Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-05-28

Tisztelt doktornõ!
43éves vagyok Mirena felhelyezése elõtt rákszûrés alkalmával enyhe fokú neoplasztikus sejt elváltozást diagnosztizáltak p2-es lett a rákszûrésem.Az orvosom HPV-re gyanakodott ezért tipizálásra ill. kimutatásra küldött kenetet.Ennek viszont negatív lett az eredménye.Kérdésem:mitõl van a sejt elváltozás?Felhelyezhetõ-e a Mirena? Van-e valami teendõm ezen eredmény birtokában?Minden estben kitudják-e mutatni a vírust?Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha a HPV-teszt és a citológiai minta vétel között rövid idõ telt el (pl 2-4 hét mindössze), akkor a teszt adhat fals negatív eredményt. De az is lehet, hogy az LSIL eredményét más okozta. Utána kellene járni mindenképp az okoknak és én csak negatív rákszûrés mellett tetetném fel a Miréna-t.
Üdvözlettel: Dr. R.Zs.

Kérdés:

2010-05-26

Kedves Doktornõ!
A nemiszervem környékén szemölcsöt észleltem. Elõször azt hittem, hogy a férjem kezérõl (újjáról) fertõzõdtem meg. Most nagyon megíjedtem, hogy HPV vírussal vagyok fertõzött. Tudomásom szerint a férjem nem volt más partnerrel és persze én sem, akkor ez már régóta a szervezetemben lehet? És ez már akkor biztosan az?
Válaszát elõre köszönöm. Aggódó feleség


Válasz:


Kedves Aggódó Feleség!
A kézen lévõ szemölcsöt is HPV (általában az 1, 2 típus) okozza. Tehát elkaphatta a férje ujjáról, ha ez valóban szemölcs a nemi szervén. Kérem, menjen el egy nemigyógyászhoz (www.korutiorvosicentrum.hu), ahol megállapítják, hogy mit talált valójában magán.
Üdvözlettel: Dr. R.Zs.

Kérdés:

2010-05-26

Tisztelt Doktornõ!
25 éves nõ vagyok,rendszeresen járok méhnyakrák szûrésre soha nem volt rossz eredményem,de a múlt év végén a cytológiai eredményem kimutatta a candida,gardnerella fertõzést és a hpv gyanúját!Márciusban megismételték a rákszûrést és elküldték hpv vizsgálatra ami pozitív lett(HPV 16)ez lett az eredményem!Az orvosom nem rendelt el kezelést a hpv-re csak annyit mondott h 2 éven keresztül fél évente szûrésre kell mennem és az utólsó szûréskor ismét elküldi HPV vizsgálatra a kenetet!Ha az is pozitív lesz akkor megoperál.Azt szeretném tudni h nem e kellett volna vmifelé kezelést felírnia és h pontosan mi az a HPV 16?(milyen súlyos)Kell e aggódnom, mert nekem volt már 2003-ban és 2010-ben cysta mûtétem(fogékony vagyok)Elõre is köszönöm a válaszát
Üdvözlettel Adrienn


Válasz:


Kedves Adrienn!
A cysta nem függ össze jelen tudásunk szerint a HPV-fertõzéssel.
A HPV 16 fertõzés esetén pedig csak akkor mûtünk még 2 év múlva is, ha 2 éven keresztül ott van ugyanaz a HPV és okoz citológiai elváltozást: ASC-US vagy LSIL lelettel. Maga a fertõzés ténye nem jelenthet mûtéti indikációt! Erre figyeljen oda!
Ha most a HPV 16 mellett volt egy ASC-US vagy LSIL rákszûrési eredménye, akkor javasolt egy fél éves immunerõsítõ kezelés. Ha normál a citológiája atípusos sejtek szempontjából, akkor valóban csak a fél éves kontroll vizsgálatok szükségesek.
A gombára és a gardanellára pedig antimikotikus és antibiotikus kezelést kell kapnia.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-21

Tisztelt DR NÕ
47 ÉVES FÉRFI VAGYOK. 21ÉVE NÕS, NEM LÉPTEM FÉLRE!MÁR A HÁZASSÁGOM ELÕTT IS VOLTAK/ VANNAK/ A HIMVESSZÕM TÖVÉBEN KÖRBEN PICI KEMÉNY KINYOMHATATLAN PÖTTYÖK . A NEJEMET MÛTÖTTÉK MÉHNYAK RÁKKAL TAVALY,AMIT VALAMILYEN NEHEZEN FELISMERHETÕ HPV VIRUS OKOZOTT. TÕLEM KAPHATOTT ILYEN TIPUSU FERTÕZÉST?
elõszõr börgyógyászhoz kellene-e fordulnom vagy hpv szûrésre jelentkeznem?
köszönettel:


Válasz:


ui:mennyibe kerülhet kb egy vizsgálat ?és a várólista nagyon hosszú önnél?
köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is milyen rákszûrés eredménnyel mûtötték a feleségét? Neki milyen HPV-t mutattak ki (milyen típust)? Most milyen a citológiája? Ezeket fontos lenne tudni.
Önnek pedig egy nemigyógyászhoz kellene fordulnia (ld HPV-CEntrunok ablaknál a kék pöttyök)és megmutatni ezeket a pöttyöket. Lehet, hogy HPV okozza. Akkor HPV-tesztet kell csinálni és eltávolítani a szemölcsöket. Mivel ez a pénisz tövében van, így az óvszer nem véd. Addig, amíg Ön nem gyógyult (és valóban HPV-je van), a szex kerülendõ!
A vizsgálatok díja rendelõnként különbözõ. Érdeklõdjön telefonon a megadott számokon.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-20

Tisztelt Doktornõ! Nekem 2 évvel ezelõtt diagnosztizálták a hpv virust,ami akkor az alacsony tartományba tartozott (8-12)és igy még elkerülhetõ volt a mütét.2009 õszén újra olyan leletet kaptam orvosomtól,ami megint hpv gyanút mutatt,akkor azt mondták, fél év múlva kontroll,amire most áprilisban el is mentem,és ismét hpv gyanú-s leletet kaptam, de a citológia P2, most kaptam immunerõsítõ gyógyszert, amit 2 hétig szedem 2 hét szünet,és ezt fél éven át használom, utána kontroll.Kérdésem az igazán az lenne, hogy én nem élek szexuális életet, akkor mégis hogyan lehetek fertõzõtt évek óta. Válaszát elõre is köszönöm. Ági


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha nem mutatja ki HPV-teszt a HPV-fertõzést, addig nem is biztos, hogy HPV-je van. Kérjen egy HPV-tesztet, és ha magas rizikójú HPV lesz az eredménye, csak akkor indokolt az immunerõsítõ kúra.
HPV gyanú nem egyenlõ HPV-fertõzéssel.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-19

Tisztelt doktornõ ma voltam, terhestanácsadáson és nem a sajátorvosom volt most ott hát jól meg is ijesztett 32 hetes terhes vagyok, hpv 16,18 as genotipus cyt p2 elõször is veszélyeztetett terhesnek nyilvánitott gondolom a hpv miatt.utánna azt mondta hogy szülés után mindenféleképpen meg kell mûteni engem mert a legmagassab hpv m van ami mindenféleképpen méhnyakrákot okoz akkor ez már azt jelenti hogy biztosan méhnyakrákos leszek? utánna azt is mondta hogy a baba már mindenféleképpen fertõzött a virus miatt és hogy a hpv legtöbb esetben koraszülést okoz.a a hpv m még terhességem elején derült ki de akkor én kérdeztem az orvost hogy jelent e valamilyen komolyabb veszélyt a babára ö azt mondta hogy nem.Ön szerint tudom hogy már irta nekem hogy fertõzõdhet de kérem irja már le legyenszives pontosabban hogy mire számithatok milyen betegséget okoz a virus a kicsiben mert én már nagyon megrémültem hogy nem lessz egészséges a kisbabám. kislányt várok. válaszát elöre is köszönöm. tisztelettel Andrea


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andrea!
Sajnos egy nagyon tájékozatlan orvossal találkozott.
Önre nézve sincs semmi veszély! Eleve terhességben nem ijesztgetjük a kismamákat egy olyan vírusfertõzsésel, amihez amúgy sem "nyúlunk" a szülést követõ 3-6 hónapig. Szülje meg a babát, majd 3-6 hónap múlva menjen el nõgyógyászati kontroll citológiai (rákszûrés) és HPV vizsgálatra. Mûtét akkor is csak HSIL estében indokolt. És ez még a korától is függ.
A babáknál 6 hetesen is kimutatták, hogy nem jelent nagyobb fertõzõdési esélyt egy HPV-pozitív anyukától születni. Tehát nyugodjon meg! A kislány sincs veszélyben! Amennyiben koraszülés következne be, (DE ez semmiképp sem a HPV-tõl lenne, hanem egyéb méhszáji gyengeségtõl stb), akkor amúgy is a császármetszés indokolt, és így a baba fertõzõdése a szülõutakon keresztül megszûnik.
Vigyázzon magára és a babára! Nem lesz semmi baj. És keress föl az eredeti kezelõorvosát!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-19

Tisztelt Doktornõ!

Jelenleg HPV gyanú teszteredményre várok. Afelõl érdeklõdöm, ha pozitív eredményt is kapok, csók útján is átadható a vírus, ha nem, óvszerhasználattal kivédhetõ? Nem szeretnék egy puszival sem megfertõzni senkit, ha ténylegesen is kiderül, elkaptam a vírust... A HPV csak sexuális úton terjed? Konkrétan aktus útján? Orális módszernél?


Köszönettel:
Veronika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Csókolózás utján is terjed a HPV. De ehhez Önnek szájüregben HPV-pozitívnak kell lennie. Orális szexszel elkapható a HPV, ha fertõzött partnerrel volt.
A gumi véd, de csak részben. Ugyanis egy szexuális együttlétkor nemcsak a száj, nemiszervek, de a kezek (egyéb eszközök) is "dolgoznak", így azzal is átvihetõ a vírus. De ma a legjobb védekezés még mindig az óvszer. Ha fiatal és HPV-negatív, akkor a védõoltást is javaslom. Bár az a jelenlegi fertõzéstõl nem védi már meg, sõt meggyógyítani sem az fogja. Azt a saját immunrendszere (vagy bizonyos citológiai elváltozásnál gyógyszeres kezelés) fogja eltûntetni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-19

Tisztelt Doktornõ!

2009 decemberében CIN III volt,a rákszûrés eredmény.Januárban megtörtént a méh száj plasztika 3-om havi szoros citologia javasolt.Áprilisban megtörtént a mûtét utáni elsõ szûrés ami HPV gyanút diagnosztizál.Mi a teendõ semmilyen gyógyszert további vizsgálatot nem javasoltak ami olyan érzést kelt hogy nincs baj de valahogy nem nyugtat meg!
Elõre is köszönöm Eikõ!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HPV-tesztet javaslok. Gondolom a mûtét elõtt is volt egy. Így lehetne látni, hogy az eredeti HPV maradt-e bent, vagy kapott egy új fertõzést.
Mindenesetre, ha magas rizikójú HPV-t mutatnak ki, akkor egy fél éves immunerõsítõ kezelést javaslok (persze ez függ a korától, az általános immunstatuszától stb).


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-18

Kiegészítés az elõzõ levélhez: CIN I.-es volt az elváltozás...
Köszönöm :)

Kérdés:

2010-05-18

Tisztelt Doktornõ!

4 éve két alkalommal P3 volt a cytológiám, majd HPV-t diagnosztizáltak nálam, a tipizálásnál 52-es HPV genotípust állapítottak meg. Két hónap múlva mûtöttek (zárójelentésen: mûtét: Fr. abrasio + E. conisatio). Azóta a rákszûréseim P2-esek, panaszom nincs. Azt olvastam hogy mûtét után 2 évvel általában a vírus "eltûnik" a szervezetbõl. Igaz ez? A másik kérdésem hogy a közelmúltban volt egy kapcsolatom... Most Õ is megfertõzõdött? És átadhatja ezt egy másik partnerének???

Válaszát elõre is köszönöm,
Orsolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Akkor lehet biztos benne, hogy a vírus jelenleg nincs a szervezetében, ha kér egy ellenõrzõ HPV-tesztet.
A HPV jelenlétét nem a mûtét utáni 2 évben mérik, hanem közvetlen a mûtét után kellett volna ellenõrizni egy HPV-teszttel. Ha ez most pozitív lesz, akkor a partnerét is fertõzhette, vagy éppen tõle kapta el. A HPV-fertõzés nagy részének sajnos tünete nincs.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-05-17

Tisztelt Doktornõ!

Vizsgálati eredményem: HPV NA.
A minta HPV DNS pozitív (+), azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.

Isoprinisint szedtem 2 hétig, most szünet. Még kétszer kell majd beszednem 1-1 dobozzal.

Ecsetelésen voltam kb. 6 alkalommal. Ambuláns lapomon a diagnózis: A6300/3-Anogenitális (venereás) csomók.

Kisajkak belsõ oldalán, hüvelybemenetnél történt ecsetelés. Szerintem nem tüntek el, orvos szerint igen, már tünetmentes vagyok.
Legutóbbi papíromon: Status: szemölcse lapult.
Ez mit jelent? Nem kellene teljesen eltünnie??
Ez condyloma lehetett?
Olvastam, hogy a condylomát 100%-ban más típusú HPV okozza, nem az, ami nekem van.

Orvos végül olyat is megjegyzett, hogy ez nem is az volt. (Korábban azt mondta, az.)

Nagyajkak alsó szélein lefelé húzódva bõrkinövésefélék vannak. Szerintem korábban nem voltak ott. Orvosok szerint azok semmik. Engem zavarnak, mit lehet vajon tenni velük? Vajon valóban nem szemölcsök? Vajon kenhetek-e rá valamit? Mit? (HPV-centrumban voltam, és bejelentkeztem júniusra máshová is.)

CO-D teát ihatom-e az Isoprinosin mellett????

Köszönöm mielõbbi válaszát!





Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcsöket nemcsak alacsony rizikójú HPV okozhatja (nincs semmiben 100% az orvostudományban). De. Öntõl honnan vették a mintát, melynek eredménye NA lett? A méhnyakról, a kisajkakról vagy a nagyajkakról.
Sajnos látatlanban nem tudok segíteni, de ez egy olyan ügy, amihez egy jó nemigyógyász jobban ért, mint egy nõgyógyász. Ezért javaslom, hogy a HPV-Centrumok ablaknál kattintson valamelyik kék pöttyre, és oda jelentkezzen be (ezek ugyan fiú szûrések, de condylomában a nemigyógyászok a legjobbak és õk nõket is vizsgálnak).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.