Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-04-10

Kedves Doktornõ,

31 éves nõ vagyok, pár napja kaptam meg a citológiai és HPV szûrés eredményét, ami P2 normál és HPV: HR 45,51 lett. Saját részrõl tudom mi a teendõm (Betadine kúp+ immunerõsítés), viszont azzal nem vagyok tisztában, hogy a partneremet illetõen mi a teendõnk, hogy õt ne fertõzzem és õ ne fertõzzön vissza. Kellene neki is valamilyen gyógyszeres kezelés?
Válaszát elõre is köszönöm.
Üdvözlettel: Ilona


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ezt egy vizsgálat után lehetne megmondani.
Addig is fontos lenne legalább fél évig az óvszeres védekezés szexuális életük során.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-10

Tisztelt Doktornõ!

32 hetes kismama vagyok! 10 évvel ezelõtt volt egy conisatiom, többszöri P3 HPV lelet miatt! 51-es tipusú HPV-t tipizáltak akkor! Most megjelent a méhszájamon egy szemölcs, amit ki is tapintottam, ezt megmutattam az orvosomnak! Õ azt mondta, hogy ez Naboth-tüszõ! De én attól tartok, hogy kijött újra rajtam a HPV! A kérdésem az lenne, hogy ha ez mégis a HPV lenne, és simán szülöm meg gyermekemet, akkor elkaphat-e a baba valamit a HPV által, mert sok helyen azt olvastam, hogy a szülõcsatornán keresztül , ha lenyeli ezt a HPV-s hüvelyváladékot, akkor különbözõ betegségeket kaphat el, sõt még szem és agyi betegségeket is olvastam! Nagyon sokat vártunk erre a babára és nagyon féltem õt, nehogy valami baja legyen! Elõre is köszönöm válaszát!
Liliána


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Liliána!
Nincs bizonyíték arra, hogy a HPV-pozitív anyukák a babái nagyobb veszélyben lennének, mint a negatívoké. Tehát ma nem indikált a császármetszés csak HPV-fertõzés miatt.
A másik talán megnyugtatóbb dolog: a HPV 51 ritkán okoz szemölcsöt. Valószínû tehát, hogy ez a kis szemölcs inkább egy tüszõ valójában.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen a válaszát!
Szeretném megkérdezni, hogy ez a Naboth-tüszõ miért alakul ki, mi oka lehet? Utánanéztem már pár netes oldalon és ott is a HPV-hez kapcsolódóan írtak róla! Doktornõ akkor most ne aggódjak, ha simán szülök , hogy a babámnak bármi baja is lehet emiatt???
Köszönöm szépen és elnézést, hogy ilyen aggódó anyuka vagyok!
Liliána


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A Naboth tüszõ nem kialakul, hanem anatómialaig jelen van a nõkben. Begyulladhat, mint bármi más. Ne aggódjon!
Azóta már meg is gyógyult talán...

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-09

Tisztelt Doktornõ!
49 éves nõ vagyok.A tavaly októberi rákszûrésem eredménye:hámrendellenességek, metaplasia, Hsil nem zárható ki(ASC-H)Novemberben az ismétlés után:Lsil, CINI és HPV tipizálást javasoltak, aminek az eredménye HPV51. Márciusi kontroll eredménye:Hsil, CINII. Szövettani vizsgálatot javasolt mellé a cytopatológus.Azt hittem ez egy biopszia, és villámcsapásként ért a hír, hogy ez konizációs mûtétet jelent.Véleménye szerint is szükség van erre? Hisz azt olvastam, hogy a rák hosszú idõ alatt alakul ki, valamint a mûtét a vírust nem távolitja el a szervezetbõl. Azt az immunrendszernek kellene legyõznie. Kérdesem lenne még az is, hogy milyen természetes készítményeket tud ajánlani az erõsitésére? Valószinüleg a barátom is fertõzött lehet, ha együttmaradunk ide-oda fertõzzük egymást? Elõre is köszönöm a válaszait.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A novemberi LSIL lelete nem volt reális, mert 3 hónapon belül vették az októberihez viszonyítva. A márciusi mondta ki az igazságot: HSIL egy megelõzõ ASC-H után. Amennyiben menopausában van és ösztrogén hiányos a hüvelye (szárazabb mint régebben), akkor ezt figyelembe kell venni. De, ha még menstruál és HSIL HPV51-gyel az eredménye, akkor valóban a konizáció javasolt. Ez diagnózisra és terápiára is alkalmas. A mûtét után 3 hónappal HPV-tesztet kell csináltatni (ingyenes), hogy a vírustól is megszabadult-e. Ha pozitív, akkor kell a 6 hónapos immunerõsítés. De elkezdheti az immunerõsítést a mûtét után is, ha biztosan le akarja gyõzni a vírust.
A barátja valószínûleg vírushordozó. Ezért javaslok nála egy HPV-tesztet.
Addig ajánlott az óvszeres védekezés, míg mindketten nem lesznek negatívok.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm a válaszát, melyhez kapcsolódva a következõ kérdésekkel fordulnék ismét Önhöz: Mivel természetesen szeretném mielõbb legyõzni a vírust, ezért már a mûtét után elkezdeném az immunerõsítést. Sõt,amikor meglett a novemberi leletem, már akkor feltettem a kérdést a nõgyógyásznak, hogy nem kellene-e immunerõsítõ szert szednem. Õ a gyógyszert nem ajánlotta, mivel azt mondta, hogy nagy a májkárosító hatása. Azt javasolta, hogy szedjek Béres Aktivált. Én elõször elkezdtem szedni, de aztán azt olvastam, hogy a gránátalmának és a grapefruit mag készítményeknek nagyon jó az immunerõsítõ hatásuk és átváltottam azokra+ 500mg-os C vitamint is szedtem még melléjük. Úgy tünik eredménytelenek voltak. Most Béres cseppeket szedek. Önnek mi a javaslata, mi a leghatásosabb az immunrendszer erõsítésére?
Az óvszer használatával kapcsolatban azt olvastam, hogy kb. csak 60 %-ban véd a fertõzéstõl. Mivel a bõr érintkezésével is átadható a fertõzés. Ebben mennyi az igazság?
köszönettel: Ibuka

Kérdés:

2010-04-08

Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm válaszát. További kérdéseim lennének.
Amikor visszamegyek a citológiai vizsgálatra, el tudják ott végezni a HPV tesztet is? Mennyi idõn belül lesz meg az eredménye? Mit tehetek addig?
Dalacin hüvelykrémet vény nélkül is vásárolhatok? Alkalmazhatom a gyógyszer szedése mellett?
Az utóbbi idõben partnerem ajkán rendszeresen jelennek meg herpeszek, okozhatja ezt az én fertõzésem orális szex útján?
További segítségét elõre köszönöm:
Anikó


Válasz:


Kedves Anikó!
A HPV-tesztet el kell tudnia végezni egy nõgyógyászának. De kérdezze meg, hogy õ csinál-e ilyet (van-e hozzá eszköze).
Eredméyn kb 2-3 hét múlva. Addig várnia kell.
A Dalacin vényköteles. Az Isoprinosine mellett biztonsággal alkalmazható.
Igen, a partnere elkaphat Öntõl bármit orális szexszel. De ha neki herpeszei vannak, akkor Önnek is kell, hogy legyenek. Arra is jó az Isoprinosine, ha idõben kezdi el szedni (a tünetek - fájdalom, viszketés megjelenése) után azonnal (1-2 napon belül).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-07

Doktornõ!
20 éves vagyok doktornõ!
válaszát köszönöm elõre is még egyszer


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Kérem, hogy az elõzõ levelét küldje el újra a válaszommal, mert egy új levelezõ program bevezetése miatt, nem találom az elõzményeket, és nem tudom mire kell válaszolnom.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-07

Jó napot Doktornõ/ úr
kitöltöttem a HPV tesztet, alacsony rizikófakor jött ki, de szeretném megkérdezni hogy érdemes e a tesztet megcsináltatni? nekem a legközelebbi Szekszárd és Pécs. van jelentõsége h volt abortuszom, és hogy elmúlt 7évben mióta szexuális életet élek 9parnerrel voltam? és sok gombás fertõzést kaptam már el 1 -2 partnertõl. de ebben a 6évben 4évig ugyan azzal a partnerrel voltam, viszont még így is volt amikor elkaptam tõle egy két gombás fertõzést!
válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Válaszomat az intim levelezésében találja.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-07

Jó napot Doktornõ/ úr
kitöltöttem a HPV tesztet, alacsony rizikófakor jött ki, de szeretném megkérdezni hogy érdemes e a tesztet megcsináltatni? nekem a legközelebbi Szekszárd és Pécs. van jelentõsége h volt abortuszom, és hogy elmúlt 7évben mióta szexuális életet élek 9parnerrel voltam? és sok gombás fertõzést kaptam már el 1 -2 partnertõl. de ebben a 6évben 4évig ugyan azzal a partnerrel voltam, viszont még így is volt amikor elkaptam tõle egy két gombás fertõzést!
válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Erre a levelére már válaszoltam Önnek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-07

Tisztelt Doktornõ!

Magas rizikójú HPV mellett (nekem 51, 56-os Hpv-t tipizáltak) ugy tudom javasolt immunrõsítõ kúra. Ezt ki tudja elõrírni? kihez kellene ezért fordulnom?
Válaszát elõre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
ASC-US vagy LSIL citológia mellett fennálló magas rizikójú HPV-fertõzés esetén javasolt az immunerõsítõ kúra. Ennek protokollját ld a Mi a megoldás? ablaknál.
Bármely orvos fel tudja írni Önnek (nõgyógyász, háziorvos stb).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-06

Tisztelt Doktornõ!
Nemrég kaptam meg a rákszûrés eredményét, amelyben a következõk állnak:
Kenet értékelés: 2 Egyéb hámelváltozások
Fert. jell.: Zsúfolva coccussal,H.P.V jelei
Reak.rep.j: Gyulladás
Laphám: Atypusos sejtek
Javaslat: Cytológiai kontroll 3 hó után
Papanicolau: PIII

Érdeklõdni szeretnék, hogy ez pontosan mit jelent. A doktornõm felírt 2 doboz (100db) Isoprinosine nevû gyógyszert, amit 10napig 3x1 majd 10nap szünet elõírás szerint szedek.
Válaszát elõre is köszönöm:
Anikó


Válasz:


Kedves Anikó!
Elõször is van egy gyulladása, melyre antibiotikumot kellene kapnia.
A HPV-nek a jelei mutatkoznak ugyan, de nem tudjuk, hogy valóban jelen van-e. Ezért az antibiotikus kúra után 2-3 hónap múlva egy újabb citológiával egy HPV-tesztet is javaslok elvégeztetni. P3 mellett ez ingyenes. Az Isoprinosine kezelést jelenleg feleslegesnek tartom, de egy Dalacin hüvelykrém kúra a coccusok miatt ajánlott lenne.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-04

Tisztelt doktornõ. hpv van.magas kockázatú. Idõközben a gátamnál egy borsónyi zsírmirigy szerõ dolog jött.Ami nem látható csak érezhetõ.És még tavaly év végén meg egy látható hús szemölcs volt de az aztán eltünt magától.Mi lehet ez az új szemmel nem látható dolog??Összefügg a vírussal?? Válaszát elõre is köszönöm! Alida


Válasz:


Kedves Alida!
Ezt így látatlanban nem lehet megítélni. Az anatómai helyét és magát az elváltozást is látni kellene.
Javaslom, hogy mutassa meg egy nõgyógyásznak vagy egy nemigyógyásznak.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-02

Tisztelt doktornõ azt szeretném öntõl megkérdezni, hogy magas kockázatú hpv (16,18) mellet lehet e simán szülni, vagy csak császárral.Mert én nagyon félek hogy az elváltozások miatt amit a hpv okozott p3 lsil cin1 nem lehet természetes uton szülni. Kérem válaszoljon nekem, válaszát, elõre is köszönöm 24 hetes kismama


Válasz:


Kedves 24 hetes kismama!
Jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy emiatt császármetszést kellene végezni.
Viszont Önt a szülés után szorosan kontrollálni kell! Fõleg, ha 30 év feletti!
3-6 havonta citológia és évente HPV-teszt javasolt. LSIL és HPV 16, 18 mellett 6 hónapos tablettás immunerõsítõ kezelés javasolt (ld Mi a megoldás? ablaknál), hogy a fertõzés mihamarabb megszûnjön. Terhesség és szoptatás alatt viszont nem ajánlott.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.