Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-04-19

Kedves Doktornõ!

27 éves vagyok. 2009 októberében P2-es lett a szûrésem eredménye, HPV 33-as típus. Fél év múlva újabb szûrés, ekkor már P3-as lett. Most 50 napig kell szednem Isoprimosinet, folyamatosan szedek C-vitamint és Béres-cseppet, Aloe verát. 1-1 adag A- és E-vitamint is beszedtem. Úgy érzem gyógyulok, hiszen mielõtt elkezdtem szedni a vitaminokat, folyamatosan méhgyulladásom volt, vagy sárga folyásom.
Sajnos dohányzom, a loszokásom folyamatban, gyenge vagyok, bevallom õszintén!
Már sokmindent megtudtam az Ön válaszaiból, amiket másoknak írt, csak egy dologra nem találtam meg a konkrét választ, amit most az én 33-as HPV-mre szeretnék leszûkíteni. A párom nem szed semmilyen immunerõsítõt, bár szerintem nagyon erõs az immunrendszere, sosem beteg. Kellene neki is Isoprimosinet szednie? Szükséges lenne az óvszerrel való védekezés az ide-oda fertõzés elkerülése érdekében?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Minden egyes alkalommal javaslom az óvszeres védekezést a pároknak, ha egyiküknél kiderül a HPV-fertõzés. Legalább fél évig.
Párja 66%-ban hordozó, ezt mondják a statisztikák. A férfiak általában nem betegszenek meg, és csak azért nem tudunk a HPV-fertõzésükrõl, mert nem szûrjük õket!
Ha elmenne HPV-tesztre, akkor pozitív lenne bizonyára. De nem beteg. Ha elváltozást akarunk nála (egy férfinél) kimutatni, akkor egy vizsgálatra van szükség, amelyet kevés helyen végeznek el jól. Ha ez pozitív lenne, akkor javasolt a gyógyszer szedése. Addig csak az óvszer fontos az ide-odafertõzés elkerülése céljából.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm szépen a válaszát!
További szép napot!
:-)

Kérdés:

2010-04-17

Kedves Dr!
Mi a véleménye a Dolhay termékükrõl?
Amiben a szamárkancatej van igaz lenne,hogy 1P cytológiát és javulhat a P3 eredményem ha használom a laktóz pezsgõtablettáját?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos nem ismerem ezeket a termékeket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-17

Kedves Dr!
2009.októberétõl kezdõdött a próblémám. Elõször is P3 volt a cytológiám. Majd kaptam Isoprinosint 3hónapig szedtem.
Mjd vissza mentem a gyógyszeres kúra útán rákszürésre az is P3 lett. Majd levették a Hpv-t ami 56-os 16-os lett. Nálunk 3 P3-as mütét után mütenek. Ami most jelenleg a papiromon van P3-Hpv-CIN1.
27éves vagyok még nem szültem férjnél vagyok. Páromnak folyamatban van a hpv eredménye. Nekem érdemes lenni a szájüregbõl levetetni?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

CIN-1-et NEM MÛTÜNK!
A gyógyszert 6 hónapig kell szedni ilyen esetekben, 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételve. Nem 3 hónapig! A kúra alatt óvszerrel kell védekezni, mert a partner nagy valószínûséggel fertõzött szintén és folyamatosn visszafertõzi Önt.
A szájüregbõl is nézhetnek mintát, de az immunerõsítõ onnan is "eltûnteti" a vírust, ha gyógyul.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-15

Tisztelt doktornõ én azt szeretném megkérdezni öntõl én 26 hetes terhes kismama vagyok cytológia januári eredmény p2 p3 hpv16,18 lsil cin 1 azt szeretném öntõl megkérdezni hogy én az ön ajánlására szedem az elevit terhesvitamint hátha segit erõsiteni az imunrendszert és legyõzni a hpv t. tudna még nekem ajánlani valamilyen vitamint ami segithet, mert az orvosom ujabb cytológiát fog jövõ héten levenni és õ állandóan azt ismételgeti hogy nem lessz jó ez a sok p3 mas eredmény ha tehetné szerintem most azonnal megmûtene legyen szives irja már meg nekem hogy tényleg olyan rossz ez az eredmény hogy már azonnal müteni kellene mert én már komolyan megvagyok rémülve mitévõ legyek kérem segitsen nekem milyen vitaminokat szedjek még hogy javuljanak az eredményeim válaszát elõre is köszönöm még annyit szeretnék hogy életkorom 27 éves vagyok

Kérdés:

2010-04-15

Kedves Doktornõ,
arra nézve nem találok információt az interneten, hogy az utolsó HPV oltást követõen mikor lehet legkorábban teherbeesni? Az oltást megelõzõen negatív szûrési eredményt kaptam kézhez.
Köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az utolós oltás után 1 hónappal javasolják.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-15

Kedves Doktornõ!

32 éves vagyok. 2009. márciusában HSIL lett a szûrésem eredménye. Az orvosom azt javasolta, vitaminokkal erõsítsem az immunrendszerem, gyógyszert nem kaptam. Október elején konizációs mûtétem lett emiatt. A mûtét után 6 héttel újabb szûrés negatív lett, a 3 hónapos már ismét HSIL. Március elején mûtöttek újra, konizáció volt szintén. A szövettan szerint: karcinoma in situ, de minden beteg részt eltávolítottak. A barátom is elment szûrésre, pozitív HPV tesztje lett. Az orvosom azt mondta, hogy javasolt a méh teljes eltávolítása. Viszont még nincs gyerekem. És ezekre tetézve még PCO-t is diagnosztizáltak nálam.
Eléggé el vagyok keseredve, mert szeretnék gyereket.
Várom javaslatát!
Üdvözlettel:
Manci


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Carcinoma in situnál nem javasolt a méh eltávolítása!
Ha végeztek egy magas konizációt és a szövettana leírja, hogy épben történt a kimetszés, és in situ cc (carcinoma) a diagnózis, akkor nem szabad a méhet eltávolítani. 3 hónapos kontrollok javasoltak a nyomonkövetés céljából.
Én javasolnék viszont egy 6 hónapos immunerõsítõ kúrát (vényköteles tablettásat, nem vitaminokkal!), hogy a HPV okozta citológiai eredménye normalizálódjon és hogy a vírusraktárat mgsemmisítse.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-14

Kedves Doktornõ!
Nemrég derült ki hogy alacsony és magas kockázatú HPV- m van, 6hónapos gyógyszerkúrát írtak elõ. A kérdésem az lenne, hogy a barátom elkaphatta e? Én nem általa kaptam el, õ új partner és csak egyszer csináltuk óvszer nélkül. Ön szerint szükséges e számára vizsgálat vagy bármilyen gyógyszer szedése? Ha pedig vizsgálat szükséges akkor ez az 5500 ft-os? A továbbiakban mindenképpen szükséges óvszer használata, mindaddig amíg nálam negatív nem lesz az eredmény függetlenül attól hogy õ elkapta e vagy sem?
Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Amíg Ön HPV-pozitív, addig Ön fertõzhet.
Az immunerõsítõ kúrát csak akkor javasoljuk, ha ASC-US vagy LSIL elváltozást mutat a citológiája.
Mindenképp javaslom az óvszeres védekezést a következõ 6 hónapban. Utána Önnél egy citológiai és egy HPV vizsgálatot szükséges végezni. Ha negatív, akkor elhagyható a kondom, mert a barátja is valószínûleg meggyógyul ezen idõ alatt. Amennyiben biztosak akarnak lenni, hogy Õ nem kapta el, akkor egy HPV-tesztet vehetnek tõle is (megfelelõen szakképzett helyen). A teszt ára 5.500 Ft.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-14

Kedves Doktor Nõ!
2010.januárjában négyszeri P3+HPV 16 miatt konizációs (LEEP mûtétem)volt. A szövettanomban nem volt rákos sejt, de sajnos maradtak vissza rossz sejtek, nem az épben történt a kimetszés. orvosom levette a citológiát és újra HPV tesztet csinált. Az eredmény a mûtét elõtti: LSIL, HPV 16! Orvosom azt javasolta, hogy 3 hónap múlva jelentkezzek citológiai kontrollra! Ön szerint? Aggódjak, hopgy nem javult? Annyira el vagyok keseredve! 24 éve svagyok, monogám párkapcsolatban éltem világ életemben és mégis! Mûtét után sem javult! Mi tehetnék? Öb szerint jogos a 3 hónap vagy mûtét kellene? Meggyógyulok még?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves 24 éves!
Az Ön korosztályában nagyon gyakori a HPV-fertõzés és az LSIL eredmény is.
De ez nem egy súlyos elváltozás, ezért a mûtétet sem javasoljuk ilyenkor még.
Most 4 dolgot tanácsolhatok.
1. Kezdje el szedni a 6 hónapos immunerõsítõ tablettát kúraszerûen (ld Mi a megoldás? ablaknál).
2. Ezen idõ alatt óvszeres védekezést javaslok a nemi együttlétekkor.
3. 6 hónap múlva citológia és HPV-teszt együttes vizsgálata Öntõl, és HPV-teszt a barátjától. Ha negatívak mindketten, akkor visszatérhetnek a megszokott szexuális életükhöz.
4. Gondolkozzon el, ha HPV-negatív a HPV elleni védõoltáson.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-13

Kedves Doktornõ!

27 éves nõ vagyok és megkaptam a HPV szûrés eredményét ami P3 lett!Ön szerint mi lenne a leghatásosabb gyógymód?Az orvos csak annyit irt a papiromra hogy 3 hónap mulva ujabb citológiai vizsgálat javasolt!De semmi gyógyszer vagy valami más!A gyógyszertárban csak Génia 92 hüvelykúpot tudtak adni amiben én annyira nem bizom!Mit tudna tanácsolni nekem ezzel kapcsolatban?
Elõre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: I.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ön nem HPV szûrésen, hanem méhnyakrák-szûrésen volt. Annak lehet az eredménye a P3. Viszont érdemes lenne megkérdeznie az orvosát, hogy ez pontosan mit jelent a Bethesda rendszer szerint: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC eredményt? Vagy ez csak egy egyszerû gyulladás utáni eredmény? Ha igen, akkor mi van a leletem? Baktérium vagy protozoon vagy egyéb?
Igazából, ha megírná a teljes leletét, akkor tudnék a továbbiakban segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Valóban nem HPV szûrésen voltam hanem méhnyakrák szûrésen csak kicsit ingerült voltam mikor irtam a kérdésem!Sajnálom!Egészen pontosan ezt irták nekem a leletre:
Citológiai lelet:
Low-Grade Sqamous Intraepithelial lesion. (SIL I)
Es HPV. Infekcio.
Az orvos annyit mondott, hogy várjunk 3 hónapot és ha akkor is P3 lesz az eredményem akkor vesznek belõle mintát és megvizsgálják.
Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem kell Önbõl mintát venni egy LSIL eredménynél!!!! Azaz ne egyezzen bele a konizációba. Fõleg úgy, hogy nem is tudja, hogy magas rizikójú HPV-fertõzése van-e.
Javaslom a következõ vizsgálatkor (3 hónappal ez elõzõ vizsgálat után), hogy egyszerre kérjen egy citológiát és egy HPV-tesztet (P3 mellett ez ingyenes).
Még akkor sem kell mûteni, ha magas rizikójú HPV és LSIL lesz a diagnózis. Akkor egy 6 hónapos immunerõsítés javasolt egy protokoll szerint (ld a Mi a megoldás? ablaknál). Ha gondolja, majd írja meg az új eredményeit, és megbeszéljük a teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm szépen a válaszát és a tanácsát!Élni fogok a további lehetõségekkel és megirom az eredményt!

Tisztelettel: I.

Kérdés:

2010-04-13

Jó napot Doktornõ/ úr
20 éves vagyok.kitöltöttem a HPV tesztet, alacsony rizikófakor jött ki, de szeretném megkérdezni hogy érdemes e a tesztet megcsináltatni? nekem a legközelebbi Szekszárd és Pécs. van jelentõsége h volt abortuszom, és hogy elmúlt 7évben mióta szexuális életet élek 9parnerrel voltam? és sok gombás fertõzést kaptam már el 1 -2 partnertõl. de ebben a 6évben 4évig ugyan azzal a partnerrel voltam, viszont még így is volt amikor elkaptam tõle egy két gombás fertõzést!
válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

20 évesen a HPV-fertõzés nagyon gyakori. 50% az esélye, ha tesztet csináltat, hogy pozitív lesz. Ennél fontosabb tehát, hogy milyne a nõgyógyászati rákszûrésének eredménye: normál, ASC-US? LSIL, ASC-H, HSIL, AGC stb? Szóval ezek közül melyik. Mikor végezték ezt el utoljára? Óvszerrel védekezett eddig?
Az abortusznak jelen esetben nincs jelentõsége.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Jó napot Doktornõ.
nem védekezünk óvszerrel, nem birom az óvszert, most kezdek el tablettát szedni, fél éve volt rákszürésem. hát nem tudom, P2es lett az eredmény csak ennyit mondtak, abortusznál meg megállapították a vércsoportom és ennyi. kaptam anti D anyagot.
köszönettel
Zsuzsi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem ne aggódjon! Járjon évenete rákszûrésre, ahogy a többi egészségtudatos hölgy. Akkor biztos nem lesz nagy baj.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-12

Kedves Doktornõ!

Szeretném megkérdeni, hogy méhnyakrák-szürés során egyéb, a nemi szerveket érintõ HPV-tesztet is végeznek-e automatikusan ? (Gondolok itt a Condyloma fertõzést okozó virusra. ) Vagy ha ilyen gyanu merül fel azt külön vizsgálattal kell eldönteni ?

Válaszát elõre isköszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Külön vizsgálattal lehet eldönteni. A méhnyakrák-szûrés során csak a méhnyakról kérünk/kapunk információt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.