Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-09-17

tisztelt doktornõ!májusban voltam rákszûrésen és postai úton kaptam egy levelet,hogy a vizsgálat megismétlése szükséges.A vizsgálat megtörtént és én ismét levelet kaptam,hogy 3 hónap múlva jelentkezzek ismét a vizsgálatot újra meg kell csinálni.Ha valami komoly baj lenne akkor is kell 3 hónapot várni a vizsgálatra?30 éves vagyok és van egy kisfiam.párkapcsolatban élek már 3 éve és elõtte is hosszú kapcsolatom volt ami 5 évig tartott.sokszor fel vagyok fázva és a has alji fájdalmaim is voltak már,de remélem a felfázás miatt.Ön szerint megvárjam a 3 hónapot vagy menjek minél hamarabb vizsgálatra? válaszát köszönöm,Mary.


Válasz:


Kedves Mary!
2-3 hónapnál sûrûbben nem javaslunk rákszûrést. Komoly baj esetén mûtétre hívnák.
Viszont az nem elégséges információ az Ön számára, hogy "Jöjjön kontrollra 3 hónap múlva!". Kérje el a pontos leletét, hogy tudja, mi is az eredménye. Ez a tájékoztatás az orvos feladata!
A felfázásait is gyógyítani kellene!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-16

Tisztelt Doktornõ!!!
22éves vagyok,s az egész úgy kezdõdött,hogy tavaly nyáron kiderült,hogy krónikus hólyaggyulladásom van,s arra kaptam 2hónapnyi antibiotikumos kezelést... s így ebbõl kifolyólag elmentem decemberben a nõgyógyászomhoz kivizsgáltatni magam,s ekkor derült ki, hogy HPV gyanús vagyok egy kötelezõ éves ellenõrzés során...s akkor volt egy kis gombás fertõzésem is... akkor egybõl kértem egy HPV tesztet,s kijött,hogy P2 magaskockázatú, 52es... erre kaptam gyógyszert,az Isoprimosin-t (2dobozzal,napi 3×2õt kellett szednem),s miután beszedtem,rá 2hétre mentem vissza ellenõrzésre,ugyanúgy cytológia,s HPV vizsgálat... a 2. eredményem P2, 52es,s 18as... ekkor megint kaptam 2doboz Isoprimosint ,mint elõtte...de én mellé elkezdtem inni hopoktövis s echinácia szirupot,s még egy-két immunerõsítõt szedni... megint visszamentem,s az eredmény maradt ugyan ez...majd azt mondta a dokim,hogy ne aggódjak,maradok regisztrált HPV-sként,s majd jöjjek vissza fél év múlva ellenõrzésre,mert semmit nem lehet tenni, s ha majd átalakul P3ra akkor egybõl megmût...
s a páromra annyit mondott (3éve vagyunk együtt),hogy neki nem kell semmit szednie... (Amíg szedtem a gyógyszert,mega közti idõkben,nem is voltunk együtt )
A kérdésem csak annyi lenne,hogy tényleg nem lehet semmit tenni ellene???S, hogy jó kezelést kaptam???
Válaszát elõre is köszönöm szépen....
Tisztelettel: Helga


Válasz:


Kedves Helga!
Kérem kérdezze meg az orvosát, hogy a P2 mit jelent: normál citológiát vagy ASC-US/LSIL-t? Normális citológia esetén nem adunk Immunerõsítõ kezelést csak óvszeres védekezést javaslunk fél évig. ASC-US/LSIL esetén pedig 6 hónapig adjuk az Isoprinosine-t plusz óvszeres védekezést ajánlunk. Csak fél év után kell kontrollt végezni. Ugyanis semmi nem történik 6 hónapon belül egy HPV-fertõzésssel! 22 évest pedig nem mûtünk, csak HSIL citológia esetén.
Az óvszert akkor tanácsos kihagyni a szexuális életükbõl, ha mindketten HPV negatívok lesznek. Így õt is meg kell tesztelni, ha Ön már gyógyult.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-16

Tisztelt Doktornõ!!

25 éves fiatal nõ vagyok és a legutóbbi leletem alapján szeretnék kérni egy szakvéleményt,hogy ezek alapján mi a teendõ velem?
A leletem eredményei:enyhe cervicalis
dysplasia,hámsejtrendellenességek,nem daganatos hámelváltozások,reaktív hámelváltozások,gyulladás.Atypusos sejtek(ASC)Ismeretlen jelentõségû (ASC-US)
BNO: a méhnyak gyulladásos betegsége,cervicalis dysplasia,k.m.n.

Korábbi cytológia:LSIL-enyhe CINI

HPV genotípus :58
Kérem segítsen megérteni,hogy ezek mit is jelentenek pontosan,elõre is nagyon köszönöm!!!
Köszönettel:Csilla


Válasz:


Kedves Csilla!
Van egy HPV 58 fertõzése, ami korábban egy LSIL elváltozást okozott, de most gyógyul, mert csak ASC-US-t találtak.
Mindenképp óvszeres szexuális életet tanácsolok (régi vagy új partnerrel), és fél év múlva egy kontrollt. Ha akkor is ASC-US vagy LSIL lesz, akkor 6 hónapos immunerõsítõ kúrát javaslok, hogy a citológiája normalizálódjon és hogy megszabaduljon a HPV-tõl. Ha nem él stresszes életet, ne dohányzik, monogám kapcsolatban él ( és a párja is!), nincs alapbetegsége, akkor magától meggyógyulhat ebbõl a fertõzésbõl.
A condomot csakk akkor javaslom elhagyni, ha partnerét is HPV-tesztelve, õ is negatívnak bizonyul majd. Ugyanis bármelyikük pozitív, mindig újrafertõzhetik egymást.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-16

Kedves Doktornõ!
Ezúton érdeklõdnék, hogy a HPV szûrés férfiak részére ugyan olyan pontosságú-e szájüregi, mint húgycsõbõl történõ mintavétel esetén.
Valamint azt szeretném megtudni, hogy ha valakinek végbél környéki condilomája volt, az minden esetben HPV fertõzöttséget jelent-e, vagy condiloma kialakulhat más fajta vírustól is.
Válaszát elõre is köszönöm!
Zs.


Válasz:


Válaszom elõbbi levele után.

Kérdés:

2010-09-16

Kedves Doktornõ!
Ezúton érdeklõdnék, hogy a HPV szûrés férfiak részére ugyan olyan pontosságú-e szájüregi, mint húgycsõbõl történõ mintavétel esetén.
Valamint azt szeretném megtudni, hogy ha valakinek végbél környéki condilomája volt, az minden esetben HPV fertõzöttséget jelent-e, vagy condiloma kialakulhat más fajta vírustól is.
Válaszát elõre is köszönöm!
Zs.


Válasz:


Kedves Zs!
A pontosság függ a mintavétel helyétõl: Ezt értem a szájüregre és a péniszre egyaránt. A húgycsõ pl nem a legjobb hely, helyette: makk, makk alatti árok, fityma belsõ felszíne, és pénisztest javasolt. De jó mintavétel esetén a találati arány 95%. Ez nagyon jó.
A végbél környéki condyloma csak HPV által okozott kinövés lehet. Ha nem HPV okozza, akkor az nem condyloma.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-16

Kedves Doktornõ. 27 eves vagyok es HPV fertõzött vagyok a tesztet tegnap végeztem el a pontos eredményt még nem tudom, de partneremnek kimutatta a teszt és mindkettönkön szemölcsök jelentek meg.
Rajta hamarabb jelentek meg probálta kezelni õket Aldara krémmel de sajnos nem szüntette meg, állandóan kiújúlnak a szemölcsök.Most nõgyógyászom rajtam is talált 2õt a hüvelybemenet hátsõ pontján, amit le is égetett tegnap.
Nagyon sok válaszát elolvastam, de egyre nem kaptam választ: a férfiak esetében nem kell szedni semmit?, értem az immunerõsitõ tablatára, amit nagyon sok nõnek ajánlott. Szeretnénk mindketten minél hamarabb kigyógyulni, mivel õ 34 éves és szeretnénk minél hamarabb gyereket válalni.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A férfiaknak és a nõknek is szemölcs esetén csak akkor ajánljuk az Immunerõsítést, ha a szemölcs külsõ kezelés után 3 hónapon belül kiújul. Tehát amikor a fizikai eltávolítás nem elégséges. Az Ön párja estén az Aldarán kívül én megpróbálnám az összes szemölcsöt égetéssel/lézerrel/fagyasztással eltávolítani. Ha ezután is kújul, akkor ismét el kell tünteni õket és szedni az immunerõsítõt (általában 1 hónapig ajánljuk 3X2 tabl/nap protokoll szerint, ha makacs szemölcsökrõl van szó, akkor nõknél szokásos 6 hónapos kúrát javasoljuk).
Amíg nem tünetmentesek, addig a szex kerülendõ sajnos. Ugyanis nagyon fertõzõek a condylomák felszínei. A fehérnemûket is 60 fokon javaslom mosni, törölközõket szintén, vagy az intim részt mosakodás után papírtörölközõvel szárítani.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-14

Tisztelt Doktornõ!

25 éves nõ vagyok,korábban már kértem a segítségét és ez úton is nagyon köszönöm.
2010,márciusában a rákszûrésem eredménye : candida , gardnarella és hpv gyanús volt.Ezért a kezelõ orvosom elküldte Hpv vizsgálatra is a kenetet.HPV 16 - ot diagnosztizáltak.Most szeptember hónapban is a rákszûrés eredményem ugyanolyan lett mint márciusban.Nem kezelnek továbbra sem!
Felmerült a konizició , de én nem szeretnék ismét mûtõasztalra feküdni(februárban laporoszkopiás(cysta)mûtétem volt.Azt szeretném kérdezni , hogy ha nincsen semmi javulás fél év után akkor nem kellene valamiféle kezelést írni?Tudom a HPV-re nincsen kezelés , de a candidara és a gardnarellara van , nem?És ilyenkor a páromat nem kellene kezelni?És a szexuális életünk?Semmi tájékoztatást nem kaptam.Én pedig nagyon aggódom.
Várom válaszát.
Tisztelettel , Adrienn


Válasz:


Még azt szeretném kérdezni , hogy a páromnak hová kellene menni e kivizsgálasra?
Elnézést kérek az ide-oda írásért,de nagyon idegesít ez a betegség.
Tisztelettel , Adrienn


Válasz:


Kedves Adrienn!
Elõször is a gombára és gardanellára kezelést kellene kapnia.
Tudnom kellene pontosan a citológiai eredményét. A HPV-t már tudom, de HPV pozitivitás nem indokolja a mûtétet. Az a citológiától függ. Eleve 25 évesen nem szívesen oprálunk.
Párját is vizsgálni illene. Hisz a szexuális életüket is lehet, hogy meg kell változtatni.
Javaslom, hogy itt a HPV-Centrumok ablaknál Budapestnél a piros pöttyre kattintva Ön kérjen idõpontot a II. Nõi Klinikára, a párja a kék pöttyre kattintva pedig egy férfi szûrésre.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-14

Konizáció vár rám és az lenne a kérdésem, hogy a mûtét után vérzés lehetséges-e?


Válasz:


Mûtét utáni kis vérzés lehetséges.

Kérdés:

2010-09-13

Kedves Doktornõ!
27éves vagyok 1hete jött meg a hpv tipizálás eredménye ami magas kockázatú 56-os lett citológiám p2es semmi mást nem mondott doki.Arra a kérdésre hogy páromnak mi a teendõje azt mondta semmi és hogy nem kell óvszerrel védekezni. De itt azt olvasom hogy kell. Ma megyek vissza dokihoz megbeszélni mi legyen. Ön szerint ebbõl ki lehet gyógyulni?Mert mindenhol azt olvasom hogy gyógyíthatatlan. Gyõrben lakom itt nem láttam férfi szûrõhelyet. A párom mit tehet ha esetleg hordozó?
Elnézést ha kicsit szétszórt vagyok de nagyon félek ettõl a betegségtõl!
Üdvözlettel: egy gyõri lány


Válasz:


Kedves gyõri lány!
Hpv pozitivitásnál én szoktam tanácsolni 6 hónapig az óvszert, mert 70%-ban véd. Természetesen a szex természetébõl adódóan nem ad tökéletes védelmet. De 70% is jelent valamit!
Fél év múlva kontroll vizsgálatok (citológia, HPV-teszt).
Ha Ön negatív lesz, akkor kell a partnert is tesztelni, hogy neki milyen az aktuális HPV státusza. Amikor mindketten HPV-negatívok, akkor szoktuk az óvszert elhagyni. A www.hpvteszt.hu-n találhat Gyõrben férfiakat szûrõ orvosokat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-12

Tisztelt Doktornõ!
A máhnyakról vett hpv tesztem egy éve 51-est tipust mutatott ki. Rákszürésem eredményem p3, majd azt követõen negatív lett (4 hónap múlva). Hüvely bemenetnél condlyomás elváltizásaim vannak/voltak, tesztem eredménye innen 6 és 11-es hpv tipusok. Ecsetelést folytattam/folytatok, aminek az eredményeként egy szemölcs szerû elváltozás maradt, de az nagyon makacs nem múlik már hónapok óta. Kérdésem az lenne hogy milyen megoldást javasolna ennek eltüntetésére, hüvely bemenetnél alkalmazható e fagyaztás vagy más hasonló eltávolítás? Ezt helyi érzéstelenítésben végzik e vagy altatás szükséges? Furcsának tünhet a kérdés de volt már hasonló eltávolításom és akkor elaltattak, bár az aranyér mútéttel is kombinálva volt. Tudna e ajánlani Debrecenben egy olyan szakambert, aki nagy tapasztalattal redelkezik a hpv kezelésében és aki ebben segíteni is tudna. Magánrendelésben is érdekelne a dolog, ha van Debrecenben ilyen szakember.
Válaszát köszönöm! Tisztelettel: K. Ildikó


Válasz:


Kedves Ildikó!
Itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál megtalálja a kék pöttyre kattintva Dr. Bálint Ágnes fõorvosnõ elérhetõségét. Nemigyógyász, ért a szemölcsökhöz. Sok nála a beteg, de idõpontra mennek.
Vagy a piros pöttyre kattintva a Szülészeti Klinikán Dr. Krasznai Zoárdot vagy Dr. Bartha Tündét. Úgy tudom nekik vannak magánrendeléseik is.
A lézeres eltávolítást javaslom. Kevésbé fájdalmas, gyorsan gyógyul, viszont a mûszerköltség miatt drága. Az érzéstelenítésrõl a kezelõ orvossal kell beszélnie (ez mindenhol más).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-11

Tisztelt doktornõ!

30 éves nõ vagyok. Condyloma eltávolítás történt a hüvelyembõl. Egy negatív szövettani eredményen kívülés hogy "szépen gyógyul" más információ nincs a birtokomban. Szeretném tudni mire számíthatok? Kiújulhat akkor is ha kivágtak minden fertõzõ szemölcsöt? még mindíg HPV hordozó vagyok? Ha igen, legyõzheti a szervezetem a vírut ha immunerõsítõ cseppeket(grapefruitmag kivonat)használok? És megválhatok ettõl az "árnyéktól"? Vagy mindig ki fog újúlni?
5 éve vagyok együtt a párommal, elötte egy 7 éves kapcsolatom volt. Részemrõl teljesen monogám!

Válaszait köszönöm: V.


Válasz:


Kedves V!
Ha 3 hónapon belül nem újulnak ki a szemölcsök, akkor gyógyultnak tekintjük a beteget. De a partnerrõl nem tudjuk, hogy hordozó-e. Visszafertõzheti Önt. A HPV-teszt az egyedüli, ami erre Önnél (hüvelybõl) is és a partnernél is fényt derít.
Ebbõl ki lehet gyógyulni, csak kezelni kell, és odafigyelni. Néha hosszú és macerás procedúra, de van remény :) :
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.