Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2010-12-07

Tisztelt Doktornõ
Én 29 éves nõ vagyok aki még nem szült. Montanába voltam rákszûrésen és már 2-szer P3 volt az eredményem és a kezelõ orvosom mûtétet mondott.A leletem Kolp: szigetszerûen B+C zónába LSL,HPV gyanú CIN I a HPV kenetet levették.Azért fordultam önhöz hogy mit tudna nekem tanácsolni.
Várom válaszát!


Válasz:


HPV-tesztet javaslok kb 1 hónap múlva. Ha magas rizikójú HPV lenne az eredménye, akkor 6 hónapos immunerõsítõ kúrát és 3 havonta kontroll citológiát javasolnék. A szexuális életében pedig óvszeres védekezést. A párját is érdemes akkor vizsgálni, ha Ön már meggyógyult, azért, hogy ne kapja vissza tõle a betegséget. Mûtétet csak ASC-H vagy HSIL citológia mellet ajánlunk.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-06

Tisztelt Doktornõ!
Segítségét kérném, 2010.08.13-án citológiám eredménye P3-as enyhe fokú laphám laeso(LSIL) HPV is bejelölve.Betadin kúra után 2010.11.23-án HPV tipizálás melynek eredménye magas kozkázatú HPV mennyiség szerinti rendezettségben 66, 16. Az orvos semmilyen immunerõsítõ kúrát nem javasolt, csak menszesz után egy újabb citológiát, minek eredménye után lehet hogy szövettani viszgálathoz egy kimetszést végez. Az immun rendszer erõsítését nem említette. A HPV centrum oldalán található cikkekben Ön az Isoprinise szedését javasolja. Háziorvos ezt felírhatja, vagy szedjek más immunrendszer erõsítõt.
A másik kérdésem a gumival való védekezés mellett, ha orális szex is történik akkor a gumi óvszernek még milyen hatásfoka lehet. Ha hüvelybe nyál jut akkor újból fertõzõdik, vagy már mint az én esetemben is a 66 és 16-os HPV jelen van és újból az kapom az már nagyobb kárt nem okoz.

Válaszát elõre is köszönöm.
Andrea


Válasz:


Kedves Andrea!
A terápia függ az életkorától is. De LSIL citológia mellett általában (fõleg 40 év alatt) konzervatív kezelést javaslunk, azaz egy 6 hónapos immunerõsítõ kúrát + óvszeres védekezést (orális szex közben is). Kisebb esélye van ilyenkor a HPV-nek az újrafertõzéshez. Kontroll 3-6 havonta. Ha gyógyult, akkor a párját is vizsgálni kell természetesen, mert ha õ pozitív marad, akkor Önt visszafertõzheti. Lehetséges, hogy fél éve múlva csak az egyik magas rizikójú HPV tûnik el. Akkor 1 hónap gyógyszerszünet után 3 hónappal meghosszabbítjuk az Isoprinosine kúrát. A gyógyszert háziorvos is felírhatja.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm gyors válaszát.
Kérdezném még, hogy bár 41 éves múltam az Isopronosine szedését megpróbálom, a kúrát a válaszaiban olvasott 3x2 2 hétig aztán 2 hét szünet rendszerességgel szedjem? Nagyon sokan kiütéssel reagálnak a terápiára, ha én is akkor van még más vírusellenes készítmény amit javasolna.

üdvözlettel:
Andrea



Válasz:


Kedves Andrea!
Bármely mellékhatás esetén abba kell hagyni a gyógyszer szedését. A kiütés igazából ritka szövõdmény. A gyomorpanaszok, hasmenés inkább okoznak kellemetlenséget.
Gyógyszer szedése : 55 kg felett: 3X2 tabl/nap, 55 kg alatt 2X2 tabl/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6 X ismételni. Mivel 2 típussal is fertõzõdött, lehet, hogy 1 hónap szünet után még 3 hónappal meg kell hosszabítani a kezelést, ha a 6. hónapos HPV-teszt még pozitív. 3 havonta el kell mennie rákszûrésre, mert a HPV az immunerõsítés ellenére kijátszhatja az immunrendszert és a citológia romolhat. Ha ASC-H vagy HSIL lenne a rákszûrése, akkor a mai protokollok szerint a mûtétet meg kell csinálni.
Orális szexrõl még annyit, hogy természetesen minden nemi érintkezés továbbvivõje lehet a vírusnak. Az óvszer természetesen csak a pénisz és a hüvely közti barrier funkciót látja el "szárazon", azaz orális szex nélkül. Ezért sem ad tökéletes védelmet. Szerintem a párját is jó lenne megvizsgálni, és nemcsak a péniszen, hanem szájüregben is, mert a férfiaknál problémákat inkább a szájüregben kimutatható HPV okoz.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-05

Kedves Doktornõ!
Két éve megkaptam a HPV elleni védõoltást, ami a 4 legagresszívabb vírus ellen nyújt védelmet. A mostani rákszûrésen viszont nem azonosítható HPV vírust mutattak ki. Tüneteim nincsenek. Milyen lehetséges fajtája lehet?
Elõre köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Zita


Válasz:


Kedves Zita!
Ez az úgynevezett NA típus. Érzékelhetõ tünetei nem lesznek tõle, kezdeti citológiai elváltozsát okozhat, de rákból még nem muatták ki.
Óvszeres védekzést javaslok legalább fél évig, akkor egy kontroll HPV-tesztet.
Amennyiben még fiatal és/vagy nem hoszzútávú monogám kapcsolatban él, javaslom általánosságban az óvszert, mint védõfaktort, ami nemcsak a HPV-tõl de egyéb szexuálisan terjedõ fertõzésektõl is véd.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-03

Tisztelt Doktornõ!
Orvosom konizációs mûtétet javasolt, de szeretnék még egy véleményt meghallgatni, olvasni. 4 hónapja voltam rákszûrésen és HPV teszten. Eredmények: P3. HPV magas rizikójú 39. LSIL, CIN-I.Ekkor elkezdtem Isoprinosint szedni, de pár nap után abba kellett hagynom, mert kiütéses lettem tõle. 2 hónap után megismételtük a rákszûrést, az P2-es lett. Mégis a mûtétet javasolja a kezelõorvosom. Ön szerint valóban szükséges? A férjemet még nem is vizsgálták meg, szerintem õt is meg kellene. Válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel: B.


Válasz:


Kedves B!
Sem CIN1-et sem P2-õt nem javasolt operálni.
A férjét is teszteljék és vizsgálják meg!
Amíg bármelyikük HPV hordozó, addig pedig óvszeres szexust ajánlanék.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-03

Tisztelt Doktornõ!
Dianózisom:kóros portióhám(HSIL,ASC-H).Hurokkimetszéssel eltávolították a kóros sejteket. A szövettan eredménye:a resectios szegélyek épek.A HPV tipizálás eredménye:magas rizikójú 66. A nõgyógyászom javaslatára felvettem a HPV elleni védõoltást(cerix).Más immunerõsítést nem javasolt. Szeretném a tanácsát kérni,a védõoltás mellett szedhetem e az Isoprinosinet,e páromnak milyen kezelés lenne szükséges,hogy a vírust ne adogassuk egymásnak? Szeretnénk gyermeket vállalni,mennyire veszélyeztetett a magzat?Meddig érdemes a nemi élet megkezdésével várni?
Mekkora az esélye annak,hogy 5 éven belül kiújul ez a probléma? Az immunrendszerünk le tudja gyõzni a vírust? Harminc éves lány vagyok,rengeteg kétellyel és félelemmel,segítséget és válaszát elõre is köszönöm.Tisztelettel:Renáta


Válasz:


Kedves Renáta!
Kérem elõbb írja meg, hogy mi lett a kivett szövet szövettani eredménye.
És a mûtét után mi volt a HPV-teszt eredménye (volt-e, lesz-e)?
A szexuális életüket az elsõ kontroll eredményei (rákszûrés, HPV-teszt) után javasolt elkezdeni újra. És elõtte a partnert is ki kell vizsgálni.
Amíg bármelyikük HPV hordozó, javasolt az óvszeres védekezés.
Köszönöm.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm a válaszát.Leírnám a kivett szövet szövettani eredményét.Idézem:hõkárosodott ecto és endocervicalis szakaszt egyaránt tartalmazó portio conisatum került vizsgálatra. Az ectocervicalis hám acanthoticus.Az endocervicalis csatorna területén papillomatosis,kifejezett stromális,részben hámra terjedõ vegyes,lobos beszûrõdés észlelhetõ.Az átmeneti zónában érett laphám metaplasia mellett a hám alsó felében magplasma arány eltolódás,mérsékelt fokú nuclearis pleomorphia,suprabasalis mitozis azonosítható.
A resectios szegélyek épek.
+Diagnozis: mérsékelt fokú laphám típusú cervicalis dysplasia.
Leírnám a másik szövettanomat is,ami a méh faláról történõ szövetkaparék.
Nyákba ágyazva endocervicalis szövetfragmentumok kerültek vizsgálatra.Az értékelhetõ területeken szabályos kiérett,magas endocervicalis típusú hengerhám figyelhetõ meg.Atypia nincs.A lamina propriában mérsékelt fokú lobos beszûrõdés azonasítható.Maliginitásra utaló jel nincs.

A mûtét elõtti hpv teszt eredménye:HPV DNS pozitív és megas kockázatú HPV(HR)típust tartalmaz(mennyiség szerint rendezett sorrendben)HPV genotípus 66

A mûtét óta még nem telt el a 3 hónap,újabb HPV-tesztre és rákszûrésre február elején kell mennem. Jelenleg óvszerrel védekezünk.Szeretném megkérdezni,hogy Ön szükségesnek tartja e az alábbi kivizsgálásokat a HPV fertõzés miatt,:szájüreg,vastagbél,fül-orr-gégészet? Férfiaknak hol végeznek HPV szûrést, és hogyan? Az immunrendszerünk legyõzheti a fertõzést?
Segítségét elõre is köszönöm.
Tisztelettel: Renáta


Válasz:


Kedves Renáta!
Válaszaim a kérdéseire és észrevételeim:
Jelenleg óvszerrel védekezünk.
MIVEL MÁR ÚJRA ÉLNEK SZEXUÁLIS ÉLETET A KÖVETKEZÕ HPV-TESZTNÉL NEM FOGJUK TUDNI, HOGY BENT MARADT HPV-RÕL VAGY VISSZAFERTÕZÕDÖTTSÉGRÕL LESZ-E SZÓ POZITÍV EREDMÉNY ESETÉN. POZITÍV ESETBEN EZÉRT A PÁRJÁT IS VIZSGÁLNI KELLENE: PÉNISZ ÉS SZÁJÜREG (MINDKÉT SZÛRÕ-CENTRUMOT MEGTALÁLJA A HPV-CENTRUMOK ABLAKNÁL).
ÖNNEK PEDIG EGY 6 HÓNAPOS IMMUNERÕSÍTÕ KÚRA AJÁNLOTT A HPV ELLEN. VALÓSZÍNÛLEG A CITOLÓGIÁJA JÓ LESZ.
Szeretném megkérdezni,hogy Ön szükségesnek tartja e az alábbi kivizsgálásokat a HPV fertõzés miatt,:szájüreg,vastagbél,fül-orr-gégészet?
PARTNERÉNÉL SZÁJÜREG, PÉNISZ. VÉGBÉL CSAK AKKOR, HA ERRE VAN OKUK (ANÁLIS SZEX, SZEMÖLCS AZ ANUS TÁJON).
Férfiaknak hol végeznek HPV szûrést, és hogyan?
A SZÁJÜREGI HPV-CENTRUMOKBAN ÉS A FÉRFI SZÛRÕ CENTRUMOKBAN, LD A HPV-CENTRUMOK ABLAKNÁL ITT A HONLAPON.
Az immunrendszerünk legyõzheti a fertõzést?
A NORMÁL IMMUNRENDSZERNEK KB 2 ÉVRE VAN ERRE SZÜKSÉGE. PERSZE VALAKINÉL EZ LEHET FÉL ÉV IS. MIVEL ÖNNÉL MÁR MÉRSÉKELT FOKÚ (KÖZEPES) ELVÁLTOZÁS VOLT, AZ IMMUNRENDSZERE MAGÁTÓL NEM VOLT ELÉGSÉGES A BETEGSÉG LEKÜZDÉSÉHEZ. EZÉRT SZOKTUK EZT EGY IMMUNERÕSÍTÕ KÚRÁVAL MEGGYORSÍTANI.

ÜDVÖZLETTEL: Dr. Ragó Zsuzsanna


Kérdés:

2010-12-02

Tisztelt Doktornõ!
22 éves lány vagyok. Magas rizikófaktorú HPV-m van,: 51,59. Ebben az évben már 4 rákszûrésem volt. Minden estben visszahívtak.
-LSIL CIN1 volt az utolsó elõtti eredmény.
Az utolsót részletesen leírom:
Kenet minõsége: Értékelhetõ, de indoklás: Nyákos. Sérült sejtek. Nem neoplasticus elváltozások Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio). Hámelváltozások Atípusos laphámsejtek, nem meghatározható okból (ASC-US).
A kenet általános minõsítése: KÓROS vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható. Javaslat: Ismétlés 3-6 hónap múlva.
Az orvosom azt mondta, hogy február végén menjek vissza és ha ugyanez lesz az eredmény meg kell mûteni, mert ha idõvel el is múlik elõfordulhat, hogy pár év múlva méhnyakrákként jön vissza.
Ez tényleg megtörténhet?
Nem kerülhetõ el a mûtét?
Válaszát elõre is köszönöm: Enikõ


Válasz:


Kedves Enikõ!
Egy 22 évest nem feltétlen kellene ilyen sûrûn vizsgálni.
Az 51, 59 is okozhat ASC-Us-t, de a sûrûn vett mintavétel is.
A következõt javasolnám:
1. Óvszeres szexus.
2. 6 hónapos immunerõsítõ kúra (Isoprinosine: 3X2 tabl/nap -55 kg alatt 2X2 tabl/nap - 2 hétig, majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni).
3. a gyógyszeres kúra után kontroll rákszûrés és HPV-teszt, de nem hamarabb. A reaktív gyulladás már a sok mintavételtõl van nagy valószínûséggel. A sértett hám lassan gyógyul és ez kedvez ráadásul a HPV-fertõzsének.
4. a partnert is érdemes tesztelni.
5. Mûtétet csak ASC-H, HSIL esetben javaslunk.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-02

Kedves Doktor Nõ!
Az lenne a kérdésem, hogy a hpv kiürülhet e a szervezetbõl, mert nekem 6 és 52-es rizikójut állapítottak meg, és a szemölcsök is megjelentek, amit sikeresen leecseteltek.Túl vagyok egy 3 hónapos isonisoprine kúrán és a doktor csinált mégegy hpv tesztet, hogy hogyan is állunk most.Önhibámon kívül kaptam el, mivel a párom félrelépett és nem mondta el, már csak akkor amikor szembesítettem a problémával, mivel én hûséges voltam végig.Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy ez már örökre bennem marad.Még fiatal vagyok 22 éves, ez azt jelenti, hogy nem is lehet gyerekem,mert azt megfogom fertõzni?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Mia


Válasz:


Kedves Mia!
Ha a HPV-tesztje most negatív, akkor kérje a HPV-elleni védõoltást. Bár elég drága, de mindig vannak akciók (furcsa, de gyógyzsreknél is van már ilyen...).
Ha pozitív, akkor még 3 hónapig szedja az Isoprinosine-t.
Óvszerrel javaslom a szexuális együttléteket.
És a párját is érdemes lenne tesztelni.
Sajnos az Ön korában ez normális, hogy még nem kõbe vésettek a kapcsolatok.
Ezért jó védekezési megoldás az óvszer és a védõoltás.
És ne aggódjon! Lehet kisbabája, és meg is gyógyulhat addigra, tehát nem fertõzi majd meg.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-01

Kedves Doktornõ!

2 hete fedeztem fel hüvelytájamon apró, pici szemölcsöket. Nagyon megijedtem, mert nem tudtam mi az, s hogyan került oda. Ezért elmentem a nõgyógyászomhoz, aki kezelést írt fel rá. Igaz elmúlt tõle, de megijesztett, hiszen azt mondta, hogy HPV veszély is lehet.
Megcsinálta ugyan a rákszûrést és negatív lett, bár még sem nyugodtam meg.
Mit tegyek? Hová forduljak? Érdemes lenne most beoltatnom magam?

Tisztelettel: Móni


Válasz:


Kedves Móni!
Elvileg most minden rendben, negatív a citológiája és a szemölcsök is eltûntek.
Beoltathatja magát, de elõbb érdemes egy HPV-tesztet kérnie. Ugyanis HPV-negatívitás esetén adja az oltás a maximális védelmet.
Ha még nem él hosszútávú monogám párkapcsolatban, akkor pedig az óvszert mindenképp javaslom elsõdleges védekezési módszernek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-01

Tisztelt Doktornő!
Ebben az évben augusztus végén voltam a szokásos rákszűrésemen aminek az eredménye P2 hpv gyanú. Majd az orvosom javaslatára elkezdtem szedni az isoprinosine-t. MAjd október végén kértem egy hpv tipizálást, de közben megemlítette az orvosom, hogy jó lenne minél előbb teherbe esni, mert lehet később már késő lesz (25 éves vagyok). A minta vételét követő hónapban teherbe estem :) (aminek nagyon örülök, hogy így elsőre meg minden) Majd érdeklődtem a hpv tipizálás eredményéért ami negatív lett. Megnyugodtam, meg az orvosom is megnyugtatott, de azért érdekelne, hogy akkor mi lehetett ez a gyanú. A férjemmel 7 éve vagyunk együtt! Nem volt megcsalás biztos.
Köszönettel: Erika


Válasz:


Kedves Erika!
Kicsit nehezen, de el olvastam a levelét. Biztos valami különleges betûtípust használ...
A HPV gyanú nem egyenlõ HPV-fertõzéssel. Azt csak a teszt tudja kimutatni. Szerencsére nem lett pozitív (tehát valószínû, hogy nem is volt HPV-s), sõt teherbe is esett, bár nem hiszem, hogy 25 évesen késõi lenne a mai világban a babavállalás.
De minden jó, ha jó a vége. Élvezze a kismamaságot és az egészséget.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-30

Kedves Doktornõ!
Azzal a kérdéssel fordulok Ön felé, hogy a HPV-teszt eredményem NA, HR:56-os lett. Ez mit jelent pontosan? Ezek azok a tényezõk,amelyek a szemölcsökért felelõsek? Milyen kezelésre számíthatok?
Üdvözlettel: Hanna


Válasz:


Kedves Hanna!
Ezek a típusok általában nem a szemölcsökért felelõsek. Ezek okozhatnak idõvel rákelõtti elváltozásokat. Milyen a mostani rákszûrés eredménye?
Ha negatív, azaz jó a rákszûrés eredménye, akkor annyi a teendõ, hogy legalább fél évig óvszerrel védekezik, és 6-12 hónap múlva elmegy egy kontroll citológiára és HPV-tesztre.
A rákszûrés eredménye fogja eldönteni, hogy kell-e valamilyen kezelést alkalmazni vagy sem.
Ha most vagy késõbb kimutatnak ASC-US-t, vagy LSIl-t, akkor immunerõsítõ kezelést szoktunk még ajánlani fél évig. Ha ASC-H vagy HSIL az eredmény, akkor kismûtéttel eltávolítják a beteg szövetet és kontroll HPV-teszt alapján, ha még mindig pozitív, akkor immunerõsítõ kezelést is felírnak.
A partnert mindig kell vizsgálni. Hisz Ön hiába gyógyult, tõle visszakaphatja a vírust.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-11-30

Kedves Doktornõ!

25 éves nõ vagyok. Több mint 2 éve szenvedek nõgyógyászati problémákkal. 3-6 havonta járok szûrésekre, de sajnos még mindig nem javul az eredményem. Elõzõ leleteim a következõk voltak: 1 X LSIL, CIN I. , 3 X ASCUS, HPV: pos (NA)
Ez alatt az idõ alatt már jó pár orvoshoz volt szerencsém, de a mûtéti beavatkozással (LEEP) kapcsolatban véleményük eléggé eltérõ volt. Semmilyen gyógyszeres kezelést nem kaptam. A fent leírt eredmények alapján szeretném tudni, hogy Önnek mi a véleménye! Vállaljam vagy sem a mûtétet?
Segítségét elõre is köszönöm!

Tisztelettel: Anett


Válasz:


Kedves Anett!
NA HPV nem szokott rákot okozni (az eddigi tanulmányok szerint), de rákelõtti elváltozást (ASC-US, LSIL) igen.
Nem is javasoljuk a mûtétet, hacsak HSIL vagy ASC-H nem lesz a rákszûrés eredménye.
Én az óvszeres védekezést tudnám javasolni, amivel csökken az esély a fertõzés ide-oda ping-pongozására. Lehet, hogy a partnert is vizsgálni kellene, mert valószínû õ is hordozó.
Ha az LSIL volt a régebbi lelete és a 3 asc-us az utóbbi, akkor ez az immunrendszer általi gyógyulási folyamatot mutatja. Tehát még pár hónap is negatív lehet.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.