Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-09-29

Tisztelt Doktornõ!
37 éves nõ vagyok.30 éves korom óta használok spirált a kisebbik fiam születése óta. A spirál felhelyezés után fél évvel P3 lett az eredményem (2 hétig véreztem akkor ezért fordultam orvoshoz) a kontroll vizsgálat p2 és a HPV negatív lett. Azóta is minden évben 1 P3 majd a kontroll P2 eredmény.Az orvosom mindig azt mondta ne aggódjak nincs baj.Tavaly nem voltam szûrésen. Idén májusban LSIL lett az eredményem.Ma az orvosom telefonon LSIL-t és HPV 66-ost mondott. Arra a kérdésemre h mit tehetünk azt válaszolta februárban kontroll, addig ne tegyünk semmit. Én ezt nem fogadom el, mivel a HPV 66-ossal kapcsolatban elhallgatta azt h HR kategóriás "megnyugtatás képen azt mondta h alacsony rizikófaktorú". Tanácsot szeretnék kérni, ebben az esetben mit tudok tenni, h újra "egészséges" legyek.
Válaszát elõre is köszönöm: Ágica


Válasz:


ui.elkértem az orvosomtól a leletem.
Kórokozók: Actinomyces
Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio)
hámelváltozás: egyhe fokú intraepithelialis laphám lesio (LSIL) HPV
Minõsítés: KÓROS vagy neoplasticus hámelváltozás azonosítható
javaslat: ismétlés 6 hó múlva
A májusi eredményem ugyanez volt, abban kérték a hpv tipizálást
HPV tipizálás: HPV "66"-os magaskockázatú genotipusa volt kimutatható.

Az orvosom szerint még mindig "semmit ne tegyünk, nem olyan vészes ez a lelet"
Mi a teendõ?
VÁlaszát elõre is köszönöm. Ágica


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ágica!
Igen lehet várakozni 2 évig, mert ez jelenleg egy enyhe fokú elváltozás. Ha viszont ilyen marad a lelet, akkor egy mûtétet kell végezni.
Azonban lehet próbálkozni az Ön esetében a mûtét elkerülése céljából a következõkkel:
Szexuális élet csak óvszerrel 6 hónapig. Közben immunerõsítõ tabletta kúraszerû szedése: Isoprinosine tabletta 3X2/nap 2 hétig majd 2 hét szünet, ezt 6X ismételni. Kúra után újabb citológia és HPV-teszt Önnél és a férjének is HPV-teszt. Ha mindketten negatívak, akkor lehet elhagyni az óvszert.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-29

Tisztelt Dr. Nõ!
Sajnos maradandó HPV fertõzésem van a magas rizikófaktor részérõl.Sajnos nem tudom,hogy milyen tipus.December elején lesz a köv.rákszûrésem,és akkor ha jó lesz beadatom a vakcinát.Legalább a többi tipus ellen védett legyek. Kérdésem az lenne,hogy mit tudok tenni az ellen,hogy valahogy kiircsam magamból ezt a virust? Vagy csak gyakoribb ellenõrzés szükséges?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Szerencsére, nincs olyan, hogy maradandó HPV-fertõzés. A nõk 90%-a megszabadul a HPV-tõl.
Hány éves? Milyen típussal fertõzött? Ezt jó lenne tudni a vakcina beadása elõtt.
A vírus kiírtásában a legjobb egy jó immunrendszer, egy nem fertõzött szexpartner, vagy a szexuális élet felfüggesztése egy idõre(amennyiben kivitelezhetõ), óvszer használat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-29

Tisztelt Doktornõ!
21 éves fiu vagyok,a Nyíregyháti bõr és nemibeteggondozóba kimutatták nálam a HPV virust szemölcsös elváltozás a himvesszõ körül és kezdeti fázisban a makkomon is.elõtte teljeskörü egszségvizsgálaton(rutinvizsálatokon) vettem részt hogy tisztában legyek az egészségi álapotommal.Segitségét abban kérném hogy javasoljon nekem egy kiváló szakembert aki minnél hatékonyabban tud segiteni h eltünjön a szervezetemböl a betegség és a szemölcs.mert a börgyógyászaton a tul sok beteg miat nem tudnak elég figyelmet forditani rám.nagyon szeretnék ujra egészséges életet élni VÁLASZÁT LÕRE IS KÖSZÖNÖM

Kérdés:

2011-09-29

Tisztelt Doktornõ!

Még 2010.januárjában lett rossz a rákszûrés eredményem P3, majd pár hónapra rá kiderült, hogy HPVm is van (58, 59, 51). Kaptam isoprinosynt, de nem lett jobb, bár az 59-es típust már legközelebb nem tudták kimutatni. Mivel az utolsó rákszûrésem P4 lett kacskonizációt javasoltak, amit augusztus végén meg is csináltak. A kérdésem az lenne, hogy ajánlott e a védekezés szexuális téren, mert a páromat még nem vizsgálták meg, így nem tudjuk, hogy õ is megfertõzõdött-e. Nekem pedig ha jól tudom mûtét után 2 hónappal csinálják majd a tesztet rákszûrésre és HPV-re is. Úgy hallottam hogy ha egy fajtát a szervezet legyõzött azt már nem tudja visszakapni. Igaz ez? Viszont az én szervezetem nem gyõzte le pont ezért kellett a mûtét. Így elvileg bármikor visszakaphatom?
Válaszát elõre is köszönöm: Kati

Kérdés:

2011-09-28

2009 09 09én méhszájplasztikát hajtottak végre. p3as volt tavaly is a cytologiám. akkor proliferátos méhnyálkát (malignitás nélkül)enyhe gócos idült lobosodást mutató endometriumot , actinomyces telep nélküli ui-t átmeneti zónánál enyhébb foku HPV infectio jelei és enyhe dysplasias hámelváltozást mutattak ki s súlyos foku pseudoerosio glandularis et papillaris kifejezett gyuladással. azt mondták ép határral eltávolitva évenkénti szürés. tavaly p3 de minden oké idén p2 de hpv gyanu január kontroll. Nem értem miért változott a P érték? mi a teendöm vastagbél daganatos vagyok állando hasi fájdalmak hol ez hol az fáj
. 32 évesen 4 gyereket szültem számomra nem lenne észerübb a problémás méhem eltávolitássa hogy ne fokozza a bél-szakaszos idõszakos-gyulladását? Hol érdemes s lehetséges tb támogatott vizsgálatot készítetni?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez a lelet nem ad aggodalomra okot.
A rizikó felmérése szempontjából, amikor megy legközelebb szûrésre, akkor kérjen egy HPV-tesztet is.
Sajnos ez a vizsgálat csak P3 estén OEP támogatott. P2 estén 5-6.000 Ft.
Lehet, hogy most nincs is HPV-fertõzése, ez csak egy gyanú. Igazából a teszt mutatja ki a vírust.
Írja majd meg az eredményeit, és megbeszélhetjük a további teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm válaszát.
Megnyugtatott bár aggodom mert május 31-tõl pecséltelö vérzésem volt augusztus 15ig. Majd oktober 28 óta ismét. Alhasi görcseim vannak s kötelezõ ultrahangon nem találtak eltérést. Itt fogamzásgátlora fogják(vizsgálat nélkül), mert P2es vagyok. Várjak januárig? Vagy lépjek fel erösebben? mi a teendöm? Ebben az évben többet vérezgettem mint ezt megelözõ 3ban.. S folyamatossan görcsölök...
Kérem segitsen!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha meghatározhatatlan okból vérezget és alhasi görcsei vannak, akkor elõször érdemes elhagyni a fogamzásgátló tabletta szedését (javaslom az óvszert helyette). Ha így is megmaradnak még 3 hónap után is a panaszok, akkor kellene egy méhûri mintavételt (egészségügyi kaparást) végezni. A méh eltávolítása csak orvosilag indokolt esetben történhet meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-25

Tisztelt Doktornõ!
30 éves férfi vagyok, nemrég kimutatták bennem a 66-os számú HPV jelenlétét. Más fertõzésem nincs, minden teszt negatív lett (hepatitis b és c, hiv, chamydia, szifilisz). Az urológus elég jelentéktelennek veszi a dolgot, azt mondta nem kell változtatnom a szexuális szokásaimon (tünetmentes vagyok és 1 éve nem volt szexuális kapcsolatom sem). Kérdésem: mennyire lehetek veszélyes a partnereimre és hogyan fertõzhetem õket ezentúl (bõr, csók, nemi út, óvszer nélkül, stb) Illetve a vírus eltûnhet-e a szervezetembõl idõvel? Nem dohányzom és iszom, valamint kipróbálom a grapefruitmag-kivonatot és egyéb immunerõsítõk használatát. Válaszát elõre is köszönöm. Balázs
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár Balázsnak nem volt szexuális partnere ezen levele szerint, viszont havonta 1x, 2x erotikus masszõzökhöz jár. Ezt õ nem tekintette szexuális kapcsolatnak, pedig az. Így rizikója a HPV fertõzésre ezzel az információval bõvítve igen magasnak mondható.



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!


Ezt a levelezést az Érdeklõdõ kérésére teszem át a privát levelezési oldalunkról a nyílt felületre.
Õ szeretné mindenkivel megosztani saját történetét.

Kedves Balázs!
A HPV 66 egy magas rizikójú HPV, mely a nõknél elõidézhet rák elõtti illetve rákos állapotokat.
Magyarországon kb a 7. leggyakoribb típus.
Férfiak általában a péniszükön csak hordozzák ezt a vírust, de az
anális és a szájüregi régióban a rákok kialakulásában szerepet játszanak.
Ha most lenne partnere, akkor nagy eséllyel megfertõzné õt.
Ez nem azt jelenti, hogy a nõ rögtön beteg lesz. Elõször hordozó, majd
az immunrendszerének állapota függvényében meggyógyulhat (90-95% - ez jó
hír!)vagy kialakulhat rák elõtti állapot (5-10%), a nõgyógyászati szûrések
kihagyásával pedig rák (0,05% - ez utóbbi bár kicsi számnak tûnik, de
a magyar nõi populáció tükrében évente 1200 nõt jelent!).
Van egy nem a legjobb helyrõl vett HPV-teszt eredménye (húgycsõ). De az
is pozitív,HPV66 magas rizikójú.
A HPV csókolózással is terjed, és orális szex-szel is.

Kedves Doktornõ!
Érdekelne, hogy van-e orvosi,
tudományos kimutatás, mennyi idõ, amíg eltûnik a vírus (ha eltûnik, és
ez mit jelent, csökken a vírusos sejtek száma és nem fertõzök?). Még
abban kérném segítségét, hogy egyéb bõrkontaktus alatt lehet tudni,
hogy mit ért a tudomány konkrétan a HPV szempontjából? A 66-os variáns
pl egy kéz megérintésével terjedhet?

Kedves Balázs!
Ami eddig rendelkezésünkre áll, hogy a férfiak kb 6-12 hónap alatt
szabadulnak meg a vírustól, ha nem élnek nemi életet vagy csak
óvszerrel.
Ez utóbbi monogám párkapcsolatot feltételez.
Negatív HPV-teszt azt jelenti, hogy nem lesz kimutatható a nemi
szerven a HPV egyáltalán (sem sejtekben, sem azon kívül).
Igen, bõr-bõr kontaktussal is terjed a HPV. Viszont csak akkor betegít
meg, ha hámsérülés is történik. Addig az ember csak felületesen
hordozója a vírusnak. Mivel a szexuális aktus során mindig történik mikrosérülés,
ezért fertõz így a leggyorsabban ez a vírus.
A vírus eltûnhet a szervezetébõl.
Ha ezt szeretné, akkor a monogám életet vagy rövid idõre a „no sex” életstílust kellene választania.
Óvszert ajánlanám figyelmébe, bár az csak kb 30-70%-ban véd, ha orális
és egyéb bõrkontaktust is használ.
Ön valószínûleg csak vírushordozó, és nincs betegsége. Jelenleg
viszont az a veszély megvan, hogy partnereit megfertõzheti.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-23

Tisztelt Dr. Nõ!
06.30. irtam Önnek conisatiós mûtétrõl és HPV tesztrõl Edit néven. Nos a HPV tesztemet csak a napokban tudtam kézbe venni aminek az eredménye kicsit idegesit.
Ez áll rajta:
Megnevezés:
Humán papillomavitus high risk tipusok kimutatása PCR-relo,375 0,200 pozitiv.
HPV infekcio:
A vizsgált genotipusok: HPV 16, 18, 31 33, 35,39, 45, 51, 52,56, 58, 59, és 6 ez mind HPV tipus. Érték: Cut-off
Válaszát kiöszönöm: Edit
UI.: a szövettani eredményem tökéletes volt semmi elváltozást nem találtak csak a HPV-t.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Edit!
Ez alapján nem tudom, hogy mivel fertõzött, mert csak azt írta le, hogy milyen HPV-típusokra vizsgálták. A pozitívitás itt nem szerepel.
Keresse meg a leleten, hogy van-e magas, alacsony vagy NA kockázatú HPV pozitivitása. És sorrendben melyek ezek.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


tisztelt Dr. Nõ! Semmi más adat nincs a papiromon.A dr. nõt akihez járok sajnos nem érem el,mert azt üzente,hogy hivjam fel.Ezért irtam Önnek.Lehetséges,hogy nem küldte el az egész eredményemet?Válaszát köszönöm: Edit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Valaminek még szerepelnie kell a HPV leletén. Az eredménynek, azaz, hogy mire pozitív. A felsorolt HPV típusok csak azt mutatják, hogy mire vizsgálták. Beszéljen az orvosával és kérje meg, hogy értelmezze a leletét, vagy írja meg nekem a teljes szövegezését.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-21

Tisztelt Doktornõ!

2 db P3-mas citológia után (május és augusztus) HPV tipizálásra küldtek, ami 58-as, tehát magas rizikójú HPV jelenlétét mutatta ki. A férjemnek kétszer voltak condylomái, egyszer sok évvel ezelõtt, egyszer meg 4 hónapja kezdtek kiújulni, melyeket azonnal lefagyasztottak, majd még kétszer megismételték, olyan makacsnak bizonyultak. Most már gyógyulnak. Ezzel kapcsolatos kérdésem, hogy a condyloma milyen rizikójú HPV? Eltûnhet az valaha az õ szervezetébõl? Engem ezután két orvosnál is szûrtek, az egyik azt mondta nincs a p3-mal semmi teendõ, csak fél évente kontrollálni, a másik azonnali conizatio-t javasolt. Sok helyütt olvasom, hogy a p3-mas citológiai lelet nem feltétlenül von maga után beavatkozást, az orvosom mégis ezt javasolta. Ami ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy mindeközben már bent vagyunk a meddõségi központban, ahová nem volt egyszerû bekerülni a hosszú várólista miatt, de most azt olvasom, hogy érdemes óvszerrel nemi életet élni legalább fél évig. Mit tanácsol ebben a nyakatekert helyzetben? Teljesen meg vagyok lõve, annyi szálon fut ez az egész dolog. 30 éves vagyok, másfél éve várunk a gyermekáldásra, most végre bekerültem a programba- természetesen ott is azt mondták, hogy meg sem kezdik a kezelést, amíg a p3 fennáll, de ha ezután még fél évig védekeznünk kell, akkor már megint hova tolódik ez az egész? Természetesen az én és a leendõ babám egészsége a legfontosabb, csak nem teljesen látom át a helyzetet. Akkor a programból érdemes volna most inkább kilépnem?
Válaszát elõre is köszönöm, tisztelettel: S.B.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kérem, írja meg, hogy a P3 mellett még mi szerepel a leletén: ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL vagy AGC?
Ez alapján tudnám megmondani, hogy szükséges-e a mûtét vagy sem.
A condylomákat leggyakrabban alacsony, de ritkán magas rizikójú típusok okozzák.
Ha másfél éve akarnak babát, az még nem feltétlen jelenti, hogy meddõségi központba kell menni. Ez az én véleményem. Vagy már kimutattak szervi elváltozást akár Önnél vagy a partnerénél?
Volt már valaha terhes (van-e már gyermeke, vetélt-e, volt-e mûvi abortusza)?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!

Most kaptam kézbe a leletemet, a 2 P3 után (egyik májusban, másik augusztusban), amin a HPV tipizálás is szerepel (58, tehát high risk) amin ez áll: P3 ASCUS, HPV, ennek kontrollja P3 ASCUS, HPV.
Javaslat : Conisatio + Fr. Abrasio
Legutóbb kérte, hogy írjam meg, hogy mi szerepel a P3 mellett, mert akkor tud válaszolni a conisatio-val kapcsolatban.
Az orvos, akihez járok, minden körülmények között a mûtétet javasolta- közben felfüggesztettem a meddõségi kivizsgálást- mert azt is mondták, hogy ezután majd várni kell a teherbeeséssel legalább 3 hónapot, de még azután is érdemes védekezni, hogy a férjemmel mind a ketten negatív HPV eredményt tudjunk felmutatni.
Mennyi az esélye annak, hogy ez ennyi idõ alatt eltûnik a szervezetbõl? Ha ez tényleg így van, végigcsinálom, és terveim között szerepel, ha végre negatív lesz a HPV szûrésem, be is oltatom magam, illetve a férjemet is.
Kérem válaszoljon nekem, hogy keressek e másik orvost, vagy mindenképp lépjem meg a conisatio-t? A küret is a mûtét része? Mennyi a gyógyulási idõ? Maradéktalan lesz e a gyógyulás?
Sok helyütt olvasom ezt az isoprinosin kúrát, nekem meg sem próbáltak ilyesmit, azonnal mûtétre küldenek. Indokolt?
Köszönöm szépen a türelmét, és a válaszokat, tisztelettel:

S.B.

Kérdés:

2011-09-21

Tisztelt Doktornõ!

28 éves, szlovákiai lány vagyok. Nõgyógyászom Condylomát diagnosztizált nálam, a hüvelybenetem környékén 4 hónapja alakultak ki a szemölcsök. Az orvosom az Aldara 5% krémet írta fel, most már harmadszor. 2-3 naponta kentem vele a szemölcsöket, néha 4 naponta, attól függõen, hogy mennyire marta ki épp a nyálkahártyám. Egy-két szemölcs eltûnt, de sajnos újak jelentek meg. A nõgyógyász egy alkalommal le is fagyasztotta õket. Akkor a fele eltûnt. Mivel a krémnek rengeteg a mellékhatása, hatása meg igazából nincs, szeretném tudni, hogy milyen lehetõségek vannak a gyógyulásra. Tudom, hogy az immunrendszeremet kéne kezelnem, csak nem igazán tudott az orvosom semmi tanácsot adni. Párom tünetmentes, õ a hordozó. A rákszûréseim negatívak. Óvszer használata kötelezõ? A páromat is kezelni kéne?

Köszönöm válaszát,
üdvözlettel
Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Melinda!
Óvszer használat kötelezõ lenne, persze a legjobb volna, ha most a gyógyulásáig nem élne nemi életet. Fõleg, hogy tudja, a partnere vírushordozó.
Minden irritációval továbbterjedhet a szemölcs. Bugyikat, törölközõt érdemes 60 fokon mosni. Törölközõ helyett papírral kell nyomogatva törölni/felitatani tusolás után a vizes hüvelybemenetet.
Szedhet immunerõsítõt is, ezt Szlovákiában immunológusok írják fel. Isoprinosine a neve. 3X2 tabletta/ nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt a gyógyulástól, azaz az összes szemölcs eltûnésétõl még 2 x kell ismételni.
Sajnos a condylomák sokszor makacs fertõzések és türelem kell hozzájuk. De fegyelmezetten meg lehet tõlük szabadulni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Köszönöm szépen a válaszát, doktornõ. Javasolta az immunológus által felírt Isoprinosine tablettákat. A pajzsmirigy megbetegedése nem kizáró ok? 4 éve L-thyroxin 100-as tablettát szedek minden reggel, egészet. Állandóan gyulladt a pajzsmirigyem. Vagy ezt inkább majd az immunológussal beszéljem meg?

Üdvözlettel,
Melinda


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, ezt beszélje meg az immunológusával. Õ tudja a pajzsmirigy aktuális állapotát.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Köszönöm szépen az eddigi válaszait!
Ma elmentem a gyõri HPV-centrumba, ahol megerõsítettek abban, hogy condylomám van, és ennek a 6-os illetve a 11-es típusú vírusok az okozói. Tesztet nem végeztek, mivel egyértelmû az ok. A szemölcseim makacssága miatt mûtéti kezelést javasoltak. Én közben bejelentkeztem immunológushoz, akivel szeretném felíratni a Doktornõ által javasolt Isoprinosine tablettát. A kérdésem tulajdonképpen csak annyi, hogy jól teszem-e, ha adok a szervezetemnek idõt megerõsödni, és várok a mûtéttel?

Köszönöm szépen válaszát,
üdvözlettel:
Melinda

Kérdés:

2011-09-21

Tisztelt Doktornõ!
Kórelõzményem az alábbi: 1996 szülés, 1999 jobboldali petefészek cysta miatt laparaszkopos mûtét,2001 szülés,2003. PII. HPV inf. gyanú miatt célzott kimetszéses mûtét, 2006 szülés , 2010. bal oldali dermoid cysta miatt petefészek eltávolítás.
Az elsõ szülésem óta fél évente járok rákszûrésre: 2008.-ban felvettem a Cervarix védõoltást.Az utolsó mûtétem után feltették a Miréna nevû hurkot ami valószinüleg nem vált be mert szinte minden hónapban a vérzések közti idõszakban van közti barnás enyhén véres maszatolás.Napokban kaptam meg a cytológiai eredményemet ami atypusos laphámsejtek ASC-US eredményt adott./a kenet levételékor is volt ez a maszatolás/Ha megkaptam a védõoltást akkor mi állhat az kóros eredmény mögött?MI lenne a további teendõ?
Válaszát elõre is köszönöm.
Kary


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASC-US esetén 50%-ban gyulladás áll a háttérben, vagy a véres maszatolás miatt írta így le a citológus a leletet.
Menjen vissza kontrollra 3 hónap múlva, amikor nincs semmilyen vérzés, és a méhnyakszûrésel együtt HPV-tesztet is kérjen (az elõzõ ASC-US lelete miatt ezt az OEP fizeti). Ha ez a lelete megvan, akkor írja meg és megbeszéljük a további teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-09-19

Tisztelt Doktor Nõ!Augusztus 25én kezdtem el szedni a Symicia fogamzásgátlót amikor megjött a havim és most a gyógyszermentes ötödik napján tartok és a havim is megjött rendesen és két napja ezelõtt lefeküdtem a barátommal és elment bennem!Meg szeretném kérdezni hogy lehetek e terhes?És hogy mennyi idõ után véd rendesen a symicia?
Válaszát elõre is köszönöm!!
Mónika

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.