Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-09-16

TISZTELT DOKTORNÖ. LÁNYOMNAK VIRUSOS SZEMÖLCSÖK VANNAK A NEMI SZERVÉN SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY A LÉSERES ELTÁVOLITÁST CSAK MAGÁNRENDELÉSEN VÉGZIK EL MERT AZT MONDTÁK HOGY IGEN ÉS ELÉG SOK VAN NEKI MERT ELÖTTE HASZNÁLTA A CONDYLIN ECSETELÖT DE AZ NEM HASZNÁLT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY NEM E TUD SEGITENI AHOL ELVÉGEZNÉK KÖLTSÉGMENTESEN MISKOLCON KÖSZÖNÖM SZILVIA ,





















Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Miskolcon nem tudom, de Nyíregyházán keresse meg Dr. Együd Katalin fõorvosnõt, és kérjen tõle felvilágosítást: 06-20-967-9063.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-16

Tisztelt Doktornõ!
Megérkezett a lopp konizácios mûtétem szövettani lelete.Amit nem tudok értelmezni.Ebben szeretném a segítségét kérni.Elõre is köszönöm.Nyakcsatorna területén laphám metapladiás területek figyelhetõek meg,melyen belül számos koilocyter sejtalak és vírusfertõzéshez kapcsoló dysplasticus elváltozás figyelhetõ meg.A hám-kötõszövet határa mindenütt éles,ott idült lobsejtes beszûrõdés van jelen.
Diagnózis:-Cervitis chronica N-72.H
a méhnyak krónikus gyulladása - ez lehet a HPV elleni küzdelem miatt kialakult gyulladás, ami jótékony. Persze, ha egyéb kórokozót is leírtak, akkor arra kezelést kell kapnia

- Metaplasia Planocellularis cervicis uteri 7320.0
hámsejtes átalakulás a méhnyakon - ez nem kóros

- Koilocytosis 6604.0
HPV-fertõzést mutató sejtek

- Cervicitis chronica cum ovula Nabothi 4300.0
a méhnyak krónikus gyulladás a Naboth tüszõvel, cisztával

- Secretios Fázis endometriumban 7932.0
ez a menstruációs ciklusának 2., szekréciós fázisát írja le a méh nyálkahártyájából vett mintáról

-Dysplasia minoris gradus epitheliiportionis uteri(cinI)
valószínûleg HPV infekció által okozott CIN 1 elváltozás a méhnyaki sejtekben. Enyhe elváltozása volt csak. Aggodalomra ok nincs.

Szeretném ha számomra érthetõ nyelvezeten megírná nekem ez most mit jelent jót vagy rosszat?Kell e további beavatkozás.
FONTOS: Mielõtt újra kezdi a nemi életét, kérjen egy HPV-tesztet és citológiát, hogy lássak, hogyan sikerült a mûtét - tehát egészséges-e teljesen a megmûtött terület. És a partnerét is tesztelni kellene, mert ha õ pozitív, akkor tõle visszakaphatja a fertõzést.

Elõre is köszönöm.
Nina

Kérdés:

2011-09-14

Kedves Doktornõ!

Ma kaptam kézhez a HPV tesztem eredményét, sajnos pozítív lett (31, 16), a rákszûrés eredménye negatív (p2). Hétfõn megyek konzultációra a nõgyógyászhoz, de elõtte szeretnék még itt is érdeklõdni. Sok levélben láttam, hogy ha a kezelés(immunerõstíés stb) megindul, akkor tanácsos csak óvszerrel nemi életet élni, mert a partner is visszafertõzhet.A kérdésem az lenne, hogy ha a partnerem is biztosan fertõzve van ugyanolyan típusú HPV-vel mint én, akkor is fennáll-e a visszafertõzés veszélye. (abból kiindulva, hogy a vírusfertõzéseket csak egyszer kaphatja el az ember, vagy nem így van?!)Csak azért kérdezem, mert sajnos nálunk nagy nehézséget okoz az óvszer használata (a párom nem érez vele semmit)egyébként már lassan két éve együtt vagyunk, és természetesen csak egymással élünk nemi életet.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: R.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha õ is fertõzött, akkor van igazából nagy esélye, hogy ide-oda passzolgatják majd a vírust egymást között. HPV-t, mint vírust többször is el lehet kapni. Ha a rákszûrése jó, akkor az azt jelenti, hogy bár a vírus Önben van, de betegséget nem okoz. Ezért szoktuk ilyenkor csak az óvszeres védekezést használni. Így hamarabb meg lehet szabadulni a vírustól. És lehet már kapni nagyon vékony, de biztonságos condomokat. Próbáljanak ki egy párat, hátha valamelyik "mûködik" majd.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-14

Kedves Doktornõ!
22 éves lány vagyok! legutóbbi cytologia eredményem P2 HPV infec. jelei. A nõgyógyászom azt mondta, nincs okom aggodalomra. 3 hónap múlva ismélejük meg. panaszom nincs, gyógyszert nem kaptam, mert lehetséges, hogy valamilyen más fertõzésem van, és 3 hónap mulva már nem lesz semmi bajom! Barátommal 5 éve vagyok együtt monogám kapcsoltaban! szeretkezhetünk óvszer nélkül, vagy inkább azzal? mit tehetek immunrendszerem erõsítése érdekében?
elõre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha úgy érzi, hogy egészséges és harmonikus az élete, akkor az immunrendszere is valószínûleg jó állapotban van. Nincs szükség az erõsítésére. Lehet most kicsi gombás fertõzése is, ami valóban elmúlhat idõvel, még kezelni sem kell, ha nem okoz tüneteket (folyást, viszketést stb). Szerintem elég fél év múlva ellenõrzésre mennie. És az óvszert sem gondolnám még szükségszerûnek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-12

Tisztelt Doktornõ!

3 évvel ezelõtt hüvelykörnyéki HPV kinövések voltak rajtam, melyeket lézerrel leégettek, azóta azok nem újultak ki. Viszont fél éve sajnos a végbél tájékán újra elõjöttek.
Kérdésem az, hogy lehetséges, hogy a végbél belsejében is vannak kinövések? És ettõl lehet végbél, vagy vastagbélrákot kapni?

Köszönettel! Ica


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a condylomákat, kinövéseket alacsony rizikójú HPV okozza, akkor attól rák nem alakul ki. Tehát megérne egy vizsgálatot, hogy megnézzék a végbél belsejét, és tipizálják a vírust (magas, alacsony vagy NA típus-e).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-11

Tisztelt Doktornõ!

Szeretném HPV ellen beoltatni a 21 éves fiamat, akinek még nem volt szexuális kapcsolata.
Van-e értelme?
Hová forduljak?

Köszönettel:

BC


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerintem van értelme.
Bõrgyógyászok oltják általában a fiúkat. Mivel õ már felnõtt (ha jól tudom, akkor még csak tinédzsereknek van törzskönyvezve a 4 komponensû vakcina), így saját kérésre kaphatja meg azt meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-07

Kedves Doktornõ!

Férjem szeméremdombján alakultak ki kb egy hónapja szemölcsszerû,elég nagy kiütések.Félek,hogy HPV vírus okozza.Bõrgyógyászaton vagy urológián tudják ezt diagnoztizálni?Válazát elõre is köszönöm! Tisztelettel.D.J


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Bõrgyógyászaton.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-07

Kedves Doktornõ!
Most derült ki, hogy HPV high risk típusú fertõzésem van. A citológiai vizsgálat eredménye 3 hónappal ezelõtt P3 volt (de akkor volt egy hüvely fertõzésem is). Utána újabb mintavétel történt, annak az eredményét még nem tudom. Tünetem nincsen, nem érzem magam rosszul, de az igaz, hogy olykor-olykor vannak kisebb fertõzéseim (gomba,herpesz). Kérésem: mit kell tennem?

Tisztelettel
hawa


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha az ismételt citológia ASC-US vagy LSIL lenne, akkor szoktuk javasolni magas rizikójú HPV-fertõzés mellett a fél éves immunerõsítõ kúrát és az óvszer használatát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-06

Tisztelt Doktornõ!

Még valamit szeretnék elõzõ kérdésemhez hozzáfûzni.

Úgy hallottam, hogy a HPV elleni kezelésben interferon kezelést is szoktak alkalmazni.

Igaz-e ez, és ha igaz a hír, akkor klinikailag igazolt gyógymódról van-e szó?

Köszönöm.

E.B.



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Interferont hivatalosan nem lehet használni a HPV-fertõzés kezelésére. Azt csak HCV, azaz hepatitis C vírus fertõzés esetén ajánlott.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-06

Tisztelt Doktornõ!

2011 májusában P3 I-SIL CIN 1 rákszûrés eredményt kaptam. Mivel E-coli fertõzésem is volt, azt antibiotikummal kezelték, majd gynoflor kezelés következett. A citológiát augusztusban ismételték, akkor HPV tipizálás is történt. A citológia P3 ASC-US lett, és kiderült, hogy HPV 52-es fertõzésem is van.

A külsõ körülmények úgy hozták, hogy a 2 citológiai vizsgálatot két különbözõ helyen végezték, két különbözõ nõgyógyász vette a mintát is. A véleményük is erõsen eltér. Az elsõ nõgyógyász nem tulajdonított a dolognak nagy jelentõséget. A második, az ismételt P3 eredmény birtokában, és a már ismert magas rizikójú HPV miatt konizációt javasolt.

Most elég tanácstalan vagyok, a ráktól félek, nem a mûtéttõl. De ugyanakkor azt is tudom, hogy a HPV fertõzést a mûtét nem oldja meg.

Van-e igazoltan hatásos kezelés a HPV "kiirtására", mit lehet, mit kell tennem most?

És mit kell tennie a páromnak? Urológus tanácsát fogja kérni, de bizonytalanok vagyunk, hogy nem kell-e mindkettõnknek virológust, vagy immunológust felkeresnünk.

Köszönöm válaszát elõre is (talán nem kell mondanom, hogy a nevemet és e-mail címemet nem szeretném nyilvánossá tenni)

Tisztelettel: E.B.

Kérdés:

2011-09-06

Terhességem alatt a nemiszervemen jöttek ki szemölcs szerû kinövések és a végbél tájékán.Elmentem nõgyógyászhoz aki alig vette észre,hogy hol vannak a kinövések de a végén condyline oldatot írt fel amivel ecseteltem is.A páromon egy darab ilyen szemölcs volt,picike és bõrszínû és nekem egy a nyelvemen is volt.Valahogy nem voltam biztos abban,hogy a nõgyógyász képben van a betegséggel kapcsolatban mert bizonytalannak tûnt ezért egy egészségcentrumban magán úton felkerestem egy bõrgyógyász-onkológust aki megnézett és azt mondta ez nem condyloma hanem tán fibrómát mondott és azt,hogy most nem fagyasztja le mert hegek keletkeznek és már 35 hetes terhes voltam akkor és azt is mondta majd ha zavar akkor a szülés-szoptatás után keressem fel és lefagyasztja.Nem zavart ezért nem mentem el a nyelvemen lévõ szemölcs egyszer megnött és lejött a teteje most alig látszik mintha egy tõ maradt volna ott a helyén de ami idegesít,hogy egy nagyobb függelék maradt a combomon és most a számban az alsó ajkamon kijött egy bõrszínû kis szemölcs.A párom szájában a fogász szintén talált egy szemölcsöt de annyit mondott majd legközelebb leveszi nehogy rák legyen belõle.

A condyline a combomon kívül mindenhol leszedte akkor ezeket a függelékeket de a szeméremtest elülsõ peremén egy icipici dudort éreztem és érzek most is de az nem nõtt azóta se semmit.

Nagyon idegesít a dolog,szeretnék utánajárni de sajnos anyagi lehetõségeim korlátozottak és ahogy elnéztem némelyik magánrendelés árait sajnos bármennyire is szeretném nem tudnám megfizetni.Hol foglalkoznak tb alapon is a betegekkel?A szájban lévõ szemölcsöt a fogorvos szedi le?Ilyenkor elküldi szövettanra?Amíg a szemölcsök megvannak addig is érdemes immunerõsítõt szedni vagy nincs értelme hiszen maga a szemölcs fertõzi tovább a többi területet?Évek teltek el az elsõ észlelés óta és azóta csak a szájban most jött elõ egy kis szemölcs ez szokványos?


Válasz:


lll

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.