Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-11-20

Tisztelt Doktornõ!Én már korábban írtam önnek,hogy a nyáron volt egy mûtétem,méhszájsebem volt.De controll vizsgálaton végzett nálam az orvosom HPV-tesztet aminek az eredményét megkaptam és most le is írnám önnek mert sajnos tanácstalan vagyok benne ill.nem értem.Eredmény:HPV genotipus:31.A minta HPV DNS pozitív(+),és magas kockázatú HPV(HR)tipus(okat) tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben.Vélemény:LR-6,11,42,43,44/55HPV tipusok(alacsony kockázatú HPV tipusok)HR-16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,
59,66,68 HPV tipusok(magas kockázatú HPV tipusok).NA-nem azonosítható HPV tipus.A vizsgálat negatív esetben a következõ genotipusok jelenlétét zárja ki:2a,3,6,7,11,13,16,18,26,27,28,29,30,
31,33,34,35,39,40,42,43,44/55,45,51,52,
53,54,56,57,58,59,61,66,67,68,70,72,73,
74,81,82,83,84,87,89,90,91.Manifeszt daganatokban a HPV genetikai állományának jelentõs változása miatt ál-negatív eredmény lehetõsége fennáll.Sajnos én ezt nem értem és ebben kérném szépen a doktornõ segítségét.Illetve 1.hét mulva kell mennem újabb citológiai vizsgálatra.Elõre is nagyon szépen köszönöm válaszát,segítségét.Tisztelettel:Erika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HPV 31 típus okozza a fertõzését, mely a magas rizikójú csoportba tartozik.
Kontroll vizsgálatok fontosak, de nem sûrûbben, mint 3-6 havonta. ASC-H, HSIL vagy AGC rákszûrés esetén javasolt a konizáció, egyéb eseteben immunerõsítõ kúra, óvszer és megfigyelés a kezelési protokoll.
Mivel Ön mûtét után van, és továbbra is HPV pozitív, így az óvszeres védekezés és egy 6 hónapos immunerõsítés is ajánlott lenne. Sõt a partnerét is megvizsgáltatnám.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-20

Tisztelt Doktornõ!

Életemben elõször a biztonság kedvéért megcsináltattam a PRC-vizsgálatot, és kiderült, hogy 51-es genotípusú, közepesen magas kockázatú HPV-fertõzésem van. 46 éves vagyok, panaszaim nincsenek, nemi szemölcsöm sosem volt, a citológiai eredményem sorozatban P1-es (most is). Nem tudom, mióta állhat fent a fertõzés. Több mint húsz éve óvszerrel élek nemi életet, ezért feltételezem, hogy fiatal koromban kaphattam el, vagy a hosszú kapcsolataim valamelyikében, ahol másként védekeztünk. Úgy tudom, hogy a HPV ellen a kondom sem nyújt teljeskörû védelmet. A nõgyógyászom szerint nincs más teendõ, mint félévente járni rákszûrésre, engem viszont nyugtalanít a dolog.
Több kérdésem lenne Önhöz: tanácsos-e ebben a korban beadni a négykomponensû védõoltást, ami más HPV-genotípusok ellen ad védettséget, elmúlhat-e a fertõzés magától (azt olvastam, hogy ez egy kor után sajnos nem túl valószínû), mikor megismételni a vizsgálatot, szükség van-e Isoprenosine szedésére vagy másfajta immunerõsítésre, és ha igen, kihez forduljak, illetve indokolt-e a szájüregi és a proktológiai szûrés? Válaszát elõre is köszönöm.


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
P1 a citologiai lelete, ez nagyon szepnek es egeszsegesnek mondhato. Ez altalaban szuz lanyok vagy szexualis eletet ritkan vagy nem elo holgyek lelete szokott lenni.
Egyik vakcina sem ad az 51 tipus ellen vedelmet. Gyogyitani sem fogja.
45 ev felett ugy tudom, nincs torzskonyvezve. Sajat keresre persze be lehet adatni, melyet csak akkor tartanek esszerunek, ha nincs allando partnere.
A virus jelenleg jelen van Onben, de betegseget nem okoz.
Ha valoban ovszerrel vedekezik, akkor szerintem sincs egyeb teendo, mint 6-12 havonta szuresre jarni.
A gyogyszeres Immunerositest csak citologiai elvaltozasnal szoktuk ajanlani.
Szajuregi illetve proktologiai szuresre elmehet, de ott meg nincsenek meghatarozott iranyelvek a kezelesben.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-20

Tisztelt Doktornõ! 27 éves nõ vagyok, nincs gyermekem. 13 éves korom óta krónikus gyulladásokkal küzdöm, 7-8 éven át visszatérõ candida gyulladásom volt, ezt váltották a különbözõ bakteriális fertõzések, bakteriális vaginózis stb. Kb a huszadik nõgyógyásznál járok már, candida diétán vagyok évek óta, fogamzásgátlót nem szedek, partnerem állandó, gumit használunk, bár állandó betegeskedésem már jócskán sexuális életünk rovására ment, állóvízbe nem megyek, igyekszem hüvelyflóra helyreállító készítményeket-kúpokat használni, bár mindegyikre gyulladással-folyással reagálok. Mindezek után idén nyáron az eddigi állandó P2 után P3 HPV, L-SIL, CIN1 volt a citológiám. Orvosom ekkor újabb kör Gynevac vakcina kúrát írt elõ páromnak és nekem is. Ekkor már másodszor csináltam végig a kúrát. A kúra után októberben P3 HPV, ASCUS volt a citológiám. Ezután megtörtént a HPV tipizálás is, eredménye:HPV16-HPV18 és HPV45. Orvosom a mûtét mellett döntött, 1hét múlva mût LOOP konizációval. Ezután újabb kör Gynevac vakcina kúrát írt elõ. És amint a citológiám rendben van a Cervarix oltás beadatását írta elõ nekem és páromnak is. Tehát a mûtét utáni konstrukciója az ismételt citológia mellett a Gynevac vakcina és Cervarix oltás, az izoprinozin szedését nem pártolja. Én már nem igen merek hinni a Gynevacban, hisz két kúra után sem javult a helyzet, sõt, az elsõ kör után lett elõször P3as a citológiám. A fent leírtak mellett megjegyzésként: endometriózisom is van, melyet majd normál citológiám után laparoszkópiás mûtéttel fognak ténylegesen feltárni.
A kilátástalan helyzetben már HIV teszten is voltam, és pénztárcám-pszichém és fizikumom már nagyon nehezen viseli ezt a véget nem érõ tortúrát.
Kérdésem, hogy a doktornó egyetért-e orvosom mûtét utáni kezelési módjával, esetleg ha van bármi tanácsa-meglátása, mely a 14 éve tartó ördögi kör végére végre pontot rakhatna, nagyon szívesen fogadnám.
Nagyon köszönöm!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Megteszi, hogy megirja nekem, hogy valaszoltam-e erre a problemajara a privat levelezesen? Mert nagyon ismeros a levele.
Ha meg nem kapott tolem levelet akkor kerem, hogy kuldje el ezt ujra (copy-masolassal).
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-19

Tisztelt Doktornõ!

Kb 4 éve fedeztek fel nálam méhszájsebet. Ezután P3-as leletem volt, ami kezelés utén P2-re változott. A HPV tipizálás szerint 31 és 51 típusú HPV-m van. Az utóbbi 3 leletem sajnos újra P3-as lett L-SIL-el. Az orvosom fagyasztást javasol. Kérdésem P3-as leletnél elegendõ-e a fagyasztásos eljárás.

Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Ez fugg a koratol es hogy szult-e mar.
En mindenkepp javasolnek egy immunerosito kurat is mellette, hisz a magas rizikoju HPV-tol igy konnyebb lenne megszabadulni.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-18

Kedves Doktornõ!
Tavaly "sikerült" találkoznom az alattomos vírussal. Szemölcs formájában tûnt fel,amit kezelt a bõrgyógyász. El is múltak a szemölcsök. Majd utána olvastam a neten,elmentem a szokásos nõgyógyászati vizsgálatra,és kértem a HPV szûrést,de azonnal még akkor a doktor talált egy elváltozást a méhszájamon,majd a mûtétet javasolta. Meg is történt ez már az idén nyáron,sikeresen. Majd javasolták az oltás t,amit be is adattam. Most várom a 3. oltást,ami majd márciusban lesz esedékes. Lehet most aggodalmam hogy elõjön a vírus?
Mert már rémülten nézem a nemi szervemet minden nap,hogy meg ne lássak újra egy szemölcsöt rajta. És ha megjelenik újra egy szemölcs ne legyen így,de ha mégis,akkor mit tegyek? Én nem szedtem semmilyen gyógyszereket,immunerõsítõ kúrát sem csináltam,mit kéne tennem hogy soha többé ne kelljen ettõl rettegnem?
Köszönöm és várom válaszát!Adrienn


Válasz:


Kedves Adrienn!
Ha a Silgard oltast kapja, akkor valoszinuleg nem lesz ujabb szemolcse, felteve, ha az elozotol megszabadult. Ezt egy HPV-teszttel ellenorizheti az elozoleg fertozott teruletrol es kornyekerol (1. minta), plusz a mehnyakrol (2. minta) is vett mintakkal.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-17

Kedves Doktornõ! Szeretném tanácsát kérni, amit elõre is köszönök. 30 éves nõ vagyok, gyermekem még nincs, három és fél éve nem volt partnerváltásom. Szeptemberben rákszûrést végeztek rajtam, amelynek az eredménye P3 és HPV gyanú, ezért 10 darabos hüvelykúpot írt fel a doktornõ, valamint ekkor javasolta a védõoltást. Amikor a hüvelykúp elfogyott, elvégezték a HPV tesztet, amelynek tegnap kaptam meg az eredményét. A következõket olvasom rajta: "A HPV DNS pozitív és magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz mennyiség szerint rendezett sorrendben: 56, 51, 33. A nõgyógyász, akihez járok a kórházba irányított, és a vizsgálatkérõ lapra a következõt írta: Cyt. atipia, pozitív HPV teszt, valamint kérte szükség szerinti ellátásomat. Az ambuláns lapon pedig a következõk szerepelnek: Cyt. eredménye szeptemberben és októberben is P2, CIN I. lett. HPV tipizáás ereménye: 56, 51, 33-as magas kockázatú típus pozitív. St. Neg tapintási letelt. Felt. Ép portio, Kolp. Méhszáj körül ectopium kóros hám nem látszik. Dg.: Cyt. atípia, pozitív HPV teszt. N8700 Jav.: Loop conisatio javasolt. Enyhe cervicalis dysplasia. Felírta a Gynevac injekciót és az Indol 3C-t, valamint azt mondta a nõgyógyász, hogy ugyebár jelentkezzek a kórházban, amelyet ma reggel meg is tettem. Idõpontot kérni mentem a beavatkozáshoz, de azt a választ kaptam, hogy az ottani orvos felvette a kapcsolatot a nõgyógyászommal, és arra jutottak, hogy várjunk három hónapot, aztán csinálnak egy másik HPV tesztet, mert egy teszt alapján nem szoktak mûtõasztalra tenni. Orvossal nem találkoztam, csak bevették a papíromat, amelyre a fentiek voltak írva. Tanácsát szeretném kérni abban, hogy megnyugodhatok-e valamelyest azért, hogy várnak a beavatkozással, valamint mit javasol, hogy amit a nõgyógyászom felírt azokat váltsam ki? Nem tudom mitévõ legyek. Igazság szerint szeretnék természetes anyagokat szedni, ezért hétfõn tudok menni egy homeopatához, mert szeretnék homeopátiás szereket. Mi a véleménye? Mire lenne Ön szerint szükségem? Tudom, hogy ezt így nehéz megmondani, de muszáj volt írnom, mert teljes a káosz a fejemben. Hogy mit rontottam el? Mit kellene másként csinálnom, stb. kérdések! Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy a túlsúlyommal függ össze a dolog, bár erre vonatkozó információt nem olvastam még sehol. Kérem, ne haragudjon, hogy ennyi mindent, és ilyen hosszan Önre zúdítottam, de van bennem félelem is és ugyebár a tanácstalanság. Válaszát tényleg nagyon köszönném. Üdvözlettel: Judit


Válasz:


Valaszom ld lent.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-17

Kedves Doktornõ! Szeretném tanácsát kérni, amit elõre is köszönök. 30 éves nõ vagyok, gyermekem még nincs, három és fél éve nem volt partnerváltásom. Szeptemberben rákszûrést végeztek rajtam, amelynek az eredménye P3 és HPV gyanú, ezért 10 darabos hüvelykúpot írt fel a doktornõ, valamint ekkor javasolta a védõoltást. Amikor a hüvelykúp elfogyott, elvégezték a HPV tesztet, amelynek tegnap kaptam meg az eredményét. A következõket olvasom rajta: "A HPV DNS pozitív és magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz mennyiség szerint rendezett sorrendben: 56, 51, 33. A nõgyógyász, akihez járok a kórházba irányított, és a vizsgálatkérõ lapra a következõt írta: Cyt. atipia, pozitív HPV teszt, valamint kérte szükség szerinti ellátásomat. Az ambuláns lapon pedig a következõk szerepelnek: Cyt. eredménye szeptemberben és októberben is P2, CIN I. lett. HPV tipizáás ereménye: 56, 51, 33-as magas kockázatú típus pozitív. St. Neg tapintási letelt. Felt. Ép portio, Kolp. Méhszáj körül ectopium kóros hám nem látszik. Dg.: Cyt. atípia, pozitív HPV teszt. N8700 Jav.: Loop conisatio javasolt. Enyhe cervicalis dysplasia. Felírta a Gynevac injekciót és az Indol 3C-t, valamint azt mondta a nõgyógyász, hogy ugyebár jelentkezzek a kórházban, amelyet ma reggel meg is tettem. Idõpontot kérni mentem a beavatkozáshoz, de azt a választ kaptam, hogy az ottani orvos felvette a kapcsolatot a nõgyógyászommal, és arra jutottak, hogy várjunk három hónapot, aztán csinálnak egy másik HPV tesztet, mert egy teszt alapján nem szoktak mûtõasztalra tenni. Orvossal nem találkoztam, csak bevették a papíromat, amelyre a fentiek voltak írva. Tanácsát szeretném kérni abban, hogy megnyugodhatok-e valamelyest azért, hogy várnak a beavatkozással, valamint mit javasol, hogy amit a nõgyógyászom felírt azokat váltsam ki? Nem tudom mitévõ legyek. Igazság szerint szeretnék természetes anyagokat szedni, ezért hétfõn tudok menni egy homeopatához, mert szeretnék homeopátiás szereket. Mi a véleménye? Mire lenne Ön szerint szükségem? Tudom, hogy ezt így nehéz megmondani, de muszáj volt írnom, mert teljes a káosz a fejemben. Hogy mit rontottam el? Mit kellene másként csinálnom, stb. kérdések! Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy a túlsúlyommal függ össze a dolog, bár erre vonatkozó információt nem olvastam még sehol. Kérem, ne haragudjon, hogy ennyi mindent, és ilyen hosszan Önre zúdítottam, de van bennem félelem is és ugyebár a tanácstalanság. Válaszát tényleg nagyon köszönném. Üdvözlettel: Judit


Válasz:


Kedves Judit!
Eloszor is elnezest a kesoi valaszert.
Remelem, meg tudok segiteni.
A korhazi orvos jol jart el, amikor nem javasolta a mutetet CIN1 eseten.
A homeopathiaban en szemely szerint nem hiszek. Tehat ebben Ont nem tudom megerositeni.
Amit en javasolnek: Csak ovszerrel valo egyuttletek. Partner HPV vizsgalata. 6 honapos Isoprinosine kura, mely valoszinuleg ismetlesre fog szorulni a 3 magas rizikoju HPV miatt. Fel ev mulva citologia es HPV-teszt vizsgalatok. Pozitiv esetben 1 honap szunettel ujabb 3 honapos Iso kura. Kontroll a 12. honapban.
Barmelyikuk HPV pozitiv, addig az ovszert tanacsos hasznalni, hogy kevesbe ping-pongozzak a virust.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Elõször is Nagyon Boldog Új Évet kívánok Önnek!
Köszönöm válaszát, viszont ez még kérdéseket vet fel bennem.
Idõközben jártam egy onkológus nõgyógyász doktornõnél, akitõl hasonló tanácsokat kaptam, mint Öntõl, vagyis azt, hogy óvszerrel védekezzünk, a partner HVP vizsgálata, valamint Isoprinosine tablettát is írt fel, viszont a kérdésem itt következik, mert õ azt mondta, hogy két hétig szedjek napi 3 darabot, aztán két hét szünet, majd megint két hétig szedjem, de összesen ez két hónap, és két hónap után szünet. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint, ahogyan a másik doktornõ mondta, úgy is hatásos lesz-e a kúra? Javasolta még a Gynevac injekció beadását is, valamint 3 hónap múlva citológiát.
Igazság szerint szeretném megtalálni a több véleménybõl, tanácsból a középutat, és ezért kérdezek újra Öntõl, amiért elnézést kérek.
Üdvözlettel: Judit


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Judit!
Szerintem 3X2 tabletta/nap a normális dózisa a gyógyszernek (55-80 kg között, ez alatt:2X2 e felett 4X2), és 3 hónapig minimum kell szedni 2 hetes ciklusokban. Ha ekkor végzünk egy kontrollt (HPV és citológia), és azok negatívak, akkor abba lehet hagyni a gyógyszerszedést. Ez 3x-os fertõzésnél igen ritkán következik be, sõt, ahogy írtam, majd még valószínû, hogy tovább is kell szedni.
Ez az én véleményem és tapasztalatom.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Gynevac vakcina helyett, ha úgy látta a kezelõorvosa, hogy lactobacillusra van szüksége, akkor én inkább egy lactobacillusos hüvelykúrát javasolnék 7 napig elsõ körben. Nem szurkodnám.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-16

Kedves Doktornõ!
Pár éve végbélpolipom volt, -azóta sokszor visszajött-, amely levétele utáni cytológiai lelet alapján HPV gyanús volt. Ezután csináltattam a nõgyógyászommal egy HPV tipizálást, amely megállapította, hogy 68-as HPV-m van. Ekkor kaptam 3 hónapos Isoprinosine kúrát, de eredménytelen volt. E közben mindannyiszor vissza jött a végbélpolipom, amelyet mindig el is távolítottak. A proctológus azt mondta, hogy még senki nem járt nála ennyiszer polip levételen.
Most újra kezdtem egy 2X3 hónapos Isoprinosine kúrát, és a félidõnél csinálunk egy új tesztet, hogy szükséges-e folytatni a gyógyszeres kúrát. Az jutott az eszembe, hogy ha esetleg most is van végbélpolipom, akkor lehet-e egyáltalán sikeres a kúra? Arra gondolok,hogy ha most van végbélpolipom, akkor az nem viselkedik-e egyfajta gócként, amiben benne van a HPV és hiába küzdök gyógyszeres kúrával, ha az ott van? Ezen kívül lehetséges-e a Doktornõ szerint, hogy a hüvelyi HPV-m elmúlik, a végbél HPV-m pedig nem?
Nagyon szeretnék mát megszabadulni a HPV-mtõl.

Válaszát elõre is köszönöm! Zsuzsa


Válasz:


Kedves Zsuzsa!
Az Isoprinosine kura sajnos nem igazabol hatekony az eddigi vizsgalatok alapjan a vegbel polipokra. Viszont jo lehet a mehnyaki fertozesere. Egy kura 6 honapig tart ( vagy 2X3 honap, ahogy On irta), amelyet makacs esetben 1 honap szunet utan megismetelunk 3 honapra.
A polip lehet a fertozes forrasa. A kerdes az, hogy hogyan kerul a huvelybe a virus (szexualis aktus kozben (analis-huvelyi aktus), wc-zes utani torles soran)?
Masik kerdes, hogy van-e Onnek egy alapbetegsege, mely miatt a polip folyamatosan kiujul.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-16

Tisztelt Doktornõ.
Írtam mar önnek hogy méhszájseb mûtétem volt 3-an .A kérdésem az lenne hogy mennyi ideig tart a vérzés??? A seb így gyógyul hogy váladékozik??
Elõre is köszönöm a válaszát.


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Kicsit keson valaszolok, elnezest.
Remelem, hogy mar latta a nogyogyasza, es hogy minden rendben van.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-16

Tisztel Dr.Nõ!
Tavaly júniusban diagnosztizálták nálam a hpv 6-os és 52-es típusokat, ami mostmár szerencsére eltûnt, de megmaradt az úgynevezett NA típus. Eddig mindig isoprinosine kúrám volt, de a doktor nõm már nem javasolt újabb kúrát. Akkor most mi a teendõ? Hogyan lehet ettõl megszabadulni ha nincs már gyógyszeres kezelés?Azt gondolom persze, hogy továbbra is óvszeres védekezés kell.
Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel: K. Laura!


Válasz:


Azt elfelejtettem mondani, hogy 1 év múlva javasoltak újabb hpv-tipizálást. Csak olyan elkeserítõ, hogy mindent megteszek és ennyi idõ után sincs vége. A párommal kisbabát terveztünk elõtte, csak gondoltam megvizsgáltatom magam, hogy minden rendben van e, és ez derült ki. 25 éves vagyok, és a munkahelyi dolgok miatt is ez az idõszak lett volna a legjobb a gyerekvállallásra.Félek, hogy sokáig elhúzodik ez a dolog, mert 1 év az nagyon sok idõ.


Válasz:


Kedves Laura!
Szerintem nyugodtan vallaljanak babat.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-14

Tisztelt Doktornõ! Szeretném megkérdezni hogy érdemes-e beadatnom a cervarix védõoltást (most akciós) ha már betöltöttem a 27. évemet ,de a rákszûrés eredménye mindig jó volt most is rendben van. A cerverix megfelelõ-e nekem vagy a másik fajtát kellenne? A cervarix most akciós és anyagilag csak ezt engedhetem meg magamnak. Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Kitti


Válasz:


Kedves Kitti!
Nyugodtan kerheti az oltast 27 evesen is. Akkor javasolt, ha meg nincs allando partnere es a HPV-tesztje negativ. Ez utobbi eseten a leghatekonyabb a vakcina.
2 oltoanyag van:
4 komponensu - ved a mehnyakrakot okozo 16, 18 ellen, es egyeb magas rizikoju virus ellen is ad valamekkora (30-40%) vedettseget, plusz 100%-ban hatekony a szemolcsot okozo 6, 11 ellen .
2 komponensu: ved a mehnyakrakot okozo 16, 18 ellen, es egyeb magas rizikoju virusok ellen is ad kb 70%-os vedettseget.
Onre bizom, hogy On melyiket valasztja. En a 4 komponensut tartom szelesebb "spektrumunak".
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.