Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-11-08

T.DOKTORNÕ
2010.08 ENYYHE CERVICALIS DYSPLASIA TALÁLTAK. A 16 HETES TERHESNÉL ISMÉTELTEN P3 CIN 1 CIT LELET.08.04PORTIÓBÓL SZÖVETTANI MINTAVÉTEL JAVASOLT. JA IGEN 39-ÉVES VAGYOK. A BABÁVAL ELVETÉLTM A MÛTÉT-UTÁN SAJNOS¢¢¢¢¢¢NEKEM VAN MÁR KÉT-KISLÁNYOM,ÉS EZ JÓ,,,,2010.8.04
-ÉN SZÖVETTANI LELET-DIAGNOZIS-DYSPLASIAS CERVICIS UTERI.CIN 2-3

LEGALÁBB 5 mm kiterjedésu,amélységi resectios szélt érintõ dysplasiia igazolható,mely döntöen cin2 súlyosságú, egy pontban kimeríti cin3 kritériumát.

2010.010.07.megint mûtétem volt.LLETZ FÉLE ESZKÖZZEL CONIATIÓTVÉGESZTEK.

Lelet-PSEUDOEPITHELIOMATOSUS HÁMHYPERPLASISA HEGES,LOBOS PORTIO FELSZIN.CIN3.EPITHELii planocellularis cervicis uteri,cervicalis intraglandularis terjedéssel.A súlyos dysplasiás hám az ign rövid szakadozott,nyakcsatorna szakasznak tartható területben látható,mely 1mm-re megközelití amélységi,proximális resectios síkot.koilocytoticus hámatypia..
EZ NAGYON ROSSZUL HANGZIK,MI-EZ,,,,
SZERETNÉK TANÁCSOT KÉRNI-NEKEM EZ OLYAN MTNT A VILLÁM CSAPÁS-MITKÉNA TENNEM..
TISZTELETTEL
MARIANN-VÁROM VÁLASZÁT...


Válasz:


Kedves Mariann!
Idõben történt az 1. és 2. konizáció a szövettan és a mai protokollok szerint.
Most tudnunk kellene, hogy maradt-e bent HPV, ami kiújíthatja a betegséget.
Feladat: a következõ citológiáig kerülni kellene a szexust és mintavételkor HPV tipizálást is kell végezni. Mûtét után ez a vizsgálat ingyenes.
Ha jó a citológia és negatív a teszt, akkor a sebgyógyulás után lehet normális szexuális életet élni. Persze ehhez tudni kell, hogy a partner HPV negatív. Tehát egy teszt nála is indokolt volna.
Ha pozitív a HPV-teszt, akkor 6 hónapos immunerõsítõ kezelés indokolt a vírus eliminálása céljából, hogy a betegség ne recidiváljon. Ha bármelyikük HPV pozitív, akkor óvszert kell használni együttlétekkor (amíg negatívok nem lesznek).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-07


Tisztelt Doktornõ!
Pár napja már kértem a segítségét, melyet meg is kaptam, ezzel kapcsolatban lenne még kérdésem! Az elõzetes leveleket bemásolatam, hogy így könnyebb legyen az Ön számára nekem válaszolni!

Érdeklõdni szeretnék, hogy a doxiciclin nevû gyógyszert az ureaplasma betegségre hogyan kell szedni, mennyi ideig, ill. a háziorvosommal felirathatom-e?
Kérdésére válaszolva, a hpv 56-ot isoprinosinnal kezelik, már beszedtem a fél éves adagot pont úgy ahogy Ön is javasolni szokta, de az ureaplasma miatt nem vette le a kezelõorvosom a citológiát, ottjártamkor is gyulladásban volt, azt javasolta, hogy szedjem be az általa javasolt gyógyszereket ill. használjam a kúpokat és januárban nézzünk egy citológiát.
Ha bármilyen észrevétele van ezzel kapcsolatban azt kérem írja meg nekem!
Válaszát várva tisztelettel: Enikõ

Elõzetes levelezés:
Tisztelt Doktornõ!
1 éve 2*egymás után LSIL hpv 56, P3-lett a rákszûrésem eredménye.
2 hete voltam ismét vizsgálaton, de gyulladást állapított meg az orvosom, õ azt javasolta, hogy nem veszi le a citológiát, mert a gyulladás miatt biztosn nem fog jó eredményt mutatni. A kenetet elküldte vizsgálatra, mert azt gyanította, hogy van valami más fertõzésem is. Sajnos igaza lett, Ureaplasma (DNS POZITÍV<10000 kórokozó/minta)lett az eredmény. Megnézték még mycoplasmára és chlamydiára is, de szerencsére ezek negatívak lettek.
Kaptam rá leftokin tablettát, vitagyn c hüvelykrémet, cikatridina hüvelykúpot és zitrocin tablettát.
Ön szerint helyes így ebben a formában a kezelés? Teljesen elmúlhat ez a bakteriális fertõzésem? Nem baj, hogy csak 3 hónap múlva hívott vissza az orvosom rákszûrésre? Az ureaplasma okozhat meddõséget, vagy bármilyen jellegû szövõdményt?
Köszönettel: Enikõ(28 éves)

Kedves Enikõ!
Nekem kicsit soknak tûnik ez a terápia.
Az Ureaplasma fertõzésre doxycyclint szoktunk javasolni (2X 100mg/nap, étkezés közben sok vízzel bevenni). Mivel más betegségrõl nem írt, én a többi hüvelykúpot, kenõcsöt kicsit fölöslegesnek érzem. Viszont a partnerrõl nem számolt be. Valószínûleg neki van fertõzése, õt is kellene vizsgálni, kezelni. Szerintem nem a nõket kell 6 féle gyógyszerrel tömni, hanem a célzottan kell a mindkét nemi partnert kezelni.
Ha a betegséget gyógyítjuk, akkor a meddõségtõl nem kell tartani.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
És még egy észrevétel.
A HPV 56 LSIL-re nem kap kezelést?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kérdés:

2010-11-06

Tisztelt Doktornõ!
A férjemmel 4éve vagyunk együtt, elõtte mindkettõnknek voltak kapcsolatai ahol nem védekeztünk. Nálam 3-4 éve volt egy kis kinövésem a hüvelybemenetelnél, amire a nõgyógyászom azt mondta h faggyúmirigy, kaptam rá krémet és kifehéredett és leesett. Késõbb a páromnál is volt ilyen kinövés ami a péniszén jelent meg, de az magától kifehéredett és leesett, pont egy nappal az elõtt h urulógushoz ment. A dr clamydia tesztett csináltatott, ami negativ lett, mást nem tudott tenni, mert nem volt addigra már panasza. Tavaly újra megjelent kinövése, de gondoltuk elmúlik, de nem múlt el és 2-3 db van belõle, ami nem fáj neki, nem csip, az orvos is azt mondta h esztétikailag zavaró. Én májusban voltam rákszûrésen (18 éves korom óta rendszeresen járok nõgyógyászhoz és rákszûrésre) ami P2-es lett, az eredmények negativak, még gombát se találtak, pedig elõtte mindig találtak. Ma volt a férjem urulógusnál és azt mondta az orvos h condylomája van, és lézerrel le kell mûteni. Nagyon megijedtünk, meg h a P2es rákszûrés eredmény nálam nem jelent semmit, mert lehet h a méh csatornában már jelen van. Nálam milyen teendõk vannak? Nõgyógyásztõl idõpontot kérni és új rákszûrés teszt?HPV teszt? Nagyon megijedtünk, mert 25 évesek v.unk és babát is szeretnénk. Azt olvastam h ez a virus évekig lappanghat, de nálam semmilyen tünet sincs "még", és 4éve állandó partnerem van. És csak még 1 kérdés. A férjemet elküldte sperma vizsgálatra, ennek az eredménye utalhat HPV-re v ez egyáltalán nincs kapcsolatban?
Válaszát elõre is köszönöm! H.N.


Válasz:


Kedves HN!
Valószínûleg ide-oda passzolgatták egymás között ezt a vírust, ami hol Önnél, hol nála okozott kinövést. Jelenleg Ön tünetmentes, de ettõl még hordozhatja a vírust, méhnaykon, hüvelyben vagy a külsõ nemi szerveken. Ezekrõl a helyekrõl kellen mintás venni az Ön esetében, de améhnyakat, külön szoktuk vizsgálni a méhnyakrák szûrés miatt.
Szemölcsnél fontos, hogy mindet egyszerre eltávolítsuk, és ha nem jönnek elõ 2-3 hónapig, akkor tekintjük gyógyultnak. Ezen idõ alatt, mivel az óvszer sem véd, ajánlatos a szexuális életet kerülni, a ping-pong fertõzés elkerülése céljából. Ez tudom nem könnyû. Ha meggyógyultak, akkor lehet gondolkozni, hogy kérjenek-e HPV-elleni oltást (4 komponensût). Bár ez ma még elég drága, de ha ennyire hajlamosak a szemölcsökre, akkor érdemes lehet beadatni.
Sperma vizsgálat nem mindig mutatja ki a HPV-hiszen az nem a spermában él.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-05

Kedves Doktornõ!

Több helyen is olvastam, hogy a HPV-t az erõs immunrendszer is letudja gyõzni, nekem annyi kérdésem lenne, hogy a volt páromnál áprilisban diagnosztizáltak alacsony rizikójú HPV fertõzést,több mint valószínû én is elkaptam a kérdésem az lenne, hogy ha 6 hónapig nem éltem semmilyen szexuális életet, lehetséges, hogy már nem vagyok fertõzõ?

Elõre is köszönöm! Béla


Válasz:


Kedves Béle!
Igen, lehetséges. Ezt 100%-ban egy HPV-teszt tudná megmutatni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-05

Kedves Doktornõ!

29 éves férfi vagyok. Idén májusban érzékeltem, hogy a péniszemen a fitymaféken egy szemölcs alakult ki. Felkerestem a helyi Bõr és Nemibeteg Gondozót, ahol egy TCA ecsetelés után felírtak Wartec ecsetelõt és Isoprinosine gyógyszert. A diagnózis pontos megnevezése: A6300/3 Anogenitális (venerás) csomók. Elkezdtük használni, közben észrevettük, hogy máshol is vannak a péniszem körül, illetve a herezacskómon. 1 hónap után eltûntek, aztán újra kialakultak. A péniszem fölötti részen csoportosan alakult ki, illetve elvétve több helyen. Újra használtuk jó ideig a Wartec-et, ami valamennyire használt, de újabbak is jöttek ki, illetve a péniszem fölötti részen nem használt.
A párom viszonylag hamar (3 TCA kezelés után) meggyógyult, alig 1 hónap alatt.
Szeptemberben újra elmentem az orvoshoz, és elkezdtük a TCA-ecsetelést, azt hittem azzal sokkal hamarabb vége lehet ennek a rémálomnak. Most ott tartok, hogy túl vagyok legalább 20 TCA-kezelésen (heti 3x) és még mindig nem múlt el.
Utánanéztem az interneten is, hogy ezt a HPV vírus egyik fajtája okozza, ezért gondoltam, hogy most Önhöz fordulok. Kérem ha tud segítsen valamilyen tanáccsal, mert lassan egy fél éve küzdök vele, és nagyon szeretnék már túl lenni rajta! Köszönettel: Imre


Válasz:


Azt még elfelejtettem megjegyezni, hogy bár nem vagyok szakértõ - egyszerûen felháborító az a totális érdektelenség, lekezelés, minél gyorsabban lerázás amit az állami egészségügyben tapasztalok most. 8 éve dolgozom és vonják a fizetésembõl a TB-t, orvosnál most vagyok elõször az elmúlt 10 évben. Már úgy vagyok vele, hogy bár nagyon korlátozottak anyagi lehetõségeim, elmennék magánrendelõbe is, ha nem az lenne az egyetlen a környéken, akihez egyébként is járok állami rendelõbe...
Ez arról jutott most eszembe, hogy olvastam sok hozzászólását, és sok embernek javasol 6 hónapos Isoprinosine kúrát. Nos, és összesen 4 dobozzal szedtem be, már többször rákérdezem ÉN az orvosomtól, hogy nem e használha ha szedném, de azt mondta rövöden, lerázóan : felesleges...

Köszönöm elõre is szíves segítségét: Imre


Válasz:


Kedves Imre!
Sajnso a szemölcsök kezelése néha nagyon hosszadalmas. Okát nem tudjuk, hogy partnere pl miért gyógyul meg 1 hónap alatt, Ön pedig már fél éve küzd.
Én ezen esetben elég drasztikus kezelést szoktam javasolni. Elõször is: a szexuális élet elhagyása a gyógyulásig. Az összes szemölcs leszedése együlésben.Ha lehet lézerrel (bár ez drága, de gyorsan, szépen gyógyul). És az Isoprinosine-t 6 hónapig kúraszerûen, ahogy a nõk, szedni. Ha a lézeres kezelés után 3 hónappal nem újulnak ki a szemölcsök, akkor gyógyultnak tekintjük a beteget. Érdemes ekkor Önnek és a partnerének is egy ellenõrzõ HPV-tesztet végezni. Ajánlom figyelmébe itt a HPV-Centrum ablaknál a kék pöttyöket (férfi szûrõcentrumok).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-04

Üdvözlöm doktornõ!

Azt szeretném kérdezni,hogy ön javasolná-é és mi a véleménye a fogamzásgátló injekcióról??
25 éves vagyok van már gyermekem,de már nem szeretnék több gyermeket.eddig gyógyszert szedtem lindynette 203 évig,de sokszor elfelejtettem bevenni ezért kiegészítettük a kondomos védekezéssel,de aztnem bírja a párom.kérem segítsen,szeretnék biztonságos módszerrel védekezni,ami nem gyógyszer.
Köszönettel:Éva


Válasz:


Kedves Éva!
Nincs tapasztalatom a fogamzásgátló injekciókkal.
Mellékhatás esetén viszont azokat 3 hónapig, amíg a hatás tart, viselnie kell (émelygés, hányinger, súlyadarpodás, mellfeszülés stb).
Számomra a legkevésbé meggyõzõ a hasznalatát illetõen, hogy csontritkulást idéz elõ. Erre több vizsgálat is van.
25 évesen nem tudhatja az ember, hogy miként alakul az élete a késõbbiekben (újabb babavállalásra gondolok, még ha most nagyon ellenzi is).
A hüvelygyûrût használták már? Az olyan hatású, mint egy kombinált fogamzásgátló tabletta, de egy ciklus alatt csak 1X kell felhelyezni a hüvelybe, ott hagyni 3 hétig, majd levenni, 1 hét szünet (vérzés), és újat felhelyezni. Ezt, ha kellemetlen mellékhatásai lennének, bármikor ki lehet venni, és új fogamzásgátlást lehet választani (van még pesszárium, spermicid gélekkel, az óvszer - ez azért jó, mert véd mindenféle nemibetegségektõl is! - még ha a partnere nem is kedveli).
Persze Ön dönt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-04

Jó napot doktor nõ!
Azt zeretném kérdezni,hogy mennyire biztonságos a hurokkal védekezni,mivel a gyógyszeres megoldásra nincs elég pénzem (3 havonta megvenni).Úgy tudom,hogy a hurkot csak egyszer kell felrakatni és utánna 1 évig nincs vele teendõ.
köszönettel:P.anna


Válasz:


Kedves Anna!
Hány éves? Szült-e már? Szeretne-e még szülni?
Eddig hogyan védekezett?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-03

Tisztelt Doktornõ!
A 2009.12.30-án készült citológiámon az szerepelt, hogy P2, negatív lelet, értékelhetõ, de endocervicális/transformációs zóna hiányzik, a kórokozóknál pedig be volt ikszelve a vegyes baktérium, alatta pedig h reaktív sejelváltozással járó gyulladás. Ezelõtt 2009.11.01-én voltam utoljára férfival, ezután pedig 2010. márciusában voltam elõször férfival,mely kapcsolatom ma is tart, de 2010 október végén a citológiámra az került hogy p2, negatív lelet,kórokozóknál, hogy 1-1 s (itt még volt vm csak nem tudom kiolvasni)HPV, az egyéb részben hogy reaktív sejtelváltozással járó gyulladás, továbbá 6 hónap múlva ismételni kell.Jól gondolom, hogy akkor a vírust a mostani partneremtõl kaptam? Mert hiszen az elõzõ citológiám nem mutatott ki hpv kórokozót, más férfival nem voltam. Tüneteink nincsenek. Az immunrendszer képes úgy kipusztítani, mint ha nem is lett volna vírus és akkor a citológián se lesz rajta? Vagy most már örökre hordozók leszünk?
Válaszát köszönöm! Csilla


Válasz:


Kedves Csilla!
Mivel az elõzõ leletében nem volt benne a transzformációs zóna, lehet, hogy ott is lett volna már HPV. Ezt nem lehet utólag megmondani. Most is csak akkor lenne biztos a diagnózis, ha ezt egy HPV-teszttel mutataják ki.
Szerintem menjen el 6 hónap múlva egy kontrollra, ott kérjen egy HPV-tesztet is egyidõben a rákszûréssel. A két lelet már biztosan meg fogja mndani, hogy mi a helyzet.
Ha a HPV-tõl (és egyéb kórokozók csere-beréjétõl) tartanának, akkor addig védekezzenek óvszerrel.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-01

Kedves Doktornõ!
Dg:I:Psudoerosio papillaris endocervicis uteri
Dg:II:hyperplasia glandularis endometrii
Ezek mit jelentenek?
Valamint a szövettani lelet végén a következõ:Malignitas non est
válaszát elõre is köszönöm!
Tisztelettel: T.


Válasz:


Kedves T!
Diagnózis I: A méhnyak nyakcsatornájának hámjában a papilláris rész erózió-szerû elváltozása.
Diagnózis II: a méhtest belsõ felszínén a mirigyhám jóindulatú burjánzása. (öszefügghet a menstruációs ciklussal).
Nincs rosszindulatú folyamatra utaló jel.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-10-27

Aszt szeretnèm kèrdezni ,hogy szeptember 3 àn voltam ràkszúrèsen az eredmènyem hpv gyanu ès cin1.Az egyèb rovatba hpv tipizàlàs,6 honap mulva szoros citologiai kontrol.Nagyon fèlek! A menstruàciom is az elmult kèt honapba 1,5-2 napra csôkkent,eddig 3 napig tartot.Van ôssze fûggès kôzöttük?Tisztelettel:S.Lné


Válasz:


Kedves SLné!
A menstruáció sok mindennel összefüggg: kora, hormonális státusza, stressz, fogamzásgátló tabletták, fertõzések, dohányzás. A HPV-vel viszont nem.
CIN1 esetén a HPV gyanú gombás fertõzést is jelenthet, de azt kezelni kellene. Én javasolnék egy HPV-tesztet 3 hónap múlva egy újabb rákszûréssel. Ha magas rizikójú HPV pozitivitása lenne, akkor 6 hónapos immunerõsítõ kezelés javasolt. Ha gombát mutatnak ki (kenetbõl), akkor gombaelleni terápia.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-10-27

Tisztelt Doktornõ!
1 éve 2*egymás után LSIL hpv 56, P3-lett a rákszûrésem eredménye.
2 hete voltam ismét vizsgálaton, de gyulladást állapított meg az orvosom, õ azt javasolta, hogy nem veszi le a citológiát, mert a gyulladás miatt biztosn nem fog jó eredményt mutatni. A kenetet elküldte vizsgálatra, mert azt gyanította, hogy van valami más fertõzésem is. Sajnos igaza lett, Ureaplasma (DNS POZITÍV<10000 kórokozó/minta)lett az eredmény. Megnézték még mycoplasmára és chlamydiára is, de szerencsére ezek negatívak lettek.
Kaptam rá leftokin tablettát, vitagyn c hüvelykrémet, cikatridina hüvelykúpot és zitrocin tablettát.
Ön szerint helyes így ebben a formában a kezelés? Teljesen elmúlhat ez a bakteriális fertõzésem? Nem baj, hogy csak 3 hónap múlva hívott vissza az orvosom rákszûrésre? Az ureaplasma okozhat meddõséget, vagy bármilyen jellegû szövõdményt?
Köszönettel: Enikõ(28 éves)


Válasz:


Kedves Enikõ!
Nekem kicsit soknak tûnik ez a terápia.
Az Ureaplasma fertõzésre doxycyclint szoktunk javasolni (2X 100mg/nap, étkezés közben sok vízzel bevenni). Mivel más betegségrõl nem írt, én a többi hüvelykúpot, kenõcsöt kicsit fölöslegesnek érzem. Viszont a partnerrõl nem számolt be. Valószínûleg neki van fertõzése, õt is kellene vizsgálni, kezelni. Szerintem nem a nõket kell 6 féle gyógyszerrel tömni, hanem a célzottan kell a mindkét nemi partnert kezelni.
Ha a betegséget gyógyítjuk, akkor a meddõségtõl nem kell tartani.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


És még egy észrevétel.
A HPV 56 LSIL-re nem kap kezelést?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.