Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-09-23

Tisztelt doktornõ!nem rég készült 1 cytológiai eredményem,mejen több minden alávan húzva,HPV jelei,gyulladás.3 napja volt 1 curettag beavatkozás,távozáskor az orvosom semmijen gyogyszert nem irt a gyulladásra.Kérném szives hozzászolását!köszönetteltimea!


Válasz:


Kedves Tímea!
Írja meg pontosan a leleteit, mert így fogalmam sincs, hogy milyen betegségben adja tanácsot. Küretet több okból is végezhetnek. De nem HPV-jelre vagy gyulladásra.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
(Érdemes volna használnia a magyar nyelvben az LY-t! Elnézést, ha Önnek nem anyanyelve a magyar.)

Kérdés:

2010-09-23

Kedves Doktornõ!

Közben pár oldalt tovább olvastam, és még egy kérdésem lenne. A férjemnél is kéne HPV tesztet végezni, és feltételezem, õt is kezelnék. Hová kell a férfinak ezzel fordulni, és mindkettõnk kezelése és negatív lelete után lehetne védekezés nélkül együtt lenni? És hogy biztosra menjünk szájban is kell szûrni? Vagy kezelés esetén ott is negatív lesz ha volt? És mi a helyzet a gyerekkel? Arról senki nem kérdez. Azt olvastam a múltkor, hogy nem csak szex útján terjed, bõrrel, stb. is át lehet adni. Felejtsük el a közös pancsit? (eddig sem pancsoltunk együtt)
Köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Bogi


Válasz:


Kedves Bogi!
Férfiak vizsgálata: itt a HPV-Centrum abalknál kék pöttyök.
Ha mindketten negatívak nem kell óvszer.
Szájban nem szûrünk rutinból, de kezelés esetén az ott is hatna.
A gyerekekrõl sok tanulmány még nem készült, de nem higénikus gyerekekkel együtt fürdõzni (más a flórájuk).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-23

Tisztelt Doktornõ/Doktor Úr!

35 éves vagyok, másfél éve szültem. 6 hónapig tudtam szoptatni, addigra elkezdett elfogyni a tejem, és sajnos a hajam is. Ekkor mentem el a szülés utáni kontrollra + rákszûrésre, és sajnos CIN3-mas lett a leletem, még több rákszûrés, és idén februárban konizációs mûtétem volt. Most fogok visszamenni kontrollra, természetesen a hajam ismét erõsen hullik, lépten-nyomon kis herpeszek vannak a szám sarkán, egyszóval le vagyok amortizálva. Kérdés: olvastam ezen az oldalon, hogy immunerõsítõ kezelést kapjunk a mûtét után. Én nem kaptam ilyet, felírathatom vajon a magándokival? Van értelme akár most is? HPV-típus szûrésem nem volt még. Érdemes tudni melyik típus? Érdemes lenne egy átfogóbb nõgyógyászati vizsgálatot kérni akár laborral, ultrahanggal? Válaszát elõre is köszönöm: Bogi


Válasz:


Kedves Bogi!
Immunerõsítõt mindenképp javaslok fél évig 2 hetes pulzusokban (2 hét gyógszerszedés, 2 hét szünet, ezt 6X ismételni) kúra szerûen szedni, hiszen, ahogy írta le van amortizálva. Ez jó lesz a HPV-re és a herpeszre is. Magánorvos, de körzeti orvos is felírhatja az Isoprinosine-t (napi dózisa 3X2 tbl). De jó lenne a HPV-tesztet is megcsinálni, hogy tudjuk, sikeres volt-e a mûtét, maradt-e bent vírus és melyik típus.
A hajhullást általában vashiány szokta okozni. Szedett vastartalmú tablettát a terhesség és szoptatás alatt. Milyen a vérképe?
Ha normális a menstruációs ciklusa, a vérzése, nincs hasi fájdalma, vizelési panasza, a mûtét utáni lelete jó lesz, akkor nagyobb vizsgálatra egy vérképen és max egy UH-on kívül nincs szükség.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-23

Kedves Doktornõ!Már pár hónapja írtam önnek,kaptam is választ.Sajnos azóta újabb rákszûrési eredményem lett P3as. Már HPV tipizálás is volt ami 31es lett. Az immunerõsítõ kezelést megkaptam ezután új eredmény P2!Tudom butaság de babát szeretnénk a párommal 35éves vagyok.S ha mûtétre kerül a sor már nem lehet.Kihez forduljak 1éve próbálkozunk de nincs eredmény.Nincsen valami hormon tabletta ami segítene?Vagy már ne is álmodjak a terhességrõl?!Babát szeretnénk SEGÍTSEN!!!Elõre is köszönöm a válaszát!Ágnes vagyok


Válasz:


Kedves Ágnes!
35 évesen nem butaság "babát szeretni".
P2-vel, de még P3-mal sem mûtenek, és a mûtét után is teherbe lehet esni. Szóval az nem lenne kontraindikáció.
Hogy miért nem esik teherbe? Valószínûleg mert nagyon akarja. Eddig meg sajnos inkább védekezett ellene. A test nem mûködik parancs szóra. Elõször is, ha gyanúja van, akkor elõbb a párjánál kellene sperma vizsgálatot végezni. Õ termékenyítõképes-e. Ha vele minden rendben, akkor jön Ön. Anatómiailag, hormonálisan nincs-e elváltozás, ami akadályozná a teherbe esést.
Ezeket kellene végigjárni.
De legfontosabb a lelki nyugalom és az ellazult, nem görcsös, nem idõre csinált szex. Ez legyen az 1. lépés. Úgy kell együtt lenni, hogy egymást élvezzék és ne a gyümölcsére gondoljanak rögtön.
Egy nem megszokott környezet, egy utazás is szokott ilyenkor segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-22

Tisztelt Doktornõ!

Kérdésem az lenne, hogy a talpamon található szemölcsre miért kell ISOPRINOSIN-t szedni 3x2 egy hétig, majd szünet és 3x megismételni?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ezt el szoktuk távolítani elõször, és javasolhatunk mellé Isoprinosine-t, hogy ne újuljon ki a szemölcs. Vagy 1 hónapig javasoljuk 3X2 tabl/nap szedni vagy, 1 hétig minden hónapban 1x, és ezt 3 hónapon keresztül. Makacs esetben 6 hónapos kúrát végzünk, 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünettel. A kezelés hatása: vírust megöli a bõr mély rétegeiben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-21

Tisztelt Doktornõ!

Azzal a problémával keresem fel önt,hogy én egy 41éves édesanya vagyok évek óta P2 volt a leletem.Már 2008 óta járok szinte heti rendszerességgel az orvoshoz.2009/08/09 2xP2 vegyes bakttérium,metapl.gyulladás,
reaktiv sejtváltozással,negativ,kóros neoplasticus hámváltozás,fokozott érrajzolat,tagoltság,kontact vérzés volt az eredmény(közben szedtem is klion tablettát).Ez alatt végig azt mondta a vizsgáló orvos hogy ez mûtét lesz.2010/02 P3 gyulladás,reaktiv sejtváltozásokkal,nagyfokú vérzés ASC,AS US majd HPV szürést csináltatott az orvos aminek az eredménye magaskockázatu (HR)39 lett.Majd ismétlés 2010/05 aminek az eredménye P0 lett, közben volt kismedencei ultrahang is,és szedtem Klion duo100.Majd 2010/06 P2 lett az eredmény,de megmaradt: a gyulladás,nagyfokú vérzés,zavaró lobosodás,metap.Az osztályos fõorvos azt mondta hogy nem kell mûteni és fél év múlva menjek vissza cytológia kontrollra,kolpitis sanálodott.Semmi imunerõsitõt nem irt fel és azt mondta hogy szervezetem leküzdötte a HPV-ét.Júniustól félév múlva menjek vissza cytológia kontrollra.Most kaptam két véleményt és ráadásul a vizsgáló orvos azt mondta, hogy õ helyembe megmûtette volna magát.Az lenne a kérdésem a doktor nõtõl,hogy nem kellett volna az orvosnak imunerõsitõt felirnia és most tényleg elég még 3 hónap múlva mennem,és lehetséges hogy eltünt volna a HPV?Lehet hogy ha megmûttetem magam már túl lennék rajta?Attól is félek hogy az idõ múlásával nem-e lesz rosszabb?Férjemmel már 1éve külön vagyunk mert õ külföldi munkát válalt,valószinû hogy õ is fertozött lehet?!Elöre is köszönöm a válaszát


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV ellen a legjobb védekezés, hogy a férjével külön vannak. Valószínûleg õ is fertõzött. Ha együtt lennének újra, akkor csak óvszerrel tegyék.
Együttlétek után volt vérzése?
A sejtek most a citológia szerint valóban gyógyultak, de tudni kellene, hogy a HPV 39 ott van-e még.
A júniusi leletén nem értem, hogy miért van nagy fokú vérzés? És gyulladás? Ha nem is él nemi életet 1 éve.
Megmûteni ASC-US HPV 39 nem kellett volna, de immunerõsítõt fél éves kúrában szoktunk javasolni és óvszeres szexuális életet.
Azt javaslom, hogy kérjen egy HPV-tesztet (5.500 Ft P2 mellett). Ha negatív, akkor nem kell gyógyszer, ha pozitív, akkor viszont érdemes volna végigcsinálnia egy kúrát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-21

Mit tehetek visszatérõ hüvelygomba esetén?Gynoflor hüvelytabletta nem segített.Interneten olvastam a Gynoxin hüvelkrémrõl. Ez tényleg jó?Mit jelent az a kifejezés,hogy reaktív hámelváltozás?


Válasz:


Tudni kellene az okát: pl cukorbetegség, antibaby tabletta szedése, uszodába járás, sok édesség fogysztása, partner fertõzöttsége.
Ha a kenetbõl kimutatható a gombafonal akkor arra célzott gombaelleni kezelést kell adni (a gynoflor lactobacillus és ösztrogén tartalmú tabletta - nem gombaellenes). Vannak gomba ellenes kúpok (pl Canesten) , de vannak 150 mg-os egyszer szájon keresztül beveendõ capsulák is (pl Diflucan).
De nem minden folyás gombás eredetû. Ezért javasolnám, hogy egy nõgyógyász vagy egy nemigyógyász vizsgálja meg.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-19

Kedves Doktornõ !

33-éves férfi vk.Több mint 2-éve küzdök a condylomával.Rengeteg condyline oldatot kentem már el,és már 2-3 hónapja folyamatosan szedem az isoprinosint,a börgyógyászom javaslatára.elõtte csak össze vissza.Péniszemen a nagyok mind eltûntek már az elején,újak nem nagyon jöttek elõ,de 4-5 db makacs pici pöttyel nem birok.mindig viszajönnek,még a makkom hegyén is van egy fehér pötty,de félek lemaratni,mert nehogy bekússzon a húgycsõnyílásomba.Ettõl félek a legjobban.Ugyanis kb 1-éve megjelentek a végbélnyílásomon is, kenegettem, de hol elmúltak,ha abbahagytam visszajöttek.aztán láttam,h.beljebb is van egy.Erõsen bekentem,és nagyon szétmart mindent,szerintem belül is és még több jött ki,de most már beljebb is,ahol nem érem már el.Végre dolgozok,elmentem orvoshoz,ö felírt aldara-krémet,h azzal kenjem belül a végbélnyílásom is,belül is,és éreztem ott is vanank biztosan.Pedig nem vagyok homosexuális ,mégis bekúsztak ..Klinikára még nincs pénzem,de ha lesz mielõbb szeretnék elmenni,mert nem nõnek,de nem is múlanak el,ezek a kis vackok.Nem lesz nagy baj,ha még 1-2 hónapot várok,míg lesz pénzem leégetni õket? érdemes a külsõket elõbb eltávolíttatni?Vagy folytassam a kezelést és várjak? Félek a végbélnyílásom fertõzöttségétõl és h.nagyobb baj is lehet belõle.úgy láttam ha nyelvem alatt is van kis elváltozás,de azzal sem bírok.stagnál,de ott van.remélem még nem késõ meggyógyulnom !
Kérem javasoljon vmi kézenfekvõ megoldást!
Mindent betartok,amit lehet,de mégsem tudok megszabadulni ettõl a problémától.
Válaszát elõre is köszönöm!

Tisztelettel : Béla


Válasz:


Kedves Béla!
A szemölcs leszedésnek van egy "titka". Együlésben el kell távolítani mindet!
Még így is kiújulhatnak, de akkor is mindet el kell tüntetni. Ugyanis ezek rendkívül fertõzõek. Ezért Önnek most nemi életet sem tanácsos élni!
Annak is utána kellene nézni hogy milyen az immunrendszere, nincs-e alapbetegsége, ami nem tartja kordában a HPV-ket (szemölcsöket).
Mivel látom, hogy küzd és kicsit elkeseredett, valóban jó lenne egy szakembert felkeresnie. Tudom, azt is, hogy a jó orvosi ellátás pénzbe kerül (mint minden jó Magyarországon...).
A klinikákon én úgy tudom, hogy még OEP finanszírozott a betegellátás. Tehát, ha oda jelentkezik be, akkor az ingyenes. A magánrendelõkben vannak vizit- és vizsgálati díjak.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-18

Tisztelt Doktornõ!

A tanácsára lenne szükségem HPV fertõzéssel kapcsolatban.
2009. júniusi szûrésem eredménye 58-as HPV genotípus lett, a kenet minõsítése negatív, kóros vagy neoplasticus hámelváltozás nem azonosítható eredménnyel.
2009. novemberében már 16-os típust mutatott a vizsgála. Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás, atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból (ASC-US). Általános minõsítés: kóros, vagy neoplasticus hámelváltozás.
2010. január óta rendszeresen Cikatridina hüvelykúpot használok. Júliusban volt a 3. szûrésem, melynek eredménye még mindig a 16-os típus, a kenet értékelhetõ, de elégtelen fixálás, zavaró mértékû vér. Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio). Enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio (LSIL) HPV. Enyhe fokú intraepit helialis laphám lesio (LSIL) CIN 1. Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
A nõgyógyászom ezek után konizációt javasolt, a kérdésem az lenne, hogy feltétlen szükséges-e a kimetszést végrehajtani? Azóta folyamatosan szedek C és E vitamint, grapefruit cseppeket immunerõsítés céljából. Tartok ettõl a mûtéttõl, de azt sem szeretném, hogy komolyabb problémám legyen a vírustól.
Válaszát kérem arra is, hogy pontosan mit jelent a CIN1 és az LSIL?
Köszönettel:
Katalin


Válasz:


Kedves Katalin!
CIN1/LSIL leletre csak akkor konizálunk, ha ez az elváltozás már két éve fennáll. Ez a HPV-fertõzés 2. lépcsõje, enyhe fokú hámelváltozás. Messze van még a komoly, nagy bajtól.
Javasolnám Önnek a hüvelykúp helyett az Isoprinosine tablettát 6 hónapig kúra szerûen szedni (3X2 tabletta naponta, 2 hét gyógyszerszedés, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni). Közben csak óvszerrel ajánlott nemi életet élni.
3-6 hónap után kontroll citológia javasolt. A gyógyszer hatékonysága kb a 6. hónap után észlelhetõ, de lehet, hogy már hamarabb is. A partnerét is érdemes elküldeni egy HPV-tesztre, mert amíg bármelyikük pozitív, addig óvszert kell használni!
A stressz, a dohányzás, és egyéb alapbetegségek a HPV-nek "dolgoznak", azaz csökkentik a gyógyulási hajlamot, még gyógyzser szedése mellett is.
A legnagyobb rizikó viszont egy HPV-pozitív szexuális partner!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-18

Tisztelt Doktornõ!

A tanácsára lenne szükségem HPV fertõzéssel kapcsolatban.
2009. júniusi szûrésem eredménye 58-as HPV genotípus lett, a kenet minõsítése negatív, kóros vagy neoplasticus hámelváltozás nem azonosítható eredménnyel.
2009. novemberében már 16-os típust mutatott a vizsgála. Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás, atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból (ASC-US). Általános minõsítés: kóros, vagy neoplasticus hámelváltozás.
2010. január óta rendszeresen Cikatridina hüvelykúpot használok. Júliusban volt a 3. szûrésem, melynek eredménye még mindig a 16-os típus, a kenet értékelhetõ, de elégtelen fixálás, zavaró mértékû vér. Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio). Enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio (LSIL) HPV. Enyhe fokú intraepit helialis laphám lesio (LSIL) CIN 1. Kóros vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható.
A nõgyógyászom ezek után konizációt javasolt, a kérdésem az lenne, hogy feltétlen szükséges-e a kimetszést végrehajtani? Azóta folyamatosan szedek C és E vitamint, grapefruit cseppeket immunerõsítés céljából. Tartok ettõl a mûtéttõl, de azt sem szeretném, hogy komolyabb problémám legyen a vírustól.
Válaszát kérem arra is, hogy pontosan mit jelent a CIN1 és az LSIL?
Köszönettel:
Katalin


Válasz:


Válaszom e felett találja (2X küldte el a kérdéseit).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-09-17

Kedves Doktorno

34. eves meg nem szult no vagyok.A cito vizsga erdemenye ASC-US. Utanna kolposzkopia kovezett aminek eredmenye Cin 3.Az orvosom azonnali konizacios mutetet javasol amit a tervek szerint 2 heten belul elvegeznek.Parommal nagyon szeretnenek kozelebbrol kisbabat,valoban semmi akadalya a szulesnek az emlitett beavatkozas utan? Nagyon el vagyok keseredve.

Valszat koszonom.


Válasz:


CIN3 mellett javasolt a konizáció. Ezt a kolposzkópos biopszia mutatta?
Loop konizációnak kevesebb a mellékhatása a terhesség kihordására, de a kezelõorvosnak kell a szövettan és kolposzkópos kép ismeretében döntenie, hogy melyik technikát választja (kés vagy loop).
Mindekettõ esetén lehet babája!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.