Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-08-30

Tisztelt Doktornõ!
27 éves nõ vagyok 2 P3-as eredmény után csináltak HPV tesztet ami kimutatta hogy HPV 16-osom van!Ez egészen pontosan mit takar?A nõgyogyászom felirt Isoprinosine tabl. 3X2-be 2hétig majd 2hét szünet és megint 2X2-be 2hétig.Mekkora esélyem van arra hogy ez nálam el fog mulni?Mert ezt a gyógyszert nekem szednem kellett mivel mindig herpeszem volt de egészen addig nem jött elõ amig szedtem.Utána megint.A páromnak mit mondjak akivel lassan 1 éve vagyok és nem voltam mással?Lehet hogy tõle kaptam el?Köszönöm figyelmét és válaszát!
Tisztelettel: I.


Válasz:


Kedves I!
Lehet, hogy a partnerétõl kapta el, lehet, hogy egy korábbi kapcsolatából hozta. Ezt nem tudhatjuk, hacsak nincs egy elõzõ HPV-tesztje, amely negatív.
Az Isoprinosine-t fél évig kellene szednie 3X2 tabl/nap dózisban 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve. A herpesze sem fog ezalatt elõjönni, hisz ez arra is jó gyógyszer. A párjával pedig óvszeres védekezést javaslok, amíg szedi a gyógyszert. Cél: hogy ne fertõzzék egymást keresztbe. A terápia után Önnél kell egy rákszûrést és HPV-tesztet végezni. Ha negatív lesz, akkor a párját is kell vizsgálni HPV-re, mert amíg egyikük pozitív, addig az óvszer erõteljesen javasolt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-30

Tisztelt Doktornõ!
A rákszûrés eredményem P3,LSIL, és a HPV beikszelve. Meg lehet állapítani, hogy van vírusom, ha erre külön tesztet nem csináltak. Felírta a nõgyógyász szakorvos az immunerõsítõ tablettát és a Klion kúpot, de azt mondta, hogy a vírusokon nem segít és valószínû faragnunk kell a méhszájból. 2x2 tablettát kell szednem és csak 1 dobozzal. Ez most kell, hogy kúra legyen vagy elég ahogy õ felírta. 46 éves vagyok és rendszeresen járok rákszûrésre, az utolsó 2009. októberében volt P2. Partnerem is csak egy van, hosszú évtizedek óta.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
LSIL-t akkor konizálunk (kismûtét, "méhszáj-faragás"), ha a HPV-teszt magas rizikójú HPV-t mutat ki és a gyógyszeres kezelés sem segít, és 2 éve nem változika lelete. A gyógyszert fél évig kell szedni, kúra szerûen 3x2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételve (55 kg alatt elég a 2X2 tabletta). Amit most javasolt az orvosa nem elég erre a kezelésre. Óvszeres védekezés is javasolt a szexuális életükben, mert Ön hiába szedi a gyógyszert, a partnere visszafertõzheti. Fél éve múlva õt is tesztelni kellene, ha el akarják hagyni az óvszert.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-30

Kedves Doktor Nõ!
22 éves lány vagyok és nálam megtalálták a hpv 6 illetve 52 rizikószámú vírust.Condylomákat eltávolították és szednem kell az Isoprinosine-t.
A páromnál is jelenkeztek a kis kinõvések, de azt a nekem felírt vellumar ecsetelõvel lekezelte,és szépen el is tûnt.
Az lenne a kérdésem,hogy neki is el kell mennie hpv szûrésre ha már teljesen elmúltak a kinövései és nem is jöttek vissza?Mert nem igazán szeretne,pedig mondtam neki,hogy jó lenneés az én orvosom is azt mondja,hogy mindenképpen el kell végezni nála is a szûrést.Minden egyes alkalommal elmondja,hogy menjünk a magánrendelésére.
Fertõzhet úgy, ha nincs szemölcse,és ha elmúlt akkor mikor tekinthetõ gyógyultnak és milyen következménye lehet annak, ha mégsem megy el?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Larina


Válasz:


Kedves Larina!
Mivel nemcsak szemölcsöt okozó HPV 6-ost állapították mreg Önnél, hanem az 52-est is, így a barátjának is esélye van azt is hordozni. Ha nincs kedve elmenni szûrésre, akkor a tanácsom: a szemölcsöket szépen kezeljék (ha jönne ki újabb). Ha 2-3 hónapig tünetmentesek, akkor gyógyultak mindketten. Szexuális életet igazából csak ezután szabad élni. Mivel az 52-es típus még nem biztos, hogy ettõl elmúlik, így még 3 hónapig óvszeres védekezés ajánlott. Utána Önnél egy citológia és HPV-teszt vizsgálat javasolt. Ha Ön negatív lesz, akkor neki már mindenképp el kell mennie tesztre, hogy megtudják, elhagyhatják-e a condomot (ha õ is negatív lesz). Amennyiben bármelyikük pozitív, addig az óvszer fontos kellék kell, hogy legyen az életükben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-28

Üdvözlöm.30 éves 2 gyermekes anyuka vagyok.Januárban a citológiai eredményem p3 as lett,májusig eljutott a p4ig és magas kockázatú Hpv genotípust(58)ast találták nálam.Júniusban kacskonizációt végeztek és ennek a szövettani eredményét most leírom önnek.Szeretném kikérni az Ön véleményét az eredményemmel kapcsolatban és tudni hogy mennyire komoly a helyzetem.Carcinoma in situ portionis uteri multioplex mirigybetöréssel.Infiltrativ elváltozások,érinvasio jelei azonban sehol nem láthatók.A kóros hám a cervicalis oldalon eléri a kimetszé határát.Ez áll a szövettanban.Ezek után újra megmûtöttek.Azt szeretném kérdezni hogy ez az állapot van e olyan súlyos hogy esetleg a következõ szövettani eredményem azt mutathassa ki hogy méheltávolításra van szükség.4hét múlva lesz meg a szövettani eredményem,ha minden rendben lesz akkor úgymond(ennyivel)letudtuk ezt a Hpv vírust és a rosszindulatú daganatot?Nincs szükség utána bármiféle kezelésre?Nagyon megköszönöm a figyelmét és a válaszát.Üdvözlettel egy anyuka.


Válasz:


Kedves Anyuka!
A lelete nem mutat áttétes rákot. Ez jó hír. Nincs szükség méheltávolításra. Csak itt helyben, a méhnyakon voltak ráksejtek, amit reméljük most már a 2 mûtéttel teljesen eltávolítottak. Hogy maradt-e bent vírus, mely okozta az egészet, azt cska akkor tudhatjuk, ha az utóbbi mûtétjétõl számított 6-8 hét múlva csinálnak egy HPV-tesztet. Addig nem szabad szexuális életet élni. Ha itt az eredménye negatív lesz, akkor Ön gyógyult. Teendõ: a partnerét HPV-teszttel ellenõrizni, hogy õ hodozó-e. Mert, ha igen, akkor Önt visszafertõzheti. Addig, amíg mindektten nem HPV-negatívak, addig óvszeres szexuális kontaktus javasolt.
Ha Ön pozitív lesz a teszttel. Teendõ: 6 hónapos immunerõsítõ kúra (Isoprinosine tabletta, protokoll ld itt baloldalt) és óvszeres védekezés.
Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-28

Tisztelt dr.-úr,nõ!
A kérdésem a következõ: A lányom 19-20 hetes kismama és megállapították nála HPV vírust a 16-os faktorba van, azt szeretném megtudni ez mennyiben érinti a terhességet a gyermeket? Van-e, lesz-e következménye annak hogy sajnos ezt diagnosztizálták?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Minden attól függ, hogy a rákszûrés eredménye milyen. De. Terhességben inkább a megfigyelést választjuk (kivéve, ha már ráksejeteket látnak), mint a beavatkozást.
Kontrollra kell járni (3-6 havonta), ha most jó a rákszûrés eredménye, akkor elég lesz a gyermekágyi szak után (szülés után 2 hónappal).
A terhességre nem jelent semmilyen veszélyt a HPV.
A HPV-fertõzés szövõdményeit inkább koraszülötteknél észlelték, normál szülés esetén. A koraszülötteket legtöbbször császármetszéssel segítik világra, amikor is a fertõzõdés esélye minimális.
Egészséges kisbabáknál nem tapasztaltak különbséget annak függvényében, hogy HPV-fertõzött vagy negatív anyától születtek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-26

45 éves vagyok, nem szedek hormonális fogamzásgátló gyógyszert. Eddig a menstruációs ciklusaim 26 naposak voltak, már 20 nap óta késik a vérzésem. Terhességi teszt 3 alkalommal is negatív lett. Két hete felkerestem a nõgyógyászt és megcsináltuk az évi szokásos rákszûrést, eredménye P3, LSIL, HPV lett. Irt fel Klionhüvelykúpot és Isoprinasie immunrendszer erõsítõ tablettát.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e összefüggés a menstruáció késés és a pozití eredmény között. Mit kell tennem ? Tisztelettel köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV nem szól bele a hormonális életünkbe. Ez lehet, hogy már a menopausa elõjele. Még nem azt jelenti, hogy nem fog megjönni többet, csak lehet, hogy most már ritkábban és/vagy rendszertelenül.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-25

Üdvözlöm.Az a problémám,hogy P3-as lett februárban és az új vizsgálatnál is,augusztus elején a citológiai vizsgálatom.Kaptam gyógyszert,hüvelykúpot,és most augusztus 25.én kellett visszamennem tipizálásra.A vicc az egészben az,hogy Pestrõl nem küldtek olyan eszközt a városom nõgyógyászatára,amivel ezt a mintavételt meg lehetett volna csinálni.Így az orvosom "úgy döntött",hogy hát ha kenetet nem tudnak venni,akkor megmûtenek.Ez szép és jó,csak én azt gondolom,hogy ha nem muszáj akkor mért kell valakit megmûteni?Nem lehet máshonnan eszközt beszerezni?Azért ez eléggé felháborító.Ön mit gondol errõl?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV-tesztek többségét egy magán cég végzi. Ha nem küldtek le mintavevõt, akkor a nõgyógyász kérésére biztos küldenének hamarosan.
P3 lelet még nem ok a mûtétre, csak ha magas rizikójú HPV-fertõzést mutat ki a teszt és a rákszûrésnél ASC-H vagy HSIL is le van írva (ASC-US és LSIL esetén nem indolkolt).
Szerintem keressen egy másik nõgyógyászt (pl menjen el az egyik HPV-Cenrtumba, megtalálja õket a HPV-Centrum ablaknál itt a honlapon, piros pöttyökkel jelölve), és a két vélemény alapján döntsön.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-25

30 éves nõ vagyok. HPV szûrések eredménye HPV DNS pozitív, és magas kockázatú HPV (66), Cytológiai vizsgálatom P2 lett, vegyes baktérium illetve reaktív sejtelváltozássokkal járó gyulladás van bejelölve. Kaptam Klion100-et és Isoprinosine-t 3*2-t. Ez körülbelül 2 heti adag. Érdeklõdnék, hogy mit tudok tenni a HPV helyreállítása érdekében. Most szeretnék babát a férjemmel, már hónapok óta próbálkozunk. Mennyire befolyásolja ez a gyerekvállalást? A férjemnél, hol lehet HPV vizsgálatot csináltatnunk? Mit javasol érdemes várni a babaprojekt-el? Az aloe vera készítmények hatásosak ilyen esetben?



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Isoprinosinet akkor szoktunk javasolni és akkor hosszan (6 hónapig kúraszerûen, ld itt bal oldalt), ha ASC-US vagy LSIL elváltozás is le van írva a leleten. Ha a citológiája normális, akkor elvileg nem okozott a HPV még sejtes elváltozást, így nem biztos, hogy az Isoprinosine hatékony lenne.
A férjét mindenképp érdemes lenne tesztelni, mert Ön hiába küzd ellen, ha tõle mindig visszakapja. A férfi HPV-centrumokat megtalálja a HPV-Centrumok ablaknál, a kék pöttyök jelölik.
A HPV-val kapcsolatban nem tiszták a babavállalással kapcsolatos információk.
Van, aki azt mondja, hogy a HPV gátolja a teherbe esést, valaki azt, hogy nincs rá hatással. Hogy hónapok óta próbálkoznak, ez nem szokatlan. Ez a modern kor kicsi elfajulása, hogy akkor essünk teherbe, amikor mi úgy gondoljuk. A természet pedig lehet, hogy másképp látja. Magyarországon kb 2 év az átlagos próbálkozási idõ. Két megoldás lehtséges. 1. Ha Önnél nincs semmiféle citológiai elváltozás, akkor próbálkozhatnak a babával. 2. Ha úgy szeretne belemenni a terhességbe, hogy nem fertõzött, akkor egy kb 6 hónapos óvszeres szexuális élet javasolt, ami után Önt is és a férjét is tesztelni kellene újra, hogy negatívvá váltak-e. Ebben az esetben is lehet immunerõsítõt szedni, de hatásossága itt még nem bizonytított. Az aloe vera hatékonyságát nem ismerem, sajnos. Lehet, hogy mûködik. Orvosi szempontból még nincs kivizsgálva.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-25

Kedves Zsuzsanna!
2010.06.14-én már kértem Öntõl tanácsot, amire köszönöm gyors válaszát. Akkor hidegkés konizáció után írtam Önnek, amire azt válaszolta újbóli mûtétet javasol. Nem hagyott nyugodni a dolog, felkerestem egy másik orvost és az Õ javaslata is megegyezett az Önével.
Túl vagyok a reconisatión, az eredményem is megnyugtató(?):
Mikroleírás:
I. A csekély vizsgálati anyagban ép endocervis részletek, valamint némi endometrius látható. A stromat hosszúkás sejtek alkotják. A kis számú mirigy szûk, egyenes lúmenüket sötét hengersejtek bélelik bázison ülõ maggal.
II. A portio felszínét megtartott szerkezetû laphám borítja, mely rákúszik az endocervix felszínére is. A cervix többi részén széles és magas pappillákat találunk hengerhámmal fedve. A stromaban lymphocytas beszûrõdés van. A cervicalis mirigyek gyakran cystikusan tágultak.
Dg:I.: Ép endocervix. Stadium proliferationis endometrii.
II.: Pseudoerosio papillaris inflammata et glandularis cystica portionis vaginalis uteri. Malignitas, dysplasia nem látszik.

Nos, ez van a kórszövettani eredményben, aminek a Dg.I. ill., II. részét egyáltalán nem értem...
Kérem szíves magyarázatát.
A továbbiakban szedem az Isoprinosint- ezt már a mûtétem elõtt kezdtem el- napi 3x1 tablettát, szünet nélkül írta elõ a fõorvosom.
Kérdeztem a további védekezési módszerrõl, Õ a spirált javasolta. 3 hónap múlva lesz egy újabb rákszûrésem, majd készít egy HPV tesztet is.Azt javasolta, hogy ha a teszt eredménye nem jó, akkor javasolja az oltás beadását, aminek elég drága a költsége. Valóban van értelme még az oltásnak? Ha igen, akkor összekaparom a rávalót, de egy kicsi kételyem van felõle. A férjemnek nem kellene Ön szerint egy HPV szûrés? Ö azt mondta:"férfiakat nem szûrnek"- Valóban így van? Ha igen, akkor nem fertõzõdhetem vissza Tõle, vagy erre lenne jó az oltás?
Ha gyermeket szeretnék még , mikor lenne célszerû "dolgozni rajta" és egyáltalán van rá még esélyem?
Ezek után a mûtétek után lehet még majd tampont használnom?
Bocsánat a sok kérdésért, de némelyikben megerõsítést várok, némelyiket elfelejtettem az orvostól megkérdezni.

Váromszíves válszát.

Köszönettel
Kné.T.Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Az I. II. rész magyarázata kicsit bonyolult lenne (anatómiai és pathológiai ismereteket igényelne). A lényeg, hogy sem rákelõtti stádium, sem rákos elváltozás nincs. Jó hír!
A HPV-teszt nagyon jó következõ lépés lesz, hiszen ellenõrizni kell, hogy maradt-e bent vírus. Ez ellen küzdene az Isoprinosine-nal stimulált sejtes immunvédekezõ rendszerünk. Mi az Isoprinosie-t ilyenkor 3X2 tabletta/nap dózisban adjuk 2 hétig majd 2 hét szünet és ezt 6 hónapig, vagy amíg HPV-negatív nem lesz a beteg. Tehát, ha most a HPV-teszt negatív lesz, akkor nem is kell tovább szednie. Azt is megteheti, hogy addig folymataosan 3X1 tabletta adagban alkalmazza.
Viszont, hogy ne kapja vissza a fertõzést: 1. a férjét is tesztelni kell, hogy hordozó-e (ld HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyök - férfi szûrõ centrumok).
2. Önnek a kontoll vizsgálatig nem szabad szexuális életet élnie.
3. Ha bármelyikük HPV pozitív lesz, akkor óvszeres védekezés javasolt, addig míg mindketten nem negatívok a teszttel.
Ha kell a condom, akkor nem kell a spirál. Fõleg, ha még szeretne gyereket.
Ha gyógyultak és babára vágynak, akkor pedig 5-6 hónap múlva bele lehet vágni ebbe a projektbe.
Tampont lehet használni, de nem tudhatjuk mit viszünk be vele. Ezért igazán nem vagyok híve, csak ha szükséges (strand, sport estén).
Oltás. Ez függ a korától, hogy adható-e. Csak HPV-negatív esetben van maximális hatékonysága, és monogám párkapcsolat esetén nem tudom, hogy indokolt-e.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-24

Kedves doktornõ!

28 éves vagyok, évek óta stabil párkapcsolatban élek.Áprilisban a cytológiai leletem: -Kóros hámelváltozás -Nem meghatározható okból(ASC-US).A nõgyógyászom egy 10 napos kúpból álló kúrát javasolt(a nevét nem tudom mivel a gyógyszertárban róla nevezték el,készíttetett kúp volt).3 hónap múlva megismételtük ,most negatív lett.AZ orvosom azt javasolta hogy 3 havonta ismételjük meg a rákszûrést 5 alkalommal.Kérdésem az lenne hogy nem túl sok ez az 5 alkalom illetve érdemes-e valami immunerõsítõt szednem?Válaszát elõre is köszönöm.Ági


Válasz:


Kedves Ági!
Nem tudjuk, hogy HPV okozta-e ezt az elváltozást vagy sem, hiszen nem volt HPV-tesztje. ASC-US után ez ingyenes lett volna, most, hogy már negatív a lelete így, ha kérné a teszt maga 5.500 Ft-ba kerülne. Azért javasolja az orvosa 3 havonta az ellenõrzést, mert, ha nem egyszerû gyulladás volt, akkor a HPV miatt visszajöhet az ASC-US. Tehát kontrollálni szeretné. De ilyen sûrûn nem szükséges. Persze ez függ a korától is. Mindenesetre fél évente/évente elég negatív citológia után orvoshoz járni. Ha újra ASC-US vagy LSIL lesz a leletén, akkor érdemes lenne egy HPV-tesztet kérni. Tablettás Immunerõsítõ kezelést pedig csak ASC-US vagy rosszabb rákszûrési lelet és fennálló magas rizikójú HPV-fertõzés esetében ajánlunk.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-08-23

Kedves Doktornõ!

Sajnos nagyon rossz véleményünk és tapasztalatuk van a debreceni Bajcsy utcai centrummal kapcsolatban!
Az nem lenne baj, hogy egy másik magán urológus venné le a szûrést?
Melyik a jobb, pontosabb minta levétel?
(elsõnek csak körbe törölték a centrumba a makkrészt, másodjára magán bõrgyógyász pedig húgycsõ nyíláson vett le kaparékot)
Illetve óvszerrel lehet szeretkezni?

Köszönöm segítségét!
Era


Válasz:


Kedves Era!
A mintavétel helye a péniszrõl: húgycsõ nyílása (tilos belenyúlni!) makk, makk körüli árok, fityma belseje, pénisztest, herezacskók. Ha ezt végig "kefélik-kaparják", akkor bárki leveheti. Óvszerrel lehet szeretkezni, ha az elejétõl a végig fenn van az óvszer. De jobb lenne elõbb tudni a teszt eredményét, mert a condom sem véd 100%-osan.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.