Információs oldal a HPV-vírusról



HPV-Centrum-Rendelonk

Kedves Érdeklődők!

Jelenleg a levelező felületünk szünetel.

Kérjük, hogy tájékozódjanak az eddig beérkezett e-mailekből. Biztos lesznek közöttük az Önök számára is hasznos információk.

Amennyiben megválaszolatlan kérdései maradtak, úgy személyes konzultációra és/vagy vizsgálatokra az oldalunkon az "Időpontfoglalás" résznél kérhetnek időpontot.

Üdvözlettel: HPV-Centrum

Keressen oldalunkon



 

Nõgyógyászati kisszótár

Megelőzés

  • A HPV vakcina HPV-teszt negativitás esetén nyújtja a legnagyobb védettséget a HPV okozta betegségek ellen. Az oltás-sorozat elkezdésétől kezdve 5-7 hónapig kerülendõ a partner-váltás.
  • A vakcina HPV poztív esetben is beadható. Ilyenkor tudni kell, hogy az aktuálisan zajló fertőzéssel szemben az nem véd, így kontroll vizsgálatokra kell járni a HPV negatívitásig. 

Kezelés

Gyógyszeres:

  • Enyhe hámelváltozás: ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV-fertõzés esetén gyógyszeres kezelést és szoros orvosi kontrollt ajánlunk (3-6 havonta ismételt szűréssel) a gyorsabb gyógyulás érdekében.
  • Tanácsos óvszert alkalmazni minden szexuális együttlétkor mindkét fél (a partnerek) HPV negatív eredményéig.

Műtéti:

  • Súlyos hámelváltozás: ASC-H, HSIL, AGC-FN citológia esetén punch-biopszia vagy kismûtét (konizáció) javasolt szövettani értékelés és utóbbi esetén egyben kezelés céljából.
  • Konizációt követõen 2-3 hónap múlva kontroll citológia és HPV-teszt végzendõ. HPV pozitív esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés ajánlott.

Diagnosztika

  • rákszûréssel egy időben a rákrizikó pontosabb megbecsülése érdekében HPV vizsgálat is javasolt, főleg 25-30 éves kor felett. Mindkettő negativitásakor a méhnyakrák kialakulásának esélye nagyon alacsony, ezért a közös tesztet a nemzetközi ajánlások alapján elég 3 év múlva megismetelni. Pozitív kenet: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC, CIN1, CIN2, CIN3, CIS, AIS (régen P3, P4) esetén a HPV-teszt mindenképpen javasolt és állami szakrendeléseken OEP finanszírozott. 

  • CINtec vizsgálat: ezzel az új molekuláris teszttel kiegészítve a fenti két vizsgálatot még pontosabb információt nyerhetünk a sejtek állapotáról. Kimutatjuk vagy kizárjuk vele a valódi rákos átalakulást.

  • Egy nőgyógyászati vizsgálat jelenleg három diagnosztikai eredményt adhat, melyek most már nagyban megkönnyítik a terápiás döntést.

  • Középsúlyos hámelváltozás vagy nem gyógyuló enyhe elváltozás (CIN2, perzisztáló ASC-US/LSIL/CIN1), magas rizikójú HPV és Cintec pozitív esetben HPV-Centrumunk előszőr punch-biopsziával, azaz szövettani mintavétellel állapítja meg a betegség szövetekben zajló súlyosságát, mely alapján meghatározzuk a további kezelést.


Az engedélyezett esetek anonim publikálása:

Kérdés:

2011-07-05

Tisztelt Doktornõ, 21 és fél éves a fiam és szeretném tudni, hogy javasolt-e HPV elleni oltást adatni neki? Az Interneten legalább három kbözõ életkort találtam, amikor javasolják, ezért is kérdezem. Ha igen, mit kell tennünk? Mint a nõknek, egy szûrésen kell átesnie elõször? Még nehezíti a dolgot, hogy külföldön tanul és soha nincs itthon 6 hónapig, ha 3x kell beadni az oltást. Mit javasol? Tisztelettel

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Én személy szerint javasolni szoktam az oltást (4 komponensût) fiúknak is. Jelenleg csak tinédzser fiúknak törzskönyvezték (és nõknek 45 éves korig), ezért ezen kívül csak saját felelõsségre lehet kérni.
A HPV vakcinákról 2011-ben azt tudjuk, hogy 8-9 évig adnak védettséget. A kutatások még folynak a hosszabb távú hatékonyság felmérése céljából.
Viszont a férfiaknál valószínûleg védene a nemiszervi szemölcsöktõl (akár most huszonéves korban) és a késõbbi életkorokban kialakuló szájüregi rákoktól.
Az oltást Nyugat-Európában vagy az észak amerikai kontinensen bárhol beadják, ezért az oltási sor nem jelenthet problémát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-07-05

az természetes ha egy nõnek erõs folyása van ?

Válasz:


szval természetes?



Válasz:


A folyás mennyiségét, és hogy az normális-e, a nõgyógyászával beszélje meg.
Így levelezésben nehéz megállapítani ezt. Ha a mostani folyása egyszer csak több lett, mint régebben volt, akkor annak okát fel kell kutatni.




Kérdés:

2011-07-03

Tisztelt Doktornõ!

37 éves férfi vagyok, kb. 3 hónappal ezelõtt vettem rá magam, hogy a péniszem tövében található, egyre sûrûsödõ szemölcsök miatt bõrgyógyászhoz forduljak. A HPV PCR vizsgálattal LR6 genotipus igazolódott.

Pár hétre rá lézerrel eltávolíttattam a szemölcsöket, de az eltávolítás utáni kb. egy hónap múlva újra elkezdtek elõjönni (egészen aprók, valószínûleg viszonylag korán észrevettem õket). Ezeket Condyline oldattal kb. másfél hét alatt sikerült eltüntetnem, de most is gyanúsnak tartok egy-két egészen pici foltot, tehát még lehet, hogy lesz küzdelmem. Kb. 3 hete elkezdtem Isoprinosine 500 mg immunerõsítõ tablettát szedni, napi 3x2 db-ot, ezen kívül nagyon jó minõségû multivitamin és ásványi anyag kiegészítõt is szedek mellette. Bár errõl nem olvastam semmit, de biztos ami biztos alapon az étkezésem is sokkal egészségesebbre változtattam, leginkább zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztok, minimális tejterméket, a cukrot teljesen mellõzöm. Következõ kérdéseimre szeretnék választ kapni:

-Lehetséges valamilyen diétával, táplálkozással (pl. magas antioxidáns tartalmú ételekkel stb.) elõsegíteni, hogy a szervezetem sikeresen leküzdje a HPV-t?
A HPV-t jelenleg csak az immunrendszeren keresztül lehet legyõzni. Minden, ami ebben segít, az jótékony lehet a HPV ellen. Ilyen pl a dohányzás elhagyása is, a stressz kerülése, és pl az egészséges táplálkozás is. Túlzásba azért nem kell vinni.


-Jól tudom, hogy igazán akkor van értelme az immunerõsítõ tablettáknak, ha huzamosabb ideig, akár fél évig szedem? Esetleg még ennél is tovább kell majd szednem, vagy egy idõ után nem érdemes folytatni?
Az immunerõsítõ tablettát valóban hosszabb ideig érdemes szedni, de az Ön esetében az utolsó szemölcs eltûnése után számított 2-3 hónapig ajánlom. Tehát miután egy sem újul ki, még 2-3 hónapig ajánljuk. 2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet, és ezt ismételni. Közben a szexuális életet is "kerülni" érdemes.


-Bár sehol nem "reklámozzák" különösebben, úgy tudom a HPV oltást akár férfiak is beadathatják maguknak.. Tudom, hogy elsõsorban a fiatal lányoknál javasolják, de én még ennyi idõsen is szeretném beadatni magamnak (a 4 komponensût), ha ezzel akár csak 10 %-al nõhet az esélye, hogy a szervezetem leküzdje, vagy megakadályozza a további HPV- szemölcsök, kialakulását.. 37 éves férfiként van értelme, ill. valóban van lehetõségem a védõoltás beadatásának, vagy esetleg férfiként még a fentebb írt 10% esély sem valószínû?
Az oltással kapcsolatban: a lányok mellett én abszolút javaslom a fiúk oltását is. Jelenleg ezt csak tinédzsereknek adhatják, de kérésre bárki megkaphatja. Nõknél 45 éves korig ajánlott, és náluk is nagy mértékben véd a szemölcsöktõl. Kérje meg bõrgyógyászát, aki egy beleegyezõ nyilatkozattal kérésre beadhatja Önnek az oltást.


-Tudom, hogy nehéz kérdés, de remélem van rá válasz... Még sosem használtam Bioptron lámpát, de mivel a családban van, szeretném használni - ha érdemes... Esetleg bármilyen tapasztalat, vagy ajánlás létezik HPV szemölcs, ill. fertõzött terület Bioptron lámpás kezelésével kapcsolatban?
Sajnos nincs tapasztalatom vele.


Elnézést kérek a hosszú leírásért és a sok kérdésért, de ezeket az információkat sajnos még az interneten sem tudtam egyértelmûen megtalálni.. Fáradtságát és válaszát elõre is nagyon köszönöm, Üdvözlettel:

Egy aggódó férfi aki nagyon szeretne MAXIMÁLISAN mindent megtenni, hogy a szervezete legyõzhesse a HPV-t.

Kérdés:

2011-07-02

Tisztelt D.Nõ..
János vagyok, 31 éves..kérdésem lenne, hogy a péniszem fejének belsõ sarkában kis fehér hólyag kinézetû pont van, már ecseteltem condyline oldattal, de nem igazán akar láthatatlanná válni.. mitõl lehet ez?! párommal óvszereel védekezünk.
Elnézést a kellemetlen kérdésért. Várom segítségét..
János.

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ezt így megtekintés nélkül nem lehet megmondani, hogy micsoda. Nemcsak HPV lehet. Javaslom, hogy egy bõr- és nemigyógyász szakorvosnak mutassa meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-07-02

Tisztelt Doktornõ!

Hpv eredményem 39-es magas kockázatú vírus, mióta megtudtam az eredményem óvszerrel védekezünk, erõsítem az immunrendszerem, mikorra várhatok negatív eredményt, és hagyhatjuk el az óvszert?!
Köszönöm segítségét.. Nelli..

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Fél évig szoktuk ajánlani az óvszer használatát. Utána citológia és HPV-teszt Önnél és a partnernél is.
Amíg bármelyikük pozitív, addig az óvszer as valamennyi (kb 70%), de nem 100%-os védelmet.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-30

Tisztelt Doktornõ!

3 hónapja vagyok együtt a partneremmel és tegnap elment a bõrgyógyászatra kivizsgáltatni magát mert elváltozást észlelt! Bár picik a pöttyök szabad szemmel is alig láthatóak de HPV-t állapítottak meg nála és tanácsolta az orvos hogy én is menjek el kivizsgáltatni magamat! Kérdésem az lenne hogy mekkora az esély arra hogy én is megfertõzõdtem valamit hogy mi a teendõm ettõl a perctõl?
Elég egy nõgyógyászt felkeresnem vagy egybõl egy HPV Centrumba kérjek idõpontot?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel: egy aggódó lány

Válasz:


Kedves Aggodo lany!
Lehet, hogy On hordoz egy alacsony rizikoju HPV-t, amitol az uj partnerenel kijottek a kis szemolcsok. Ha onnek jelenleg nincsenek tunetei, es volt egy even belul rakszuresen, akkor nem kell rogton nogyogyaszhoz szaladnia. Ha nem, akkor menjen el es a szokasos vizsgalat, es a citologia mellett kerjen egy HPV-tesztet is.
A partnere kezelje a szemolcsoket condyline oldattal, ugy, ahogy elmondtak neki, de miutan azok leestek, eltuntek kell varni 2-3 honapot, hogy figyeljuk, kiujulnak-e. Addig a szexualis elet nem annyira esszeru, tehat jo lenne kerulni. Tudom, ez nem jo hir. De a gyogyulas igy a leggyorsabb.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Köszönöm szépen gyors és részletes válaszát! Rákszûrésen márciusban voltam de semmiféle eredményt nem postáztak, ez gondolom azt jelenti hogy nincs probléma.
A tanácsokat pedig betartjuk hiszen a gyógyulás a legfontosabb.
Üdvözlettel: egy megnyugodott lány :)




Kérdés:

2011-06-30

Tisztelt Dr. Nõ! Áprilisban mûtöttek P3-4 értékkel és ASC-H és kóros laphámsejt elváltozással és HPV. Azóta meglett a szövettan eredményem és semmit,de az ég világon semmit sem találtak csak a HPV-t. Azt mondták,hogy túl jó az szövettani eredményem.Voltam már az ellenõrzõ rákszûrésen és az eredményre várok. Ön szerint mitõl lehetett ilyen rossz az eredményem és mégis mire számíthatok?Válaszát köszönve: Edit

Válasz:


Kedves Edit!
Irja meg a szovettani eredmenyet es a mostani citologiajat is es a korat. Akkor tudnek tanacsot adni.
Sot javasolnam, hogy 2 honap mulva kerjen egy HPV-tesztet is, hogy van-e bentmaradt virus. A partneret vizsgaltak? O negativ?
Varom valaszat.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Válasz:


Tisztelt Dr. Nõ! Köszönöm gyors válaszát. Leírom a szövettani eredményem.
A squamocolumnaris hámátmenet területe megfigyelhetõ volt,e területben esetleges CIN,CGIN nem látható,egy pontban észleltünk laphámmetaplasiás jelenségeket,invasiv tumort a minta nem tartalmazott. A corpus illatve a cervix kaparékként érkezett mintákban proliferatios jellegû endometrialis mirigyeket és stromaállományt észleltünk. Diagnózis/Vélemény: Conisatum: HPV asszociált elváltozás vagy dysplasia nem látható,a beteg cytologiai utánkövetése javasolt.
A mostani cytologiám P2 lett. A HPV tesztre még várrnom kell,mert azt a vizsgálatot is kértem. 27 éves vagyok.A férjemen még nem végeztek semmilyen vizsgálatot.5 éve STROKE-m volt a fogamzásgátló gyógyszertõl. Ön szerint beadható nekem a védõoltás a HPV ellen? Ilyen eredmény mellett mikor kell újabb cytologiát nézetni? Válaszát köszönöm: Edit




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Edit!
Önt úgy konizálták meg, hogy nem volt HPV-tesztje? Vagy volt? Mi volt a típusa?
Ez a lelete teljesen negatív ugyanis, tehát Ön teljesen egészséges!
Ha megy a mûtét utáni kontrollra, kb 2, 3 hónap után, akkor kérjen egy HPV-tesztet a biztonság kedvéért. Ez mûtét után ingyenes. Szerintem negatív lesz. Ha így lesz, akkor 2 évente is elég szûrésre járnia, és beadathatja az oltást.
Ha pozitív, akkor is csak félévente-évente kell a szûrés negatív citológia mellett, és akkor óvszeres védekezést szoktunk javasolni fél évig.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-29

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly augusztusban voltam rákszûrésen, amikor is kis méhszájsebet állapított meg nálam az orvosom, de azt mondta ezzel még nem kell foglalkoznunk...egy hónapja mentem el újra hozzá (nem volt panaszom, csak az éves rákszûrés miatt mentem), és ekkor derült ki, hogy az elõzõ évi citológiám eredménye P3 lett - amirõl õ elfelejtett értesíteni. Gyorsan csinált egy HPV szûrést is, ami kimutatta a 16-os magas rizikófaktorú vírus jelenlétét.(állítólag nem a méhszájnál, hanem feljebb) A Citológiám viszont most P1 lett.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban ebben az esetben semmi teendõm nincs-e, csak háromhavonta eljárni rákszûrésre? Mert számomra elég furcsa, hogy van a szervezetemben egy rákkeltõ vírus, de ezzel ne tegyek semmit...csak várjam, mikor lesz a rákszûrésem rosszabb eredményû...
A másik dolog pedig, ami még nagyon érdekelne, hogy a páromnál ilyenkor mi a teendõ? Biztos-e hogy õ elkapta tõlem, és nyilván ebben az esetben gondolom vissza is fertõzhet engem is. Van-e számára valami egyszerû gyógyszeres kezelés, vagy az immunrendszerére kell bízni a dolgot?
Tervezem, hogy a leleteimmel elmegyek egy másik orvoshoz is, de érdekelne a doktornõ véleménye is errõl a dologról!
Elõre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: egy 30 éves lány

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Aktív szexuális élet mellett nagyon ritka a P1 lelet. Az inkább a még vagy már inaktív lányok/asszonyok eredménye szokott lenni. Tehát Önnek nagyon szép méhnyaki sejtjei vannak.
Vagy a HPV-teszt és a citológiai mintavétel között nem telt el 2 hónap (ha a teszt volt hamarabb)?
Ez esetben ez egy hamis negatív eredmény, amit 2-3 hónap múlva meg kell ismételni.
HPV 16 nem jelent akkora bajt, ha sejtelváltozást nem okoz. A 3 havonta kontrollra járás igazi P1 esetén fölösleges.
Amit én javasolnék, ha igazi P1 eredménye van:
Óvszeres védekezés, hogy ne passzolgassák a vírust egymás között. Fél év múlva Önnél és partnerénél is egy HPV-teszt, Önnél pedig egy rákszûrés.
Most itt a nyár, sok vitaminnal. A szabadság alatt még a stressz is kiküszöbölhetõ. Szóval most gyógyszeres segítséget nem tanácsolnék.
Kérem, hogy írja meg majd az újabb eredményeit!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-28

Tisztelt doktornõ!

Nem éltem még nemi életet és szeretném beadatni magamnak a HPV ellenes vakcinát. Mennyi idõ kell az oltás beadásától a védettség kialakulásáig? Ugyanis most már szeretnék szexuális életet élni a barátommal, de ezt mikor tehetném biztonsággal? Köszönettel: MA

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

SOS kell beadatni az oltást! Az immunitás kialakulásához 6 hónap kell, most azonban van egy gyorsabb oltási sor, ami már hamarabb védettséget ad. Kérjen tanácsot nõgyógyászától! Fontos tudni, hogy az oltás semmiképp sem azonnal hat!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-28

Kedves Doktornõ!
33 éves nõ vagyok.
Az lenne a kérdésem 1 éve HPV-t véltek felfedezni nálam mellette P2 rákszûrés eredményem lett.Azóta folyamatosan járok 3 havonta szûrésre a HPV jelen van még mindig tipizálták és a 31-es-t mutatták ki.Volt egy P3- as eredményem majd újra p2.Az orvosom javasolja a mûtétet.Babát szeretnénk és tanácstalan vagyok a mûtét mennyire befolyásolja a teherbeesést.Az utolsó leletemre ami pár hete készült ráírták hogy CIN1 és Kóros neoplasticus hámelváltozás azonosítható.Nem nagyon értem mit is jelent ez?
Válaszait elõre is köszönöm.Nina

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Amikor CIN1 és magas rizikójú HPV-t találunk, akkor egy fél éves immunerõsítõ kúrát (Isoprinosine tabletta) tanácsolunk, óvszeres védekezéssel a visszafertõzõdés elkerülése céljából. Teherbe esés ezen idõszak alatt nem ajánlott.
Ha loop konizációt végeznek, akkor az nem igazán befolyásolja a teherbeesést és kihordást ( a késes konizáció igen). Gyorsabban is gyógyul. De utána ellenõrizni érdemes, hogy maradt-e bent HPV és a partnert is vizsgálni kell, mert újrafertõzheti Önt. Szóval a mûtét gyorsabb megoldást kínálhat, ha babát szeretne, mint a gyógyszeres kezelés. De csak akkor menjen bele, ha a partnere negatív (rendesen vett pénisz mintából HPV-teszt).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna




Kérdés:

2011-06-28

Tisztelt Doktor Nõ!
A kérdésem a következõ lenne: a HPV 52 okozhat e szemölcsöket?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Helga

Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ritkán igen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna






Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi


      HPV - Centrum tartalomjegyzék HPV - Centrum impresszum    

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
www.hpvcentrum.hu

Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapítva: 2009. Szöveg felújítva: 2016.