Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-10-21

Kedves Doktornõ!
Tavaly noveberben észrevettem, hogy intim szemölcseim vannak, az orvosom felírta a condyline oldatot ami nehezen, de eltüntette a szemölcsöket. És most kezd újra kijönni rajtam és használom ismét az oldatot.
Mit tegyek Ön szerint??
Ez már soha sem fog elmúlni?
Vagy milyen módszert tanácsol?
Teljesen kétségbe vagyok esve, attól , hogy nem akar elmúlni soha vagy ha igen akkor rövid idõn belül(2-3hónap) és kiújul.
És azt szeretném még kérdezni, hogy ez konkrétan mitõl van? És hogyan tudnék rájönni arra, hogy kitõl is kaphattam el, mert egyik partneremnek sem voltak ilyen tünetei(legalábbis én nem vettem észre).
Válaszát elõre is nagyon nagyon köszönöm!!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos sokszor macerás megszabadulni a szemölcsöktõl Elkapni bárkitõl lehet, hisz nem mindenkinél okoz tünetet.
Tartson ki! Mindig ecsetelje le az éppen már látható, újra megjelenõ szemölcsöket.
Közben javaslom szedni az Isoprinosine tablettát a következõképp: 3X2 tabletta/nap 2 hétig majd 2 hét szünet. Ezt addig kell ismételni, míg újabb szemölcsök 3 hónapig nem bújnak elõ. A gyógyszert a házi orvos is felírhatja. A szexuális élet is kerülendõ/javasolt a gyógyulásig.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-19

Tisztelt Doktorno!

7 hetes kismama vagyok, es a rakszuresem eredmenye P3 lett. Ezt irja a lelet: Koros/neoplasztikus hamelvaltozasok-laphamsejtek. Atypusos laphamsejtek (ASC), nem zarhato ki H SIL (ASC-H). Ismetles 3-6 honap mulva.
Kerdesem, hogy terhesseg alatt megmutenek? Nagyon megijedtem, amikor az orvos kozolte velem az eredmenyt. :-(


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Terhesség alatt nem szoktuk javasolni a mûtétet, de megfigyelni mindenképp fontos az állapotát.
Javaslom, hogy 2 hónap múlva vegyenek le egy újabb rákszûrést és HPV-tesztet együtt.
Ez már meghatározhatja a rizikót (milyen típusú a HPV), így a megfigyelést is.
Javaslom továbbá a szexuális élet kerülését (amennyire bírják) vagy csak az óvszerrel való együttléteket.
Ha megvannak az újabb eredmények, kérem írja meg.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-19

Tisztelt Doktornõ!
Korábban kétszer is írtam már Önnek áprilisban elvégzett méhszájmûtétemmel(conisatio)kapcsolatban,és a szövettani eredményt is elküldtem,melyre azt írta,tökéletes.Most októberben kell visszamennem a fél év utáni controllra.Azt szeretném kérdezni,hogy javasolja,ajánlja-e nekem a méhnyakrák elleni védõoltás beadatását?Megelõzhetek e ezzel egy újabb problémát,ha nem minden típus ellen nyújt védelmet?Válaszát elõre is nagyon köszönöm!Egy Anyuka


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HPV negatív teszt esetén, és 45 éves kor alatt javasolt az oltás.
A 2 legmalignusabb típus ellen ekkor 98-100%-os védelmet nyújt. A többi típus ellen is adhat valamekkora a védelmet. Szûrésekre így is szükséges majd járni. Ha most pozitív lesz a HPV-tesztje, akkor javaslom a partnere HPV vizsgálatát is.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-17

Kedves Doktornõ!
32 éves nõ vagyok, még nem szültem. Júliusban méhszájsebet diagnosztizáltak, cyt. P2 volt. Októberben mentem kontrollra, de ezúttal enyhe cervicalis dysplasiat állapítottak meg. Nagyon megijedtem, mert az orvos novemberi konzultáció után mûtétet javasol. Ugye ez még nem rákos állapot?
Addig Betadine kúpot kell használnom.
Mi a teendõ?
Köszönöm szépen válaszát.
Dorottya


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Enyhe cervicalis dysplasia esetén nem javaslunk mûtétet! Ez egy enyhe rák elõtti állapot, nem rák! Van ezután még középsúlyos és súlyos is, de még az sem rák!
HPV-tesztje volt már? Mi volt az eredménye?
Ennek tudatában tudnám megmondani a további teendõket.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-15

Tisztelt Doktornõ.44 éves 3 gyermekes édesanya vagyok.18 éve mindig rendszeresen járok szürésekre,sajnos voltak rossz leleteim is de szerencsére ezt idõben orvosolni tudták.2007-ben egy kimetszéses mütétem volt,ami sikeres lett.3-6 havonta járok szürésre a mostani leletem engem nagyon aggaszt,meg köszönném ha elmagyarázná számomra pontosan, érthetõen a lelet lényegét és esetleg még mit javasolna számomra,ez most rákos állapot vagy rák elötti?most klion D hüvelykupot,intim szappant és zuhany használatát javasolt orvosom.a lelet:reaktiv sejtelváltozással járó gyulladás.ASC ismétlés.Dg:St p conis pter Ca in situ portionis uteri.Nagyon köszönöm öszinte válaszát.üdvözlettel mónika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez nem rák és nem rák elõtti állapot, hanem gyulladás. Nincs ok ez alapján az aggodalomra.
Kontrollra kell majd gondolom mennie a kezelés után. Viszont javasolnám, hogy csak évente járjon szûrésre. Negatív eredmények mellett ilyen sûrûn nem érdemes vizsgáltatnia magát. A mostani reaktív sejtelváltozás eredmény szerintem a sok mintavétel miatt van. A lelet többi része csak a mûtétet és az akkori eredményt írja le.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ,nagyon köszönöm megnyugtató válaszát.Üdvözlettel Mónika

Kérdés:

2011-10-14

Tisztelt Doktornõ/Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a HPV ellen illetve méhszájseb kezelésére hatásos megoldás-e az ezüstkolloid-oldat használata? Érdemes-e kipróbálni? Azt olvastam nagyon jó vírusölõ, többféle vírust képes elpusztítani rövid idõn belül mint a legtöbb antibiotikum.

Válaszát elõre is köszönöm:

Sly


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Nincs tapasztalatom az ezüstkolloiddal, sajnos.
Ki lehet próbálni.
Az antibiotikum viszont biztos nem jó a vírusok ellen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-14

Kedves Dokrtornõ!

A segítségét szeretném kérni.
Néhány napja érkezett meg a HPV tipizálásom, melynek 39es lett a genotípusa. A citológia eredményem elõtte P2es lett.Semmi konkrét tüneteim nincsenek, úgy értem nincs szemölcs stb.
Most egy immunierõsítõ gyógyszert, az isoprimosinin(remélem jól írtam)t kell szednem durván két hétig. Utána majd fél év múlva kell visszamennem az orvoshoz.
A kérdéseim lennének:
1.Mit jelent hogy a típus 39-es?? azt tudom hogy magas rizikójú, de lehet még valamit tudni róla?
nem annyira veszélyes, mint a 16 vagy 18-as típus, de ritkán okozhat rákot

2.ha beszedtem a gyógyszert utána elmúlhat a hpv?
Isoprinosine-t ASC-US vagy LSIL citológiai eredmény estén javasolnék az Ön helyzetében. A P2 mellé volt még leírva ilyesmi, vagy csak az hogy Normál? Ha volt ASC-US vagy LSIL akkor a gyógyszert hosszabb ideig, 6 hónapig kellene szedni (3X2 tabl/nap, 2 hét gyógyszerszedés, 2 hét szünet, ezt 6X ismételni). Ha normál volt a citológiája, akkor csak az óvszeres védekezés javasolt.

3. A páromat meg kellene vizsgáltatni? a doktor úr azt mondta szerinte felesleges.
Nem biztos, hogy felesleges, csak jó helyen vizsgálják.

4.Szeretnénk hamarosan (egy éven belül) gyereket vállalni, ez mennyiben jelent gondot?meg kellene vármi míg meggyógyulok?
Ha negatív a citológiája és 6 hónapig óvszert használnak, akkor a HPV magától is eltûnhet - jó immunállapot esetén. Utána lehet próbálkozni a babával.

5.Lehetünk együtt a párommalvagy csak óvszerrel? miután lejárt a kúra utána lehetünk együtt óvszer nélkül is?
Ha mindketten HPV negatívak, akkor lehetne elhagyni az óvszert.

Meg tudom akkor még fertõzni õt?
igen


Válaszait elõre is köszönöm!
Tri


Válasz:


ui: Elég a féléves kontrol?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-12

Kedves Doktornõ!

A segítségét szeretném kérni leletem értelmezésében és lennének egyéb kérdéseim is a hpv-vel kapcsolatban.
Lelet: méhnyakrákszûrés, a kenet minõsége megfelelõ, értékelhetõ, egyéb hámelváltozások gyulladás reaktív hámelváltozással. Fertõzés hpv gyanú. Papanicolau diagnózis: p2
javaslat kezelés után 3hó múlva citológiai ismétlés szükséges

A kérdéseim:
- a citológia egybõl ki tudja mutatni ha megfertõzõdtem? ( több helyen olvastam lappangási idõrõl ami akár tíz év is lehet, de nem tudom hogy ez a kimutathatóságra vonatkozik, vagy valamilyen betegségre amit okoz pl daganat, vagy szemölcs )
- érdeklõdnék még afelõl hogy a férjemnek nem kéne e v.milyen kezelésben részt venni, nekem elkezdték az isopronise kúrát és betadine hüvelykúpot is írtak fel.

Válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel: egy 28 éves, három gyermekes anyuka


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ezek alapján én kérnék egy HPV vizsgálatot, bár az P2 mellett önköltséges (5-6.000 Ft).
Mert jelenleg amit tudok, hogy van egy gyulladása, amit nem tudok mi okoz, és egy HPV gyanú, ami nem jelent feltétlen HPV-fertõzést. Lehet, hogy gomba és akkor más kezelést kellene kapnia.
Ha Önnek megvan a HPV-teszt eredménye és pozitív, akkor a férjét is meg lehet tesztelni, de nem szükséges. Óvszer úgyis ajánlott lenne az együttlétekkor fél évig kb. Ha pici gombás fertõzése van, amit a citológia le sem írt, akkor elég lenne egy gomba elleni kezelés és 2 hét szexmentesség (ha a partnerének nincs tünete).
A HPV-t azonnal meg lehet kapni, mikor egy HPV-fertõzöttel vagyunk, de betegséget (rák elõtti állapotot) csak késõbb mutat. Persze ez függ a HPV típusától. Az alacsony rizikójú HPV-k, melyek fõként szemölcsös elváltozást idéznek elõ már 1-2 hónap múlva tüneteket produkálhatnak. A méhnyakrák a magas rizikójú, fõleg 16, 18-as típusoktól csak évek, akár 10-15 év múlva alakul ki.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-12

Kedves Doktornõ!
A nõgyógyászati citológiai jelentésemben az áll, hogy a kenet minõsége: megfelelõ(értékelhetõ), de-Transzformációs sejtjei vannak. A kenet általános értékelése: negatív dysplaisiára és malignitásra. A részleges diagnózis: kórókozók, vegyes flóra, nem daganatos hámelváltozások, reaktív hámelváltozások, gyulladás, metaplasia.
BNO: a méhnyak gyulladásos betegsége, a nõi nemiszervek anyagainak kóros citológiai leletei.
És mivel az orvosom nem mondott semmit erröl, hogy van e valami komolyabb bajom vagy sem, ezért doktornõ segítségét kérném.
Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Számomra ez a lelet egy gyulladást mutat csak. Nincs daganatra utaló elváltozás.
Kapott rá valamilyen kezelést vagy csak kontrollra kell visszamennie valamikor?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-10-09

Kedves Doktornõ

A segítségét szeretném kérni. Pár kérdésem lenne... 1éve augusztusban (2010) diagnosztizálták nálam a HPV-t, melynél a cytologia eredmény P2-es lett, további eredmények, amik ezen a lapon szerepeltek; Diagnózis: 1. egyéb, nem neoplasticus elváltozás, 2. Kenet típus: Pap., 3. Kórokozók: Döderlein bacillus. Ekkor augusztusban az orvos egy fépl éves isoprinosine kúrát javasolt, melyet végig is csináltam. 2011 áprilisában, a kúra után visszamentem hozzá, ekkor újra levette a kenetet, a lapon lévõ eredmény a következõ; A minta HPV DNS pozitív, több HPV típus együttes jelenléte. Alacsony (LR) valamint magas (HR) kockázatú HPV típusokat is tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben)
Itt milyen számok voltak felsorolva? Mert azok mondanák meg, hogy mivel is fertõzõdött. Minden szöveg, amit leírt az egy általános rész.
. A LR csoportból csak a 6-os és a 11-es típusokat tipizáljuk. A 2010-es lelet levétele után ugyanezt az eredményt kaptam meg, tehát nem változott semmi :(
Ebben nem vagyok biztos. Nézze meg a számokat, és írja meg, hogy az 1. illetve a 2. HPV-teszt leletén milyen számok szerepeltek ezután a szöveg után "mennyiség szerint rendezett sorrendben: .........."

Az orvosom idén, miután visszamentem hozzá, azt javasolta, hogy be kellene adni a vakcinát, de én erre a fertõzésre nem mertem, így elmentem egy másik orvoshoz, aki idén nyáron újra levett mintát, melynek a cytologia eredménye P2 lett, erre a lapra más eredmény nem lett írva. A második orvos azt mondta, hogy addig nem kell aggódnom, amíg a cytologia eredményem jó, (P2) illetve a leletlevételt fél évente meg kell ismételni.
Ez így van, a citológia határozza meg a teendõket, a HPV-teszt a rizikót mutatja.


A következõ kérdéseim lennének Ön fele:

1. A szemölcsök mely esetben jönnek ki a nemi szerveken? Ha nekem már több, mint 1éve van HPV-m, s nem észleltem ilyet, ettõl függetlenül még jöhetnek rám?
1-3 hónap alatt elõ szoktak jönni, de valamikor lappanghatnak tovább is.


2. Valaha ki lehet ebbõl gyógyulni?
IGEN.


3. Valóban ennyi lehetõségem lenne "segíteni" magamon, hogy ölbe tett kézzel ülök, s csináltatom a HPV teszteket, s ha egyszer rossz eredmény jön ki, annyi esélyem van, hogy megmûttessem magam?
P2 esetén nem mûtünk. Csak ha ASC-H, HSIL vagy AGC szerepel a leletén, akkor javasoljuk a konizációt. De még ott sem mindig. Fiataloknál tovább érdemes várni.


4. Ha idõnként szednék be isoprinosine-t, az segíthetne ennek a betegségnek a visszaszorításában? Ha igen, mi lenne az az adag, illetve milyen gyakran kellene szednem be belõlük?
Ha van magas rizikójú HPV-je (amit nem tudok, mert nem írta le a típusokat), és a citológia ASC-US-t vagy LSIL-t írt le, akkor javasoljuk a következõt: 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni. Utána kontroll rákszûrés és HPV-teszt.


5. Az orvosok nekem mindkét esetben azt mondták, hogy férfiakra ez a dolog veszélytelen, illetve náluk jele sincs ennek a dolognak... Ez valóban igaz?
A HPV férfiaknál a péniszen valóban nem jelent veszélyt annyira, mint a nõknél a méhnyakon. Viszont náluk a szájüregi rák kockázata nagyobb HPV-fertõzés esetén (orális szex feltétele).


6. Ha esetleg mûtétre kerülne sor -Ne adj Isten- ha azt a kis darabot kimetszenék, akkor a HPV negatívnak lenne mondható, tehát megszûntnek, vagy bármikor visszajöhet ettõl függetlenül?
A mûtét sem mindig oldja meg a vírusmentesítést. A mûtét után is kell HPV-teszt (2-3 hónap múlva), és pozitív esetben javasolt a fent említett Isoprinosine kúra. Ha a mûtét sikeres, a partnerétõl sajnos visszakaphatja a fertõzést. Ezért szoktuk javasolni a partner szûrését is. Ha bármelyikük pozitív, akkor legjobb persze a szexmentesség lenne, de óvszert mindenképp ajánlunk együttlétekkor.


Hát, nagyon köszönöm elõre is válaszát, s várom mihamarabb!

Minden jót Önnek,

Tisztelettel: Egy lány


Válasz:


És persze még annyi kérdésem lenne Ön felé, hogy mit gondol az eredményeimrõl? Tudnék-e tenni az ellen valamit, hogy ne legyen még rosszabb?

Kérdés:

2011-10-09

Kedves Doktornõ!
1 hete P4 ASC-US-t állapítottak meg nálam.
Azóta vettek tõlem megint mintát.
Jövõ hétre lesz meg az eredménye.
Mire számíthatok?
(34 éves vagyok, van már 1 gyermekem)
Köszönöm válaszát!
Andrea

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.