Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-05-16

Tisztelt Doktornõ!

A múlt héten kaptam meg a rákszûrés eredményét, melyben az állt, hogy PII-PIII. a cytologia vizsgálatom, a rákszûrés eredménye sem megnyugtató, a méhszájon nagyítóval található eltérés (AB 12-3 mozaikosság)van. Kezelésként kaptam Gynoflor-t, és másfél hónap múlva újra megismétlik a vizsgálatokat.
Az orvosom azt ajánlotta mikor a védõoltásról kérdeztem, hogy még most sem késõ beadni se nekem, se a páromnak. (én 27 éves vagyok a párom 31)Férfiaknak egyáltalán beadható? Azt gondolom, hogy az õ szervezetében is jelen van most már a vírus, de a férfiak számára milyen kezelés adható esetleg milyen kivizsgálásokat célszerû elvégeztetni?
Válaszát elõre is nagyon köszönöm,
üdvözlettel
Marianna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ilyen leletet ma már nem szabadna kiadni: P2-3. Ez nem mond semmit. Ez nem az Ön hibája!
Kéredezze meg, legyen kedves a nõgyógyászát, hogy ez ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL?
Gynoflort azért kapott mert a hüvelyflórájával gond van? Vagy a hüvelyi ph-val?
HPV gyanú volt Önnél? És HPV-tesztet csináltak?
A védõoltást Ön is kaphat 27 évesen. Ez akkor a leghatékonyabb, ha a HPV-tesztje negatív és a citológiája is.
A párjának (férfi 31 éves) még nem törzskönyvezték a vakcinát. Tinédzsereknek adják csak a férfi populációban.
Ha Ön HPV-pozitív lenne a HPV-teszttel (mert végeznek a citológus javaslatára - HPV gyanú miatt), akkor a párja is valószínûleg fertõzött. Óvszert akkor mindenképp ajánlott lesz "viselni" szex közben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-14

Tisztelt Doktornõ!

Nõgyógyászom egy hónapja állapított meg nálam HPV-t. A tipizáláshoz a jövõ hónapban vesz mintát.Fagyasztásom volt 1 hónapja,és immunerõsítõt kell szednem.
Barátomat is elküldtem urológushoz HPV vizsgálatra, hogy elkapta-e tõlem?(Nõgyógyászom tanácsára)
Ott az orvos(bõrklinikai std ambulancián) azt mondta, hogy amíg nincs semmi erre utaló jele a férfiaknál(szemölcs,seb) addig nem tudnak mit tenni.Nõgyógyászom szerint pedig meg férfiaknál HPV leoltással így is lehet mintavételt venni.

Válaszát elõre is megköszönve,üdvözlettel:RV, Pécs


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem értem, miért fagyasztották? Hogyan és meddig kell szednie az immunerõsítõt?
Általában ezt a HPV-teszt eredményének birtokában szoktuk csak ajánlani, és nem fordítva.
Férfiakról. Valóban csak akkor avatkozunk be terápiásan, ha van nagyítóval/dermatoszkóppal látható elváltozás a péniszen. De a HPV hordozást HPV-teszttel ki lehet mutatni. Pozitivitás esetén ez azt jelenti, hogy fertõzõ a partnere.
Bármelyikük pozitív, óvszeres védekezés ajánlott. A többi kezelés a citológiától, a dermatoszkópos vizsgálattól és a HPV-teszt eredményétõl függ.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm válaszát. Méhszájsebem miatt kellett fagyasztás, mert sajnos nagyon nehezen múlikel, igaz már csak 5 cm-es nagyságú.Ezután derült ki, hogy HPV-m van.A gyógyszeres kezelést 2 hónapja kezdtem el.Június elején megyek HPV tipizálva.

Üdvözlettel Pécsrõl:
R.Viktória


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Gondolom inkább 5 mm-es a méhszájsebe és nem 5cm-es!
Majd írja meg a HPV-teszt eredményét. Lehet, hogy már negatív lesz!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-14

Tisztelt doktornõ én 30 hetes kismama vagyokfebruári cyt eredményem p2 p3 lsil cin 1 lett. hpv 16,18,genotipussal.április 20 i eredményem már p2.az orvosom azt mondja hogy ez már jó ön szerint javulok?Azt tudom, hogy a hpv virus attol még a szervezetemben van. de ön szerint lehetséges hogy teljesen elmuljon a virus mütét nélkül. cytológiát, legközelebb csak majd szülés után fognak csinálni ha az is p2 akkor csak rendszeres kontrolra kell majd járnom?ön szerint érdemes lenne szülés után egy ujabb hpv tesztetcsináltatni?és ha még ott a virus akkor mi a tehendõ az imunrendszert kell erõsitenem? Még annyit szeretnék öntöl kérdezni, hogy a picibaba, elkaphatja tõlem ezt a virust szülésnél, vagy esetleg a szoptatásnál?. válaszát elöre is nagyon köszönöm,Tisztelettel Andrea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az orvosa eddig korrektül járt el, bizzon benne.
Szülés után 6 hónap múlva végzett egy citológia és HPV-teszt ad a legmegbízhatóbb eredményt a nyomonkövetésben. Terhesség alatt amúgy sem avatkozunk be mûtéttel a történésekbe (csak, ha extrém nagy baj lenne. De ez Önnél nincs!).
A babákon végzett vizsgálatok szerint azok, akiknek a mamájuk HPV-s volt szüléskor nagyobb volt a fertõzõdési rátájuk. DE ez 6 hetesen kiegyenlítõdött a HPV-negatív anyák csecsemõivel. Tehát nem csak sezxuális uton terjed a HPV.
Ne aggódjon! Sok nõ szült életében HPV pozitívan, de semmi baja nem lett az egészséges újszülötteknek. Ha koraszülött lenne, akkor pedig úgy is megcsászározzák.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-14

Tisztelt Doktornõ!
Nõgyógyászati vizsgálatom során 2-szer P3 lett, HPV jeleivel. Az orvosom elküldött HPV-tesztre, melynek az eredménye 56-os rizikófaktorú lett!
Ma este megyek vissza a leletemért, de õszintén szólva nagyon aggódom, hogy hogyan tudnék kilábalni ebbõl!!! A válaszait olvasva mindenképpen én is szeretném az immunerõsítõt szedni, és a mûtétet elkerülni! Férjemnél is lehetséges ez? Egyáltalán belevághatunk így egy kisbabába???
Nagyon félek! Ön mit javasol?
Köszönettel: Dóra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Dóra!
Próbálja megtudni a nõgyógyászától, hogy ez a P3 mit jelent: ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL citológiát.
Ennek függvényében tudok segíteni.
Valószínûleg a férje is fertõzött. De biztosan ezt csak egy HPV-teszttel lehetne megnézni. Addig is javasolt az óvszeres védekezés. Hisz a férfiaknál ez 6 hónap alatt így magától is gyógyulhat. Ha már lennének mikroszkóppal látható elváltozásai (vizsgálat deríti ki), akkor neki is kellene kezelés.
Ne féljen, elõbb írja meg a pontos leletét.
A kisbabát a leletek függvényében tervezzék majd.
Az életkora fontos, írja meg legyen kedves, és hogy mióta vannak monogám kapcsolatban a férjével. Szült-e már, stersszes-e az élete? Dohányzik?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm a válaszát, nagyon kedves igazán megnyugtatott!!!
Az orvosom pénteken felírta az isoprosin-t, már 2 napja szedem is! A leleten ASC-US volt írva! Igazából most zöld teát iszom, szedek homeopátiát, Flavan-t is már 1 hete, és most még hozzá az isoprosin-t! Ja,és Flavan C-vitamint is!
Ön szerint ezekkel már használok a vírus ellen?
A férjemmel lassan 3 éve vagyunk együtt, de most lett rossz az eredményem csak, monogám teljes mértékben a kapcsolatunk, 100%-ban mellettem van, bíztat és õ is aggódik!! 30 éves leszek idén, most szeretnénk kisbabát!Igazából az orvos azt mondta, hogy nyugodtan belevághatunk így is a baba-várásba! Sajnos igen, dohányzom, ez befolyásolja a vírust?
Köszönöm elõre is a válaszát: Dóra


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Az elõbb nem említettem, ezért szeretném megkérdezni, hogy mitõl lehet, hogy ebben a hónapban 19. napon jött meg a mentstruációm, ami igazából inkább barnás sötétes most!Lehetséges, hogy ez a HPV-tõl van? Múlt hónapban 31. napjára, ami szintén barnás volt! Mintha nemis mentstruálnék, hanem inkább a "végefelé" lennék! Egy barátnõm édesanyja a terhessége elsõ 4 hónapjában volt így, nem tudta hogy állapotos, így mentsruált!
Lehetséges ez nálam is a "bibi"? Köszönöm válaszát: Dóra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, lehet, hogy terhes. Ezt gyorsan ki kell deríteni, mert az Isoprinosine terhességben nem javallt!
Ha terhes, akkor kezdjen el inkább terhes vitaminokat szedni és hagyja abba az eddigieket.
Az ASC-US mellett lehet vállani a babát.

A vírus ellen a tabletta is elegendõ lett volna, a többirõl nincsenek ismereteink (hogy hogyan hat a HPV-re).
Ha mégsem terhes, akkor fél évig szedje a tablettát (2 hét szedés, 2 hét szünet) és nagy valószínûséggel addigra meg is gyógyul. A férjével addig az óvszeres védekekezés javasolt, hogy ne ping-pongozzák a vírust ide-oda
A dohányzás pedig nem jó a babának, és a vírusoknak pedig kedvez.
Jó lenne leszoknia... De ezt csak Ön döntheti el, hogy mit és mikor tesz.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-13

Kedves Doktornõ!

Válaszát köszönöm, megnyugtatott egy kicsit. Igen a cisztám a mûtét óta 2008 elõször három havonta, most meg fél évente folyamatosan ellenõrzik és nem jött vissza. Ezért is szeretném meg az említett pajzsmirigy probléma miatt abbahagyni a fogamzásgátló szedését.
A HPV teszt és a rákszûrés eredményére jövõhét csütörtökig várnom kell. De jó tudni, hogy nem egybõl a legrosszabbra gondolni. Ha meg vannak az eredmények írok Önnek.
Elõre is köszönöm: a fiatal 23 éves lány


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

OK. Várom.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-12

Tisztelt Dr nõ/úr!!! a nevem Levente most "néma" Levente papiloma laryngis-em van illetve volt lézerrel le lett szedve ....arra lennék kíváncsi hogy ez a 100.000 ft-os vakcina ez védettséget nyújt e az ellen hogy újra megtámadjon ???....persze ezt egy intenzív imun erõsítéssel 1be kötve értem...és nem az oltóanyag forgalmazó reklámjára vagyok kíváncsi hanem arra hogy egy 29 éves férfinál mûködik e vagy ad e + %-ot ahoz hogy ne jöjjön újra elõ....mert olyan helyeken is támadhat ami nagyon lassú és fájdalmas agóniához vezethet ....elõre is köszönöm a válaszát JL


Válasz:


Kedves Levente!
A következõ HPV fertõzésektõl védene a vakcina. Az Ön esetében a quadrivalens oltást javasoltnám, amiben a szemölcsök elleni HPV-típusok is benne vannak. De ehhez elõbb Önnek meg kellene gyógyulnia. A mostani mûtét után szedhet immunerõsítõt a kiújulás megelõzése céljából, úgy ahogy itt bal oldalt látja a nõi HPV fertõzésnél. Így a gyógyulás felgyorsítható.
Fontos tudnia, hogy jelenleg fiúknál csak tinédzser korig van törzskönyvezve az oltóanyag, de azt gondolom, hogy a nõknél már nagyjából bebizonyosodott, hogy a hatékonysága nem kor függõ. Vizsgálatok még ugyan nincsenek idõsebb férfiakon, de ha Ön már átélte ennek a kicsi vírusnak a nagy fájdalmait és panaszait, akkor saját felelõsségre, lehet hogy megkérné. Önnek kell eldöntenie.
Gyors gyógyulást kívánok Önnek!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-12

Tisztelt Doktornõ!

34 éves, 2 gyermekes, 10 éve boldog párkapcsolatban élõ nõ vagyok. A legutóbbi nõgyógyászati vizsgálatom eredménye P.II., azonban az egyéb észrevételeknél kérdõjelesen ráírták a leletemre, hogy "HPV?", ezen kívül emlõ ultrahangon a jobb mellemben 6-7mm-es cisztát találtak. Orvosom szerint nincs ok aggodalomra, Isoprinosine és Mastodynon szedését javasolta, valamint 6 hónap múlva kontroll vizsgálatra hívott. Valóban várjak fél évet, vagy kezdjem el kivizsgáltatni magamat HPV ügyben?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Egy HPV-teszt nem ártana, hogy tudja, valóban van-e HPV-fertõzése.
Magas rizikójú HPV esetén javasoljuk csak az Isoprinosine-t egy komoly protokoll szerint (ld itt bal oldalt a kezelésnél)!
Ha a tezst negatív lesz, vagy low risk illetve NA típusú HPV, akkor meg nincs is miért aggódnia.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-12

Kedves Doktornõ!
A mostani eredményem P3 cyt Cin 1,Hpv 16.56.
Ma kapok Lápiszos kezelést majd 1hónap múlva megint majd cyt Hpv controll megint. Közben szedem a Indol3C-t. Nem reklámozni akartam a táplálék kiegészitõt csak Ön kérte,hogy irjak rólla. Köszönettel:Stella


Válasz:


Kedves Stella!
1 hónap múlva nem igazán lesz megbízható a cytológia, hisz a hámnak 2-3 hónap kell a teljes regenerálódáshoz.
Ha a mintavételen (cytológia vagy HPV-teszt) túl még lápisszal is kezelik (roncsolják), akkor szerintem érdemes az utolsó kezelés után 3 hónap múlva venni az elsõ cyto mintát a HPV-teszttel együtt. Különben szerencsére a CIN1 még egy enyhe elváltozás. Semmiképp sem kellene Önt mûteni, és véleményem szerint lápiszozni sem. De ez az én privát véleményem. Az immunerõsítés is elegendõ lehet (akár az Indol3c-vel, bár ezt nem ismerem).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-12

Kedves Doktornõ!
A mostani eredményem P3 cyt Cin 1,Hpv 16.56.
Ma kapok Lápiszos kezelést majd 1hónap múlva megint majd cyt Hpv controll megint. Közben szedem a Indol3C-t. Nem reklámozni akartam a táplálék kiegészitõt csak Ön kérte,hogy irjak rólla. Köszönettel:Stella


Válasz:


Kedves Stella!
Semmi baj! Az információt róla nagyon köszönöm. Talán egyszer meg is ismerem a hatékonyságát. De a beszerezhetõséget feltenni már reklámnak minõsíthetõ lépés volt... Erre reagáltam. Bár nem tudom, hogy ki tette-e fel.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-11

Tisztelt Doktornõ!

29 éves nõ vagyok. Kérdésem az volna, hogy ha a jelenlegi partnerem elõzõ partnere méhnyakrákban szenvedett, jelent- e ez számomra reális kockázatot? Még nem volt köztünk szexuális kapcsolat. Mit javasol, nyugodtan létesítsek vele szexuális kapcsolatot, vagy sem? Egyáltalán van értelme ilyesmin agyalni? Azt nem tudom konkrétan, hogy HPV-t mutattak- e ki náluk, vagy sem. Én nem vagyok beoltva HPV ellen.

Köszönettel várom válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nagy esély van arra, hogy a partnere egy magas rizikójú HPV-t hordozott.
Hogy megtudják a jelen helyzetet, mielõtt szexuális kapcsolatba kerülnek, menjen el az úr egy HPV-vizsgálatra. Ezt nem mindenhol végzik szakszerûen. Tájékozódjon a HPV-Cenrtumok ablaknál, ahol a kék pöttyökkel jelöltük a korrekt férfi-szûréseket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Dr. Ragó Zsuzsanna!
Köszönöm javaslatát! Azonban mégis mi a teendõ akkor, ha kiderül, hogy igen, egy magas rizikójú HPV vírust hordoz? Létesíthetünk attól szexuális kapcsolatot, vagy az egészségem érdekében ez nem javasolt? Lehet egyáltalán megbízhatóan védekezni valamivel?
A magas rizikójú HPV mindenkinél, mindenféleképpen, kivétel nélkül megbetegedést okoz, vagy ez egyénfüggõ?
Köszönettel várom válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
100%-ig megbízható védekezés nincs. Fizikálisan az óvszer az egyetlen, ami kb 70%-ban ad védettséget.
A magas rizikójú HPV különben nem mindenkinél okoz betegséget. De egy HPV 16/18 fertõzés kb 200-szoros rizikó jelent a méhnyakrák kialakulására.
Ezt gondolom nem kockáztatná. Én még Önnek javasolhatom a HPV-elleni vakcinát (3 oltás, 1 oltás 30.000Ft-ba kerül), de ez az oltássor 6 hónapig tart és addig nem szabadna ezzel az úrral szexuális életet létesítenie (ha fertõzött).
Üdvözelettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-10

Tisztelt doktornõ!
49 éves vagyok. Holnap lesz 3 hete, hogy konizációs mûtétem volt. Az elsõ héten miután elmúlt a vérzés sárgás folyásom volt. A következõ héten megjött a menzesem, miután az is elmult visszatért a sárgás folyás. Ez természetes ennyi idõ elteltével?
Valamint az is kérdésem lenne még, hogy mennyi idõ után kerülhet sor az elsõ együttlétre?
Köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A sárgás folyás miatt nõgyógyászati vizsgálatot javasolnék. Meg kell nézni, hogy honnan származik a folyás. Az együttlétet is kérdezze meg az orvosától, aki látja a sebgyógyulást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.