Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-02-11

Tisztelt doktor! Az lenne a kérdésem hogy másfél éve megálapitották hogy hpv virusom van megkaptam a védöoltást az utolso rákszürésem P3 volt ezért az orvosom szövettani mintát vett juniusba és azt mondta hogy minden rendben és probálkozhatunk a babával mert már nagyon szeretnénk egy kisbabát két hete voltam ujra rákszürésen és akkor kaptam meg a szövettani eredményem amin ez áll A minta HPV DNS pozitiv és magas kockázatu HPV(HR) tipusokat tartalmaz ( menyiség szerint rendezett sorrendben)HPV genotipus 51 és most hivtam az orvosomat ö meg mondta hogy visza kell menjek mert valami nincs rendben az utobi rákszürése de többet nem mondott én nagyon megijedtem mert nem tudom mire számitsak roszabodott az álapotom, ebböl a virusbol nem lehet meggyogyulni? És mit jelent a szövettani minta eredménye? Elöre is köszönöm. válaszát


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést, hogy késõn válaszolok. A levelek valahogy elkeveredtek.
Azóta biztos megtudta, hogy mi lett a rákszûrés eredménye. Az határozza meg ugyanis a teendõket, nem a HPV 51 jelenlétének ténye. A HPV fertõzésbõl meg lehet gyógyulni!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-11

Tisztelt Doktornõ!

A héten diagnosztizáltak HPV 52-vel. Azóta konzultáltam az orvosommal, de maradtak még tisztázatlan kérdéseim.
A rákszûrésem teljesen jó lett, kivéve, hogy abban jelezték, hogy a HPV-t is kéne tesztelni.
Másfél éve monogám kapcsolatban élek. Ez azt jelenti, hogy legalább ennyi ideje bennem van a vírus? (A kapcsolatunk kezdetét követõ hónapban a rákszûrésem nem mutatott semmi rendellenességet.)

Mekkora a valószínûsége, hogy a párom is fertõzött, ha én az vagyok? Igaz, hogy férfiak jó eséllyel 2-3 hónap alatt meggyógyulhatnak?

Az 52-es típus a magas kockázatúak közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy kisebb az esély rá, hogy meggyógyuljak/junk?
A gyógyulás teljes gyógyulást jelent, vagy örökre hordozni fogom a vírust és fertõzhetek?

Válaszát elõre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Livia
Ha


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV fertõzésbõl meg lehet gyógyulni, akár magas, akár alacsony, akár NA típusú. A magas rizikójúak közül a 16, 18, 31, 33 tovább képes a szervezetben éldegélni és betegséget okozni.
A fiataloknál nagyon magas a HPV fertõzöttség (20-24 éveseknél 50%!).
De aggódni nem kell. Évente kell járni szûrõvizsgálatra.
Ha a rákszûrés eredménye jó, akkor teendõ maximum annyi, hogy fél évig óvszerrel védekezzenek. A barátja is lehet hordozó, nemcsak 2-3 hónapig, hanem tovább is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-11

Tisztelt dr.Nõ! február 2-n írtam Önnek.Annyit szeretnék még hozzá tenni,hogy a cytológiai papíromon még annyi áll,hogy Atypusos laphámsejtek (ASC)-H és Ismétlés 3 hónap múlva.Akkor minek kell már most szövetmintát venni?Válaszát köszönöm:Edit


Válasz:


Elnézést február 10. írtam. Edit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a kései válaszért!
Volt már azóta szövettan? Mi lett az eredménye?
Vagy megvárja a 3 havi kontrollt?
Addig is érdemes lenne elkezdeni a fél éves immunerõsítõ kezelést, mert azt mûtét mellett, után is érdemes szedni. Sõt lehet, hogy segít elkerülni azt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-11

Kedves Doktornõ!
Tavaly februárban volt egy loop konizációs mûtétem (3*P3 és HPV 18 miatt). A mûtét után 3 hónapig Isoprinossin tablettát szedtem és utána kétszer is P2 lett az eredményem. A szeptemberi rákszûrés eredménye P2 + gyulladás reaktív hámelváltozás. Szeptben még HPV tipizálást is csináltak ennek eredménye HPV33 lett. A gyulladásomra Dalacil hüvelykúpot kaptam.
Most januárban újra voltam kontroll cytológián, melynek eredményét tegnap kaptam meg: P2, LSIL, CIN 1, HPV gyanú. (A "szeptemberi" gyulladásom eltûnt.)Az orvosom azt mondta, hogy 3 hónap múlva menjek vissza kontrollra, de semmilyen kezelést nem kaptam.
Ön szerint a januári eredmény rosszabb, mint a szeptemberi?Esteleg "rosszabbodik az állapotom" mert nekem, mint laikusnak úgy tûnik...
28 éves vagyok és fél-egy éven belül babát szeretnék, ezért nagyon aggódok.
Válaszát elõre is köszönöm.
Andi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andi (Boldog névnapot tegnapra!)!
Az LSIL rosszabb eredmény mint a P2. Ezt jól gondolta. Mivel van egy új HPV-je (33) ezért valószínû, hogy az indította el ezt az újabb folyamatot.
Erre is kellene szednie fél évig az Isoprinosine-t és óvszerrel ajánlott védekezni a gyógyulásig. Partnerét vizsgálták már? Mert nem elég Önt kezelni, ha van esély arra, hogy valakitõl kapjon egy újabb fertõzést.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-10

Tisztelt dr.Nõ!
27 éves vagyok egy gyermek édesanyja.5 éve STROKE-m volt a fogamzásgátló tablettától.A problémám a következõ: a rákszûrés eredményem most elõször P III-IV HPV? és kóros laphámsejt elváltozást mutatott ki.4 éve volt HPV 51 eredményem.Az orvos már mûteni akar!! Tényleg ennyire rossz lenne a helyzet?Nincs rá más mód(akár gyógyszeres),mint a mûtét? Igencsak csak kétségbe vagyok esve ez miatt.Csinált olyan vizsgálatot is ahol,valami folyadékot használt és az elváltozást mutatott.Válaszát köszönöm: Edit


Válasz:


Tisztelt dr.Nõ! Ehhez kapcsolatosan írtam Önnek még február 11. válaszát köszönöm: Edit

Kérdés:

2011-02-10

Tisztelt Doktornö!
Januárban voltam rákszürésen, a leletem a következö:
Atypusos laphámsejtek, nem meghatározható okból (ASC-US), atypusos mirigyhámsejtek AGC-NOS, endocervivalis. Az orvosom megcsinálta a HPV tesztet, most ennek az eredményére várok. Azt mondta, hogy ez valami enyhe gyulladás, és ha a HPV teszt nem mutat ki sEMMIt, akkor nincs semmi teendö, a gyulladás majd "elmúlik". Lehetséges ez, hogy semmit sem teszünk???
Még egy buta kérdés... Tudom, hogy a HPV egy nemi úton terjedö vírus, de olvastam már minden félét, hogy WC-ülököéröl, stb. el lehet kapni. Kérdésem, hogy ez igaz-e? És gyermekek pl. együtt fürdés során elkaphatják tölem vagy a férjemtöl?
Válszát elöre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV-t wc-rõl nem lehet elkapni, de az együtt fürdéseket nem ajánljuk egyéb higéniai okok miatt sem.
A teendõ függ a HPV típusától. Ezért, ha megvan a lelete, akkor küldje el egy újabb válaszban.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-09

Tisztelt Doktornõ!
Decemberben voltam rákszûrésen, a leletemen a következõ áll: ASC-US P II. Az orvosom szerint ez teljesen rendben van, ezzel egy idõben HPV szûrést is kértünk, aminek az eredménye HPV 51 lett. A orvos csak annyit mondott, hogy döntsem el, hogy szeretném-e kezeltetni magam, azonban hiába kérdeztem, a módjáról nem igazán adott felvilágosítást!igen, szeretném magam kezeltetni, Ön szerint mi a teendõ?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel: Lilla


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASC-US és HPV 51 esetén egy fél éves immunerõsítõ (Isoprinosine) kezelést szoktunk ajánlani (ld itt bal oldalon a leírását). És természetesen ezen idõ alatt óvszeres védekezést is, hogy ne fertõzzék egymást a partnerével oda-vissza. Utána kontroll. Ha Ön negatív lesz és gyógyult, akkor a partnerét is érdemes HPV-tesztelni, hogy kell-e a továbbiakban is óvszert használni, vagy elhagyható.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-09

Kedves Doktornõ!

Én Ukrajnából írok Önnek.
A napokban diagnosztizáltan nálam HPV 16 vírust.
Mivel nem túlságosan bízok az itteni orvosok hozzáértésében (nem minden alap nélkül), az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet a legcélszerûbben kezelni ezt a megbetegedést? Milyen módszerekkel, gyógykészítményekkel?
Valamint, arra lennék még kíváncsi, hogy ha most oltatom be magam a vakcinával, az segít-e a jelenlegi állapotomon?

Válaszát elõre is megköszönve, üdvözlettel:
Viktória


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Viktória!
Ha csak HPV 16-ot diagnosztizáltak, de citológiai eredménye nincs, akkor nem tudom pontosan megmondani mi a teendõ. Küldje el a rákszûrése eredményét, akkor segíthetek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-09

Kedves Doktornõ!Decemberben voltam rákszûrésen,és kimutatták,hogy HPV-m van.Sajnos az orvosommal nem igazán tudtam beszélni,mindha háritott volna,csak azt hajtogatta:p3!Sajnos arra,h.mi az a p3 nem kaptam tõle választ!Remélem ön tud nekem segiteni!A leletemen az szerepel:p3,LSIL,HPV isoprinosine 5oo mg-os tabletta szedését javasolta a doktorur 6 hónapig,és azt,hogy utána menjek vissza kontrolra!Azt szeretném kérdezni,h.ez a p3 milyen kategoria?és azt h.ön szrint is elegendö e ha szedjün ezt a gyogyszert mind a ketten a párommal,vagy javasol valami mást is ?köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az LSIL (P3 HPV gyanú) azt jelenti, hogy a sejtekben valószínûleg HPV hatására egy sejtelváltozás indult el, de ez még a kezdeteknél van. Meg szoktuk ezt erõsíteni egy HPV-teszttel, hogy magas rizikójú HPV-rõl van-e szó. Akkor ajánljuk a féléves Isoprinosine kezelést és az óvszeres védekezést. Ez utóbbit azért, hogy csökkentsük a vírus ide-oda passzolgatását a partnerek között, a gyógyszer pedig segít a vírussal fertõzött sejtek eltávolításában, a gyógyulásban.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-09








Tisztelt Doktornõ!
1985-ben P4-es cytológiai eredmény után eltávolították a méhemet és mindkét petefészket.Csontritkulásom is van ezt ACLASTA infúzióval kezelik.
Azóta többször is voltam cytológiai mintavételen és vizsgálatokon, de HPV szûrést most csináltattam elõször.
A mostani eredmény P2 és HPV 59,56.
Az orvosom Telviran 800 mg-os gyõgyszert javasolt. Ez valóban hatásos lehet HPV vírus esetén??? Elég sok mellékhatásról olvastam!!!
Várom válaszát!









Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elnézést a kései válaszért. Hátha még segítségére lehetek.
A Telvirán egy herpesz vírus elleni gyógyszer. Nem tudok róla, hogy HPV ellen is hat.
Amennyiben a HPV 56. 59 mellett ASC-US vagy LSIL elváltozás is leírnak, úgy fél éves Isoprinosine kezelést szoktunk javasolni. Addig csak óvszeres védekezést a szexuális együttlétekkor.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-08

Kedves Doktornõ!
Pár évvel ezelõtt Condylomával kezeltek. Külsõleg teljesen tünetmentes vagyok, viszont férjem nem. Többször eltávolíttatta már a szemölcsöket, de mindig visszanõnek. Isoprinosint is szedtünk már, de sajnos az sem segített.
Jövõ héten fogom szülni elsõ szülött gyermekemet császárral (az orvos javaslatára). Kérdésem az volna, hogy a késõbbiekben mire kell odafigyelnünk, hogy gyermekünk semmilyen körülmények között se kapja meg a betegseget tõlünk? (gondolok ez alatt közös fürdõzésre, közös wc használatra, érintkezik véletlen a bõre a férejem szemölcsével stb.)
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Marcsi


Válasz:


Kedves Marcsi!
Már biztos megszült és már otthon is van a picivel. Sajnso csak most tudok válaszolni.
A szemölcs nagyon fertõz, ezért minden higéniás szabályt be kell tartani. Az alónemûket, törölközõket 60 fokon kell mosni. Valóban fontos a, hogy a szemölcshöz érés után legyen alapos kézmosás, de a szemölcsöket mindenképp el kell távolítani!!! Ha a fagyasztással, ecseteléssel nem ment, akkor lézerrel. Közben kell szedni 3 hónapig 2 hetes ciklusban az Isoprinosinet. Szexuális életet nem szabad élni közben. Utána HPV teszttel elenõrizni kell, hogy maradtak-e vírusok a sejtekben.
Ha a kezelés végéig nem bújnak elõ újabb szemölcsök, akkor 90%-ban biztos sikeres volt a kezelés. A teszt viszont már majdnem 100%ban mutatja, hogy reziduális vírus van-e még, amibõl új fertõzés indulhat.
önnél is végeztetnék majd egy HPV-tesztet,a mikor a férje túl van a kúrán. Azért, hogy kimutassuk, vajon Ön hordozó-e még.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.