Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-08-16

Tisztelt Doktornõ!
Több mint egy évvel ezelõtt írtam Magának és mindig türelmesen részletesen megnyugtatóan válaszolt.38 éves vagyok és hpv 31-et diagnosztizáltak. Más orvosokat is megkérdeztem, mit tegyek és a sok eltérõ vélemény hatására nem szedtem be semmit. Csak annyit tettem,hogy nem tampont használtam hanem természetes pamut vattát amikor megjött a menstruációm. Nem iszom nem dohányzom.Egy éven belül elmúlt a fertõzés. üdv


Válasz:


Kedves Gyógyult Levelezõ!
Örülök az egészségének! Köszönöm, hogy történetét megosztotta velünk.
A citológiája és HPV-tesztje is negatív most?
Az 1 évvel ezelõtti rákszûrésének eredménye mi volt pontosan?
Élt szexuális életet ezen 1 év alatt? Ugyanazzal a partnerrel? Óvszert használtak?
Köszönöm, ha válaszol még ezekre a kérdéseimre (számomra akkor áll össze az orvosi kép).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-10

Tisztelt Doktornõ!!

Páromnak 1 éve condylomás szemölcse volt, szerencsére nem jött vissza azóta, de hpv kontrollon is volt januárban aminek az eredménye (NA, 58) volt, most megint elment júliusban kontrollra eredmény (16,39,56) lett, immunerõsítést is végeztünk, szedett Isoprinosine-t tavaly, a mintát péniszbõl vették!
Cukorbeteg is, de az rendben van tartva!
32 éves, illetve egy fél éve nem élünk szexuális életet emiatt, mind a két részrõl teljes monogám élés van!!!
Mit javasol Doktornõ?
Mivel lehetne teljesen megerõsíteni a szervezetét?
Mit lehet tenni?

Köszönöm
Tisztelettel: Era


Válasz:


Kedves Era!
Nekem itt valami nem stimmel. Ha egyikük sem élt senkivel szexuális életet januártól, akkor hogyan lehet a júliusi HPV teszt erednénye más, mint a januári? Ezt nem Öntõl, inkább magamtól kérdezem. Szerintem itt labor- vagy mintavételi hiba lehet. Leírná, hogy hol vizsgálták a párját?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-09

Tisztelt Doktornõ!

24 éves vagyok és 1 hónapja állapítottak meg nálam 16-os magas rizikófaktorú HPV-t. (Rákszûrésem P2 volt pár hónapja) Volt méhszájsebem is,de az a fagyasztás után meggyógyult. Nekem az orvosom a védõoltást javasolta és nem is említette ezt az immunerõsítõ tablettát. Mivel az oltás elég drága gondoltam más szakember véleményét is kikérem mielõtt döntenék. Ön mit javasolna? Ezt a gyógyszert bármelyik nõgyógyász felírhatja nekem ha kérem?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdv.:K.Judit


Válasz:


Kedves Judit!
Az Ön korosztályában minden 2. lány HPV-fertõzött. A rákszûrés eredménye feltételezem, hogy Normális. A P2 sajnos már elavult diagnosztikai terminus technicus, jobb lenne tudni, hogy ez Normális, ASC-US vagy LSIL. Más a terápia Normál és ASC-US/LSIL esetben. Az elõbbinél csak az óvszeres védekezés ajánlott a szexuális élet során. A 2. esetben már valóban javasoljuk az immunerõsítést is a condom használat mellett. Fél év múlva pedig ellenõrizzük a méhnyakat újra.
Az oltásról. Az eddigi vizsgálatok alapján nem javasoljuk HPV-fertõzöttség esetén (fõleg 16, 18-nál) az oltást. Hisz nem lesz hatásos a jelenlegi fertõzéssel szemben, a jövõbeni fertõzéssel szemben pedig nem tudjuk. Ezért a leghatékonyabb, ha HPV-negatív hölgyeknek adjuk.
Érdemes lenne megtudni, hogy a partnere HPV-hordozó-e. Neki volt már tesztje?
A gyógyszert pedig bármilyen orvos felírhatja, de csak a fenti esetben kérje (ASC-US/LSIL citológia mellett), mert akkor van hatása.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-08

Tisztelt Doktornõ!

Hol lehet férfiaknak HPV tesztet csináltatni debrecenben?

Üdv. I.


Válasz:


Kedves I!
Lásd itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál, Debrecennél, kék pötty.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-07

Tisztelt Doktornõ!
Tavaly nyáron a rákszûrésem eredménye p2 volt, ezt követõen új párkapcsolatot létesítettem. Szeptemberben mutatták ki nálam a ményakból vett mintából a hpv 51-et, miután kb. két héttel azelõtt jelentkeztek nálam furcsa viszketõ tünetek a hüvelybmenetnél. Az nõgyógyász azt mondta, szemölcsök, ezt követöen történt tipizálás de csak a méhszájról. Ezt követõen távolítottak el lézerrel vagy valami ilyesmivel a hüvely bementnél elváltozásokat. Voltak szemölcsös elváltozások a hüvelyben is de ehhez nem nyúltak.Párhuzamosan ezzel kb. 2 hónapig (szeptember, október)szedtem az isoprinosint napi 3x1 adagban. Az akkori orvosom szerint nem is lehet tovább szedni. Nem sok változást tapasztaltam. A fertõzés kiderülése óta nem élek szexuális életet. Idõközben új nõgyógyászt választottam. Igyekszem egészégesen élni, sportolok, nem dohányzom, nem kávézom, és vitaminokat is szedek. A február végi rákszürésem eredménye P3 lett, de a nõgyógyászom szerint nem kellett terápia mert az eltérés minimális volt a normálishoz képest. Július elején az újabb rákszûrésem eredménye negatív lett (valószínû p2, de ezt nem tudom mert emailben kaptam értesítõt, most meg szabadságon van az orvosom.) teendõ szerinte hogy fél év múlva újabb rákszûrésre menjek. Az orvos elmondta hogy a helyzet lényegesen jobb szabad szemmel és ilyen bevilágítós kamerás vizsgálattal is mint korábban. Nem lát elváltozást sem a méhnyakon sem a hüvelyben. Még május elején több mintavételi helyrõl is csináltattam hpv tesztet, garat negatív, végbél NA, a hüvelybementenél 6 és 11-es tipust mutattak ki (a már meglévõ 51-es mellé). A hónapok múlásával a szemölcsök jöttek és mentek a hüvelybemenetemnél maguktól is elmúltak, nem kezeltem õket. Jelenleg is van egy szemölcsöm a hüvely bemenetnél, amit már ecsetelgetek, valamint a szemérem dombon,(ahol a közel egy év alatt nem volt még egyszer sem) amit szintén ecsetelgetek bár nem tudom hogy valóban az e. Minden esetre a 4-bõl kettõ már elmúlt kettõt még kezelek. A nõgyógyászom szerint ezek is azok igaz nem tipusosak. Olyanok mint egy pattanás csak nem akarnak elmulni, van kis fehéres közepük. A hosszú bevezetõm után az lenne a kérdésem hogy Doktornõ szerint érdemes lenne e végig csinálnom egy újabb isoprinosin kúrát vagy inkább csak erõsítsem az immunrendszerem vitaminokkal, amit egyébként most is teszek. Az interneten találtam egy újabb étrend kiegészítõt ami azt állítja magáról hogy segít legyõzni a hpv fertõzést a neve INDOL 3C. Esetleg doktornõ hallott e már róla és ha igen mi a véleménye? Ha javasolja az isoprinosine kúrát az meddig és milyen adagban kellene szednem. Megtisztelõ válaszát várom. Köszönettel: K. Ildikó


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Elfelejtettem megemlíteni, hogy 38 éves vagyok, lehet hogy ez is lényeges információ. Köszönettel: K.Ildikó


Válasz:


Kedves Ildikó!
Köszönöm részletes levelét.
A méhnyaki HPV-fertõzése még nem indokolná az Isoprinosine kúrát, de a visszatérõ szemölcsök viszont talán. Fõleg, hogy a HPV-tesztek pozitívak.
Személyes javaslatom: Ha a szeméremrészt szõrteleníti, akkor azt azonnal abba kell hagyni. A megjelenõ szemölcsöket kezelni kell mindig (ecsetelés), és azonnal. Mivel nem él szexuális életet, attól nem kell most óva intenem. Ha a nyári vitaminok nem elegendõek, és szeptemberben is lesznek szemölcsök, akkor érdemes lesz elkezdeni az immunerõsítõ kúrát. 3X2 Isoprinosine tabletta naponta (55 kg alatt 2X2 tabl/nap), 2 hét gyógyszerszedés majd 2 hét szünettel. Ezt addig ismátelni, amíg a szemölcsök elmúltak és 2 hónapja már nem jöttek elõ. Tehát minimum 3 hónapig, max 6 hónapig ajánlom 1. körben. Sajnos az IndolC-vel nincs tapasztalatom.
Fontos, hogy februárban menjen el újra rákszûrésre, mert a HPV 51 még jelen van. Erre is hat majd az immunerõsítõ (fõleg, ha 6 hónapig szedi).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm a gyors válaszát és mihamarabb belekezedek a kúrába. Remélem eredményes lesz. Az isoprinosine mellett szedhetek e vitaminokat és gyógyhatású készítményeket a kútra alatt? Köszönöm a segítségét!! Üdvözlettel: K. Ildikó


Válasz:


Kedves Ildikó!
Vitaminokat igen. A grapefruit mag kivonat sajnos sok gyógyszer hatását befolyásolja, ezért azt kérem, kerülje. A többi gyógyhatású készítményt még nem vizsgálták annyira, ezért nem tudok róluk biztonsággal semmit mindani. Talán jobb egyszerre 1 dologra fókuszálni. Immunerõsítõ tabletta + vitaminok szerintem elégségesek lesznek. A dózisa a tablettának: 3X2 tabletta naponta 2 hétig majd 2 hét szünet. Ezt 6 hónapig a méhnyaki HPV-je miatt.
Az IndolC-t nem ismerem. De az Isoprinosine-nal nem javaslom együtt szedni (hasonló lehet a nevébõl ítélve a kémiai szerkezetük). A szemölcsöket mindig el kell távolítani. Ha már egy sem lesz, akkor 2 hónapig kell szedni még a gyógyszert a szemölcsök miatt (ez csak akkor fontos, ha ez hosszabb lenne, mint 6 hónap).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-07

Kedves Doktornõ!

33 hetes kismama vagyok, sajnos egy ideje condylomás szemölcsök jelentek meg rajtam (nem tudom melyik HPV vírus, mert nem végeztek még tesztet rajtam). Eddig külföldön tartózkodtam az ottani orvos leégetett kettõt, de nem vette észre hogy van még egy, amibõl több is lett - ezekre ecsetelõt írt fel, ami egy darabig visszaszorította õket, de nem múltak el és most újabbak jelentek meg. Itthon a nõgyógyász kórházba küldött az eltávolításukra (õ azt mondta leégetik). Félek tõle, hogy megint hiábavaló lesz az eljárás és újra meg fognak jelenni a szülés elõtt - milyen kiegészítõ kezelést lehet még használni rájuk? Maga a mûtét nem lesz veszélyes a babára (fájdalomcsillapítás, illetve maga a fájdalom)? Semmilyen immunerõsítõ módszert nem lehet alkalmazni terhesség alatt? Mit tegyek, hogy minél elõbb leküzdjük ezt a szörnyûséget? Kismamáknak térítéskötelesek ezek a kezelések? A párom közben elkezdheti az immunerõsítést?

Elõre is köszönöm szépen a válaszát!

Tisztelettel, egy aggódó kismama.


Válasz:


Kedves Kismama!
Sajnos terhesség alatt nem javasolt semmilyen immunerõsítés. És a szervezet pedig épp a baba védelmében egy kicsit meg is gyengül az idegen dolgok ellen ( a baba is idegen - így a vetélés kockázata csökken). Tehát ilynekor támadhatnak a szemölcsökben élõ HPV-k. Megoldás:
1. NO szex, sajnos, amíg vannak kinövések és a párja is gyógyult (HPV negatív). 2. A szemölcsök eltávolítása helyileg.
3. Szõrteleníteni tilos!
4. Anyagtörölközõ használat helyett papírtörölközõ nyomogató mozdulatokkal tisztálkodáskor.
5. Párját vizsgálni kellene, hogy HPV hordozó-e (kék pöttyök a férfi centrumok a HPV-Centrumok ablaknál).
És kitartás. Ezek a fránya szemölcsök sokszor makacsul ragaszkodnak a gazdaszervezethez, és a terhesség kiváló állapot ehhez. De meg lehet szabadulni tõlük.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-06

Kedves Doktornõ!
Három hete voltam rákszûrésen és az eredményem:P3 HPV LSIL volt.13 évvel ezelõtt sajnos volt már P4-es eredményem is,akkor próba conisaciót végeztek nálam.Azóta jók voltak a rákszûrésem eredményei.Most az orvosom felírta az immunerõsítõ tablettát,de csak két dobozzal kaptam.Mindenhol azt olvastam,hogy több hónapos kúrát kell tartani.Félek ,hogy ez a mennyiség kevés lesz és nem lesz jó az eredményem és akkor mûteni kell.Ön szerint elegendõ ez a mennyiség,vagy menjek el másik orvoshoz,vagy egyszerûen kérdezzek rá nála?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Azt nem írtam le nem tudom,mennyire fontos,de nekem a folyamatos gyógyszerszedést mondta az orvos.Tehát nem volt szó 2 hét gyógyszerszedés és 2 hét szünetrõl.Ez befolyásolhatja az eredményt.Betadin hüvelykúpot is kaptam,az segít a gyógyulásban?
Köszönettel:K.E


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Az immunerõsítõ csak akkor javasolt, ha az LSIL mellett egy magas rizikójú HPV-t is kimutat a HPV-teszt. Akkor a kúra valóban 6 hónap, 2 hetes ciklusokban: 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet. 3X2 tabletta a napi dózis. Kontroll 6 hónap múlva. És LSIL mellett a mûtét egyáltalán nem indokolt.
Van idõ várni a gyógyulásra.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm a gyors választ,de még mindíg kétségeim vannak.
Nekem az orvosom azt mondta,hogy szeptember végén menjek vissza rákszûrésre és ha az nem lesz jó,akkor mûteni kell/függetlenül a HPV-teszt eredményétõl/.Nem értem miért akar ilyen hamar megmûteni,ha nincs is akkora baj.Menjek el egy másik orvoshoz?
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
LSIL-t nem igazán mûtünk még magas rizikójú (HR) HPV mellett sem. Ha kiderülne hogy NA vagy LR típussal fertõzött, akkor meg biztos nem.
Én javasolnám a HPV-tesztet mindenképp. Plusz, ha van partnere, akkor õt is érdemes volna megvizsgálni. Amíg bárki HPV-fertõzött egy kapcsolatban, addig pedig óvszeres szexuális élet ajánlott.
A gyógyszert pedig azért kell elnyújtva minimum 6 hónapig szedni, mert a vírusnak van egy életciklusa, amihez próbáljuk beállítani az immunstimulálást.
3 hónap múlva lehet kontrollt végezni, de ha a citológia nem változik, azaz marad LSIL vagy javul ASC-US-szá, vagy akár gyógyul Normállá, akkor a mûtét nem indokolt. Ha HSIL - CIN3 lenne bejelölve, akkor kell konizálni.
A HPV-Centrumokban ezek alapján gyógyítanak, bármikor felkeresheti azt ott dolgozó nõgyógyászokat (ld HPV-Cenrtumok ablaknál, piros pöttyök).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-06

Kedves Doktornõ!
Hónapokkal ezelõtt kértem segítségét,Andi vagyok.P3-as cyt.eredmény,és magas rizikófaktorú (35,39) HPV teszt után 3hónapos immunerõsítõ.kezelést javasolt orvosom.Újabb rászûrés után,az eredmény letaglózott:P4,HSIL-CIN3.Szövettani vizsgálatra utalt.Ez konkrétan mit jelent,jelenti egyben ezt a konizációs kis mûtétet is?Leginkább persze az aggaszt,ha ez meg van hogyan tovább,mi vár rám..mik az esélyeim?Tudom a szövettan eredményén múlik sok minden,de nagy vonalakban ha adna nekem tájékoztatást megköszönném.
Köszönettel: Fné Andi


Válasz:


Kedves Andi!
Tudnom kell, hogy hány éves.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Életkoromat kérdezte:42 éves vagyok.
Várom - remélem megnyugtató - válaszát.
Üdv.:Fné Andi


Válasz:


Kedves Andi!
Sajnos a CIN3 az Ön esetében valóban konizációs mûtéti indikáció.
Annak eredménye fogja megmondani, hogy hol tart a fertõzés Önnél. Szóval ezt a kismûtétet nagyon ajánlom a leletei mellett. Valószínû a szövettan is CIN3 lesz, és ez azt jelenti, hogy idõben észrevették a rákelõtti állapotot és megelõzték a rák kialakulását. Azaz a mûtét terápiát is jelent. Természetesen a mûtét után 6-12 hét múlva (sebgyógyulás után, attól függõen, hogy loop vagy késes konizáció lesz), HPV tesztet kell végezni. Addig NO Sex! Ha a 35 és/vagy 39 ismét kimutatható lesz, akkor 6 hónapos immunerõsítõ kúrát érdemes tartani, (hogy ne jöjjön vissza a betegség) és csak óvszerrel szabad szexuális életet élni.
Tudom, hogy a mûtét ténye nem annyira megnyugtató sok nõ számára, de itt szerintem ez a legnagyobb mértékben ajánlott!
A párját is érdemes lenne megvizsgálni, hogy ne kapja tõle vissza a fertõzést. Így tehet meg mindent a saját gyógyulásáért.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm válaszát,bízom benne hogy a mûtét valóban egyben terápia is lesz,a többi pedig tudom rajtam/rajtunk múlik.27-én megyek a mûtétre,utána majd jelentkezem..biztos lesz kérdésem Ön felé.
További szép napot!
Üdv.:Fné Andi


Válasz:


Kedves Doktor Nõ!
Túl vagyok két mûtéten,az elsõnél sajnos a kimetszés nem sikerült,de a szövettanom hálaisten negatív lett,viszont a HPV jelenlétét az is sajnos igazolta.Azóta immunerõsítõ tablettát szedem,dec.végén kell mennem kontrollra.
Tanácsát mosta fogamzásgátlás kapcsán szeretném kérni.A mûtétem elõtt nekem éveken át,rendszeres kontroll mellett spirálom volt,mely soha nem okozott semmi panaszt.Mûtétem során eltávolították.Orvosom elõször a hüvelygyûrût ajánlotta de ettõl eléggé ódzkodom.Emellett gyógyszert,valamint a spirált javasolta még.Legmegfelelõbb a spirál lenne,csak nem tudom mûtétem után és a HPV jelenléte mellett ez valóban javasolt-e?Ebben szeretném a tanácsát,megerõsítését ill.javaslatát kérni.
Köszönöm elõre is.Üdv.: Andi

Kérdés:

2010-08-02

Kedves Doktornõ!

Tavaly decemberben megállapították a hpv 16, 18 vírusokat, akkor még jó volt a rákszûrés eredménye.
A múlt hónapban már p3 volt- ez ma már ugye nem számít, és ascus.
Az orvosom azt javasolta várjuk 3 hónapot a következõ rákszûréssel, és majd akkor kiderül minden.
A vizsgálat során kiderült, hogy méhszájsebem is van, ami ha nem múlik el kisebb operációt hajt rajtam végre.
Illetve van valami 5ft-os nagyságú grundom is- fogalmam sincs ez mit jelent, kérem válaszoljon rá.
Ön szerint várjuk meg a 3 hónapot a következõ szûréssel vagy keressek másik orvost?

Köszönettel: TM


Válasz:


Kedves TM!
Az ASC-US nem olyan rossz elváltozás. De, ha az orvosa lát valamilyen egyéb elváltozást (méhszájsebet) és úgy ítéli meg, akkor javasolt lehet a mûtét. De ez függ a korától is. Meg lehetne mutatni a méhnyakat egy másik nõgyógyásznak is 3 hónap múlva (több szem, többet lát). Addig nyugodtan várhat, komoly baj nem történhet.
Talán érdemes lenne szednie addig is az immunerõsítõ tablettát, mert tudjuk, hogy van 2 magas rizikójú HPV-je is. Így a vírus hamarabb eltûnhet a szervezetébõl, és normalizálódhatna a rákszûrése is (ez 6 hónapos folyamat).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-07-29

Kedves Doktornõ!
Segitségét szeretném kérni!
Orvosom sajnos megvetette velem a Hpv elleni silgard védõoltást s mint kiderült nem kaphatom meg mert A hpv tesztem pozítiv lett! És el szeretném adni az oltást aminek 21.000ezer darabja. Mert az elsõ adagot ki váltottam aminek 2010.09.17.-én jár le a szavatossága. Hátha valakinek szüksége lenne rá mer én nem tudom felhasználni mert addig nem gyógyulok ki a betegségbõl..... Nem reklámozni akarom csak itt vannak olyanok akiknek szüksége lehet rá! Ide irjon akit érdekel. Köszönettel:Baba


Válasz:


Kedves Baba!
Ez nem egy vatera, hogy adunk-veszünk. Sajnálom, hogy ez történt Önnel, de a nõgyógyásznál kellene felajánlania, fõleg, hogy Õ hozta Önt ebbe a helyzetbe.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-07-27

Tisztelt Doktornõ!
Dr Dávid Tamás vírusölõ készítménye a BOD extrakt egy trópusi növények hatóanyagait tartalmazó szer, amelynek bizonyítottan vírusölõ hatása van a HPV, HCV, EBV, Herpes vírusokkal szemben. Az ára 13000 Ft, 40 napig elég és 4 hónapos kúra javasolt. Ennyi információm van errõl a szerrõl.
Köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Erzsébet


Válasz:


Kedves Erzsébet!
Köszönöm szépen az információt!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.