Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-02-24

Tisztelt Doktornõ!
47 éves vagyok. Nincs gyerekem, soha nem volt abortuszom,és életemben kb három komoly kapcsolatom volt.A jelenlegi párommal 4 éve élek együtt, én nem léptem félre, és biztos vagyok benne, hogy õ sem csalt meg. Korábban a volt feleségéhez is hûséges volt 20 évig. Én hiszek neki. Most a citológiai vizsgálatom HPV gyanút mutatott ki, /egy-egy atypiás sejt /P2 eredmény mellett. Teljesen kétségbe estem, hol szedhettem össze, pont én, aki szinte apáca életet éltem. És most sem gyakori már a szex, a párom már nem fiatal.
A vérzésem kicsit rendszertelen, de az orvosom szerint a vérvizsgálat eredménye / hormonok / nem indokolja ezt. A nõgyógyászomtól Isoprinosine-t és Klion hüvelykúpot kaptam, három hónap múlva kell kontrollra visszamennem. Azt szeretném megkérdezni, hogy Doktornõ szerint hol szedhettem ezt össze, ill. mire számíthatok a jövõben? Mi a rendszertelen vérezgetés oka, lehet-e ez a fertõzés miatt? És még egy apróság: Soha nem használtam eddig hüvejykúpot, szeretném tudni, hogy a színtelen-szagtalan folyás reggelre, ill. a szivárgás napközben normális dolog-e? Nem lehet-e, hogy a kúp nem tud felszívódni, és így nem jut be a gyógyszer a szervezetembe?
Elõre is köszönöm a választ és minden segítséget.
Kata


Válasz:


Kedves Kata!
A kúpnak nem szabad felszívódnia, helyileg kell hatnia majd ki kell ürülnie a hüvelyen keresztül. Tehát ez normális. Ilyenkor javasolni szoktuk a nõknek, hogy használjanak betétet.
A rendszertelen vérzést HPV fertõzés nem szokott okozni. Nem tudom a leírtakból megállapítani, ha a hormonjai rendben vannak, hogy mi lehet az oka.
A feszültség, szorongás is okozhat rendellenes vérzést.
Javaslatom. 3 hónap múlva, amikor kontrollra megy, kérjen a citológia mellett egy HPV-teszt vizsgálatot is (5.500 Ft kb). Ha ez pozitív lesz, csak akkor mondjuk, hogy Önnek valóban HPV fertõzése van. Addig nem vesszük "komolyan" a HPV gyanút, mert azt egy sima gombás fertõzés is okozhatja. Erre kapta gondolom a KLION-D kúpot.
A gombát viszont a partnerétõl is elkaphatta (az õ normál flórájában lehet benne, ha nincsenek tünetei) vagy egyszerûen a hormonális változások is okozhatják (47 évesen ez normális) vagy uszoda wellness vize.
Kérem, ne izguljon addig, amíg a teszt eredménye nincs meg. P2 egy tökéletes citológiai eredmény.
Ha megvan a HPV tipizálás, akkor írja meg és tudok további tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-22

Tisztelt doktornõ! Tavaly februárban terhességemnél derült ki hogy hpv 16,18 as virusom van 2 p3 mas cytológiai eredményem volt szülés elõtt pár hónappal p2 lett szülés után 6 hetes kontrol vizsgálati cytológiám ismét p3 agus ez agusztusban lett levéve októberben ismét megismételték a cytológiát ennek a részletes leirása, p2 a kenet általános minõsitése:negativ,kóros neoplasticus hámelváltozásokra. részletes vélemény:kóros baktérium flóra nem azonositható. Egyébb nem neoplasticus elváltozások:gyulladás. Javaslat:ismétlés kezelés után lobellenes.Ez után a leletem után conisaciót javasoltak októberben de akkor én kértem egy kis halasztást mivel még szoptattam és a baba még elég picike volt azóta már 7 hónapos szeretném kikérni az ön véleményét is hogy ön mit tanácsol nekem csináltassam meg ezt a mütétet mert már félek hogy ha tovább várok komolyabb baj is lehet belõle kérem adjon nekem tanácsot válaszát elõre is nagyon köszönöm tisztelettel:Andrea


Válasz:


Kedves Andrea!
Terhessége alatt a P3 pontosan mit jelentett? Volt leírva ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL vagy AGUS akkor is?
A leletei alapján hol P2, hol P3 vagy AGUS citológia nem mutat egy jól meghatározható betegséget. Hol gyógyultnak mutatja, hol betegnek.
Ha az utóbbi kenetvétele után eltelt legalább 3 hónap és a lobellenes kezelésen is túl van, akkor javasolnék egy újabb citológát csináltatni, hogy lássuk, most mi a helyzet.
Írja meg a legújabb eredmnyét, és akkor tudok tanácsot adni, hogy szükséges-e valóban a konizáció. a korát is írja meg legyen kedves.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-22

Tisztelt Doktorno!
36 hetes terhes vagyok es az lenne a kerdesem, hogy ha hpv virusom van es szemolcsok is, akkor szabade szules utan szoptassak. Csaszarmetszessel kell szulni a nogyogyaszom szerint. Tenyleg muszaly ez?
Koszonom valaszat. Zsofia


Válasz:


Kedves Zsófia!
Ha valóban vannak szemölcsei, melyek a szülés alatt érintkezhetnek az újszülöttel, akkor a kisbaba védelme érdekében a nõgyógyásza javaslata helyes.
Szoptatni természetesen szabad egy nemiszervi HPV-fertõzés mellett a higéniát betartva. De a szemölcsöket mindenképp el kellene távolítani, fõleg ha szexuális életet szeretne élni. A szemölcs ugyanis nagyon fertõzõ. Önmagát is tovább fertõzheti és a partnerét is. Orális szex után a mellbimbó szájjal izgatásával pedig a mellett is fertõzhetik, ami már a kisbabára is veszélyes lehet.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-22

Tisztelt Doktorno!
36 hetes terhes vagyok es az lenne a kerdesem, hogy ha hpv virusom van es szemolcsok is, akkor szabade szules utan szoptassak. Csaszarmetszessel kell szulni a nogyogyaszom szerint. Tenyleg muszaly ez?
Koszonom valaszat. Zsofia


Válasz:


Kedves Zsofia!
A baba erdekeben a csaszarmetszes megfontolando. Nyugodtan szoptathat attol, mert HPV-fertozott. Higeniara figyeljen (mellbimbo tisztantartasa, kezmosasok, kulon torolkozo stb)!
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-18

Tisztelt Doktornõ!
Nagyon el vagyok keseredve,és meg vagyok ijedve.Soha semmilyen nõgyógyászati problémám nem volt,2010 januárjában hüvelyi úton szültem.Ezután kezdõdtek a problémák.Két P3 citológia után, a HPV tesztem pozitív lett,51,16 genotipussal.
A nõgyógyászom,-akihez magán úton járok már régóta-azt mondta,hogy a gyógyszeres immunerõsítésnek semmi értelme.Ennek ellénere felírattam a háziorvossal az Isoprinosine-t,és 3x2-t szedek.Nem értem,miért mondta az orvosom,hogy nincs értelme?!Mûtét,és kezelés lehetõségét vetette fel,jövõhéten megyek vissza hozzá ezek megbeszélésére,és egy újabb rákszûrésre.Ön szerint ilyen eredménnyel mire számíthatok,és szeretném a véleményét is megtudni.
Nagyon félek mi lesz velem,és a kislányommal,ugyanis évek óta még pajzsmirigybetegségben is szenvedek.
Válaszát nagyon várom,és elõre is köszönöm!Egy aggódó Anyuka


Válasz:


Kedves Anyuka!
Elnézést, hogy csak most válaszolok. Azóta már biztos volt szûrésen.
Írja meg az eredményét egy új levélben és akkor tudok kézzel foghatót is mondani, azaz, hogy mi lenne a teendõ.
A P3 citológia pontosan mit takart: ASC-US, LSIL(CIN1), ASC-H, HSIL, AGC volt még leírva? Ezek mind mást elváltozást mutatnak, és mindet leírhatják egy csoportba P3nak.
Milyen pajzsmirigybetegségebn szenved?
A kislányával nem lesz semmi, azért ne aggódjon. És a P3 sem rákot jelent, és gyógyítható.
Írja meg a mostani leleteit!
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-18

Tisztelt Doktornõ!
Egy hete lett kész a leletem P2, HPV gyanu. Az orvos Isoprinosine 500Mg tablttát írt fel.Szeretném kérdezni, hogy ez pontosen mit jelent. Páromra mien hatással van ez, érdemes lenne neki is szednie ezt a gyógyszeret?
Éerdemes lenne felkeresnünk párommal( monogám kapcsolatban élünk) egy Hpv centrumot?
Eddig gyógyszerrel védekeztünk, esetleg más védekezést is alkalmaznunk kellene?
A HPV eltüntethetõ a szervezetembõl, vagy ezzel kell együtt élnem?
Mit tanácsol?
Válaszát elõre is köszönöm
Eszter


Válasz:


Kedves Eszter!
HPV gyanú nem jelent még HPV fertõzést. Csak ha a HPV-teszt kimutatja a HPV típusát, akkor magas rizikójú HPV-nél és a citológiában egy ASC-US vagy LSIL (CIN1) elváltozásnál javasoljuk az Isoprinosine kezelést.
Kérjen egy HPV-tesztet! A párját is csak akkor kell vizsgálni, ha Ön pozitív lesz.
A vírus eltüntehetõ a szervezetbõl. A szexuélsi életükben akkor kell csak változtatni a védekezésen, ha valamelyikük HPV pozitív lesz. Ekkor az óvszert szoktuk inkább ajánlani, mert bizonyos védettséget ad (kb70%).
Nyugodtan keressenek fel egy HPV-Centrumot, biztos szívesen segítenek Önöknek.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-16

Tisztelt Doktornõ!
37 éves vagyok, 2 kislány (9 és 2 éves) anyukája. 2 hónappal ezelõtt a citológia vizsgálat hpv jelenlétét mutatta ki P2-es cit. eredménnyel.
Most kaptam kézhez a tipizálás eredményét, melyen nem azonosítható típusok mellett magas kockázatú típus jelenlétét állapították meg (NA, HR:52).
Orvosom szerint gondolkodjak el a védõoltáson, de azt hallottam, hpv fertõzöttség estén hatástalan. Egy neves amerikai cég aloes termékeit fogyasztják a gyermekeim és ezekkel a termékekkel szeretném én is megtámogatni, felerõsíteni az immunrendszerem. Ezek mellett is javasolt az isoprinosin szedése?
A hpv eltûntethetõ a szervezetbõl, azaz számíthatok a késõbbiekben egy immunerõsítés után negatív leletre, vagy ezzel már együtt kell élni és várni, mikor okoz rákos elváltozást? A párommal egyébiránt monogámok vagyunk....esetleg ennek ellenére is megfertõzhettük egymást? Õt is ki kell vizsgálni és ugyanúgy az õ immunrendszerét is meg kell erõsíteni? Élhetünk nemi életet, vagy jelen esetben jobb az önmegtartóztatás?

Köszönöm megtisztelõ válaszát.

Ildi


Válasz:


Kedves Ildi!
Isoprinosine immunerõsítõt magas rizikójú HPV (ön esetében 52) és leírt ASC-US vagy LSIL (ha ezek valamelyike szerepel a P2 mellett) esetén javasolunk. Addig csak az óvszert kell használni szorgalmasan a szexuális együttlétek alkalmával. Azért, hogy ne passzolgassák egymás között a vírust. Lehet, hogy a párja már nem fetõzött, de még visszakaphatja Öntöl.
A vírust el lehet tüntetni a szervezetbõl, csak sajnos nem 1 hét alatt. Immunerõsítõ (Isoprinosine) nélkül átlag 2 év, gyógyszerrel (Isoprinosine-nal)kb 6 hónap.
Oltás valóban akkor hat a legjobban, ha HPV negatív, fõleg ha még monogám életet is élnek, honnan kaphatna el újabb vírust?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-16

Tisztelt Doktornõ!

28 éves nõ vagyok a két héttel ezelõtt elvégzett cytologiai vizsgálatom P2 lett!Azt írták HPV jelenlétére van gyanú és gyulladásra utaló sejtképet találtak Gynoflor hüvelytablettát írtak fel. A kérdésem az lenne hogy a férjem is fertõzött lehet?és ha igen mi a teendõnk? Igazából a második babát terveztük,most inkább védekeznünk kéne?Válaszát elõre is köszönöm!
Köszönettel: Noémi


Válasz:


Kedves Noémi!
HPV-gyanú nem egyenlõ a HPV-fertõzéssel.
A kezelést követõen kb 2 hónap múlva (ne korábban!)nézzenek egy új kenetet egyidõben egy HPV-teszttel (ez 5.500 Ft). Ha ez utóbbi és vagy a rákszûrés pozitív lesz, akkor lehet gondolkozni, hogy hogyan tovább. Addig ez csak egy alig értelmezhetõ lelet.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-15

Tisztelt Doktornõ!
Egy hete lett kész az eredményem és HPV gyanu volt ráírva. Ott szóhoz se tudtam jutni, 4 éve elváltam, azóta nem volt nemi kapcsolatom.Hol kaphattam el? Immunerõsítõt kaptam, napi 3-at, 1 nap szünetekkel irrigálnom kell, canasten kúp és ovestin kenõcsöt kell alkalmaznom.3 hónap múlva kell visszamennem. Most hogy utánaolvastam igen megijedtem. Ez a "gyanu" ilyenkor mit jelent. keressek fel HPV centrumot, vagy a szakrendelõben is jó helyen vagyok? A legjobb helyre szeretnék menni. (gondolom mindenki...)Gyermekeimet nagyon féltem, nem kaphatják el tõlem (4 és 6 évesek)?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A HPV gyanú sokszor csak egy gombás fertõzéstõl van. Az igazi HPV fertõzést a HPV-teszt mutatja ki.
Néha 10-12 évig is lappanghat az ember szervezetében a HPV és nem okoz betegséget. Csak hordozzuk a vírust. De soha nem a vírust, hanem a citológia elváltozást kezeljük, amit nem írt meg (normál a ciológiája vagy ASC-US, LSIL?.
A gyerekek nem kaphatják meg Öntõl hosz ez fõként szexuálisan terjed.
Én kicsit soknak tartom ezt a rengeteg kezelést, amit erre a "gyenge" leletre kap.
Lehet, hogy érdemes felkeresnie egy HPV-CEntrumot.
Üdvözlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-14

Tisztelt Doktornõ!
Évekig tartó fertõzések,gomás-bacilusos,folyamatos viszketés,állandó hüvelyi problémák után egészséges kislányom született.A következõ rákszûrés alkalmával nem megfelelõ eredmény érkezett,így 3 hónap után megismételték azt.Az sem volt jó,így idén jan.-ban konizáción estem át.1 hónap után megjött a szövettani eredmény,vélemény:
"Korlátozott diagnosztikus értékû vizsgálai anyag,dysplasia maioris gradus portions uteri mirigybe terjedéssel (CIN3).HPV érintettség.Cervictis chronica." És "Proliferatios endometrium.Adenomatosus endometrialis polyp részletek."
HPV teszetet is végeztek,a 16-os típus mutatható ki.
Az orvosom egyelõre nem javasolt újabb mûtétet,1 hónap múlva újabb cytológiai vizsgálatot kér és annak függvénye a továbblépés.
Az lenne a kérdésem,hogy mit tehetnék a gyógyulás érdekében? Olvasgattam/hallottam immunerõsítésrõl,esetleges HPV elleni védõoltásról. Ön javasolja ezeket? mennyire nyugodjak/ne nyugodjak meg? Kialakulhat még ebbõl méhnyakrák,ugye?
Nagyon tehetetlennek érzem magam és mindent elkövetnék-ha lennének eszközeim-a gyógyulásért,a kóros folyamatok megállításáért!
Nagyon köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Ivett


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Azóta volt kontroll citológiája és HPV-tesztje? Mik lettek az eredmények. Ez alapján lehetne a továbbiakról dönteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-13

Tisztelt Doktornõ!
9 hónappal ezelõtt volt egy konizációm H-SIL miatt.Azóta 3 havonta járok rákszûrésre, és hol gyulladás, hol gombás fertõzésem volt. A legutolsó leletemen pedig kóros hámelváltozás, atypusos laphámsejtek, ASC-US, HPV volt feltüntetve. 3 hónap múlva megyek kontrollra, gyógyszert nem kaptam.Doktornõ szerint mire számíthatok?Szeretném, ha ajánlana immunerõsítõt!Nagyon meg vagyok ijedve!
Köszönettel: Andi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASC-US és magas rizikójú HPV fertõzés mellett ajánljuk a fél éves immunerõsítést.
Azóta mi történt Önnel?
Most látom, hogy milyen régen írt, és én még csak most válaszolok. Elnézést.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Nem tudom Önnel megosztani a problémámat más úton, ezért esett a választásom arra, hogy itt próbáljak segítséget kérni Öntõl. HPV (LR)típust állapítottak meg nálam és + Ureoplasma DNS-t. A kérdésem az lenne, hogy az alacsony kockázatú HPV-t legyõzheti-e a szervezetem vagy ez már így marad és semmit sem lehet ellene tenni? Sajnos nem nagyon világosítottak fel ezzel kapcsolatban, csupán kezembe nyomták a receptet és el is engedtek. Nagyon könnyen kétségbe tudok esni ha nem tudom pontosan ez mit is jelent. Kérem segítsen nekem ezzel kapcsolatban.
Köszönettel és üdvozlettel: Detti

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.