Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2016-03-31

Tisztelt Doktornő!

Nemrégiben irtam Önnek,a krónikus mehgyulladasommal,és a citológiai eredmenyemmel kapcsolatban(P3,Koros neoplasticus hamelvaltozas,atípusos mirigyhámsejtek (AGC-NOS),metaplasia).Azota készült HPV tipizalas,melynek a mai napon kaptam meg az eredményét.HPV DNS pozitiv,magas kockázatú HPV 33.Mi a teendő ezen leletek eseteben?Igy mar valószínűsíthető a rakmegelozo allapot ?Koszonom válaszát!Udvozlettel:Kinga


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Igen, igy mar biztos hogy HPV fertozes okozhatja az AGC-t.
Hany eves kedves Kinga?
Szult mar? Szeretne meg babat vallalni?
Dohanyzik?
Stresszes az elete?
Van alapbetegsege?
Monogam kapcsolatban el?
A teendoket ezek is meghatarozzak.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornő!

27 éves vagyok,egy 4 éves kislány édesanyja.Sajnos elég stresszes az életem.Dohanyzom is.


Válasz:


Mar régóta egyedülálló vagyok,nincs kapcsolatom.Termeszetesen mivel fiatal vagyok,szeretnek meg gyermeket vállalni a jövőben.Alap betegségem nincs,csak a kóros gyulladás a mehemben és a mehnyakon.


Válasz:


Kedves Doktornő!

A mai napon voltam kiterjesztett kolposzkopos vizsgálaton,mely alkalmával biopsziat is vettek.Az érintett területen mozaikossag es ecetsav fehér terület látható,atypusos errajzolat nincs.2-3 hét mulva lesz meg a szövettani eredmény.Amennyiben ez nem megfelelő,meh kaparast javasoltak.Ha megfelelő,akkor szoros citológiai kontrollt.Ez azt jelenti,h konizaciora nem lesz szükség?Mi a biztosíték arra,hogy ha most jo a szovettan,kesobb nem fog gondot okozni? Sajnos egyre feszültebb vagyok.Koszonom válaszát!

Üdvözlettel: Kinga


Válasz:


Tisztelt Doktornő!

A biopszia szövettani eredmenye,CIN3 lett.23-án lesz Konizacios műtetem.

Ettől rosszabb eredmeny is lehetséges a mutet utáni szovettanon?Tehát a nyakcsatornaban,lehet ennel komolyabb elváltozás?

Varom válaszát!

Üdvözlettel :Kinga

Kérdés:

2016-03-31

Kedves Doktornő!
Korábban már írtam Önnek, hogy 2015.12.30-i rákszűrésem P3 ASC-Us.
Megkaptam a héten a Hpv tipizálás eredményét, amely 6 héttel a citológia után Hpv 51-es vírus.
Jelenleg 5 hónapos kislányomat szoptatom, ezért a kezelőorvosom nem javasolja az Isoprinosint, de támpontot nem adott,hogy helyette milyen természetes immunerősítőt vegyek.
Kérdésem Önhöz, hogy ilyen esetben jobb,ha felfüggesztem a szoptatást és szedjem 2 hétig a tablettát, vagy mitévő legyek?
Jövőhéten kerül sor a kontrol citológia levételére.
1,5 hónapja alhasi fájdalmam van, melyek tisztázására most folynak a vizsgálatok, mert a többszöri hüvelyi ultrahang és kézi vizsgálat nem mutatott kórosat, ezen kívül nyálkás fehéres-sárgás folyásom van,mely hüvelytabbletta kezelésre elmúlik de visszajön. Nagyon aggódom,hogy köze lehet a dologhoz a Hpv-nek.
6 éve élek stabil,monogám párkapcsolatban a párommal, tehát mindenképpen 6 évvel ezelőttről kaphattam el a vírust, és 8 éve nem volt egy kóros citológiám sem. Ez jelentheti azt, hogy bennem volt, csak nem aktiválódott, és most kezdte el a "romboló munkáját"? Van rá esély, hogy a mostani citológiám már kialakult rákos elváltozást mutasson, tehát P5 leletet, vagy ha rossz is a helyzet, akkor P3 után P4 a következő lépcső?
Illetve mégegy kérdés: Hogyan lehetséges, hogy nem is egy olyan oldalt találtam az interneten ami az 51-es tipust nem sorolja a magas kockázatúak közé? Nem szeretnék konkrét oldalt megjelölni de az egyik neves diagnosztikai labor honlapján sem szerepel a magas rizikójúak között.
Nagyon meg vagyok rémülve.
Köszönöm


Válasz:


Kimaradt, hogy 28,5 éves vagyok, és a második gyermekemet szültem tavaly novemberben hüvelyi úton mindkettőt..
11 éve minden évben járok citológiára. 2008-ban szintén p3 lelet, akkor azt mondták hogy csak gyulladás miatt s az akkori kontroll 3 hónapos eredmény már rendben volt..
Viszont 2014 május és 2016 decemberig akkor másfél év telt el két citológia között és nem 1 év. Az orvosom nem szerette volna levenni terhesség alatt, ezért telt el az a plusz fél év.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV 51 egy magas rizikoju virus, tehat rakbol mar kimutattak, de nem a legmagasabb rizikoju.
Mindenkepp kontrollt igenyel.
Ha most ASCUS-a volt januarban, akkor minimalis az eselye, hogy 3 honapra ra egy nagyon sulyos allapot legyen.
Ezen nem szabad aggodni.
Majd irja meg a mostani citologia eredmenyet, es akkor latjuk majd a teendoket. Addig szoptasson nyugodtan.
Erdemes viszont az alhasi fajdalmait tisztazni, melynek a HPV ASCUS mellett nem lehet az oka.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt doktornő!
Szerdan levetettem a kontroll citologiat ahol az orvos (nem a sajat orvosom van mert o harom hetig szabadsagon van) azt irta a papiromra, hogy cervicalisatio az A zonaban. Megtudtam hogy ez mehszajsebet takar. Ezt negy hettel ezelott egy ismeros nogyogyasz is mondta miutan kolposzkopiaval megnezett csak akkor valahogy atsiklottam e felett. Azt nem ertem viszont hogy januar elejen szules utan 8 hettel amikor a citologiat levette az orvosom azt mondta nem lat mehszajsebet.
Ugy tudtam hogy ez szules utan alakul ki vagy fogamzasgatlo szedesekor de akkor lehetseges hogy nem kozvetlen szules utan hanem kesobb alakuljon ki? Vagy lehetseges hogy mindket orvos mehszajsebnek nezett egy rakmegelozo allapotot? Ugye a januari cito p3 Asc-us es most derult ki hogy Hpv 51-es tipusom van. Emelle ket honapja az alhasi fajdalom tarsul ami mostmar zavaro merteku de a hasi ct es huvelyi ultrahangon nem talaltak ennek okat ezert most nagyon felek hogy mar sulyos a baj es esetleg teves a januari szules utani p3 eredmeny.
Illetve meg kerdesem hogy ha eddig az elmult 7 evben rendben volt a citologiam tehat p2 akkor ervenyes lehet hogy az elso pozitiv lelet akar 10 evvel is megelozze a rakot? Vagy ez valojaban nem igaz?
Mostmar tenyleg nagyon nagyon megremultem.


Válasz:


Még annyit, hogy az info@hpvcentrum.hu emailre elküldtem a januári citológiámat, kérem nézze meg, hogy ez Bethesda vagy Pap értékelés e,mert P3 ASC-us szerepel, viszont a kenet értékelésénél a "PAP" van bejelölve,nem a Bethesda.
Nagyon köszönöm, hogy időt fordít rám.

Kérdés:

2016-03-30

Kedves Doktornő !

68 éves nagymama vagyok, két gyermeket szültem. Évente járok rákszűrésre, az eredményem minden esetben negatív volt.
2016.januárban HSIL (súlyos) beikszelve és utána kérdőjellel invasio ? Javaslat: hisztológiai vizsgálat. Ez mit jelent? Ilyen nem történt, viszont az orvos azonnali beutalót adott Loop conisatio-ra,és felkészített a méh és petefészkek eltávolítására.
Nem akartam elhinni, hogy ez az én eredményem, így kértem annak megismétlését. Ennek eredményét ma kaptam kézhez, amiben a kenet minősítése KÓROS neoplasticus hámelváltozás és Invázió gyanúja. Javaslat a továbbiakra nincs.A nőgyógyász ultrahanggal megnézte és azt mondta, hogy a méhszáj szép és ép.
Nagyon szépen megköszönném javaslatát jelen esetben mi a teendőm. Elmenjek a conisatio-ra ? Indokolt ? Gyors válaszában reménykedem, mivel április 8-ra van műtéti időpontom, amit szeretnék elkerülni, ha van rá mód.
Előre is köszönettel: Szabóné


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Kedves Szabone!
Elnezest a kicsit megkesett valaszert.
Mindenkeppen javaslom a konizacios mutet elvegzeset.
Mindket rakszures lelete ezt erositi meg.
A mehszaj lehet szep, ugyanakkor a mehnyak melyebb reszen mar lehet koros elvaltozas. Ezt bizonyitana a konizacioval kivett szovet elemzese. Ha abban talalnak rakra utalo jeleket, akkor javasolhatnak tovabbi szovet/szerveltavolitasokat. Az operalo orvos az eredmenyek birtokaban dont.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-27

Kedves Doktornő!

30 èves vagyok. Minden èvben járok rákszűrèsre, mert nagyon fontosnak tartom. 2010-ben kaptam hpv elleni vèdőoltást. /cervarix/. Mindig p2-es eredmènyeim voltak. Tavaly novemberben ismèt voltam rákszűrèsen, aminek az eredmènye p2 de hpv gyanúval. Azt mondták 3 hònap mùlva meg kell ismètelni. Most márciusban megtörtènt a rákszűrès ès a hpv tipizálás, melynek eredmènye: A minta hpv dns pozitiv ès magas kockázatù hpv/hr/ tìpust tartalmaz mennyisèg szerint rendezett sorrendben. Hpv genotìpus: 56. A citològiai lelet p2-es illetve van egy olyan kis táblázat, hogy Reaktìv Sejtelváltozások. Ott a reparito szò mellett van x. Mi most a teendőm?
Várom válaszát!
Köszönettel, Ildikò


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Van egy HPV 56 fertozese, ami ellen a vakcina nem ved. Ezert kell tovabbra is szuresre jarni. Jelenleg a virus betegseget nem okoz.
Teendo: Fel evig ovszerrel eljen nemi eletet. Utana kerjen egy HPV vizsgalatot es citologiat. Ekkor partneret is leszuretnem HPV-re a ping-pong effektus elkerulese celjabol. A reparatio akar jot is jelenthet, kuzd a szervezet a virus ellen :). Hogy sikerul-e neki, azt a kontroll fogja megmutatni...
Szedhet addig napi 2000NE Dvitamint, hatha az is stimulalja az immunsejteket.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-26

Tisztelt Doktornő!

35 éves férfi vagyok, tavaly voltam HPV-teszten, a tipizálás 39-es vírust mutatott ki. Kaptam Isoprinosine-t, D vitamint, végigcsináltam a féléves kúrát, de a vírus továbbra is a szervezetemben van. Mennyi idő szükséges, hogy az eltűnjön onnan?

Illetve a másik kérdés, hogy ilyen esetben, ha nem szeretnék mást megfertőzni, akkor kerülnöm kell a szexet a teljes vírusmentességig? Tekintve h a gumi nem véd teljesen, a bőrfelületek érintkezése is veszélyes, és az orális szex útján is terjedhet a vírus.

Válaszát köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A ferfiak is tudjak hosszan hordozni a virust....
Ezt tobb kulso es belso korulmeny is befolyasolhatja.
Dohanyzik-e? A stressz szerepet jatszik-e az eleteben? Mennyire?
Van-e alapbetegsege?
A fel ev alatt, amig a gyogyszereket szedte, hogyan elt nemi eletet?
Volt partnervaltasa? Ovszert hasznal-e? A partnerenek van-e HPV-fertozese?
Hogyan szedte a gyogyszereket?
Ha ezekre valaszol, akkor tisztabban latnek es tudnek segiteni.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Tisztelt Doktornő!

Nem dohányoztam sose. Stressz előfordul, de nem játszik folyamatos szerepet.
Alapbetegségről nem tudok.
Az Isoprinosine-t napi 3x2-vel szedtem két hétig, majd két hét szünet. A D vitamint később kezdtem el, abból napi 1 volt az adag.
Két partnerem volt, egyikük tartós kapcsolat, vele előfordult, hogy nem használtam óvszert. Volt teszten és nem volt HPV-fertőzése.
Miután a tartós kapcsolat véget ért, volt egy alkalmi, vele óvszerrel történt a szex, de volt orális szex is.

Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A ferfiaknal a 6 honap csak egy atlagos statisztikai adat a HPV-tol valo megszabadulasra. Volt olyan betegem, aki sajnos a partnerevel valo ping-pong fertozes miatt 4 evig is hordozta a virust. A virushordozasi idot az ovszer vagy a szexmentes elet csokkentheti, az Isoprinosine es D vitamin felgyorsithatja. Mivel nincs direkt virus elleni keszitmenyunk, ezert csak ezekhez a lehetosegekhez fordulhatunk meg 2016-ban is. Es az oltasokhoz, de jelenleg egyik HPV vakcinaban sincs HPV 39 elleni antigen.
A megfelelo intim mosakodas (nem eros szappannal es sikalassal, hanem rendes megmosassal, leoblitessel es felitatos-szaritassal) is segithet a virussal fertozott hamsejtek levalasaban.
Oralis szexszel is terjed a virus.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-25

Tisztelt Doktornő!

26 éves vagyok, a HPV teszt eredményem alacsony és magas kockázatú típust is tartalmaz, 51-est és 56-ost. A rákszűrésem fél éve volt, P2-es eredménnyel. Egy párkapcsolatom volt eddig, neki negatív a hpv-je.
A kérdésem az lenne, hogy nekem mi a teendőm?


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Az On korosztalyaban a nok fele, a ferfiak 2/3-a HPV hordozo.
Teendo: felevente rakszures, evente kontroll HPV vizsgalat.
Ovszerrel kellene szexuais eletet elni a kovetkezo negativ HPV eredmenyig. Partneret is leszurnem, mert lehet, hogy rola nem jo helyrol vettek a mintat. Nekem gyanus, hogy fals negativ az eredmenye..., vagy mar tobb eve vannak egyutt???

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő!

A párom első hpv tesztje pozitív lett, a minta típusa hámkaparék, a hpv típusa NA, rá pár héttel később vértesztből lett negatív a hpv-je. Csak 1 éve vagyunk együtt. Tőle kaphattam el a vírust, mert mással semmilyen kapcsolatom nem volt?

Kérdés:

2016-03-24

Tisztelt Doktornő,
Terhes voltam de sajnos spontán elvetéltem néhány napja ami éppen még folyamatban van. Vagyis lezajlott a vetélés, de még kicsit vérzek. Érdekelne, hogy jelenleg beadathatom-e a második Silgard oltást vagy várjam ki, hogy teljesen elmúljon a vérzés? Ami még érdekelne, hogy a második oltást még 1 hónappal ezelőtt kellett volna beadatnom de a terhességem miatt nem tudtam. Ez az 1 hónap csúszás még belefér vagyis ugyanolyan hatásos lesz? Köszönöm
Tisztelettel
Gabriella


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Igen, nyugodtan adassa be az elmaradt oltast most.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-24

Tisztelt Doktornő!
Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.
A páromnak genitália szemölcsei lettek, kezelés alatt áll. Én tünetmentes vagyok, sem szemölcseim, sem folyásom, illetve egyéb tüneteim sincsenek. Csak jövőhéten tudok rákszűrésre illetve Hpv szűrésre menni. Úgy tudom, lehetek tünetmentesen fertőzött. Nagyon aggódom, mert sokat olvastam erről a betegségről, és arról, hogy nem gyógyítható, valamint hogy az óvszer sem nyújt kellő védelmet. Egészségesen táplálkozom, nem eszem cukrot, fehér lisztet, nem sütök bő olajban, sportolok, és vitaminokt is szedek. Az lenne a kérdésem, ha voltam valaha hpv fertőzött tünetmentesen, de jelenleg nem aktív a vírus a szervezetemben, akkor a vizsgálat azt is kimutatja, vagy csak ha jelenleg is aktív? Gondolom, ha a szűrés negatív lesz, az nem jelenti azt, hogy ez így is marad. Előre is nagyon köszönöm a válaszát.
Rita


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A HPV fertozes nem fugg az altalanos egeszsegi allapotunktol, eletmodunktol, tobbnyire csak a szexualis aktivitasunktol, es a partner HPV statuszatol.
Az allandosult, 6 honapnal regebb ota fennallo HPV fertozes, es a betegseg kialakulasa mar befolyasolhato ezekkel. A legfontosabb a dohanyzas mellozese, a stressz csokkentese. On lehet HPV hordozo, de jelenleg szemolcs a nemi szerveken vagy rakmegelozo allapot a mehnyakon nem alakul ki. Idovel, 1-2 ev alatt magatol el is tunhet a HPV Onbol.
Az ovszer kb 70%-os vedelemet ad, ez is tobb, mint a semmi, de nem 100%. Hogy aktiv vagy lappango a HPV Onben, azt a rakszures fogja megmutatni. En a HPV oltason gondolkodnek el az on helyeben, de ehhez tudni kell a HPV es citologia eredmenyet.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-24

Kedves doktornő! 21 éves lány vagyok, életem első párjával. Volt két db Condylomám a nőgyógyászom írt rá ecsetelőt, az egyik teljesen magától eltűnt a másikat még ecsetelem.Nőgyógyászati eredményeimmel minden rendben a rákszűrés negatív.Egy kicsit több a tejsav baktérium a hüvelyemben arra kaptam gyógyszert. Viszont ami aggaszt az a számban megjelent kis kinövések (voltunk orálisan együtt a párommal) még nem voltam hpv teszten, de amint tudok elmegyek.Azt szeretném kérdezni hogy ön szerint ez condyloma és ha igen mit javasol mit szedjek rá mivel öblögessek illetve ecseteljek. Nagyon félek. Válaszát előre is köszönöm.Egyébként immunerősítés képen szedek Bére csepp extrát és 1000mg C vitamint.


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

A szajaban mindenkepp kellene Onnel egy szurovizsgalatot vegezni, hogy HPV okozza-e a kinovest, es, ha igen, akkor melyik tipus. A leirasa alapjan nagy esellyel ez egy szemolcs lesz, melyet egy szakembernek el kell tavolitani. Gyogyszerrel kiegeszitett immunerositest is javasolt alkalmazni.
Ha megvan a HPV eredmenye, akkor a HPV oltast kell megfontolni.
Fontos: a partneret is szurni kell.
A mi centrumunkban ezt mind elvegezzuk kompletten.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-23

Kedves Doktornő!

A CIN2-es citológia igazolt, magas kockázatű HPV 56 vírus jelenléte mellett HSIL (súlyos hámelváltozás) vagy LSIL (enyhe hámelváltozás) eredménynek tekinthető-e?
CIN2 a mai nomenklatura szerint HSIL elvaltozasnak minosul a citologiai leiras szerint. a CIN2 egy kozepsulyos rakmegelozo allapotot feltetelez, konizacios indikacioval.
A mi HPV-Centrumunkban, ha a beteg teljes statuszat felmertem HPV riziko szempontjabol, es ugy iteli meg a team-unk, hogy a gyogyszeres kezelessel es egyeb kiegeszito vizsgalatokkal megelozheto a mutet, akkor elobb a konzervativ megkozelitest alkalmazzuk. Azaz a konizaciot csak akkor vegezzuk el, ha az szakmailag feltetlen szukseges. De akkor mindenkepp.

A citológiai leleten a HSIL-be van sorolva, orvosom mégis nyugtat, hogy ez még nem súlyos elváltozás, ellenben konizációt javasol. Mindenképpen indokolt a konizáció ezzel a státusszal? A konizációról azt olvastam, hogy ez csak a vírus által okozott elváltozásokat távolítja el, magát a HPV fertőzést nem, a vírusok továbbra is ott maradnak a hüvelyben és néhány hónap elteltével újra elváltozást okoz(hat)nak (az olvasott statisztikák szerint sajnos az esetek 50 százalékában ez meg is történik és újabb, kiterjesztett konizáció következik, vagy ha már "elfogyott" a méhnyak, és nincs mit kivágni, akkor méheltávolítás).

A konizacio tipusatol is fugg, hogy mennyi virus marad bent a mehnyakon. A hideg keses (klasszikus sebeszi) konizacioval kevesebb, mert nagyobb reszt vagnak ki. Loop-pal (elektromos kessel) vegzettnel kisebb a mintavetel, itt nagyobb aranyban maradhatnak vissza virusok (kb 33%).
A bent maradt korokozo kiujithatja a betegseget.
A huvelybol is ujra lehet fertozodni, de inkabb a HPV hordozo partner az, aki eloidezi az ismetelt infekciot a noknel.
Gyogyszeres kezelessel szoktuk kiegesziteni ezert a mutetet, hogy a melyben lappango virusokat is, ammennyire lehet, eltavolitsuk.

Helyi fertőtlenítéssel fel lehet-e venni a harcot a vírus további szaporodása és sejtekbe bejutása ellen, pld. a Betadine kúp, vagy ezüskolloidot, grapefruitmag kivonatot tartalmazó hüvelykúp, hatásos-e HPV fertőzés esetén a hüvely vírusmentesítésére, a vírusok számának csökkentésére, esetleg elpusztításukra?

A Betadine mindent megol a huvelyben (a jot es a rosszat is), tehat, ha ilyen kurat kezd, akkor utana egy 10 napos lactobacillus huvelykup kezelest is kell vegeznie, egyebkent teljesen vedtelen lesz a huvely nyalkahartyaja. Huvelyi szexualis egyuttlet ezen ido alatt kerulendo. Ezust kolloiddal es grapefruitmag kuppal tapasztalatom sajnos nincs.

Meglevő magas kockázatú HPV 56 fertőzés esetén az új Gardasil 9 oltás jelenthet-e még bármilyen segítséget, adhat-e valamiféle keresztvédelmet erre típusra, amit az oltóanyag egyébként nem tartalmaz?



A keresztreakciokkal kapcsolatban nincs tapasztalatom. A Gardasil-9-ben nincs a HPV 56 antigenje, tehat elvileg ez ellen nem ad vedettseget.

Köszönettel:

Erzsébet


Válasz:


Kedves Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát, rengeteget segített vele. 53 éves vagyok, 3 hüvelyi szülésem volt. A fertőzésem valószínűleg már néhány éve fennáll, de elváltozást először csak 3 évvel ezelőtt okozott. Akkor még P2 LSIL CIN1 volt az eredményem, szedtem Isoprinosine-t fél évig, 3x2-öt naponta, két hét gyógyszerszedés, két hét szünet váltásban, de sajnos nem javult a státuszom, félévenként kontrolláltuk, és a harmadik kontrollnál P2 HSIL CIN2-re romlott. Nem dohányzom, alapbetegségem nincs, ritkán betegszem meg felső légűti betegségekben, de sajnos stresszes életet élek. Ezzel a státusszal indokoltnak tartja a konizációt?
Köszönettel:
Erzsébet


Válasz:


Kedves Érdeklődő!

Vegeztek a rakszures keneten CINtec vizsgalatot? Ha az pozitiv, akkor mindenkepp javasolnam a konizaciot.
Ha nem volt ilyen vizsgalata, es nem tart a mutettol, akkor javasolnam a konizacio elvegzeset.
Ha inkabb elkerulne az operaciot, akkor a kovetkezo rakszuresen pl a mi Centrumunk elvegezne ezt a molekularis vizsgalatot, mely segiti a nogyogyasz es a beteg kozos donteset.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2016-03-21

Tisztelt Doktornő!
26 éves férfi vagyok. A segítségét szeretném kérni a következő kérdésben:
A párom és én már hosszú évek óta élünk párkapcsolatban. A páromnál HPV fertőzés gyanúja merült fel rákszűrésen. (Egyikünk sem lépett félre elméletileg, mással nem volt szexuális együttlétünk.) A kérdésem az lenne, hogy csak is kizárólag nemi érintkezés útján kapható el ez a vírus, vagy előfordulhat egyéb, akár nem megfelelő higéniai körülmény miatt is?
Tisztelettel: Krisztián!


Válasz:


Kedves Krisztian!
A HPV fertozest az elozo kapcsolatukbol is hozhattak. Akar milyen regen is vannak egyutt (bar nem irt evszamot, hogy miota).
Mai tudasunk szerint nagy szazalekban (kb 90-95%-ban) nemi erintkezes utjan terjed a virus, de el lehet kapni mashogy is.


Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Köszönöm szépen a gyors és kielégítő válaszát! 10 éve élünk párkapcsolatban,és elméletileg egyikünk sem volt még más személlyel együtt szexuális kapcsolatban. Laktam együtt két férfival albérletben pár éve,akikről tudomásom volt,hogy valami nemi betegséget elkaptak a partnerük gyakori váltogatása miatt....esetleg elképzelhető, hogy az albérletben megfertőződhettem bármi úton-módon? Hamarosan bejelentkezek önökhöz egy szűrésre!
Tisztelettel Krisztián!


Válasz:


Tisztelt Doktornő!
Köszönöm szépen szakszerű és kielégítő válaszát!
Üdvözlettel:Krisztián!


Válasz:


Kedves Krisztian!
A szexualis kapcsolatnak a borkontaktus barmely utjat ertjuk, ami intim kornyezetben tortenik. Tehat nemcsak a kozosulest.
A HPV-t mindenki hordozhatja a boren valamilyen mennyisegben. A virus sokfelekeppen bekerulhet a huvelybe, majd a mehnyakra. Konkret bizonyitek meg nincs arra, hogy kezfogas, kozos targy hasznalata kozvetlen fertozest okozna. Kezmosas hianya, majd a nemi szervek erintese es szexualis aktus viszont mar lehet a virus terjedesenek egyik modja.
Viszont! A parja rakszuresen leirt HPV gyanu nem jelent 100%-ban HPV fertozest. Ezt csak a HPV teszt tudja kimutatni. Mindkettojuknek javasolnam igy a HPV vizsgalatot.

Üdvözlettel,
Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.