Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-11-14

Kedves Doktornõ!
Kb. 1,5 hónapja jelent meg 3 condolyma a hüvely bejáratánál, amiket a nõgyógyász ecseteléssel sikeresen eltávolított. Azt mondta, hogy kb. 1 hónap múlva tudna hpv tesztet csinálni. Én viszont kicsit aggódom, és több kérdés is felmerült bennem.
A partneremmel (egyéb okok miatt) akkor szakítottam, amikor ezek a szemölcsök megjelentek. Én most hpv hordozóvá váltam és ha lesz egy következõ kapcsolatom, akkor mindenképpen fertõzök? Akkor is ha óvszerrel védekezünk?
A nõgyógyász nem írt fel immunerõsítõt, én viszont úgy érzem, hogy le vagyok gyengülve. Egyetemista vagyok, nincs idõm normálisan étkezni, ráadásul gyakran csak 4-5 órát alszom.
Most próbálok változtatni az étkezési szokásaimon, de nem vagyok benne biztos, hogy megfelelõ mértékben meg tudnám erõsíteni az immunrendszerem. Ön mit ajánl?
Az az érdekes, hogy a nõgyógyász a hpv tesztet csak egy lehetõségként említette, azt mondta, hogy semmilyen károm nem származik abból, ha nem csináltatok tesztet.
Kicsit össze vagyok zavarodva, mert az interneten olvasottak alapján ez a betegség komolyabb, mint ahogyan a doktor úr nekem beállította.
Mi lenne most a helyes lépés?
Eszter


Válasz:


Kedves Eszter!
A HPV-tesztet a nõgyógyász valószínûleg a méhnyakról és nem szemölcsök helyérõl venné. Legalábbis ezt feltételezem. A szemölcsöket ugyanis 95%-ban alacsony rizikójú HPV okozza, így nem jelent rákveszélyt. Sok értelme nincs a tesztelésnek, kivéve, ha nagyon gyakran a kezelés ellenére kiújul.
Akkor tekinthetõ Ön gyógyultnak, ha 2-3 hónapig a szemölcsök eltávolítása után nem bújnak ki újabbak. Így már lehet, hogy nem is hordozó és jöhet az új kapcsolat. Bár vigyázzon, mert az új partner lehet fertõzött.
Ha kér a nõgyógyásztól egy méhnyaki HPV-tesztet és az negatív lesz, no és már a szemölcsök sem jönnek elõ, akkor érdemes lenne beadni Önnek a 4 komponensû oltást.
Ha ezt nem szeretné vagy nem tudja kifizetni, akkor a partner keresés fázisában ajánlom a hölgyeknek az óvszeres védekezés (nõnél is lehet condom!), mely 100%-ban nem ad ugyan védelmet, de mégis jelent valami barriert minden kórokozóval szemben.
Amennyiben úgy érzi, hogy ygenge az immunrendszere, akkor érdmes egy immunerõsítõ kezelést "tartani". Isoprinosine tabletta 2 hétig (3X2 tabl/nap), majd 2 hét szünet, ezt 3X ismételve. Ha úgy érzi, hogy utána sem lesz jobb a helyzete (stressz), akkor fenntartó kezelésként 6 hónapig naponta reggeli után 2 tablettát vegyen be. Így a herpeszek sem jönnek elõ (már ha lenne).
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Most tudtam meg a teszt eredményét: HPV 66 lett, a citológiára azt mondták, hogy azzal nincs gond, de a pontos adatokat még nem hozta meg a posta. Kb. 1 hónapja abbahagytam a béres csepp szedését, ráadásul a vizsgaidõszak alatt fogytam 3kg-t. A tesztet 2,5 hete csinálták, tegnap elõtt viszont újabb szemölcsöket vettem észre. Felhívtam a nõgyógyászom és azt mondta, hogy minden másnap ecseteljek.

Én most azt nem értem, hogy ha a méhnyakról vettek mintát, akkor ott miért van jelen a vírus? Azt mondta az orvos, hogy ez annak a jele csak, hogy condylomám volt.

Az Isoprinosine tablettát elfelejtettem megkérdezni tõle. A háziorvosommal is felírathatom vagy inkább konzultáljak elõbb a nõgyógyásszal?

A HPV 66-ról azt olvastam, hogy magas kockázatú. Az orvos viszont azt mondta, hogy ez nem az ami a méhnyakrákot elõsegíti. Van okom aggodalomra, vagy csak ecseteljek és erõsítsem az immunrendszerem?

Köszönöm a válaszait,
Eszter



Válasz:


1. CERVIX CYTOLOGIAI LELET

Eredmények
Döderlein bacillus
Vegyes baktérium

Egyéb, nem neoplasticus elváltozások
Reactív sejtelváltozásokkal járó mérsékelt gyulladás
Egyéb: repair


2. GENOID MOLEKULÁRIS DIAGNOSZTIKAI LABOR
Vizsgálati eredmény: A minta HPV DNS pozitív és magas kockázatú HPV (HR) típust tartalmaz. HPV genotípus: 66

Kérdés:

2010-11-12

TISZTELT DOKTORNÕ!
2008.06.06-án P4-es citologia, CIS miatt Conisatio+Fr.abr. történt. Szövetileg vírusos szemölcsök ép szövettel határolt. az orvosom azt mondta hogy nyugodjak meg itt már nem leszek rákos,de lehet hogy 5-10 év múlva kijön máshol. ezt honnan tudjam mikor a ráknak semmi tünete nincs. azt sem értem hogy lett p4-es a citologiám mikor évente járok rákszûrésre és a partnerem is 13 éve állandó! Senki nem tudta még a választ erre! Arra is kiváncsi lennék hogy én megkaptam a védõoltást az egyiket 2008.09.22-én a másikat 2008,11,05-én utána teherbe estem (simán szültem) igy a harmadikat nem kaptam meg! Az orvosok mind mást mondanak kell még a harmadik vagy kezdjem elõrõl?Egyépként a citologiám azota jó csak sokat van fertõzésem és gyakran fáj a hasam alatt együtlétkor is de minden orvos azt mondja hogy nem a mûtéttel függ össze! akkor mivel? HPV tesztem 2009,01,16-án volt NEGATÍV!
Tehát: milyen vizsgálatokra kellene járnom hogy tudjam nincs e bennem valami rákos elváltozás vagy mire figyeljek?
Mi legyen a harmadik oltással?
Immunerõsítõt mért nem írnak fel hogy ne legyen minden honapban fertõzésem?
Mitõl lett P4-es CITOLÓGIÁM EGY ÉV ALATT????????????


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
CIS = carcinoma in situ = tumor áttét és szóródás nélkül. Ez mindenképp konizációs indikáció. A szövettant nem értem, hogy ez után hogy lett szemölcs a diagnózis, de akár örülhatünk is, mert az az jelneti, hogy nem is volt daganat!!!
Melyik védõoltást kapta? A Cervarixbõl 2 is hatékonynak bizonyult a vizsgálatok alapján, a Silgardnál is 80%-ban elég a 2.
Önnél most minden rendben, nincs méhnyaki rák rizikója sem!
A fertõzsét és az alhasi fájdalom okát másban kellene keresni (hüvelyi váladék vizsgálata, hasi ultrahnag stb).
A citológiai elváltozást nem igazolta a szövettan, tehát Önnél nem volt P4 igazából.
Immunerõsítést csak immungyenge állapotban irunk fel (ilyen pl a HPV-fertõzés is). Ha ön úgy érzi hogy mostanában betegesebb, mint korábban, vagy mindig is betegeskedõ volt, akkor lehet immunerõsíteni. De elõbb az alhasi fájdalom okát kell megkeresni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-11

Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja p3 lett a rákszûrés eredménye. Mai nap folyamán levették és elküldték a szövetmintát HPV vírus vizsgálatra is. Mivel a rákszûréskor nem volt ilyen tesztem, de az eredményen LSIL HPV is meg volt jelölve, lehet hogy negatív lesz a tesztem. Megköszönöm válaszát: Kis Istvánné.


Válasz:


Kedves Kis Istvánné!
80%-ban ilyenkor pozitív a HPV-teszt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-10

Kedves Doktornõ!

Mostanáig az összes szexuális kapcsolataim kizárólag csak óvszerrel történtek.
Viszont az egyik nap véletlenül ugyanazt a törülkozõt használtam, amit a barátom használt egy pillanattal azelõtt.

A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg a barátomnak HPV-je van, ez a fentebb leírt körülmények között legfeljebb a külsõ nemi szervemet fertõzhette meg?

Vagy pedig a HPV vírus a hüvely bejáratából bármikor képes feljutni (spontán módon) a méhnyakra is?

Vagy pedig, egy másik variáns: ha a HPV vírus a hüvely bejáratához került (a közös törülközõ használata esetén), és kb. 10 óra elteltével szexuális aktusban vettem részt (óvszerrel), akkor az óvszer esetleg "bevihette" a vírust mélyebbre, egészen a méhnyakig?

Bocsánat a sok részletes kérdés miatt, de az Interneten olvastam (különféle Internet-oldalakon), hogy sokkal gyakoribb a méhnyak rák, mint példaul a hüvely rák, vagy a szeméremtest rák. Ezért jobban félek a méhnyak ráktól, mint az utóbbi kettõtõl.

Hálás köszönettel,
Edith


Válasz:


Kedves Edith!
Minden kérdésére a válaszom: igen.
Viszont van egy immunrendszerünk (fertõzõdés után meggyógyulunk), meg lehet jó hámunk (zárt kapu a HPV-nek), így azért nem rögtön fertõzõdünk meg HPV-vel. Fõleg, hogy nem tudjuk, hogy a partner valóban fertõzött-e.
Az igaz, hogy a HPV komolyan fertõzõképes egy szexuális aktus közben (amikor is lehetnek hámsérülések).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-09

Kedves Doktornõ!

Még nem vagyok összes leletem birtokában, de amíg meglesznek muszáj választ kapnom kérdéseimre különben bedilizek. Ne haragudjon, hogy rabolom idejét, de sorstársaimnak adott válaszaiból úgy érzem Ön erre a legalkalmasabb.
2007 decemberében conisatios mûtétem volt 2xP3, CIN III (Leukoplakia port. ut./Displasia epith. Port. u.) miatt. Azóta megfelelõen jártam onkológiai vizsgálatra mindeddig P2 cytológiai eredményem volt, ép hámmal fedett conisált portio., panaszom és szemmel látható hámsérülésem nincs. A napokban kaptam meg legutóbbi vizsgálatomat, ami ASCUS P3 HPV gyanúval. A HPV DNS teszt eredményem csak 10 nap múlva lesz. Az alábbi aggodalmaimban kérem segítségét, mert szeretném megtudni ismételt rossz eredményemnek az okát.
• Ilyen eredményeknél már rákra kell gondolni?
• Hogyan lehet megtudni, hogy újra fertõzõdtem, vagy a 2007-es kimetszés nem volt tökéletes?
• Tegyük fel, hogy a párom fertõzött meg, belõle hogyan lehet eltávolítani a HPV-t ha nem gyógyítható, hogy ne fertõzõdjek újra?
• 2007-ben nem végeztek HPV tesztet, most, hogy ez nálam már újrafertõzöttség van-e arra esélyem, hogy valamelyik jobb fajtáját hordozom magamban?
• Doktorom azt mondta, hogy ha magas rizikófaktorú HPV-t diagnosztizálnak, úgy újabb conisátiót kell végezni. Kérdésem az, hogy abban az esetben is, ha elváltozás a hámban nem látható??? Hány conicáziós mûtétet lehet végezni a méhnyakon??
• Mániákus tisztálkodó vagyok, naponta csinálok hüvelyöblítést, s minden másnap gyógyszertárból vásárolt tejsavval, elképzelhetõ-e az, hogy ez által felborítom a hüvely PH-át és ezért nem tud kellõképpen védekezni a HPV ellen?
• Utolsó kérdésem, hogy van-e arra mód és esélyem, hogy felépüljek, vagy pedig arra kell számítanom, hogy 3 évente faragnak majd mindig belõlem egy kicsit?
Válaszát elõre is hálásan köszönöm!!!
Judit


Válasz:


Kedves Judit!
A 2007-es mûtétje után is maradhatott vírus a szervezetében, de kaphatta egy új/régi partnertõl is a jelnelegi fertõzést. Bár, amíg nincs meg a HPV-teszt eredménye, addig nem okos dolog elõre ezen gondolkozni.
Az ASC-US-t 50%-ban okozhatja HPV, a többit valamilyen gyulladás. Tehát most egy 50%-ról beszélünk.
Ha magas rizikójú HPV-t mutatnak majd ki, akkor a javaslatom.
1. ASC-US-t nem operálunk, kivéve, ha ez már 2 éve fennáll és ugyanaz a HPV kimutatható ki vele.
2. ASC-US és HPV esetén egy 6 hónapos tablettás immunerõsítõ kúra javasolt, óvszeres védekezés mellett szigorúan (vagy no sex). Ez, ha 1 típust mutatnak ki, akkor kb 80%-ban gyógyulást okoz. Többszörös fertõzöttség esetén szükséges lehet még 3 hónappal meghosszabbítani a kezelést.
3. Még szülni vágyó nõknél is megfontolandó a konizáció. természetesen vannak abszolút indikációk.
4. A mûtéti megoldás függ a nõ korától is.
Válaszaim a kérdéseire:
Ilyen eredményeknél már rákra kell gondolni?
Egyáltalán nem. Ez csak egy nagyon kezdeti állapot. És nem is biztos, hogy rák elõtti állapotról beszélünk.
• Hogyan lehet megtudni, hogy újra fertõzõdtem, vagy a 2007-es kimetszés nem volt tökéletes?
• Tegyük fel, hogy a párom fertõzött meg, belõle hogyan lehet eltávolítani a HPV-t ha nem gyógyítható, hogy ne fertõzõdjek újra?
• 2007-ben nem végeztek HPV tesztet, most, hogy ez nálam már újrafertõzöttség van-e arra esélyem, hogy valamelyik jobb fajtáját hordozom magamban?
• Doktorom azt mondta, hogy ha magas rizikófaktorú HPV-t diagnosztizálnak, úgy újabb conisátiót kell végezni. Kérdésem az, hogy abban az esetben is, ha elváltozás a hámban nem látható??? Hány conicáziós mûtétet lehet végezni a méhnyakon??
• Mániákus tisztálkodó vagyok, naponta csinálok hüvelyöblítést, s minden másnap gyógyszertárból vásárolt tejsavval, elképzelhetõ-e az, hogy ez által felborítom a hüvely PH-át és ezért nem tud kellõképpen védekezni a HPV ellen?
• Utolsó kérdésem, hogy van-e arra mód és esélyem, hogy felépüljek, vagy pedig arra kell számítanom, hogy 3 évente faragnak majd mindig belõlem egy kicsit?

Sajnos nem tudjuk, hogy melyik vírussal fertõzõdött 2007. És a mostanit sem tudjuk még. Nem tudjuk így, hogy jobb vagy rosszabbról van-e szó.


Válasz:


Válaszaim a kérdéseire:
Ilyen eredményeknél már rákra kell gondolni?
NEM. MOST MÉG AZT SEM TUDJUK, HOGY EZ EGYÁLTALÁN RÁKELÕTTI ÁLLAPOT-E. LEHET, HOGY CSAK EGY GYULLADÁS.
• Hogyan lehet megtudni, hogy újra fertõzõdtem, vagy a 2007-es kimetszés nem volt tökéletes?
MIVEL NEM VOLT AKKOR TESZTJE, ÍGY EZT NEM LEHET MEGMONDANI.
• Tegyük fel, hogy a párom fertõzött meg, belõle hogyan lehet eltávolítani a HPV-t ha nem gyógyítható, hogy ne fertõzõdjek újra?
HPV-TESZTELNI KELLEN ÕT IS, HOGY HORDOZÓ-E MÉG. LEHET, HOGY Õ MÁR GYÓGYULT. DE AZ IS LEHET, HOGY VANNAK RAJTA MIKROSZKÓPOS ELVÁLTOZÁSOK. A HPV-CENTRUMOK ABLAKNÁL A FÉRFI SZÛRÕCENTRUMOKAT AJÁNLOM FIGYELMÜKBE.
• 2007-ben nem végeztek HPV tesztet, most, hogy ez nálam már újrafertõzöttség van-e arra esélyem, hogy valamelyik jobb fajtáját hordozom magamban?
EZT TESZT HIÁNYÁBAN NEM TUDJUK MEGMONDANI.
• Doktorom azt mondta, hogy ha magas rizikófaktorú HPV-t diagnosztizálnak, úgy újabb conisátiót kell végezni. Kérdésem az, hogy abban az esetben is, ha elváltozás a hámban nem látható??? Hány conicáziós mûtétet lehet végezni a méhnyakon??
ASC-UST-T AHOGY MÁR ÍRTAM NEM KONZÁLUNK. ÉS NEM JÓ, CSKA INDOKOLT ESETBEN ÚJABB MÛTÉTET VÉGEZNI A MÉHNYAKON. PERSZE EZT LEHETNE TÖBBSZÖR, DE AZ ÖN ESETÉBEN EZ MOST NEM TÛNIK INDOKOLTNAK.
• Mániákus tisztálkodó vagyok, naponta csinálok hüvelyöblítést, s minden másnap gyógyszertárból vásárolt tejsavval,
A HÜVELY EGY ÖNTISZTULÓ SZERV. NEM JAVASOLT AZ INDOKLÁS NÉLKÜLI MOSÁSA. SOK BETEGSÉGET LEHET EZZEL FELVINNI ODA...
elképzelhetõ-e az, hogy ez által felborítom a hüvely PH-át és ezért nem tud kellõképpen védekezni a HPV ellen?
A HÜVELY PH-T NEM HISZEM, HOGY FELBORÍTJA.
• Utolsó kérdésem, hogy van-e arra mód és esélyem, hogy felépüljek, vagy pedig arra kell számítanom, hogy 3 évente faragnak majd mindig belõlem egy kicsit?
NEM KELL 3 ÉVENTE FARAGNI A MÉHNYAKBÓL, REMÉLJÜK. AZ ÖN DIAGNÓZISA NEM INDOKOLJA MOST AZ ÚJABB MÛTÉTET. HA MAGAS RIZIKÓJÚ HPV-T MUTATNAK MAJD KI, AKKOR EGY IMMUNERÕSÍTÕ KÚRA, ÓVSZERES VÉDEKEZÉS ÉS A PARTNER VIZSGÁLATA SEGÍTHET LEGYÕZNI A BETEGSÉGET.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Nagyon vártam válaszát és hálásan köszönöm, fontos információk ezek, amelyeket szakrendelésen nem lehet megbeszélni egy orvossal.
És, ha már a kisujját nyújtotta, engedje meg, hogy kérdezzek még, mert közben megérkezett a HPV teszt eredmény, ami sajnos 18-as és 35-ös, ASCUS P3-mal társítva. Elõzõleg elfelejtettem írni, 40 éves vagyok, egy gyermekem van, s bár nem tudom, hogyan alakul a helyzetem, de a jelenlegi álláspontom szerint nem kívánok szülni.
Felháborít, hogy 2007-ben a mûtétem után nem végezték el a HPV tesztet, sõt fel sem ajánlották. Ezek után úgy szeretnék orvoshoz menni, hogy az Ön segítségével tudjam mi a teendõm.
Most, hogy tudjuk, melyik vírussal vagyok fertõzött, gondolom Ön is pontosabban tud véleményt mondani. Kérem, írja meg javaslatát, hogy mûtét, vagy immunrendszer erõsítés lenne a célszerûbb? Az orvossal még nem beszéltem, de az asszisztensnõ, aki a teszt eredményérõl is tájékoztatott már konzultált vele, és elmondta, hogy mûteni akar.

Amennyiben a 6 hónapos immunrendszer erõsítésben döntök, és nem hozza meg a kedvezõ eredményt, az a 6 hónapos csúszás mit okozhat, mennyiben rontja a mûtét sikerességét?

A páromnak is megcsináltatjuk a HPV tesztet, kérdésem az, hogy az urológián letudják-e venni a mintát, vagy valóban az a biztos, ha felkeres egy HPV centrumot? Tudnak-e itt vidéken megfelelõ kezelést adni a számára? Bár, ha az én esetembõl indulok ki, akkor... NEM! Az Õ kezelése mibõl állna?

Üdvözlettel és köszönettel: Judit




Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Judit!
A 6 hónapos immunerõsítést javaslom, 3 hónapos kontroll citológiákkal. Fél év után HPV-teszt. Amennyiben a citológia rosszabbodást mutat (ASC-H, HSIL), akkor a mûtétet el kell végezni. Ha HPV-teszt még pozitív fél év után (pl az egyik még megmarad), úgy 1 hónap szünettel még 3 hónapot kell szedni 2 hetes ciklusokban a gyógyszert. Majd 6 hónap múlva kontroll (citológia és HPV-teszt).
A partnert feltétlen megvizsgáltatnám. Nem urológián, ha lehetséges, hanem HPV-Centrumban. És kizárólag óvszeres szexuális együttlétet tanácsolok.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-09

Tisztelt Doktornõ!
A barátomat condylomával kezelték,ecsetelõt kapott,már el is multak a szemölcsök.
11hónapja egyikünk sem volt mással(elméletileg),az orvosom 6hónapja vizsgált meg és nem volt akkor még semmi gond.
Gondolom menjek el az orvosomhoz,és õ csinál egy tesztet.
Annyi érdekelne,hogy mennyire aggódjak ezügyben.Elkaphattam tõle?És hogyan kezelik ezt a dolgot?
Meg még persze az is érdekelne,hogy ezt csak sexuális úton lehet e elkapni,vagy van bármilyen más módja is,lappanghatott e nála és csak most alakult ki?
Az immunerõsítés segít?
Köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha nincsenek tünetei és a partnerének is elmúltak és nem újultak ki a szemölcsök, akkor nem érdemes HPV-tesztet csinálni.
Elkaphatta, de le is gyõzhette a vírusfertõzést.
Ezt legtöbbször szeexuális úton lehet elkapni, de közös törölközõ, kozmetikai szõrtelenítés során is átvihetõ. A borotválás pedig meleg ágya az alacsony rizikójú HPV-infekciónak. Lappanghat is szervezetben, de ez a típus viszonylag hamar elõjöhet.
Ne aggódjon. Ha még a párválasztás periodusában van, akkor mindeképp javasolom az óvszeres védekezést, ha fiatal (mert úgy tûnik nekem), akkor a HPV-elleni védõoltást (amennyiben HPV-negatív. Ehhez viszont kell egy teszt).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-08

Csilla vagyok az elõbbi levelemhez írnám,hogy szültem 2006 ban.

Kérdés:

2010-11-08

Tisztelt Doktorno!!
Hpv tesztem 16 os lett!
Az orvosom most ugynevezett egetest akar elvegezn.Erdekelne,hogy miert ezt a modszert valasztotta az orvosom kezelesnek es mit is jelent pontosan ez az eredmeny?
Elore is koszonom valaszat!
Udvozlettel Krisztina!


Válasz:


Kedves Krisztina!
HPV 16-ot csak úgy nem égetünk!
Van Önön szemölcs? Vagy a rákszûrése nem normális (tehát van elváltozása)?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-08

Jó napot!Azzal a panaszal kerültem orvoshoz hogy a baloldalam folyamatossan szúrt.A vizsgálatra annyit mondtak lappangó vesekövem van,Majd visszamentem és mégegyszer megvizsgáltak és az eredményem ez lett. Kb 1 évell ezelõtt ezt az eredményt kaptam: (ASC-US)HPV és végeztek rajtam egy Laparoscopia mûtétet.Majd utánna gyógyvizes fürdõt javasoltak meg gyógyszet írak ISOPRINOSINE ajánlottak és hogy most mennyek vissza vizsgálatra.De a balóldali szúrásom még a mai napig megvan és egyre jobban fáj.Néha elmúlik majd megint fáj.A párommal emiadt nem mindig tudunk együtt lenni.Mit tegyek?Tisztelettel Csilla Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Csilla!
Levelébõl nem világos, hogy van veseköve vagy nincs?
Mert ASC-US+HPV-re nem laparoszkópizálnak.
És pontosan a bal oldalán milyen magasságban szúr? Elõl, hátul vagy oldalt? Kisugárzik-e, és merre?
Hol járt nõgyógyászati vizsgálaton?
Várom válaszát, hogy tudjak érdemben segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Jó napot Doktornõ!
Nincs már vesekövem csak akkor volt.A bal oldali szúrásom a csont résznélelöl és egy kicsit lejjebb is szúr.Ha megnyomon eléggé nyomásérzékeny.A fájdalmam kisugárzik egészen a hasam közepéig.De ha jobb oldalt nyomom meg akkor is a baloldalam az érzékeny elöl.A vizsgálat cegléden volt mert ceglédi vagyok.De szültem már 2006 ban simán.Mostanában napközben is érzem hogy szúr néha 1 2 napig érzem utánna szünet.Csilla cegléd


Válasz:


Kedves Csilla!
Nekem ebbõl úgy tûnik, hogy bal oldali kismedencei gyulladása lehet. De ezt így nagyon nehéz levelezésen keresztül megállapítani. Antibiotikum kezelés lenne ez esetben szükséges (pl Avelox 400mg 14 napig napi 1 tabletta).
De ez természetesen csak egy levelezésen keresztüli diagnózis. Jobb lenne, ha megvizsgálná egy jó szakorvos, és adna megfelelõ kezelést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Jó napot Doktórnõ!A héten kérek idõpontot egy teljes kivizsgálásra a nõgyógyásztól és ha megérkeznek az eredmények jelzem.Köszönöm az eddigi segítségét.Csilla cegléd

Kérdés:

2010-11-08

Kedves Doktornõ!28 éves vagyok és februárban volt konizációs mûtétem (többszri p3 és hpv 16 miatt). Most szeptemberben voltam újabb rákszûrésen és az eredményem P2 lett, de a HPV eredményem HPV33. ez így mennyire súlyos?ilyenkor mi a további teendõ?
lassan ,1 éven belül babát szeretnénk, de gondolom elõször a hpv33-t kéne kiiktatni.
Válaszát elõre is köszönöm. Üdvözlettel, Kinga


Válasz:


Kedves Kinga!
A P3 mellett mi volt még a leletén, amire mûtötték?
ASC-US, LSIL, HSIL, ASC-H vagy AGC? Ezt fontos lenne tudni.
A mostani HPV-je is magas rizikójú csoportba tartozik, ezért kontrollálni kell. De fontos lenne a parnerét is tesztelni HPV-re. Valószínûleg õ is hordozó, és visszafertõzhette Önt. A férfi-centrumok valamelyikét ajánlanám neki (itt a HPV-Centrumok ablaknál a kék pöttyök jelölik).
Óvszert javasolnék mindenképp a védekezésre most, amíg nem szeretnének babát.
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-08

TISZTELT DOKTORNÕ

ELÕZÕ LEVELET IS ÉN IRTAM-ÉS MÉG HPV-VEL IS FERTÕZÕTT VAGYOK,SAJNOS.
MOST FOGJÁK LEVENN
I HOGYMIJEN TIPUSÚ

MARRIANN


Válasz:


Milyen típusú HPV-t mutattak ki most a mûtét után?
És milyen volt elõtte?
Férjét megvizsgálták? Õ HPV-pozitív?
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.