Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-02-06

Tisztelt doktornõ!!!!

A legutobi citologiai leletem azt mutatta hogy p3 szinten vagyok,az orvosom nem mond semmit csak annyit hogy hpv tripiózira van szükségem. Ez most mit jelent??
Kaptam kúpot meg valamilyen injekciót,de nem tudom hogy ért e valamit mert hiába megyek vissza sosincs a rendelõbe.
Nem tudom mit tegyek,más orvosok is csak ennyit mondanak,rákos vagyo???

Válaszát elõre is közönöm és várom,Andi


Válasz:


Kedves Andi!
1. P3 mellett valóban fontos egy HPV tipizálás!
2. Pontosan mi van még a leletén a P3 mellett? ASC-US, LSIL vagy más?
3. Milyen kúpot kapott?
4. Milyen injekciót adtak Önnek?
A P3 nem jelenti azt, hogy rákos.
Ha a fenti kérdéseimre válaszol, akkor többet is tudnék segíteni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-06

Tisztelt Drnõ!
2010-ben áprilistól novemberig 3 citológiai eredményem: P3 LSIL CIN I-es volt. 2010 dec.17-én konizációs mûtétem volt. A szövettani eredményemrõl szeretném kérdezni a Doktornõ véleményét.HPV citopathias hatásokat mutató ectocervicalis laphámfelszín, a dysplasticus sejtek a hám szinte teljes vastagságában megfigyelhetõ( CIN III komponensA resectiós szélek épek.A csúcs kimetszésében csak laphámmetaplasia van
Diagnosis: HSIL/ Intrapithelialis neoplasia ( CIN III) IN TOTO. CERVICALIS ENDOMETRIOSIS. Az eredményemet az orvosom elküldte az onkoteam-hez, akik javaslata: hysterectomia felajánlása, vagy onkológiai gondozás. Nagyon megvagyok rémülve, igaz , hogy 48 éves vagyok de a méh eltávolítás nagyon megrémített. A jövõ héten megyek az elsõ citológiai vizsgálatra, amitõl nagyon félek.
Üdvözlettel: Ildi


Válasz:


Kedves Ildi!
Valószínûleg majd a mostani leletétõl is teszik függõvé a továbbiakat.
Ne szorongjon emiatt, mert az nem segíti a gyógyulást. Sõt!
Az onkológiai gondozás itt a szoros kontrollokat jelenti, ami a méhnyakszûrésekbõl áll.
Bízzon a következõ leletében! Szépen kivágták a beteg részt! Amit javasolnék, hogy most amikor vesznek citológiát, akkor kérjen egy HPV tesztet is. Ezt az OEP fizeti ilyen mûtét után. Ha HPV pozitív lesz, akkor maradtak fertõzött sejtek bent, így azok ellen egy immunerõsítés javasolt lenne 6 hónapig. Így eltûntethetõ lenne a bajt okozó vírus. Mivel nem utalt a szövettan invázóra (áttétre), így nagyobb esélyt látok a gyógyulásra, mint a nagy mûtétre. De mindenképp hallgassa meg az orvosa véleményét, és bízzon benne.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Dr Nõ!
Nagyon köszönöm a megnyugtató, és gyors válaszát. Azóta voltam az onkológián, ahol a professzor úr elmondta, hogy szerinte mégis a nagy mûtétet kellene választani, mivel bármikor újra megjelenhet a HPV 16 vírus fertõzés.Citológiát nem is vett, csak elmondta hogy máj. 04- én jelentkezzek újra, és majd akkor megbeszéljük a mûtét idõpontját. Sajnos a 48 évem szintén az indokok között van! Igy már elég öregnek is érzem magam ezek után.Szeretné megkérdezni a DR-nõt hogy mi a véleménye a Culevit tablettáról, mivel hallottam pozitív visszajelzéseket róla, vagy inkább maradjak az immunerõsítõ tabl. mellett?
köszönettel: ILdi


Válasz:


Tisztelt Dr Nõ!
Nagyon köszönöm a megnyugtató, és gyors válaszát. Azóta voltam az onkológián, ahol a professzor úr elmondta, hogy szerinte mégis a nagy mûtétet kellene választani, mivel bármikor újra megjelenhet a HPV 16 vírus fertõzés.Citológiát nem is vett, csak elmondta hogy máj. 04- én jelentkezzek újra, és majd akkor megbeszéljük a mûtét idõpontját. Sajnos a 48 évem szintén az indokok között van! Igy már elég öregnek is érzem magam ezek után.Szeretné megkérdezni a DR-nõt hogy mi a véleménye a Culevit tablettáról, mivel hallottam pozitív visszajelzéseket róla, vagy inkább maradjak az immunerõsítõ tabl. mellett?
köszönettel: ILdi

Kérdés:

2011-02-05

Kedves Doktornõ!

38 éves elsõ házasságban élõ négy gyermekes édesanya vagyok. Soha kémiai és mechanikus fogamzásgátló módszerhez nem folyamodtunk.
2010. szept-i leletben: atypusos mirigyhámsejtek, inkább neolplasticus (AGC), endocervicalis eredményt kaptunk. Még ebben a ciklusban ismétléskor: atypusos mirigyhámsejtek (AGC NOS) endocervicalis (polipus?) eredményt. 2011 januárban újabb ismétléskor: kóros endocervikális hám a nyakcsatorna mirigyhámrészében. Más orvostól is kértem vizsgálatot még 2010 októberében, õ teljesen negatívnak talált (elvégezve a citológiát is). Korábban soha nem volt rendellenes leletem.
Nem tudom értelmezni a NOS mozaikszót.
Orvosom rövid idõn belüli konizaciót javasol. Véleménye szerint mennyire sürgõs a mûtéti beavatkozás? Van-e kilátás spontán gyógyulásra? Semmilyen tünetem nincs, egészségesnek érzem magam.A HPV total negatív.
Nagyon számítok véleményére, kérem segítsen dönteni!
Válaszát várva köszönettel Lili


Válasz:


Kiegészítem még annyival, hogy 2008 májustól novemberig a Cervarix oltással be lettem oltva.
Lili


Válasz:


Kedves Lili!
A NOS jelentése: not other specified. Ez azt jelenti, hogy az elváltozás lehet endocervicalis vagy endometriális is (méhnyakcstornában vagy a méhen belül). Sajnos itt nem nagyon segít a HPV negativitás ténye. Mert, ha az endometriumon belül van az elváltozás, azok többsége HPV negatív.
Az októberi "másik orvos" kontrollvizsgálata nem adhatott értékelhetõ eredményt, ugyanis nem telt el az elõzõ és ezen vizsgálata között 6-8 hét. Ezért az a negatív eredmény fals negativitást mutat csak. A januári viszont újra AGC (AGC-NOS). Én javasolnám a kismûtétet, legalábbis a méhüregi és cervikális (méhnyaki) mintavételt.
Beszélje meg a nõgyógyászával!
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktorõ!
Nagyon köszönöm válaszát.

Lili

Kérdés:

2011-02-04

Tisztelt Doktornõ!

A legutóbbi szûrésem eredménye a következõ (sajnos nem adott megfelelõ tájékoztatást az orvosom): reaktív hám, gyulladás, chlamydia (erre adott gyógyszert nekem is, barátomnak is), enyhe dyopl.
Egészen pontosan mit jelentenek ezek? A P eredményem még mindig P2, de kétszer aláhúzták. Fél évente kell kontrollra járnom. Ezek a betegségek, elváltozások késõbb befolyásolják a gyerekvállalást?

Köszönettel,
Anita


Válasz:


Elnézést, félreolvastam, enyhe dysp.-ról van szó.
Milyen gyógymódot javasol ezekre a doktornõ?


Válasz:


Kedves Anita!
Ezek alapján nincs semmi aggódni való.
Van egy chlamydia fertõzése, amit megfelelõ gyógyszeres kezeléssel (általában azithromycin vagy tetracyclin) meg lehet gyógyítani. természetesen a párjának is kellene szedni. Javasolt még ilyenkor egy darabig az óvszeres védekezés, hogy ne passzolgassák oda-vissza egymásnak a bacikat.
Én szoktam még egy ilyen kezelés után javasolni egy lactobacillus kúrát is (egy heteset), hogy a hüvelyflóra helyreálljon.
A gyermekvállalást, ha meggyógyul, ez nem befolyásolja.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-01

Kedves Doktornõ!
28 éves vagy és érdeklõdni szeretnék,hogy tavaly P3-as lett a rákszûrésem eredménye HPV 16-tal, most meg P2-es és HPV33-al. Ez így át tud alakulni? És akár vissza is mehet HPV16-ra? És mi a teendõm HPV 33 esetén?
Köszönöm. ÁGi


Válasz:


azt szeretném meg tudni ha 2 mutatki a teszt milyen lehet benem a gyerek


Válasz:


Kedves Ági!
A HPV típusok nem alakulnak át egymásba.
Két oka lehet a változásnak:
1. Elkapott egy másikat is, az elõzõbõl viszont kigyógyult (ez utóbbi jó hír).
2. Vizsgálati hiba történt, és vagy a 16 nem volt jó (összekevert minta) vagy a mostani 33 nem biztos.
A legjobb az, hogy a citológiai lelete normál, P2 lett, azaz gyógyulást mutat.
A gyermeknek nem lesz ettõl semmi baja, ha terhes.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-31

Tisztelt Doktor nõ!
A párom exének P4-es lett a cytológiai lelete. Sajnos azt nem tudom, HPV okozta-e. A kérdésem az, hogy mekkora az esély, hogy a párom fertõzött-e HPV-vel, ill. mennyi idõ után hagyhatnánk el az óvszert?
Válaszát elõre is köszönöm. Üdvözlettel:
Petra


Válasz:


Kedves Petra!
Ha csak gyulladás miatt volt P4 lelete az Exnek, akkor nulla az esélye, hogy HPV-fertõzött legyen a partnere.
Ha HPV által okozott P4-e volt, akkor NAGY az esélye. Plusz, ha a P4 lelet óta nem telt még el sok idõ (1/2-1 év). Javaslom, hogy mielõtt elhagynák az óvszert, és az Exnek HPV pozitivitása volt/van, akkor partnerét vizsgálják meg HPVre. Ez egy mintavétel a péniszrõl, fájdalmatlan. Bõr- és nemigyógyász szakorvosok végzik általában, néha urológusok.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-31

Tisztelt Doktornõ!

Érdeklõdni szeretnék, hogy HPV vírus esetén az Isoprinosine immunerõsítõ gyógyszer milyen adagolásban szükséges szedni? Ugyanis Nekem azt javasolták hogy 1 hónapon keresztül szedjem, a páromnak pedig, hogy két hétig szedje, majd hogy 10 napig szüneteltesse, és hogy ezt ismételje meg háromszor.
Nekem 18-as HPV-t diagnosztizáltak, a páromnak pedig 6-os és NA típusú HPV-t.

Köszönöm a válaszát elõre is.
Üdvözlettel: Marianna


Válasz:


Kedves Marianna!
A HPV 18-ra akkor javasoljuk az immunerõsítõ szedését, ha mellé egy citológia elváltozás is társul. ASC-US, LSIL vagy ASC-H, HSIL, AGC. Az elsõ 2 esetében egy fél éves kezelés javasolt a következõk szerint: 3X2 tabl/nap 2 hétig majd 2 hét szünet. Ezt 6X kellene ismételni. Emellett óvszeres védekezés is fontos!
Ha az utóbbi 3-ból az egyik a diganózisa, akkor egy kismûtét (konizáció) és immunerõsítés szükséges. A gyógyszer csak abban az esetben, ha a mûtét után a HPV teszt még mindig pozitív. Ha nincs jelenleg citológiai elváltozása (tehát normál az eredménye), akkor csak az óvszeres védekezést javasoljuk fél évig, majd kontroll vizsgálatokkal ellenõrizzük a citológiai és a HPV státuszt.
A párjánál is csak akkor ajánlott a gyógyszeres kezelés, ha ecetsav próbával kimutatható egy elváltozás. Ezt a vizsgálatot bõrgyógyász végzi (olyan, aki erre szakosodott). Ha nincs ilyen elváltozása, akkor csak marad a megfelelõ tisztálkodás és az óvszer fél évig. Ezen idõ alatt átlagosan a férfiak maguktól "feltisztulnak". Ha kimutatható nála bármi is, akkor azt kezelni kell helyileg és gyógyszeresen is.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-31

Kedves doktornõ!
1 hete derült ki, hogy pozitív lett a szövettani elemzésem. Ismét vettek mintát és majad csak azután tudnak konkrétumokat mondani. Most hüvelykúpot írt fel a nõgyógyászom, amit egy hétig kell hasznáénom, aztán egy másik fajat hüvelykúpot, amit hetente csak egyszer kell alkalmazni. Mire számíthatok és mi a gyógymód? Vagy egyáltalán van-e gyógymód? Orvosom úgy mondta nekem, hogy a ráknak van 4 lépcsõfoka és én most az elsõ lépcsõfokon vagyok. Ön szerint?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Erre csak akkor tudok válaszolni, ha megírja a pontos diagnózisát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-29

Tisztelt Doktornõ!
A Kedvesem a napokban volt rákszûrésen, ahol kimutatták nála a HPV fertõzöttséget. Természetesen a szûrést magamnál is szeretném elvégeztetni. A kérdésem, a következõ: milyen vizsgálatra számoljak, mint férfi amikor felkeresem a lakóhelyem szerinti HPV centrumot, illetve férfiak estében mi a gyógyítás folyamata, lehetõségei?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Elõször mintát vesznek a péniszrõl (makk, makk alatti árok, fityma alatt, fityma és pénisztest, húgycsõ nyílás) és HPV vizsgálatra küldik. Ez fájdalmatlan.
Ha pozitív, akkor ugyanezeket a területeket beecsetelik ecetsavval (nagyon híggal) és nagyítóval (dermatoszkóppal) vizsgálják, hogy van-e elváltozás.
Ha van, akkor azokat a területeket fagyasztással, lézerrel kezelik és immunerõsítõ gyógyszeres kezelést írnak fel fél évre. Ha nincs elváltozás, csak a teszt pozitív, akkor óvszeres védekezést tanácsolnak 6 hónapig (ezt az elõbbi esetben is kérik). Ezután kontroll vizsgálatra kell jelentkezni, hogy ellenõrizzék a HPV sátuszt és a gyógyulást.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-28

Tisztelt Doktor Nõ! Kérdezni szeretnék, mégpedig, a párom nem tudta hogy hpv fertözött, én elkaptam de negatív vagyok jelenleg és kigyógyultam belõle rengeteg immunrendszer erõsítõvel és egy égetõs mûtéttel.
A kérdésem szeretnénk majd gyereket vállalni de nem szeretném újból elkapni, mert a mai napig óvszerrel védekezünk.
Hova kéne neki mint férfi elmennie és meggyógyulnia, mely intézetbe és ha kapna oltást ellene akkor használ-e neki vagy elõbb tünetmentesnek kéne lennie?
Segítsen, ahhoz hogy babánk szülessen.
Köszönettel: Gáborné


Válasz:


Kedves Gáborné!
Itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál találhat férfiakat is szûrõ centrumokat (kék pöttyök). Ezeket ajánlanám. Ha nem talál Önhöz közel lévõt, akkor helyi nemigyógyászaton (Bõr- és nemibeteggondozó) kell érdeklõdni, hogy végeznek-e HPV-teszt vizsgálatot.
Lehet, hogy ennyi ideje óvszerrel való védekezés során már õ is negatív lett. És akkor jöhet a baba.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-01-28

Kedves Doktornõ!

35 éves férfi vagyok. Kb. 6 évvel ezelõtt az akkori páromnak szemölcsök jelentek meg a nemi szerve környékén. Akkor õ elment nõgyógyászhoz aki condyline ecsetelõt írt fel neki, valamint kérte, hogy ha nálam is jelentkeznek a szemölcsök akkor én is használjam. Sajnos meg is jelentek de tudatlanságom miatt nem igazán foglalkoztam vele. A condylinra jól reagáltam, 3-4 ecsetelés után elmúlt. Viszont szinte rendszeresen azóta 6 havonta újra "keletkeznek". A jelenlegi párom HPV szûrése p3-as lett. Én is bejelentkeztem egy kivizsgálásra az egyik centrumba.
A kérdéseim a következõk:
Milyen lehetõségeim vannak, hogy "végleg" megszabaduljak a tünetektõl, a vírustól?
ár harmadik hónapja teljesen szex mentesen élünk, mikortól lesz biztonságos újra, valamint ezen idõszak alatt az orális szex is tiltott-e?
Köszönettel: Laci


Válasz:


Kedves Laci!
Biztonságos akkor lehet a szex, ha mindkettejüknek 3 hónapon keresztülo nem újul ki a condyloma, és HPV negatív teszt-jük lesz. A szemölcsöket el kell távolítani (egyszerre az összeset), ha makacsul visszatérnek (úgy látom Önöknél ez a helyzet), akkor immunerõsítõ (Isoprinosine) kezelést szoktunk javasolni 3 vagy 6 hónapig (ez a makacsságtól függ). No szex ajánlott, még orális sem, hiszen úgy a szájukat fertõznék. Lehet, hogy már ott is kimutatható lenne, ha eddig alkalmazták. A gyógyszeres kezelés viszont ott is eltüntetné a vírusokat.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.