiatal lányoknál. Ezt szokták fagyasztgatni, hogy "edzõdjön" a méhszáj. Ezt a cervikalizációt okozhatja hüvelyi ph változás (menstruációval összefüggésben) vagy fertõzések (pl gomba) vagy hormonális fogamzásgátló szedése. Nem lenne ez baj, csak egy ilyen hám könnyeben fertõzõdik. Ezért szokták pl fagyasztással edzeni. Ha ez a méhszájseb viszont szemölcs (kimuattták az alacsony rizikójú HPV-t, tehát ez akár lehet az), akkor mindenképp el kell távolítani. Lézerrel vagy egyéb technikákkal ( a lézer a legkíméletesebb talán). Ha szemölcs, akkor lehet, hogy immunerõsítõt is kell szednie az eltávolítás után, és minimum 2-3 hónapig, a gyógyulásig (ha eddig nem újul ki)csak óvszerrel szabad szexuális életet élnie (vagy akár addig kerülheti is a szexust).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.Annyit szeretnék még kérdezni,hogyha januárban vagy februárban történik a mûtét,az nem késõ?Illetve,hogy Gyõrben van -e léseres beavatkozás?Várom válaszát,köszönettel!



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem késõ a január vagy február.
Gyõrben a kórházban csak fagyasztást alkalmaznak. Szalay doktor végez lézeres beavatkozást a magánrendelõjében. Annak elérhetõségét nem tudom, sajnos. Biztos megtalálja õt a neten.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2010-11-24

Tisztelt Doktornõ!
Augusztusi rákszûrés alapján,valószínû,hogy HPV-m van,az orvosom azt mondta 6hónap múlva menjek vissza kontorollra,hogy majd kiderítsék a következõ vizsgálaton milyen indulatú a vírus.A kiskönyvembe ez lett beírva : HPV ??
Rengeteget stresszelek,illetve eleinte próbáltam nem foglalkozni vele,mert azt mondják agyban lehet befolyásolni az ilyen dolgokat,de mostanság egyre gyakrabban álmodok ezzel rosszat.em sok idõ a 6hónap?Javasolták az oltást,de ha még most be tudnám magam oltatni,akkor az használna valamit?Csak mert lehet hogy eddigre már kialakult valami...?
Válaszát elõre is köszönöm : Anna

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anna!
Nagyon fontos! Ne stresszeljen! Nem is biztos, hogy van HPV-je! A citológia csak gyanút írhat le. Ha a lelete jelenleg jó, azaz sejtelváltozás nincs, akkor elég elmenni 6 hónap múlva kontrollra. Amennyiben nagyon aggódik, akkor ott a rákszûréssel egyidõben kérjen egy HPV-tesztet is.
És a legjobb védekezés a HPV ellen a monogám párkapcsolat, az óvszer és az oltás. Az oltást HPV negatív esetben ajánlom, mert akkor a leghatékonyabb. Az óvszert a párválasztási periódusban, mert az minden fertõzéstõl ad védelmet.
És semmi nem fog történni 6 hónap alatt (fõleg, ha fiatal).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Válaszát nagyon szépen köszönöm!
MÉg egy kérdést szeretnék feltenni,a párommal most leszünk másfél évesek és mivel fogamzásgátlót szedek fél éve,neki is meg kéne vizsgáltatnia magát,igaz?
Egyébként még fiatal vagyok,én 15,a párom pedig 18 éves.
Üdvözlettel : Anna




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anna!
Gondolom, ez az elsõ szexuális kapcsolata. Így valószínûleg a párjától kaphatta el a vírust. Bár míg nincs HPV-teszt eredménye, addig nem lehetünk biztosak, hogy valóban fertõzött.
Szerintem a legjobb megoldás most az, ha óvszerrel élnek nemi életet, mert a valószínûsített HPV-fertõzést így nem paszzolgatják ide-oda. Így a fogamzásgátlót sem kell szednie. A gumi pedig véd egyéb betegségektõl, nemcsak a nemkívánt terhességtõl.
A 18-40 év közötti férfiak 2/3-a HPV hordozó!
Az oltáson pedig gondolkozzon el, mert még fiatal, és érdemes lenne beadatni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.