Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-01-28

Tisztelt Doktornõ!
2007. májusában konizációs mûtétem volt(CIN2-3, HGSIL, P3). Azóta 6 alkalommal voltam kontroll szûrésen, az eredményem minden alkalommal negatív volt. Most kb. 2 héte voltam ismét. A korkép. enyhén atrof hám, tûszúrásnyi, erõsen conglutinalt méhszáj. A szûrés eredményérõl most telefonáltak, hogy április elején újra meg kell ismételni a szûrõvizsgálatot és a szûrés elõtt használjam az Ovestin krémet (57 éves vagyok).
Ez most azt jelenti, hogy 3 év fél év után ismét van miért aggódni? Mit jelent ez ?
Elõre is köszönöm válaszát, Bori


Válasz:


Kedves Bori!
Ez azt jelenti, hogy menopausa után az ösztrogén hiány miatt atrófiás a hám, és fals pozitív, azaz fals rossz eredményt mutathat. Ezért ösztrogén kúrával (Ovestinnel) visszaállítják a hám állapotát, majd úgy nézik meg a sejteket.
Aggódásra jelenleg nincs ok.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm, gyors válaszát.

Tisztelettel: Bori

Kérdés:

2011-01-27

Kedves Doktornõ!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy...nekem a férjemnek 3 évvel ez elött kedötött ez a szemölcs a nemiszervén kezeli a condyline ecsetelövel.Én azota folyamatos rákszûrésre járok eddig minden rendben volt p2.De az utolso p2 volt de cin 1 es volt.Ez után csinált az orvosom hpv tesztet az negativ lett.Nem tudom hogy most mit higyjek.kérem segitsen.köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A kérdések, amik felmerültek bennem: Hol van/vannak a szemölcsök a férjén? Óvszert használnak? Élnek nemi életet?
CIN1 HPV nélkül nem egyértelmû nekem. 3 hónap múlva érdemes lenne együtt levenni egy mintát citológiára és HPV-tesztre. Egy vizsgálat, nem vizsgálat, mondják. Ez pedig nem is adott eddig egyértelmû eredményt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-26

Tisztelt Doktornõ!
20éves férfi vagyok, vírusos szemölcsök jelentek meg a nemi szervem tájékán, amelyre Condyline ecsetelõt írtak fel, de nem múltak el, majd 50szemes Isopromisine kúrát, de attól sem lett változás. Interneten olvastam egy gyógymódot miszerint C vitamint porrá zúzva citromlével krémmé higítva kenegessük a területet, és éjszakára fokhagyma darabot ragasztok a szemölcsre ,szerintem az össze közül ezzel értem el kisebb változást. Egy hónap múlva megyek fagyasztásra, ha arra se reagál mit tegyek? Nekem amikor beazonosították a betegségem nem mondták meg hogy HPV hanyas típusú. Köszönöm válaszát/ tanácsát.
Köszönettel: B.


Válasz:


Kedves B!
Az Isoprinosine-t a fagyasztással egyidõben kellene szedni és kb 3 doboz a minimum, amit hatékony terápiának tekintünk. Tehát. Szedesse le fagyasztással, lézerrel, bármivel az összes szemölcsöt. Közben 2 hétig szedje 3X2 tabletta/nap dózisban a gyógyszert, majd 2 hétig szünteltesse. Ezt még 2X kell ismételni. Ha újra kijönnek a szemölcsök, akkor újra fagyasztani kell. Nem egy egyszerû "játék" ez, sajnos. Mivel a szemölcs nagyon fertõzõ (magára nézve is) így a szexuális életet kicsit limitálni kellene. Borotválkozás abszolút kontraindikált (nem szabad!). A típusa, csak akkor lenne fontos, ha nagyon megnõ. Valószínûleg ez egy alacsony rizikójú HPV.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-26

Tisztelt doktornõ! Rákszûrésen voltam az orvosom szerint "szép" a mészáj, semmi panasz,semmi gond! Ennek ellenére 2 hét múlva értesítettek jelenjek meg a nem megfelelõ citológiai eredményem miatt!
Leletet nem kaptam,P3 és gyulladás közölték! Ezért 10 napig SUPPLIN-t kellett szednem, ma ismét rákszûrést végeztek és ez az orvos közölte velem HPV-m van(és nem tetszik neki a mészáj), erre is vettek mintát! 1 hónap múlva kontroll, ha nem kapok addig újabb levelet a rossz eredményrõl. Kérdésem: szemölcseim, tüneteim nem voltak! 3 éve állandó, stabil kapcsolatban élek! A páromat megfertõzhettem? Hová menjünk ennek kiderítése céljából? Szeretjük orálisan kényeztetni egymást, mint javasol ezt kerüljük? Egyáltalán szeretkezhetünk az eredmény tudta nélkül? Nagyon félek: hogyan kaptam el, amikor csak egymással van kapcsolatunk? Nem akarom beteggé tenni a páromat? Ki-kit fertõzött meg, ez kideríthetõ? Lehet, hogy régóta beteg vagyok? Eddig miért nem vették észre a rákszûrések alkalmával? Rendszeresen járok orvoshoz!
Elõre is köszönöm válaszát: Kétségbeesve


Válasz:


Kedves Kétségbeesett!
Elõször is ne essen kétségbe, hiszen nem is tudjuk mi az igazi baj.
A legjobb az lenne, ha leírná a pontos leletét nekem (akár arra a részre is írhat, amelyik nem nyilvános). Ehhez elõbb el kell kérnie azt. Fontos minden rész rajta, ami be van jelölve.
Addig nem tudok értelmes tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-25

Kedves Doktornõ!
Elõzõekben már kértem az Ön segítségét. Most újabb kérdésem merült fel, amire nem találom a magyarázatot. A HPV tesztem 18 és 35-öst mutatott ki. A HPV tesztet elvégezték a páromon is, s nála 51-est találtak. Az eredmények alapján felmerült bennünk a kérdés, hogy ha a vírus nemi úton fertõz, és oda-vissza adogatjuk egymásnak, akkor miért nincsenek jelen azonosan? Óvszerrel védekezünk, de kérdezném még, hogy a csókolózás is tilos?
Mindkettõnknek isoprinosine gyógyszert írtak fel, de a Genoid egyik orvosa azt írta, hogy nem sokat ér, vagy elmúlik tõle a HPV, vagy nem. Ezt Ön is így gondolja?
Válaszát elõre köszönöm!
Üdvözlettel:
Judit


Válasz:


Kedves Judit!
Jogosak a kérdései. A HPV-rõl azt mondják, hogy nemi úton terjed. Ez így is van, mondjuk 95%-ban. Mi is azt találtuk, hogy a párok 70%-nál nem egyeznek a HPV típusok. Erre még magyarázatot nem kaptunk sehol. Gondolhatunk arra, hogy ha mindketten már fertõzöttként léptek be a párkapcsolatba, akkor épp mindenki küzd a saját HPV-jével és valamennyire védett az újjal szemben. Valószínûleg akkor lesznek azonosak a típusok, ha az egyik behozza a kapcsolatba, de a másik még akkor negatív volt. Persze ezek csak eszmefuttatások. Még nagyon sokat nem tudunk a vírus terjedésérõl. Azt tudjuk, hogy a szexuális aktus egy nagyon jó táptalaj a fertõzõdéshez. Az óvszert mindenképp ajánlom, nehogy mégis keresztbe fertõzzék egymást. Csókkal akkor tejed, ha valamelyikük szájából kimutatható a vírus. Ha negatívok, akkor nem.
Az Isoprinosine-rõl ma már többet tudunk, mint 2 éve. Azt tudjuk róla, hogy vele kb 2-3x gyorsabb a gyógyulás, kb 2-3x hatékonyabb maga a kezelés, mintha nem szednénk semmit, vagy ha csak a természetgyógyászati és táplálék kiegészítõket szednénk. Természetesen ez sem használ mindenkinél, mint ahogy egyik gyógyszer sem. Jelenleg ezeket tudjuk, a kutatások pedig még folynak. Én javasolni szoktam megfelelõ indikációban (ASC-US vagy LSIL citológia és magas rizikójú HPV fertõzés esetén). No és az óvszert is!
Az Isoprinosine akkor hat a legjobban 6 hónap alatt, ha 1X-es HPV-t mutatnak ki. 2,3,4 típus esetén lehet, hogy még szükség van 3 hónappal megnyújtani a kezelést, de ez érthetõ is. Lényeg, hogy kontrollokra kell járni és figyelni a betegség alakulását. MEG LEHET GYÓGYULNI belõle!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm válaszát! Bízom a szavaiban, és kitartok az Isoprinosine kezelés mellett, mert el szeretném kerülni a mûtétet, s hál’ Istennek egyikõnk sem érzi a mellékhatásait.
Üdvözlettel:
Judit

Kérdés:

2010-12-14

Tisztelt Doktor Nõ!Éves rákszûrésem volt,az eredmény negatív lett,de nagyfokú gyulladást véleményeztek,amire az orvos két féle gyulladás csökkentõt irt fel.De a leletemet olvastam,és laphám atypia gyanú áll fent.Az lenne a kérdésem,hogy valójában mi is ez? Elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Laphám atypia lehet a gyulladástól is. Ha túl van a kezelésen, akkor kb 2 hónap múlva egy kontroll citológiával meg kell nézni, hogy normalizálódtak-e a sejtek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-13

Kedves Doktornõ!
A véleményére lennék kíváncsi.
HPV 16, 18 fertõzöttségem van. A rákszûrésim folyamatosan romlanak.(1éve zajlik a dolog)
p3, p3 ascus, p3 cin1. 1 hónapja volt loop-conisatiom most lett meg a szövettan cin 2, és a kivágott szövet szélén is vannak "rossz sejtek"
25 éves vagyok, az orvosom szerint februárban rákszûrés és utána ha kell még egy mûtét. Ön szerint ez így helyes? Nem akarom, hogy a végén ki kelljen venni a méhemet vagy még rosszabb.
Ön mit javasol?
Kösznettel: M


Válasz:


Kedves M!
CIN2-nél nem vesszük ki a méhet, de még egy kicsit rosszabb szövettannál sem.
Ha maradt bent CIN2-nyi rossz sejt, akkor reoperálni kell, ha a citológia CIN1-t (LSIL-) vagy ASC-USt ír le, akkor egy 6 hónapos immunerõsítést javasolnék, melyet 3 havonta rákszûréssel kontrollálnék. Szexuális életet kizárólag óvszerrel szabad élni, és a partnert is HPV-tesztelni illenék.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-10

Kedves Doktornõ!Anikó vagyok,30 éves,8 éve szenvedek a cisztától a jobb petefészken van általában,de nekem 23-évesen elfakadt a vakbél a cisztával együtt,túléltem,de nemtudták mi a bajom,azt hitték méhen kívüli terhességem van,csak másnap operáltak meg,25évesen újra megoperáltak 5cm-cisztát találtak,most 2 hónapja szedem a primolut nor hormon tablettát,hogy elmúljon a cisztám,ezt orvos írta fel,a kérdésem az lenne hogy miért nem múlik már el a ciszta,és vannak összenövéseim is az elfakadt vakbéltõl,milyen károkat okozhatott a szervezetemben?lehetséges hogy van hpv-vírusom?nagyon szeretnék már meggyógyulni,köszönöm a kedves türelmét és válaszát elõre is hálásan köszönöm!Tiszteletem!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Sajnos a primolut nor hormon tablettát nem találom a gyógyszeradatbázisban. Ez egy természetgyógyászati szer?
Hogy van-e összenövése, azt egy hasi ultrhang vizsgálat tudná felfedni. A ciszták jelenlétét is. A panaszok és a vizsgálatok döntik el, hogy van-e baj a szervezetében.
HPV és a ciszta között semmilyen kapcsolat nincs. Hogy van-e HPV-je, azt egy méhnyakrákszûrés tudja megmutatni egy HPV-teszttel.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-10

TISZTELT DOKTORNÕ. ASZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY 13 HETES KISMAMA VAGYOK ÉS VAN HÜVELYFOLYÁSOM OLYAN FEHÉR TUROS ÉS ÉGET VISZKET MIA TEHENDÕ MIT LEHETNE RÁ SZEDNI HOGY ELMULJON ILYENEM MÁR VOLT ÉS UGY VESZEM ÉSZRE UJRA VISZAJÕT ASZT SZERETNÉM TUDNI MIOKOZA ÉS AZ LEHET MIKOR TUSOLOK ÉS A HÜVELYNÉL IS MEG MOSOM ÉS BEFOLYIK A VIZ AZ KÁROSE LEHET KÕSZÕNÕM SZÉPEN VISZLÁT


Válasz:


Kedves Kismama! A leírásából megítélve ez egy hüvelyi gombás fertõzés.
Vennie kellene egy Canesten kombit (vény nélkül kapható), mely hüvelytablettát és hüvelykrémet tartalmaz. A hüvelytablettát a kezével helyezze fel 3 egymást követõ este lefekvés elõtt a hüvely legmagasabb pontjára (amíg a mutató ujjával be tud nyúlni) és a kisajkakat és a hüvely körüli nyálkahártyát a krémmel reggel és este kenje be vékonyan. Reggelre a hüvelytabletta felolvad és amikor felkel kifolyik a hüvelybõl. Ezért betétet helyezzen be a bugyijába esténként. A partnerének a péniszét (makkot, a makk alatti árkot, fitymát belül is, és pénisztestet)is 3 napig naponta 2X be kell kenni.
Ha szükséges (tehát nem múlik el a folyás, viszket, ég), akkor meg kell ismételni még 3 napig a kezelést.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-10

Kedves doktornõ!Anikó vagyok,az lenne a kérdésem,hogy pap-tesztel kimutazható-e a hpv vírus?válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Anikó!
Csak egy gyanú mutatható ki Pap teszttel. Biztosat a HPV-teszt mondhat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2010-12-07

Kedves Doktornõ.

Orvosi vizsgálat során kiderült, hogy a petevészkemnél 5,1cm átmérõjû ciszta van, ha ez nem mulna el, a jövõben ez akadályozhat majd esetlegesen a teherbeseésben?!
Még lenne egy kérdésem, ha hpv eredmény 59 típusú ettõl függetlenül felvehetõ a hpv védõoltás, mert az tudomásom szerint más típusú vírusokra nyújt védelmet.
Köszönöm segítségét: CZ.


Válasz:


Kedves CZ!
A ciszta a petevezetéken akadályozhatja a teherbeesés. Tudni kell, hogy hol helyezkedik el, és hogy össszenyomje-e a vezetõt.
A HPV-oltás valóban nem az 59 ellen van. Ezt meg kellene gyógyítani, ha citológiai lelete már kimutat elváltozást (ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL, AGC).
De az oltást elkezdheti. A legnagyobb védelmet HPV-negatív esetben nyújt, de az 59 ellen a jelen vizsgálatok alapján sajnos ez akkor sem magas.
Az 59-es miatt járni kell szûrésre rendszeresen, attól függõen, hogy milyen a rákszûrés (citológia) eredménye.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.