Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-07-28

Kedves Doktornõ!
Januárban negatív cytológia mellett HPV gyanús lett az eredményem. A tipizálás nem azonosítható vírusokat mutatott ki, de a veszélyes alacsony és magas faktorszámúakat is kizárták. Immunerõsítõt szedek, a fél éves ismétlés ugyanezt az eredményt hozta.
Az orvosom méhszáj fagyasztást javasolt.
Ön szerint is indokolt ez a kezelés ilyen eredmény mellett?
Köszönöm a válaszát!
Klára


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Én csak a fél-egy évente hívnám vissza kontrollra. Gyógyszert nem adnék. Óvszeres védekezést javasolnék legalább a következõ ellenõrzésig.
Fagyasztást csak akkor, ha a kolposzkópiás eredmény ezt indokolttá teszi.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-27

Kedves Dotorno!

23 eves ferfi vagyok,es HPV szemolcsok jelentek meg rajtam 1-2 honapja. mar 2-szer lezeres uton eltavolittattam oket. Sajnos most kell mennem harmadjara is, es kezdek aggodni. A kovetkezoket szeretnem a doktornotol megkerdezni:

1. Ha a baratnom beoltatta magat HPV ellen, akkor o nem is kaphatja tolem el?
Elkaphatja, de nem betegszik meg.


2. Egyszeri alkalommal is konnyen megfertozhettem egy volt partnerem?
Igen.


3.Hallott mar az Indol3c nevu tablettarol? Ha igen, ajanlja?
Hallottam róla, de nincs tapasztalatom vele.


4. Az oltast csak akkor lehet felvenni, ha nincs a szervezetben jelen a virus?
Igen, akkor a leghatékonyabb.


5. A szamban is megjelent 2 kis feker szemolcs, lehet hogy a torkomban is van, amit nem latok?
Lehet.

Oralis sex utjan igy megfertozhetem a bnom?
Igen.


Elore is koszonom valaszat, elnezest a sok kerdesert, de kezd megviselni ez az allapot, es az orvosok nem tul turelmesek az ilyen iranyu kerdesekben.

Udv. Anonym

Kérdés:

2011-07-24

Tisztelt Doktornõ!
Nagyon köszönöm a válaszát.Most még lenne pár új kérdésem: Nõknek miért csak 45 éves korig lehet kérni a HPV elleni oltást? Késõbb miért csak saját felelõsségre?
A Condyline nem segített - vajon a HPV centrumokban a condyloma eltávolítása (késsel,lézerrel vagy fagyasztással) is történik - vagy ezt csak a saját nõgyógyász végezheti?Köszönöm szépen szíves válaszát.Tisztelettel: Kollár Katalin


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

45 éves korig végeztek vele vizsgálatokat. Az immunrendszer utána már kevésbé jól reagál az oltásokra, és akkor már populációs szinten a fertõzés esélye is kisebb.
Bárki, aki condylomat kezel, végezhet késsel, lézerrel vagy fagyasztással eltávolítást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

45 éves korig végeztek vele vizsgálatokat. Az immunrendszer utána már kevésbé jól reagál az oltásokra, és akkor már populációs szinten a fertõzés esélye is kisebb.
Bárki, aki condylomat kezel, végezhet késsel, lézerrel vagy fagyasztással eltávolítást.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-20

Tisztelt Doktornõ!

6 hetes terhes vagyok és a napokban elvégzett citológiai vizsgálat eredménye LSL+HPV lett, ezért HPV tipizálást végeznek a rendelõben.
Az orvosom azt mondta, hogy 3 hét a tipizálás, amely kimutatja, hogy milyen mértékû a vírus a szervezetemben. Nagyon izgulok az eredmény miatt, ezért ezúton érdeklõdnék, hogy tényleg ennyi ideig tart a tenyésztés? A HPV-nek milyen veszélye van a babára? Terhesség alatt ki lehet kezelni a betegséget a baba sérülése nélkül?

Elõre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Nati


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Terhességben nem kezeljük a HPV-t, csak megfigyeljük. Ha magas rizikójút mutatnak ki 3 havonta citológiát nézünk. Alacsony rizikójúnál pedig a condylomák megjelenését követjük nyomon. Általában szülés után fél évvel normalizálódni szokott a rákszûrés eredménye, vagy akkor már kezeljük az elváltozásokat. A babára, ha rendesen jár ellenõrzésre, nem lehet veszélyes a HPV-fertõzés.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-18

Tisztelt Doktornõ!
P3-as cytológia eredményem után HPV tipizálás magas kockázatú 51,59,56 tipusokat mutatott ki.A cytológia eredményen ASC-US szerepel.A kérdésem az lenne,ha jól értelmezem az itteni oldalon olvasottakat,hogy ilyen esetben gyógyszeres kezelés történik,mûtét nem?!
Ez az elsõ "rossz"cytológiám eddig soha nem volt.
Válaszát elõre is köszönöm,üdvözlettel,Panka


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, fél éves gyógyszeres kezelést javasolunk.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-18

Tisztelt Doktornö!

2héttel ezelött a rákszürésem eredménye P2 lett.Kértem HPV tesztet is aminek az eredménye magas rizikófaktorú 52 vírus jelenlétét találták a méhnyakon!
6-7 évevvel ezelött condylomám volt 3 kisebb szemölcs,amit ecseteléssel kezeltem és elmúlt,hála istennek azota nem is volt!
Kisbabát szeretnénk a közeljövöben.Az orvosom ajánlotta a gyógyszeres kezelést a HPV 52-re,de emlitettem neki hogy kisbabát szeretnénk!Ö azt mondta akkor nyugodtan vágjunk bele mert nem kizárt hogy a szervezetem a terhesség alatt leküzdi a virust,mivel ilyenkor a szervezet másképp müködik sok olyan dolgot termel amit amugy nem!
Leheséges ez,mi a véleménye erröl?
Szeretném hozzátenni azt is hogy valoszinü a virus már évek ota bennem van kb (4 éve)
Válaszát elöre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Vanda



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem biztos, hogy az 52-es okozta a szemölcseit évekkel ezelõtt.
Mivel a rákszûrés eredménye jó, azaz a vírus nem okoz betegséget, gyógyszert sem kell szednie.
A terhességben eleinte romolhat a citológia, de szülés után kb 6 hónappal normalizálódik - nagy százalékban. Tehát beavatkozást többnyire nem igényel. 3-6 havonta érdemes citológiát csináltatni. Jelenleg nem ellenjavallt a terhesség HPV-fertõzésben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-15

Tisztelt Doktornõ!

Ugyan még nem voltam nõgyógyásznál, bõrgyógyász segített eltüntetni a nemi szervemen lévõ szemölcsöket, de mindenképpen elmegyek egy nõgyógyászhoz is, mert félek, hogy HPV-vel lettem fertõzött. Az lenne a kérdésem, ha ne adja Isten, ez így van, akkor a párommal, akivel évek óta együtt vagyunk, és hûségesek vagyunk egymáshoz, hogy élhetünk ezután nemi életet?
Hogyan lehet a HPV-vel együttélni?

Elõre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel. Sára


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Attól függ, hogy okoz-e betegséget (citológiai elváltozást, szemölcsöt) a vírus.
De óvszeres védekezés javasolt legalább fél évig, ha HPV-teszttel pozitív lesz bármelyikük.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-14

TISZTELT DOKTORNÕ.
29 HETES KISMAMA VAGYOK. TERHESSÉGEM ELÕTT EGY ÉVVEL VOLT HPVm. AMI MÚLT AUGSZTUSBAN GYÓGYSZERES KEZELÉS UTÁN P2 ES LETT. ÍGY ORVOSOM SZERINT NINCS SEMMI PROBLÉMA EZZEL. VISZONT ÚJABB KICSI SZEMÖLCSÖM JÖTT KI MOST TERHESSÉG ALATT TEGNAP VETTEM ÉSZRE. EZ AZT JELENTI BAJA LEHET BABÁNAK SZÜLETÉSKOR? VAGY CSAK KIFEJEZETTEN CSÁSZÁRRAL SZÜLHETEK? VÁLASZÁT ELÕRE IS KÖSZÖNÖM! ALIDA


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nem próbálták meg eltávolítani a szemölcsöt? Gyógyszert most nem szedhet, de ha a külsõ nemi szerveken van, akkor fagyasztással vagy égestéssel le lehetne szedni a condylomákat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-13

Kedves Doktornõ!

Nekem is meg a feleségemnek is vannak futószemölcseink,strandszemölcseink(kézfejen,lábfejen és elszórva a testen is).Én a combhajlatomban Condilomával küzködök.
Van egy 4 éves kislányunk és nagyon félunk nehogy õ is elkapja tõlünk(fürdés,testkontaktus). Szeretnénk érdeklõdni, hogy ha lehet e már ebben a kórban védõoltást alkalmazni, ha nem e veszélyes számára?
Ha lehet, melyik fajta oltás lenne jó számára ?
Válaszát elõre is köszönöm.Tisztelettel!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

9 éves kortól adható a HPV oltás. Az õ esetében majd a 4 komponensût érdemes választani.
Most nem szabad ugyanazt a törölközõt használni, zuhanyzás elõnyösebb, mint a fürdés (vagy kisúrolt, kihipózott kádat ajánlok). A ruháikat ne a kislányéval mossák, mert 50 C fokig a HPV túlél.
Önök nem kezeltetik magukat? Vagy immunhiányosak? A kislány fertõzésének esélye csökkenne, ha nem lenne a családban vírusforrás.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-10

Udvozlom Doktorno!

Kata vagyok es van egy kerdesem, koszonom a valaszat! A baratom csak gumi nelkul akar szeretkezni, en pedig vedekeznek...arany kozeputnak arra gondoltam hogy az idotartam elso egyharmadat gumi nelkul csinalnak aztan felhuzatnam vele...igy mindketten megkapnank amit szeretnenk. Kerdes: mennyi ido kell pl szexualis fertozesek megkapasahoz? Valahol azt olvastam hogy a nedvek beindulasaig valamivel biztonsagosabb a dolog, a partner nem adhat at fertozest. Koszonettel varom a valaszat, egy hipochonder lany Budapestrol


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha az elején szabadon csináljátok, akkor ugyanúgy bármit el lehet kapni, mintha egyáltalán nem használnátok gumit.
Ahogy Te gondoltad a védekezést, az a nem kívánt terhességtõl védene. A szexuálisan átadható betegségektõl nem, sajnos.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-07-09

Tisztelt Doktornõ!

46 éves asszony vagyok,3. gyermekem születése után 12 éve méhszájplasztikán estem át, azt mondták, HPV vírusom van. Azóta P2-es a rákszûrésem eredménye évente.
A kérdésem a 20 éves lányommal kapcsolatos, akinek még nem volt szexuális partnere, nem volt még nõgyógyásznál, nincs panasza, és 17 éves korában beadattam neki a Silgard oltást. -Elkaphatta-e itthon tõlem valamilyen úton a HPV fertõzést? Olvastam, h nemcsak nemi úton terjed.
- Létezik-e olyan vizsgálati módszer, amivel kimutatható a HPV és nem szükséges "klasszikus" nõgyógyászati kenetvétel hozzá. A nõgyógyász azt mondta, h amíg nincs szexuális partnere, addig nem akarja megvizsgálni.
- Hol végeznek ilyen vizsgálatot?
- Meddig hat a Silgard oltás? Érdemes újraoltatni?

Válaszát elõre is köszönöm. Tisztelettel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Arra nagyon kicsi az esély, hogy elkapta a fertõzést Öntõl.
A nõgyógyásznak igaza van. Addig nem érdemes vizsgálni a lányát, míg nem kezdte el a szexuális életét. Akkor is azt javasoljuk, hogy 3 év után érdemes elõször menni szûrésre, ha egyéb panasza nincs.
Silgard mellett 8-9 évig biztos védett a jelen vizsgálatok szerint. Lehet, hogy kell majd egy emlékeztetõ oltás késõbb, de errõl még nincsenek tapasztalatok.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ, köszönöm a válaszát.

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.