Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-05-10

Tisztelt Doktornõ!
Mi a neve annak a vényköteles tablettának, amelyet immunerõsítõ terápiára ajánlanak? Ki
Írhatja fel?
Köszönettel
VP


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az Isoprinosine tablettát csak bizonyos citológiai és HPV-teszt eredmény mellett ajánlott alkalmazni. Ezért mindenképp bizonyosodjon meg arról, hogy jó indikációban (ASC-US vagy LSIL vagy ASC-H vagy HSIL rákszûrési eredmény mellett kimutatott magas rizikójú HPV-fertõzésben), jó dózisban (3X2 tabl/nap) és megfelelõ ideig szedi (2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, ezt 6X ismételve). Bármely orvos felírhatja Magyarországon. A gyógyszernek vannak kontraindikációi: terhesség, szoptatás, kórosan magas húgysav szint, köszvény, vesekövesség, vesebetegség és a hatóanyagra való érzékenység.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-07

Tisztelt doktornõ!Én 42 éves vagyok 3 szülésem volt.9 éve p3 -as citológia miatt méhnyakrekonstrukciós mûtétem volt curetteget is végeztek,valamint 1 évvel ezelõtt inkontinencia miatt mellsõ ,hátsó hüvelyplasztikai mûtétem.Rendszeresen járok rákszûrésre. A legutóbbi eredményem p2 atypusos mirigyhámsejtek .3 hónap múlva a vizsgálatot meg kell ismételni.Mire számíthatok ha az eredmény ismételten ilyen lesz ,és mit jelent pontosan ez a lelet?Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez valószínûleg egy ASC-US lelet, mely 50%-ban lehet HPV okozta elváltozás.
OEP finanszírozottan lehet kérni HPV-tipizálást, hogy kizárják a méhnyakrák rzikóját. Az ASC-US ez esetben csak egy elsõ lépés a rákelõtti állapotokban, 80- 90%-a magától is gyógyul 2 éven belül. A következõ citológiai mintavételkor kérjen egy HPV-tesztet is. Jó lenne tudni, hogy 9 éve mi lett a szövettan eredménye. Volt akkor HPV-tipizásása?
Az ASC-US-t 50%-ban gyulladás és/vagy hormonhatás (pl. hormonális fogamzásgátlás) is okozhatja.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-07

Kedves Doktornõ!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy mennyire veszélyes ez a vírus?
Ezt azért kérdezem, mert az 1.bõrgyógyász adott ecsetelõt, aztán kb 6 hónap múlva egy másik vállat vont, mondván a szemölcsök nem is szemölcsök.
A 3. úgyszintén lekezelõen viselkedve felírta ugyanazt az ecsetelõt.
A baj az hogy kb 2 év után még mindig elõjönnek a kinövések.
Mit tegyek???
Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsökben lévõ HPV 90-95%-ban nem okoz rákot. Viszont fertõz. Mást és Önmagát.
Egy jó nemigyógyászt kellene felkeresnie és együlésben leszedni az összes szemölcsöt, plusz mivel 2 éve nem akar meggyógyulni, ezért kiegészítõ immunerõsítés javasolt, úgy ahogy a méhnyaki citológiai atípia és HPV-fertõzés esetén (ld bal oldalon).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-07

Kedves Doktornõ!
Hol lehet beszerezni az Indol3c nevû tápl kiegészítõt? Fent olvastam, egy levélben errõl, és engem is érdekelne.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Erre válaszolt egy gondolom ebben az ügyben akár kereskedelmileg érdekelt, akár betegként érintett úr/hölgy.
Bár megkérnék mindenkit, hogy NE fórumként kezelje ezt a felületet.
Ez egy orvos-beteg kommunikációs honlap, és pont a sok zavaró és félrevezetõ információt próbálom a helyére tenni ezen az oldalon.
Köszönöm megértésüket!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ezt a "hozzászóló" levelet idõközben a rendszer törölte (idegenként ismerte fel). De megtudhatja, ha beüti bármely keresõbe.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-07

Kedves DoktornÕ!
Bemásoltam mit lehet tudni errõl a táplálék kiegészitõ gyógyszerrõl ahogy Ön kérte! Mától szedem ha szeretné 3hónap múlva jelentkezem a gyógyszer bizonyitottan hatott-e a rákszürésem után.....

Indol3c® - I3C - Indol-3-Carbinol
Összetétel
Indol-3-carbinol (I3C), 150 mg egy kapszulában
Kukoricakeményítõ (térfogatnövelõ adalékanyag)
Zselatin (a kapszula burkolata)
Leírás
INDOL3C® olyan táplálék-kiegészítõ, amely Indol-3-carbinol (I3C) hatóanyagot tartalmaz. Az Indol-3-carbinol a brokkoliban, káposztában, kelbimbóban, karfiolban és más keresztesvirágzatú zöldségben fordul elõ. Az Indol-3-carbinol kedvezõen hat az emberi organizmus sejt-metabolizmusának több szintjén. Az Indol-3-carbinol hozzájárul a nemi hormonok egyensúlyához. Pozitívan befolyásolja az ösztrogének és a tesztoszteron metabolizmusát. Befolyásolja a sejtek egészséges fejlõdését az emberi szervezetben, segít megakadályozni a daganatos sejtek növekedését és hozzájárul a daganatos és HPV módosult sejtek beprogramozott megsemmisüléséhez. Az Indol-3-karbinol antioxidáns és antiaterogén tulajdonságokkal rendelkezik.

Felhasználás
Az INDOL3C® olyan táplálék-kiegészítõ, amely a következõ gondokkal szenvedõ embereknek ajánlott:

HPV humán papillomavírus által okozott fertõzések
méhnyakgyulladás
genitális szemölcsök
masztopátia (megkeményedett csomók és ciszták az emlõkben)
mastodynia (emlõfájdalom)
emlõrák
az anyaméh miómái
ciszták a petefészken
a hormonális egyensúly rendellenességei nõknél
prosztata- és heredaganatok
vastagbél- és gyomorpolipok, daganatok
gégedaganatok.

Kérdés:

2010-05-07

Kedves Doktornõ!

Fél éve voltam rákszûrésen a nõgyógyászomnál, mert egy korábbi petefészek ciszta miatt félévente szüksége. Akkor azt mondta, hogy van egy kis eltérés a méhnyakomon. Nem küldött HPV tesztre és a rákszûrés eredménye is P2-es lett. Most ismét voltam nála és most is úgy kedzte, hogy van egy kis eltérés, és utána meg azt mondta, hogy egy paraszthajszál választ el a méhnyak korrekciótól. Most el fogok menni HPV teszt-re, de félek az eredménytõl? És nem értem az orvosom. Megkérdezésemre nem tudott semmi biztosat mondani, de azért ijezget. Ha negatív lesz a rákleletem és a HPV tesztem is, akkor mitõl lehet ilyen eltérés a méhnyakomon, és azzal mi a teendõ?
A másik dolog meg, hogy a ciszta eltávolítás után fél évig rendszeresen, mindennap kellett szednem fogamzásgátlót, hogy ne jöjjön vissza a cisztám, ezt mér két éve így teszem, fél évig rendesen szedem, periódikusan, és félévig mindennap. Azóta baj van a pajzsmirigyemmel és szeretném tudni, hogy ez bevett szokás-e a ciszta kezelésben, hogy ne jöjjön vissza. Mert szerintem nem jó ez a szervezetemnek, érzem.
Válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel: egy fiatal 23 éves lány


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A mûtét utáni zárójelentésen a következõ áll: Cysta ov I.s. /N8320/, Endometriosis Stadium I

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-06

Kedves Doktornõ!

Nálam 18 évesen, 2004ben derült ki, hogy magas rizikójú hpv-m van (L-SIL). Rögtön konizációt végeztek rajtam, azóta negyed majd fél évente járok szûrésre, eddig mindig p2 volt az eredményem. kb 2007-ben elmentem a pesti hpv centrumban, hátha többet tudnak mondani, mert az én orvosaim akkoriban szinte semmi biztosat nem tudtak közölni velem errõl a vírusról. A centrumban tipizálni akarták a kenetbõl a vírus fajtáját, de már nem volt kimutatható a hpv. A kérdésem az lenne, hogy akkor ez most azt jelenti, hogy a vírus teljes mértékben eltûnt a szervezetembõl, vagy csak a kenetbõl nem kimutatható? Nem lehet vérvizsgálatot is kérni, h. teljesen biztos lehessek a gyógyulásban?
Betegségem kezdetétõl ugyanazzal a partnerrel élek(hûségesek vagyunk), õt soha semmilyen módon nem kezelték pedig számtalanszor szóba hoztam a dolgot. lehetséges, hogy az õ szervezete is legyõzte a vírust? Most nincs problémánk, de így nem tudok teljesen megnyugodni. Hallottam arról az immunerõsítõ kúráról, lehet hogy el kéne végezzük, vagy így már felesleges? Oltás érdemes ezek után még?
Elnézést hogy így elárasztom a kérdéseimmel, válaszát elõre köszönöm!
üdvözlettel: viki


Válasz:


Kedves Viki!
Ha 2007-ben volt egy negatív HPV-tesztje, és negatív citológiája, és ugyanazon partnerrel él azóta, és mindketten hûségesek, akkor az esély a HPV-fertõzéshez közelít a nullához. Legyen nyugodt, 98%ban nincs esélye a betegségre(100% ugyanis soha nincs!- ez nem matematika, ez orvoslás).
Az oltásnak is van értelme, ha most csináltat egy rákszûrést és annak negatív lesz az eredménye. Az oltásnak akkor van maximális hatékonysága, ha HPV-teszttel is negatív lenne. Megnyugtatásul ezt a vizsgálatot is kérheti az oltás elõtt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-06

Kedves Doktornõ!

A közeljövõben egy komplex HPV-szûrést tervezek elvégeztetni (száj-, hímvesszõ-, végbél-nyálkahártya).
Néhány gyakorlati kérdésem volna, melyeket ha teheti, kérem, legyen kedves megválaszolni.

1., Hogyan jelentkezhetek be vizsgálatra?

2., Budapesten pontosan hol zajlik a kivizsgálás?

3., Milyen technikai lépésekbõl áll a vizsgálat?

3., Milyen személyes adatokat kell elõzetesen vagy a vizsgálatkor megadnom?

4., Mennyibe kerül a vizsgálat?

5., Vidékiként is igénybe vehetem a budapesti központot?

6., Mennyi idõ múlva kapok eredményt?

7., Az eredményrõl való értesítésnek (értesülésnek) milyen választható módozatai vannak?

Válaszát elõre is Köszönöm.

Tisztelettel:

I.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérem jelentkezzen be a www.korutiorvosicentrum.hu honlapon a vizsgálatokra. Ez magánrendelés (nem OEP finanszírozott), a vidékiek számára is elérhetõ.
Itt minden kérdésére választ kap (ugyanis minden rendelõben mások a válaszok ezekre a kérdésekre).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-06

Kedves Dr!

Én egy 25 éves nõ vagyok kb. másfél hónapja diagnosztizálták nálam a hpv vírust. Egy kb 1cm-es condylomát távolítottak el a klitoriszom környékérõl. Durván három hete voltam varratszedésen és ma észrevettem, hogy újra kinõtt. Felhívtam azonnal az orvosom aki mondta, hogy három nap múlva mehetek hozzá és újra leszedi. Lelkileg ez nagyon megvisel. Az elsõ oltást is már megkaptam, bár hallok olyanokat, hogy aki már fertõzött annak nem sok értelme van beoltatnia magát. Az lenne a kérdésem, hogy ezentúl majd havonta mehetek mûtétre ha ez folyton kiújul, vagy van ennek eltávolítására más módszer is?
Nagyon várom válaszát!
Üdvözlettel: Noémi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a condylomatól nem könnyû mindenkinek megszabadulni.
A 2. mûtétnél (más megoldást nem nagyon tudok, a lézer az drága, de gyorsabban gyógyul)szedjen immunerõsítõt (Isoprinosine-t) a következõképpen: 3X2 tabletta/nap 1 hónapig. Utána 2X2 tabletta/nap 2 hétig majd 1X2 tabletta/nap 6 hétig. Ha nem jön elõ a condyloma a mûtét után 3 hónapig, akkor gyógyult. Az oltás a jelen fertõzésre nem hat, és azt még nem tudjuk, hogy a jövõbeni condylomás fertõzésektõl majd hogy véd (a Silgardban van HPV 6, 11 ellen hatóanyag, de a Cervarix egyáltalán nem véd a szemölcsös elváltozásoktól). A méhnyakrákot okozó 16, 18 ellen viszont mindkettõ védeni fogja.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-06

Kedves doktornõ!
Tegnap voltam az orvosomnál felfázás miatt, és észrevett egy szemölcsszerûséget, amire azt mondta, hogy ez HPV, de várjam meg a rákszûrés eredményét, stbstb.. Akkor annyira lesokkolt a hír, hogy kérdezni sem tudtam, de mára rengeteg minden motoszkál a fejemben. :
¤Ha elkaptam már a HPV vírust, akkor van értelme az oltásnak?
¤Nekem semmi tünete nem volt.. Ez lehet jó jel, hogy talán csak átmeneti fertõzést kaptam?
¤Ez milyen hatással van a partneremre? (mindig óvszerrel védekezünk, de pár alkalommal megszakítással. Ettõl is elkaphattam? Õ ettõl elkaphatja tõlem?
¤A férfi élete végéig hordozó marad? Vagy egy bizonyos idõ után elmúlik nála? Vagyis lehet, hogy õ már régebb óta hordozza ezt magában(és akkor fogja is élete végéig?)
¤Hogyan tudnánk elkerülni a pingpong effektusos fertõzést? (ha az én szervezetembõl el is tûnik, akkor soha többet nem lehetek vele együtt óvszer nélkül, hogy ne fertõzõdjek meg újra?)

Válaszát elõre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel,
Sandra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha elkaptam már a HPV vírust, akkor van értelme az oltásnak?
¤Nekem semmi tünete nem volt.. Ez lehet jó jel, hogy talán csak átmeneti fertõzést kaptam?
Elõször meg kellen tudni, hogy ez valóban HPV-e? Melyik típusa? Hol van ez a szemölcs? Külsõ nemi szerveken, hüvelyben, méhnyakon? Önök hány évesek?

Feltételezve, hogy ez HPV (low risk)
Válaszaim a kérséseire:
¤Ez milyen hatással van a partneremre? Ön fertõzõ. Fertõzheti partnerét.
(mindig óvszerrel védekezünk, de pár alkalommal megszakítással. Ettõl is elkaphattam? IGEN.
Õ ettõl elkaphatja tõlem? IGEN
¤A férfi élete végéig hordozó marad? NEM
Vagy egy bizonyos idõ után elmúlik nála? KB 6 hónap, ha mindig óvszert használ.
Vagyis lehet, hogy õ már régebb óta hordozza ezt magában IGEN
(és akkor fogja is élete végéig?)NEM
¤Hogyan tudnánk elkerülni a pingpong effektusos fertõzést? Sajnos marad az óvszer és a monogám párkapcsolat.
ha az én szervezetembõl el is tûnik, akkor soha többet nem lehetek vele együtt óvszer nélkül, hogy ne fertõzõdjek meg újra? De, mindketten meggyógyulhatnak.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az oltásra nem válaszoltam.
Várja meg a rákszûrés eredményét, és ha HPV negatív, akkor javasolt az oltás. Bár szerintem akkor a leghatékonyabb, ha a szemölcs nem szemölcs, azaz HPV lesz, hanem más jellegû fertõzés.
És a teljesen negatív HPV státusz mellett adott oltásban hiszek. Akkor a leghatékonyabb!!!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-05

Kedves doktornõ!
Nekem 2008ban a Cyt vizsgálatomon P2 CIN II Candida spórát állapítottak meg, a következõ viszgálatkot(2009.03.01) P2 volt az eredmény. Majd fél év múlva 2009.09.21 már P2 HPV minor. A következõ vizsgálatkor P2HPV tipizálsá magas kockázatú 16. os volt az eredményem. Ezt követõen kaptam az ISOPRINOSINE gyógyszert amit fél évig szedtem 3*2 tablettát. Fél év múlva visszamentem ellenõrzésre és a mostani eredményem Anamnézisben ezt írták: cyt 2010.04 zavaró mértékû lobosodás, transform. zóna van, kóros neoplasztikus hámelváltozások, mérsékelt fokú dysplasia- LSIL .
Javaslat: 3 hó múlva cyt konroll lelet eredményében döntünk a továbbiakban.
A kezelõorvosom a mûtétet javasolta, de azt is mondta mivel 27 éves vagyok és még nem szültem, a mûtét után nagyobb lesz a kockázat arra, hogy nehezebben fogok teherbe esni vagy kihordani a babát.
Kérdésema doktornõhöz az lenne, hogy Ön szerinte az én esetemben mit kéne tennem?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A 2008-as lelete már CINII (nem a Candidától!) volt és a mostani is annak tûnik. De közben meggyógyult. Váltott partnert ezen idõ alatt? Hogyan védekezik?
Igazából egy biopsziát javasolnék venni Öntõl, de ezt Magyarországon nem csinálják. Marad a kismûtét, a konizáció. Loop konizáció nem okoz nehezebb teherbe esési esélyt és a baba kihordására sem annyira veszélyes (mint a késes konizáció).
De ha partnert váltott közben és ez egy új fertõzés, akkor nem javaslom a mûtétet, mert már egyszer a szervezete meg tudott szabadulni a fertõzéstõl. Erre most is esélyt lehetne adni. 3-6 hónap múlva kontroll.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktonõ!
Köszönöm a gyors választ. Partnert váltás volt.Az akkori partneremmel nem hazsnáltunk óvszert, fogamzásgátlót szedtem majd 6 évig, de tavaly szeptemberben abbahagytam.Most van egy kapcsolatom, de vele óvszert használunk. Létezik, hogy a volt párom ferzõzözz meg megint? Ön szerint érdemes lenne a volt páromnak illetve a jelenlegi páromnak is kérnie egy kivizsgálást a HPV vírusra, vagy a pasiknál ez magától elmúlik?

Köszönöm elõre is válaszát.
Tisztelettel: Hepp Marianna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
A 2008 decemberi leletem eredményét elírtam nem P2 CIN II hanem P3 CIN II. Partner váltás csak röcid ideig volt, de vele óvszert használtunk. A volt párommal próbáltuk helyrehozni a dolgokat kettönk közzöt, de vele nem védekeztünk mert fogamzásgátlót szedtem. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy õ fertözõtt vissza, és ezért nem reagált a szervezetem a gyógyszerre? Édemes lenne neki is elmenni egy kivizsgálásra?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Minden lehetséges - még óvszer mellett is, fõleg, ha éltek orális szexet.
Az is lehetséges, hogy a rövid kapcsolatától kaptott egy új fertõzést és az is hogy a régi kapcsolata hozott be egy új HPV-t, vagy a régit adta vissza. Az is lehetséges, hogy perzisztál a vírus Önben, de nem 2008. óta, hanem 2009. áprilistól (a HPV-teszt vizsgálattól).
Javaslom: Kérjen most is egy HPV-tesztet, hogy világosan lássuk, hogy új vagy régi fertõzése van-e.
2008-ban volt egy HPV-je, de nem tipizálták, így nem tudjuk melyik típus fertõzte. De azt legyõzte a szervezete. Ez jó hír. 1 éve volt egy HPV 16 Önben. Most tudni kellene, hogy melyik okozza a sejtelváltozást (LSIL). A fiúket is kérje meg egy vizsgálatra, de olyen helyre menjenek, ahol a makkról, a körülötte lévõ árokból, a húgycsõ bejáratából (NEM belenyúlni!) és a pénisztestrõl vesznek mintát.
És írja meg pontosan, hogy a fiúk mettõl meddig voltak az életében, és melyikkel hogyan védekezett pontosan.
Így össze lehet rakni a képet, hogy kitõl jött a fertõzés, és, hogy kb mióta áll fenn.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.