Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklõdõk!


Kérem, hogy írják meg panaszaik, kérdéseik mellett  az alábbiakat:

  • összes nõgyógyászati leletük eredményét
  • életkorukat
  • szexuális partnereik eddigi számát (csak orális szex is idetartozik)
  • most mióta élnek monogám kapcsolatban

Ezekkel az információkkal már pontosabban tudok segíteni.

 

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Keressen oldalunkon


Kérjük, tekintsék meg nõgyógyászati kisszótárunkat, melyben magyarázatokat találhatnak az oldalunkon elõforduló idegen kifejezésekrõl.

 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

 

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat alatt, 4-6 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy a zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbinál egyben kezelés céljából.

Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • A normál rákszûrést évente javasolják a szakemberek.
  • Ma már ezzel a szûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a közös tesztet csak 3 év múlva kell ismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL esetén a HPV-teszt mindenképp javasolt és OEP finanszírozott.
  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Célunk vele, hogy kimutassuk vagy kizárjuk a valódi rákos átalakulást.
  • Egy nőgyógyászati vizsgálat, három diagnosztikai eredményt ad, mely most már nagyban megkönnyíti a terápiás döntést.
  • Súlyos hámelváltozás (ASC-H, HSIL, AGC-FN), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.
  Kérdezzen ön is orvosunktól:
Minden esetet publikálunk. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az információ szerzést a HPV-rõl.
Azzal, hogy üzentet küld automatikusan engedélyezi, hogy az Ön által feltett kérdés anonim módon nyilvánossá váljon!
Email címe: 


Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2011-06-23

Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok, 6 éve párkapcsolatban élek. Az elõzõ rákszûrésem eredményén az áll, hogy "P2, negatív". Gyakran van gombás fertõzésem, a tartós kapcsolat ellenére. (colitis ulcerosám van, ami miatt immunszupresszort szedek - Puri-nethol, ez valószínûleg gátolja a fertõzéssel szembeni aktívabb megküzdést). Az lenne a kérdésem, hogy a leleten található eredmény pontosan mit jelent, és hogy kell-e attól aggódnom, hogy a p2-bõl p3 lesz? A rákszûrés alkalmával elvégzik-e automatikusan a HPV-szûrést is, vagy ezt külön kell kérnem? Aggódom a p2 miatt, és amiatt, hogy a hosszabb ideje fennálló fertõzés (, amellyel több különbözõ orvost kerestem már fel, de javulást csak idõszakosan tapasztalok) nem okoz-e romlást a p2 értékben.

Válaszát elõre is köszönöm!
Cs.A.

Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm megnyugtató válaszát!
11 éve diagnosztizálták a colitist, és körülbelül 9 éve kell immunszupresszort is szednem. Most 1,5 éve inaktív a gyulladás, de továbbra is szedem az immunszupresszort. Nem tudom, hogy az immunszupresszor érzékenyebbé tesz-e a gombás fertõzések elkapásával szemben, mert már azelõtt elkezdtem immunszupreszsort szedni, mielõtt elkezdtem szexuális életet élni, és azóta szünetet sem tartottam a gyógyszerszedésben. Esetleg lehetne valahogy erõsíteni az immunrendszeremet, ami a gombákkal szemben elegendõ védelmet jelent, de közben a colitis nem válik aktívvá? A gombás fertõzés körülbelül 4-5 éve jelent hullámzó mértékben problémát. A páromnak is vannak tünetei, így volt, amikor a nõgyógyászom neki is írt fel gyógyszert. Eddig próbálkoztunk canestennel, gynophilus-szal, fucohexal-lal, dermyc-kel - ebbõl kapott a párom is, ami akkor hatékonynak tûnt, idõszakosan - most pedig mycosyst-et kaptunk 2-2 tablettát.
Tavaly szeptemberben volt rákszûrésem, esetleg érdemes lenne újra csináltatni? akkor volt méhszájsebem, de ezzel együtt negatív lett az eredmény.

Nagyon köszönöm a segítségét és a válaszát!!
üdvözlettel: CS.A.




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

P2 egy szexuális életet élõ nõ normális, jó lelete :) !
De P2bõl a sok gombás fertõzés hatására lehet P3, de az nem jelent rákelõtti elváltozást és aggodalomra sem adhat okot rák szempontjából.
Az azt jelenti, hogy a gombás fertõzést kezelni kell.
Mióta colitis ulcerosas? Mióta szedi az immunszuppresszív gyógyszert? Összefüggésbe hozható ez és a gombás fertõzésének megjelenése?
Ha nem, akkor a partnerét is érdemes lenne megvizsgálni, hogy tõle származik-e ez a baj. Lehet, hogy neki nincsenek tünetei, de az Ön gyengébb immunrendszere mégis gyulladással reagál egy gombára.
Mivel kezelték eddig a hüvelygyulladását?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves A!
Sajnos az immunszuppresszorok okoznak fogekonysagot a fertozesekre, igy a gombara is.
De, ha a baratjanak is vannak/voltak tunetei, akkor ez nemcsak az on immunhianyos allapotara foghato, hanem egy eroteljesebb fertozesre.
A gomba kismennyisegben jelen van a huvelyfloraban es nem okoz gondot. Ph valtozas eseten viszont elszaporodhat. Pl ha cukorbeteg, fogamzasgatlo tablettat szed, tul sok edesseget fogyaszt vagy furdobe, uszodaba jar es ott elkap egy fertozest. Es a rendszeres gyogyszere miatt is lehet, hogy az immunrendszere nem tudja kordaban tartani a normal "ottlakokat".
Ha fentiek kozul valamelyik meg pluszban igaz, akkor meg is van az ok.
Irja meg, hogy talal-e valami osszefuggest a leirtak es a fertozesek fellangolasa kozott ( pl ha szed fogamzasgatlot, akkor az akar havi rendszeresseggel okozhat gombas fertozest).
Mehszajsebet a sok gyulladas is okozhat, de ez nem jelent HPV okozta elvaltozast, azaz rakrizikot. Viszont evente jarjon mehnyakrak szuresre.
Varom valaszat.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!

Nem szedek fogamzásgátlót, nem vagyok cukorbeteg, és uszodába, fürdõbe sem járok. Édességet szoktam enni, de nem nagy mennyiségben. Gondolkoztam, de nem tudom semmilyen konkrét eseményhez kötni a probléma megjelenését. Inkább állandósultnak érzem, ami a gyógyszerek hatására idõnként oldódni látszik, de nem szûnik meg. Most viszont már hosszabb ideje fennáll, problémamentes idõszak nélkül. Ha ritkábban vagyunk együtt, akkor szintén kevésbé van jelen a probléma, de ezt nem érzem valós megoldásnak.

Ami még aggaszt, hogy az együttlétek erõs fájdalommal járnak. A páromnál idõnként megjelennek apró pöttyök, de égõ viszketõ érzést õ is szokott érezni, ami nem tudom, hogy "egyszerûen" a gombás fertõzés jele, vagy HPV tünete lehet. Amikor orvoshoz fordult, akkor írtak fel neki canesten oldatot. Annyi mindent lehet olvasni az interneten, és most leginkább attól félek, hogy komoly következményei lehetnek a régóta fennálló problémának. Ráadásul tehetetlennek érzem magam, mert hiába járok évi rendszerességgel rákszûrésre, vagy fordulok orvoshoz a tüneteimmel, eredménytelennek érzem a küzdelmet.

Esetleg tudna abban tanácsot adni, hogy hol találhatnék hatékony segítséget? Mi lehet a következõ lépés a probléma megoldásában?

Köszönöm a segítségét!!
Üdvözlettel:
CS.A.




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem az immunszuppresszorok miatt a hüvely flórája nem a normálisnak megfelelõ.
Elszaporodnak idõnként a gombák, amiket a szexuális együttlét alatti hámsérülések fellobbanthatnak: az óvszer, és/vagy a nem megfelelõ hüvelyváladék miatti súrlódás is irritálhatja a hüvelyfalat.
A párja pedig szintén fertõzõdik/fertõzõdhet ilyenkor gombával/egyébbel.
Az Ön hüvelykenetét kellene megvizsgálni, amikor épp problémás. Ajánlom a a HPV-Centrum honlapon (itt) a HPV-Centrum ablaknál Budapestnél a kék pöttyel jelölt férfi szûrõ centrumunkat , ami nõknek is ajánlható, hisz itt a bõrgyógyászok komoly hüvelyvizsgálatot is végeznek. Helyre kellene hozni lactobacillus kúpokkal a hüvelyflórát, majd jó síkosítót használni a szeretkezésekkor.
Ha tünetmentes a colitiseben, akkor talán lehetne gyógyszerszünetet is tartani, ha ezt a kezelõorvosa megengedi.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-22

Tisztelt Doktornõ!
Már írtam Önnek korábban,"Aggódó Anyuka"néven.2 hónapja túl estem a Conisatio+Fr.cu.mûtéten.A szövettan eredménye:I.Parakeratosis et pseudoerosio glandularis epidermisata portions vaginalis cervicis uteri.Az ectocervicalis hámban focalisan enyhe fokú hám dysplasia(CIN-I),melynek kimetszése ép környezetben történt.Endocervicalis tartalék sejt hyperplasia.II.Szabályos endocervicalis hámrészletek mellett kevés corpus endometrium.III.Presecretios átalakulást mutató corpus endometrium.Enyhe cervicalis dysplasia.Fél év múlva kell kontrollra mennem ismét.Szeretném megkérdezni errõl a kórszövettani eredményrõl a véleményét,és tudni szeretném azt is,hogy az ismételt kiújulás megelõzése érdekében érdemes-e beadatnom a HPV-elleni oltást?(sokan azt mondják,kevés tipusa ellen véd).Nõgyógyászom az Isoprinosine szedésére is azt mondta,nincs értelme-nem értem miért?Ennek ellenére jelenleg is szedem.Sajnos pajzsmirigybeteg is vagyok,legyengült immunrendszerrel,és allergiás tüneteim is jelentkeztek.Ez lehet összefüggésben az immunerõsítõ szedésével?Várom bizakodva szíves tanácsát,hogy mit tegyek a jövõben.
Köszönöm szépen:egy "Aggódó Anyuka"

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Aggódó Anyuka!
A szövettani eredménye remek. Nem is lett volna szükséges a konizáció ennek tudatában. Bár már nem emlékszem a citológiájára (az HSIL, ASC-H vagy AGC volt)?
Mostani teendõ, hogy 1 hónap múlva, amikor megy kontrollra kérjen HPV tesztet. Ez konizáció után ingyenes. Ha magas rizikójú HPV pozitív lesz, akkor érdemes szedni az Isoprinosine-t, ha nem, akkor érdemes beadatnia az oltást, amennyiben úgy gondolja, hogy partnere nem állandó.
Persze konizáció után érdemes az elsõ szûrésre úgy menni, hogy a mûtéttõl kezdve nem élt szexuális életet. És közben a partnert is megvizsgáltatni. Ugyanis, ha õ pozitív, akkor visszafertõzheti.
Milyen pajzsmirigy betegsége van? És mire lett allergiás, mire vannak és milyen tünetei?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-21

Kedves Doktornõ!
A februári citológiám P2 lett és a HPV:51. 10 napos immunerõsítõ kúra után a juniusi vizsgálat további gyulladást mutatott és ismét rákszûrést csináltak. A doktornõ csodálkozott hogy nem hatott a kúra.Jelenleg nincs tb kártyám, mert külföldre költözöm és ott csak augusztus, szeptember környékén tudok munkába állni. A kérdésem, hogy tud-e javasolni valami immunerõsítõt amit ezalatt az idõ alatt alkalmazni tudok?
Válaszát köszönöm!Mariann

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Mariann!
10 napos immunerõsítõ kúra igazán nem szokott segíteni egy HPV-fertõzésben.
Mit jelent, hogy gyulladást mutatott a rákszûrés? Lehet, hogy épp küzd a szervezete a HPV ellen! Az is gyulladás! Vagy volt megnevezve egyéb baktérium, trichomonas vagy gomba? A P2 mellett volt leírva LSIL, ASC-US, CIN1?
Várom válaszait.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


A papiron az all, hogy a diagnozis HPV 51 mellettt a hüvely heveny gyulladasa. Valamint koros flora.A P2 mellet nem volt semmi leirva. A hüvely ph erteke 5,6 volt, amire a doktornö mondta, hogy gyulladasban van.
Jelenleg immunerösitesbe kezdtem, sok gyümölcsöt zöldseget eszem, es elkezdtem szedni a buzafü kapszulat, nem tudom a doktornönek mi a velemenye rola?
Amint munkaba allok itt, tudok csak elmenni megint nögyogyaszhoz, hogy egy hosszabb idejü immunerösitöt felirjon. Addig mindent megteszek ami tölem telik, hogy a szervezetem legyözze ezt a fertözest, es barmey hasznos tanacsat a doktornönek szivesen fogadom:)
Üdvözlettel: Mariann




Válasz:


Kedves Mariann!
Ha van egy heveny huvelygyulladasa, melyet bakteriumok okoznak, akkor arra kellene antibiotikumot szednie. Buzafu nem hiszem, hogy megoldas lenne.
Amig a gyulladas nem mulik el ( vannak tunetei, folyas?), addig nem tanacsos a szexualis egyuttlet. Utana pedig ovszeres vedekezessel probaljanak megszabadulni a HPVtol. Kb fel evig. Hisz nincs sejtelvaltozasa, igy egyeb terapiat foloslegesnek itelunk meg ilyenkor.
Az etkezese nagyon jo, ha sok zoldseget, gyumolcsot tartalmaz.
Fel ev mulva menjen kontrollra.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-21

Tisztelt Doktornõ!
Februárban volt az elsõ HPV szûrésem, ahol pozitív lett az eredménye ráadásul magas rizikó faktorú. Akkor immunerõsítést javasoltak és három hónap múlva kontroll szûrést. Szedtem a Supradinet és három hónap után újra megcsinálták a szûrést. Ma kaptam meg az eredményt: HPV negatív! Ez hogy lehetséges? Igaz az elsõ szûrésnél gyenge volt az immunrendszerem amin a vitaminok segítettek és most már erõs. Lehetséges lenne hogy kilökte a szervezetem a vírust, vagy csak valamelyik vizsgálati eredmény volt rossz?
Válaszát elõre köszönöm!Adrienn

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Adrienn!
Lehetséges, hogy most negatív!
Ez függ a korától, a partnerétõl, ezen 3 hónap alatti szexuális aktivitásától és az immunrendszerétõl.
Ha a sejtekben nem volt elváltozás, azaz a citológiája jó volt, akkor a HPV-fertõzések nagy része átmeneti.
Örülök, hogy jól van.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-21

Kedves Doktornõ!
Van egy méhszájsebem, 4 hónapja voltam rákszûrésen, P2 lett az eredmény, de voltak valamilyen gyulladásos sejtek, ezért 3 hó múlva ismétlést javasoltak, az orvos pedig fagyasztást javasolt akkor. Most megvolt a második szûrés, P2 lett, de megint találtak ilyen sejteket, ezért gyógyszeres kezelést javasoltak, de az orvos most meg loop konizációt gondol. Meg vagyok ijedve a mûtét miatt! Nem kéne több vizsgálat vagy kezelés a mûtét elõtt?? Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha P2 a lelete, akkor miért kell loop konizációt végezni? Gyulladás miatt nem szoktunk. Milyen gyógyszeres kezelést javasoltak? És milyen sejtekrõl írnak?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-20

Tisztelt Doktornõ!

A kérdésem az lenne, hogy ma voltam nõgyógyásznál aki megcsinálta a rákszûrést és hozzá tette, hogy mindenképpen hívjam az eredmény miatt, mert lehetséges, hogy plasztikázni kell. 1 éve volt hpv gyanum amit újra vizsgáltak, de közben terhes lettem, de a baba sajnos elment, szóval ezt követõen megcsinálták megint a rákszûrést és negatív lett. most pedig ezt mondta a doki. Hiába kérdeztem, hogy az mit jelent és hogy daganat is lehet e, nem mondott semmit. most várom az eredmény, de az még 3 hét. Nagyon megilyesztett.
Üdvözlettel: Heni

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Heni!
Ha negatív volt pár hónapja a citológiája, akkor nem hiszem, hogy most nagy baj lehet rákszûrés szempontjából. Plasztikázni lehet csúnya, sérült méhszáj miatt is, nemcsak rossz lelet alapján. A "nem szép" méhszáj ugyanis hamarabb fertõzõdik, ezért szoktak egy szép, új és egészséges felületet képezni. Írja meg a leletét, de addig ne izguljon!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-16

Kedves Doktornõ!
A segítségét és tanácsát szeretném kérni, mivel nem vagyok biztos abban, hogy szükséges az a mûtét amit az orvosom el akar végezni. Leleteim a következõk:
2010.04.19- Nem neoplasticus elváltozások. Reaktív sejtelváltozásokkal laphám lesio(LSIL) HPV. A kenet általános minõsítése: Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
HPV: 51,59
(Valószínûleg a vírust itt egy éve hordoztam.)
2010.07.23.- Egyéb nem neoplasticus elváltozások reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio). Hámelváltozások enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio(LSIL) HPV. Enyhe fokú intraepit helialis laphám lesio(LSIL) CIN1. Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
2010.11.15.- Nyákos. Sérült sejtek. Egyéb, nem neoplasticus elváltozások. Reaktív sejelváltozásokkal járó gyulladás(reparatio). Hámelváltozások Atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból(ASCS-US). Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
2011.05.16- Végeztünk egy ujabb HPV tesztet és egy cytologiát. A HPV teszt már csak az 59-es típust mutatta ki. A citológia p0 lett, ezért megismételtük. Az orvosom azt mondta, hogy mindenképp megcsinálja a mûtétet az eredménytõl függetlenül. Kaptam mûtétre egy idõpontot. Ezután kaptam egy visszahívó levelet amin az állt, hogy lobellenes kezelés után javasolnak egy újabb szûrést. Visszamentem az orvoshoz aki kinyomtatott egy papírt:
2011.06.02.- cyt: neg.(gomba)
Írt föl egy hüvelytablettát. Hiába kérdeztem, hogy miért kell pontosan a mûtét, illetve van-e valami más mód, Õ azt mondta, hogy nem változtatjuk meg az egy hét múlva sorra kerülõ mûtét idõpontját. Addigra még a hüvelytabletta sem fogy el. Tanácstalan vagyok és mindenképp szeretném az Ön véleményét is kérni. Tényleg szükséges-e a mûtét? Isoprisonint szedhetek-e ha már volt vesekövem?
Köszönettel: Enikõ(23éves).

Válasz:


Igen is, nem is. Ezert kell a kontroll. De az On jelenlegi LSIL lelete egyaltalan nem muteti indikacio!



Válasz:


Kedves Eniko!
En jelenleg nem javaslom a mutetet. Bar a juniusi citologiaja sajnos a mutetei indikaciora nem ad valaszt, mert tul hamar tortent egy ujabb vizsgalat a majusi utan.
Tanacsom. A gombas kura utan vegezzen egy lactobacillus kup kurat is (7 naposat), majd szeptemberben kerjen egy ujabb citologia vizsgalatot. Isoprinosine-t csak akkor szedhet, ha a verkepe normalis hugysavszintet mutat. Amennyiben 55 kg alatt van, akkor a dozisa 2x2 tabletta/nap 2 hetig, 2 het szunet, ezt a 3 x ismetelje meg, ha nehezebb, akkor a napi adag 3x2 tabletta. Utana jon a kontroll, ami eldonti a tovabbi teendoket. De ez sem jelent feltetlen mutetet. Ha a partnere ugyanaz az utolso HPV teszt ota, akkor uj HPV teszt nem lesz szukseges. Persze ez akkor igaz ha mindketten monogamok. Ami meg segithet, ha ovszert hasznalnak.
Irja meg a szeptemberi leleteit is, ha segitsegre lenne szuksege.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-05-31

Tisztelt Doktornõ!

Júniusban fogok átesni egy konizáción, mert magas faktorú HPVm van. P2 a rákszûrésem.
A kérdésem az lenne hogy ez a mûtét megszünteti-e a vírust vagy csak kisebb lesz e az esély arra, hogy kialakuljon méhnyakrák? A másik kérdésem az lenne, hogy ha megszünteti a vírust, akkor a párom nem fog visszafertõzni, mert ha bennem van vírus, benne is.Vagy neki is szükséges valamilyen kezelés?
Válaszát elõre is köszönöm!
Adrienn

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Adrienn!
P2 mellet nem javasoljuk a mûtétet, csak ha már 2 éve fennáll és ugyanaz a HPV típus okozza az elváltozást.
A mûtét ellenére a párjától visszakaphatja a vírust, ha Õ pozitív. Tehát javaslom az Õ vizsgálatát is.
Itt a HPV-Centrum ablakoknál a kék pöttyök jelzik a férfiak szûrését végzõ rendelõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-05-31

Tisztelt Doktor Úr!

Kislányomnak (7 éves) gége pappilomája van. Már 6-szor mûtötték (fél évente), mindig kiújul. Az utolsó 3 alkalommal LMC lézerrel mûtötték, ültrttrk be neki stentet is. Tud e valamilyen tanácsot adni, mit tehetnék, milyen gyógyszert, csodaszert, akármit adhatnék neki? Már kapott isoprimosint 2-szer fél évig, szedett Flavin 7-et, grapefruit cseppet, ivott calli teát.
Több helyrõl hallom, hogy talán a serdülõkorral elmúlik, de még egyetlen emberrel sem találkoztam, akivel ez történt. Mik lehetnek a kilátásai?

Válaszát elölre is köszönöm
Anita

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anita!
A kislányt vizsgálták immunológiai szempontból? Mert ha ennyi mûtétre szorul és ennyi gyógyszert már beszedett, akkor a következõ dolgokat kell felvetni:
1. Visszafertõzõdhet-e valahonnan?
2. Milyen az általános immun állapota? Szokott-e betegeskedni sokat, fõleg influenza szezonban?
3. Van-e egyéb alapbetegsége?
4. Az Isoprinosine-t milyen dózisban, hány napig szedte?
Várom válaszát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-05-27

Tisztelt Doktornõ!
A napokban közölte a nõgyógyászom, hogy a citológia HPV vírust mutatott ki nálam. Isoprinosint írt fel számomra, hogy melyik törzs, azt nem közölte, 3 hónap múlva kell mennem kontrollra.
Tudnia kell, hogy kb 2 éve Ultitis Ulcerosára szedek gyógyszert, jelenleg egy rövidke aktívabb szakasz után vagyok és napi 5 Salazopyrint és 1 Pentasa 500-at szedek. Nehezen tûröm a stresszt, viszont épp életmódot változtatok mind étkezésben, mind mozgásban. Emellett számos táplálékkiegészítõt szedek, halolajkapszulát, grapefruit mag cseppet, hoemopátiás szereket az idén elõször komolyabban jelentkezõ szénanátha ellen.
Kérdésem az, hogy szükséges e az Isoprinosin beszedése? Az a tapasztalatom a gyógyszerekkel, hogy bár tünetmentesítenek, nem gyógyítanak meg. Lehet, hogy érdemesebb volna az immunrendszeremet természetes úton erõsíteni, mert tudtommal minden gyógyszer csak gyengíti azt. Mennyire ajánlja tehát az Isoprinosint számomra?

Köszönöm a segítségét!

Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Az Isoprinosine egy immunerosito es virus elleni gyogyszer, kimutatott klinikai hatasokkal, a HPVre is.
Vannak, akik ajanljak colitis ulcerosa mellett, van aki nem.
Egy nagy tapasztalatu immunologus szerint lehet szedni ebben a betegsegben, de amennyiben a belpanaszok aktivalodnak, akkor abba kell hagyni a szedeset. Ez ellen egy jo megoldas lehet, ha etkezes kozben veszi be az immunerositot, hogy az ne irritalja a nyalkahartyat.
Milyen dozisban es mennyi ideig ajanlottak a szedeset?
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Kedves Doktornõ!

Az Isoprinosint napi 3*1-ben ajánlotta a nõgyógyászom és 50 db tablettát írt fel nekem. Amióta írtam Önnek, nem szedtem be. Mennyi az esély rá, hogy a szervezetem legyõzi a HPV-t Colitis Ulcerosa ill, allergiás szénanátha és gyakori hüvelgyomba mellett?

Köszönöm a segítségét!




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos erre nem tudok pontosan válaszolni. Az állandó hüvelyi gombás fertõzés, és az allergiája viszont arra utal, hogy a vírus/gomba/allergének elleni immunrendszere nem tökéletesen mûködik (ez a colitises gyógyszerek miatt van), ezért a HPV-fertõzés és az abból esetlegesen kialakuló betegség is elhúzódhat Önnél. Az immunológus kezelõorvosával beszélje meg az isoprinosine adását. De még egészséges immunállapot mellett is 6 hónapig szoktuk 2 hetes pulzusokban adni a gyógyszert magas rizikójú HPV fertõzés és leírt ASC-US/LSIL/CIN1 citológia mellett. Sima HPV fertõzésben nem adjuk!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-05-26

Tisztelt Doktornõ,

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
Rákszürésem eredménye: P3, HPV, CIN1, HCCG, AGC-NOS, endocerviális sejtek lett. Az orvosom Pimafucin kúpot irt fel, és azt mondta hogy menjek vissza hozzá kb 1 hónap múlva, hogy egy újabb szürõvizsgálatot végezzen. Nagyon izgulok, mert mihamarabb szeretnék kisbabát, és az operációt ha lehet szeretném elkerülni. Mit tanácsol, mit tegyek, vagy szedjek? Olvastam néhány immunrendszererõsitõ jótékony hatásairól is HPV ellen, Önnek mi a véleménye?

Válaszát elõre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Timea

Válasz:


Kedves Timea!
Gombas fertozese is volt? Gondolom arra kapta Pimafucint, csak ezt nem irta meg.
2 honapnal korabban nem erdemes visszamenni kontroll vizsgalatra, mert a sejtek nem nonek vissza rendesen addig. Ha elmegy, akkor viszont kerjen HPV-tesztet is, hogy lassak mi okozza az elvaltozast.
Az AGC eseten valoban kismutet javasolt, de hatha a kontrollnal mar nem lesz ezt leirva. Persze minden fugg egy kicsit a koratol is.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.