Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-11-09

Tisztelt DR-nõ!
Azt szeretném kérdezni ,hogy A hpv tenyéztés során minden féle nemi betegséget kimutat a teszt? mint pl.az aids?A tenyéztés sororán mit néznek? Nagyon köszönöm a választ egy aggodó édesanya!

Kérdés:

2011-11-09

Tisztelt DR-nõ!
Azt szeretném kérdezni ,hogy A hpv tenyéztés során minden féle nemi betegséget kimutat a teszt? mint pl.az aids?A tenyéztés sororán mit néznek? Nagyon köszönöm a választ egy aggodó édesanya!


Válasz:


Kedves Edesanya!
A HPV jelenletet es tipusat mutatjak ki, egyebet nem.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-08

Kedves Doktor Nõ!

Nekem több problémám van és már nem tudom hol tegyem fel a kérdést,a héten megyek nõgyógyászhoz,de addig is jó lenne valamit tudni,hogy megnyugodjak.

1éve szedem a fogamzásgátlóm(yadine) idáig semmi prolémám nem volt,most viszont van!Az elõzõ havi adagból kihagytam egy tablettát,már nem emlékszem pontosan,de a vége felé volt.közben rendszeres nemi életet éltem.A megszakításos vérzésem idõben jelentkezett,bár nem volt olyan erõs.
Az új levelet elkezdtem szedni,rendesen,és a szedést követõ5.napon vérzés jelentkezett.Nem barnás folyadék,hanem vérzés,hol erõsebb hol gyengébb.Ma már kellemetlen szagot is érzek,de nem viszek,nem gyulladt,vizeletem is rendes és nincs közben sem panaszom(égetõ,csípõ).
A tünetek megléte alatt is együtt voltam a párommal.tartós kapcsolatban élek,nem váltogatom a partnerem,nem használok wct idegen helye,nyilvános wct sem!
Soha nem volt gombás fertõzésem,a szûrési eredményeim is jók.

válaszát elöre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos az okokat csak a nõgyógyászati vizsgálat tudja majd felderíteni.
Így leírás alapján nehéz errõl pontos információt mondani.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-08

Kedves Doktornõ!

Másfél éven belül 2x volt konizációm P4-es rákszûrés miatt. A szövettan eredmények szerint mindkét esetben egyben sikerült eltávolítani a kóros szövetet. Most méhmegtartó mûtétem (trachelectomia) lesz november végén, remélem ez végsõ megoldást fog nyújtani a betegségemre. A HPV teszt pozitív lett, méghozzá 16-os típusú HPV-m van. Gondolom, a férjemnek is, bár õt még nem vizsgálták. Van-e értelme a férjemnek is HPV tesztet csináltatnia és mi a teendõnk a mûtét után, hogy elkerüljük a visszafertõzõdésemet? Hallottam, hogy az óvszer sem nyújt 100 %-os védelmet? Az igaz, hogy egy bizonyos típusú HPV vírus 3 év után már nem fertõz vissza, mert immunissá válik rá a szervezet? Még egy utolsó kérdés: az igaz, hogy a férfiak esetében általában 2-3 hónap alatt magától elmúlik (lekopik alulról felfelé haladva lekopik/cserélõdik a hámréteg a nemiszerven) a vírus fertõzés? Mielõbbi válaszát elõre is köszönöm. Üdv: Missy


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

1. lépés: No sex a kontroll citológiáig és HPV-tesztig. Ez a mûtét után 2-3 hónap múlva esedékes.
2. lépés: a férje HPV-vizsgálata (HPV teszt a pénisz teljes területérõl, és külön egy a szájüregbõl, ha élnek orális szexet).
3. lépés: ameddig bármelyikük HPV pozitív, addig vagy kerülni kell a szexuális együttléteket vagy csak óvszerrel szabad (ami nem véd 100%-ban), bár szájüregi pozitív esetben ez sem megoldás.
4. ha Ön negatív lesz teljesen a mûtét utáni kontrollnál, akkor érdemes lenne HPV-oltást kérnie! Bár az oltássorozat alatt nem szabadna megfertõzõdni (tehát, ha a férje HPV pozitív, akkor addig no sex)! Utána szabad a szex, persze ellenõrzésre mindenképp kell járni. A vakcina ugyanis nem véd mindegyik típustól. Az Önök kapcsolatában valószínû a "gonosz" 16-os van jelen, ami ellen viszont jó az oltás!
A szervezet magától nem válik immunissá sajnos a HPV-kre. Ezért javasolják a vakcinálást.
A férfiak általában 6 hónap alatt szabadulnának meg a vírustól, ha nem fertõzõdnének vissza. Persze a gyógyulásukhoz (bár õk nem betegek) leggyorsabb út az önmegtartóztatás - legalább 3 hónapig (az idõtartamra még nincsenek megbízható vizsgálatok).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-08

Tisztelt Doktornõ! 2 vetélés után nézték meg a hpv met és az eredménye:HPV DNS pozitiv azonban a vizsgált alacsony lr és magas hr kockázatú hpv tipusokat nem tartalmazza. Hpv genotipus: NA nem negyon értelmezem mit is jelent ez. Gyógyszert kellene rá szednem vagy rossz indulatú daganat??Válaszát elõre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A HPV-fertõzést nem okoz vetélést az eddigi tapasztalatok szerint.
NA fertõzsé pedig nem szokott rákot elõidézni, sõt szemölcsöt sem. Ez annyit jelent, hogy van egy HPV-fertõzése, ami komoly bajt nem okoz.
Gyógyszert nem adnék erre, az immunrendszerét tartsa karban. Dohányzás, stressz nem segít.
Óvszer használattal valamelyest hamarabb túl juthatnak a vírus ide-odapasszolgatásában.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-07

Kedves Doktornõ!

3 hónapja nõtt egy szemölcs a hüvelyem mellett a gát körüli részen. Azt szeretném kérdezni, hogy ez egyértelmûen HPV vírus fertõzésére utal, vagy lehet más oka is. A másik kérdésem, hogy ennek eltávolításához nõgyógyász vagy bõrgyógyász szakorvost keressek fel?
Arra is kíváncsi lennék, hogy, ha az elmúlt 1 évben egy partnerrel éltem szexuális életet, akinek nincsenek ilyen jellegû tünetei, és minden alkalommal használtunk óvszert, akkor egyértelmûen tõle kaptam-e el? Van-e más módja a megfertõzõdésnek? A partneremnek nincs tudomása arról, hogy hordozná a vírust, és korábban nem fertõzött meg mást.
Amennyiben tõle kaphattam el, akkor a páromnak is kell-e valamilyen vizsgálaton, kezelésen részt vennie?
Válaszát elõre is köszönöm:
Ágnes


Válasz:


Kedves Agnes!
A szemolcs (HPV) diagnozisat egy borgyogyasz kellene, hogy felallitsa. O vegezne kezelest is.
A parnerek sokszor csak hordozzak a virust, naluk tuneteket nem okoz. Az ovszer nem ved 100%-osan, hisz a HPV a borunk es nyalkahratyaink barmely feluleten jelen lehet.
A borotvalas (ami ma divatos szortelenitesi metodus) sajnos kedvez a HPV-fertozesnek. Szemolcs eseten nem javaslom sem a borotvalast sem a gyantazast.
A parjanak, ha nincsenek tunetei nem kell vizsgalatra mennie.
A szemolcs (ha valoban arrol van szo) nagyon fertozo. Ezert a szexualis eletet nem szoktuk javasolni a gyogyulasig.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Az elõzõ levelem megírása után 1-2 héttel az említett szemölcs magától, mindenféle kezelés nélkül teljesen visszahúzódott, nyomtalanul eltûnt mielõtt szakorvoshoz fordultam volna.

Kérdésem az, hogy érdemes-e így is HPV tesztet csináltatni, fennáll-e a veszély, hogy fertõzött vagyok, vagy a szemölcs eltûnése a vírusfertõzöttség megszûnését jelenti. (Egyáltalán ki lehet ebbõl gyógyulni kezelés nélkül?).

Másik kérdésem, hogy várható-e újabb szemölcsök feltûnése,illetve, hogy csak akkor forduljak-e orvoshoz, ha ez újra bekövetkezik.

A végén pedig egy talán butának hangzó kérdés: gondolkoztam azon, hogy mi okozhatta a szemölcs hirtelen visszahúzódását. Ez pár héttel azután következett be, hogy elkezdtem rendszeresen nagy dózisú C-vitamint szedni, amelynek jótékony hatása lehet az immunrendszerre. Bár nem gondoltam arra, hogy ennek lehet ilyen következménye, amikor szedni kezdtem, mégis elképzelhetõ, hogy köze volt a szemölcsöm visszahúzódásához?

Válaszát elõre is köszönöm:
Ágnes


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Ágnes!
Nem tudjuk, hogy az elváltozás szemölcs volt-e, amit Ön annak vélt.
Lehet egy HPV tesztet csináltatni arról a területrõl, ahol voltak a kinövések, de szerintem nincs értelme jelenleg, és pénzbe kerül. Ha 2-3 hónapon belül nem bújnak elõ újabb "versenyzõk", akkor Ön gyógyultnak tekinthetõ (még ha HPV-k voltak ezek, akkor is).


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-06

Tisztelt Doktornõ!
1. kérdésem
Többször is volt gombás hüvelyfertõzésem. Most megint elõ jött. Gynazol hüvelykrémet írtak fel 1x-i dózist. Az orvos azt mondta, hogy ha a páromnak nincs tünete, akkor õt nem kell kezelni. Valóban így van? Mert én úgy tudtam hogy a partnert is kell kezelni. Ha kellene õt is kezelni akkor milyen gyógyszerrel?
2.kérdésem:
Ha az én citológiai leletem 4 éve P2 enyhe gyulladás ezt kell kezelni? Mert folyamatosan ilyen eredmény jön vissza, s nem kell gyógyszert v. kúpot használnom. Csak ha idõnként elõjön a gombás hüvelyi fertõzés.
3. kérdésem:
Annyit olvasni az orális sex és a szájüregi daganatok közötti kapcsolatról,hogy már félek az orális sextõl. 4 éve vagyunk együtt a párommal monogám kapcsoltban. (citologiám mindig P2 enyhe gyulladás, 1x volt közepes gyulladás vegyes baktérium flórával)Ha esetleg fertõzött lennék én vagy a párom alul akkor így mindkettõnk szájürege is fertõzõdhetett-e?Fordítva is igaz, ha elõbb fertõzõdött a szájüreg azt is át lehet vinni orálisan a nemi szervekre?
4. kérdésem a 3. kérdéshez kapcsolodva:
Ha a méhnyakról vett citológia nem utal HPV-re akkor nincs bennem sem a páromban sem a vírus?Azaz biztonsággal élvezhetjük az orális sex örömeit?
5. kérdésem:
Ha én csináltatnék HPV tesztet és az negatív lenne, akkor a párom sem fertõzött? Azaz biztonsággal élvezhetnénk az orális sex örömeit?
Köszönöm, hogy végig olvasta a talán kicsit butácska kérdéseimet (csak biztos szexuális életet szeretnék)
Válaszait elõre is köszöni:"Egy túl izgulós lány"


Válasz:


Kedves Izgulos lany!
Elnezest a kesoi valaszert, remelem, meg tudok segiteni.
Kerdesei szerinti valaszaim:
1.Ha a parjanak semmilyen tunete nincs, akkor valoban nem kell kezelni. De Onnek miert jon elo ilyen gyakran? Ezt ki kellen deriteni. Pl: Antibaby tablettat szed, vagy nem elg sikos a huvelye stb?
Visszatero gombas fertozesnel oralis tablettas kezelest szoktunk javasolni (Diflucan 150 mg 1X/het, szukseg szerint ismetelni).
Javasolhato meg, hogy szexualis aktus soran a partner kenje be a gomba elleni kremmel a peniszet, es ugy eljenek nemi eletet. Igy a krem a huvelyt is "bekeni", es ha tole szarmazna a korokozo, akkor az igy nem kerul kapcsolatba kozvetlen a huvellyel.
2.A citologiai mintavetel elotti 3 napon belul szokott nemi letet elni ? Ekkor ugyanis kimutathato egy steril gyulladas, ami valoban nem okoz tunetet es kezelest sem igenyel, csak latszik a sejteken.
3. Mindenhonnan atviheto a HPV, ahol bor vagy nyalkahartya van, szaj, penisz, herezacsko, szemeremdomb, huvely, mehnyak, anus.
4. Attol meg mashol lehet, de kisebb esellyel. Es elvezhetik az oralis szexet. Azoknal alakul ki leggyakrabban szajuregi betegseg HPVtol, akinek a szajhigieneje alacsony foku, dohanyzik es sok alkoholt fogyaszt.
5. 100%ig ezt nem lehet kimondni, csak, ha az o tesztje is negativ. De nagy valoszinuseggel, ha on negativ, akkor o is.


Kérdés:

2011-11-05

Tisztelt Doktornõ.
3-án mûtöttek hurok kimetszéssel.
A kérdésem az lenne hogy mennyi idõ alatt tud begyógyulni a seb? És hogy mennyi ideig nem biciklizhetek? És meddig nem élhetek nemi életet??
Elõre is köszönöm a válaszát.
Mónika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

6 hét a teljes gyógyulás. Akkor javasolt egy nõgyógyászati vizsgálat, mely tartalmaz egy megtekintést, kontroll citológiát, és kérjen mindenképp HPV-tesztet is (ingyenes konizáció után), hogy minden rendben van-e. Addig nem javaslom a szexuális életet. Ha nincsenek panaszai, tünetei, a biciklizést hamarabb elkezdheti.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-03

Kevdes Doktornõ,

én az "Egy lány" vagyok, s annyi kérdésem lenne, hogy isoprinosine kúrát 1év alatt hányszor lehet csinálni? 2010 õszétõl kb 2011 áprilisig csináltam, szóval 6hónapig naponta 3x2-t, ezt 2hétig, majd 2hét szünet és így tovább... rettegek attól, h szemölcsök jöjjenek rám, szóval ennek megelõzése érdekében lehet, hogy érdemes lenne még1 kúrát végigcsinálnom? Az immunerõsítõ táplálékkiegészítõk, pl aloe gel, vitaminok,lúgos víz, búzafûlé stb segíthetnek a HPV erõsségének, illetve a szemölcsök kialakulásának meggátolásában, visszaszorításában?

Elõre is köszönöm válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Erre a levelére a válaszomat az elõzõ kérdéseihez írtam.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-03

Kedves Doktornõ,

nagyon szépen köszönöm válaszát, pár hete ezt a levelet írtam Önnek, de elfelejtettem odaírni a HPV-teszt számait, így most pótlom. Elsõként a levelet másolom be, amit Önnek írtam az Ön válaszaival együtt, majd a leél végére odaírom azokat az eredményeket, amelyeket Ön hiányolt. Elõre is köszönöm ismét a segítségét, s várom mielõbbi válaszát,

Minden jót,

Egy lány


Kedves Doktornõ

A segítségét szeretném kérni. Pár kérdésem lenne... 1éve augusztusban (2010) diagnosztizálták nálam a HPV-t, melynél a cytologia eredmény P2-es lett, további eredmények, amik ezen a lapon szerepeltek; Diagnózis: 1. egyéb, nem neoplasticus elváltozás, 2. Kenet típus: Pap., 3. Kórokozók: Döderlein bacillus. Ekkor augusztusban az orvos egy fépl éves isoprinosine kúrát javasolt, melyet végig is csináltam. 2011 áprilisában, a kúra után visszamentem hozzá, ekkor újra levette a kenetet, a lapon lévõ eredmény a következõ; A minta HPV DNS pozitív, több HPV típus együttes jelenléte. Alacsony (LR) valamint magas (HR) kockázatú HPV típusokat is tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben)
Itt milyen számok voltak felsorolva? Mert azok mondanák meg, hogy mivel is fertõzõdött. Minden szöveg, amit leírt az egy általános rész.
. A LR csoportból csak a 6-os és a 11-es típusokat tipizáljuk. A 2010-es lelet levétele után ugyanezt az eredményt kaptam meg, tehát nem változott semmi :(
Ebben nem vagyok biztos. Nézze meg a számokat, és írja meg, hogy az 1. illetve a 2. HPV-teszt leletén milyen számok szerepeltek ezután a szöveg után "mennyiség szerint rendezett sorrendben: .........."

Az orvosom idén, miután visszamentem hozzá, azt javasolta, hogy be kellene adni a vakcinát, de én erre a fertõzésre nem mertem, így elmentem egy másik orvoshoz, aki idén nyáron újra levett mintát, melynek a cytologia eredménye P2 lett, erre a lapra más eredmény nem lett írva. A második orvos azt mondta, hogy addig nem kell aggódnom, amíg a cytologia eredményem jó, (P2) illetve a leletlevételt fél évente meg kell ismételni.
Ez így van, a citológia határozza meg a teendõket, a HPV-teszt a rizikót mutatja.


A következõ kérdéseim lennének Ön fele:

1. A szemölcsök mely esetben jönnek ki a nemi szerveken? Ha nekem már több, mint 1éve van HPV-m, s nem észleltem ilyet, ettõl függetlenül még jöhetnek rám?
1-3 hónap alatt elõ szoktak jönni, de valamikor lappanghatnak tovább is.


2. Valaha ki lehet ebbõl gyógyulni?
IGEN.


3. Valóban ennyi lehetõségem lenne "segíteni" magamon, hogy ölbe tett kézzel ülök, s csináltatom a HPV teszteket, s ha egyszer rossz eredmény jön ki, annyi esélyem van, hogy megmûttessem magam?
P2 esetén nem mûtünk. Csak ha ASC-H, HSIL vagy AGC szerepel a leletén, akkor javasoljuk a konizációt. De még ott sem mindig. Fiataloknál tovább érdemes várni.


4. Ha idõnként szednék be isoprinosine-t, az segíthetne ennek a betegségnek a visszaszorításában? Ha igen, mi lenne az az adag, illetve milyen gyakran kellene szednem be belõlük?
Ha van magas rizikójú HPV-je (amit nem tudok, mert nem írta le a típusokat), és a citológia ASC-US-t vagy LSIL-t írt le, akkor javasoljuk a következõt: 3X2 tabletta/nap 2 hétig, majd 2 hét szünet. Ezt 6X ismételni. Utána kontroll rákszûrés és HPV-teszt.


5. Az orvosok nekem mindkét esetben azt mondták, hogy férfiakra ez a dolog veszélytelen, illetve náluk jele sincs ennek a dolognak... Ez valóban igaz?
A HPV férfiaknál a péniszen valóban nem jelent veszélyt annyira, mint a nõknél a méhnyakon. Viszont náluk a szájüregi rák kockázata nagyobb HPV-fertõzés esetén (orális szex feltétele).


6. Ha esetleg mûtétre kerülne sor -Ne adj Isten- ha azt a kis darabot kimetszenék, akkor a HPV negatívnak lenne mondható, tehát megszûntnek, vagy bármikor visszajöhet ettõl függetlenül?
A mûtét sem mindig oldja meg a vírusmentesítést. A mûtét után is kell HPV-teszt (2-3 hónap múlva), és pozitív esetben javasolt a fent említett Isoprinosine kúra. Ha a mûtét sikeres, a partnerétõl sajnos visszakaphatja a fertõzést. Ezért szoktuk javasolni a partner szûrését is. Ha bármelyikük pozitív, akkor legjobb persze a szexmentesség lenne, de óvszert mindenképp ajánlunk együttlétekkor.
a Lenti HPV tipizálás eredménye miatt mindenképp javasolnám a partner HPV vizsgálatát! Péniszrõl és szájüregbõl is vett mintákat kellene küldeni HPV-tesztre.



Hát, nagyon köszönöm elõre is válaszát, s várom mihamarabb!

Minden jót Önnek,

Tisztelettel: Egy lány

A 2010es HPV eredményem a következõ;

HPV genotípus: HR: 16, LR

A 2011es HPV eredményem a következõ;

HPV genotípus: HR: 16, LR, HR:56
A citológiai eredménye szerencsére maradt egészséges, Normál (P2), viszont kapott/szerzett egy új HPV típust. Mivel a 16 pozitív, így az oltással érdemes lenne várni a gyógyulásig.
A korát nem tudom, de gondolom fiatal és nem szült még. Az LR nem feltétlen fog szemölcsöt okozni, a HR-k pedig nem feltétlen vezetnek rákelõtti állapotokhoz. Viszont rizikót jelentenek. Javaslom, hogy szabaduljon meg tõlük.
1. lépés: Partner HPV állapotának felmérése, ahogy azt elõbbiekben is javasoltam.
2. lépés:
A/ no sex, ha a partner HPV pozitív - legalább 3 hónapig, akkor kontroll HPV-teszt kellene mindkettejüknek.
B/ ha a partner HPV negatív, akkor óvszerrel szabad csak együtt lenni 6 hónapig, utána kontroll.

Kérdés:

2011-11-03

Elnézést, megint lefelejtettem a számokat :/

A 2010es HPV eredményem a következõ;

HPV genotípus: HR: 16, LR

A 2011es HPV eredményem a következõ;

HPV genotípus: HR: 16, LR, HR:56

Várom mielõbbi válaszát: Egy lány

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.