Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-03-21

Tisztelt Doktornő!

53 éves vagyok, a harmadik abrázión túl, amelyeket változókori vérzészavar miatt végeztek. 2014. júniusában HPV minort jeleztek a rákszűrésen P2 eredmény mellett, amelyet 1 doboz Isoprinosine (50 napig napi egy szem)és Betadine kúp segítségével kikezeltek, legalábbis utána negatív lett a lelet, csak bakteriális fertőzést jeleztek. Most februárban a rákszűrésen nemes egyszerűséggel "vírus minort" írtak a lapra, és szintén P2-t állapították meg. Az orvosomtól most is kértem Isoprinosine-t, most is egy dobozzal írt fel, de napi 2 szemet javasolt, így 25 napig kell szednem. Csinálok megint egy 14 napos Betadine kúrát, napi 1 kúppal. Elegendő ennyi, vagy javasol még valamit, hogy biztosan eltűnjön a vírus minorom? A VitagynC -t javasolja? Sajnos a mostani VitagynC használat véres váladékozást okozott; ez vajon a HPV-től lett, vagy inkább a változókori hormonzavar a felelős? (2014-ben csináltak tipizálást, de nagyon sokkal okosabbak nem lettünk tőle, sem az orvosom, sem én nem értettük, (elküldhetem a lelet fénymásolatát valamilyen emailcímre? ) viszont sok pénzt és időt elvett, reklamálnom kellett volna a laborban, hogy miért állítanak ki ilyen valószínűleg nyomtatási hibás leleteket, de nem volt már időm rá, viszont értelmetlennek tűnik a vizsgálat megismétlése, mert nekem ez nagyon drága mulatság, főleg úgy, hogy semmit sem segít a helyzetemen. Válaszait a kérdéseimre előre is köszönöm.)


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
A "virus minor" megnevezessel en sem tudok mit kezdeni sajnos. Szamomra nem informativ. Tehat nem tudom, hogy mit lat pontosan a citologus.
Valoszinu nagy baj nincsen, mert a P2-t odairta, es tan lat virusfertozesre utalo kisebb elvaltozast.
Nagyon fontos lenne viszont, hogy csinaljanak egy HPV vizsgalatot Onnel, abbol sok minden kiderulne. Ha megvan az eredmenye (ami elolvashato es ertelmezheto), akkor irjon egy emailt az info@hpvcentrum.hu honlapra (akar beszkennelve a leletet). Ezt a levelet is masolja be, hogy be tudjam azonositani az On esetet.
A betadin sajnos mindent, jot es rosszat is kiirt a huvelyben, igy csak akkor javaslom, ha vannak tunetei, folyasa, es nincs megfelelo celzott gyogyszer ra (pl gombara gomba ellene kup vagy kapszula kellene). Betadin utan mindenkepp kell egy 7-10 napos lactobacillus kup kura, hogy visszaaljon a helyes rend a huvelyben.
Verzest a HPV nem okoz, a hormonalis problemak viszont igen.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-21

Tisztelt Doktornő!

Ma kaptam meg az eredményemet. P3 enyhe fokú LSIL és HPV. CIN nincs jelölve. Tipizàlás 3 hónap múlva. A felìrt Isoprinosine-t feltétlenül kell szednem az immunerősítés érdekében? Erre jók lehetne különböző természetes szerek is,vagy ez kifejezetten a vírusra hat? Rengeteg helyen olvastam a rossz tapasztalatokat erről a gyógyszerről. Rossz közérzet,szédülés,àllandó fejfàjás,stb.a kezelés teljes ideje alatt. Előre is köszönöm vàlaszát!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Csak magas rizikoju HPV fertozes eseten ajanljuk az Isoprinosine-t. Onnel nem tudjuk, hogy melyik tipus okozza az LSILt. Ezt varjuk meg, addig szedhet immunerositeskeppen 2000NE D vitamint naponta, es amit jonak gondol (grapefruit mag kivonattal mast nem ajanlok egyutt szedni, sok szer hatasat befolyasolhatja).

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-19

Tisztelt Doktornő!

Szépen kérem segítsen nekem.
2014-ben rákszűrés eredménye: P3 LSIL-HPV gyanú
2015-ben : LSIL-HPV, ASC, ASCUS
2016-ban : L-SIL, HPV, kétmagvú sejtek

Csinalt az akkori dokim HPV typ., ami negatív.

Jelenleg 9 hetes terhes vagyok, es az onkologian azt mondta az egyik főorvos, hogy nem lett volna szabad teherbe esnem. Az akkori dokim kérdeztem, azt mondta semmi gond, van egy kis pozitivitás amit figyelni kell, es Ennyi. Terhesseget sem ellenezte.
A főo. Punch biopsziat javasol a 12.héten. Ettol nagyon félek, hogy vetélés lesz belőle.
Kerestem új orvost aki vállalja a TG-t. Ő is megnézte a méhszájat, es azt mondta nagyon szep, ő nem lat semmilyen elváltozást.
12.heten kell mennem genetikai uh-ra, es a kombinált tesztet is megcsináltatom.

Doktornő szerint szükséges tényleg az a biopszia? Ha meglehet várni a terhesség végét, császármetszéssel kell szülni? Felek a vetelestől, es a biopszia szerintem eléggé nagy beavatkozás.

Válaszát várom, es köszönöm. Genetikai uh április 14.-én lesz


Válasz:


Kedves terhes kismama!
LSILnel nem vegzunk biopsziat. Nem indokolt. Az eletkorat nem irta meg, es az fontos lenne.
Javasolnek egy uj HPV teszt, mert gyanum van ra, hogy az nem lesz negativ. Tehat tudni kellene, hogy melyik tipus okozza az elvaltozast. Annak megfeleloen lenne a tovabbi nyomonkovetes.
Pozitiv teszt eseten nem ajanlott rutinbol csaszar metszest vegezni, csak ha koraszulesrol van szo, vagy nagy kiterjedesu condylomarol a huvelyben.



Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-18

Tisztelt Doktornő
A kérdésem az lenne,hogy P3 HPV(16) gyógyitása lehetséges e Teéviran 800 mg kapszulával,illetve Epavir kapszulával??
Válaszát előre is köszönönm


Válasz:


Sajnos egyik gyogyszer sem kimondottan HPV elleni keszitmeny.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő.
megtudna mondani melyik gyogyszer lenne HPV elleni?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Sajnos direkt HPV elleni gyogyszer nincsen. Az immunrendszer stimulalasa reven probaljuk az immunsejteket osztonozni, hogy ismerjek fel a HPV-vel fertozott sejteket. Erre ma 2 gyogyszert javasolunk: az egyik a napi 2000-3000 NE D vitamin, ami immunerosito, a masik az Isoprinosine, mely szinten javitja az immunallapotot.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-15

Tisztelt doktornő! Nemrég condylomak jelentek meg a nemi szervemen. 29/F Kivizsgálták lefagyasztották kaptam condylinet valamint isoprinosinet. 10 honapja állandó partnerem van akivel folyamatosan védekezés nélkül közösültünk. Volt most nőgyógyászati vizsgálaton plusz citologia és egyik sem mutatott hpvre utaló jeleket. Elképzelhető hogy az ő szervezete védekezik a bennem lévő vírus ellen? Ha elmúltak a szemölcsök együtt lehetünk biztonságosan óvszer nélkül? Azt még nem tudom bennem pontosan melyik tipusa van a hpvnek. Kellene erre külön vizsgálat vhol?


Válasz:


Ha partnerenek nem volt HPV vizsgalata, akkor nem biztos az, hogy o nem fertozott. Csak nala nem okoz tuneteket a virus.
Ha elmultak Onnel a szemolcsok es annak a helyerol, illetve a peniszrol vett mintaban nem mutathato ki tobbet HPV, ugyanakkor a partnerenek is van egy negativ HPV eredmenye (HPV teszttel), akkor elhetnek biztonsaggal ovszer nelkul nemi eletet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-14

Tisztelt Doktornő!

Januárban voltam általános nőgyógyászati vizsgálaton, aminek az eredményét sajnos nehezen tudom értelmezni. Való igaz, a lelet "kiértékelése" nem az én feladatom, csak nem tudtam feltenni minden kérdést az orvosomnak, meg ugye magát a leletet is már csak otthon volt időm tüzetesebben elolvasni.
P besorolás nincs rajta, üresen van hagyva, ugyanakor LSIL, kóros neoplasticus hámeváltozások vannak feltüntetve (C-besorolás sincs írva), és a HPV van még beikszelve. Valamint gyulladás és reparatio, illetve vegyes baktériumok. A doktor vett mintát HPV tipizálásához, hogy megtudjuk, milyen típusú HPV-m van.
Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy akkor ez most milyen leletnek minősül?
28 éves nő vagyok, nem aktív nemi élettel.
Üdvözlettel, Anna


Válasz:


Kedves Anna!
Ez egy enyhe rakmegelozo allapot, melyet valamelyik HPV okozhat.
Ha megvan a HPV lelete, akkor lehet azt latni, hogy milyen gyakran kell majd kontrollalni Ont. Ezt a nogyogyasza fogja majd megmondani.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-12

Tisztelt doktornő!
24 éves vagyok. Háromszor lett P3as eredményem, most pedig hpv 56ot állapítottak meg. Mi ez pontosan? Mit okoz? Mit javasol?


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Mennyi idon belul kapott 3 db P3 eredmenyt? Ha fel even belul, akkor nincs ok az aggodalomra.
Van egy magas rizikoju HPV fertozese, mely mar okoz elvaltozast a sejtekben (kezdeti rakmegelozo allapot). Ezt fel evente kontrollalni kell, gyogyszert is javasolunk ilyenkor szedni, es ovszeres vedekezest minimum fel evig.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-12

tisztelt doktorno. segitseget szeretnek kerni.jelen panasz.cyt eredmenye-p2 gyulladas,sok lobsejt,atypia gyanu. diagnozis-n7610/3-a huvely szabakut es idult gyulladasa-n8700/1-enyhe cervicalis dysplasia.szeretnem tudni ,mi az atypia gyanu pontosan.most huvely tablettat kell hasznalnom 10-napig.2-honap mulva cyt kontroll vizsgalat.ha ha rakos daganat akkor mik az eselyeim,koszonom.


Válasz:


Rak nincs elvileg a citologia leirasa alapjan, csak gyulladas, es mellette egy enyhe rakmegelozo elvaltozas. Nem volt HPV tesztje, igy nem tudom, hogy milyen gyakran kellene Ont ellenorizni, es miket kellene igy szednie. Javaslom ezert h a kovetkezo kontrollnal kerjen HPV tipizalast.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-10

Tisztelt Doktornő.
30 éves hölgy vagyok,aki egyszer benne volt már ebbe 18 évesen megmütöttek,van egy 6 éves kislányom,és ismét tavaly januárba alapították nálam Hpv.A véleményét szeretném kérni.Azóta egyfolytában bent van a szervezetemben és sehogy nem tudtam eddig leküzdeni. Az orvosom a konizácios műtétet ajánlotta,de bevallom őszintén kicsit félek.Rengeteg isopromisone c,d,e,vitamint szedtem,gyógyteákat ittam,grapefruit cseppet,már lassan elmondhatom mindent kipróbáltam rá és semmi javulás.Ma kaptam meg az eredményem 31 és 35 fajtája van bennem. Párommal együtt elmentünk torok,végbél leoltásra is de annak még eredménye nincs pedig egy hónapja levették.Rettenetesen el vagyok keseredve és nagyon félek,hogy már rákos vagyok azért nem mullik el. Maga mit tudna nekem javasolni? Ezt csak műtéttel lehet eltávolítani mekkora az esélye annak,hogy akkor eltűnik a szervezetemből? Válaszát előre is köszönöm.További szép estét.


Válasz:


Kerem, hogy irja meg a rakszuresenek az eredmenyet, csak az alapjan tudnam megmondani, hogy kellene-e most muteni es hogy van-e rakra utalo jel.
Sok mindent szedni sem jo. Egymas hatasat kiolthatjak, pl a grapefruit cseppel nem ajanlatos mast gyogyszert szedni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-10

Tisztelt Doktornő!

Szíves véleményét szeretném kérni. 27/F .Idén tipizálást követően HR:68,51,31 LR:11 került kimutatásra. 2014 februárjában HR:35,58 LR:11. Fél éve önmegtartóztatás minden téren, az elmúlt 2 év alatt egymást követte egy 2-3-6 hónapos isoprin kúra 8 szemes 2 hetes ciklizálással. A 11-es törzs sajnos nem reagált erre, folyamatosan urathea condylomat okoz amit condyline ecsetelővel tartok kordában. Javasolták a 9 komponensű oltást a keresztvédettség érdekében. Utóbbival érdemes bármeddig is várnom? (például negatív tesztig, bár eléggé kilátástalannak élem meg a helyzetet) Válaszát előre is köszönöm!


Válasz:


Mar csak a HPV 11 van Onben? A tobbibol meggyogyult?


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő,

Köszönöm válaszát!

Az idei tipizálás januárban történt. Bár csak március van, kétlem, hogy a felsoroltak (HR:68,51,31 LR:11) valamelyike is kimutathatatlan szintre csökkent volna azóta. A 11-es a tünetével állandó jelenlétről tesz tanúbizonyságot.



Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


A ket teszt kozott volt parner valtasa?
Nagyon furcsan valtoztak a tipusok Onben 2 even belul...
Foleg h beszamol teljes onmegtartoztatasrol.
A mostani januari rakszuresenek mi lett az eredmenye?
Az Isoprinosine-on kivul mast nem szedett a HPV fertozesere?

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő,

Önmegtartóztatás kérem értse úgy, hogy 2015 június eleje - 2016 január értendő. 2014 feb. és 2015 jún. között történt partner váltás.

Az isopronosine kúrák 2014 február - 2015 június közötti időre datálhatóak.

Bár a fentebbiekkel a visszafertőződés tényét támasztom alá ami belátom felelőtlen magatartásra utal, ennek megfelelően igyekeztem változtatni 2015 júniusától az alábbiak szerint:

- napi 200-400 mg folsav
- napi 3000-6000 NE D vitamin
- napi 1-2 g C vitamin
- napi rendszerben multivitamin
- napi 1 g Lisine
- rendszeres sport
- kötelező érvényű óvszer használat
- condiloma tünetmentesre történő ecsetelése urathea-ban

Januári tipizálás: HR:68,51,31 LR:11 - melyből a 11-es leküzdését élem meg problémásan.

Meglátásában bízva visszahozhatom az Isoprinosine kiegészítést, tarthatom a jelenlegi "kúrát" és negyed vagy fél évente újratipizáltathatok a nyomon követés érdekében.

Oltással kapcsolatban akár most is oltathatok a 9 komponensűvel, vagy miképp azt jobbnak látja, várhatok egy esetleges jobb teszt eredményig, amit követően folyamodnék ehhez.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-09

Kedves Doktornő. A napokban voltam vissza a cytológia eredményemért, és közölte velem az orvos, hogy pozitív. Ez àllt a stàtuszban: Oc lelet:B/53, kóros flóra, 1-1 koilocyta szerű sejt. Kérdeztem,hogy ez pontosan mit jelent, de nem adott rà egyértelmű vàlaszt. Lactofeel hasznàlatàt javasolta. Azt mondta, hogy fél év mulva menjek vissza, de amikor mondtam, hogy hamarosan szeretnénk egy màsodik babàt is, akkor azt mondta hogy négy hónap mulva ujra leveszi a kenetet. De màs gyógyszert nem írt fel.Én 33 éves vagyok, rendezett pàrkapcsolatban élek, és van màr egy 9 éves lànyom. Kérem a doktornő segítségét, mert én azóta àllandóan sírok, és nagyon félek,hogy valami bajom lesz. Nagyon szépen köszönöm a vàlaszàt!


Válasz:


Erdemes lactobacillus kupot hasznalni 7-10 napig, mert a huvelyeben a jo es rossz bakteriumok aranya eltolodott. Sajnos a leiras alapjan nem tudom, hogy pontosan milyen a lelete, mert nem adta meg: normal, ASC-US, LSIL, HSIL, P2 HPV gyanu, AGC, AIC, CIS, cc? HPV tipizalast vegeztek?
Ha ezekre kapok valaszt, akkor tudnek segiteni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő. Olvastam a vàlaszàt, amit nagyon szépen köszönök. Én csak az ambulàns lapot kaptam kézhez, amin csak azok az adatok szerepelnek amiket Önnek leírtam, màs nem. Kellett volna màs papírt is kapnom? Köszönöm vàlaszàt.


Válasz:


Nagyon szegenyes a rakszuresenek a leirasa. Ennek ellenere nagy bajt nem latok.
Amit javasolnek, hogy egy olyan nogyogyaszhoz menjen legkozelebb (ha budapesti, akkor akar a mi HPV-Centrumunkba), akinek a citologiai laborja pontosabban irja le a diagnozist. Leghamarabb ellenorzesre majus 9-en mehet, amikor is a rakszuressel egyidoben kerjen egy HPV tipizalast is.
A ketto egyutt mar megmutatja, hogy mi tortenik a mehnyakon. Lehet h teljesen negativ, azaz jo lesz :)

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.