Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-09-10

Tisztelt Doktornõ!

Nekem is HPV vírusom van. Az orvos csak immunerõsítõt írt fel.Érdeklõdni szeretnék ,
hogy mit ajánl?

Válaszát elõre is köszönöm!!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Milyen citológiai eredményre írta fel az immunerõsítõt? Mennyi ideig és hogyan kell szednie? A partnerével hogyan védekezik? Hány éves? Monogám kapcsolatban él?
Ezek után tudnék tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-10

Elnézést Doktornõ!

Még a válaszát sem köszöntem meg, véletlenül "ráhúztam" az ûrlapküldésre. A lényeg ,hogy idegbeteg is vagyok mióta a kezelésre járok, bár addig sem a nyugodt természetemrõl voltam híres. Már hat kilót fogytam és olyan eseteket is olvastam, hogy hosszú hónapokig tarthat a kezelés.



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Azonosítsa be kérem magát, mert ennyibõl nem tudom, hogy eddig mirõl leveleztünk. És kérem nyugodjon meg! A HPV-fertõzöttség nem jelent rákos megbetegedést! A nõi populáció kb 20%-a fertõzött, ez 20-24 éves kor között 50%!!! A férfiak 18-40 éves korban 66%-ban hordozók! Szóval elég sokan "ismerik" ezt a vírust, de nem halnak meg.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-10

Tisztelt doktornõ!

36 éves férfi vagyok. Nemi szervem tövében lévõ szemölccsel kezelnek néhány hete, és e néhány hét alatt rengeteget bújtam az internetet információkat gyûjtve a HPV vírus viselkedésérõl és az általa okozott kellemetlenségekrõl. Isoprinosine kúrát is elkezdtem, de szeretném tudni, hogy mire kellene még figyelnem. A legjobban a garat illetve gégebetegségekkel kapcsolatos információk ijesztettek meg, gégész szakorvosnál is jártam, de semmi elváltozást nem tapasztalt. A féléves Isoprinosine kúra után érdemes lenne HPV tesztet csináltatnom? Érdemes egyáltalán fél évig szednem?


Válasz:


Kedves érdeklõdõ!
Ha makacs a nemiszervi szemölcse, akkor érdemes a 6 hónapot 2 hetes ciklusokban végigszednie (2 hét gyógyszerszedés 2 hét szünettel, 6X ismételve, 3X2 tabletta/nap).
A kúra után kérjen egy szájüregi HPV-tesztet (Budapesten 2 helyen végzik, a HPV-Centrum ablaknál megtalálja a sárga pöttyökre kattintva), hogy lássa ott mi a helyzet (egy sima gégészeti vizsgálat ezt nem mutatja ki). Persze, ha partnert vált ezen isõ alatt, akkor újabb HPV-vel fertõzödhet. Ezt tudnia kell. Arra nem fog hatni még az immunerõsítõ kezelés.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-09

Tisztelt Doktornõ?
A citológiai eredményem p2 lett hpv gyanuval ill gombás fertõzéssel.
Azt szeretném kérdezni h szedjek-e immunerõsítõt?
Azt hallottam h az ezüst-kolloid is nagyon jó. Elkezdjem azt?
Köszönöm a válaszát. Orsi


Válasz:


Kedves Orsi!
Ez lehet, hogy csak gomba.
Gomba elleni hüvelykúpot (pl Canesten) kellene alkalmaznia 3-6 estén át (attól függ milyen erõs a folyása). Utána jót tehet egy kis lactobacillus kúp kúra is (6 nap), hogy a hüvelyflóra helyre álljon. Immunerõsítõt csak HPV-fertõzés esetén és citológiai elváltozáskor javaslunk, vagy ha visszatérõ makacs gombás fertõzési lennének.
Ezüstkolloidot nem ismerem, sajnos.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-08

Tisztelt Doktornõ/Úr!
Olyan problémám lenne, hogy rendszeres folyásom van, más panaszom nincsen
A citológiám p2 lett és hpv gyanú valamint a leleten mycosis-t is irtak ami nem tudom mit jelent.
kaptam Mycosyst gyno kapszulát és gynoxin hüvelykupot.
A kérdésem az lenne h mikor javasolt újabb vizsgálat?
És, hogy évek óta szedek fogamzásgátlót ez közrejátszik e betegségek kialakulásában?
Válaszát elõre köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A gomba elleni kezelést követõen 2 hónap múlva elég egy kontroll vizsgálat.
Fogamzásgátló elõidézheti a gombás fertõzést, 5 évnél hoszabban nem is tanácsos szedni. Szünetet kell tartani.
A HPV gyanút lehet, hogy megoldja majd a terápia, hiszen a gomba sokszor HPV-fertõzés gyanúját mutatja.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-07

Tisztelt Doktornõ!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, amit még nem értek kristálytisztán az az, hogy amikor már "nem vagyok HPV-s"(ilyen egyáltalán lehetséges, miután megkaptam a vírust?!) tüneteim sincsenek(ahogy most se) és negatív tesztem is van(egy idõ után?!) akkor a vírust én már nem adom tovább? Tehát megszûnök hordozónak lenni?

Köszönöm szépen mielõbbi válaszát
"A 20 éves"


Válasz:


Kedves 20 éves!
Ha nem HPV-s, akkor nem hordozó többé, azza nem fertõz.
De egy új kapcsolatban elkaphat egy új fertõzést, és akkor újra HPV-s lesz.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-05

Tisztelt Doktornõ!

20 éves vagyok, a legutóbbi nõgyógyászati vizsgálat után HPV gyanúval elküldtek vizsgálatra. Sokat olvastam a vírusról, többek között azt is, hogy leginkább az alacsony rizikófaktorú típusok okoznak szemölcsöket. Semmilyen elváltozást nem vettem észre magamon, ezért szeretném tudni, hogy ezért mindenképpen magas rizikófaktorúra kell számítanom? Arra semmiképp se számítsak, hogy esetleg negatív lesz a teszt?
Elkezdtem immunerõsítõket szedni, sportolok, odafigyelek arra, amit eszem. Valóban van arra esély, hogy az immunrendszerem leküzdje a vírust?Ez azt is jelenti, hogy nem csak hogy tünetmentes leszek(ami éppen most is vagyok, hiszen semmit nem találtam magamon)hanem azt is, hogy virushordozó sem leszek többé?
Negatív teszt esetén mennyire fogja ez befolyásolni a nemi életemet? Mennyi idõ után szabadna úgy szexuális életet élnem, hogy ne fertõzzek? Mindig használtam óvszert, ezek után is fogok, fogamzásgátlót sosem szedtem.
Köüszönöm a válaszát!


Válasz:


Kedves 20 éves!
A HPV gyanú bármit jelenthet: nincs HPV-je, vagy alacsony rizikójú, vagy magas rizikójú vagy nem azonosítható (NA) HPV-je is lehet.
Van esélye, hogy leküzdje a vírust, mint ahogy a nõk 90%-a ezt meg is teszi.
Ha negatív a tesztje, akkor az azt jelenti, hogy nincs Önben HPV. Tehát élheti a normál (szexuális) életét. Ha pozitív lesz, akkor az óvszer a nemi életének továbbra is egy meghatározó eszköze kell, hogy legyen. Amíg HPV-s, de nincs citológiai elváltozása (azaz tünetmentes), addig évente kell rákszûrésre járnia.
A partnerválasztás idõszakában (1. szexuális aktustól a nagy Õ-ig) érdemes condomot használni (ezt Ön helyesen teszi), hisz az rengeteg egyéb fertõzéstõl is véd.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-04

Tisztelt Doktornõ!Köszönöm,hogy válaszolt levelemre.Bár egy kérdést szeretnék még tisztázni a múltkoriból,fenn áll a lehetõsége hogy még most sem lesz jó a szövettani eredményem?Hiába csak ott a méhnyakon van rákos sejt ahogy Õn is írta de elõfordulhat hogy ez sem lett elég?Leírom újra az elsõ szövettanomat:Carcinoma in situ portionis uteri multiplex mirigybetöréssel.És ha most sem elég akkor megint conisacio?.Egy hete volt egyébként a második mûtétem és pár napja vérzek,de nem annyira mint egy menstruációs vérzés, mondjuk annak a fele ,ez normális? Egy olyan kérdésem is lenne most,hogy ha ez a második kacskonizáció sikeres amelynek sajnos még nem tudom az eredményét akkor ezzel úgymond "letudtam"mindent?Mert például a barátnõmnek az anyajegye volt rosszindulatú amit sikeresen eltávolítottak,de neki 3havonta vérvételre kell például járnia és megfigyelik nehogy máshol újra kialakulhasson a rák.Az én esetemben,vagy inkább úgy kérdezem az ilyen nõgyógyászati daganatoknál utána nincs szükség másfajta kontrollra csak rendszeres citológiai vizsgálatra?Nagyon-nagyon köszönöm figyelmét és a válaszát is,sokat segített már.
Tisztelettel: egy anyuka


Válasz:


Kedves Anyuka!
A nõgyógyászati daganatok máshogy viselkednek, mint a bõrgyógyászatiak. Nem szabad õket összehasonlítani. Ha most minden lelete (rákszûrés, HPV-teszt)negatív lenne, akkor 2-3 évente elég lesz járnia szûrésre. Ha bármelyik pozitív, a kontrollok ideje változik. De nem elég Önt gyógyítani, a férjét is meg kell vizsgálni (HPV-teszt). Nem tudom, errõl írtam-e már Önnek. Amíg bármelyikük HPV-hordozó, addig óvszerrel javasolt csak a szexuális élet, és az Ön esetében fél éves immunerõsítõ kúra is ajánlott.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-02

Tisztelt Doktornõ!

Most voltam rákszûrésen és az eredményem P2 lett de HPV gyanú volt a megjegyzés rovatba írva. Megcsináltattam a HPV tesztet aminek az eredményére még várok. Az is lehetséges, hogy az eredményem negatív lesz annak ellenére, hogy HPV gyanú van? A másik amit nem értek, hogy amióta szexuális életet élek évente rendszeresen járok rákszûrésre és mindig P2es leletem volt, soha nem került szóba HPV. A mostani párommal 3éve vagyok együtt az elsõ idõkben nem védekeztünk óvszerrel, mivel gyógyszert szedek, most már 2éve azt is használunk, de ejakuláció elõtt anélkül történik közösülés. Ez alatt a 3év alatt is volt 3 rákszûrésem, a tavalyi is P2 lett és nem volt ott sem szó HPV-rõl. Akkor most hogy kaphattam el? Se a párom se én nem léptünk félre, ezt megbeszéltük.
Válaszát elõre is köszönöm!
Alexandra


Válasz:


Kedves Alexandra!
Ha a HPV-teszt kimutatja a HPV jelenlétét (pontos típussal), akkor lehetünk csak biztosak abban, hogy van HPV-je. Egy pici gombás fertõzés is utánozhat HPV-tüneteket a sejteken. Tehát várjuk meg az eredményt! Ha akkor is lesz még kérdése, akkor írjon újra.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-01

Tisztelt Doktornõ!
Két p3-as leletem volt, lsil, most hpv68 -as. Most azt javasolják várjak még két hónapot, utána mûtét.. Két éve zajlik a folyamat bennem.. félek, várjak még vagy kérjem elõbbre a mûtétet??(Nagyon stresszes a munkám és a magánéletem is, amin kicsit tudok csak változtattni.)
Immunerõsítõket nem javasoltak... én magamtól egy hónapja szedek gombakészítményeket..

Köszönöm szépen válaszát!

Eszter (42éves vagyok)


Válasz:


Kedves Eszter!
Már régóta kellene szednie ilyen leletek mellet az immunerõsítõ tablettát (Isoprinosine, házi orvos is felírhatja). Szerintem kezdje el azonnal, hátha javulást mutat 2 hónap múlva. Önnek ajánlanék egy másik protokollt az idõ rövidsége miatt, hátha így is segít:
a következõ vizsgálatig: 3X2 tabletta naponta 2 hétig majd 2X2 tabletta 2 hétig, ezt ismételje/váltogassa a vizsgálatig. Ha az eredmény ASC-US lesz, akkor javuló tendenciában van, így a mûtét halasztható, de a gyógyszert tovább kell szednie, de már a szokásos séma szerint: 3X2 tabl/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 4X ismételve (feltételezve, hogy elõtte már szedte 2 hónapig) . Az is megtörténhet, hogy normalizálódik a citológiája, azaz meggyógyul, és sem több gyógyszerre, sem mûtétre nem lesz szüksége.
Ha a citológia romlik vagy már 2 éve LSIL, akkor valóban a kimetszést javasoljuk az igazi szövettani diagnózis felállításához, és terápiaként is.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-01

Tisztelt Doktornõ! Másodszor lett P3-as a rákszûrésem, HPV fertõzés LR 6, 11 LSIL. Nem volt 6 hónapos immunerõsítõ kúra, az orvos conisatiot javasol. Ön is ezt javasolja? Válaszát megköszönve: Gabriella


Válasz:


Kedves Gabriella!
LR HPV-nél nem javaslunk konizációt, de LSIL-nél sem. Csak, ha kolposzkóppal látható elváltozás, condyloma a méhnyakon.
Immunerõsítõt is csak ebben az esetben javasolunk. Amennyiben a kolposzkópiás lelete szép és LR6, 11 fertõzés mellett csak LSIL a rákszûrés eredménye, akkor fél éves óvszeres szexuális életet ajánlunk. És fél évente kontroll vizsgálatokat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.