Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-06-24

Kedves dr. Rágó Zsuzsanna!

A következõ leleteim vannak:

2009.02.11. P3 kórós, neoplasticus hámelváltozás, L SIL HPV,CIN 1
2009.05.13. P3 kóros, neoplasticus hámelváltozás, ASC-US
2009.05.22. GenoID vizsgálat: HPV 16
2009.10.07. P2 egyéb, nem neoplasticus elváltozás, Döderlein bacillus (élettani), citolízis
2010.03.10. P3 kóros, neoplasticus hámelváltozás, ASC-US, HPV, Döderlein bacillus
A cytológus nem húzta alá egyszer sem a histologiát.
Gyakorlatilag 1,5 éve erõsítem intenzíven az immunrendszerem, egészségesen táplálkozom (húst, cukrot, tejet,tejterméket,tojást,fehér lisztet teljesen kiiktattam), vitaminok, testmozgás,stressz kezelés.
Az orvos azt mondta,hogy "lupkonizációt" kell csinálni feltétlen,mert több,mint 1 éve ott van a vírus és a P3, meg oltást javasolt,hogy most oltassam be magam.
Teljesen eltérõ dolgokat olvasok errõl a dologról.
Közben a párkapcsolatom is érdekesen alakul,mert azt mondták,hogy jó lenne,ha semmilyen szexuális érintkezés nem lenne,amíg negatív eredményt produkálok.
Tanácstalan vagyok, Ön mit javasol?
Nem akarom a mûtétet,ha elkerülhetõ és az oltásnak sem látom sok értelmét így,mikor már a szervezetemben van a vírus.
Nem tudom, még mit tehetnék és most már 1,5 éve itt van a mindennapjaimban,természetesen pozitívan állok a dolgokhoz,de ez így rémálom már. 25 éves vagyok és szeretnék mindent megtenni,hogy normalizálódjon minden.
Hallottam, hogy ha már van pozitív leletem,akkor a HPV teszt ingyenes bizonyos helyen,ez igaz?

Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Érdekesen alakult a citológiája. Egyszer gyógyulást mutatott (2009. 10.), majd újra ASC-US Itt váltott partnert vagy érte valamilyen stressz-iskolai, munkahelyi, párkapcsolati, családi?
Különben a 2009.02.11. CINI-bõl a mostani ASC-US is javulást jelent. A 25 éves kora miatt én még várnék a mûtéttel. Oltás akkor lesz indokolt, ha HPV negatív lesz. Addig szexuálni csak óvszerrel lehet, de lehet! Ezért nem kell megvonnia magától ezt az élvezetet. A mostani leletével ingyenes a HPV-teszt. Ha alacsony rizikójú vagy NA típust eredményez, akkor a teendõ csak a condom használata 6 hónapig. Ha magas rizikójú lesz, akkor óvszer + egy fél éves immunerõsítõ (Isoprinosine) kúra javasolt (ld itt bal oldalt a kezelésnél).
Üdvözlettel: Dr. RAGÓ Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Dr. Rágó Zsuzsa!

Köszönöm a segítséget, jó azt olvasni, hogy nem kell aggódnom és van lehetõség a normalizálódásra. Mikor kikértem a leleteim,akkor az orvosom alig akart elengedni,hogy a loopkonizáció nagyon indokolt.
Én is azt érzem, hogy most idõt kell hagyni a szervezetemnek,hogy erõsödjön.
Ahogy belegondolok, igen, a negatív lelet után partner váltás volt és lelkileg is nehéz idõszak egyben.
Ajánlására felhívtam a II. sz. Nõi Klinikát és elmondtam az eredményeimet,azt mondták, hogy így is 5 500 Ft egy Genoid vizsgálat, én mondtam,hogy mit úgy tudtam, ilyen eredménnyel ingyenes,de azt mondták nem.Hol ingyenes ez a teszt?

Köszönettel


Válasz:


Elõbb a nevemmel kiigazítanám: RAGÓ és nem Rágó. Köszönöm, ha ezt figyelembe veszi!
A teszt ingyenes ilyen citológia mellett, kivéve, ha már elhasználták az OEP-keretet. Érdeklõdhet más nõgyógyásznál, hátha náluk még van az ingyenes tubusokból.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Dr. Ragó Zsuzsanna,

Elnézést a többszöri elírásért,most már figyelek, hogy pontosan írjam a nevét.
Köszönöm még egyszer köszönöm a segítséget.

Kérdés:

2010-06-23

Tisztelet Doktornõ!

2010. március végén rákszûrésen voltam aminek az eredménye P3-as lett.Felírt a doktor úr 2 doboz Isoprinosint. Vissza mentem a Dr.Úr HPV tesztet csinált. Ennek az eredménye (sajnos) pozitív lett. 56-os és 68-os magas rizikójú HPV vírust mutatott ki. Jelen pillanatban ismét Isoprinosint írt fel 4 dobozzal.Szeptember végén kell újra vissza mennem.Gyógyszer mellett szedek multivitaminokat (Béres-cseppet, C-vitamint, Supradynt).
Sajnos kételyeim vannak afelõl és félek, hogy a 3 hónap alatt még jobban elhatalmasodik a vírus a szervezetemben.Sajnos a hasam ill. a petefészkemnél sokszor nagyon fáj,görcsöl(ez napi szintû).Félek, hogy az idõ csak telik, de javulás nem lesz a gyógyszertõl.
Ön mit javasol?Kérem segítsen.
Köszönettel: Pupilla


Válasz:


Kedves Pupilla!
Úgy érzem retteg ettõl az egésztõl, azaz szorong. Így sajnos nem lehet meggyógyulni, akármit is szed. A görcsöket a méhnyaki HPV nem okozhatja. Ha ezek nem lelki alapon kialakult görcsök, akkor kivizsgálást igényelne.
A HPV-fertõzéssel 3 hónap alatt még akkor sem történik nagy baj, ha a P3 mögött ASC-H vagy HSIL lelet van. ASC-US, LSIL esetén pedig tényleg kicsi az esély.
Ha nem hisz a jelenlegi terápiában, akkor a konizáció (kismûtét) javasolt, hogy a szövettani eredménnyel tényleg lássa, hogy mi a diagnózis (hol tart a rákelõtti állapotban).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-23

Tisztelt Doktornõ!

Páran írták itt, hogy szedik a propoliszt és a grapefruit cseppeket HPV ellen.
Olvastam,hogy ezek jó immunrendszer erõsítõk.
Kérdésem lenne,hogy tényleg így?Lehet szedni ezeket, ha kimutatták a szervezetben a HPV-t?
Férfiak esetében is alkalmazhatóak?
Köszönettel: Ivett


Válasz:


Kedves Ivett!
Sajnos ebben nem vagyok jártas. Nem tudok tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-22

Tisztelt Doktornõ!

A kérdésem az lenne, hogy ha valaki HPV fertõzött, akkor az azt jelenti, hogy egy fajta típusú vírus van a szervezetében, vagy pedig lehetséges-e olyan is, hogy a HPV több fajtája is benne van a szervezetben?

Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Több is jelen lehet egyszerre.
Üdvözlettel: Dr. Ragó zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-22

Tisztelt Doktornõ!

Sz. Adrienn vagyok, kb. 3 hete beszéltünk telefonon. 18-as HPV-m van és a régi orvosom szerint komoly eltérés a méhnyakomon. Elmentem az Ön által ajánlott Sobell Gábor doktor úrhoz. Elõtte két hétig nem szexeltem a párommal, mert Ön azt tanácsolta hogy lehetõleg 3 hónapig ne legyen semmi és akkor menjek el egy citológiára.
Az orvos megvizsgált és azt mondta minden rendben van a méhszájamon, és hogy a méhnyakat nem látják az orvosok, azért veszik le a citológiát, ami nekem negatív lett. Immunerõsítõt nem írt fel és azt mondta nyugodjak meg, nincs most semmi gond. Fél év múlva citológiát javasolt és egy év múlva HPV tesztet. A párom elment szájüregi és nemiszervi HPV tesztre, annak még várjuk az eredményét.
Sikerült megnyugodnom, és nem ezen stresszelni minden nap. A kérdésem az lenne, hogy így akkor nyugodtan szexelhetünk óvszerrel, vagy azért jó lenne még egy hónapot várni?
És nem baj, hogy nem írt fel nekem innmunerõsítõt az orvos, bár azt mondta, hogy amíg a citológia negatív nem kell?
Természetes immunerõsítõt persze szedek: aloe verát, grapefriut cseppet, sok gyümölcs, zöldség.
Remélem egy év múlva egy negatív HPV tesztem lesz.Erre mennyi az esély, hogy a szervezet magától legyõzi, ha nem dohányzom, nem iszom, nem eszem egészségtelenül?

Köszönettel: Sz. Adrienn


Válasz:


Kedves Adrienn!
Elnézést a kései válaszért. Ez a nyár...
Negatív citológia esetén nem indokolt az immunerõsítõ. Óvszer addig javasolt, míg mindketten nem HPV-negatívak.
Nagy esélye van, hogy megszabadul a fertõzéstõl, ha egészségesen és stresszmentesen él.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-22

Tisztelt Doktornõ!

2009. februárjában P3, HPV gyanús lett a rákszûrés, CIN 1, genoid vizsgálat HPV 16, 3 hónap múlva kontroll P3, CIN 1, HPV gyanú, 3 hónap múlva P2 negatív cyt., 2010 februárjában P3, HPV gyanú, CIN 1.
Az orvos szövettant javasol és HPV oltást is.
Mit tegyek?
Most van lehetõség a körzetünkben összesen csak 60 e ft-ért a HPV oltásra,de negatív lelet kell,ami most nincs. Még nem mertem elmenni újabb rákszûrésre,mert eddig 3 havonta jártam.
Ön ajánlotta a II. Nõgyógyászati klinikát,hogy vigyem el a leleteimet és ingyen elvégzik a HPV vizsgálatot, érdemes lenne elõtte egy sima rákszûrést végeztetni, várjak még a vizsgálattal? Oltásról mi a véleménye?
Mit tudok tenni,hogy újra egyensúlyba kerüljek?

Válaszát elõre is köszönöm!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Elnézést a késõi válaszért, de itt a nyár!
2009. augusztus és 2010. február között történt partnerváltás?
Mert egyszer ugyan citológiailag gyógyult (akkor nem volt HPV-teszt), aztán vagy új fertõzést kapott vagy a régi tört elõ újra. De ez még nem konizációs indikáció.
Most kérhet egy rákszûrést és HPV-tesztet együtt a Klinikán. a P3 miatt ez így ingyenes lesz. Az oltást én HPV negatív eredmény mellett tanácsolom, hiszen akkor van a legmagasabb hatékonysága. Hogy gyorsabban gyógyuljon talán javasolt lenne a fél éves immunerõsítõ kúra a CINI és magas rizikójú HPV-fertõzés mellett. De ehhez várjuk meg a mostani eredményeit.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-21

Kedves Doktornõ!

Én vagyok az a 32 éves anyuka, akinek CIN1-re konizációt javasoltak, ön az immunerõsítõ kúrát javasolta. Kissé összezavarodtam, mert az orvosom azt mondta kimutatott HPV mellett és 2 P3 után erre azért van szükség, hogy biztosak legyünk benne, hogy a CIn1 az valóban az és nem rosszabb. Szerinte az immunerõsítõ kúra sem segítene, teljesen nem tudok tõle megszabadulni, így a ping-pong fertõzés sem "igaz", mert úgyis hordozó maradok. Megbízom benne, mégis tanácstalan vagyok. Ráadásul kinyomtatta a HPV tipizálás eredményét, és 13 féle vírusfajtát (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,60) mutattak ki. Ezt mi eredményezhette???
Milyen immunerõsítést javasolna ha az orvos nem írt fel semmit? Érdemes lenne a gégébõl is venni HPV mintát? Eddigi tanácsait azért megfogadom, a továbbiakat elõre is köszönöm! Krisztina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Krisztina!
Sajnos a HPV-tipizálás eredményét teljesen bolond módon adják ki. A betegek azt hiszik, hogy mindegyikkel fertõzõdtek, pedig csak azt írják le, hogy melyik ellen végeztek tesztet. Nézze meg még egyszer a leletét, és olvassa el figyelmesen. Ha nem érti, akkor az intim levelezés résznél (nem akarom, hogy más is lássa a levelemet - ezt jelölje be) küldje át beszkennelve és én elemzem az eredményt.
Így még nem is biztos, hogy magas rizikójú HPV-vel fertõzött.
Ha pozitív lesz, akkor leírom, hogy melyik immunerõsítõt és milyen módon kell majd szednie.
Gégébõl még nem érdemes tesztet végezni. Vagy van rá gyanúja, hogy baj lenne? Rekedt mostanában, vagy sokszor van légúti panasza?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-21

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly volt hpv fetõzésem, condilomákkal. Eléggé megszenvedtem velük, Condyline-nal ecseteltem és 2 doboz Isiprinosine-t is beszedtem. A gyógyulás fél év volt. Rákszûrésem eredménye ezután jó lett.
Idén a párom péniszén jöttek ki a kinövések. Õ is ecsetelõt kapott, majd mivel ez nem használt neki, azóta fagyasztják neki, ám itt (külföldön) nem adtak neki semmilyen immunerõsítõ gyógyszert.
Természetesen ahogy észrevettük az elváltozást, a szex-szel leálltunk.
Tegnap vettem észre a nyelvem alsó részén, hogy kinövéseim vannak :( Gondolom ez is a hpv lesz. Úgy kb fél éve fehér lepedék is van a nyelvemen, voltam orvosnál, aki szerint refluxos vagyok.
A dohányzást abbahagytam, mert most nagyon megijedtem (elõtte sem szívtam sokat, napi 5-7 szálat).
Kérdésem a következõ: hogyan kezelik a hpv-t a szájban, mire számíthatok?

Válaszát elõre is köszönöm!
Tia


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Tia!
A fehér lepedéket meg kell vizsgálni, hogy HPV-e vagy reflux. Tudni kell ehhez, hogy sok-e a gyomorsava, stressz helyzetben a gyomrára megy-e az idegeskedés, és fekélyhajlama van-e. Ezt kérdezéssel, rátekintéssel, rátörléssel és egy HPV-teszttel meg lehetne mondani. És kezelést igényelne. A kis kinövést is hasonlóan meg kellene nézni.
A szexuális életüket, jó, ha most szüneteltetik. Valószínûleg még, ha Ön gyógyult is tavaly, de párja hordozhatta a HPV-t, ami most meg is betegítette. És ide-oda ping-pongozzák egymás között.
A kinövést el kell távolítani, és immunerõsítõt kell szedni (de 6 hónapon keresztül 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet ritmusban). A fehér lepedék esetén is ez eltávolítás az elsõ (ha HPV+), és az immunerõsítõ itt is hatni fog. Ha gyomorsav túltengése van, akkor savlekötõt vagy savtermelést gátlót kell majd szednie.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen a gyors válaszát!
Annyit szeretnék kérdezni még, hogy önök a centrumban foglalkoznak-e a száj hpv fertõzésével, vagy csak a nõgyógyászati részével?
Valamint ha igen, kizáró tényezõ-e, hogy Magyarországon nincs érvényes egészségbiztosításom?

Tia


Válasz:


Szájüregi szûrést nem fizeti a TB. És általában magánrendelések csinálják. Ezért nem szükséges a betegbiztosítás.
Szájüregi szûrés: HPV-Centrumok ablakra kattintva a sárga pöttyök és a pesti kék pötty.
Üdvözlettel: Dr. R.Zs.

Kérdés:

2010-06-21

Kedves doktornõ. Hpv vel kezeltek aztán gyógyszeres kezelés után jobb lett rákszûrés eredményem. már szemölcs nem is jön ki újabb. Ez a része eddig okés. Viszont múlthéten úgy begörcsöltek petefészkeim és méhem hogy bevásárlóközpont közepén lekellett gugolnom annyira fájt. És a melleimbõl egyszer tejfehér valamik folytak ez is múlthéten.de kicsit sûrûbb álagú vot. de azóta se. Ön szerint mik lehetnek ezek??? nõgyógyászhoz augusztus elején kell mennem de ha ezek problémák lehetnek akkor felkell keresnem hamarabb. Válaszát elõre is köszönöm. Alida
Válasz:

Kedves Érdeklõdõ!

Azonnal keresse fel a nõgyógyászát!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Válasz


Válasz:

Tisztelt doktornõ. Azóta voltam nõgyógyásznál problémával. Szerinte nem kell aggódnom nincs semmi. Bár furcsálom. Azt hittem legalább egy UHra elküld de semmi. szerintem nem normális így begörcsöli és még méhem is. Mégcsak peteérés se lehetett mert a menszesem után 4nappal jött a görcs.A mellembõl a folyás azóta is van(sárgás) és van hogy nagyon fájdalmasakat nyilal beléjük. Tisztelettel: Alida


Válasz:


Kedves Alida!
Vagy keressen egy másik nõgyógyászt, vagy jelentkezzen be endokrinológiai vizsgálatra. Nõgyógyász-endokrinológus lenne a legjobb! Mert a tüneteit nem nevezném normálisnak, tehát utána kell járni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-19

Tisztelt Doktornõ!
Pár évvel ezelõtt HPV 16ot állapítottak meg nálam, de a szervezetem legyõzte.így az lenne a kérdésem,hogy a szervezet legyõzte a HPV egyik fajtáját(jelen esetben a 16ost), akkor avval ismét megfertõzõdtem? A szervezet emlékszik a vírusra, ha már egyszer megfertõzõdött, és legyõzte?
Másik kérdésem, hogy a férfiak szervezete le tudja gyõzni a vírust-még ha nem is szed semmilyen gyógyszert, ha igen mennyi idõ alatt tudja legyõzni?
Várom válaszát:
Andrea


Válasz:


Kedves Andrea!
Alacsony immunitás ugyan fennmarad, de újra kialakulhatnak citológiai elváltozások (rossz rákszûrés eredmény). De, ha már egyszer legyõzte a HPV 16-ot, akkor az jó, és jelzi a gyógyulási képességét. Természetesen ez függ az aktuális immunállapotától, mely korral, a bennünket érõ stressz hatások és betegségek miatt sajnos csökken.
A férfiak is le tudják gyõzni a HPV-t, õk többségében nem is betegednek meg. 6-12 hónap náluk az általános vírus-hordozási idõ, de ez függ a partner (nõ) HPV státuszától, a védekezési módszertõl, a szexuális magatartástól.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-06-18

Kedves Doktornõ!

24 éves vagyok. Körülbelül egy éve diagnosztizálták nálam a HPV vírus biz. törzseit (kondilómából derült ki), köztük 16-ost is. A rákszûrésem idén tavasszal P4-es eredményt mutatott, ezért konizációs mûtétem volt májusban. Az eredmény alapján nem vagyok rákos. Az orvosom még a mûtét elõtt 6 hónapos isop. kúrát írt elõ, ekkor még nem volt partnerem, de azóta új kapcsolatom alakult. A kérdésem az lenne, hogy ha szeretnék nemi életet élni, akkor a partneremnek is kell szednie ezt az immunerõsítõt és ha igen akkor ugyanúgy 2 hetes ciklusokban mint nekem? (vagy elég az óvszeres védekezés?) Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Elnézést a kései válaszért. Ez a nyár átka...
Elég az óvszeres védekezés. A kúra végén újabb HPV-teszt és rákszûrés javasolt. Ha negatívak lesznek, akkor a partnert is érdemes megvizsgálni, hisz õ hozhat be új HPV-t a kapcsolatba. Ha õ sem fertõzött, akkor el lehet hagyni a condomot.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.