Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-03-08

Tisztelt Doktornõ.
2010.ben a cytológiai eredményem ASCUS mutatott kim azt követõen le vették a HPV, ami negatív, három hónappal késõbb ujjabb cytológiai eredményem LSIL Cin 1. Hüvely irigátort javasolt az orvosom illetve, gynoflor hüvely tabletátt, Szeretném tudni, hogy ez a cin 1, mennyire veszélyes, és mennyi a gyugyulás ideje, köszönöm.
Angel.


Válasz:


Kedves Angel!
Ha valóban CIN1-e van, akkor nekem ez a HPV negativitás egy kicsit gyanús.
CIN1 lehet ugyan gyulladástól, de akkor kezelni kellene. Ha pedig HPV, akkor más terápiát lenne érdemes elkezdeni.
CIN1 jelentése, hogy a méhnyak alsó 1/3-ában sejtelváltozásk vannak, 90%-ban HPV-tõl.
Javasolnék egy újabb HPV-tesztet, hogy valóban megtudjuk mi is okozza ezt az elváltozást. Gyógyulási ideje függ a HPV típusától, az Ön korától és a partnere HPV státuszától.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna
Üdvözlettel


Válasz:


Tisztelt Doktornõ.
Köszönöm szépen a válaszát, de igazából nem nyugodtam meg.
Válaszából arra következtettem, hogy Önnek gyanús az, hogy nekem a HPV tesztem negatív lett. Már pedig valóban negatív lett. Amikor ki derült, hogy LSIL Cin 1 lett a harmadik cytológiai eredményem, az orvosom meg is jegyezte, hogy ez a HPV-el szokott lenni de nekem az negatív. Szeretném Önt megkérdezni arról. hogy Cin 1, HPV nélkül nem lehet? Egyébként 43 éves vagyok, és 5 éve olyan párkapcsolatban vagyok,hogy kizártnak tartom a partnerem hûtlenségét.
Szeretném még tudni, azt, hogy a CIN 1 betegségre hatásos e a colpo cleaner jód, és a gynoflor hüvely tabletta.
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Angel.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Leírtam a válaszomban, hogy CIN1 lehet egyéb gyulladás következménye, DE azt kezelni kellene. Attól függõen, hogy ezt gomba, baktérium, protozoon stb okozza. CIN1 legtöbbször viszont HPV miatt alakul ki. Mivel van 5 éve egy új kapcsolata, ezért simán lehet egy HPV-fertõzése.
Én egy újabb HPV-tesztet javasolnék, amikor legközelebb megy citológiai vizsgálatra. Ugyanis vannak/lehetnek laboratóriumi tévedések.
A jód fertõtlenít és kiírthat minden kórokozót, de a normál flórát is. Ezért ez után nagyon jó kezelés a Gynoflor (legalább 6-7 napig).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ.
Nagyon szépen köszönöm a válaszát ami számomra ki elégítõ.
Legközelebb szeptemberben kell mennem újabb cytológiára, és természetesen kérek egy ujj HPV tesztet, remélem addig nem változik rosszabb irányban az állapotom.
További szép napot.
Angel.

Kérdés:

2011-03-07

Tisztelt Doktornõ!

30 éves nõ vagyok. Az elõzõ partneremmmel, akivel hosszú ideig voltunk együtt, nemrég sajnos külön váltunk. Körülbelül 4 évvel ezelõtt jelentkeztek rajtam genitális szemölcsök, amiknek a nagy részét ecseteléssel sikerült eltávolítani. A maradékra, ami hosszú idõ után sem tûnt el, azt mondta a nõgyógyászom, hogy azok már csak "sebhelyek", azt jelzik, hogy valaha valami volt ott. Szerencsére nem újultak ki a szemölcsök azóta. A különbözõ forrásokban elég ködös az információ arról, hogy létezik-e teljes gyógyulás, vagy csak tünetmentes állapot. Mindenhol azt olvasni, hogy akkor is fertõzõképes a vírus, amikor nincs konkrét jele, hogy aktív. Honnan lehet tudni tehát, hogy megfertõzhetek-e mást akkor, ha szemölcseim már nincsenek? Van erre külön vizsgálat? Ha van, akkor HPVre szakosodott orvoshoz kell fordulni, vagy a nõgyógyász is megcsinálja?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel, Dóra


Válasz:


Kedves Dóra!
Kérjen HPV-teszt vizsgálatot a külsõ genitáliákról, azokról a helyekrõl mindenképp, ahol a szemölcsök voltak. Az megmutatja, hogy HPV hordozó-e. Ez persze nem jelenti, hogy Ön beteg is. De lehet, hogy fertõzõképes.
Inkább bõrgyógyászok foglalkoznak ezzel, akik ráadásul a HPV-ben jártasak. Itt a honalpon a kék pöttyök jelzik õket a HPV-Centrum ablaknál.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-07

Tisztelt doktornõ!
Miskolcon vagy környékén van lehetõség a vírusos szemölcsök leégetésére? Eddig még csak fagyasztásról hallottam
Köszönöm válaszát


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Biztos végeznek égetést is a bõr és nemigondozóban. De a miskolci kollégákat annyira nem ismerem. Nyíregyházán tudnám Dr. Együd Katalin fõorvosnõt ajánlani e témában. Itt a honlapon a HPV-Centrumok ablaknál megtalálhatja az elérhetõségét.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-07

Kedves Doktornõ!
Idáig mindig normál citológia leletem volt, p2.Legutóbb P2 mellett HPV fertõzés jelei volt feltüntetve és jóindulatú sejtelváltozás, ezért elmentem HPV szûrésre a centrumba.Tenyésztésem is volt enyhe viszketés miatt, de minden negatív lett.Nemrég egy kis sötétbarna lapos nem szemölszerû foltot vettem észre a nagy szeméremajkon ami 2 nap múlva eltûnt, ez lehetett HPV?Ez lehet a vírustól?Többször fagyasztottak és lézereztek méhszájsebbel (pici volt, de vérzékeny), legutóbb 4 hónapja.Ez összefügghet a HPV-vel?
Az influenza elleni oltás óta folyton beteg vagyok, létezik hogy legyengítette az immunrendszerem és a lappangó vírus azért kelt életre?
Ha megerõsítik a HPV-t, a centumban kérhetek kezelést?
Önt is lehet kérni?
Köszönettel:Zsuzsi


Válasz:


Kedves Zsuzsi!
A szemölcsök nem vérzékenyek és inkább bõrszínûek, mintsem barnásak. És nem múlnak el 2 nap alatt. Szerintem az a folt nem HPV volt.
A méhszájsebet is okozhatja más, nem HPV.
Az influenza elleni oltás elvileg nem okozhat immungyengeséget, hisz a feladata pont ellentétes. Pár napig lehet levertség, akár láz is, de utána épp indukálja az immunrendszert. Esetleg van valami más betegsége? Stresszes az élete?
Ha a HPV-teszt pozitív lesz és van citológiai elváltozása is, akkor a centrumban fog megfelelõ kezelést kapni. Köszönöm, hogy rám gondolt, de én magam nem kezelek betegeket, csak koordinálom a centrumban dolgozó nõgyógyászok munkáját és tanácsot adok szükség, kérés esetén (e-mailben, interneten).
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-04

Tisztelt Doktornõ!

Januárban volt rákszûrésem,aminek most derült ki az eredménye: P2 LSIL .
Szeretném tudni,hogy ez mit is jelent pontosan!
Az orvosoknak még nem sikerült érthetõ módon ezt megtenniük.
Most még megcsináltak egy HPV-szûrést is.
Fokozottan érdekel,hogy mire lehet számítani!8 hetes terhes vagyok,de csak annyit tudok jelenleg,hogy nem biztos hogy megtarthatom a babát!
Sajnos ez a bizonytalanság teljesen felõrli az idegeimet!
Kérem segítsen tisztázni a helyzetet!
Köszönettel: Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Zsuzsanna!
LSIL és HPV-fertõzés nem jelenti azt, hogy el kellene vetetnie a babaját! Ki mondott ilyet Önnek?
Nagyon sokan szülnek így!
Ha a HPV teszt pozitív lesz, akkor is függ a teendõ a HPV típusától (magas, alacsony rizikójú vagy NA lehet). A magas rizikójút 3 havonta kontrolláljuk, de CIN 3-ig egyáltalán nem avatkozunk be. LSIL az egy rákelõtti elváltozás 1. stádiuma (CIN1), mely ha romlik akkor CIN2 majd CIN 3 lehet, és utána alakul csak át rákká. Ez több évet jelenthet. Magas rizikójú HPV esetén nagyobb az esély a rákos elfajulásra, ezért kontrolláljuk sûrûbben. Idõben pedig be tudunk avatkozni. A HPV fertõzések többsége gyógyul magától. Rossz hír, hogy terhességben aktívvá válhat, elváltozást indíthat be, mint Önnél az LSIL mutatja, jó hír hogy szülés után normalizálódhat.
Feladat, hogy ellenõrizni kell citológiával a stadiumot és ha vírust hordoz, akkor óvszert kell használni a szexuális együttlétekkor. Így gyorsabban meg lehet a fertõzéstõl szabadulni.
Tehát ne izguljon! És szülje meg a babáját! Járjon ellenõrzésre! Rák kialakulása szempontjából csak a magas rizikójú HPV-t kell komolyan venni.
Alacsony rizikó esetén szemölcs alakulhat ki, ezért azt kell figyelni, NA pedig magától meg szokott gyógyulni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-03

Tisztelt Doktornõ!

Ma voltam a vírusos szemölcseim lefagyasztatni, és eléggé nagy hólyagok keletkeztek belõlük. Ezeket , hogy tudom kezelni? Vagy maguktól fognak leszáradni/kipukkadni?
Köszönöm válaszát.


Válasz:


A fagyasztás égési sérülést okozhatott. Tartsa sterilen, tisztán. Ha nem fertõzõdnek el, akkor meggyógyulnak, behámosodnak.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-03

Kedves Doktornõ!
Megjött a vizsgálat eredménye.
A minta HPV DNS pozitív, és magas kockázatú HPV (HR) típusú (okat) tartalmaz ( mennyiség szerint rendezett sorrendben). HPV genotípus 16. Az orvosom az ambuláns lapra a következõket írta, Coloca abd., Atypia kolp. et cytol.port.ut, Kolpitis
HPV poz/16/. Vényre rendelt terápia, azitromicin (Sumamed S 500Mg Filmtablette) Scat. orig.No. I( UNAM) Ds: 1x2 tbl.flukonazol ( Mycosyst-Gyno 150 Mg Kemény Kapszula). Milyen stádiumba vagyok?


Válasz:


Nem tudom beazonosítani Önt? Melyik volt az elõzõ levele? Mikor írta?
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-03

Tisztelt Dr No!

Tavalj marciusban a pa eredmenyem gyulladas,bakterium es asc-us lett az eredmeny es kertek hpv vizsgalatot is.Hpv magas riziko 16 os lett.Orvosom azt mondta 2-3 honap mulva jelentekezzek.Legujabb eredmenyem pa gyulladas,asc-us.Es a kov vizsgalatokat kerik biopszia,kaparas vagy hpv teszt.
Kerdesem hogy ez rosszabb eredmeny mint egy eve?Mi a velemenye?
Amit eszrevettem ha eggyutt vagyok a parommal utana pecsetelo verzes jelentkezik es fajdalmas az egyutt let.Hol erosebb a feherfolyasom hol kevesbe.

Koszonom valaszat Krisztina!



Válasz:


Kedves Krisztina!
Az ASC-US nem olyan rossz eredmény.
Nem javasolt a biopszia vétel csak ha kolposzkóppal látnak valami elváltozást és ha 35-40 éve feletti.
Az Ön estében óvszer használata ajánlott szexuális aktus elejétõl a végéig, és fél éves immunerõsítõ kezelés (ld itt ezen az oldalon, bal oldalt a KEZELÉS résznél).
A párját is lehet, hogy meg kellene vizsgálni, mert lehet, hogy a fehér folyása az õ péniszflórájától van.
Üdvözlettel:Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-28

Tisztelt Doktornõ!

33 éves nõ vagyok, 16 éves korom óta bõ hüvelyi folyásom van és szex közben fájdalmat érzek. Mostanában sikosító használatával a fájdalom enyhült, de a folyás nagyon-nagyon kellemetlen. A szaga kifejezetten hasonlít a foghagymára, ami nagyon zavaró. A petefészkem hol jobb, hol bal oldalon fáj, mozdulat változtatáskor, bicigli zökkenésre, leülésnél stb, ami kb egy hét után el szokott múlni, és teljesen rapszódikusan jelentkezik, van úgy hogy hogy 2-3 hónapig sem érzem, aztán ismét jelentkezik kb egy hétre.

Kb 1 éve sikerült "kierõszakolnom" egy komolyabb váladék tenyésztést, amelybõl az derült ki, hogy hpv-m van, pontosan: "A minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza. HPV genotítpus: NA." Minden egyéb negatív lett: (chlamydia, mycoplasma, neisseria gonorrhoeae, ureaplasma
gardnerella, trichomonas )

A nõgyógyász akinél voltam azt mondta hogy ezt le kell küzdje a szervezetem, erre nem tud gyógyszert adni, öblögessek kamilla teával hetente egyszer és el kell hogy múljon. Mást nem ajánlott a gyógyulás reményében.
Doktornõ véleményét szeretném kérni, tényleg ezzel kell éljek életem végéig, mert a kamilla tea idõlegesen talán a viszketést, égést enyhíti, de meg nem szünteti a problémámat egyáltalán.
Nagyon kiábrándultam hogy 16 éves korom óta fennálló probléma oka kiderült így 33 évesen és mégsem találok rá gyógymódot.
Várom mielõbbi válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
Mikor kezdte a szexuális életét? Azóta van folyása vagy már elõtte is volt?
Milyen színû a folyása? És milyen mennyiségû? Kell betétet használnia?
Hány partnere volt eddig?
Jelenleg van partnere?
A petefészkeknél mióta érzi ezt a kellemetlen fájdalmat?
A HPV ilyeneket nem okoz igazából.
Gombát néztek Önnél? Milyen a citológiai lelete?
Szokotlan kérdések talán, de segíthetnek:
Milyen ruhákat hord? Szoknya, harisnyanadrág, nadrág? Fázós típus?
Mit dolgozik?
Szereti a fokhagymát?
Várom válaszait.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ.
Kérdéseire válaszolva:
A szexuális életem 16 éves koromban kezdtem, már az elsõ együttlétkor éreztem a fájdalmat és már elõtte megvolt a folyásom, tornaóráról emlékszem a dreszre hogy mindig szégyeltem azt hogy folyásom van és nyomot hagy...
A folyásom általában fehér vagy ritkábban nagyon világos ságra beütése van, nem túrószerû. Kb naponta két tisztasági betétet kell használom.
Eddig 4 partnerem volt és egyik sem alkalmi kapcsolat. Jelenleg a 4. kapcsolatomban vagyok.
A petefészkemnél a fájdalmat már elég régen érzem, nem is emlékszem mikortól, hozzászoktam hogy néha-néha elõjön, legalább 6-8 éve, de mindig elmúlik max 4-5 nap után.
Néztek gombát is nálam amikor megvoltak a tünetei, tudom hogy mikor van mert akkor viszketek és ég és csíp, de ilyenkor túrós állagú a folyásom és abból ki is jöttem mindig kúppal és kenõccsel és visszamarad a nálam már megszokott bõ folyás és fájdalom szex közben...Mondjuk a gomba is elég sûrûn jelentkezik, mostanában 2-3 havonta fordult elõ 2x, de gondolom hogy a fogamzásgátló is rátesz amit szedek kb 5 hónapja, (yadine).
Nagyon ritkán hordok szoknyát, harisnyát egyáltalán nem, túl szûk nadrágot sem, mert nyom alul. Közjegyzõi irodában dolgozok. Nem vagyok fázós típus, viszont a lábam és a kezem jellemzõen mindig hideg.
A fokhagymát szeretem, de ritkán eszem.
Köszönöm, hogy próbál segíteni.
Üdvözlettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!
A petefészek körüli fájdalmakat valószínûleg a hashártya vongálódása okozhatja, mely lehet petefészek, de lehet bél eredetû is (szél beszorul a beleknél). És ezek tarthatnak sajnos ennyi ideig. Ha petefészek eredetû, akkor inkább gyulladásra gondolnék. De ezt egy nõgyógyászati vizsgálattal ki lehetne mutatni, azaz a nõgyógyász ezt meg tudná állapítani. Ez a fokhagyma szagú folyás nekem inkább valami felborult baktérium flórára utal. Próbált már Gynoflor (vagy bármilyen lactobaccillust tartalmazó) hüvelykúpot használni?
Vagy kapott antibiotikumot a petefészekgyulladás-szerû tüneteire?
Szex közben potosan mi, hol és hogyan fáj? És ha fáj, azért élvezi az együttléteket? Vagy milyen gyakran tudnak együtt lenni?
Gombás fertõzése nagyon gyakorinak mondható a leírása alapján. Erre már tablettát kellene szednie : Diflucan 150mg 1X 1 héten, 3szor ismételni. Ez talán teljesen kiírtaná a gombát és nem térne vissza. Utána mindenképp kell egy Gynoflor vagy bármely lactobacillus kúp kúra. Önnél én 14 napot javasolnék.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Elõször is köszönöm a válaszait!
Gynoflort és több hüvelyflórra visszaállító készítményt használtam már, nem váltak, be, legutóbb a GynOphilus-t.
Legutóbb kb egy éve szedtem dyflucan-t, a gombát talán igen, de a szokásos folyásom nem szünteti meg egyáltalán.
A fájdalom az együttlétkor úgymond a surlódásból ered. Az utóbbi egy évben elkezdtem sikosítót használni, így könnyebben megy a dolog de van amikor erõsebben érzem.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valószínûleg nem megfelelõ összetételû hüvelyi váladék termelõdik, plusz a hüvely fala gyulladásban van. Vizsgálták már mikroszkóppal (nem mintavétellel)a hüvelyváladékát?
Mit írtak le?
Ha nincs kimutatható kórokozó, akkor csak egyszerûen genetikailag ilyen összetételû a váladék. Már mindent szedett, ami tanácsolható. Ha a síkosító segít, akkor azt kell használni.
Ki lehet próbálni az immunerõsítõ kúrát is (NA HPV maitt is hasznos lehet), hátha segít.













Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Mikroszkóppal még nem vizsgáltak. Ezt bárhol lehet kérni? És mi derülhet ki ezzel ami a hüvelyváladékból nem? Milyen immunerõsítõ kúrát javasol?

Kérdés:

2011-02-28

Kedves Doktornõ!

Jelenleg 23 hetes, 35 éves kismama vagyok. 2009 augusztusi negatív cytológia eredményem után 2010 novemberében (kb 6-7 hetes terhesen) P3-LSIL-CIN1 lett az eredményem. Az ezek után elvégzett HPV tipizálás 16 típusú HPV-t állapított meg. Az orvosom azt mondta, egyelõre nem tudunk tenni semmit, meg kell várni a terhesség végét. A 2011 januárjában megismételt szûrés hajszálpontosan ugyanezt az eredményt hozta. (p3-CIN1, LSIL)Mit jelent ez pontosan? Biztosan mûtétre kerül a sor? Lehet még babánk? Nagyon meg kell ijednem ettõl az eredménytõl? Biztosan rákot okoz ez?
Köszönettel: Erika


Válasz:


Kedves Erika!
Sokszor egy HPV fertõzés a terhesség alatt indít el elváltozásokat. Mint Önnél is. Amint megszületik a baba és helyreáll a szervezet immunrendszere ez normalizálódhat. Terhességben csak CIN3 esetén javaslunk kismûtétet, de még akkor sem feltétlen. A szülés uán viszont a 6 hónapos kontroll fontos lesz, bár a szoptatás is befolyásolhatja a vírus viselkedését. Jelenleg CIn1 stadiumban van. Itt nem avatkozunk be. Lehet még babája, és még akkor is ha CIN3 miatt a késõbbiekben egy kis mûtétet el kellene végezni.
Ha a szoptatáson túl van és még mindig CIN1 és HPV 16 az eredménye, akkor a vírustól való megszabadulás érdekében fél éves kezelésként egy immunerõsítõ tablettát szoktunk felírni. Most javaslom, addig amíg vírushordozó, hogy szexuális együttlétekkor óvszert használjanak! Különben ping-pongozzák a partnerével a vírust.
Élvezze a kismamaságot, használjon óvszert, és 3 havonta ellenõrizzék a citológiát.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm a válaszát!


Válasz:


Kedves Doktorno!
Jelenleg 12hetes kismama vagyok es 25 eves.A paromnak voltak 1evevel ezelott a nemi szerven szemolcsok amit kikezeltek.en sajnos eszleltem a huvelyemben szemolcsoket most a terhessegem alatt. nagyon felek mivel terhes vagyok mit tegyek?lehet terhesen eltavolitani szemolcsot?eloszor nogyogyaszomhoz forduljak vagy rogton borgyogyaszhoz?koszonettel.Agnes


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ágnes!
A szemölcsöket el kell távolítani (lézer, fagyasztás, égetés). És 3 hónapig nem tanácsolnám a szexuális életet, de legalább addig míg teljesen nem gyógyult, azaz nem jönnek elõ újabb szemölcsök.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-02-27

Kedves Dr. Nõ!
Két hónapja vettem észre az elváltozásokat. Az orvosom Condyline oldatot írt fel amit használok már kb. 3hete, de még mindig nem múlt el teljesen. elfog ez múlni valaha? Vagy mûteni kell? Mert a nagy része eltûnt, de még mindig vannak kisebbek.


Válasz:


Kitartás! Sajnos ezek a fránya szemölcsök makacsak, és lassan reagálnak a kezelésre. Amíg mind el nem tûnt, addig nem javasolt a szexuális élet. Ha valamelyik megnõ vagy folyton kiújul, akkor érdemes lézerrel vagy égetéssel eltávolítani és egy kis immunerõsítõt is mellé szedni.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.