Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-11-21

Múlt hónapban szedtem egy hétig Jangee fogamzásgátló tabit., rosszul voltam nagyon ,ezért abba hagytam.Jelenleg több mint másfél hetet késik a menstuálcióm!Lehet a gyógyszer miatt van , mert annyira megborította volna a hormon háztartásom?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Minden lehetséges. A hormonok nagyon meg tudják borítani a belsõ egyensúlyunkat. Marad a a várakozás, amíg visszaáll minden a helyére.
Ha közben védekezés nélkül élt szexuális életet, akkor akár terhes is lehet. Ezt Ön tudja. Ez esetben egy terhességi gyorstesztet javasolnék.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-20

Kedves Dokotrnõ!
Nem tudom eldönteni ogy terhes e vagyok!?
Abba hagytam a gyógyszert és a szünetben vártam a menszeszem. Késett 2 napot. Pedig mindig pontosan jön meg. Rádásul 1 napig menstruáltam. Pedig 1 hétig szoktam. Soha nem volt még ilyen pedig már több mint 2 éve fogamzásgátlót szedek. Most fáj a derekam és sokat van hányingerem. Lehetek terhes?? Köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Ha a gyógyszer abbahagyása után volt szexuálus kapcsolata, akkor lehet terhes. Egy terhességi teszt segíthet ezt kideríteni. A DM boltokban is kaphatóak ezek a gyorstesztek, vegyen egyet és nézze meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-20

Tisztelt Doktornõ!
32 éves vagyok és márciusban volt egy rákszûrésem, ami negativ lett. Majd októberben elmentem a HPV oltás beadatához szükséges vizsgálatokra. Ott is csináltattam rákszûrést és váladékvizsgálatot, a HPV vizsgálattal együtt. A HPV eredmény negatív, viszont a rákszûrés P3-as lett. A váladékban Staphylococcus aureus találtak.
Kérdésem az lenne, hogy negatív HPV mellett lehet-e P3-as rákszûrési eredmény, vagy esetleg a Staphylococcus aureus okozza azt hogy p3-at írtak a lapomra?
Válaszát elõre is köszönöm. Ági


Válasz:


Kedves Ági!
Staphylococcus okozhatta a P3-at.
A HPV-je a teszt szerint negatív, és az magas, 95%-os biztonságú (ez majdnem 100%). Megkaphatja az oltást, az antibiotikus kúra után.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-20

Tisztelt Dr nõ!
Szeretném megkérdezni Öntõl,hogy mit jelent az ha rákszûrés után kiértesít a kórház hogy probléma van.A Lelet nincs a birtokomban de az értesítésen az áll,hogy Citol+HPV.Szertném tudni ez mit takar,mert nagyon megijedtem.Lehet Méhnyakrákom van??Az érdekes az hogy 2011.áprilisra hívtak vissza!válaszát elõre is köszönöm.Nagyné


Válasz:


Kedves Nagyné!
Lelet nélkül nem tudom megmondani, hogy baj van-e, vagy csak kontrollra hívták vissza. Lehet, hogy csak HPV pozitivitása van és azt kell ellenõrizni 3-6 havonta. Bár ez is függ a rákszûrés eredményétõl. Ha meg tudja majd pontosan írni ezt, akkor már jobban tudnék segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-19

Kedves Doktornõ!

22 éves vagyok, ma voltam a citológia leletemért, ami negatív, egy dolog van még, amit nem értek.
A reaktív sejtelváltozással járó elváltozások résznél be van ikszelve a gyulladás. Kérdeztem, mitõl van, a válasz: bakteriális gyulladás.
Klion D100 kúpot írt fel, kérdezném Öntõl, hogy indokolt ez mindenképp? Azóta bújom az internetet, több nõgyógyász szakértõtõl olvastam, hogy nem feltétlen indokolt a gyógyszeres kezelés. Viszont ajánlják a hüvelyflóra helyreállítását, de mást nem.
Kicsit bizonytalan vagyok a kúpot illetõen. Édesanyámnak is ugyanez volt a leletén, neki nem írtak receptet.
Fájdalmam nincs, folyásom van egy kevés, de más tünetem nincs. 2 éve volt Ureaplasma baktérium fertõzésem, de a kezelés után negatív lett az eredményem, és azóta sincs erre utaló tünetem.

Köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel:
Anita


Válasz:


Kedves Anita!
Sokszor a folyásból ítél a nõgyógyász. Lehet, hogy indokolt a Klion D, de akkor a partnert is kellene Klion tablettával kezelni 10 napig (Klionnal tilos alkoholt fogyasztani). A citológián is be szokták jelölni, ha látnak gombás vagy trichonomas fertõzést.
Ha úgy érzi ez a folyása szokásos, azaz mindig is ilyen volt, még a szexuális élet megkezdése elõtt is, nincs színe, szaga, akkor a kezelés nem indokolt. Ha ez most más, mint régen, akkor viszont valószínûleg van fertõzése.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-18

Tisztelt Doktornõ.
Szeretném megkérdezni hogy az Atypusos mirigyhámsejtek ismeretlen jelentõséggel (AGC-NOS) Endocervicalis diagnózis mit jelent? Mire számítsak? Elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A méhnyak csatornájában sejtelváltozást lehet kimutatni, de ez még nem rákra utal.
HPV tesztet javasolnék. A terápia függ a korától is (35-40 év felett más), a HPV eredménytõl is, de szoros kontroll mindenképp szükséges, azaz 3 havonta ellenõrzés.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-17

Ha megállapították nálam a p2HPV fertõzést akkor a páromnak is el kell mennie kivizsgálásra?? Válaszát elõre is köszönöm: Olívia


Válasz:


Kedves Olívia!
A HPV fertõzés ténye, majd annak terápiás konzekvenciája függ a kortól, a citológiai eredménytõl és a HPV típusától.
Úgy gondolom a levelébõl, hogy Ön 25-30 év alatti lehet, ezért jelenleg csak óvszeres védekezést javaslok fél évig ( a szex elejétõl a végéig), utána kontroll citológiát Önnek és mindkettejüknek HPV-tesztet. Amíg bármelyikük pozitív, addig az óvszer javasolt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
16 éves vagyok és kaptam rá az orvosomtól Isoprinosine gyógyszert amit fél évig kell szednem! De ha eddig nem óvszerrel védekeztünk akkor nagy a valószínûsége hogy a párom is elkapta? E-mellett a gyógyszer mellett szedhetem a fogamzásgátló gyógyszert amit a vírus felfedezése elõtt kaptam?? a fogamzásgátlóm: Volina! Elõre is köszönöm: Olívia


Válasz:


Kedves Olívia!
A fogamzásgátló helyett én most 6 hónapig óvszerrel tanácsolnám a védekezést, mert így a partnerével nem ping-pongoznák oda-vissza a fertõzést.
Az Isoprinosine-t pedig csak akkor javasolnám most, ha Ön gyakran betegeskedik a téli hónapokban, vagy dohányzik vagy stresszes típus. Amúgy még fiatal, és az immunrendszere és az óvszer lehet, hogy elégséges lenne.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor nõ!
A gyógyszer szedése közben kis mennyiségben dohányozhatok?? Akkor a fogamzásgátló gyógyszer szedését nem is ajánlja?? Válaszát elõre is köszönöm! Olívia


Válasz:


Szeretném ha minnél hamrabb válaszolna Doktor nõ! Elõre is köszönöm! Szép napot!

Kérdés:

2010-11-17

Tisztelt Doktornõ!

Tanácsot szeretnék kérni, nagyon el vagyok keseredve.
22 éves vagyok, kb 2 hónappal ezelõtt fedeztem fel magamon apróbb szemölcsöket. Elmentem egy ingyenes rendelésre, ahol megállapították, h condylomám van. 2 hónapra immunerõsítõt írtak fel, és condyline oldatot. Nagyon megijesztett az orvos, hogy úgy látja, ezek nem fognak elmúlni, és le kell majd égetni õket. És azt tanácsolta, hogy ne használjak borotvát. Mindent elõírtaknak megfelelõen használtam.
Egy hónap-másfél elteltével nem volt változás, így elmentem egy magán orvoshoz. Õ az ellenkezõjét mondta, mely szerint a szemölcsök hamarosan elmúlnak, nyugodtan használjak borotvát, és + még 1 hónapra felírt immunerõsítõt, és oldatot. Csináltunk egy vizsgálatot is, amely kimutatta, hogy magas kockázatú, 31-es genotípusú hpv-m van.
A szemölcseim nem javulnak, sõt, rosszabbodik a helyzet, pedig minden nap 1000 mg C vitamint szedek, és Béres cseppet is, elkezdtem sportolni, próbálok odafigyelni az étkezésre, leszoktam a dohányzásról, és nem iszom alkoholt.

Mit tegyek?
Engedjem h megmûtsenek?
Melyik eljárás a legjobb?
Milyen hegek maradnak utána?
Kaphatok-e még hpv elleni oltást?
Egyáltalán fogok valaha úgy kinézni, mint ezelõtt?

Segítõ válaszait várja egy kétségbeesett beteg!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
1. Ha szemölcse van, tilos a borotvát használni! Ugyanis továbbfertõzi magát.
2. Minden szemölcsöt egyszerre el kell távolítani (lézer - szépen gyógyul, gyors, de drága, vagy égetés/fagyasztás) és emellett szedni az Immunerõsítõ gyógyszert (3X2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet és ezt 3X megismételni. Makacs esetben 6 hónapra hosszabbítható a kezelés).
3. nem javasolt a nemi élet, hiszen ez az elváltozás nagyon fertõzõ. 4.Fehérnemût 60 fokon kell mosni, törölközõ helyett papírtörölközõvel kell az érinett területeket szárítani (nyomkodással nem dörzsöléssel/törléssel).
5. Kérdés: a HPV 31-et a méhnyakról vagy a külsõ nemi szervekrõl mutatták ki? Mert nem mindegy.
6. Meg lehet gyógyulni, csak be kell tartani a fenti "szabályokat".
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nagyon szépen köszönöm a választ!

A hpv 31-et a méhnyakról mutatták ki. Ez mit jelent?


Válasz:


A méhnyaki HPV (31) 2 dolgot tehet. Meggyógyul magától, mert Ön fiatal, sõt most szedi az Isoprinosine-t. 2. elindíthat késõbb egy citológiai elváltozást.
Ezért fontos, hogy most normál citológia mellett is évente járjon nõgyógyászati rákszûrésre.
A szemölcsöket el kell távolítani, ahogy írtam. A gyógyszert 3-6 hónapig 2 hetes ciklusokban szedni kellene. A szexuális életet, ha lehet a gyógyulásig érdemes kerülni, utána, amíg a méhnyakon + a HPV-tesztje, addig óvszerrel javaslom a nemi kontaktust.
Meg lehet ebbõl gyógyulni, csak nem 1 hónap alatt sajnos. Kitartás szükséges hozzá. De minden újra klassz lehet és kaphat oltást is!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-16

Tisztelt Doktornõ!!
27 éves múltam,a partnereimet nem sûrûn cserélem.2006-ban már volt konisátióm,s utána is P3as lett a cyt rá 3 hónapra.Most idén júliusban P3,Isoprinosint szedtem 2 dobozzal,(csak annyit írtak),s októberi cyt is P3 lett.Jövõhéten megyek megbeszélni a dolgokat.Gondolom mûtét lesz megint.A kérdésem az lenne,hogy létezik-e egyáltalán,hogy ki tudják metszeni a beteg felületet?Már a baba tervezésen gondolkodtunk,de most arra várhatunk.Igazából arra mennyit kell várni mûtét után?S a védõoltás nem csak megelõzésre van?Nekem azt mondták,ilyenkor már kár beadatni.Válaszát elõre is köszönöm!
Üdv Gittus


Válasz:


Kedves Gittus!
Mûtét indikációja: HSIL citológia vagy ASC-H citológia és magas rizikójú HPV kimutatva.
Ha ASC-US vagy LSIL van a P3 mellett megjelölve, akkor HPV-teszt után, ha magas rizikót állapítanak meg, akkor FÉL ÉVES IMMUNERÕSÍTÕ kúra javasolt. NEM KEVESEBB! Ekkor a mûtét lekerülhetõ lehet, de komtrollra kell járni 3-6 havonta. Óvszer úgymond kötelezõ a szexuális élet során (elejétõl a végéig - orális aktusnál is).
Babaprojekt is függne a HPV típusától, no és a terápia is. Ezért javaslom, hogy kérjen egy ilyen vizsgálatot. P3 mellett ingyenes.
Vakcina hatékonysága HPV negatívitás mellett a legmagasabb, de HPV + esetben ez is függ a a típustól.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Dr.Nõ!
Jövõhéten szerdán mûtenek.S 3 hónapra kaptam Isoprinosint,3*2 adagban.Az eredményem:P3,Hpv:16;35.pozitív és magas kockázatú.Gondolom ez nem túl jó eredmény,tehát akkor az oltást kár lenne beadatni,legalábbis megpróbálni?
A másik,hogy ugye lehet babám attól még,hogy ez már a második mûtétem lesz? 2006ban volt már 1.Mennyit kell várni a mûtét után?S valóban meg tudják csinálni úgy a mûtétet,hogy eltávolítsák a beteg felületet?Nekem sokan mondták,hogy mûtét után eltûnt a HPV-jük,vagy soha többet nem volt citológia gondjuk.Mért van akkor nekem mégis?Lehetséges,hogy rosszul csinálták a mûtétet?Vagy csak hajlamos vagyok a betegségre?Nem értem.Várom válaszát.
Üdv Gittus

Kérdés:

2010-11-15

Tisztelt Doktörnõ!
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet HPV vírusom, ha 27 éve egy partnerem van a férjem, és eddig nem volt problémám a rákszûrésekkel.
Válaszát tisztelettel mgköszönöm: Kné


Válasz:


Kedves Kné!
HPV-teszt mutatta ki? Melyik típust találták?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-15

Tisztelt Doktornõ!

P4-es citológiai lelet miatt (CIN3) júliusban megmûtöttek (conisatio), amelynek szövettanja szerint a kimetszés nem volt ép, az akkori szövettan szó szerint:
CIN3 epithelii planocellularis cervicis uteri, rendkívül kitarjedt cervicalis intraglandularis terjedéssel. a két résletben érkezett anyagból a súlyos és rendkívül kiterjedt dysplasias hám környezethez való viszonya nem ítélhetõ meg. denaturatios zónában is látható súlyos displasia.
emellett a HPV tesztem is pozitív lett a mûtét elõtt és után is(16-os), ezért októberben ismét megmûtöttek (reconisatio.
sajnos ennek a mûtétnek a szövettani eredménye sem ép kimetszést mutatott, még mindig CIN3 (ez a lelet még nincs a kezemben, az orvosom elmondása alapján tudom).
a kezelõ orvosom ajánlására elkezdtem a cervalix védõoltást (az elsõt már meg is kaptam), és azt javasolta az orvosom, hogy most várjunk 3 hónapot, közben kapom az oltást, és meglátjuk, mi lesz. a kérdésem az volna, hogy ha az elsõ CIN3-mas szövettan után kontrollvizsgálat nélkül azonnal mûteni kellett, akkor most mire várok 3 hónapot? az oltás hatására javulhat a szövettanom? azt sem értettem, hogy az elsõ mûtét után miért kellett a hpv teszt eredményére várni a második mûtéttel (3 hónapot!), amikor a szövettan egyértelmûen kimutatta a CIN3-mas fertõzést. azt hallottam, a szövettani eredmény felülírja a hpv tesz eredményét, ez igaz? ugyanakkor az oltást is megkapom, annak ellenére, hogy fertõzött vagyok - de errõl azt hallottam, ez most a legújabb 'trend', hogy a fertõzött nõkben is segít a védettséget kialakítani az oltóanyag. bármit megteszek, hogy meggyógyuljak, mert 31 éves vagyok, és még nem szültem, ami miatt még jobban aggódom, mert ha ez a dolog nem lenne, akkor már terveznénk a babát is.
az eddig leírtak alapján összegezném kérdéseimet:
- ha CIN3-mas a szövettanom, szabad-e várni a mûtéttel 3 hónapot, ha igen, mire alapozva? esetleg az oltás hatására javulhat a szövettanom?
- 2 konizációs mûtét után lehet-e 3. is, és ha igen, akkor ez meddig mehet el? (5,6..?) ha nem, akkor milyen más módon kezelhetnek?
- ha 2 konizációs mûtét után is CIN3-mas a szövettanom, mekkora esélyem van egy egészséges terhesség kihordására?
- mit jelent pontosan a CIN3?

válaszát elõre is köszönöm szépen.

tisztelettel:
F.Rita


Válasz:


Kedves Rita!
CIN3 jelentése: a méhnyak hámja teljes egészében érintett rákelõtti elváltozást mutat. Mûtéti indikáció. De a konizációt loop-pal (hurokkal) végezték a kora miatt, és a sajnos bent maradt még beteg hám. Ezt újra kell mûteni. Meg is tették, de a leírása alapján még mindig maradt bent rossz szövet. Én a késes konizációt ajánlanám most, utána HPV-tesztet. A késesnél már valószínû, hogy egészséges hám marad csak meg, viszont lehet a mély rétegekben még HPV, ami visszahozhatja a betegséget. Ekkor 6 hónapos (nem kevesebb!) Immunerõsítõ kúrát kell végezni.
Vakcina nem indokolt, fõleg, hogy pont a 16-sal fertõzõdött! Ha 5 év múlva kapná meg, akkor talán attól védene. De a mostanival kapcsolatban nem tehet semmit!
Partnere is biztos fertõzött, tehát õt is meg kellene vizsgálni. Szexuális együttlétkor mindenképp ajánlott az óvszert használni(hogy ne passzolgassák a vírust ide-oda).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást.
Közben megkaptam a szövettani eredményem, amelyet begépeltem, és mivel szinte az egész latin, és csak annyit értek belõle, h CIN3, ezért ha megtenné, hogy "lefordítja" nekem, azt nagyon megköszönném. leírok mindent, milyen mûtétet végeztek, milyen lett az eredmény, és azt is mit javasolnak. ha megírná a véleményét is mindezekkel kapcsolatban, azzal sokat segítene, h tisztábban lássak, mi is történik velem valójában.

epikrízis: szövettani leletre való tekintettel (resectios síkot elérõ cin III folyamat) reconisatio céljából került felvételre. megfelelõ elõkészítés, kivizsgálás után LLETZ féle eszközzel conisatiot és cervix abrasiot végeztünk, mely után....hazaengedtek.

diagnózis 1:
status post conisationem propter cin III.
epidermisatio, pseudoepitheliomatosus hámhyperplasia a portio felszínén, koilocytoticus hámatypiával. cin III. epithelii planocellularis cervicis uteri, cervicalis intraglandularis terjedéssel. a residualis, súlyos dysplasiás hám a conisatum egyik ectocervix felé esõ resectios síkjában látható, resectios síkot elérve.

vélemény 2:
néhány typusus endocervicalis mirigytöredék.

kontrollvizsgálat, konzílium alapján 3 hónap múlva colp és cyt kontroll tek a exocervixet elérõ cin III-ra.

az oltással kapcsolatban az nem lehet, hogy ezáltal segítenek a szervezetemnek kialakítani a védekezést a vírussal szemben? azért ártani nem árthat, ugye?

maradok tisztelettel:
F.Rita


Válasz:


Kedves Rita!
A rövid fordítás: Újra konizálás (kacskonizáció) és méhnyaki hámkaparék vétele történt.
Eredméyn: 1. hámosodás, az elõzõ mûtét gyógyulási folyamata látható. A méhnyak külsõ részén, a kimetszett szövet szélén még beteg rész mutatható ki (CIN3). Ezért kontroll vizsgálat javasolt 3 hónap múlva (rákszûrés és kolposzkópia).
2. a méhnyaki hámkaparék normális mirigyhámot mutat.
Az oltás ártani nem fog, maximum az önfertõzéstõl védheti meg, no és ha a partnerével óvszer nélkül élne szexuális életet. a kuatatások szerint az önben jelenleg már elváltozást okozó vírussal szemben az oltás hatástalan.
De ahogy írtam, ha pl 5 év múlva kapna el egy újabb vírust, attól már védeni fog.
Most az segítene igazából, ha szedné az immunerõsítõt (6 hónapos kúra), és a kontrollig nem élne nemi életet. Ha a 3 hónapos kontrollnál még mindig CIN3, akkor késes konzició javasolt, de gyógyszert tovább kell szedni.
Mûtét után 3 hónappal HPV teszt és citológia kontroll.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.