Nõgyógyászati leletek magyarázata
Nõgyógyászati kisszótár
  HPV   HPV
      C e n t r u m ®
 

Vissza a HPV-Centrum fõoldalára.

punch-biopszia

A méhnyak beteg területéről vett pici szövetdarab, szövetdarabok, melyek pontos diagnózisul szolgálnak a súlyos citológiát mutató esetekben. A műtét szükségességét tudhatjuk meg a minták szövettani eredményéből. Kevésbé roncsolja a méhnyakat, mint a konizáció. Nem szült vagy még szülni kívánó hölgyek esetén ezt részesítjük előnyben.

Méhnyakon végzett kisműtét vagy konizáció

A méhnyakon végzett kúp alakú kimetszés sebészkéssel. Vagy: hurok alakú forró kaccsal végzett szöveti kivágás. Mindkét típusú beavatkozást altatásban végzik.

a hám bazális rétege A hám legalsó sejtrétege, melyet hámsérüléskor a HPV képes megfertőzni.

Méhnyakrák

A méhnyak roszindulatú daganatos elváltozása.
DNS Sejtjeink örökítõ anyaga.
Kémiai ecsetelés

Kémiai ecsetelés során sejtosztódást gátló anyaggal kezelik a hámkinövéseket (szemölcs, condyloma). Így pusztítják el a HPV számára fontos sejteket.

Infekció Fertõzés.
Immunrendszer

A szervezet védekezõ rendszere. Az idegen anyagokat (vírus, baktérium, gomba, egyéb kórokozók, rákos sejtek, egyéb anyagok)  felismeri majd válaszreakciók sorát elindítva próbálja azokat semlegesíteni vagy megsemmisíteni. Túlérzékenység esetén allergia, hosszantartó gyenge immunválasz esetén fertõzõ vagy rákos betegség, kóros mûködése esetén autoimmunitás alakulhat ki.

HPV

 

Humán Papillóma Vírus

Ez a vírus felelõs az összes emberi daganat 6,7 %-ért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedõ kórokozó. Több, mint 130 típusa ismert, ebbõl kb 40 képes betegséget okozni a nemi szerveken.
 

HPV-TESZT

Mintavevõ kefével vett anyag a méhnyakról, bármilyen nyálkahártyáról vagy bõrfelületrõl a humán papilloma vírus kimutatása számára.

CC Invazív méhnyakrák.
CIS

In situ carcinoma. A hám teljes egészében rákos elváltozást mutat, de áttétre utaló jel nincs. Jól operálható, jó a gyógyhajlama, kemoterápiát nem igényel.

CIN3

Cervikális intraepitéliális lézió 3.  Konizációs vagy biopsziás szövetmintából leírt diagnózis. A hám teljes egészében rákelõtti sejtelváltozást mutat.

CIN2

Cervikális intraepitéliális lézió 2. Konizációs vagy biopsziá szövetmintából leírt diagnózis.  A hám 2/3-a rákelõtti sejtelváltozás mutat.

CIN1

Cervikális intraepitéliális lézió 1. Konizációs vagy biopsziás szövettani mintából leírt diagnózis, ám sokszor méhnyakrák szûréskor levett kenetnél is megjelölik. A hám alsó 1/3-a rákelõtti sejtelváltozást mutat. Legkisebb rizikójú, enyhe elváltozás. Nem konizációs indikáció (fõleg 35 év alatt nem). Spontán is jó gyógyulhat. Magas rizikójú HPV fertõzés mellett konzervatív gyógyszeres kezeléssel visszafordítható a folyamat.

HSIL

Magas fokú hámelváltozás,  rákelõtti állapot. Szövettanilag CIN2-3 lehetséges. Konizációs indikáció (25 év alatt biopszia javasolt). Jó gyógyhajlam.

LSIL

Alacsony fokú hámelváltozás, alacsony rizikójú rákelõtti állapot. Nem konizációs indikáció. Magas a spontán gyógyulásra való hajlam. Szövettanilag CIN1 állapotnak felel meg. Magas rizikójú HPV fertõzés esetén szoros kontroll és konzervatív gyógyszeres kezelés mellett a folyamat visszafordítható.

ASC-H

Nem tipikus sejtelváltozásokat mutató kenet, de HSIL citológia nem zárható ki. Oka valószínûleg a levett sejtek alacsony száma, mely miatt ismételt mintavétel javasolt 6-8 hét múlva. Ismételt ASC-H vagy már HSIL esetén konizációs mûtét indokolt.

ASC-US

Nem tipikus sejtelváltozásokat mutató kenet, lehet gyulladás vagy kezdeti rákelõtti állapot. HPV-teszt javasolt gyulladás illetve menopauzában atrófia elleni kezelés után. Méhnyakrák szempontjából inkább alacsony rizikójú elváltozás. Magas rizikójú HPV mellett Cintec vizsgálat javasolt.

P4, P5

Onkológiai konzultáció szükséges lehet.

P3

Sejtekben lobos folyamatok vagy rákelõtti állapot mutatható ki. Elõbbi esetén megfelelõ lobellenes kezelés, az utóbbinál 3-6 hónap múlva ismételt citológia javasolt. P3 után térítésmentesen elvégezhetõ a HPV-teszt. Mivel a P3 mögött lehet ASC-US, ASC-H, LSIL vagy HSIL citológia is, ezért nem informatív ma már a terápia meghatározása szempontjából.

P2, HPV-gyanú

HPV-fertõzésre utaló jelek láthatóak, melyeket okozhat egyéb fertõzés is. A diagnózis eldöntéséhez HPV-teszt javasolt. Egyébként negatív lelet, komoly citológiai elváltozás nélkül.

P2

Szexuálisan aktív hölgyeknél negatív lelet, daganatos illetve gyulladásos elváltozásra utaló jelek nincsenek.

A magas rizikójú HPV-típusokat már kimutatták méhnyakrákokból, tehát okozhatnak daganatot. Kisebb a spontán gyógyulásra való hajlamuk, ezért fontos erre fertõzésre fokozottan figyelni. Az alacsony rizikójú, és a 'nem besorolható' HPV-k nagy része magától meggyógyulhat. Azonban az alacsony rizikójú HPV-k okozhatnak kellemetlen fertõzõ szemölcsöket is. Ezek külsõ, helyi (ecsetelést, kimetszést) kezelést is igényelnek. Minden esetben receptköteles, tablettás immunerõsítõ terápia ajánlott (magában vagy a mûtét kiegészítõjeként) a vírus eliminálása céljából és 6- 12 hónap után kontroll vizsgálat szükséges.

Akinek HPV-fertõzése van gumióvszer használata javasolt HPV negativitásig!

Vissza a HPV-Centrum fõoldalára.

__________________________________________________________________________________________
Az oldalt szerkesztette:
Dr. Ragó, Zsuzsanna
2016

Adatvédelem és jogi nyilatkozat