Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-06-18

Tisztelt Doktornõ! 2010. máj.elején tudtam meg az eredményemet: HPV magas kockázatú 18,51 a cytologia p3. Nagyon meglepõttem, mert a férjemmel lassan 8éve vagyunk eggyütt (ezalatt többszõr voltam rákszûrésen), hál'a Istennek nekem eddíg még gombás fertõzésem sem volt. Van egy 22hónapos kisfiunk, szeretnénk másik picit. Elmentem egy Dr. Voll-féle bemérésre és 6héten keresztûl kezeltem magam egy 'energy' termékkel. Ekkor mentem az aktuális 3hónapos rákszûrésre, és kezdtem enni az immunerõsítõt és betéteket használni az orvosom utasítására,részben elhagyva az elõzõ módszert. 3hét múlva az eredményem negatív lett!(?)Ekkor már a férjemnek is volt idõpontja az orvosom hpv centrumába. Az én eredményem után az orvosom azt mondta:"a férjét egyenlõre hagyjuk". Próbálkozhatunk a picivel... "a vírus vissza fejlõdhet..." Nem értjük! A férjem vizsgálata miért nem fontos? Õ semmivel nem kezelte magát! Most kockáztassuk a leendõ gyerekünk egésségét?Elõre is köszönöm válaszát, Ibolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Egy kicsit pontosabb információkra lenne szükségem:
A P3 mellett mi szerepelt még a leletén: ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL? Vagy CIN1?
Mi ez az energia termék, és meddig és hogyan kezelte magát vele?
A 3 hónapos kontrollnál mi volt az eredménye? És milyen immunerõsítõt és azt hogyan "ette"? Milyen betéteket használt? A negatív csak a rákszûrése lett vagy a HPV-tesztje is?
Várom ezekre a válaszait.
Ha Ön HPV-tesztje is negatív, és nem használtak óvszert a szexuális együttlétek alatt, akkor valóban nem kell a férjét most vizsgálni. Ha Ön nem negatív a teszttel vagy használtak óvszert, akkor érdemes megvizsgálni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktórnõ!A rákszûréseim eredményeit nem is láttam, csak telefonon kaptam rolluk infórmációt(csak a p3-ra emlékszem...). Amit kaptam értesítõt, azon csak az szerepelt, hogy vírusfertõzés gyanuja áll fent.Ezután vette le a Dr.Úr, a Hpv-hez a mintát.Ez lett magas kockázatú 16,51!(elnézést, rosszúl írtam fent...)(ezt is késõbb kaptam meg..). A Hpv.,ez biztos.
A következõ szûrés eredménye negatív lett. De ez csak a rákszûrés. Persze ezt is csak telefonon beszéltük a Dr.Úrral. Ekkór mondta, mivel van egy negatív eredményem próbálkozhatunk a picivel...
De a férjemmel eddíg használtuk az óvszert. Tehát, mégis csak kérjek idõpontot a férjemnek is...? Utánna járok a pontos eredményeknek! Köszönöm válaszát! Ibolya


Válasz:


Tisztelt Doktórnõ! Az orvosommal sikerûlt újra beszélnem. Ezt mondta: "Mivel a rákszûrésem teljesen negatív lett, ez a lényeg. Nagyon sok nõ 'szaladgál' külömbözõ fertõzésekkel, terhes lessz, szûl gyereket, nem mindenki megy el rákszûrésre szülés elõtt, és semmi probléma a gyerekkel és a mamával..."
A teszt egy pillanatnyi állapotot mutat. Mire megjön a negatív eredményem lehet, hogy újra össze szedtem vmit. Nem a pozitív Hpv erdmény a lényeg, hanem a rossz szövettani (p3), cytológiai eredmény miatt kellett várni az újjabb gyerekválalással. Tehát ha a férjem vissza is fertõz a Hpv-vel és így leszek terhes, ez még semmi problémát nem fog okozni a terhességnek és a picinek. Ne aggódjak, nyugottan próbálkozhatunk a picivel. Kedves Doktórnõ, ez valóban így van? (magad kockázatú HPV 16,51-em volt, és a férjemmel nem minden esetben használtunk óvszert, valószínû nálla is ott van a vírus.) Azt olvastam a Hpv vírus koraszulést okozhat és a gyereknél látási problémákat. Túl aggódom, vagy az orvosom veszi ezt lazán? Válaszát elõre is köszönöm. Ibolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV nem okoz a babáknál ilyen problémákat.
A koraszülötteknél lehet gégeszemölcs (gégepapillomatózis), de azt általában a 6, 11 típus okozza.
Ha a citológiája negatív, akkor valóban 2 választása van.
Vagy belevágnak a babaprojektbe most, vagy mindketten meggyógyulnak elõbb. Ha csak Ön negatív, attól még visszafertõzõdhet.
A szülés inkább az anyáknak nagyobb veszély HPV-fertõzés esetén, mert sérül a méhnyak és az ott lévõ vírus így könnyen utat talál magának a mélyebb sejtrétegekbe. A baba és a mama valóban egészséges lesz a szüléskor, csak az anyák 1-10 év múlva a méhnyak szûrésen szembesülhetnek az elváltozásokkal. De teljesen meg is gyógyulhatnak. Ezt elõre megjósolni nem lehet.
Az a legbiztosabb, ha Ön és a férje is HPV negatív, és mindketten monogámok.
Ha vállalják most a babát, akkor a baba 99%-ban egészséges lesz, de Önnek évente rendszeresen rákszûrésre kell járnia, amíg a HPV el nem tûnik a méhnyakról. A terhesség alatt a HPV elindíthat egy rákos elfajulást, nagytöbbségben viszont stagnál, majd a szülés után vissza is fejlõdhet.
Önnek kell eldönteni, hogy mit és hogyan tesz. A lehetõségeket megpróbáltam leírni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktórnõ!
Nagyon szépen köszönöm a segítségét, hálás vagyok érte! (jó tisztán látni!)
Ez egy nagyon jó dolog amit a Dr.Nõ csinál ezen a honlapon...
Tisztelettel és köszönettel: Ibolya

Kérdés:

2010-06-18

Tisztelt Doktornõ!32 éves nõ vagyok 2 gyermek édesanya.11évvel ezelõtt HPV16/18 magas kockázatot állapítottak meg.utána az eredmények negatívok lettek évekig.Most megint a Rákszûréses eredményem pozitív lett cytológia P3.mi a teendõ?mennyi esélyem,hogy rákos legyek? Köszönettel:Mariann


Válasz:


Kedves Mariann!
Elnézést a kései válaszért, de nyáron ritkábban tudok levelezni.

Ez függ a mostani rákszûrés eredményétõl.
Ha a P3 = ASC-US vagy LSIL (CINI) volt, akkor kicsi az esély. Ez egy enyhe fokú elváltozás. Kontrollálni kell 6 havonta és magas rizikójú HPV esetén (HPV-teszt!) fél éves immunerõsítõ kúra javasolt.
Ha a P3 = ASC-H, HSIL, az a rákot megelõzõ állapotot jelzi, és indokolt lehet magas rizikójú HPV jelenléte mellett a konizációs mûtét. Kiegészítõ kezelésként itt is javasoljuk az immunerõsítést, hogy a vírustól 100%-ban megszabaduljon a szervezet. Minden esetben óvszeres védekezés fontos, és akár a partner szûrése, vizsgálata is. Az óvszert akkor ajánljuk elhagyni, ha a pár mindkét tagja HPV-negatívvá vált.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon szépen köszönöm a válaszát.Majd még jelentkezem ha vannak eredmények és kérem a tanácsát.

Kérdés:

2010-06-18

Tisztelt Doktornõ!32 éves nõ vagyok 2 gyermek édesanya.11évvel ezelõtt HPV16/18 magas kockázatot állapítottak meg.utána az eredmények negatívok lettek évekig.Most megint a Rákszûréses eredményem pozitív lett cytológia P3.mi a teendõ?mennyi esélyem,hogy rákos legyek? Köszönettel:Mariann

Kérdés:

2010-06-17

Tisztelt Doktornõ!32 éves nõ vagyok 2 gyermek édesanya.11évvel ezelõtt HPV16/18 magas kockázatot állapítottak meg.utána az eredmények negatívok lettek évekig.Most megint a Rákszûréses eredményem pozitív lett cytológia P3.mi a teendõ?mennyi esélyem,hogy rákos legyek? Köszönettel:Mariann


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Mit jelent a P3? ASC-US, LSIL, ASC-H vagy HSIL? Melyik szerepel még a leletén? Vagy CIN1, HPV gyanú?
Ettõl függõen tudnám megmondani, hogy mi lenne a teendõ és az esélyeket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!Köszönöm a válaszát!a leletben szerepel még 393/A P3 LSIL HPV. Az orvos azt mondta,hogy nem gyanu mivel a Human papillomavírus tipizálás eredménye:HPV 16/18(magas kockázatú típus)pozitív(+)továbbá ismeretlen HPV DNS-t tartalmaz.Válaszát elõre is köszönöm.

Kérdés:

2010-06-17

válaszát elõre is köszönöm

Kérdés:

2010-06-17

Tisztelt Doktornõ!
A páromnál 2008 szeptemberében condylomát állapítottak meg amit akkor leégettek. 2009 márciusában kiujult nála azt ugyanugy leégették azóta nem jöttek ki rajta (1,5éve)
Azt szeretném kérdezni hogy lehetséges e hogy meggyógyult teljesen vagy a vírus még benne lehet a szervezetében? Ha hpv tesztet csináltatunk kaphatnánk e negatív eredményt vagy csak pozitiv lehet mert teljesen nem lehet belõle meggyógyulni csak tünetmentessé tenni? Tûnetmentesen is fertõzõ-e?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Meggyógyulhat. Tünetmentes is lehet. Sõt tünetmentesen hordozhatja is a vírust. Sajnos minden lehetséges. A HPV-teszt segíthet ez kideríteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-17

Tisztelt Doktorúr! a citológia eredményem p2 és 51-es hpv vírusom van. az orvosom immunerõsítõt írt fel. a kérdésem az lenne hogy nem kell meg mûteni ha magas kockázatú hpv-m van? köszönöm katalin


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem kell mûteni. Viszont 6 hónapig kell szedni az immunerõsítõt 2 hetes ritmusban, (3X2 tabl/naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6 X ismételni) és utána kontroll vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-17

Tisztelt Doktornõ!

Pár napja apró kinövéseket vettem észre a csiklóm körül, és a hüvelybemenetnél. Ma voltam nõgyógyásznál, és a diagnózisa: B9770, Papillomavírus, mint egyéb fõcsoportbeli betegsége. Ultrahangos vizsgálatot végzett. Majd Condyline oldatot írt fel. Kérdésemre azt válaszolta, hogy a páromat nem kell kezelni, hisz neki nincsenek kinövései. Az lenne a kérdésem, hogy nem kellett e volna kenetet venni, illetve valamilyen immunerõsítõt is felírnia, valamint hogy a párom visszafertõzhet e, ha nem kezelik.
Válaszait elõre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelettel:Viktória


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A szemölcs igen erõsen fertõz. Tehát, addig, amíg Önnek tünetei vannak, addig nem javaslom a szexuális életet. A párja is hordozhatja vírust, mégha nem is betegedett meg. Ha eltûntek a szemölcsök, akkor még 2 hónapot szoktunk várni, hogy kiújulnak-e. Ha nem, akkor gyógyultnak tekintjük a beteget. Addig óvszeres védekezés ajánlott mindenképp. Ha elõjönnek újra a szemölcsök, akkor újabb ecsetelés vagy egyéb eltávolításra van szükség (fagyasztás, égetés, lézer) és immunerõsítõ kezelést is szoktunk ajánlani.
Kenetet a a szokásos éves rákszûréskor veszik. Gondolom, jár rendszeresen ellenõrzésre? Ha nem, akkor majd gyógyulás után menjen el.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-17

Tisztelt Doktornõ!

20 éves fiú vagyok!

Fél évig volt egy kapcsolatom,akirõl kiderült,hogy HPV fertõzött.Jövõ hét folyamán elmegyek egy szûrõ vizsgálatra.Hogy zajlik a férfiaknál a szûrõ vizsgálat?(vérvétel,stb)
Jelenleg kialakulóban van egy másik kapcsolatom.Hogy tudom az új partneremet megóvni a fertõzéstõl?Van több megoldás is?
Válaszát elõre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel:Kornél



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõbb szûrés, utána új partner. A fiúknál a péniszrõl (makk, makk alatti árok, fityma alatti nyálkahártya, pénisztest) vesznek mintát (fájdalmatlan).
Ha még nem állapodott meg, akkor mindeképp az óvszert javaslom védekezési stratégiának. Így Ön sem betegszik meg, és nem adja tovább az esetlegesen már hordozott vírusokat, bacikat stb.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-16

Tisztelt Doktornõ!

25 éves nõ vagyok. Az utóbbi idõben rendszeresen fedezek fel a szeméremajkaimon apró "pattanás" szerû kiütéseket, amelyek nagyon érzékenyek és fájnak, illetve ki is fakadnak. Ez többnyire szõrtelenítés után keletkezik, de elõfordult már, hogy "csak úgy", minden elõjel nélkül is kijöttek. Ezeket általában hintõporral szórom be, és próbálok szelõsebb ruhadarabokat viselni. Viszont kb 1 hete égetõ, viszketõ érzést érzek a húgyhólyagomon, és egy ideje a szexet sem kívánom, sõt több esetben fájdalmat okoz. Legyen kedves leírni véleményét, megállapítását ez ügyben.
Várom mielõbbi válaszát!
Köszönettel: G.A.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos ezt így levelezés útján nehéz megítélni, hogy mik lehetnek ezek. Keresen fel egy nõgyógyászt vagy egy bõr-és nemigyógyászt.
Egyik tippem: lehet, hogy a borotva befertõzi a szõrtüszõket, azok begyulladnak. Így, ahogy a férfiak, Önnek is after shave-et, azaz valami fertõtlenítõt kellene alkalmaznia /csípni fog!/. Sõt most egyelõre pihentetni kellene a bõrét, 4-5 napig.
A hólyagban érzett égetõ-viszketõ érzést is okozhatja gyulladás.
Szóval mindenképp ki kellene deríteni, hogy mi a baj.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-15

Tisztelt Doktornõ!

32 éves nõ vagyok, két gyermek édesanyja. Két évvel ezelõtt HPV high risk-re diagnosztizáltak, a számát pontosan nem tudom. Akkor P3 volt az eredményem, ismétlés után már normál P2, tavaly ismét P2, most pedig kétszer P3 és CIN1 szerepelt a papíron. Orvosom conisatiot javasol, immunerõsítõ kúrát sosem kaptam. Kérdéseim a következõk:
a párommal óvszert kellene használjunk a ping-pong fertõzés miatt? Ez nem úgy van, ha már egyszer megfertõzõdött valaki, akkor az a szervezetben marad?? Az orvos szerint ez elég gyakori a nõknél, nem kell megijedni, én azonban mégis félek (fõként, hogy hipochondriában szenvedek) hogy a conisatio során valami sokkal durvább derül ki. Úgy hallottam a fogamzásgátló is hajlamosít a dysplasiára, sajnos én 16 éve szedem:( Mi a teendõ? Igyekszem nem túlzottan megijedni, hiszen a családban volt már P4 is és azóta teljesen gyógyultnak tekinthetõ a nõvérem, de a bizonytalanság a legrosszabb! Valamint igaz az, hogy a HPV a gégerák kialakulásában is felelõs? Elképzelhetõ, hogy egy idõben alakul ki a két helyen?
Válaszát elõre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Krisztina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

CIN1 mellett nem javaslunk konizációt, hanem kimutatott high risk HPV mellett egy 6 hónapos immunerõsítõ kezelést ajánlunk. Az óvszert javasolnám védekezési stratégiának innentól fogva. 1. Mert véd a ping-pong fertõzéstõl. 2. Mert nagyon régóta szedi az antibabyt.
A HPV okozhat gégrákot, de dohányzással, rossz szájhigéniával és tömény alkohol fogyasztással fûszerezve. Ön gondolom, egyiket sem vallja magáénak. Ritkán alakul ki 2 rák egy helye. De nem az Ön esetében (32 éves, nõ).
Ha jó a citológiai labor, aki a kenet eredmémyét adta (CIN1), akkor nyugodtan várjon, és vágjon bele egy immunerõsítõ kúrába, hogy a vírustól megszabaduljon és elkerülje a mûtétet. De az óvszer mindeképp kell, ha szexuélis életet él.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.