Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-06-14

Tisztelt Doktornõ!

Kezelõorvosom 2009. januárban vette észre a citológiai eredményembõl, hogy valami nincs rendben. Azóta folyamatosan járok szûrõvizsgálatra, fél évnél sûrûbben. A legutolsó eredményem erõs P3-as (CIN 2) lett. A HPV tipizálás is megtörtént (múlt héten), melynek eredménye 16 és 58 és ha még ez nem elég, clamydia-t is találtak.(utóbbira kaptam Summamed-et)
Legközelebb augusztusban kell felkeressem az orvost egy újabb szûrésre és clamydia tesztre. Viszont semmiféle gyógyszeres kezelést nem írt fel, csupán közölte, hogy õsszel valószinüleg egy kismûtét szükséges.
Szeretném kérni szíves véleményezését esetemben.
Köszönettel: Detti


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ezerrel kellene szednie az immunerõsítõt, hogy elkerülje a mûtétet! Vagy akkor tényleg meg kellene konizálni. A chlamydiat majd meggyógyítja a Sumamed (de 2X3 napos kúra kell belõle), ha nem akkor van alternatív antibiotikum. De a HPV-vel nem érdemes várakozni. Tehát vagy immunerõsítõ vagy konizáció. Kérem, írja meg a korát, mert nagyban függ a terápia tõle.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Köszönöm gyors válaszát! 26 éves vagyok. Sajnos az orvosom semmiféle immunerõsítõt nem írt fel, sõt erre a rákszûrés eredményemre is úgy kérdeztem rá. A Summamedbõl pedig 1x2 tablettát kaptam a párommal együtt. Ezt már be is vettük. Nagyon sok féle immunerõsítõrõl olvastam (ezüst kolloid, Flavin7, Echinace oldat, Béres csepp, stb...) de sajnos egyiket sem javasolta az orvos és más egyebet sem. Nem tudom, hogy mi ezekrõl a véleménye?
Azóta felkerestem egy homeopátiával gyógyító szakembert és most 2 hónapos Candida gomba kúrát kezdtem meg a párommal. A Doktornõ min. 90%-os gyógyulást mondott az elmúlt 20 éves tapasztalatából adódóan. Utána mindenképpen csináltatok rákszûrést, hiszen pont mire lejár a kúra addigra rendelt vissza az orvosom. (aug.)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos a homeopathiás készítményeket nem ismerem, ezért véleményt sem alkotok róluk.
Ez a Candida kúra nem tudom mibõl áll, de én ezekben nem hiszek (privát véleményem). És a Candida kúrára azt mondták, hogy az jó a HPV ellen is?
A kora miatt még lehet várni a mûtéttel, de tablettás immunerõsítõvel felgyorsíthatná a folyamatokat: citológiai javulás, mûtét elkerülése,HPV-tõl való megszabadulás.
Az óvszeres védekezés is segítheti a gyógyulást, mert a ping-pong fertõzéstõl véd.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Nos, a homeopátiás candida kúra lényege a cukor, a liszt (és még pár dolog) teljes kizárása az étrendbõl, hiszen ezek igen jó táptalajt adnak a gombáknak. Ha ezek elpusztulnak az immunrendszer "látni" fogja a vírust, így azt a fehérvérsejtek egyszerûen "megeszik". Még az elején vagyok, de most ebben is bíznom kell, mielõtt a mûtétre adom magam a kezelõorvosom szerint.
Esetleg milyen immunerõsítõt tudna nekem ajánlani?

Köszönettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Normális esetben nincs bennünk gomba. Önnél, ahogy látom a hüvelyben sem mutattak ki ilyen fertõzést, csak HPV-t és chlamydiát. Ezért nem értem a Candida kúra indikációját. Biztos fog fogyni egy kicsit, mert a szénhidrát megvonás ezzel jár.
Az Immunerõsítõt pedig szednie kellene: Isoprinosine 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6 X ismételni, közben a 3. hónapban kontroll (citológia).
Remélem, még nem késtem el a válasszal.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

A gomba mindenkiben benne van (én így tudom) és ez immungyengeség miatt szaporodhat el. Természetes gombák mindenkiben vannak, mert ezek kellenek is, hogy legyenek. Viszont nálam valószínûleg ezek elszaporodtak. Lassan véget ér a kúrám és utána megyek nõgyógyászhoz. Idõközben másnál is voltam a leleteimmel, aki szintén nem tanácsolt immunerõsítést, hanem állandó 3 havonkénti megfigyelést. Amint lesz új eredményem, írok, hogy megosszam a tapasztalaim.

Üdvözlettel


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Ahogy korábban írtam, most jelentkezem. Augusztus közepén voltam ismét nõgyógyásznál, sajnos az eredményem ugyanaz lett mint a multkor, P3 ASC-H. A kúra valószínûleg rövid volt. (a tényleges nem 2 hónapos, hanem 4.) Természetgyógyászom szerint, valószinüleg kevés volt az idõ, hogy az immunrendszerem megerõsödjön. Tegnapi napon voltam konzultáción az orvosomnál aki most a mûtétet javasolta, október 6-án fogja elvégezni. Azt mondta, mivel elég hosszú ideje (2009. január óta) "figyeljük", most már elég sok eredmény azt mutatja, hogy itt az idõ. Nem tudom, hogy az Ön által korábban javasolt immunerõsítõt volna-e most értelme elkezdeni szedni és hogy az segítene esetleg (addig) valamiben. Szeretném kérdezni, hogy ezt a kismûtétet ma már lézerrel csinálják-e vagy kimetszéssel? És hogy szedhetem-e a fogamzásgátlót ezalatt az idõ alatt?
Megtisztelõ válaszát és véleményét a helyzetrõl elõre is köszönöm.

Kérdés:

2010-06-14

Tisztelt Doktornõ!
Konizációt végeztek rajtam 1 hónappal ezelõtt,mer HPV-m volt.
A doktorúr azt mondta,hogy az elõzõ kapcsolatomból hoztam magammal.Kérdezném,hogy akkor a mostani páromnak átadhattam?Neki is el kell mennie szûrésre azt tudom, de azt sehol se írják,hogy a férfiaknál ilyenkor mi a teendõ?Mer mindenhol azt olvasom csak,hogy menjenek el a szûrésre.
Õ nekik is gyógyszert fognak felírni, vagy elég ha az immunrendszerüket erõsítik?Ha õ netán hordozó, akkor a vírus mindig a szervezetébe marad és akkor engem visszafertõz állandóan?
Szóval nekik mi a teendõ, ha netán pozitív lesz az eredmény?
Így már soha nem lehetünk óvszer nélkül együtt?Nemsokára babát szeretnénk.
Mer most,hogy nincs már bennem, így nem szeretném,hogy ismét megkapjam.
Ön milyen tanácsokat ad?
Mindketten hûségesek vagyunk.
Köszönettel:
Ivett


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, hordozhatja a jelenlegi partnere a vírust. Tehát mielõtt újra elkezdenék a szexuális életüket (az Ön kontroll HPV-tesztje után), neki is kell egy HPV-vizsgálatot végezni (a HPV-Centrumok ablaknál találnak férfi szûrõ pontokat). Ha Önnek a mûtét utáni HPV tesztje (6-12 hét múlva) negatív lesz, akkor sikeres volt a mûtét. Ha pozitív, akkor immunerõsítõt kell szednie, és Ön továbbra is hordozó.
Amíg bármelyikük pozitív, addig kell az óvszeres védekezést alkalmazni. A babaprojektet utána javaslom csak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-13

Tisztelt doktornõ!35éves vagyok és a cytológia eredményem p3 lett,HPV,Gardnerella vag.diagnózissal.KlionD100 lett felirva kezelésnek.Ez mellé még társul vashiány is.Enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio LSIL.Kóros neoplasticus hámelváltozás.2008 óta extrém mensessel kezeltek gyógykaparás és injekció kúrával.Az akkori leletem negatív volt. A következõ vizsgálat még messze van szeretnék megnyugodni addig is,de nem megy.Várom mielõbbi megnyugtató válaszát. Tisztelettel Ági!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Lehet, hogy az LSIL a gardanella fertõzés kúrája után javulni fog, gyógyulhat. Ha a következõ vizsgálatkor a Gardanella már negaítv lesz, de az LSIL még marad, akkor egy HPV-teszt elvégzését javaslom. LSIL és magas kockázatú HPV mellé egy fél éves immunerõsítõ kezelést szoktunk ajánlani. Tehát mindenre vamn megoldás, nyugodjon meg!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-12

Jó napot..
Hpv eredményem megjött, eredménye HR 59 típusú.. az orvosom csak annyit írt, hogy magas kockázatú vírus, immunerõsítés javasolt.közel 2 éve nem jó az eredményem, elkeseredett vagyok.. Számomra hihetetlennek tünik hogy más modja nincs a javulásnak.. /kb 4-5 hónapig kuraszerüen szedtem az isoprinosi-t, 2-2hét../ Nagyon köszönöm segítségét..#

Kérdés:

2010-06-12

Kedves Erika!

Olvastam az esetedet, amit leírtál és hasonló cipõben járok én is. Orvos váltáson és hasonló aggodalmakon vagyok túl, mint Te. Szeretném kipróbálni azt, amit Te is csináltál, mert mûtétet semmiképpen sem akarok. Azt megkérdezhetem, hogy a propoliszt Te tabletta vagy csepp formájában szedted-e. És az a dolhay-i kancatejes irrigáló hol szerezhetõ be?
Válaszodat elõre is köszönöm: Adrienn

Kérdés:

2010-06-12

Kedves doktornõ. Hpv vel kezeltek aztán gyógyszeres kezelés után jobb lett rákszûrés eredményem. már szemölcs nem is jön ki újabb. Ez a része eddig okés. Viszont múlthéten úgy begörcsöltek petefészkeim és méhem hogy bevásárlóközpont közepén lekellett gugolnom annyira fájt. És a melleimbõl egyszer tejfehér valamik folytak ez is múlthéten.de kicsit sûrûbb álagú vot. de azóta se. Ön szerint mik lehetnek ezek??? nõgyógyászhoz augusztus elején kell mennem de ha ezek problémák lehetnek akkor felkell keresnem hamarabb. Válaszát elõre is köszönöm. Alida


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Azonnal keresse fel a nõgyógyászát!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt doktornõ. Azóta voltam nõgyógyásznál problémával. Szerinte nem kell aggódnom nincs semmi. Bár furcsálom. Azt hittem legalább egy UHra elküld de semmi. szerintem nem normális így begörcsöli és még méhem is. Mégcsak peteérés se lehetett mert a menszesem után 4nappal jött a görcs.A mellembõl a folyás azóta is van bár már nem fehér inkább sárgás . Tisztelettel: Alida

Kérdés:

2010-06-11

Kedves Doktornõ!

Nagyon szépen köszönöm az összes segítségét, amit eddig is adott.
Még lenne néhány kérdésem, ezért írok újra.

Mellékelem az elõzõ levelezésünket is:
2010-06-02

Kedves Doktornõ!

Korábban váltottunk néhány levelet. Megcsináltattam a HPV tipizálást, melynek eredménye HPV DNS (-). Nagyon örülök az eredményemnek. 34 éves vagyok. Ön szerint van értelme beadatni a védõoltást? A tipizálás alapján volt valaha bennem HPV? Ha a hüvelyi stb. kenetbõl vett minta negatív, a szájból vett is az lehet? Vagy az lehet pozitív? Azt ugyanis nem csináltattam meg, nõgyógyászom szerint nem is kell, mert ha a szervezetben valahol van HPV, akkor mindenhol.

Várom válaszát.

Köszönettel: Nóra
Válasz:


Kedves Nóra!
A szájban ott lehet a HPV mindentõl függetlenül, de ott sok minden él...
Örülök, hogy negatív, és ha úgy érzi, hogy nem monogám a szexuális élete, vagy a partneréé, akkor kérje az oltást. Monogámiánál viszont kis esély van a fertõzõdésre, ezért nem feltétlen ajánlott az extra védekezés (azaz az oltás).
Üdvözlettel: Dr. R. Zs.


Tehát új kérdésem a következõ:
Én logikai alapon próbálom kikövetkeztetni, hogy lehet-e HPV-m a számban. A méhnyaknál stb. nincs, ezt igazolta a teszt. Viszont ha ott negatív, akkor a számban is, mivel csak azokkal a partnerekkel voltam így, akikkel óvszer nélkül is együtt voltam. Kb. 2-2,5 éve nem volt nemi kapcsolatom, kivéve új partneremet, aki 10-12 éve nem volt nõvel. Elõttem csak a neje volt az életében. Vele csak orális szex volt részemrõl.
Rajta kívül nincs más az életemben és nem is lesz, mert nagyon jól megvagyunk. Tavaly óta vagyok vele.

Lehet, hogy túlaggódom ezt a HPV dolgot?
Igen, én is úgy érzem, hogy szükségtelen az oltás.

Köszönettel, minden jót kívánva: Nóra


Válasz:


Kedves Nóra!
Teljesen jó a gondolkodása. A biológia azonban néha megtréfál minket, hisz az nem mindig tartja be a matematika szabályait.
Kb 70%, hogy a leírtak alapján nincs a szájában semmi. Ez a történetükbõl következik. De ez csak akkor lesz 95% (ez a teszt érzékenysége), ha az új partner péniszét megvizsgálják, no és az Ön száját. De én ezt nem aggódnám túl annyira. Hisz szexrõl szól az élet, és a HPV velünk él évezredek óta. Mi nõk pedig nem ebben halunk meg többnyire.
A monogám házaspároknál/pároknál (több, mint 2 év együttlét után) a vírus még, ha be is "került" a kapcsolatba, szépen eltûnik. Ehhez kell a hûség és a jó immunrendszer (jót örökölve a szülõktõl, és csak kicsi vagy semmi stressz
és dohányzás).
Sok boldogságot kívánok!
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-10

Tisztelt Doktornõ!

52 éves férfi vagyok
Párommal körülbelül 11 éve együtt vagyunk.
Nem használtunk óvszert és néha orális szex is elõfordult. Kiderült most januárban a párom viszonyt kezdett egy másik partnerrel.(kapcsolatunk elhidegült)
Partnerem elment rákszûrésre és kiderült
rögtön mûtétre van szüksége.
Nekem nem volt másik nemi kapcsolatom kb
3-4 éve. Kérdésem megfertõzhetett-e a partnerem HPV vírussal?
Az új partner okozhatta-e a fertõzést?
Lehettem-e én vírús hordózó?
Jelenleg semmiféle változást nem észlelek
magamon. Mi a további teendõm az egészségem megõrzése érdekében?

Várom válaszát
tisztelettel


Válasz:


Kedves 52 éves férfi!
Mindegyik kérdésére a válaszom IGEN.
A férfiak általában tünetmentesek, és nem is betegszenek meg. Az óvszer használaton túl több okosságot nem tudok tanácsolni, ha újra partnere lesz. Amennyiben õt védeni szeretné, akkor az új kapcsolata elõtt elmegy egy HPV-vizsgálatra és kér egy tipizálást (fent, ha a HPV-Cenrtumok ablakot megnyitja, ott megtalálja a kék pöttyöknél a férfi szûrõ központokat). Amíg nem lesz negatív a teszt addig condom használat javasolt (minimum 6 hónap), ha negatív lesz, akkor nincs teendõ.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zs.

Kérdés:

2010-06-10

Kedves Doktornõ!
4 hete végeztek hidegkés conisatio +fr. abrasio-t nálam, a mai nappal pedig megkaptam a szövettan eredményemet. Nem vagyok nagyon megnyugtatva...
Mikro leírás: A portio conisatumban a squammocolumnaris átmenet területén egy relative rövidebb szakaszon elsõsorban a bal superior quadransban a hám súlyos fokú dysplasiáját ismerhetjük fel. Érésükben elmaradott hámsejtek láthatók, melyek a hám egészét érintik. A magok megnagyobbodottak, hyperchromak, de a sejtek orientáltak. Midössze egy-egy területen látható, hogy a sejtek desorientálttá váltak, a polymorphia fokozott, itt már carcinoma in situról beszélhetünk. Ezen anyagból számos sorozatmetszetet készítettünk, melyek alapján az elváltozás a basalmembranon túl nem terjed túl. Azonban több metszetben a mélységi resectios vonal területét megközelíti-pontosan nem ítélhezõ meg, hogy épben történt-e eltávolításra.Fentiek mellett HPV infectio jelei is láthatók.
Kórszövettan dg.:
I.-HSIL (CIN III)egy területen carcinoma in situ súlyossággal. A mélységi resectios vonalról nyilatkozni nem tudunk, de több helyütt az elváltozás eléri a mélységi resectios vonalat.
II.- III.- Szoros cytológiai kontroll, esetlegesen mélyebb conisatio elvégzése javasolt.
Kérdésem: Ön szerint is elegendõ a szoros kontroll vizsgálat? 3 hónap múlva kell újabb rákszûrésre mennem, aztán megint 3 hónap múlva.Biztos ez a helyes? Honnan fog kiderülni nincs-e még "rossz"rész és valóban épben került-e eltávolításra?
Nagyon várom mielõbbi válaszát, hogy meg tudjak nyugodni.
Köszönette
Kné T. Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Én ez esetben egy újabb mûtétet javasolnék. Mert ezt a konizációt épp jókor végezték, és sajnos még maradt bent beteg szövet.
Javasolnék egy fél éves immunerõsítõ kezelést is a vírusraktárak eltûntetése céljából már az újabb mûtét elõtt elkezdve. Isoprinosine tablettából 3X2 naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Zsuzsanna!
Köszönöm gyors válaszát, azon leszek, hogy kerítsek egy másik orvost és kikérjem az Õ véleményét is, mert a jelenlegi orvosom nem tanácsolja az újabb mûtétet én pedig hasonlóan azt gondolom amit Ön is tanácsolt.
Köszönettel
Kné T.Éva

Kérdés:

2010-06-07

Kedves Doktornõ!

Egy hete HPV 16 lett a víruseredményem.
Elõzménye: 2000. körül genitális szemölcsök, ami "ki lett égetve", azóta nem is jeletkezett.2009. február P3 citológia,2009. április P2, méhszájseb és borsónyi polip a méhszájon, 2009. április 12. polip mûtét, 2009. október P2 cito, 2009. november méhszájseb fagyasztása, 2010. április AGC-NOS citológia eredmény, ezt követõen negatív bakteriológia, és HPV 16 a nyakcsatornában. A kezelõorvosom Isoprinosine-t írt fel (500mg, napi 3X2 két hónapon keresztül), és próbált megnyugtatani, csak minél többet olvasok errõl, annál nyugtalanabb leszek.
Eldöntöttem, hogy legyõzöm, csak bizonytalan vagyok abban, hogy a gumióvszer védelmet nyújt-e a férjemnek és egy esetleges oda-vissza fertõzéstõl. Emelett gerincsérvem van, ami miatt heti többszöri úszás szükséges, de április óta nem merek vízbe menni. Úszáskor mindig használtam kisméretû tampont, Canestennel bekenve, de a HPV eredmény visszatart az úszástól, pedig nagy szükségem lenne rá.
Elõre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Hajnalka


Válasz:


Kedves Hajnalka!
Volt már mindenhez "szerencséje", sajnos. Óvszert sokat kellett volna használnia a leírtak alapján. Most mindenképp tegye! És, ha tanácsolhatom, akkor az Isoprinosinet 2 hetes ciklusokban, de 6 hónapig szedje. 3X2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételve. A korát nem írta le. De ha fiatal, nem dohányzik, egyéb betegsége a gerincsérven túl nincs, és nem stresszes, akkor nagy esély van a gyógyulásra.
És szerintem nyugodtan úszhat, tampon nélkül!
Viszont fontos: 3 havonta szigorúan kell egy citológiai kontroll!!!!
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zs.


Válasz:


Kedves Doktornõ!
a koromat elfelejtettem leírni, 36 éves vagyok, és a munkám elég stersszes sajnos. Írta, hogy gumióvszert "sokat"kellett volna használnom. POnt ez az,amit nem értek, mert ugyanaz a partanerem 10 éve (a férjem) és mindig, állandó jelleggel óvszert használtunk és használunk (nem szedhetek gyógyszert), ezért van az, hogy fogalmam sincs, ezt a sok mindent honnan szedtem össze.És ezen felül minden tisztasági szabályt betartok, talán már túlságosan is. És pont ez okoz nekem gondot, mert nem tudom kideríteni az okát, hogy miondez honnan ered.
Köszönöm, hogy válaszolt nekem.
Üdvözlettel: Hajnalka

Kérdés:

2010-06-04

Tisztelt Doktornõ!

Tavaly a nõgyógyászom 10 forint nagyságú méhszájsebet állapított meg. Ez idén, kétszeri fagyasztás után az utolsó vizsgálatkor már 5 Ft nagyságúra csökkent. Emellett idén még HPT-t diagnosztizáltak, aminek tipizálását júniusban fogják elvégezni.
Az orvosom Nutritionals-Formula IV Plus immunerõsítõt írt fel(a HPV miatt). Ezt 2 hónapja szedem, de javulást nem veszek észre (azóta többször is megfáztam,herpesz...stb jelentkezett) és sajnos elég drága is.
Ön tudna nekem javasolni esetleg egy olcsóbb, patikában is kapható immunerõsítõt?

Elõre is megköszönve válaszát és fáradozását, üdvözlettel:
R. Viktória Pécsrõl


Válasz:


kedves Viktória!
Gondolom ez egy homeopátiás szer, amit írt.
Ha Önnél magas rizikójú HPV-t diagnosztizálnak és mellette van egy ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL citológiája, akkor javasolt az Isoprinosine tabletta szedése. Ez sem olcsó, mert 6 hónapig kell szedni a következõképp:3X2 tabl/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Havonta ez így 5000 Ft-ba kerül. Minimális rajta sajnos az OEP támogatás.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.