Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-04-01

Tisztelt Doktor Nõ!
Rákszûrésem eredménye P3-as lett,HPV vírust is kimutatott.A HPV teszt eredménye pozitív 35,39-es vírust diagnosztizáltak.Kérdésem az lenne hogy ezen érték alatt mit kell/lehet érteni,van-e ennek a magas kockázaton belül jelentõsége?Hogy értelmezhetõ ez hogy 35,39-es vírustípus( ha értelmezhetõ..?)Kiegyensúlyozott a párkapcsolatom,értelmetlen számomra hogy miután szexuális úton terjed,hogy alakulhatott ki ez nálam?Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A következõkre kellene még válaszolnia, hogy tudjak segíteni a kérdésében:
Hány éves?
Hány szexuális kapcsolata volt eddig?
Az eddigi partnereinek hány kapcsolata volt, mielõtt Ön velük volt?
Milyen a citológiai eredménye a P3-on kívül: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL?
Hogyan védekezett/védekezik szexuális együttlétkor?
Várom válaszait!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nõ!

Köszönöm vissza jelzését,és küldeném válaszaimat:
41 éves vagyok,szültem már,18 éves a lányom.Szexuális kapcsolatom éltem során egy kezemen meg tudom számolni.Jelenlegi partneremmel 4 éve vagyok együtt,férjemmel már több éve nem élünk együtt,de a válás egyéb okok miatt nálunk elég bonyolult...Kapcsolatom párommal kiegyensúlyozott.Hogy neki elõtte hány partnere volt,erre konkrétan válaszolni nem tudok,de nem "habzsolta" az életet,én így ismerem.Cytologia eredményemen a következõ áll: enyhe fokú HSIL,a többi mellett jelzés nem olvasható.Spirálom van,azzal védekezünk.4 éve került felhelyezésre,gondom nem volt vele soha,folyamatosan járok szûrésekre,ott sem jelezték,hogy gond lenne.
Nagyon köszönöm segítségét elõre is.Üdvözlettel:Andi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HSIL-t írt, de az magas fokú elváltozást jelent és konizációs mûtéti indikáció. Gondolom Önnek a leletén LSIL szerepel. HPV 35, 39 mellett egy 6 hónapos tablettás immunerõsítõ kúra javasolt (protokolt ld a Mi a megoldás? ablaknál) és óvszeres védekezés ezen idõ alatt. Valószínûleg a párja is fertõzött (lehet, hogy Õ hozta be a vírust a kapcsolatukba az elõzõ életébõl - ez természetesen nem bûn, csak tény lehet). Az óvszer védeni fog valamennyire a ping-pong fertõzéstõl.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nõ!

Nagyon köszönöm válaszát.Valóban elírtam az eredményen található jelzést,elnézést.
A gyógyszeres kezelést megkezdtem,és július elején kell újra jelentkeznem orvosomnál.Párom elment szûrésre az õ eredménye negatív,mint említettem kapcsolatunk teljesen megbízható,õszinteségen alapuló,boldog kapcsolat.Sokat olvasok azóta errõl a vírusról..létezhet az hogy "ex"-em - kirõl az utóbbi idõben derült ki,hogy igen csak szabad házasságban élt..- õ fertõzött meg esetleg még évekkel ezelõtt?Tehát hogy már évek óta bennem van ez a vírus,de miután igencsak stresszes az életem,dohányzás..egyebek most váltották ki ezt a fertõzést bennem?Bocsánat a kissé körülményes fogalmazásért.Köszönöm megértését.
Üdv.:Andi

Kérdés:

2010-03-31

kedves doktornö az lennea kérdésem ma kaptam meg a citologia eredményemet amiben ez áll low-grade squamos intraepitheal lesion enyhe displasia, ma meg is csinálta a hpv szürést az lenne a kérdésem mit jelent ez az eredmény ha negativ lesz ahpv akkor mi ateendö és ha pozitiv kérem a válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Magas rizikójú HPV mellett fél éves immunerõsítõ kúra javasolt. Utána kontroll citológia és HPV-teszt.
NA, LR HPV típus esetén nincs teendõ, csak fél évenként kontroll.
Negatív lelet esetén érdemes lenne kideríteni, hogy mi okozza az elváltozást és fél évenként kontroll.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-31

Tisztelt Doktornõ!
Mindkét válaszát nagyon köszönöm. És valóban, "a név kötelez". Köszönöm.
Viszont Ön azt írta:"A "3 hónap múlva kontrollnál" javasolnék egy HPV-tesztet is. Ez ingyenes, ha az utóbbi leletén a P3 szerepelt." Nekem nem szerepelt semmi a leleten. Ez lehetséges, hogy jót jelent vagy csak lehagyták mert nem kötelezõ?
Tisztelettel: Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Sajnos nincs egységes állásfoglalás a régi és az új nomenklatura között.
Az új az ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, a régi a P1, P2, P3, P4, P5. Ezek nem identikusak. Az OEP is furcsán adott rá támogatást: ASC-US, ASC-H, HSIL, P3 -ra igen, de az LSIL-t kihagyta. Ezért kérdeztem a P3-t. Sokszor ezért ráírják az LSIL mellé a P3-at.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-31

Kedves Doktornõ!
Pár napja kaptam meg a rákszûrés eredményét,amely P3-as lett.A kenetvizsgálat egy éve még teljesen rendben volt. Az eredményben a következõ dolgokat jelölték be:kóros neoplasticus hámelváltozások,Atypusos laphámsejtek (ASC)nem meghatározható okból.(ASC-US).HPV gyanú
Vegyes baktérium,reaktív sejtváltozásokkal járó gyulladás.
Az orvosom szerint ez még nem olyan nagy probléma és gyógyszeres kezeléssel helyre hozható.
Kaptam rá Isoprinosine 500 mg tablettát,és Betadine kúpot.Amely pillanatnyilag nem is kapható.És három hónap múlva kell újra szûrésre menni.
Az lenne a kérdésem hogy az orvosom megfelelõ módon járt e el?És hogy a vegyes baktérium és a gyulladás is a HPV tünete?Vagy pusztán lehet ez csak egy gyulladás is mert mondjuk felfáztam?
Valamint hogy a Betadine kúp helyettesíthetõ e mással.
Köszönöm válaszát!



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Tényleg nem olyan vészes ez a lelet.
Bár javasolnék egy HPV-tesztet, amely ingyenes ASC-US mellett.
Lehet, hogy ezt csak a vegyes baktérium okozza, és nincs is HPV.
Ha viszont van HPV, akkor egy felfázás után is lehet vegyes baktériumot leírni.
A Betadinet nem tudnám mással helyettesíteni. De a lactobacillus kúpok helyreállítják a normál hüvelyflórát. Addig próbálkozzon azzal.
Az Isoprinosine-nak van víruselleni hatása és általános immunerõsítõ. Mindenképp szedje addig, míg a HPV-tesztje nincs meg. Ha az magas rizikójú típust mutat, akkor fél évig kell majd folytatni a gyógyszerszedést a következõk szerint (remélem, most is így szedi): 3X2 tabl/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni. Utána kontroll citológia és HPV-teszt.
Ha negatív lesz a teszt, akkor nem kell szednie a gyógyszert :) .
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-31


Kedves Doktornõ!

Mellékelem alább az elõzõ levelezéseinket.
Nem, egyáltalán nem volt megjelölve ASC-US vagy LSIL (CIN1) a leletemen.
Azt is hallottam, hogy mostanában szinte mindenkinek ráírják a leletére, hogy HPV-gyanú. Természetesen májusban megcsináltatom a tesztet.
Egyébként az általam leírt elõzmények alapján más is (pl. gomba, gyulladás, baktérium) tud okozni olyan tüneteket, tehát nem csak a HPV, amiért odaírják, hogy HPV gyanú?

Köszönettel: Nóra




Tisztelt Doktornõ!

Tavaly novemberben voltam komplex nõgyógyászati szûrõvizsgálaton. Vettek kenetet, melynek eredménye P2 lett. Mégis beixelték a HPV melletti négyzetet és melléírták, hogy gyanú. Tehát HPV gyanú. Kérdeztem az orvost, hogy ez mit jelent, mire közölte, hogy a laborban, aki elemzi az anyagot, valamit látott. Látott még régi gyulladást is, de nem tudták megmondani, mi volt az. Az egyéb hámelváltozás melletti négyzet is be volt ikszelve.

Nemsokára vissza kell mennem kontrollra.

Annyit szeretnék, ha még tudna rólam, hogy két éve nem volt közösüléses szexuális kapcsolatom, sem óvszerrel, sem anélkül. Tavaly év elején volt egy abortuszom. Lehet, hogy ez is oka az elváltozásnak?

Az orvos még annyit mondott, hogy lehet, a stressz hozta ki a lappangó HPV-t vagy a rossz étkezés.

Minden évben megyek szûrésre. Tavaly elõtt év elején P1-es volt a leletem, semmiféle HPV gyanú nem merült fel sem tavaly, sem korábban.

Mit tegyek?

Köszönettel: Nóra


2010-03-25


Kedves Nóra!
Amennyiben ASC-US vagy LSIL (CIN1) is be volt ikszelve a leletén és magas kockázatú HPV-fertõzése van (HPV-teszt alapján), akkor javasolt egy fél éves immunerõsítõ kúra a vírustól való megszabadulás céljából. Ha szexuális kapcsolatot létesítene, akkor az óvszeres védekezést ajámlom.
Ha a fentiek közül egyik sem volt megjelölve, akkor fél év múlva kell csak egy kontroll, hogy elindított-e elváltozást a HPV. Ha egyáltalán a jelen tüneteket a HPV okozza... Ezt csak egy HPV-teszttel lehet kideríteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna





Kedves Doktornõ!

Elnézést elírtam az elõzõ levelemet. Tavaly elõtt volt abortuszom, nem tavaly.

Elnézést: Nóra
2010-03-25


Kedves Nóra!
Erre gondoltam, mivel 2 éve nem volt szexuális kapcsolata. De fontos információ!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna



Válasz:


Kedves Nóra!
Valóban egyéb gyulladás is okozhat LSILt.
A HPV-teszt után okosabbak leszünk.
Addig nincs miért aggódni, kivéve, ha vannak tünetei: hüvelyi folyás, viszketés, égõ érzés. Ezeket kezelni illik.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-30

Tisztelt Doktornõ!
33 éves vagyok. 2010.03.26-án volt missed ab mûtétem. 12 hetes terhes voltam. Pontosan egy hónappal elõtte vett kenetet az orvosom és az eredmény: LSIL CIN I. lett. (mindig P2 volt ezelõtt)Az egyik kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy a terhesség miatt volt az eredmény rossz? A másik pedig, hogy ha megerõsítem az immunrendszerem akkor lehetséges, hogy a következõ vizsgálatnál nem találnak kóros elváltozást?
Nagyon szeretnénk babát és nem tudom ez mennyiben befolyásolja a köv. terhességem. Az orvosom a missed ab. után 3 hónappal javasolta a cytológia ismétlését. És ha megint rossz eredményeket kapok mi a teendõ?
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel, Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Az elõzõ levelében válaszoltam. Csak még egy bátorítás: nomen est omen. Ön Éva, az emberiség anyja. Biztos sikerülni fog a baba!
És az immunrendszerét erõsítse, egyen sok vitamint, zöldséget, gyümölcsöt, és legyen sokat a tavaszi napon! A kontroll vizsgálat eredménye pedig majd megmutatja további teendõket (citológia, HPV-teszt).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-30

Tisztelt Doktornõ!
33 éves vagyok. 2010.03.26-án volt missed ab mûtétem. 12 hetes terhes voltam. Pontosan egy hónappal elõtte vett kenetet az orvosom és az eredmény: LSIL CIN I. lett. (mindig P2 volt ezelõtt)Az egyik kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy a terhesség miatt volt az eredmény rossz? A másik pedig, hogy ha megerõsítem az immunrendszerem akkor lehetséges, hogy a következõ vizsgálatnál nem találnak kóros elváltozást?
Nagyon szeretnénk babát és nem tudom ez mennyiben befolyásolja a köv. terhességem. Az orvosom a missed ab. után 3 hónappal javasolta a cytológia ismétlését. És ha megint rossz eredményeket kapok mi a teendõ?
Válaszát elõre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel, Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Nagyon sajnálom a vetélését.
Arra nincs bizonyíték, hogy a HPV okozna abortuszt.És azt sem tudjuk, hogy itt az LSIL-t HPV okozta-e.
De. Amennyiben Önben ott volt a vírus, a terhesség alatti relatív immungyengeség elindíthatta az elváltozást. Ez sok nõben megtörténik.
A "3 hónap múlva kontrollnál" javasolnék egy HPV-tesztet is. Ez ingyenes, ha az utóbbi leletén a P3 szerepelt. Ha LSIL lesz és magas rizikójú HPV, akkor javasolt lenne egy 6 hónapos immunerõsítõ kúra, mely mellett viszont nem ajánlott a terhesség.
A kontrollig óvszerrel védekezzenek, hogy ne ping-pongozzák a vírust, mert ha van, akkor a párja is fertõzött valószínûleg. Hátha így 3 hónap alatt megszabadulnak tõle (ez átlagosan a férfiaknál 6 hónap).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-30

Tisztelt Doktornõ!

Ha a magamon elvégeztetett HPV teszt (pénisz, szájnyálkahártya)negatív, ebbõl nyerhetek-e bizonyságot arra nézve, hogy jelenlegi partnernõm (akivel kb. 5-6 alkalommal voltam együtt ezidáig) sem hordozza szervezetében a HPV-vírust?

Válaszát elõre is köszönöm.

I.


Válasz:


Kedves I!
Nagy valószínûséggel igen (ha Öntõl jó helyrõl vették a mintákat).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-28

Tisztelt Doktornõ!
A rákszûéseim eredményeit pontosan nem tudom megírni, mert Doktorúr levélben szokott értesíteni, és csak ennyit ír benne, hogy elváltozás van, és 3 hónap múlva meg kell ismételni, de a legutóbbi eredményemet megtudom írni az ASC-US lett.Ez az eredményem már több mint egy éve ilyen, hpv még nem lett levéve. Kb 5-6 szemölcs szokott lenni, viszonylag picik, szemmel szinte nem is láthatóak, már 3x lettek lesütve, meg wartec ecsetelõvel is próbálkoztam.... és szintén vannak, most a condyline ecsetelõm van.. :( 3 hónap Isoprinosine szedése után is semmi javulást nem észlelek, nagyon elkeseredett vagyok!!! :( Köszönöm kedvességét!
Csatolom hozzá az elõzõ levelem-válasszal..


Tisztelt Doktornõ!
22 éves lány vagyok,már másfél éve nem jó a rákszûrésem eredménye, a hpv miatt nagy valószínûséggel, szemölcsökkel is küzdök, ami már többször kiújult, egyszerüen nem tudok vele mit kezdeni, pedig mindent megtettem érte, hogy gyógyuljak, immunrendszeremet is erõsítettem, de most már teljesen elkeseredett vagyok, ugy érzem, hogy ennél többet már nem tudok tenni a gyógyulásomért.. :( Már 3 hónapja szedem az isoprinosint napi 5 szemmel, de még ezzel sem értem el javulást, most voltam 2 hete rákszûrésen, és még mindig rossz az eredményem és szemölcsöket is találtunk.. Mit ajánlana nekem, várom segítségét.. Köszönöm!
2010-03-23

Kedves 22 éves!
Írja le pontosan a rákszûrése eredményeit idõpontokkal (ASC-US, LSIL, CIN-1, ASC-H, HSIL ezek közül melyikek voltak és mikor). Mi a HPV-teszt eredménye?
A szemölcsök hol helyezkednek el? Hány darab van? Mekkorák? Hogyan távolították el õket?
Várom válaszát! Kérem ezt a levelet és az Ön elsõ levelét is csatolja hozzá!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Vissza




Válasz:


Kedves 22 éves!
Hol vannak ezek a szemölcsök?
Mert, ha Ön kezeli, gondolom a külsõ nemiszerveken (kiasajkak, hüvelybemenet).A rákszûrést pedig a méhnyakról veszik. Érdemes tudni, hogy ott melyik HPV okozza az elváltozást - HPV-teszttel (ASC-US mellett ingynes vizsgálat). Amennyiben magas rizikójú és 2 éve nem változik a lelete (még Önnek van ideje!), akkor kismûtéttel el szokták távolítani a fertõzést. Az Isoprinosine az ASC-US ellen is jó magas rizikójú HPV-fertõzés esetén! És akkor használ a szemölcsök ellen, ha azokat folyamatosan kezelik külsõleg. Ezt Ön meg is teszi. De.
Hogyan él szexuális életet? Ha óvszer nélkül vagy akár azzal, akkor folyamtosan fertõzi a szemölcsöktõl magát. Az óvszer a párját védheti csak ebben az esetben és esetleg az Ön méhnyakát. De a külsõ nemi részeit és a hüvelyt nem.
A szemölcs egy folyamtos fertõzõforrás. Tehát ideális lenne a gyógyulás szempontjából egy kis abszcinencia (no sex). Ez nem tudom, hogy menne-e.
A párja fertõzött? Volt vizsgálaton?
Ne keseredjen el. Sajnos néha ez egy ilyen macerás dolog! De meg lehet gyógyulni. Ha meggyógyult, akkor gondolkodjon el a HPV-elleni oltáson (Silgard). Az védene a jövõbeni szemölcsöktõl és a méhnyakrákot okozó 2 HPV típustól is.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-27

Tisztelt Doktornõ!
20 éves lány vagyok. A kérdésem egy BIOglide safe nevû síkosítóval lenne kapcsolatos.
A leírása a következõ: Orvosi síkosító, Human Papilloma vírus ellen.
Vízalapú síksító,100%-ig természetes összhetevõk,
zsírmentes,100%-osan kondombarát,bõrgyógyászatilag
klinikailag tesztelt,carrageen tartalmú,állandó mikróbiológiai
ellenõrzés alatt gyártott.
Carrageent / vörösmoszat / tartalmazó sikosító.
A kérdésem, hogy ez lehet igaz? Tényleg véd a HPV vírustól vagy csak reklámfogás? Ha ez nem véd, akkor van valami ehhez hasonló védekezési mód? (tudok az oltásról, szándákomban áll beadatni,de sajnos drága. Mindig óvszerrel történik a közösülés, de jobb szeretném ha nem kellene használni.)
Köszönöm a válaszát elõre is!
Tisztelettel, Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Zsuzsanna!
A síkosítók mechanikai védelmet nyújthatnak közüsülés közben. A mikrosérülések száma csökkenhet, így a HPV-nek kisebb esélye van megfertõzni a nyálkahártya alapi rétegét. Én ennyirõl tudok.
Az oltást érdemes lenne beadatnia. Sok helyen ezt az Önkormányzatok támogatják. És vannak helyek (rendelõk), ahol kedvezményeket adnak. Nézzen ezeknek utána. A maximális védelmet akkor adja a vakcina, ha HPV negatív a jelen státusza HPV-teszttel.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-03-25

Tisztelt Doktornõ!
Általános nõgyógyászati vizsgálton voltam,ahol kimutatták a HPV-gyanut.3hét múlva lesz meg a tipizálás eredménye.Az orvos felírt Isoprinosine-t 6hónapra.Fel merült bennem néhány kérdés.Páromnak mi a feladata?Õt is kivizsgáltassuk?El kellene menni HPV centrumba vagy házi orvos által javasolt labor vizsgálatra? Ha igen ez költséges és mennyibe kerül?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Isoprinosine-t csak ASC-US-t vagy LSIL-t okozó magas rizikójú HPV-fertõzés esetén ajánlunk. Érdemes megvárni a tipizálás eredményét és megnézni a leletén, hogy ezek közül be van-e ikszelve valamelyik.
A férjének HPV-tesztet a HPV-Centrumok ablaknál a Férfi szûrések kék pöttyénél talál. A teszt ára 5.500 Ft plusz magánrendeléseken a vizitdíj. Laborvizsgálat nem szükséges, de nemigyógyász vizsgálat igen.
A férfiak döntõ többsége hordozó, de maga nem lesz beteg.
A ping-pong fertõzés elkerülése céljából óvszeres védekezést szoktunk ajánlani legalább fél évig, de igazából addig, míg mindketten HPV-negatívok nem lesznek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.