Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-05-20

Tisztelt Doktornõ!
Eddigi eredményeim:2009.11.25.LSIL enyhe,CIN1,HPV-16,Candida,Gardnerella
2010.04.Candida,Gardnerella,LSIL enyhe,HPV-16
2010.09.27.Gardnerella,ASC-US Atypusos laphámsejtek,metaplasia,regeneratio,HPV-16
2011.01.11.éretlen metaplasia,regeneratio,HPV-16
És 2011.januárjától másfél-2 havonta begyullad a petefészkem,méhem és a candida fertõzés is elõjön.Most fogok menni rákszûrésre és persze HPV-re is vesznek kenetet.Amiatt érdeklõdnék,hogy még nem szültem és és ez a sok gyulladás meddõséget is okozhat tudomásom szerint.Nem kaptam semmiféle immunerõsítõt és még ultrahangra sem küldtek el.Csak a fél éventei szûréseket írták elõ.A segítségét kérném!Milyen vizsgálatokat kérjek és gyógyszereket a kezelõorvosomtól.Vagy jó így minden?De ezeket a sorozatos gyulladásoknak csak van valami okuk?Pedig nagyon óvom a derekam is...
Tisztelettel, Adrienn(Salgótarjánból)


Válasz:


Elfelejtettem,hogy Dalacint és Apranaxot ír fel mindig a gyulladásaimra az orvosom.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az a sejtésem, hogy kismedencei gyulladás lett a hüvelyfertõzésébõl. Klion tablettát szedett már? És a gombás fertõzésére miket kapott? Hüvelykúpot (Pl Canesten-t 7 napon át) vagy szájon át bevehetõ kapszulát (Diflucan 150 mg-t 1X egy héten)?
Feladat: minél hamarabb megoldani ezt a sok gyulladást az említett gyógyszerekkel.
Javaslatom Önnek:
Klion tabletta 2X1 naponta 10 napon keresztül. Alkohol fogyasztás a a kezelés alatt tilos!
Klion D hüvelykúp: esténként lefekvéskor 1 kúpot a hüvelybe helyezni, 10 napon keresztül.
Ezen kezelés befejezése után:
7 napos kúra: 1 lactobacillus kúp esténként.
Közben:
HPV 16 LSIL-re 6 hónapos Isoprinosine kúra: 3X2 tabletta naponta 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni.
Az Isoprinosine kezelés után, ha addig nincs panasz, akkor kontroll citológia és HPV teszt.

Partner:
Klion tabletta 2X1 naponta 10 napon keresztül. Alkohol fogyasztás a a kezelés alatt tilos!
Óvszer használata 6 hónapig.
Az Ön Isoprinosine kezelése után a partnernél HPV teszt. Ha mindketten negatívok, akkor az óvszer elhagyható.



Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-19

Tisztelt Doktornõ!

A következõ leleteim voltak eddig:

2009.02.-CIN1.LSIL, HPV gyanú P3
2009.05. -ASCUS, P3, HPV tipizálás: 16
2009.10. - P2, cytolysis, enyhe elszarusodási zavar
2010.03. - ASCUS
2010.09. - CIN1,HPV tipizálás: 56,31, LR
Isoprinosine szedése 3 hónapig (6 doboz)
2011.04. - LSIL,CIN1, HPV tipizálás: 56

A több,mint 2 éve fennálló eltérés miatt loop conisatiot javasoltak, de ellenérzésem van, sok helyrõl hallottam, hogy spontán is gyógyulhat, bár most azt mondta az orvosom, hogy ezt már ne várjam.
Biztos, hogy közre játszott az is, hogy a 2 év alatt több partnerem is volt.
Kicsit úgy látom, hogy ez egy végtelen harc, mert ha mûtenek, de a partnerem már elkapta tõlem, akkor majd visszaadja, plusz a vágástól ellenére a vírus még a szervezetben van. Illetve már több féle típusa is felbukkant bennem, ez nekem bonyolult.Elvileg a szövettan miatt kell tisztázni,de ettõl félek és szeretnék más megoldást találni. Óvszerrel védekezünk, de elõfordult,viszont elõfordult, hogy orálisan okoztunk örömet, ez mindkét fél részérõl kockázat (ha én vagyok fertõzött), mennyire terjed így?
Illetve szeretném megkérdezni a tanácsát a mûtéttel, esetleges megoldásokkal kapcsolatban, 26 éves vagyok, szeretnék tenni valamit, de azt sem szeretném, hogy késõn tudjak meg valamit, ami elkerülhetõ lett volna.

Válaszát elõre is köszönöm
Gabi


Válasz:


Kedves Gabi!
Elõször is van öröm a leletében. A HPV 16-tól a saját immunrendszerén keresztül meggyógyult. Ez azt jelenti, hogy szervezete képes legyõzni a vírust :) !
Másik. A gyógyszert rövid ideig szedte (csak 3 hónapig), de az egyiktõl már meg is szabadult! Hurrá! Már csak az 56-os ellen kell küzdeni.
Tennivalók: Fontos lenne egy megbízható partnerrel lennie, azaz a dupla monogámia segíti legjobban a HPV-fertõzés kiküszöbölését.
Ha ez nem megy, akkor az óvszer még mindig a legjobb védekezés, sõt van HPV-elleni védõoltás is, amely bizonyos típusok ellen véd.
Most viszont az 56 miatt még minimum 3 hónapig kellene szednie az Isoprinosine-t. Akkor HPV-teszt és citológia. Ha negatív, akkor abbahagyhatja, ha pozitív, akkor még 3 hónap kúra.
Én a mûtéttel még várnék
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-18

Tisztelt Doktornõ!

Rákszûrésem eredménye P2 lett, de a HPV tipizálás 51, és 58-as, magas kockázatú vírustípust mutatott ki. Fél év múlva kell visszamennem újabb szûrésre, az orvosom szerint addigra a szervezetem elvileg legyõzi a vírust.
Kétségbe vagyok esve, mert mindkét típus daganatkeltõ hatású.
Úgy gondolom nagy az esély arra, h kialakulhat nálam a méhnyakrák. Mit tehetek ellene? Kizárólag az immunerõsítés és a szoros kontroll lenne az egyetlen esélyem?
Válaszát köszönöm! A.


Válasz:


Kedves A!
Ha normalis a citologiai lelete, akkor semmi ok az aggodalomra!!!!
Ez egy virus, ami mindenkiben, aki szexualis eletet el megfordul. De nem mindenkinel okoz betegseget. Eddig az On szervezete sem engedte be a " betolakodot" !
Valoszinu, hogy le is gyozi, de minimum evente erdemes kontrollra jarni.
Talan megfontolando az ovszer egy fel evig, hogy a baratjaval ne passzolgassak ide-oda a virust. De az sem ved tokeletesen, csak kb 70%-ban. Ha partnert valt,akkor pedig meg plusz virusokkal is fertozodhet. De a virus nem jelent betegseget!
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-17

Kedves Doktor Nõ!
Nagyon kétségbe vagyok esve,mert hpv 52-est diagnosztizáltak nálam tavaly augusztusban,és megvolt a féléves isonisoprine kúrám,de a teszt eredménye ugyanazt mutatta, hogy nem múlt el, viszont a páromé igen.
Hogy lehet az,hogy nem múlt még el?Pedig annyira vigyáztunk a részletekre.Nagyon elkeserít,hogy lassan egy éve tart és nem javultam, nem gyógyultam meg.Miért lehetséges ez?
Válaszát elõre is köszönöm!
Tisztelettel:Mira


Válasz:


Kedves Mira?
Milyen a citologiai eredmenye? Normal, egeszseges, vagy leirtak mar ASC-US-tvagy LSIL-t?
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Nem mert nem nõgyógyásznál hanem bõrgyógyásznál vettek mintát a méhrõl és ott ilyesmit nem mondtak, csak annyit, hogy még nem múlt el az 52-es rizikójú HPV. Újra felírták az isonisprine-t, és majd augusztusban kell mennem újabb tesztet csináltatni.
A bõrgyógyász azt mondta nem kell nõgyógyászhoz mennem mert nem fog kimutatni semmit, és ezért azóta amióta kiderült a HPV nõgyógyásznál rákszûrésen nem jártam.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Mira!
Kérem menjen el rákszûrésre és írja meg az eredményét.
Csak akkor tudnék segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-15

Kedves Doktornõ!

Egyedulallo ferfi vagyok es habar tunetmentes, de sajnos jo okom van feltetelezni hogy nemreg kondilomat okozhato HPVvel fertozodtem meg.
Utanaolvastam neten a temanak, de sok bennem felmerulo kerdesre nem, vagy ellentmondo valaszokat talaltam, kerem segitsen tisztazni oket, mas olvasoknak is hasznos lehet:
- ha legyozi a virust az immunrendszerem es tobbet nem kapom el senkitol, lehetseges az hogy evek utan megis kiujul es tunetek keletkeznek?
Igen, lehetséges.

- orokre virus hordozo maradok vagy van esely a teljes tisztulasra? Vagyis hogy nem adom tovabb senkinek.
Igen, meg lehet gyógyulni, azaz teljesen HPV negatívvá válni!

- a leirasok szerint az emberek 80% atesik ezen, masreszrol viszont a HPVnek kozel ~100 fajtara ismert, amibõl kb ~10 okozhat fizikai tuneteket, ugymint szemolcs vagy rak.
Kb. 40 HPV típus okozhat nemiszervi fertõzést. Vannak alacsony és magas rizikójú HPV-k. Az elõbbi szemölcsös elváltozást, az utóbbi rákelõtti állapotokat illetve rákot okozhat. Van az úgy nevezett NA csoport, amit még sem rákból sem szemölcsbõl nem mutattak ki.

Ez a 80% arra a ~10 tipusra is ervenyes? Ha nem, akkor az a ~10 tipust kb a tarsadalom hany szazaleka kaphatja el elete soran?
Aki szexuális életet él, élt, az elkaphatja e 40 típus bármelyikét.

Ha nem tud errol hivatalos adatot, mi az on tapasztalata/sejtese/velemenye?
- ferfi vagyok, tunetmentesen megtudhatom-e valahogy, hogy hordozo vagyok-e? Ha igen, azt is megtudhatom valahogy, hogy azt a ~10 tipus kozul hordozom-e valamelyiket?
Igen, HPV-teszt vizsgálattal. Ezt a péniszrõl és a szájüregbõl érdemes venni férfiak esetében.

- mennyi idonek kell eltelnie a fertozes es a szures kimutathatosag kozott?
A HPV DNS kimutatása azonnal megtörténhet a szexuális aktus után. Azonban a DNS pozitív teszt még nem jelent betegséget, csak hordozást és valószínû fertõzõképességet.

- ferfikent beoltathatom-e magam, pl tunetmentesseg szempontjabol es hogy ne adjam tovabb masoknak.
Kérésre beoltathaja magát, ha HPV DNS negatív. De ha egy HPV-s nõvel volt, akkor ugyanúgy továbbadhatja a vírust. Az oltás csak Önt védi meg, hogy ne alakuljon ki a betegség Önben.

- most hogy alapos a gyanum a fertozesre, On szerint erdemes-e immunerosito tablettat szednem, hogy elebe menjek a dolgoknak?
A férfiak 3-6 hónap alatt, ha nem élnek szexuális életet, akkor megszabadulhatnak a vírustól gyógyszerszedés nélkül is. Immunerõsítõt csak egy pozitív lelet (ecetsav próba) után szoktunk tanácsolni a férfiak számára.

- altalanossagban hogy tekintenek az orvosok a HPV fertozokepessegere? kicsi/kozepes/nagy?
NAGY

Kesobbi parkapcsolat eseten borzalmas lenne megfertozni valakit akit szeretek, es nem szeretnem ha a gyermekem is eleve fertozotten latna meg a napvilagot, aggodasomat remelem megerti.
Kerem, ha valamelyik kerdesre nem tud biztos valaszt, segitsen eligazitani kitol erdeklodhetnem meg.

koszonom
Tibor

Kérdés:

2011-05-10

Tisztelt Doktornõ!

Nõgyógyászati szakrendelésen az elmúlt másfél évben 3X csináltak rákszûrést és mindhárom alkalommal találtak valamit. Az elmúlt 5 hónapban valami palackal lefagyasztott bennem vmit. Legutóbbi szûrésnél pedig HPV-t diagnosztizált nálam és azt mondta, hogy fél év múlva menjek vissza és hogy ne aggódjak. A menstruációm rendszertelen és gyakori is. Akárhányszor elmegyek, valamit mindig talál nálam, de nem mond semmi konkrétat és nem is tesz semmit. Én viszont aggódom és ezért kérnék segítséget, hogy mitévõ legyek. Válaszát elõre is köszönöm! Edina


Válasz:


Kedves Edina!
Talalni kellene egy kozlekenyebb nogyogyaszt, aki elmondja Onnek, hogy pontosan miket talal, diagnosztizal Onnel. Ezekbol az informaciokbol en sajnos nem tudom megallapitani, hogy mi a baj. Ajanlani tudnam valamelyik HPv-centrumot.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-06

Kedves Doktornõ!
Kb.2éve, az akkor 16 éves lányomnál felfázáshoz hasonló tünetek jelentkeztek. Elmentünk orvoshoz, ahol antibiotikumot kapott. Attól rendbe is jött, de rá egy hónapra újra jelentkeztek a tünetek. ( gyakori vizelési inger, húzó fájdalom a vizelés befejezésekor, de nem csípõ, égõ érzés, hanem erõs hólyag feszülés. Újra orvoshoz mentünk, megint antibiotikum, aztán elmúlt. Ezt követõen havonta újra így jártunk. Akkor elmentünk nõgyógyászhoz, ahol gombás fertõzés elleni kúpot és kenõcsöt kapott. Ez sem hozott eredményt. Aztán vesegondózóba jártunk, ahol minimális kóli baktériumot mutattak ki, aztán pedig trichamonas fertõzést is diagnosztizáltak. Ekkor Suplim nevû gyógyszert kapott, és a fiúját is kezelni kellett. Õ is ugyanazt kapta. Akkor rendbe jöttek. Akkor szakítottak a fiúval, és azóta nem volt tünete, már megnyugodtunk, hogy vége. Most új fiúja van, akivel most volt elõször nemi együttlét, rá két napra újra elõjöttek a tünetek. Már nagyon kétségbe vagyok esve, nem tudom mi lehet ez. Most újra elmegyünk nõgyógyászhoz, de már félek, hogy nem fognak segíteni. Megnéztük a trichamonas tüneteit, de a lányomnál semmi hasonló nincs. Csak a feszülõ hólyag és a gyakori vizelési inger. Arra lennék kíváncsi, hogy a HPV okozhat-e ilyen tüneteket? Ha elmegyünk orvoshoz kérhetek-e evvel kapcsolatos tesztet. Nagyon szeretnénk már túl lenni ezen az egészen. Tehetetlennek érzem magam, mert nem tudok segíteni a lányomnak. Kérem adjon tanácsot mit tegyünk. Válaszát elõre is köszönöm: egy aggódó anya.


Válasz:


Kedves Aggodo Anyuka!
Ugy tunik, hogy a tunetek osszefuggesbe hozhatoak a szexualis aktivitassal.
A HPV ilyen tuneteket nem szokott mutatni. Vegezni lehetne egy vizelet tenyesztest, es vizsgalatot, hogy elkapott-e egy ujabb fertozest a lanya. Gondolom megvizsgaltak mar az is nala, hogy a hugycso rendesen atjarhato, azaz nincs semmi akadaly a pisiles soran. Termeszetesen ez fiu nelkul is fennallna. Ezen felul lehet HPV pozitiv is, de azt nem tennem a felelosse a panaszaiert.
Ha a vizsgalatok negativak lesznek most, akkor en inkabb a szexualis elete hattereben keresnem a megoldast, pszichologussal.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-06

Kedves Doktornõ!

Körülbelül 9 hetes terhes vagyok, és P3 szintû HPV gyanut állapított meg a szûrés. Szeretném megkérdezni, hogy a vírus maga, ha tényleg van, veszélyes lehet -e a babára. Tud -e valamit javasolni ami elõsegítené gyógyulásom. Az orvosom azt mondta, hogy 3 hét mulva hüvelykezelést ad, és utána rögtön egy új szûrést végez rajtam, és ha az sem jó, akkor megmût, és attól elvetélhetek. Kérdezte, hogy ennek tudatában is megtartom -e a babát. Nem igazán tudom, hogy mik az esélyeim, mit tegyek. Kérem segítsen benne. Köszönöm. Zsuzsi


Válasz:


Kedves Zsuzsi!
Remelem meg nem valaszolok keson!
Tudja meg pontosan a nogyogyaszatol hogy a P3 mogott milyen eredmeny van: ASCUS, LSIL, HSIL, ASC-H, AGC? Ugyanis az elso ketto esetben semmikepp sem mutunk!!!! Az utobbiaknal is erdemes elobb HPV-tesztet vegezni.
A terhessegben altalaban a citologia nem szokott romlani, csak nagyon ritka esetben van szukseg mutetre!
Kerem, irja meg, hogy mi tortent azota Onnel!
Udvozlette: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-06

Kedves Doktornõ!

27 éves nõ vagyok, és elkeseredett harcot vívok a kondilómák ellen. Február elején diagnosztizálta az orvosom a kondilómát (bár olykor azt hiszem, tévesen, mert nem jól tudta ezt sem, hogy hanyas típusú HPV okozhat kondilómát, 39-esrõl beszélt). Amikor elmentem az orvoshoz, õ azt mondta, hogy a hüvelybemenetemnél lát sok kis szemölcsöt, én csak egyet vettem észre, fentebb, a nagyajkamon. Ekkor a doktor úr kenetet vett és lekezelt ecetsavas oldattal, ami levitte a szemölcsöket, de nagyon nehezen gyógyult a bõröm, sokáig fekélyes volt, gennyes és a mai napig gyakran viszket. Felírt még Condyline oldatot is az orvosom, és elszedtem két doboz Isoprinosine-t. Egy hónap elteltével megint észrevettem egy-két nagyon apró szemölcsöt, amit Condyline-nal kezeltem, egy-két ecsetelés után eltûntek, de ez két hetente megismétlõdik azóta is, épp tegnap is felfedeztem egy-két új példányt, ami borzasztóan elkeserít. Ezek mindig nagyon-nagyon apró, fehéres színû, benõtt mitesszerre emlékeztetõ kiütések, kinövések. Ezért kérdezném azt elsõként, hogy a kondilómán kívül egyéb betegség tünete lehet-e nemi szervi szemölcs, vagy kiütés? A rákszûrésem eredményye teljesen rendben volt, HPV-re utaló jelet nem mutatott, így az orvosom azt mondta, nem érdemes HPV-tesztet végeztetni csupán a szemölcsök miatt. Ez igaz, vagy mégis inkább keressek egy másik orvost, aki elvégzi a tesztet? Azt is mondta a doktor úr, és sajnos más orvostól is olvastam ilyen megjegyzést, hogy a vírus mindig a szervezetemben marad, mindig hordozó és fertõzõ leszek, akkor is, ha tünetmentes vagyok. Jelenleg nincs párom, akkoriban szakítottam a barátommal, amikor észrevettem a szemölcsöket - az orvosom szerint tõle kaptam el, de máshol azt olvastam, hogy hónapokig, sõt évekig is lappanghat a vírus a szervezetben - ez lehetséges? Rettegek új kapcsolatra gondolni, nagyon szégyellem a problémámat és félek, hogy soha nem tudok megszabadulni a szemölcsöktõl, mindig visszatérnek. Borotválnom muszáj magam (nem minden nap), különben nem is venném észre a kinövéseket, nagyon erõs szõrzetem van, próbálom fertõtleníteni a borotvát, ez jó megoldás?Nagyon sok kérdés felhalmozódott már a bennem, amiket feltennék, ha nem haragszik meg érte:
1. Ha tünetmentes leszek, ténylegesen fertõzõ maradok-e? Az óvszer használata magától értetõdõ, de kerülnöm kell-e az orális érintkezést, megfertõzhetem-e úgy is jövõbeni páromat (illetve ha õ érne hozzám a szájával)?Lehet-e késõbb óvszer nélkül is együtt lenni? (Még gyerekem sincs.)
2. A családomra veszélyt jelentek-e bármilyen formában? Elkaphatják-e a közös WC-használattól vagy (mosott) törülközõkrõl a betegséget?
3. Érdemes lenne-e végigcsinálom egy fél éves Isoprinosine-kúrát, ahogyan azt a doktornõ javasolja?(Az orvosom nem ajánlja a túl hosszas szedést, azt mondta, károsítja a májat.)Illetve milyen egyéb módon kerülhetném el, hogy mindig kiújuljanak a szemölcsök?
4. Járhatok-e strandra, gyógyfürdõbe, úszni - vagy ezzel másokat is veszélybe sodrok?
5. Ha sikerül tünetmentességet elérnem, korom ellenére érdemes-e, lehet-e még HPV elleni oltást beadatnom a késõbbi fertõzések elkerülése végett (már amelyek ellen véd)?
6. Megbélyegzettnek érzem magam, meg lehet szabadulni ettõl a betegségtõl???

Elnézést, hogy ilyen sokat kérdezek, de mindenki mást mond, és én már teljesen kétségbeesett vagyok emiatt, mindenféle immunerõsítõ szerrel, homeopátiás készítménnyel próbálkozom, sportolok és szerintem erõs a szervezetem, mégsem látom a kiutat.

Válaszát elõre is nagyon-nagyon köszönöm!!

Üdvözlettel:
Nóra


Válasz:


Kedves Nóra!
Kerem, ezt a levelet kuldje el nekem a privat levelezesbe (info@hpvcentrum.hu), ahol reszletesen tudnek valszolni minden kerdesere. Ezen levelezo feluleten nincs erre lehetoseg.
Egy dolgot megis gyorsan emlitenek!
A HPV-fertozesbol MEG LEHET GYOGYULNI. A virus nem marad orokke a szervezetben! A borotvalkozast pedig azonnal hagyja abba, mert azzal fertozi magat folyamatosan!
Varom a levelet, hogy a tobbi kerdesere is valszolhassak.
Udvozlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-06

Kedves dr.NÖ,köszönöm gyors válaszát s élnék még a lehetöségel szeretném tudni a diszplazikus állapot kimutatása sejtlesodrálásal is történhet nem kell szövet metszés hozzá vagyis hogy tudhatom meg ha visszatér s ne menjek bele egy mütétben ha csak nem szükségszerü,köszönöm,Kati


Válasz:


Kedves Kati!
A mutetnek van egy indikacioja. Meghozza a "sejtlesodrassal" vett minta eredmenye, azaz a citologia lapjan. Ha ez ASC-H, vagy HSIL, akkor a konizacios mutet szuksegszeru. Igy biztosan meg lehet mondani, hogy valoban mi zajlik a sejtekben, plusz a beteg teruletet el is tavolitjuk. Lehet, foleg fiatal korban (25 ev alatt), hogy a szovetminta kevesbe rossz eredmenyt mutat, mint a citologia. Ezert fiataloknal, ha a citologia leirja, hogy CIN II, akkor meg varni lehet a mutettel es gyogyszeres kezelest ajanlunk szoros kontroll mellett. Ugy, ahogy ASC-US vagy LSIL eseten.
Tehat a leirtak alapjan lathatja, hogy Onnek javasolt-e a mutet.
Udvozlettel. Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-05-04

Kedves dr.Nö,2010augusztusában volt konozációs mütétem és küret,az eredményem 1-2 közötti diszplazia szélek tiszták,az orvosom gyogyultnak minösitett azota p2,p1 eredményeim voltak,az én városomban -Erdély -nincs tipizáló centrum ,orvosaink nem is igazán folglakoznak HPV jelenlétel modván ha jelen van nem igazán lehet tenni ellene rendeszeres szürövizsgára kell járni szerintük.szeretném megkérdezni véleményét mit tehetnék ne térjen vissza ez az állapot valamint ÖN szerint ezt diszplazikus sebet hogynem vették észre 12 éve rendszeresen évente jártam ellenörzésre,szürésre mivel spirált hordtam védekezésül,köszönettel Kati


Válasz:


Kedves Kati!
Ez a diszplazia csak most alakult ki. Es eleg enyhe elvaltozas volt a szovettan szerint.
Hogy ne ujuljon ki, erdemes lenne kerni egy HPV-tesztet, hogy maradt-e bent HPV vagy visszafertozodott-e, ha volt azota partnere. Gyulan most juniusban nyilik majd egy HPV-Centrum a Pandy Korhaz Nogyogyaszatan. De a debreceni egyetemen is mukodik egy. Ha a teszt pozitiv lenne, akkor a partnert is vizsgalni kell. Beavatkozni csak ujra diszplazia eseten erdemes, es akkor is elobb gyogyszeresen, majd ha elorehalad, rosszabbodik a dolog, akkor javasolt a mutet.
Udvozlettel:Dr. Rago Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.