Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-06-03

Kedves Doktornõ!
Rendszeresen járok rákszûrésre ami eddig mindig jó volt. A 2010.03-ai eredményemen viszont a következõek olvashatóak: kóros hámelváltozás, reaktív sejtelváltozással járó gyulladás, LSIL, HPV, CIN1. Erre a leletre 7 napos 2x1-es Betadine kúpos kezelést írt ki a doktor. A 6 hetes kontroll után a következõ eredményem lett: kóros hámelváltozás, atypusos laphámsejtek - nem meghatározható okból (ASC-US), HPV gyanú. Minta levéltel ismétlése 3-6 hónap múlva ismét, HPV tipizálás.
Doktornõ! Kérdéseim a következõek: 1, Hogyan lehetséges, hogy a két eredmény nem egyforma. Elsõ esetben HPV, a másodikban csak HPV gyanú.
2, Miért kell még várnom 3-6 hónapot? Hiszen, ha két eredmény pozitív volt, akkor mitõl változna negatívra?
3, Senki nem beszél arról, hogy a partnerrel mi történik ilyenkor. Az eredmény alapján már nincs jelentõsége, hogy ki-kit fertõzött meg. Viszont tény, hogy ha én az vagyok, akkor már a párom is az. Mi történik akkor, ha engem esetlegesen sikeresen megmûtenek? Hiszen az õ szervezetében akkor is ott van a HPV. Akkor õ visszafertõz engem? Vagy innentõl kezdve, csak óvszerrel élhetünk házaséletet? A férfiakat kezelik egyáltalán?
Elõre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Samu Anita


Válasz:


Kedves Anita!
Semmiképp sem indokolt Ön esetében a mûtét. A HPV mindkét esetben csak gyanú, egészen addig az, amíg nem tipizálják meg (HPV-teszttel).
A HPV-fertõzés gyógyulhat magától is. Az Ön esetében egy ilyen gyógyulási folyamatot látok. Az LSIL egy rosszabb lelet. De igaza van abban, hogy a partnerrel is foglalkozni kell. Minimum annyira, hogy 6 hónapig óvszerrel védekeznek, és amikor Ön elmegy HPV-tesztre, akkor õ is. Így, ha mindketten negatívak lesznek, akkor nem kell a condom. De, ha valamelyikük pozitív, akkor igenis kell tovább használni. Ön esetében magas rizikójú HPV és ASC-US/LSIL mellett egy immunerõsítõ kezelés is javasolt lenne.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-02

Tisztelt Doktornõ!
43 éves vagyok és 18 éves korom óta rendszeresen évente járok rákszûrésre.( Már a lányomat is rászokattam) Nagyon el vagyok keseredve, mert 1 hónapja egy új orvos vizsgált meg és megállapította, hogy azonnali mûtétre van szükségem és nem érti a kollegái ezt, hogy nem vették észre, hisz 7 évre visszamenõleg egy negatív eredményem sem volt (p2 volt a legtöbb és az utóbbi két évben p3)Clion kúpos kezelést kaptam mindig és ennyi.Két hete volt egy méhnyak plasztikám melynek eredménye tegnap érkezett meg, méhnyak rosszindulatú daganata diagnózissal. Teljesen kétségbe estem, bár az orvosom megnyugtatott, hogy ez volt a rossz hír, meg az, hogy a méhemet 1 hónap múlva ki kell venni. Jó hírként közölte, hogy az utlsó sor a lelelten jót jelent. Így szól:
Sem azin situ, sem az invasiv terület az endocervicalis, a basalis, ill. az ectocervicalis resectios vonalat nem éri el, a resectio complettnek tekinthetõ.
Szöv. tani dg: Cervix és mégtartalom, portio részlet: microinvasivitasi jeleket mutató in situ részleteket is kiterjedten tartalmazó, közepesen differentialt laphámcarcinoma (pT1, A2,figo 1 A2, lymphovascularis invasio kimutatható, complett resectio)
CINIII, korai stomalis ninvasio is kimutatható volt. Legnagyobb szélessége nem haladja meg a 7mm-t, az invasio mélysége 4mm.
Nem értem, ha eltávolították a rossz sejteket miért kell egy újabb mûtét?Tényleg szükséges ebben az esetben a méh eltávolítása?
Borzasztóan bánt, hogy én mindent megtettem, jártam a kötelezõ éves vizsgálatokra, még többre is mert sokat fájt a hasam alja, voltam változókori vizsgálaton, mert sokszor voltak hõhullámaim menstruáció idején és még sem derült ki idõben semmi.Ha nem kerülök ennek az orvosnak a kezébe, lehet pár hónap v. év és elhatalmasodik rajtam a rák a többi figyelmetlen orvos miatt.

Várom szíves válaszát!
Üdvözlettel: Erzsébet


Válasz:


Kedves Erzsébet!
Ezek valóban nem a legjobb hírek. Sajnálom, hogy Ön mindent megtett az egészségéért és mégsem vették idõben észre a bajt. Az utóbbi 2 évben viszont P3-as eredménye volt. Ott csak trichomonast írtak le, semmi mást? Nem volt a leletén ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL? Megkérdezhetem, hogy hová járt szûrésekre, és végre kivette észre a bajt?
Az Ön esete már az onkológiához tartozik, amibe én nem szeretnék belekontárkodni. Nem a szakterületem. Kérjen Onkológiai konzíliumot, ha bõvebb információt szeretne megtudni az esetérõl.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Elõször is köszönöm a válaszát!
Nincs a leleten egy olyan rövidítés sem amit Ön felsorolt. Ez jó vagy rossz? Késõbb végzendõ hysterectomiát javasolt az orvos. Szakrendelõbe jártam és egy adjunktus rákszûrés elõtti vizsgálaton vette észre, hogy nagyon csúnya vagyok belül és azonnali mûtétet javasolt, 1 hét múlva már túl voltam a mûtéten. A rákszûrést már el sem végezte, mert nem látta értelmét és igaza lett, sajnos. Õ még elõtte sosem látott. Azt viszont megállapítottam, hogy sokkal másképp, tovább vizsgált mint bármelyik más kollégája. Nem magyar származású orvos. A kontroll vizsgálati lapon azt látom, hogy konzultált egy professzorral is.
Másik két forumon is kértem tanácsot és ott két orvos is a mûtétet javasolta, mint kontroll vizsgálatot, hogy biztos legyen, hogy nincs tovább rossz sejt a szervezetemben. Így belevágok 3 hét múlva a mûtétbe.

Üdvözlettel: Erzsébet


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Jobb lett volna, ha mást is leír anno a citológus a P3 mellé.
De 2 P3 után érdemes lett volna már egy szövettani kimetszést (konizációt) végezni. Ahogy írta az utóbbi 2 évben már P3-as leletei voltak.
Vigyázzon magára és Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-02

Kedves Doktornõ!
Szeretném ezúton is megköszönni a segítségét és leírni az esetemet, hogy mások is okulhassanak belõle!
2009. októberben citológiai eredményem P3 CIN I, LSIL, HPV gyanúval volt. Kolposzkóppal elváltozás volt látható. Ezzel a vizsgálati eredménnyel, úgy hogy az 1 évvel azelõtti eredményem P2-es volt (HPV nélkül) az orvosom azonnal konizációt javasolt.
(Nyilván vannak esetek, amikor a konizáció elkerülhetetlen, de nem azonnal ezzel kellene kezdeni, ha a beteg állapota, vizsgálati eredményei ezt nem feltétlenül indokolják.)
Nagyon rémületemben próbáltam minél több információt beszerezni a HPV-rõl és találtam rá szerencsére erre az oldalra és kértem az Ön tanácsát, és kerestem fel egy specialistát.
Ezt követõen az új orvosom HPV tipizálást csinált, aminek eredménye 31-es volt, (magas kockázatú) és elkezdtem szedni az Isoprinosine gyógyszert 3x2 adagokban (2 hét szedés, 2 hét szünet) 6 hónapon keresztül.
Párommal ezidõ alatt szigorúan óvszerrel védekeztünk!
Emellett már csak „önszorgalomból”, mivel minden áron le akartam gyõzni a HPV-t szedtem grapefruitmag cseppeket echinaceaval, propoliszt és folyamatosan ügyeltem arra, hogy sok friss zöldséget és gyümölcsöt egyek.
Havi 1-2 alkalommal (1x a menstruáció után mindenképpen) dolhay-i féle kancatejes irrigálást is csináltam, valamint felhagytam a tamponhasználattal és a 3 hónapos kontollkor ugyan a citológiai eredményem nem változott, de kolposzkóppal vizsgálva ép hám volt már látható.
6 hónap eltelte után a citológiai vizsgálatom eredménye is negatív, P2 lett!

Belegondolni is szörnyû így utólag, hogy mi lett volna ha nem járok utána a kezelési módoknak és egyetlen orvos véleményére hallgatva hagyom megmûteni (megcsonkítani) a méhnyakamat, mindenféle kezelési próbálkozás nélkül.
Nagyon örülök annak, hogy van ez az oldal, ez az orvos válaszol rovat és remélem, hogy sok-sok „sorstársamnak” is hasonlóképpen sokat fog segíteni, mint nekem.
Köszönet érte és a kitartó munkájáért, amivel a betegeket segíti!
Üdvözlettel: Erika


Válasz:


Kedves Erika!
Köszönöm hálás szavait!
Azért hoztam létre a honlapot, hogy csökkentsem a nõknél a feleslegesen végzett mûtéti beavatkozások számát. És a HPV-fertõzéssel szemben a médiában felduzzasztott félelmet a megfelelõ szintre, és inkább a tudatosságra helyezzem.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-06-02

Kedves Doktornõ!

Korábban váltottunk néhány levelet. Megcsináltattam a HPV tipizálást, melynek eredménye HPV DNS (-). Nagyon örülök az eredményemnek. 34 éves vagyok. Ön szerint van értelme beadatni a védõoltást? A tipizálás alapján volt valaha bennem HPV? Ha a hüvelyi stb. kenetbõl vett minta negatív, a szájból vett is az lehet? Vagy az lehet pozitív? Azt ugyanis nem csináltattam meg, nõgyógyászom szerint nem is kell, mert ha a szervezetben valahol van HPV, akkor mindenhol.

Várom válaszát.

Köszönettel: Nóra


Válasz:


Kedves Nóra!
A szájban ott lehet a HPV mindentõl függetlenül, de ott sok minden él...
Örülök, hogy negatív, és ha úgy érzi, hogy nem monogám a szexuális élete, vagy a partneréé, akkor kérje az oltást. Monogámiánál viszont kis esély van a fertõzõdésre, ezért nem feltétlen ajánlott az extra védekezés (azaz az oltás).
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-06-01

Tisztelt Doktornõ!
Nálam 2009. októberében megállapították hogy HPV fertõzött vagyok 6, 11,. Azóta 3-szor a 2 hetes kúrát végig csináltam én és a barátom is, majd vártam újabb 3 hónapot és újra elvégeztetem a tesztet. Újra pozitív lett, de most 44/55 -ös. Hogy lehet az hogy más a szám? Az orvos azt mondta meg kellene ismételni a kúrát. Maga szerint mit tegyek? Hallottam róla hogy a terhesség megoldaná a problémát, mert több olyan ismerõsöm is van akiknek szülés után elmúlt.Létezik az hogy ez is egy megoldás?Köszönöm! N


Válasz:


Kedves N!
A terhesség nem feltétlen gyógymódja a HPV-fertõzésnek, sõt.
Érdekesnek tartom a típusváltozást, ha közben ugyanaz volt a partnere.
Szerintem itt tévedés lehet. Ne foglalkozzon most vele, viszont próbáljanak 3 hónapig óvszerrel védekezni, majd utána kérjen egy citológiát és egy hPV-tesztet együtt. A párját is jó lenne megkérni most, hogy menjen el egy HPV-tesztre, hogy tisztán lássanak, ki mit hordoz.
Üdvözlettel: Dr. R.Zs.

Kérdés:

2010-06-01

Kedves Doktornõ!
25 éves vagyok. Most volt 4 év után a második rákszûrésem(akkor nem volt baj), és a leletemben Enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio (LSIL) alatt a HPV szerepel és P3. E mellett az egyéb nem naoplasticus elváltozásoknál bejelölték a reaktív sejtelváltozásokkal járó+, valamint a gyulladás (reparatio) sorokat is.
A leleten a javaslat szerint ismételt kezelés után,( ami a Gynoflor volt), 3 hónap múlva kontroll vizsgálat szükséges, azonban a HPV tipizálást is megjelölték.
Az orvosom Betadinos kúpot írt fel, hogy a következõ vizsgálat elõtt használjam fel majd augusztusban, és közölte, hogy ne aggódjak.
A kérdésem a következõ lenne:pontosan mit is jelent ez az eredmény, illetve, feltétlenül várnom kell-e 3 hónapot, vagy elvégezhetõ a hpv teszt most is? Ugyanis szeretnék tisztán látni, és inkább aggódni, mint megijedni késõbb.
Elõre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Rita


Válasz:


Kedves Rita!
Valószínú, hogy van HPV-fertõzése, ami ellen jelenleg küzd a szervezete (reaktív sejtelváltozások reparatio, gyulladás). Ez jó hír. A gynoflor most nem tudom segít-e, de ártani nem árt. A Betadinet pont vizsgálat elõtt használni nem tudom miért jó, de az sem árt. Én elõbb Betadineznék (virusölõ hatás), majd Gynofloroznék (visszaállítva a hüvelyi flórát a jódos kezelés után) majd 6 hónap múlva kontroll. A HPV ugyanis nem szokott 3 hónap alatt meggyógyulni. Általában 6 hónapot adunk a szervezetnek az öngyógyító folyamataira. Fél év múlva is LSIL (itt kérünk HPV-tesztet) + magas rizikójú HPV esetén pedig már egy 6 hónapos immunerõsítõ kezelés javasolt. Addig is bármely HPV gyanú esetén az óvszeres védekezés mindenképp ajánlott (mert a barátja is 70% valószínûséggel fertõzött). Tehát már most is.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-05-31

Tisztelt Dokornõ!

35 éves vagyok, és a HPV oltássorozat 2. oltását kaptam meg. Azt szeretném tudni, hogy eshetek-e teherbe a 2. és 3. oltás közti 4 hónapban anélkül, hogy veszélyben lenne a magzat? Illetve mennyivel az oltás után javasolt a terhesség vállalása? Ha állapotos lennék a 2 oltás között, akkor mi történne a 3. oltással, megkapnám, vagy nem? Ha nem, akkor - gondolom - nem vagyok tulajdonképp védett a HPV fertõzésekkel szemben, hisz nem véletlenül van szükség 3 oltésra?

Válaszát elõre is köszönöm!

N. Viktória


Válasz:


Kedves Viktória!
Az oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatok szerint a közben terhessé vált nõk megkapták az oltásokat és jelenleg nincsenek szövõdmények sem a babáknál, sem a mamáknál. Viszont ezek még rövidtávú tapasztalatok. A biztonságosságot elõtérbe helyezve azonban a 3. oltás után 2 hónappal javasolt a teherbeesés.
A védettség kialakítása szempontjából pedig a Silgard esetén mindenképp szükség van a 3. oltásra is, Cervarix esetén erõsebb a védettség 2 oltás után is.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-05-31

Tisztelt Doktornõ!

40 éves vagyok.Családtervezési centrumba mentem el, mert 3 vetélésem volt 1.5 év alatt.Sajnos mire oda eljutottam ismét terhes voltam. A centrumban hpv tenyésztést végeztek, mert az orvos hpv gyanus hámelváltozásokat talált. Idõközben ez a terhességem is elhalt 8 hetesen, d&c mûtét történt. Közben megkaptam a centrumból a leletemet, amely NA típusú hpv-t talált, és az orvos a véleményre azt írta, hogy az atípusos hám eltávolítása javasolt kacs-konizációval. A d&c mûtétem azonban 10 napja volt. cytológiát a hpv levételekor nem végeztek, utolsó kicsit kevesebb mint egy éve volt, p1 eredménnyel. Ugye jól gondolom, hogy új cytológiág nem kéne konizáció, illetve a mûtét miatt meg most pláne nem? (azért kérdezem, hogy ha visszamegyek az orvoshoz, hogy állja a kérdéshez). A másik dolog, amit nem értek az, hogyha hpv-m van nyilván a páromnak is van, neki tenyésztése nem volt. Egyelõre úgysem lehetünk együtt, illetve utána is csak óvszerrel, de mi lesz ha rendesen szeretnénk együtt lenni? Az én konizációmmal az õ hpv-je nem fog meggyógyulni. Válaszát elõre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel: Barbara


Válasz:


Kedves Barbara!
Kérem hívjon telefonon, mert az Ön ügyét egy kicsit bonyolult és hosszú lenne így levélben megvitatni.
30-655-8010
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-05-31

Tisztelt Doktornö!

Legyen kedves nekem segíteni írtam önnek hogy Finnországban élek és sportoló vagyok de itt találtak nálam valami HPV ön volt olyan kedves és válaszolt nekem azt ajánlotta hogy jelentkezek be a HPV centrumba meg is tettem de sajnos nagyon negatív élményben volt részem teljesen le kezelõ volt az ápoló nõ!!!!Igaz én a Semmelweis hívtam fel azt hitem ott minden normálisan mûködik de sajnos nem !!!!Kérem segítene hogy ezen kívül hol van meg HPV centrum ahová el tudok menni és normálisan hozzám állnak és nem le kezelõek velem nagyon el vagyok szomorodva hogy Magyar országon ilyen negatív a hozzá állásuk a vizsgálathoz. Várom a válaszát : Tisztelettel Mia Finnországból


Válasz:


Kedves Mia!
Sajnálom a rossz élményét, de jelenleg a magyar állami egészségügy romokban...
Kérem, hívja ezt a számot: +36-20-825-9678. Ez egy nõgyógyászati magánrendelés, Dr. Sobel Gábor száma. Ha hasonlót tapasztal, akkor írjon újra, és keresünk tovább.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-05-29

Tisztel Dr Nõ!
A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZÕ..két éve p4 miatt csináltak konizációt..a tri regolt szedem,mint fogigátlót,de az itteni uj orvosunk szerint nem teszem jól,sõt csak növelem a kockázatát az ujabb bajnak..azóta jók voltak mindig az eredményeim,de most kétségbeestem..azt is mondta,hogy szüljek,de én még nem mostanra terveztem...kb két,három év múlva.Most tényleg ellene dolgozom a fogamzgátlóval,vagy nem?váltani sem szeretnék gyógyszert.Még a mûtét után szedtem isoprinosinet..most elkezdhetem csak ugy szedni??Immunerõsitésképp??A legutobbi leletemben találtak megint vmit,és most tellik le a három hónap,és megyek hpv szûrésre vissza,de ehhez az uj dokihoz tegnap elmentem itt nálunk,de itt nem csinálnak hpv szûrést,ugyhogy..megint csak sima rákszûrésen vagyok túl..


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Kérem, írja meg a mostani rákszûrése eredményét, mert csak annak ismeretében tudom megmondani, hogy mi lenne a teendõ. HPV-tesztet is annak tudatában érdemes végezni vagy sem.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.

Kérdés:

2010-05-29

Tisztelt Doktornõ!

54 éves nõ vagyok. Miután nagy valószínûséggel HPV virussal fertõzõdtem meg, HPV szûrésre mentem el, amelynek eredménye kb. június 2-án készül el. A napokban azonban elváltozást látok a hüvelyemen. Miután minden nap számít, szeretném megkérdezni, hogy a HVP Centrumon belül milyen orvoshoz kell bejelentkeznem ? Meg kell-e várnom az eredményt, és csak utána kérjek idõpontot ? Válaszát várva! Köszönöm ! MM


Válasz:


Kedves MM!
Már biztos megvan a HPV eredménye. Sajnos csak most tudok válaszolni. Ha még aktuális, akkor a tanácsom a következõ lenne.
Mutassa meg ezt az elváltozást egy nemigyógyásznak, mert ez lehet szemölcs is, de más is. Így levelezésen keresztül ezt nehéz megállapítani.
Mindenképp kezelést igényel.
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm válaszát, én sem tudtam megnézni rögtön, mert nem tartózkodtam Magyarországon.
Idõközben megjött a vizsgálat eredménye, ami számomra kedvezõ lenne, (HPV DNS negatív (-) ) ha nem lenne az az elváltozás, amit tapasztaltam magamon.
Köszönöm segítségét, és bejelentkezem orvoshoz.
Köszönöm türelmét (azt hiszem a többi levélíró nevében is)!
MM

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.