Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-03-09

Tisztelt Doktornő!

A napokban HPV-6 típusú vírus jelenlétét diagnosztizálták nálam (férfi). A fertőzés lehetősége több mint egy évvel ezelőtt volt. Eddig tünetmentes vagyok, a kérdésem arra vonatkozik, mit kell tennem a vírus mielőbbi leküzdése érdekében, illetve milyen időszakonként van értelme szűrésen való részvételre, Válaszát előre is köszönöm!


Válasz:


Fel evig csak ovszerrel eljen nemi eletet, majd menjen el kontroll HPV vizsgalatra. Amig az pozitiv (tehat HPV 6 vagy mas), addig a condom ajanlott. Figyelje magat naponta, hogy kialakul-e szemolcse. Ha igen, azt le kell ecsetelni vagy fagyasztani.
Kozben erdemes gondolkozni a negy komponensu HPV oltas beadasan. Ez a mostani fertozestol mar nem vedi, de az onfertozestol vagy az uj HPV-ktol igen.
A nemi szorzet borotvalasa, gyantazasa, epilalasa szinten kerulendo gyogyulasig.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-08

Kedves Doktornő!

28 éves lány vagyok, tavaly 2015.áprilisban állapítottak meg nálam HPV 68 as tipusu virust,szemolcseim is voltak amiket fagyasztassal illetve Aldara kremmel kikezeltem kb.4 honap kellett hozza. Mikor megallapitottak a HPV jelenlétét a rákszuresm PAP 3 LSIL volt.Immunerositot szedtem valamint C vitamint, decemberben a rakszuresem eredmenye PAP 2 lett HPV tovabbra pozitiv tobb virus jelenleteben, amit nem tipizaltak.Páromnak HPV 6,31 tipusas van. Ovszerrel vedekezunk! A kérdésem az lenne hogy erdemes e beoltatnom magam? valamint ettol a virustol megszabadulhatok? Elofordulhat hogy a HPV tesztem negativ legyen? Ha mindketten negativak leszunk akkor azt jelenti kigyogultunk es egymastol ujbol nem kaphatjuk el?
koszonom valaszát!


Válasz:


Ha mindketten HPV negativok lesznek, akkor meggyogyultak es mar nem fertozhetik egymast.
Onnek most HPV NA-t mutattak ki?
A szemolcserol vettek mintat HPV tipizalasra? Annak mi lett az eredmenye?
A Gardasil9 oltason kellene gondolkozni a partnereben levo HPV 6 es 31 miatt.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-07

Sziasztok.

Olvastam a kérdezők között volt olyan is akinek NA nem azonositható hpv-je volt.
Az akkor most mi?nem kimutatható?vagy nem jól sikerült a teszt?
Várom a válaszokat ,akik hasonlóan jártak..köszönöm


Válasz:


Kedves Kérdező!
Ez nem egy blog, ahol laikusok egymás között kérdeznek és válaszolnak (néha sületlenségeket). Ez egy "orvos válaszol" felület. Kérem, hogy ez maradjon is ebben a funkciójában.
Az NA egy be nem azonosított HPV típus, amely a mai tudásunk szerint sem rákot, sem szemölcsöt önmagában nem okoz. Jelen lehet azonban ezekben az elváltozásokban más típusokkal együtt.
Ugyanakkor egy gyógyuló félben lévő magas vagy alacsony rizikójú HPV fertőzésnél is mutathatnak ki NA-t (mert már nagyon alacsony az adott vírus jelenléte).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-07

Tisztelt Doktornő!
Szeretnék köszönetet mondani Önnek, az igényes honlap szerkesztéséért. Betegtársaimnak adott válaszai nagy segítséget nyújtottak számomra abban, hogy az elmúlt hónapok eseményiben eligazodjak.
53 éves vagyok 35 éve élek férjemmel együtt. Rajta kívül más szexuális kapcsolatom nem volt.
Rendszeresen, évente jártam rákszűrésre. Az októberi rákszűrés eredménye, bár panaszmente voltam P4 lett. HPV szűrést nem végeztek, azonnali konizációt és abráziót hajtottak végre. A szövettani eredmény minden tekintetben, a méhből és a méhnyakból vett minta alapján is negatív lett. A kimetszés ép szélekkel történt. HPV-re utaló jeleket sem találtak. Szexuális életet a férjemmel a műtétet követő nyolcadik héten éltem. A műtétet követő 6. héten HPV szűrést végeztek az eredmény HPV 56 lett. Semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptam. A három hónapos kontroll eredménye CIN I. P3, HPV-re utaló jelek és baktériumok eredménnyel zárult. Hozzáteszem, hogy egy varratot az orvos bennem is felejtett, ezt is a rákszűrésen, azzal egyidejűleg távolította el. A bennmaradt varrat sok kellemetlenséget is okozott, de sajnos én nem érzékeltem a mélyen bennem "szunnyadó" varratot.
Az orvos a rákszűrés eredményét telefonon közölte, és elmondta, hogy azonnali méheltávolítást javasol rákos betegségem miatt. Elmondta, hogy most éppen szabad is egy műtő, de felhívta figyelmemet arra is, hogy ez a műtét nagyon nagy kockázattal jár. A beavatkozást egyelőre megtagadtam, elsősorban azért, mert kezelőorvosomtól a személyes megbeszélésen több egymásnak ellentmondó választ kaptam. Kértem , hogy adjon immunerősítő gyógyszereket, de ezeket ő teljesen hatástalannak minősítette. Azt mondta az én koromban csak a kés a megoldás. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben a doktornő javasol-e egy személyes találkozást Önnel a centrumban, hogy mi legyen a teendő?
Másrészt aggódom a férjemért is, mert a fertőzést csak tőle kaphattam el. Nem féltékenység vagy egyéb érzelmi túlkapások miatt, mert ezt már valahogy megemésztettem, hanem aggódom az ő egészségéért is.
Válaszát köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!
Köszönöm kedves szavait.
A leírtak alapján a leletei nem indokolják a nagyműtétet. Kérem, hogy jöjjenek el hozzánk mindketten egy konzultációra, ahol végigbeszéljük az eddigi vizsgálati eredményeit (ezeket hozza el mind), megbeszéljük a továbbiakat, és elvégezzük a még szükséges mintavételeket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-07

Kedves Doktornő! Ismét a véleményét kérném. Novemberben volt egy HSIL gyanús leletem. Decemberben HPV 16-ot mutattak ki. Januárban a levett újabb eredményem CINII-CINIII lett.Cintek vizsgálat is pozitív, kolposzkópia negatív. Februárban megcsinálták a konizációt. A leletem negatív lett. De éppen most hívott az orvosom,hogy újra átolvasta az eredményemet és ugyan negatív de ő nem nyugott. Szerinte túl nagy eltérés van a két eredmény között. A konizáción semmi elváltozott sejtet nem találtak. Viszont szerinte a belső méhnyakról kevés szövetet sikerült leszedni így újra megcsinálja a konizációt, hogy biztos legyen nincsen semmi gond. Illetve azt is mondta, hogy a decemberi HPV16 mellé a szövettanban HPV18-at is találtak. Kérem segítsen megértenem adolgokat mert most minden újra zavaros lett. Azt hittem a negatív szövettannal túl vagyok rajta és "elfelejthetem". Már az is eszembe jutott, hogy ez nem is az én szövettani eredményem :( A korom 33 év Köszönettel: Éva


Válasz:


Bocsánat még egy kérdésem lenne, hogy ha kevés is a szövet a belső területről de minden más területről nyert minta teljesen negatív a kaparék is, akkor olyan hatalmas kiterjedésű probléma nem lehet ugye? Most hidegkéses konizációt tervez az orvosom, hogy minnél nagyobb területet eltudjon távolítani. Nagyon félek, hogy elveszítem a méhemet vagy még rosszab... :(


Válasz:


Kedves Éva!
Ha elhozná hozzám a leleteit (az összeset), akkor többet tudnék segíteni. Így ezeket én nem látom, nehéz okosan véleményt formálni és tanácsot adni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-06

Kedves Doktornő!

30 éves nő vagyok. Sajnos a legutóbbi rákszűrésem eredménye LSIL, HPV fertőzés. 18 éves koromban, már volt HPV fertőzésem, ami gyógyszeres kezeléssel elmúlt. Szerencsére akkor sem volt semmilyen tünetem, sem szemölcs sem más látható vagy érezhető elváltozás, ahogy most sem. A férjemmel 3 éve élünk együtt ő is tünetmentes. A nőgyógyász a védőoltást javasolta. Egy másik nőgyógyász nem ezt javasolta, hanem a harcot ellene immunrendszer erősítéssel. IMUNOGLUKAN tablettát szedek. A kezelést kiegészítettem napi 2,5 l gyógyteával,hetente kétszer ülőfürdővel. Itt olvastam a dr.Dolhay féle irrigátort, napi 3-szor végzem, plusz szedek napi 3000-4000 C vitamint, ezen kívül az étkezésemre is jobban odafigyelek. A kérdéseim a következők lennének : Szedjem a Doktornő által írt ISOPRINOSINE-t is? Ezt a vírust szoláriumban vagy fürdőben is el lehet kapni vagy csak simán a wc-ről? Vagy kizárólag szexuális érintkezéssel?Óvszerrel kell védekeznünk a teljes gyógyulásig? A férjemet kell kezelni valahogyan? Mit kell tennem a családtagjaim, barátaim érdekében? Ők elkaphatják tőlünk wc használat, ölelkezés, érintkezés útján vagy az evőeszközökről? A higiéniára maximálisan figyelek és fertőtlenítek naponta többször is. Gyermeket is szeretnénk a férjemmel, addig ezt teljesen függesszük fel? Itt olvastam, hogy talán még a gyógyulásig az intim területeink borotválása is tilos?De a bikinivonalat lehet? Elnézést a sok kérdésért, de szinte semmit nem tudunk erről és kissé kétségbe vagyunk esve, főleg azért is, mert nem tudjuk, hogy a családtagjaink és a barátaink mennyire vannak veszélybe, hogy általunk megfertőződhetnek? Sok újszülött és kismama is van a baráti körünkben, persze senkinek nem merünk erről beszélni. Velük találkozhatunk egyáltalán? Nagyon várjuk a Doktornő válaszát, mert nagyon elvagyunk keseredve emiatt és alig tudunk elvonatkoztatni ettől a dologtól. Előre is nagyon köszönöm a megtisztelő válaszát!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Erre a rengeteg kerdesre sziveseben valaszolok, ha felhiv telefonon.
Hetfon, marcius 7-en 16-18 ora kozott. Ugyanis rengeteg kerdesem lenne nekem is Onhoz, hogy megfelelo tanacsot tudjak adni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon szépen köszönjük, türelmetlenül várjuk a holnapi beszélgetést 17 órakor felhívom a Doktornőt!

Kérdés:

2016-03-03

Kedves Doktornő!
25 éves vagyok, 2 éve monogám kapcsolatban, még nincs gyermekem, dohányzom.
Az elmúlt egy évben kapott diagnózisok alapján kérném szépen a segítségét, hogy Ön szerint indokolt a műtét? Rendszeresen járok szűrésre, korábban mindig P2 volt az eredmény.
A leleteken hosszabb volt a szöveg, csak a kórosnak tűnőket írtam ki (amennyire ki tudtam olvasni).
2015.02.13.
Diagnózis: N7600 – A hüvely heveny gyulladása
Recept: Gyno-Pevaryl 150mg hüvelykúp

2015.03.27.
P3 ASCUS, erős gyull. dyscereto ajták, gomba, Betadin kúp

2015.05.11.
Diagnózis: N8700 – Enyhe cervicalis dysplasia
Kiterjedt vérzékeny cervicalisatio látható, a mellső ajkon condylomára gyanús növedék látható. Cyt. levéve

2015.05.11.
P3 ASC-H, HPV jellegű dyspl. dyshereto ajták

2015.05.14.
HPV DNS pozitív, genotípus: LR: 6

2015.08.12.
Diagnózisok: N8700, N9490
Vérzés, folyás nincs, kiterjedt, vérzékeny cervicalisatio, a mellső ajkon condylomára gyanús növedék látható most is. Cyt. levéve.

2015.08.12.
P3 ASC-H, gomba

2016.03.02.
Diagnózisok: N8790 – cervicalis dysplasia
Z0140
Cervixen vérzékeny erosio láth.
Ismételt pozitív cyto eredmény esetén műtét javasolt.

A fenti leletek különböző orvosoktól származnak, előzőleg tavaly májusban merült fel a műtét szükségessége, de a következő orvos ezt elvetette a fiatal koromra tekintettel. Nagyon tanácstalan vagyok és eléggé meg is ijesztett a műtét, vagyis inkább a lehetséges következménye.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Dóra


Válasz:


Kedves Dóra!
Úgy látom, hogy a condyloma miatt lenne a műtét, amit a méhszájon láttak.
A műtéti technika kiválasztása függ a condyloma méretétől és elhelyezkedésétől.
Mindenképp javasolnám a condyloma eltávolítását, ugyanis az fertőz.
Lehet mellette gondolkodni az immunerősítő szedésén, hogy a mély rétegekben megbúvó vírusokat is elpusztítsuk, és a Silgard oltáson (3 oltás), ami az újra fertőzéstől védené meg.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-03

Kedves Doktornő!

27 éves édesanya vagyok.Tavaly áprilisban spontán vetélés miatt kórházban voltam,melyet műszeresen fejeztek be.A műtét utáni 2 hetes kontrollon,a nőgyógyászom meh gyulladást állapított meg.Ezt antibiotikumos kezelés követte.Az események óta,minden szexuális aktust követően,intenzív piros színű kontakt vérzésem volt/van.Januarban 3 hétig menstrualtam,fogamzásgátló szedése mellett.Ezutan kerestem fel ismét nőgyógyászomat,aki egyből citológiai vizsgálatot végzett,de HPV teszt nem készült.A vizsgálat eredmenye: P3,kóros neoplasticus hám elváltozás,metaplasia,atypusos mirigyhámsejtek (AGC-NOS)/mirigyhámsejtek (NOS).Erre Isoprinosine és betadin kúp kúrát írtak fel.Vese problémáim miatt,nem javasolta az urulogus,hogy elkezdjem.Felkerestem egy masik nogyogyaszt,aki megállapította,hogy krónikus meh gyulladásom van,emellett a mehnyak és a hüvely is gyulladásban van.Megkaptam a tavalyi antibiotikumos kezelést ujra.3 hónap múlva citológiai kontrollt javasoltak.Az immunrendszerem nagyon le van gyengulve.1 hónapja minden vírust elkapok.Szeretnem tudni,pontosan,részletesen mit jelent a citológiai eredményem,illetve,hogy Ön szerint lehetséges-e,hogy az elmult évben folyamatos gyulladásban volt a szervezetem?S ez okozza a citologia romlasat?Eddigi eredményeim mindig P2-k voltak,egy alkalommal volt P2+HPV gyanú.Koszonom válaszát!Udvozlettel: Kinga


Válasz:


Kedves Kinga!
A citológiája most a mirigysejtek elváltozását mutatta, AGC-NOS (nem hámsejtekét), amelynek kisebb mértékben okozója a HPV. De ha volt már HPV gyanús lelete korábban, és most a méhnyak is gyulladásban van, akkor egy HPV tesztet érdemes lenne venni. Fontosabbnak tartom azonban az Ön esetében a tenyésztést és teljes STD panelre minta küldését, ha újra előjön ez a gyulladás.
Ha van egyfajta veseproblémája (magas húgysav szint, köszvény, vesekő), akkor Isoprinosine-t nem szedhet. Elég hosszan tartott ez a gyulladásos állapot, így javaslom, hogy szedjen valamilyen immunerősítőt és vitamint, amit a patikában lehet megvásárolni és ami már használt Önnek.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornő!Koszonom megtisztelő válaszát!Annyi kérdésem lenne még,hogy a mirigyhámsejtekben lévő változás kiváltó oka,valószínűsíthetően a gyulladás ?Nem utalhat rossz indulatú folyamatra?

Szívélyes üdvözlettel :Kinga


Válasz:


Kedves Kinga!
Az AGC-NOS-t okozhatja a gyulladás, de rákmegelőző állapot is.
Méhűri mintát szoktak venni (egészségügyi küret), ha ez fél év alatt nem mutatna gyógyulást.
A leírásából én arra gondolnék, hogy a spontán vetélés után lépett Önnél fel egy méhgyulladás, amit azóta sem sikerült meggyógyítani. A tenyésztés nagyon fontos lenne azért, hogy tudjuk, mi ellen írjunk fel célzottan, a kórokozó érzékenységén alapuló antibiotikumot. A HPV tesztet is ajánlanám elvégezni a HPV fertőzés kizárása vagy megerősítése céljából.
Ha a HPV eredménye HPV 18 lenne, akkor mindenképp javasolt lenne a küret egy méhnyaki hámkaparékkal.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-01

Kedves Doktornő.

NA Hpv-vel diagnosztizáltak.
Előfordulhatnak-e szemölcsök ebben az esetben (nemi rèszen figyeltem meg 3-4 bőrszinnel megegyező szemölcsöt melyek anyajegyhez hasonlóak formájukban is) .
Barátnőm rendszeresen jár citologiára 6 havonta,semmilyen elvàltozás nincs minden eredménye negativ.Lehetséges ,hogy megfertőződött ès neki már mást fog mutatni a teszt? Az NA tipus okozhat e idővel ràk megelőző àllapotot?


Válasz:


NA jelen lehet szemölcsben is és rákos elváltozásban is, de önmagában egyiket sem okozza igazából. Barátnőjénél a citológia fogja megmutatni, hogy lesz-e teendő. Addig is az óvszeres védekezés védhet a ping-pong fertőzéstől, ha a szemölcsök a péniszen vannak (condom által fedett helyen). Viszont a szemölcsöket (ha azok) minél hamarabb le kell kezelni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-01

Kedves Doktorno!
2 honapja LR,HR 16 es 18 as hpvt talaltak nalam.Holnap erkezik meg a cytologia eredmenyem. A meh nyakon elteres elvaltozas nincs. Gémia kuppon kivul mast nem javasolt az orvos. Beres csepp c vitamint szedem. A paromnal szemolcsot semmilyen tunetet nem tapasztaltunk. Amiota tudjuk a betegseget ovszerrel vedekezunk. Azt szeretnem kerdezni hogy ilyen magas kockazatu hpvnel szukseg lessz e mutetre vagy valaha magamtol ebbol kigyogyulhatok? A paromnak is eleg lenne csak egy imunrendszer erosites? Egeszen addig hasznaljunk ovszert mig teljesen ki nem gyogyulunk? Gyerek valallas a virus alatt meg se forduljon a fejunkben? Es ez a fajta hpv ami nekem van ebbol alakul ki a rak? Elnezest a sok kerdes miatt de nagyon ketsegbe esett vagyok. Az orvosom csak nyugtatgatott. De azert amiket olvasok nem egyszeru dolognak tunik. Valaszait elore is koszonom.
udvozlettel: Szandi


Válasz:


A 16 és 18 nagyon magas rizikójú HPV-nek számítanak és kialakulhat belőle rák.
Javasolnám a partnere szűrését is (ha élnek orális szexet, akkor a péniszen kívül a szájüregit is).
Nem szeretném ijesztgetni, de jobb tudni a rizikó mértékét, mint a homokba dugni a fejünket. Ha minden lelet megvan (Önnek citológia, partner szűrései), akkor lehet gondolkodni, hogy mit tegyünk.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornő!
koszonom a valaszat. A cytologia eredmenyem p2 lett. Es 3 honap mulva kontrol. Nem tudom hogy ez jo e igy! Es a szajuregben hpv tesztet csinaltatni hol lehet? Igen sajnos tudom hogy magas rizikoju hpvm van epp ezert felek is hogy igy ennyi teendo ez ugyben eleg e.


Válasz:


A mi rendelőnkben lehetőség van szájüregi HPV szűrésre is. Komplex tanácsot is adnék Önöknek a leletek birtokában (ez kb egy 30-40 perces konzultáció), hogy mit tegyenek a közeljövőben a gyógyulás elősegítése céljából, hogy ebből a két magas rizikójú HPV fertőzésből ne legyen betegség.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornő!
ahogy en itt olvasgatok ugy latom hogy a centrum budapesten van. Ami tolem sajnalatos modon 400 kmre van. Szivesen elmennék ha a kozelben élnék.

Kérdés:

2016-03-01

Tisztelt Doktornő!

25 éves férfi vagyok. 21 éves koromban diagnosztizáltak először HPV-vel. Több (8-10db) kis szemölcs is volt a nemi szervem körül amiktől körübelül 1 év után sikerült megszabadulnom condyline segítségével.
Sajnos azóta azonban rendre vissza-vissza tér egy két szemölcs. A leghosszabb szemölcs mentes időszak talán 3-4 hónap volt. Az elmúlt 2 hónapban újra úgy tűnt, hogy sikerült megszabadulnom tőlük, de pár napja újra felfedeztem egy apró szemölcsöt. Az orvos újra condyline-t írt fel.

Aggódok, hogy ez a fertőzés már bő 4 éve tart. Tartanom kell a ráktól, vagy bármi más komolyabb szövődménytől? Elég ha továbbra is condyline-el kezelem szemölcsöket, vagy célszerűbb lenne más megoldás után nézni? Gyógyszert még sosem írtak fel.

Nem dohányzok, rendszeresen sportolok, igyekszem egészségesen táplálkozni. A borotválkozást 2-3 éve kerülöm. Az elmúlt 4 évben 3 lánnyal voltam együtt, de mindig ügyeltünk, hogy a szexuális együttlétekre csak akkor kerüljön sor amikor nem volt egy szemölcsöm sem. Az utolsó kapcsolatom bő egy 1 évig tartott és 1 hónapja lett vége. Elképzelhető, hogy nem voltunk kellően elővigyázatosak és egymást fertőztök meg újra és újra? A barátnőmön nem jelentkeztek szemölcsök.

Mit javasol?
Előre is köszönöm!


Válasz:


Pontosan hol helyezkednek el a szemölcsök?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Azon a reszen amit noknel szemeremdombnak neveznek. Altalaban mindig itt jelentek meg. Tehat konkretan nem a himvesszomon. (Bar a himvesszon is volt regebben ket szemolcs, amik mar tobb mint 2-3 eve elmultak. Volt egy harmadik szemolcs is a himvesszon. Ez kb. 1 eve jelent meg es fel eve mult el.)



Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


A szemolcsoket, ha megjelennek, mindig le kellene ecsetelni, mert azok a feluletukrol fertoznek (akar Ont, akar egy partnert). Ha a Condyline bevalt, akkor hasznalja azt.
Javasolnam tovabba a Silgard oltast, ha a szemolcsot a HPV 6 vagy 11 okozza, hogy az ujrafertozest megelozze. Ha immunrendszeret gyengebbnek erzi, akkor egy 3-6 honapos gyogyszeres immunerosites is javasolt. A leirasabol, hogy ujra-ujra visszaternek a kinovesek en fontosnak tartanam akar 6 honapig kiterjeszteni a kurat (2 hetes pulzuskezeleskent), mert az oltas csak a beadastol szamitott 7. honaptol vedene.
A borotvalkozas tovabbra sem tanacsos. Es semmilyen egyeb szortelenites sem!
Ha 1 evig tunetmentes lesz (es mar az oltas is vedeni fogja), akkor vissza lehet terni a bortovalasra vagy az epilalasra. Bar a trimmeles a legovatosabb "szorcsokkento", mert az nem okoz feluleti serulest a boron, igy a fertozesek jobban elkerulhetoek ezzel a technikaval.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.