Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-03-18

Kedves Zsuzsanna!
AZért fordulok Önhöz,mert jelenleg külföldön élek,ezért nem tudok személyesen egy magyar orvoshoz elmenni.
30 éves vagyok,nincs gyermekem.
Utolsó rákszûrésem,és életem elsõ HPV tesztjének eredménye 3 héttel ezelõtt érkezett meg: P1 a rákszûrés eredménye,HPV magas rizikójú 16-os típus.
Az orvos azt mondta,más teendõ nincs,félévente szûrés.
Nem nyugtatott meg a dolog,elmentem egy másik dokihoz,aki felírt Isoprinosprine-t,szedjem 3x1-et 2 hónnapig,majd teszt,és megint 2 hónapig.
Az elmúlt 2 hétben tehát így szedtem,közben egy másik doki azt javasolta,szedjek az Iso-ból 3x2-t,a bitos hatása miatt.(Furcsállottam a szitut,de maradtam a 3x1-nél.)
Ma anyukám(Magyarországon)megkérdezett egy magyar orvost,hogy P1-es rákszûrés eredménynél,magas rizikójú 16-os vírus mellett akkor mi legyen?
AZ orvos azt mondta,szedjem az Iso-t 4x2-t!!!!!
Már teljesen ki vagyok,nem tudom elhinni,hogy minden orvos mást mond,egyszerûen nem tudom,hogy is szedjem az Isot,hiszen mindenki máshogy nyilatkozik róla.
Ezért is írtam Önnek,hátha egy szakember 100%-ra megmondja,mi is legyen.
Tehát elsõ kérdésem az lenne,Ön mit javasol,hogyan szedjem az Isot?
Hogyan hat,illetve miért ennyire fontos az,hogyan és mennyit szedjünk belõle?
Másik kérdésem,hogy lehet-e még valamit tenni az "ügy érdekében",hogy mielõbb leküzdje a szervezet a vírust?
Harmadik kérdésem, hogy lehet-e irrigálni,nem teszi-e ez a fertõzést még rosszabbá?

Válaszát elõre is köszönöm!

Tisztelettel:

Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos én leszek az X. vélemény, ezért elnézést kérek.
Citológiai elváltozás (ASC-US, LSIL, HSIL, AGC vagy P3, P4) és magas rizikójú HPV fertõzés esetén szoktuk mi következõ, Magyarországon vizsgált protokollt alkalmazni:
3X2 tabletta/nap (55 kg alatt 2X2 tabl/nap, 80 kg felett 4X2 tabl/nap)
2 hétig, majd 2 hét gyógyszerszünet. Ezt 6X ismételjük.
A gyógyszernek van vírus ellenes és immunrendszerre ható hatása, amivel az immunsejteket arra ösztönzi, hogy megöljék a vírussal fertõzött sejteket. Így gyógyít. A dózis és az idõtartam fontos a hatékonyság szempotjából.
Az Ön P1/HPV16 lelete nekem azt mondja, hogy Önben ott van a HPV, de nem okoz elváltozást még a sejtekben. Tehát a szövetei egészségesek. Itt még nem szoktunk beavatkozni gyógyszerrel. Ha majd kap egy olyan leletet a HPV 16 mellé, hogy ASC-US, LSIL, HSIL, AGC vagy P3, P4, akkor jöhet a gyógyszeres és/vagy szükség esetén a mûtéti kezelés.
Addig én csak egy fél éves óvszeres szexuális életet javasolnék, hogy ne fertõzzék a partnerével egymást oda-vissza.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Zsuzsanna!Köszönöm válaszát.Ebben az esetben még egyetlen kérdésem lenne,hogy ha már elkezdtem az immunerõsítõ gyógyszer szedését,ebbõl lehet-e valamilyen problémám úgy,hogy a HPV a sejtekben még nem okozott elváltozást?Mert ezekszerint most nem kellene szednem,de mégis szedtem,mert ezt a javaslatot kaptam legelõször.

Tisztelettel:

Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nyugodtan szedje a gyógyszert, mert bajt nem okoz (húgysav szintet emelhet ritkán, de abbahagyásakor ez a szint visszaáll a normálisra). Minden vírusfertõzés ellen ad védelmet (felsõ légúti, bõrgyógyászati stb), és az immunrendszernek ad egy általános klasz állapotot.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nem okoz problemat a gyogyszer igy sem, csak a gyogyito hatasa kisebb.

Kérdés:

2011-03-18

Tisztelt Doktornõ!

32 éves vagyok, 2010 szeptemberében p3-as cytológia eredményem után magas rizikófaktorú (33-as)HPV-t diagnosztizáltak nálam. Ismételt cytológia vétel után, melynek szintén p3 lett az eredménye, novemberben conisátiot hajtottak végre. Ennek szövettana rákos sejteket mutatott, ezért decemberben megismételték a conisatiot, szerencsére ez sikeres volt. Most március elején p2 eredményem lett a cytologián, de arról kaptam értesítést, hogy atípusos mirigyhámsejteket találtak. További részletezést egyelõre nem kaptam. Nem igazán értem, hogy ez most mit jelent? Három hónap múlva újra megyek rákszûrésre, Ön szerint addig van e valamilyen teendõm? Tisztelettel várom válaszát:N. Orsolya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Orsolya!
Javasolnék egy fél éves immunerõsítõ kezelést (ld itt bal oldalt a leírást ASC-US/LSIL és magas rizikójú HPV fertõzés esetén).
Mivel nem tudom, hogy az elsõ két mûtét miért volt, azaz, hogy mi volt a pontos diagnózis (ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, AGC), így csak azt tudom mondani, hogy most AGC-t állapítottak meg Önnél, amit szorosan kell kontrollálni és szükség esetén újra operálni.
A köcsönös monogám életvitel a társával, és az óvszer használata (kb 1/2 évig)is segíthet a vírutól hamarabb megszabadulni a gyógyszeres kezeléssel együtt.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-17

2008-ban P2 mellett HPV18-ast mutattak ki nálam, ekkor mindent megtettem az immunrendszerem erõsítéséért, állandóan acidophillust szedtem és szedek azóta is, elmentem hidro-kolon terápiára, echinacea és grapefruit cseppeket szedtem, még az agykontrollt is bevetettem, mert pontos a pozitív hozzáállás.
Most 2011.03.hóban már HSIL (súlyos)CIN III. az eredményem. Nagyon el vagyok keseredve, azóta nem tudok aludni, nem hiszem el, hogy velem történik mindez. Nem cigarettázom, sosem szedtem fogamzásgátlót, rendszeresen sportolok, egészségesen táplálkozom, ugyanaz a parnerem 3 éve.
Az orvos LEEP-t (LOOP konizációt) javasol, küret mellett. 36 éves, nem szült nõ vagyok. Tényleg nincs más mód? Érdemes még 1 orvoshoz elmennem vagy újabb teszet csináltatnom? Miért kell még az abrázió is mellé? Mit jelent az, hogy cervix abrázió? Csak a méhnyak kaparását vagy az egész méhet?

Kérném mielõbb válaszoljanak, mert egyszerûen gondolkodni sem tudok azóta. Persze, pontosan tudom, hogy ez még mindig jobb, mint egy késõbbi méhnyakrák, de nagyon félek, s persze gyermeket is szertnék. Nagyon érdekelne, hogy csak a mûtét jöhet-e tényleg szóba.

Köszönettel és reménykedve ...


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

CIN3 mûtéti indikáció, sajnos. A cervikális abrázió a méhnyakcsatornából vett mintát jelenti. Erre a HPV 18 miatt is szükség lehet.
A mûtét után lehet gyermeke - akár több is, ez egy kicsi beavatkozás.
De fontos, hogy a mûtét után 2-3 hónappal, mielõtt elkezdenék újra a szexuális életet, kérjen egy HPV tesztet a citológia mellé, hogy megnézzék maradt-e bent vírus, ami kiújíthatja a betegséget. A partnerét is érdemes lenne vizsgálni, mert nem tudjuk jelenleg, hogy õ hordozó-e, és, hogy visszafertõzheti-e Önt.
Amíg bármelyikük HPV pozitív, addig az óvszer javasolt az együttlétekkor.
Amennyiben Ön HPV pozitív a mûtét után, akkor fél éves immunerõsítõ kezelés is javasolt (ld a leírást itt bal oldalon).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-16

Tisztelt Doktornõ!

Szemölcsökkel kezdõdött 2010. novemberében a történet. Eleinte nem tudtam mik azok pontosan és nem vettem komolyan, azt hittem csak szõrtüszõ gyulladás. Ezért együtt voltam a partneremmel, állandó partnerem van már 3 és fél éve. (Vagyis volt egy futó kalandom 2010 tavaszán, valószínûleg most így utólag, ott szedtem össze a HPV-t, ez a büntetés...) Mikor kezdtem rájönni, hogy ez nem normális dolog ott lenn utánaolvastam és nagyon megijedtem elmentem a nõgyógyászomhoz (2010 december), aki leecsetelte a szemölcsöket és kaptam Condyline oldatot, azt kellett használnom és 2 hét múlva visszamenni kontrollra. Szerencsére "csak" a gát tájékon voltak a szemölcsök, amik az ecsetelést követõen eltûntek. A kontroll vizsgálaton a nõgyógyászom is megerõsítette az eltûnést. A partneremmel az ecsetelés alatt nem voltam együtt hüvelyben, viszont én orálisan kielégítettem õt.
Nagyon sokat olvastam a neten a HPV után és mondtam az orvosomnak, hogy csináljunk egy citológiát és egy tipizálást is és szeretnék valamilyen immunerõsítõt is, 5 mg-os folsavat írt fel. Azt szedem január 17-e óta, most fog elfogyni. Telefonon érdeklõdtem az eredményrõl, rákszûrés P2 lett, ami teljesen jó, azt mondják. A HPV-m pozitív és vissza kell menjek az orvoshoz. Ennyit mondtak a telefonban. Ma (márc. 16.) jutottam el az orvoshoz az asszisztenssel konzultáltam, mert nem tudtam, hogy most mi a helyzet (telefonban nem mondták milyen típus). Az asszisztens bement az orvoshoz konzultálni, meg kihozni a HPV eredményemet, ami ez volt: HPV genotípusa 51 és idézem: "A minta HPV DNS pozitív (+), és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben.)" Ezt már csak itthon néztem meg rendesen. Figyeltem mi vér rám. Azt mondta a Doktor Úr, hogy mivel a rákszûrésem jó és most semmilyen problémám nincs (tényleg nincs semmi) és hogy ez nem magas kockázatú HPV...Betadine kúp kúra 2 hét (rákszûrés vmi Gardnerella-át mutatott ki, ennek nincs köze a HPV-hez ez más, ezt mondták, arra kell a Betadine kúp), és menjek vissza április végén akkor megismételjünk a rákszûrést. Meg talán a HPV tesztet is...gondolom én. De én a legutóbbi vizsgálat után, mikor elvileg minden szemölcs eltûnt és gyógyultnak nyilvánítottak voltam együtt a párommal óvszer nélkül és azóta is. Most akkor megfertõztem õt? Ezt kérdeztem még az elsõ vizsgálatnál (mikor szemölcsökkel mentem) is az orvosomtól. De õ azt mondta, hogy ha rajta nem jöttek ki szemölcsök akkor nem fertõztem meg és nem fog visszafertõzni engem sem. De most akkor hogy is van ez? Nekem pozitív a HPV-m ráadásul ha jól értelmezem nem is alacsony kockázatú fajtám van (51). Akkor elképzelhetõ hogy megfertõztem õt, vagy megfogom, ha én pozitív vagyok? Meg kellene õt is vizsgálni mindenképpen HPV-re és eredménytõl függõen dönteni a teendõkrõl? Ahogy itt olvasgattam a sok történetet már semmiben nem vagyok biztos...elkeseredtem eléggé...
Tanácsát szeretném kérni a teendõkrõl. Hogyan lehetne a leghamarabban, legbiztosabban meggyógyulnom/gyógyulnunk? Mekkora az esély, hogy a párom is HPV pozitív, hogy megfertõztem? Mindeképp kellene neki is egy-két vizsgálat? És addig csak óvszerrel való együttlét, amíg nem leszünk mindketten negatívak? Vagy mostantól csak óvszer mindenképpen, hogy ne fertõzzem meg, vagy már megfertõztem és ne fertõzzön vissza? Nem elég az én negatív eredményem? Akkor most az 51-es típus mennyire veszélyes? Mik várnak rám? Mik a kilátásaim?
Tudom hogy meglehet gyógyulni a HPV-bõl és nagyon így is állok hozzá, tudom néha magától is elmúlik (bárcsak így lenne) csak az ember fél. És most kicsit megijedtem megint a mai nap után.
Válaszát és tanácsait elõre is köszönöm szépen!
Egy bizakodó, reményteli lány: Ildikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is: az 51 típus az magas rizikójú, nem alacsony. Tehát kontrollálni kell, mert okozhat elváltozásokat. Önnél még nincs baj egyáltalán.
A vírustól meg lehet szabadulni. Erre a legjobb a jó immunrendszer, és a kölcsönös monogám párkapcsolat.
2 dolog lehetséges Önnél.
1. A szemölcsöt nem az 51 okozta, mivel ez a nagyobb valószínûségû (kb 95%), így az 51-es egy új fertõzés Önben. A szemölcsöktõl meggyógyult.
2. a szemölcsöt az 51 okozta, a szemölcsök elmúltak, de a vírus bejutott szeretkezés alkalmával a méhnyakba, esély 5%.
Megoldás.Mivel Önben kimutatható az HPV51, de nem okoz betegséget, így évente kell szûrésre járnia. De közben jó lenne nem ping-pongozni a társa és Ön között. Ezért javaslom, hogy kb 6 hónapig óvszerrel védekezzenek. Ha biztos szeretne lenni, hogy átadta-e a partnerének a vírust, és milyen az õ HPV státusza (mert behozhat õ is a kapcsolatukba egy másik típust is), akkor õt is meg kell tesztelni. Az is lehet, hogy õ negatív. A férfiaknál a vizsgálatokat a HPV-Centrum ablakoknál található kék pöttyökre kattintva találja.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-15

Tisztelt Dr. Nõ!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha már teljesen elmúltak a HPV-tüneteim(szemölcsök) attól még ugyanúgy megfertõzhetem a partneremet? Mert azt hallottam, hogy erre nincs gyógymód tehát örökre a szervezetemben marad a vírus.
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha gyógyult a bõrfelület, nincs Önön szemölcs és 3 hónapig nem újulnak ki, akkor gyógyultnak tekinthetõ!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-10

Tisztelt Doktor Nõ!
Ma derült ki, hogy HPV-m van. 18-as. Citológiai leletem P3 lett. Emellett jelentõs mennyiségû kellemetlen illatú folyásom is van.
Milyen kezelésre számíthatok? Nagyon meg vagyok rémülve.
Válaszát elõre is köszönöm.

Egy 27éves


Válasz:


Kedves 27 éves!
A HPV fertõzés nem okoz kellemetlen szagú folyást. Valószínûleg mást is kimutattak még (baktériumot vagy trichomonast). Ezekre kell egy gyulladásellenes kezelést végezni, majd utána kb 2-3 hónap múlva egy újabb citológiát venni. Ha az LSIL-t vagy ASC-USt mutat, akkor fél éves immunerõsítõ kezelés javasolt. De addig is csak óvszerrel szabad nemi életet élni, egészen addig míg akár Ön vagy partnere HPV pozitív. Õt is vizsgálni kellene.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-09

Tisztelt Doktornõ!
Ma kaptam kézhez a HPV szûrés eredményét: NA és HR51, amit "találtak". A rákszûrésem most áprilisban lesz esedékes, eddig semmiféle probléma nem volt, P2es lett mindig. 2009ben volt két "szemölcs" a szeméremajkamon, leégette a nõgyógyász, condylomát írt ugyan a zárójelentésre, de azt mondta, ne aggódjak, nem az, csak azt írja rá(tudtommal szemölcsöt az alacsony kockázatú HPV okoz). Elképzelhetõ, hogy már akkor is volt bennem valamiféle fertõzés? Nyilván nem nagyon sejthetõ, hogy mióta van HPV-m, jelenlegi párommal 2009. nov. óta vagyunk együtt. Nem tudom, õt hol lehetne kivizsgáltatni? Semmiféle tünete nincs, sportember, kiváló immunrendszerrel. Illetve még engem tekintve, ha kellõ immunerõsítést végzek, kiölhetõ teljesen a vírus, vagy csak kordában tartható? Annyit olvastam már róla, de megoszlanak a vélemények és nem tudom már mit gondoljak.
Másik problémám lenne: tavaly ureaplasmát állapítottak meg nálam(elõtte jó pár hónapig nagyon erõs folyásom volt), kaptunk rá antibiotikumot, kontrollvizsgálat alapján meg is gyógyultam, már csak a hüvelyflóra helyreállítása volt a feladat. Néha azonban elõfordul kisebb-több folyás, visszamentem az STD-re, a hüvelyflórám szinte tökéletes(szedem a Protexin Candid Plust, ez szép lassan úgy érzem használ, illetve javasolták a Gynophillus kúpot), gomba, baktérium nincs. Lehet ennek köze a HPV-hez? Vagy esetleg egyszerû hormonbeállítottságtól ez nálam normális?? Hosszú évek után 2009. aug-ban hagytam abba a Novynette fog.gátló szedését.
Válaszát bizakodva várom, elõre is nagyon köszönöm!!!
K.


Válasz:


Kedves K!
Szemölcsöt okozhat magas rizikójú HPV is. Hogy a szemölcs területén HPV hordozó-e, azt egy arról a területrõl vett HPV-teszt tudja kimutatni.
A mostani HPV-it kaphatta a jelenlegi barátjától, de ha elõtte nem volt tesztje, akkor Ön is hozhatta ebbe a kapcsolatba. A teendõt eldönti majd az áprilisi rákszûrés erdeménye. Ha ASC-US vagy LSIL lesz, akkor egy féléves immunerõsítõ tabletta szedése javasolt. Ha normális, akkor csak a condom használata ajánlott addig, míg bármelyikük pozitív. Így én a partnerének is javasolnék egy HPV-Tesztet (bõrgyógyászok végzik, itt a honlapon a HPV-Cenrtumok ablaknál a kék pöttyök jelzik). Akármennyire is sportember, a HPV-fertõzöttség a szexuális múltjától és a pénisz tisztántartásától függ.
A HPV különben okoz helyi immungyengyeséget, mely az egyéb kórokozók szaporodását elõsegítheti. De az erõs folyás már az ureaplasmatól lehetett.
jó hír. A HPVtõl meg lehet szabadulni :) .
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát, kissé megnyugtatott :).
Ha lehetne, szeretnék még pár dolgot megkérdezni: visszatérve a helyi immungyengeségre: ahogy Ön is említette, az ureaplasma okozta az erõs folyást, illetve a hüvelyflóra egyensúly felborulását, az ureaplasma elmúlt, utána írtak ugye kúpokat, amik helyreállítják a ph-t. Eddig értek mindent. A Protexin Candid Plust szedem, ahogy írtam ez érzésem szerint segít szép lassan( igaz, konkrétan most valahonnan összeszedtem egy gombás fertõzést, bár semmi indokot nem találok rá, mert menzesz után még a Gynophillus kúpot is használtam 3napig, ahogy elõírta az orvos az STD-n ), de erre esetleg tudna valamit javasolni, hogy hogyan erõsíthetném meg ezt a területet? Vagy lehet Ön szerint is ez normális, hogy néha kicsit erõsebb folyás van? Bocsánat, a sok (lehet) buta kérdésért, de egy ilyen periódusomban mikor együtt vagyunk a párommal, kicsit kellemetlen a látvány. :(
Mindenesetre nagyon várom már a rákszûrést, nem tudom, hogy ha gond lett volna, értesítettek volna, vagy visszarendeltek-e az eredményért, sajnos erre nem emlékszem, pedig nagyon jó lenne most :(. Ha jól értem ez az ASC-US/LSIL citológia jelenti a máshol olvasható HPV gyanút.
Az ex-szemölcseimmel kapcsolatban ezek szerint még most is kideríthetõ, hogy mi okozta?? A bal oldali nagyajkon volt, nem tudom, hogy onnan mintát melyik terület tud venni( STD, nõgyógy. ? ). Ami picikét nyugtat, hogy a neten található képekkel összehasonlítva semmiféle hasonlóságot nem látok, egy gombostûfejnyi szemölcs volt, amit sokáig sajnos benõtt szõrtüszõnek véltem( a másik szemölcsöt a doki látta a mûtét közben).
Utolsó kérdésemet félve teszem fel, bár errõl sem olvastam máshol számomra egyértelmû választ: annyit megértettem, hogy orális szexszel is terjedhet ez a vírus: ez mit jelent? Hogy én kaphattam el akár így is? Vagy hogy ezek után a párom ily' módon elkaphatja? Ezzel kapcsolatban mennyire kell védekeznünk, vagy önmegtartóztatnunk?
Köszönöm szíves türelmét!!
K.

Kérdés:

2011-03-09

Kedves Doktornõ!
Tavaly februárban volt egy loop konizációs mûtétem (3*P3 és HPV 18 miatt). A mûtét után 3 hónapig Isoprinossin tablettát szedtem és utána kétszer is P2 lett az eredményem. A szeptemberi rákszûrés eredménye P2 + gyulladás reaktív hámelváltozás. Szeptben még HPV tipizálást is csináltak ennek eredménye HPV33 lett. A gyulladásomra Dalacil hüvelykúpot kaptam.
Most januárban újra voltam kontroll cytológián, melynek eredményét tegnap kaptam meg: P2, LSIL, CIN 1, HPV gyanú. (A "szeptemberi" gyulladásom eltûnt.)Az orvosom azt mondta, hogy 3 hónap múlva menjek vissza kontrollra, de semmilyen kezelést nem kaptam.
Ön szerint a januári eredmény rosszabb, mint a szeptemberi?Esteleg "rosszabbodik az állapotom" mert nekem, mint laikusnak úgy tûnik...
28 éves vagyok és fél-egy éven belül babát szeretnék, ezért nagyon aggódok.
Válaszát elõre is köszönöm.
Andi


Válasz:


Kedves Andi!
Úgy tûnik, hogy az elsõ HPV-bõl meggyógyult (HPV 18), de utána most egy HPV 33-mal fertõzõdött. Vizsgálta valaki a partnerét?
Mert Önt hiába gyógyítgatják, ha visszafertõzõdik, akkor az nem jó az egészsége szempontjából. LSILre és HPV 33-ra fél éves Isoprinosine kúra javasolt, plusz a partnert vizsgálni kellene, és amíg bármelyikük pozitív, addig csak óvszerrel szabadna szexuális életet élni, hogy meggyógyuljon.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-08

Kedves Doktorno!
22eves lany vagyok,2008 februarjaban condyolomat diagnostizaltak nalam.Colndylinal kezeltem a nogyogyaszom tanacsara es eltunkek.Azota tunet mentes vagyok.A poblamak koze tartozik h osszeszedek minden fele bacikat,gombakat ami nem, nemi uton terjed.
Koronikus mandulagyuladas miatt antibiotikumos kezeleseket kaptam es azt montak hogy e miat mar mincs vedekezo kepesege huvelynek.Legutobbi vizsgalat soran huvely valadek vizsgalat eledmenye: huvelygyulladas vegyes flora.Klion tablettat,klion d 100 kupott es ez utan 24db gynoflor huvelykupot kaptam.A melyszajon eszlelt egy kis elvaltozast,a dr.ur azt monta h a gyuladas miatt is ehetseges,de a kezeles befejezte utan csinaljunk egy rakszurest.Minden evben negativ lett,mar ket eve, evente 1x elmegyek rakszuresre.
A kerdesem az lenne h hordozo maradok orokre?mivel az akkori nogyogyaszom azt monta h ha elmultak a szemolcsok akkor az ennyit tudd es kesz, nem jottek vissza ennyi.En nyugott is voltam,parkapcsolatom bekejezodott (tole kaptam el, nem tudot rola),fel ev mulva jott egy uj barat.1-2het az elso aktus utan eszrevetem h kijott par poty a paromnal(azota mar o nincs) ugyan olyan mint nalam.Kinos volt el kellett mondjam.Hibasnak erzem magam.Igy h legyen sexualis eletem, csak ovszerrel?Es ha gyereket szeretnek mit teszek?
Nincs ferjem, nem szeretem a futo kalandokat sem, valoszinuleg meg legalabb egy jelolt meg lesz.Mit tegyek ezt nem tudom elfogadni h hordozo maradok orokre.Honnan tudom meg h hordozo vagyok vagy sem?Isoprinosine tudom h el kell kezdjem szedni,de csak ha elmulnak a gyuladasos problemaim, a mandulaimmal is ki kell ,,kebuljek".
Oltas tanacsolt az en esetemben?
Elore is koszonom turelmet es valaszat.
Bea


Válasz:


Kedves Bea!
Kérjen egy HPV-tesztet a szemölcsök helyérõl és a külsõ genitáliákról. Bõrgyógyászok végzik ezt inkább. Itt a honlapon talál pár bõrgyógyászt, aki HPV-specialista (HPV-Centrum ablaknál kék pöttyök).
Nem kell hogy élete végéig rettegjen ettõl, de meg kell vizsgálni, hogy most mi a helyzet. Meg lehet belõle gyógyulni, és babája is lehet.
A gyógyszert akkor javasoljuk, ha kimutatható még a vírus.
A sok antibiotikumtól lehet a hüvely gombás és egyéb kórokozók is elszaporodhatnak így. A gyulladást meg kell szünetetni a hüvelyben, utána Gynoflor hüvelykúppal helyre kell állítani a hüvelyflórát (ezek lactobacillusok), a mandulát ki kell venni, ha valóban krónikus gyulladásban van. Az antibiotumokat pedig kerülni kellene.
A szemölcsök pedig egy külön téma - HPV-teszt, vizsgálat. Szükség esetén erre is kezelés kell.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-08

Kedves Doktorno

35 eves vagyok a rakszures eredmenyem HPV 33,55, es HSIL.
Most estem tul LLetz muteten vagy kezeles nem tudom melyik a megfelelo szo ra.
Magyarorszagon voltam nogyogyasznal es Irorszagban vegeztek el a mutetet mert itt elek. Az otthoni orvos azt mondta hogy a beavatkozas utan 1 honappal probalkozhatok teherbe esni. Itt azt mondtak ne essek teherbe legalabb 6 honapig akkor kell vissza mennem ellenorzesre. A dohanyzas lehet egyik fo okozoja amint utanna olvastam a HPV virusnak.SZoval azonnal abbahagytam szedek vitaminokat hogy az immun rendszeremet fel erositsem sok gyogyteat iszok.
A kerdesem az lenne mikor kezdhetek el probalkozni a teherbe esessel? Ugy gondoltam 3-4 honap mulva elmegyek egy ujabb suresre, vagy varjam ki a 6 honapot.
Varom a valaszat
Udvozlettel:
Erika


Válasz:


Kedves Erika!
Elvileg gyógyulna 3 hónap után a seb. Ezért kell egy kolposzkópos kontroll, és kell citológia és ellenõrzõ HPV-teszt. Addig nem javasolt a hüvelyi szexuális élet. Hogy lássak a gyógyulást.
Ha minden rendben leht próbálkozni a babával.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-03-08

Tisztelt doktornõ elõször is válaszát nagyon szépen köszönöm,a terhességem alatti p3 mas cytológiai eredmény mellé lsil cin1 volt még irva,most vettek egy ujabb cytológiát de annak eredményét még nem tudom a doktornõ akihez jelenleg járok, isoprinose tablettát irt fel nekem és azt mondta ha elszedtem utánna mindenféleképpen megcsinálja a konizációt doktornõ szerint mindenféleképpen szükséges ez a mûtét mert én már nagyon félek hogy ha nem csináltatom meg késõbb komolyabb baj lehet belõle még szeretném öntõl azt is megkérdezni hogy az hogy lobellenes az mit is jelent pontosan mert én arra semmilyen kezelést nem kaptam .Kérem önt segitsen nekem a helyes döntésben mert önön kivül senkitõl nem kapok helyes válaszokat , hogy mi tévõ is legyek .válaszát elõre is nagyon köszönöm:Tisztelettel.Andrea28 éves.


Válasz:


Kedves Andrea!
LSIL-t nem szoktunk megkonizálni, csak akkor, ha 2 éve már folyamatosan kimutatható, és nem akar meggyógyulni. Isoprinoise-t fél évig kell szedni 2 hetes ciklusokban, hogy valóban legyen hatása, és megölje a vírusokkal fertõzött sejteket. Keresse fel az egyik HPV-Centrumot, ott biztos segíteni a kezelésben.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.