Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-04-29

Tisztelt Doktornõ! Azt szeretném megkérdezni Öntõl, hogy a HPV-t el lehet-e kapni csókolózás útján vagy pl. ha valaki után iszunk/eszünk? Mert azt olvastam, hogy orális aktus során is megfertõzõdhet valaki. Így tehát, ha például én olyan emberrel kerülök kontaktusba - és itt nem feltétlenül a csókra gondolok, hanem nyál útján való egyéb érintkezésre, - aki orálisan kielégítette a HPV fertõzött párját, akkor van esély rá, hogy elkaphatom én is a vírust? Válaszát elõre is köszönöm, Csilla


Válasz:


Elõzõleg elküldött levelében válaszoltam meg a kérdéseit.
Üdvözlettel: Dr. RZs.


Válasz:


És elnézést kérek a dupla levélért, véletlenül kétszer kattintottam az elküldésre.

Kérdés:

2010-04-29

Tisztelt Doktornõ! Azt szeretném megkérdezni Öntõl, hogy a HPV-t el lehet-e kapni csókolózás útján vagy pl. ha valaki után iszunk/eszünk? Mert azt olvastam, hogy orális aktus során is megfertõzõdhet valaki. Így tehát, ha például én olyan emberrel kerülök kontaktusba - és itt nem feltétlenül a csókra gondolok, hanem nyál útján való egyéb érintkezésre, - aki orálisan kielégítette a HPV fertõzött párját, akkor van esély rá, hogy elkaphatom én is a vírust? Válaszát elõre is köszönöm, Csilla


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A válaszom igen, elkaphatja.
De ez nem jelent 100%-os fertõzõdést egy eset után. Másik: A szájban nem okoz olyan gyakran elváltozást a HPV, mint a méhnyakon.
A dohányzás, tömény alkohol, rossz fogazat viszont rontja az esélyeket.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ, nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagált a kérdésemre. A válasza sajnos nem megnyugtató, most komolyan elkezdtem aggódni. És félni attól is, hogy megfertõzhetem a páromat, amikor orálisan elégítem ki. Egyébként óvszerrel szeretkezünk, de tudom, hogy ez nem jelent száz százalékos védettséget abban az esetben, ha én most átadom neki esetlegesen a fertõzést a nemiszervére a számmal. Lehet esetleg valamit tenni annak érdekében, hogy se én, se a párom ne fertõzõdjünk meg? Remélem, nincs rá sok esély, h a fertõzés kialakuljon. Nem dohányzom, ritkán fogyasztok alkoholt, a fogaimmal minden rendben, egyedül a bölcsességfogam növekedése miatt van némi gyulladás az ínyemen. Remélem tud nekem valami pozitívat írni, mert eléggé bestresszeltem magam a dolgon ..


Válasz:


Nem szabad ez ügyben annyira aggódni, hisz ez a vírus velünk él, amióta emberiség létezik. És nem ebbe halunk bele.
A szánkban különben rengeteg baktérium és vírus él, de ezért nem hagyjuk abba azon jó szokásunkat, hogy csõkolózunk azzal akire vágyunk.
Ha nagyon bestresszelt és tudni szeretné az szájában a HPV státuszát, akkor menjen el egy szájüregi szûrésre (HPV-Centrumok ablaknál, Budapestnél sárga pöttyök).
A védekezés ebben az esetben (csókolózás)csak az abszcinencia lehetne... Ha kibírják. Az óvszer pedig kb 70%-ban véd a méhnyaki és hímvesszõ fertõzéstõl.
A legjobb védekezés pedig a monogám életmód.

Kérdés:

2010-04-28

Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm gyors válaszát!

Az Isoprinosint két hétig kell szednem 3X2 adagolásban, majd két hét szünet, aztán újra két hét gyógyszer, majd újra két hét szünet, majd újra két hét gyógyszer. Még most kezdem el.

Az ecsetelést nem tudom, mivel végzi, és azt sem tudom, hogy miit. Állítólag a jobb kisajak belsó tövében vagy egy szemölcsöm, én nem láttam. Azt mondta, nem is láthatnám, bár nem tudom, miért, hiszen tükör elõtt magamnak is széthúzhatom.

Aggódom a következõk miatt:
Március elején mentem el egy bõr- és nemi gyógyász szakorvoshoz, mert a nagyajkak alatt két sávban lefelé húzódva karfiólszerû tüneteket észleltem, és úgy gondoltam, condylomám van. Piros volt és viszketett az egész külsõ nemi szervem. Gomba elleni krémet kaptam (Prymafucort), és azt mondta, hogy azok a kiemelkedések nem szemölcsök (mert nincsenek határozott szélei, nem élesen körülhatárolt vagy hogy is mondta?), biztosan heves lehetett az aktus, azért olyan. Nyugodjak meg, 3-4 nap alatt elmúlik. Ha nem fogok megnyugodni, menjek el máshová szûrésre.

A viszketés elmúlt, de kinövések megmaradtak, így kb. egy hónap múlva elmentem szûrõvizsgálatokra. Akkor ez a másik orvos azt mondta a kinövéseimre, hogy ez mégiscsak condyloma (és tényleg azt mondta a másik orvos, hogy nem az?). Majd néhány hét múlva megjött az eredményem (HPV NA). Ekkor azt mondta, azok nem szemölcsök (és, hogy nem is mondta, hogy azok), talán a borotva vagy folyás okozta (folyásom nem volt, de gomba igen). Amikor ecsetelt nem ezeket ecsetelte, hanem máshol (ezt fent már leírtam), de korábban errõl nem is esett szó.

Aggódom, hogy akkor mik lehetnek ezek a kinövések? Ha a bõrt széthúzom, kifeszítem, akkor kisimulnak azok sávok. Tudom,látatlanul erre nem nagyon lehet talán mit írni. De mik okozhatnak akkor még ilyen tünetet?? Hogyan lehetne eltüntetni? Neogranormon? Szerintem nem így kellene kinéznem, és biztos nem is voltam ilyen. Nem tudom.

Köszönöm elõre is válaszát!

(Nem tudom, az elõzõ elment-e, mert nem látom, nem találom sehol sem!)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Valóban így látatlanban nehéz mit mondani.
Itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál kérem, nézze meg a kék pöttyöket (ezek férfi szûrésekként vannak jelölve, de nõi betegekkel ugyanúgy foglalkoznak), és az Önnek megfelelõ városban (sajnos csak Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs lehetséges) megtalálja a HPV-vel foglalkozó kiváló bõr-és nemigyógyász szakorvosokat. Valamelyikõjüket fel kellene keresnie mihamarabb, hogy segítsenek a problémájában.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-27

Tisztelt Doktornõ!

A leletem szövege a következõ:
"A minta HPV DNS pozitív (+), azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza."

Ez mit jelent? Mégis lehetnek nemi szemölcseim? (Azt nem a HPV 6 illetve 11 okozza?)

Az orvos Isoprinosine terápiát írt fel. + ecsetelést...


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A lelete NA típusokra utal, ami rákot nem okoz, de rákelõtti állapotig indíthat el sejtelváltozást. Szemölcsöt ritkán elõidézhet. Lényeg: Nagy bajt jelen tudásunk szerint nem csinál.
Kérdésem: Mit ecsetel? Mivel? Hogy kapja a gyógyszert (milyne dózisban, hány napig)?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-27

Tisztelt Doktornõ!

Tavaly kiderült, hogy HPV-m van a 33-as típus, amivel februárban meg is mûtöttek. A párom szintén elment a tesztre(hugycsõ és hám vizsgálat is volt), viszont nála az eredmény HPV n/a lett. Mit jelent ez? Én idõközben megkaptam a védõoltás elsõ dózisát (több mint hat hete). A legnagyobb problémám most az, hogy együttlétünk közben, az óvszer elszakadt. Mi ilyenkor a tehendõ? Hüvelyzuhanyt azonnal alkalmaztam,illetve flóra helyreállító kapszulát, de nem tudom, hogy mit tehetek még? Mennyi az esély arra, hogy ismét megkaptam a HPV-t? Az orvosom azt mondta, hogy létezik a vakcinának "átfedõ" hatása is...Tehát elõfordulhat, hogy már védettséget szereztem valamilyen szinten-nem csak a 4 alaptípus ellen-? Kicsit pánikba estem. Válaszát elõre is nagyon köszönöm.
További szép napot kívánok.
Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A mûtét után volt HPV-tesztje? Tehát megszabadult a HPV 33-tól?
Ez csak egy biztonsági kérdés, hogy mennyire volt sikeres a mûtét és hogy egyáltalán szükség volt-e rá. ASC-H és HSIL citológia mellett kell csak konizálni, ASC-US, LSIL, CIN1-nél nem javasolt!.
Másik kérdése: Ha elszakadt a gumi mi történik? Mivel a párjának NA típusa van/volt, ami rákot nem okoz, így attól nem kell félni.
Vakcina: ha jól értem a Silgardot kapta. Ez védeni fog a 16/18/6/11 -es típusok ellen. Ha 33-ra pozitív volt a beadáskor, akkor arra nagy valószínûséggel nem.
A hüvelyöblítést a nemigyógyászok kimondottan ellenezik, és minden hüvelybe "befújt" dolgot (zuhanyt, öblítést, irrigálást). Ezek ugyanis a hüvelybõl a méhnyakba is feljuttathatnak olyan kórokozókat, amire ott nincs szükség.
De! Ne essen pánikba! Nagy baj nincs. A fõbb HPV-típusok ellen védeni fog a vakcina. De azt is tudnia kell, hogy nem mind ellen. Ezért rendszeres szûrésre mindenképp kell majd járnia, úgy, ahogy mindenkinek, aki az oltást megkapta. A párjának egy olyan HPV-je van, ami rákot nem okoz, tehát nem veszélyezteti Önt.
Önnek ajánlok egy HPV-teszt vizsgálatot, hogyha a mûtét után nem volt (akkor ingyenes lett volna). Ha pozitív lesz, akkor írja meg, és tovább gondolkozunk, ha negatív, akkor jöhet a teljes megnyugvás :) !

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-26

Tisztelt Doktornõ!

31 éves nõ vagyok, gyermekágyas kontrollon az orvosom megvizsgált, azt mondta szépen begyógyult a belsõ és a külsõ varrat is, levette a kenetet, viszont ennek az eredménye Lsil, cin1, Hpv, atypusos laphámsejtek + gyulladás. P3 lelettel. Kérdésem az lenne, okozhatja e a rossz leletet, hogy szülés után voltam és erõs gyulladásban lehetett a méhnyak ( mivel méhnyakrepedésem volt és a méhnyakat is varrta a doktor Úr)és az a Hpv az valóban jelen lehet e vagy pedig az is a csak a szülés miatt veti fel a gyanút? Eddig mindig P1-es leletem volt, évente, van amikor sûrûbben is jártam rákszûrésre. Megijesztett ez a rossz lelet, hiszen alig 4 hónapos picim van és még szopik, nehéz lenne bevállalnom egy mûtétet. Válaszát elõre is köszönöm. Ibolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

LSIL-t, CIN1-t semmiképp NEM MÛTÜNK!!!!
Másik dolog. Teljesen igaza van. Ez a lelet lehet azért ilyen, mert bár makroszkóposan szépen gyógyult a sebe, de a sejtek még nem áltak vissza a régi kerékvágásba.
Szóval. Várjon, és mivel szoptat csak vitaminokkal erõsítse szervezetét.
A következõ kontrollnál (6 hónapppal a szülés után) kérjen a citológiai mintavétel mellé egy HPV-tesztet, hogy lássa van-e egyáltalán HPV-je, és ha igen, akkor melyik típus.
Ha megvannak ezek a leletei és szüksége van segítségre, akkor írjon.
Most pedig élvezze a pici babáját, és lehetõség szerint próbáljanak meg óvszerrel védekezni a férjével.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm a gyors válaszát, már aktívan edzem az immunrendszerem :), C-vitamin, elevit, calcium sandoz és E-vitamin (400mg/nap). Ezeket, ill. konkrétan az E-vitamint meddig ajánlatos szednem? Az óvszeres védekezés nálunk nem okoz problémát, mindig is így védekeztünk, csak a "babázós" idõszakban nem, az meg kb. 5 nap volt tavaly áprilisban, ezért is nem értjük, hogy történhetett az, hogy Hpv-m lett? Szemölcsöm egyébként látható helyen nincs. Mégegyszer nagyon köszönöm a válaszát, nagyon kedves. Üdvözlettel: Ibolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha Elevitet szed , akkor nem feltétlen kell további vitaminokkal bombáznia magát, mert túllõhet a célon. Pl jól meg is hízhat. Az Elevitnél is csak két naponta 1 tablettát javasolnak ma már.
És amint írtam, nem biztos, hogy HPV okozta fertõzése van. Ezek a jelek még bármire utalhatnak (pl sebgyógyulásra). Ezt a 6. hónapos kontrollnál fogjuk megtudni, ha kér HPV-tesztet is. Addig csak szoptasson és élvezze a babáját.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-26

Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm válaszát!
Kérdésére válaszolva!
A férjemtõl nemi- és bõrgyógyász vett tõle mintát januárban, akkor sem volt elváltozása, de több mint egy 6 hónapja semmilyen bõr elváltozása nincsen!( 1 éve volt szemölcse, amit leszedtek)
Monogám életet élünk.
Így is teljesen kigyógyul ha cukorbeteg?
Ezek szerint én jobban félek az egésztõl mint amennyire kellene!
Köszönöm segítségét...!
Lera


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, kigyógyulhat, még ha cukorbeteg is. Ne féljen annyira, különben az ember senkivel sem csókolózna életében, ha tudná, hogy mik "laknak" normálisan a másik szájában... És nem leszünk tõle betegek.
Ha a férjének a cukrát és a vérnyomását jól kontrollálják, akkor egészségesként élhet nagyon sokáig.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-26

Tisztelt Doktornõ!
44 éves vagyok. 6 évvel ezelõtt volt egy konizációm, utána rendben volt a leletem. MOst P2-t diagnostizátak, de HPV gyanut. Mellette vegyes baktérium, gyulladás (reparatio) és egyéb: Para és híperkeratosis, díkeratiosis. Betadinos kúpot kaptam kezelésként. 3 hónap múlva kontroll. Az orvos szerint, lehet, hogy az immunrendszerem felülkerekedik a hpv-n.
Kérdéseim: 1. mit tegyek, hogy segítsem az immunrendszeremet? (nem iszom, nem dohányzom, változatos az étrendem)Szedjek immunerõsítõt, de mit? 2. Elegendõ-e a batadinos kúp? Az orvos szerint létezik valamiféle gyógyszer, amit felír, ha a kontroll utáni tipizálás is megerõsíti a HPV-t. Valóban így van, mi ez a gyógyszer? Vírusra hatékony? 3. Megint konizációra lesz szükség? Nem értem, ha p2-m van, az jó, mellette hogy lehet HP? Azt hittem, a HPV okozza a P3,4,5-öt. Megint elindul majd a citológiám a P 3 felé? Mit tegyek, hogy ez ne következzen be. Nagyon aggódva várom válaszát. Köszönettel.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos nem tudjuk, hogy az 1. konizáció után bent maradt HPV okozza-e a mostani fertõzését vagy ez egy újabb fertõzés. Gondolom nem történt 6 éve HPV-tipizálása. És nem védekeztek a férjével óvszerrel...
A jelen lelete azt mutatja, hogy valószínûleg van HPV-fertõzése, de ezt csak a HPV-teszt tudja biztosan megállapítani. Fontos lenne tudni, hogy ez egy alacsony, NA (nem besorolható) vagy magas rizikójú HPV-e. Más betegségeket okoznak ugyanis.
A baktériumra jó lesz a betadine, de utána egy lactobacillus kúp kúrával érdemes a normál hüvelyflórát visszaállítani. Immunerõsítõ tabletta akkor javasolt, ha a citológája ASC-US-t vagy LSIL-t (CIN1-et) is leír, plusz magas rizikójú HPV-t muatatnak ki. Szerepelt valamelyik a leletén? Ezt a gyógyszert a konizáció elkerülése céljából és a vírus megsemmisítésére javasoljuk. Ha nem kezelik a HPV-fertõzést, akkor elõbb utóbb (P3, P4, ezeket ma már nem használjuk) ASC-H, HSIL majd rák alakulhat ki. Önre ez nem vonatkozik, hiszen rendszeresen jár szûrésre, ahol a megfelelõ idõben közbe tudnak avatkozni.
Ma konizációt csak ASC-H vagy HSIL vagy AIS vagy AGC diagnózis mellett ajánlunk.
Ha a HPV-tesztje pozitív lesz, akkor javaslom az óvszeres védekezést a férjével.
A gyógyszeres immunerõsítést pedig akkor, ha magas rizikójú HPV-t és ASC-US/LSIL citológiát kap eredményként.
Így elkerülheti a betegség progresszióját és az újabb konizációt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm a gyors választ.
Azt tetszett írni, hogy valószínûleg van HPV-m. A gyanu, már azt jelenti, hogy valószínûleg van? ASC-US, LSIL-t CIN1-et nem írt a leletem, csak egy kenetvétel volt volt még és azon csak HPV gyanu szerepel.
A gyógyszer, amit Ön is, és a kezelõ orvos is említett immunerõsítõ tabletta? Más nincs a HPV gyanu megfékezésére? Ha van valami gond, akkor még teljesen az elején vagyok, ha jól értem? Ebben a szakaszban nincs más lehetõség? Az tetszett írni a gyógyszer a konizáció elkerülése és a vírus megsemmisítésére szolgál. Akkor ezzel megoldható a gondom? Azt hiszem most már nagyon összezavarodtam!
Az óvszeres védekezés a visszafertõzés miatt javallott?
Tessék rendet tenni a fejemben a két levelem alapján.Köszönettel


Válasz:


Doktornõ!
Még az elõzõ kérdésoromhoz annyit, hogy az elmúlt években teljesen negatív volt mindig a leletem. Még a gyanu sem szerepelt rajta, ebbõl kifolyólag HPV tipizálás a konizáicóm elõtt volt utoljára, azóta nem, mert rendben voltam.
Csak a teljesség kedvéért, a megfelelõ diagnózis hozatalhoz írtam le még ezt a két tényt. Kicsit szét vagyok esve, és elfeledkeztem róla, hogy ez fontos. Elnézést kérek, ugye érthetõ a szétszórtságom, Köszönettel.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Lehet, hogy most sincs HPV-je, csak egy gyulladása, amit a betadine-os kezelés (utána lactobacillus kúp) rendbe fog hozni. Ne aggódjon! Várja meg a 3 hónap múlva végzendõ kontrollt, mert lehet, hogy az már teljesen negatív, azaz jó lesz.
Ha nagyon meg szeretne nyugodni, akkor a a citológiai mintavétellel egy idõben kérjen egy HPV-tesztet is (5.500 Ft), ami biztos megmutatja vagy kizárja a fertõzést. DE. A fertõzés ténye még nem jelent betegséget, csak rizikót egy induló sejtelváltozásra. Ugyanakkor a nõk 80%-a megszabadul magától ettõl a vírustól.
Szóval. Megoldás a rendszeres szûrésre járás.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-25

Tisztelt Doktornõ!
A párom 2009 nyarán cukorbeteg lett, és ekkor hpv szemölcsei is lettek ezeket leszedték. Szerencsére nem jött vissza semmi , ez év januárjában volt hpv teszten és és lett egy NA,58-as tipus.Egy férfinek meddig kell járni szûrésre?
A cukor szintet már rendbe tettük.
Én is voltam nõgyógyásznál januárban és minden rendben volt, még hpv gyanú sem merült fel.
Szeretnénk kistestvért, mikor lehet biztonsággal vállalni?
Ez lehet butaság , de mióta ez hpv kiderült még együtt sem merek vele lenni!
Köszönöm segítségét..!
Lera


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Volt rendes nemigyógyászati vizsgálaton a férje vagy csak egy HPV-tesztet csináltak? Tehát vannek-e HPV okozta bõr vagy nyálkahártya elváltozásai.
A férfiak egészségesen (tehát cukorbetegség nélkül) kb 6 hónap alatt szabadulnak meg a vírusfertõzéstõl, fõleg, ha óvszerrel védekeznek. Szûrésre nem kell járniuk, elfogadott orvosi protokoll ezzel kapcsolatban nincs.
Ön pedig akkor lehet biztos benne, hogy nincs HPV-fertõzése, ha legközelebb kér egy HPV-tesztet. A citológia ezt nem mutatja meg 100%-ban.
Kisbabát pedig ettõl függetlenül lehet vállani.
Itt az Önök közti ide-odafertõzés veszélye jelenleg nagyobb, mint azoknál, akiknél nem tudjuk, hogy fertõzöttek-e.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-23

Kedves Doktornõ!
Köszönöm a válaszát, melyhez kapcsolódva a következõ kérdésekkel fordulnék ismét Önhöz: Mivel természetesen szeretném mielõbb legyõzni a vírust, ezért már a mûtét után elkezdeném az immunerõsítést. Sõt,amikor meglett a novemberi leletem, már akkor feltettem a kérdést a nõgyógyásznak, hogy nem kellene-e immunerõsítõ szert szednem. Õ a gyógyszert nem ajánlotta, mivel azt mondta, hogy nagy a májkárosító hatása. Azt javasolta, hogy szedjek Béres Aktivált. Én elõször elkezdtem szedni, de aztán azt olvastam, hogy a gránátalmának és a grapefruit mag készítményeknek nagyon jó az immunerõsítõ hatásuk és átváltottam azokra+ 500mg-os C vitamint is szedtem még melléjük. Úgy tünik eredménytelenek voltak. Most Béres cseppeket szedek. Önnek mi a javaslata, mi a leghatásosabb az immunrendszer erõsítésére?
Az óvszer használatával kapcsolatban azt olvastam, hogy kb. csak 60 %-ban véd a fertõzéstõl. Mivel a bõr érintkezésével is átadható a fertõzés. Ebben mennyi az igazság?
köszönettel: Ibuka


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sem a vitaminoknak, sem a homeopatiának, sem a Béres cseppnek nincs HPV-fertõzésre törzskönyvezett indikációja. Az Isoprinosine-nak van és 80%-ban javítja a citológiai eredményt a 6 hónapos szedés után. Ugyanakkor nem tudok májkárosító hatásáról.
Az óvszer valóban nem véd 100%-ban, de mégis ad egyfajta védelmet. Kihagyni butaság lenne. Különben maradna a teljes szexmentesség, amit a párok nem fogadnának szívesen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-04-21

Tisztelt Doktornõ!

Én egy 21 éves fiú vagyok, és nagy valószínûséggel januárban elkaptam a HPV vírust. Sajnos nem tudom, hogy milyen típusút. az interneten néztem, de semmi okosat nem találtam sajnos, amibõl kiderülne, hogy van e ellenszer, vagy nincs.. csak a megelõzésrõl, kezelésrõl, de a gyógyításról semmi..
Kérem, csak annyit mondjon, hogy ez gyógyítható bármi módon, vagy ez így fog maradni?
Ha igen, mit kell tennem?
Semmi elváltozást nem találtam, az akkori partneremet 2 hét múlva mûtik ezzel. Kérem segítsen!

Köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos kitöröltem az eredeti válaszomat, de remélem a 21 éves fiú már elolvasta.
A lényeg: Fertõzött partenerrel volt, ezért potenciálisan elkaphatta a vírust.
Ha aggódik, akkor egy HPV-teszt vizsgálat javasolt (olyan helyen, ahol ezt rutinszerûen és jól csinálják).
A HPV-fertõzésbõl meg lehet gyógyulni. A fiúk inkább hordozók, maguk nem igazán betegszenek meg, de ezért veszélyesek is. Egy rákot okozó vírust hordoznak és náluk nincs szûrõprogram, mint a nõknél.
A 20-40 év közötti férfiak kb 2/3-a HPV hordozó. Ha ezt az arányt szeretnénk csökkenteni, akkor javasoljuk az óvszeres védekezést és a monogám párkapcsolatokat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.