Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-08-22

Tisztelt Doktornõ!35 éves vagyok van két gyermekem 3 évvel ezelött volt egy mûtétem p3-as leletem volt HPV cin3-om.Jártam rendszeresen rákszûrésre végig P1-ES VOLT de most ezév JANUÁRJÁBAN P3-as cin3 koros hámelváltozás volt a leletemen.DOKtorúr azt mondta ki kell venni a méhemet én kétségbe estem elmentem egy másik orvoshoz aki azt tanácsolta szedjek vitamint felirta a vitagin C hüvelykrémet ezzel kezeltem magam utána Februárban csinált a doktor úr egy ujabb citologiát annak az eredménye P2e ES lelet lett enyhe HPV CIN 1 LETT közbe szedtem AZ isoprinosint,és juniusban megint lett citologia véve annak az eredménye is P2-ES LETT mint az elözõé.Doktornõ azért irtam õnnek szeretném megkérdezni öntõl miért vannak nekem idõ közben hüvelybe nyilalások és idönként ilyen szurkálások?a HPV MIATT?ezt nem kell mûteni?a doktor úr azt tanácsolta ,hogy lefagyaszt.szeretném a doktornõ tanácsát kikérni mit javasol ,mert már lelkibeteg vagyok ez miatt.elfelejtettem megemlíteni hogy a genotipusom 16-os. válaszát elõre is köszönöm! ÜDVÖZLETTEL:ANDREA


Válasz:


Kedves Andrea!
Mivel mindent megbeszéltünk telefonon, így már nem írnám le a válaszaimat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-22

hhh

Kérdés:

2010-08-19

Tisztelt doktornõ!

4 hónapja voltam nõgyógyásznál és P3 as lett az eredményem. ezt a vizsgálatot kétszeris megcsinálták. az orvos aztmondta hogy megkell mûteni. a mûtétig írt fel gyógyszert amit szednem kellett. a gyogyszer neve Isoprinosine..nemtudom ez a gyogyszer mennyire segített hogy mégis megkell mûteni... félek a mûtéttõl.. a kérdésem az lenne hogy ez a mûtét ez fájdalmas e és hogy altatnak és hogyan zajlik le ...remélem meggyógyulok..
köszönöm elõreis a válaszát..

vanessa


Válasz:


Kedves Vanessa!
Ha a rákszûrés eredményén HSIL vagy ASC-H szerepel, akkor javasolt csak a mûtét. Ha 25 év alatti, akkor még itt is várni lehet. A gyógyszert azért adjuk, hogy a mûtétet elkerüljük. De mûtét után is szoktuk adni kiegészítõ kezelésként ( a vírus tökéletes megsímmisítésa céljából). Fontos, hogy a jó dózisban és elég hossazn szedje (3X2 tabl/nap 2 hétig majd 2 hét szünet és ezt 6 hónapon keresztül ismételve). A mûtét rövid ideig tart (bódítják, nem igazi nagy altatás) és többnyire nem fájdalmas. Nézze meg a leletét, mert lehet, hogy nem is kellene még mûteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-18

Tisztelt doktornõ!
Szeretném megkérdezni, hogy ha bekerült a családunkba egy olyan kislány, akinek HPV vírusa van kell-e tartani a családtagoknak a fertõzéstõl? Nemi úton történik-e a fertõzés, vagy más módon is. Köszönöm segítségét mama


Válasz:


Kedves Mama!
Ha méhnyaki HPV-fertõzése van, akkor csak a partnere kaphatja el igazából a fertõzést. Óvszer ilyenkor mindeképp javasolt. Ha szemölcsei vannak a nemiszervén (condyloma - ez is HPV), akkor az törölközõvel, közös borotvával stb is fertõz (60C fokos mosás, külön tisztálkodási kellékek segítenek). Ha a bõrén vannak szemölcsök (verruca - ez is HPV), akkor az is fertõzheti a sérült bõrfelszínt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-17

Tisztelt Doktornõ!

Tegnap este együtt voltunk a barátommal, ma zuhanyozás alatt egy pattanás szerûséget vettem észre a gát környékén. Nekem nem szemölcsnek tûnik (bár még nem volt nemi szemölcsöm) viszont kb fél éve HPV gyanu miatt többször is voltam cytológián, aztán HPV szûrésen is, a barátom szintén és mindkettõnk tesztje negatív lett. Óvszert használunk, lehet hogy ez csak egy pattanás az irritáció miatt? Ha igen, gondolom pár nap múlva elmúlik...
A korábbi gyanús leletek miatt lettem ilyen "félõs" ezzel kapcsolatban.
Válaszát köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Valószínûleg ez lehet irritációs "pattanás". Ha fehér a közepe, gyulladt a környéke (azaz, ha hozzáér, akkor fájdalmas) és kinyomható, akkor csak egy kis pattanás. De a gáton, ha szõrtelenít, akkor lehet szõrtüszõgyulladás is. Vagy csak egy kis seb és el fog múlni. Ha nem, akkor lehet molluscum is vagy szemölcs vagy bármi egyéb. Ezt akkor majd meg kell mutatnia egy bõrgyógyásznak.
De várja meg míg begyógyul (elmúlik) és utána legyenek újra együtt. Ha marad, akkor irány egy szakorvos.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-17

Kedves Doktornõ!
Már korábban is írtam Önnek, akkor gyermekágyas vizsgálatkor levett cít. p4, azután küret, cyt. p3, konizáció (biopszia er.: carcinoma in situ a transformatiós zóna hámjában, horizontális kiterjedés 2mm), cyt. p2 2szer. Az utolsó cyt eredményre meteplasyát írtak, ez mit jelent?
Ma voltam ismételt rákszûrésen. Az orvosnak mondtam, hogy fáj a hasam ill. mostmár a melleim is. A mellem fájdalmával nem foglalkozott, viszont a vizsgálat után a kezelõlapra méhkürt és petefészek heveny gyulladását írta. Ez mit jelent? Mennyire komoly és a heveny szó maga mit jelent? Ön szerint ezzel a gyulladással megint közelebb kerültem a korábbi betegségemhez?
Elõre is köszönöm válaszát! 22 éves anyuka


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Elfelejtettem,
a méhkürt és petefészek gyulladásnál "1.s" volt írva, nem tudom, hogy ez segít-e, de gondoltam ezt is idaírom, így teljes az írásom
Köszönöm még egyszer!
22 éves anyuka


Válasz:


Kedves 22 éves anyuka!
Metaplasia nem jelent rosszat. Gyógyulnak a sejtek és lehet, hogy erõsebb hám alakul ki a régi vékony helyén (mûtét miatt). Ha a cytológiája P2, NOrmális (nincs egyéb leírva), akkor minden OK. Bár én kérnék egy HPV-tesztet is, ha még nem csináltak a mûtét után.
Most akut (mostani) petefészek és méhkürt gyulladást írtak le. Erre meleg ülõfürdõ és antibiotikum javasolt. Fájdalom és gyulladás csökkentõt is szoktak ajánlani.
A melle hogyan és hol fáj? Mikor szült? Szoptat-e még? Hányszor?
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
14 hónapja szültem, sajnos már 10 hónapja nem szoptatok.
A mellem majdnem minden nap fáj, leginkább a "belsejében", máshogy nem tudom megfogalmazni. A mellbimbóm is olyan érzékeny, hogy sokszor még a tisztálkodásnál is kellemetlen, legtöbbször fájdalmas az érintés.
Eléggé meg vagyok ijedve, már azt hittem minden rendben.
A Hpv tesztért ebben az esetben mennyit kell fizetni?
Köszönettel: 22 éves anyuka


Válasz:


Kedves 22 éves anyuka!
A HPV tesztért a mûtét után nem kellett volna fizetni.
Most mivel már volt P2-es citoja, lehet hogy kell. A teszt ára 5500 Ft. De magánrendelõben még az orvosi munkadíjával is kell kalkulálni (ez változó).
A mellfájdalmával viszont fel kellene keresni egy nõgyógyászt, aki vizsgálja, mert ennek több oka lehet. De nem kell a legrosszabbra gondolni persze. És a mellfájdalomnak nagy valószínûséggel nincs köze a méhnyaki HPV-hez. A méhnyaki HPV okozta betegség pedig akkor nem jön vissza, ha Ön a teszttel negatív lesz és a partnere is az (nem tudom, õt vizsgálták-e, és hogy óvszert használnak-e). Ha bármelyikük még vírushordozó, akkor ide-oda ping-pongozzák majd a fertõzést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-17

Kedves Doktor Nõ!
22 éves vagyok.
1 hónapja kb észrevettem a végbélnyílásomál apró kinövéseket.Azonnal orvoshoz mentem aki megállapította,hogy condylomam van.Csinált HPV tesztet és 6,52-es rizikófaktorú lett.
Az 52-es milyen veszélyes?
Írt fel isoprinosine-t.Ma kezdtem el szedni.Szeretnék elmenni nõgyógyászhoz is,de amíg el nem tûnnek a kinövések nem szeretnék.Mennyi az esélye annak,hogy elváltozás lesz?
A párommal egy idõre külön éltünk és volt neki más kapcsolata akitõl elkapta nagy valószínûséggel,mert én mással nem voltam és én így kaptam el,csak az a gond,hogy a péniszén neki is megjelentek ezek a szemölcsök.Verrumal ecsetelõt használt ami 3 nap alatt levitte neki a növedékeket,de orvoshoz nem akar elmenni.
Ha eltûntek a szemölcsei akkor fertõz továbbra is?Mert lassan eljön az ideje a gyerekvállalásnak,és ha nekem jó eredményeim lesznek bele szeretnénk vágni.
Mit tegyek a párommal vagy utána nem fertõz,mert nem szeretnék ilyen huzavonán átesni.
Válaszát elõre is köszönöm!
Tisztelettel:Mariann


Válasz:


Kedves Mariann!
52-es magas rizikót jelent, ami ha a méhnyakon is kimutatható lesz, akkor a citológia határozza meg a teendõket. Mert lehet, hogy nem is okoz betegséget még.
Feladat: A condylomákat valóban el kell tûntetni. Mindeképp ecsetelje Ön is mindet, plusz Isoprinosine 3X2 tabletta naponta 2 hétig majd 2 hét szünet és ezt ismételje még 2 hónapig azután, hogy nincsenek Önön szemölcsök.
A párjánál most hiába múltak el a szemölcsök, ezt figyelni kell. Ha 2 hónapig sem jönnek vissza, akkor tekintjük gyógyultnak.
Amíg vannak szemölcsök, addig nem javasolt a szexuális élet. Ezt ki kell bírni sajnos. De közben nem szabad mással lenni sem! Mivel még nagyon fiatal, és a babavállalást már egészségesen lenne jó elkezdeni, van idõ!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-17

Tisztelt Doktornõ!
A páromnak másfél éve condylomája volt, azóta nem jött ki nála. Én egy hónapja kiváncsiságból csináltattam magamnak hpv tesztet az eredmény negatív lett. A kérdésem az lenne hogy lehetséges-e hogy már õ sem fertõzõtt? Ha negatív a hpv leletem akkor ez azt jelenti hogy az egész testemben nincs hpv, vagy attól még orálisan elkaphatam-e ha õ mégis hordozó?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Nagy valószínûséggel mindketten HPV-negatívok.
Persze orálisan is el lehet kapni a HPV-t, de vissza is lehetne adni. Mivel sem rajta nem jöttek elõ tünetek, és Ön is negatív a teszttel, így gondolom, hogy nincs semmi baj.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-17

Kedves Doktornõ!
Páromnak még közös nemi élete elõtt 16-os HPV-t diagnosztizáltak. Mivel tudtuk, hogy ez rám is fertõzéssel járhat, az elsõ együtt lét elõtt egy komoly immunerõsítésbe kezdtem. Folyamatosan vírusölõ teákat ittam. Most, hogy együttlétünk már közel 10 hónapja tart, elmentem Pécsett, az Önök által is preferált intézetbe egy férfi HPV szûrésre. Az eredmény negatív lett, a doktornõ szerint a szervezetem legyõzhette a vírust. Kérdésem, hogy ha egyszer a 16-os típust a szervezet legyõzte, azellen védetté válltam e, esetleg fenállhat, hogy a késõbbiekben még megfertõzõdöm páromtól? Válaszát köszönöm! Zoltán


Válasz:


Kedves Zoltán!
Igazából nem is tudjuk, hogy Ön elkapta-e a vírust a párjától. Mivel, ha jól értettem ki a levelébõl csak most volt HPV-tesztje. Azt sem tudom, hogy a párja jelenleg HPV-pozitív-e még. Mert lehet, hogy már õ is leküzdötte a vírust. Ha igen, akkor feltételezem, hogy nincs kitõl elkapniuk.
Hogy Ön átesett-e vírusfetõzésen, azt a vérbõl kimuatott antitest méréssel tudják megmondani, amit nem végeznek rutinszerûen itthon. És még azzal sem lehet megmondani, hogy fél éve vagy 10 éve volt fertõzése (kivéve, ha most kezdte a nemi életet). Egy átvészelt HPV-fertõzés ad valamilyen védettséget, de nem feltétlen véd meg egy következõtõl. Tehát megfertõzõdhet újra. A legbiztosabb védekezés jelenleg a HPV-oltás (ezt férfiaknak csak limitáltan adják, de lehet kérni - drága), és az óvszeres védekezés. Egyik sem 100%-os, de magas védelmet biztosít.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-16

Tisztelt Doktornõ!

Szedhetem-e az isoprinosine mellett(3*2/nap) a Béres cseppet(2*20/nap)?
Magas kockázatú HPV-t mutattak ki bennem, így gyógyszert írt fel a Doktor úr,de meg szeretnék mindent tenni,hogy legyõzzem.
Ezért kérdezem Öntõl,hogy ez a kombináció hatásos, vagy esetleg a Béres csepp is gyengíti a hatást.
Plusz Ön még mit tanácsolna a legyõzés érdekében?

Köszönöm:
Anita


Válasz:


Kedves Anita!
Isoprinosine-t csak ASC-US vagy LSIL citológia mellett, vagy konizációs mûtétkor javasoljuk szedni, akkor viszont fél évig kúra szerûen. Azzal nincs tapasztalat, hogy a két gyógyszer milyen hatással van egymásra. Az ellenjavallatok közt nem szerepel egyiknél sem, hogy nem szedhetõek együtt.
Hogy mit tanácsolok? Ahhoz kicsit több információra lenne szükségem Önrõl.
Kérem, hogy keresen jövõ héten telefonon a 30-655-8010-es számon 13-15 óra között.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-16

Kedves Doktornõ!

Kérdésére a válaszom, debreceni magánrendelõ bõr-nemi gyógyász orvos vette le a mintát, és GenoID laborba küldte el ott készítették el, most is elkezdett immunerõsítõt szedni, gyógynövényeset!
Ezt most már én sem értem!
De kezd elég lenni, más már régen elvált volna ha fél évig nincs szexuális élete a férjével!Mi még ennek ellenére is harcolunk, második babát is szeretnénk!
Már a teafás óvszert is felkutattam, ami vírus, baktérium, gombaölõ hatása van.
De még ezt sem használtuk.

Tisztelettel: Era


Válasz:


Kedves Era!
Tanácsom: szeptemberben jelentkezzenek be Dr. Bálint Ágneshez a debreceni állami Bõrgondozóba (bár lehet, hogy nála volta férje?). Kérjenek egy újabb tesztet - õ biztos jól veszi le a mintát. Önt is érdemes lenne megvizsgálni talán (debreceni HPV-Centrum: Dr. Krasznai Zoárd, Dr. Bartha Tünde). És akkor látnánk, hogy meg kell-e a továbbiakban is vonni maguktól a szexuális életet.
Írja meg majd az eredményeket!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.