Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-03-25

Kedves Doktornõ!

Elnézést elírtam az elõzõ levelemet. Tavaly elõtt volt abortuszom, nem tavaly.

Elnézést: Nóra


Válasz:


Kedves Nóra!
Erre gondoltam, mivel 2 éve nem volt szexuális kapcsolata. De fontos információ!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-25

Tisztelt Doktornõ!

Tavaly novemberben voltam komplex nõgyógyászati szûrõvizsgálaton. Vettek kenetet, melynek eredménye P2 lett. Mégis beixelték a HPV melletti négyzetet és melléírták, hogy gyanú. Tehát HPV gyanú. Kérdeztem az orvost, hogy ez mit jelent, mire közölte, hogy a laborban, aki elemzi az anyagot, valamit látott. Látott még régi gyulladást is, de nem tudták megmondani, mi volt az. Az egyéb hámelváltozás melletti négyzet is be volt ikszelve.

Nemsokára vissza kell mennem kontrollra.

Annyit szeretnék, ha még tudna rólam, hogy két éve nem volt közösüléses szexuális kapcsolatom, sem óvszerrel, sem anélkül. Tavaly év elején volt egy abortuszom. Lehet, hogy ez is oka az elváltozásnak?

Az orvos még annyit mondott, hogy lehet, a stressz hozta ki a lappangó HPV-t vagy a rossz étkezés.

Minden évben megyek szûrésre. Tavaly elõtt év elején P1-es volt a leletem, semmiféle HPV gyanú nem merült fel sem tavaly, sem korábban.

Mit tegyek?

Köszönettel: Nóra





Válasz:


Kedves Nóra!
Amennyiben ASC-US vagy LSIL (CIN1) is be volt ikszelve a leletén és magas kockázatú HPV-fertõzése van (HPV-teszt alapján), akkor javasolt egy fél éves immunerõsítõ kúra a vírustól való megszabadulás céljából. Ha szexuális kapcsolatot létesítene, akkor az óvszeres védekezést ajámlom.
Ha a fentiek közül egyik sem volt megjelölve, akkor fél év múlva kell csak egy kontroll, hogy elindított-e elváltozást a HPV. Ha egyáltalán a jelen tüneteket a HPV okozza... Ezt csak egy HPV-teszttel lehet kideríteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-23

Tisztelt Doktornõ!
22 éves lány vagyok,már másfél éve nem jó a rákszûrésem eredménye, a hpv miatt nagy valószínûséggel, szemölcsökkel is küzdök, ami már többször kiújult, egyszerüen nem tudok vele mit kezdeni, pedig mindent megtettem érte, hogy gyógyuljak, immunrendszeremet is erõsítettem, de most már teljesen elkeseredett vagyok, ugy érzem, hogy ennél többet már nem tudok tenni a gyógyulásomért.. :( Már 3 hónapja szedem az isoprinosint napi 5 szemmel, de még ezzel sem értem el javulást, most voltam 2 hete rákszûrésen, és még mindig rossz az eredményem és szemölcsöket is találtunk.. Mit ajánlana nekem, várom segítségét.. Köszönöm!


Válasz:


Kedves 22 éves!
Írja le pontosan a rákszûrése eredményeit idõpontokkal (ASC-US, LSIL, CIN-1, ASC-H, HSIL ezek közül melyikek voltak és mikor). Mi a HPV-teszt eredménye?
A szemölcsök hol helyezkednek el? Hány darab van? Mekkorák? Hogyan távolították el õket?
Várom válaszát! Kérem ezt a levelet és az Ön elsõ levelét is csatolja hozzá!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-23

Tisztelt doktornõ. Nagyon köszönöm válaszát. 28éves vagyok. Az Isoprinosine tablettát napi 3szor 2 dózisban kell szednem .Az idõtartamot nem mondta doktorúr. Ha elfogy akkor kell mennem újabb rákszûrésre.április 6.án. A leletemen ezek vannak: P3 1796/10 DNS :pozitív magas kockázatú.genotípus:66. És még egy fontos kérdésem lenne. Párommal még nagyon szeretnénk egy babát egy év mulva kb. Lehetséges hogy ez a dolog befolyásolja a gyermekvállalást? Köszönettel Alida


Válasz:


Kedves Alida!
Az Isoprinosine-t egy ilyen lelet mellett 6 hónapig kellene szednie a következõ protokoll szerint: 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majf 2 hét szünet. Ezt 6X ismételve. Addig óvszeres védekezés ajánlott a szexuális együttlét alatt.
HPV-teszt és kontroll citológia javasolt a kúra befejezése után. Negatív leletek birtokában lehet próbálkozni a babával :) .
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-22

Tisztelt doktornõ, válaszát, nagyon köszönöm. Azt szeretném még megkérdezni, öntõl, hogy doktornõ pontosan milyen terhesvitaminokra gondolt, hogy szedjek? Mert én jelenleg magne b6 ot szedek.Ez elég vagy szedjek inkább elevitet, õn melyket ajálaná?Azt szeretném, még megkérdezni hogy akkor ez a hpv virus mostmár örökre a szervezetemben marad? Még annyit szerenék megirni önnek hogy a novemberi cytológiám, is már lsil volt,és p3 akkor, már tehes voltam. azóta, orvosom minden hónapban, cytológiát, ismétel. Mostis, (a jövõhéten) cytológiai kontrolra, hivott visza. Azt szeretném még megkérdezni hogy a hpv 16 18 as, azt tudom, hogy két magas kockázatu, de ezt is legyõzheti az immunrendszer, anélkül hogy mütétre kerülne sor? kérem legyen szives erre is válaszoljon nekem. mert nagyon félek ettõl a betegségtõl.válaszát, elõre is köszönöm megint. andi, 27 éves kismama.


Válasz:


Kedves Andi kismama!
Elevit tökéletes terhes vitamin. Elég 2 naponta 1 tablettát szednie belõle.
A HPV nem marad örökre a szervezetünkben. Ha így lenne, a nõk kb 80%-a mind méhnyakrákban halna meg. De ez nem nem így történik...
TILOS HAVONTA CITOLÓGIÁT NÉZNI! Nincs értelme, és csak steril gyulladást idéz elõ a sûrû mintavétel. Amit majd el kezdenek kezelni fölöslegesen...
A terhességet igazából kontrollálni kell, de nem a méhnyakrákot kell ilyenkor szûrögetni.
3 hónapnál rövidebb idõközönként a citológusok (õk nézik, és diagnosztizálják a keneteket) nem javasolják a vizsgálatokat!
Ne féljen a HPV-tõl! Ez csak egy rizikófaktor a méhnyakrákra.
A szülés utáni 6. hónapban lehet reálisan megítélni a kenetet.
ASC-H, HSIL esetén is mivel Ön 25 év alatti igazából elõször csak biopszia lenne indokolt. De azt itthon nem végeznek (Onkológiai Intézetben úgy tudom talán csinálnak ilyet). Így marad a konizáció.
A konizáció sem oldja meg mindig a fertõzést. Ezért a mûtét után HPV-tesztet kell venni, hogy maradt-e vissza reziduális fertõzés.
De azt hiszem ezt írtam már.
Amit még javaslok. Óvszeres védekezés a szexuális életükben, mert a párja is biztos fertõzött, és jelenleg ide-oda ping-pongozzák a vírust.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-22

Tisztelt dr nõ én 23 hetes terhes vagyok p3 mas cytológiám volt, novemberben. új cytológiai eredményem (januári)p2 p3 lsil hpv16,18,genotipus.az orvosom, azt mondta hogy szülés után konizació.Azt szeretném, öntõl, megtudni,hogy mit tudna ajánlani, terhesség alatt mivel erõsitsem az imunrendszerem hogy a virus ne okozzon további romlást.Mert attól, félek hogy pár hónap alatt is sulyosbodhat az állapotom.Mert az én orvos nem mond semmit hogy mit lehet szedni ilyen esetben.Mert én azt hallotam hogy az isoprinosine tablettát, szokták, ajánlani. terhességben lehet ezt szedni? kérem segitsen nekem mert az hallotam hogy az imunredszer, többnyire legyõzi ezt a betegséget.Azt szeretném, még megtudni öntõl, hogy az én leleteim alapján mennyire sulyos a hélyzet és hogy mennyi idõ után alakul ez átt ráká. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a konizació után, a hpv is elmúlik, kérem legyen szives válaszoljon nekem. válaszát elõre is köszönöm.27 éves kismama


Válasz:


Kedves Kismama!
Novemberben terhes volt már (akörül eshetett teherbe), amikor vették a mintát (P3 akkor is LSIL volt???)
Lényeg. Terhesség alatt rosszabbodhat a citológiai eredménye (de stagnálhat is), de még HSIL-nél is várakozó álláspont javasolt. Tehát a szülés utáni 6. hónapban vesszük újra reálisnak a rákszûrés eredményét. Természetesen minden egyéni mérlegelést igényel. LSIL NEM mûtéti indikáció!!!
Mivel terhes, ezért nem ajánlom az Isoprinosine szedését.
Viszont szedje a terhességi vitaminokat, azok segíthetnek.
Mivel 23 éves, kis esélye van, hogy rákká alakuljon a terhesség alatt ez a jelenlegi LSIL állapot.
A konizáció nem mindig képes 100%ban eltüntetni a HPV-t. Egy konizáció utáni HPV-teszt segít ezt kimutatni.
De! Most NE AGGÓDJON! Koncentráljon a babára és magára.
Szülés után 6 hónap múlva írja meg a leletét, és akkor megbeszéljük, hogy mi legyen a teendõ!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-20

Tisztelt doktornõ!
45 éves vagyok 2 gyerek anyukája.Nemrégen p3 as lett a rákszûrésem eredménye. Hpv teszt negatív.Az orvosom szerint valami gyulladás okozhatja és valószínû ez a helyzet hisz viszketek is mindenhol nemcsak a hûvely környékén inkább a szeméremajkak.Melleimben mindkettõben erõs kötõszövettömörülés van masztopátia.Az orvom gynoflor szedését is felírta ám az akihez a melleimmel járok kontrollra nem javasolja az ösztrogén tartalmú gynoflor szedését és a döntést rám bízta . Segítsen legyen szíves nekem Ön mit tanácsol.
tisztelettel Judit


Válasz:


Kedves Judit!
A leírás alapján gombás fertõzése van, amire egy gomba elleni hüvelykúpot kellene elsõsorban alkalmaznia (pl Canesten 3 napig, ha nem elégséges akkor 6 napig) és a külõ nemi nyálkahártyán (kiajkak és hüvely környékén pedig) canesten krémet. A krém elvékonyíthatja a nyálkahártyát és csípõ érzést okozhat ezért 3 nap után, ha a hüvelyében még szükség lenne még a további kúpos kezelésre, akkor külsõleg már valami zsírosító krémet (babakrémet, bepanthent) használjon.
A Gynoflourt is szokták alkalmazni enyhe gombás vagy bakteriális fertõzésnél, de az Ön esetében a mastopathia miatt ajánlatosabb ez a másik megoldás.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-17

Tisztelt doktornõ. A hpv eredményem p3 és és magas kockázatú (hr)típusokat tartalmaz. hpv genotípus: 66. Orvosom Isoprinosine tablettát írt. Ha ezt beszedtem utána újjabb rákszûrés. A kérdésem az lenne hogy páromra tekintettel hova vagy kihez fordulhatok ? Nem szeretnék visszafertõzõdni. És még szeretnék gyermeket .Ez lehetséges?? Köszönettel.Alida


Válasz:


Kedves Alida!
Kérdéseim lennének:
Hány éves?
Mi szerepel még a leletén: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL?
Hogy kell szednie az Isoprinosinet: Milyen dózisban? Meddig?
A párja szûrésérõl a következõ honlapon tájékozódhat: www.korutiorvosicentrum.hu
Óvszerrel védekezzenek mindenképp, amíg nem lesznek minketten HPV negatívak.
Az óvszer ad egy 70%-os védelmet a ping-pong fertõzéssel szemben.
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-17

Tisztelt Doktornõ!
Kérem írja meg véleményét a következõ eredményeimre:
Fél éve a cyt. eredményem p3-as lett, SIL,enyhe displasia, gyulladásos váladék. Rá 3 hónapjára Sil I, P3, HPV infekció. A HPV tipizálásom eredménye 56-os, magas kockázatú lett. Az orvosom szerint lop konizációra lenne szükségem, de olvasgattam, hogy az ön véleménye errõl más. Kérem írja meg nekem, hogy mit javasoljak, mi a további teendõ. A gyógyszert ki tudja nekem felírni, vagy fel kell-e egyáltalán írni. Próbálom természetes módon erõsíteni az immunrendszerem echinacea cseppekkel, ezüst kolloiddal, ön szerint ez hatásos lehet? Önt el lehet keresni személyesen ez ügyben? Köszönöm válaszát, tisztelettel: Erzsébet
A fent olvasott levél után a doktornõ a koromat kérdezte, én 28 éves vagyok és nincsen gyermekem sem. Kérem segítsen nekem. Köszönettel: Erzsébet


Válasz:


Kedves Erzsébet!
Az Ön esetében még nem indokolt a mûtét.
Javaslom, hogy a gyorsabb gyógyulás céljából kezdje el a tablettás immunerõsítõ kúrát (Isoprinosine 3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet. Ezt 6X kell megismételni). A háziorvos is fel tudja írni. Egy havi terápiához 1 1/2- 2 dobozra van szükség. Ennek a hatékonysága kb 80%. A többi, Ön által említett immunerõsítõknek sajnos nem ismerem a vizsgálatait, azaz, hogy milyen mértékben hatnak a HPV-fertõzésre. Valószínûleg nem ártanak. De a kölcsönhatásukat sem ismerem egymásra. Így javaslom, hogy csak a vényköteles tablettát szedje fél évig. A párjával óvszeres szexuális érintkezést javaslok a következõ HPV-tipizálásig és rákszûrégig, mely a terápia befejezésekor ajánlott.
Amennyiben még szeretne megkeresni, úgy hívjon a 30-655-8010-es számon H-P 13-15 óra között.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-17

Tisztelt Doktornõ!Köszönöm válaszát utánna néztem ismét az eredményemnek és az van beixelve,hogy nem meghatározható okból ASC-US ez mit jelent mert nem mondott semmit az orvosom.Válaszát ellölre is köszönöm Ivánné


Válasz:


Kedves Ivánné!
Az ASC-US egy enyhe hámleváltozást jelent. Ez a szülés után 6 hónappal akár már negatív is lehet. Addig figyeljen csak a terhességére, és ne foglalkozzon ezzel az egésszel.
Ha magas rizikójú HPV lesz a teszt eredménye, akkor az azt jelenti, hogy szorosabb követést igényel (tehát fél évenkénti szûrést, és nem a szokásos évest).
Sok sikert a babához!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Zsuzsa! szeretnék érdeklödni hogy egy 76 éves nönek lehet e még gyereke?


Válasz:


Kedves Zsuzsa! Érdeklõdnék hogy lehet e Még gyereke egy 76 éves nõnek köszönöm!

Kérdés:

2010-03-16

Tisztelt Doktornõ!
Kérem írja meg véleményét a következõ eredményeimre:
Fél éve a cyt. eredményem p3-as lett, SIL,enyhe displasia, gyulladásos váladék. Rá 3 hónapjára Sil I, P3, HPV infekció. A HPV tipizálásom eredménye 56-os, magas kockázatú lett. Az orvosom szerint lop konizációra lenne szükségem, de olvasgattam, hogy az ön véleménye errõl más. Kérem írja meg nekem, hogy mit javasoljak, mi a további teendõ. A gyógyszert ki tudja nekem felírni, vagy fel kell-e egyáltalán írni. Próbálom természetes módon erõsíteni az immunrendszerem echinacea cseppekkel, ezüst kolloiddal, ön szerint ez hatásos lehet? Önt el lehet keresni személyesen ez ügyben? Köszönöm válaszát, tisztelettel: Erzsébet


Válasz:


Kedves Erzsébet!
Hány éves? Fontos a terápia szempontjából.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


fderzfghbtr

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.