Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-11-28

Tisztelt Doktornõ!
Lányom nyáron Németországban végzett nõgyógyászati vizsgálatának eredménye HPV 18 és PAP III /hogy d volt-e nem tudom/, semmiféle gyógyszeres kezelést nem kapott, október végén az ismételt vizsgálat eredménye HPV 18 és PAP III d. Látható elváltozás van a méhnyakon. A német orvos konisaciót javasolt. Mivel 2011 jan-tól ismét Magyarországon fog dolgozni itthon szeretné elvégeztetni a mûtétet. Mennyiben halogatható a mûtét pl. január közepéig? Magyarországon elfogadják e a német leletet, v újra kell kezdeni a vizsgálatokat? 26 éves és még nem szült. Válaszát elõre is köszöni Tündi anyukája.


Válasz:


Kedves Anyuka!
Javasolnam, hogy kerjenek egy uj citologiai es egyben HPV-teszt vizsgalatot. Lehet, hogy nem feltetlen van szukseg a mutetre. A lanya fiatal es meg nem szult. En elobb kimutatanam a rizikofaktorokat: korrekt Bethesda szerinti citologiai eredmeny (nem P szerinti), es a HPV tipusanak meghatarozasa. Ha felkeresik valamelyik HPV-Centrumot, akkor korszeru ellatast es bovebb felvilagositast fognak kapni.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-27

Kedves Doktornõ!

Köszönöm válaszát, nagyon sokat segített. Már csak 1kérdésem lenne; az elõzõ levelekben feltettem a kérdést, miszerint ki lehet-e gyógyulni a HPV-bõl, s az Ön válasza az volt, hogy "igen". A kérdésem az, hogy hogyan? Mert volt fél éves isop. kúrám, s az én HPV-m sajnos nem változott, viszont a mûtét sem garancia, hogy 100%-osan elmúlik a solog sajnos. Akkor tulajdonképpen mi a biztos gyógyulás módja? Idõvel legyõzheti a szervezet a vírust, vagy hébehóba kellene iso-t szedni? Pl 1-2hónapig napi 2-3db-ot? Vagy mi az Ön tanácsa?

Elõre is köszönöm, s várom válaszát,

Tisztelettel: Egy lány


Válasz:


Kedves Lany!
Azt hiszem mar valaszoltam Onnek.
Ha nem, akkor kuldjon kerem egy friss levelet ugyanezzekkel a kerdesekkel (copy!).
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-27

tisztelt dr.-nõ irtam már 2szer magának hogy a hpv tenyéztése során mit néznek meg hogy zajlik az egész.nagyon fontos lenne ha válaszolna mert a nagynéném nagyon agoddik köszönöm


Válasz:


A HPV jelenletet es egyben a tipusat mutatjak ki.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-26

Tisztelt Doktornõ !
Nekem olyan problémám van hogy a végbélnyílásnál és a puncimnál apró kis húskinövések lettek nem tudom hogy szemölcs e vagy nem de nagyon zavaró igaz nem fáj nem viszket csak irritáló !Fõleg borotválkozásnál !!Nem tudom hova menjek hova forduljak urológushoz vagy borgyógyászhoz?Lehet kezelni és eltüntetni ? 2 gyereket nevelek egyedül .Lehet hogy el kaptam valamilyen fertõzést ? Mit csináljak ?Pénzem nincs gyogyszerra és orvosi kezelésre !!Nemi éltet nem élek egy jó ideje!Emese


Válasz:


Kedves Emese!
Nem tudom, hogy valaszoltam-e Onnek, mert sok hasonlo kerdes erkezik.
Amit, leir, az alapjan lehet, hogy szemolcsrol van szo. Borotvalkozni ezert TILOS!
A szemolcsoket el kell tavolitani, ehhez viszont egy borgyogyaszt fel kell keresnie.
Valoszinu, hogy otthoni ecsetelest fog eloirni. Ezt erdemes megvennie. A fehernemuket minimum 60 fokon mossa. Ha torolkozik a fertozott teruleten a vizet papirtorolkozovel vagy WC papirral itassa fel, ne dorzsolje, mert tovabbfertozheti magat. A gyerekekkel ne hasznaljon kozos torolkozot es fehernemut.
Jo egeszseget kivanok!
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Kérdés:

2011-11-25

Tisztelt Doktornõ!
35 éves három gyermekes anyuka vagyok, az októberi rákszûrésem eredménye,
kóros neoplasticus hámelváltozás
egyéb hámelváltozások
HPV
HSIL CIN II.
Sajnos az elõzményeimben (2007) volt már egy középsúlyos cervicalis dysplasia, ami miatt konizációra került sor.
Az orvosom szeretné a teljes méheltávolítást. A kérdésem az lenne, hogy elkerülhetem-e a mûtétet, immunerõsítéssel egyéb gyógyszeres kezeléssel, vagy ez csak önámítás és idõhúzás lenne?
Üdvözlettel: Szilvia


Válasz:


Kedves Szilvia!
Remelem, meg nem irok keson!
CIN2 eseten nem javasoljuk a meh eltavolitasat. A HPV tipusat nem is tudjuk. Volt tesztje? A partneret vizsgaltak? Az immunallapotat sem ismerem. Kerem irjon, hogy mi tortent Onnel november ota!
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-24

Kedves doktornõ!
9 hetes terhes vagyok.4évvel ezelõtt 2 konizáción is átestem egymás után.
Az lenne a kérdésem hogy szülhetek-e természetes úton? Azt hallottam hogy az ilyen mûtéten átesett nõket szülés(természetes úton szültek) után újra meg kellett mûteni.Meg szeretném kérdezni hogy ennek mi az oka.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha minden rendben a rákszûrésével, akkor nem kell császármetszéssel szülnie.
Szülés után is csak akkor kell mûteni, ha erre van ok (rákszûrés eredménye: ASC-H, HSIL vagy AGC).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-23

Tisztelt Doktornõ!
Jelenleg 62. évemet töltöttem, három lányom, három unokám van. Külsõleg semmi bajom, a súlyomat tartom (sajnos még hízom is 2008. óta, most 83,7 kg). Ha az izûleteim nem kinlódnak, vagy nem vagyok megfázva pattogok, állandóan mozgó nõ vagyok. Viszont 2008 augusztusában p2 mellett kimutattak 1-1 ráksejtet. Javasolták a méhnyak kimetszését, ez megtörtnt. 8 hét múlva a rákszûrés ismét pozitív volt, amikor a méh eltávolítását kértem, és ezt a prof. engedélyezte. Ekkor töltöttem be az 58. évemet. A szövettani eredmény ráksejtet már nem mutatott ki, csak a méhnyaknál gyulladásos tünetet. 2010. augusztusáig 1/4 évenkénti rákszûrés negatív volt. Akkor a p2 nél, un. kétfejû sejtet diagnosztizáltak, amit HPV-nek gyanítottak. Elszedtem 1/2 évig az isoprinosin tablettát, majd ez év júliusában történt rákszûrésnél az elõzõt állapították meg. Akkor egyéb (viszér gyulladás ) miatt nem történt meg a szövettani levétel a HPV vizsgálatra, csak most októberben. Tegnap kaptam meg az eredményt, mel a HPV-nél a 66 magas rizikofaktort mutatta ki, péntekre hívott a nõgyógyászom. Nincs méhem, így más szetrvemet képes támadni a HPV okozta fertõzés, azaz a rák. Milyen gyógymódot tud ajánlani, az elõzõ gyógyszer mellett, vagy helyett, ami az immunrendszert erõsíti, illetve a ráksejtet elpusztítja.
Még sok év áll elõttem, amit meg akarok élni. Ebben segítsen. Köszönöm szépen. Tisztelettel: Jutka
Ui.: Kérem szépen az email címemre is küldje el a válaszát, ha szabad ilyet kérnem.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Az email címét sajnos nem látom, ha ide, a nyílt felületre küldte a kérdését. Itt válaszolnék tehát.
Nagyon nehezen tudok segíteni, mert nem írta meg a pontos diagnózisokat.
Kérem, hogy idõrendben, pontosan írja meg, hogy mik voltak a leletein, vagy szkennelje be az összeset és küldje el a privát levelezésen keresztül a privát e-mailemre.
Kérdéseim persze nekem is vannak:
1. a méhtesttel együtt a teljes méhnyakat is eltávolították?
2. él szexuális életet?
3. ha igen, akkor milyen gyakran?
4. milyen módon? (orális szex, anális szex, védekezés óvszerrel (fertõzések megelõzése miatt)????)

A HPV nemcsak a méhnyakon okozhat bajt, de a hüvelyben, a végbélben és a külsõ nemiszerveken is.

Várom a válaszait és a pontos diagnózisokat.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-23

Tisztelt Doktornõ !
Én egy 23 éves lány vagyok és HPV vírust diagnosztizáltak nálam januárban lesz a mûtétem ! Nagyon szeretnénk a párommal kisbabát de eddig még nem jött össze ! Kérdésem az lenne okozhatja e a vírus azt ,hogy nem esek teherbe ? Ugyan is a páromnál semmi erre utaló jelet nem találtak !


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HPV vírus miatt csak nem szabad operálni!
Mi volt a rákszûrés eredménye?
A HPV nem okoz meddõséget az eddigi tanulmányok szerint.
A párját már rendesen kivizsgálták és az alapján mondták ki, hogy nála nincs baj? Mert nagyon sokszor nem a nõnél kell keresni a hiba okát!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Tisztelt Doktornõ!
Méhnyakrák gyanús vagyok kaptam imunerõsitõ gyógyszert amelyet januárig kell szednem ez követõen egy újabb vizsgálatom lesz és utána derül majd ki hogy mütenek avagy nem . Párom egy teljes kivizsgáláson túlesett nagyon jó eredményei lettek nálam most csak ezt találta a nõgyógyász . Nagyon kétségbe vagyunk esve mivel nagyon szeretnénk már egy kisbabát !


Válasz:


A rákszûrés eredményeim : Egyéb,neoplasticus elváltozás
Kóros neoplasticus Hámelváltozás
- ASC , ASC-US


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASC-US HPVre nem mûtünk!!!!!!
Fõleg, ha nem tudjuk, hogy magas rizikójú-e egyáltalán a vírus.
Volt HPV-tesztje?
A partnerérõl azt írta, hogy kivizsgálták. Miket néztek rajta?
Az immunerõsítõ mellett fontos lenne az óvszeres védekezés, és azt tudni, hogy õ HPVs-e.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-22

Kedves doktornõ!

2 hete sebészeti úton kimetszesre kerûlt a baloldali mons pubisról egy kb. fõtt rízsszem nagyságú szûrkés-barnás félgömb szerû kinövés.
A szövettani eredmény szerint az elváltozás a kimetszés síkján belül marad.
A diagnózis pedig: Condyloma acuminatum regionis pubicalis.

A klínika nevét nem említenm de kétségeim merültek fel ezért szeretném tübb orvos véleményét is kikérni.
A recepciós hölgy aki átadta a korszövettani leletet, azt mondta "Ez rendben van nincs semmi baj nem kell vele foglalkozni", a sebészem a korszövettanit látva már nem volt ennyire megnyugtató óvatosságra intett, de õ egy sebész, nem bõrgyógyász.

Mi az Ön véleménye? Érdemes valamilyen kezelést alkalmazni hogy ne újuljon ki kinövés vagy annak érdekében, hogy megakadályozzam az esetlegesen megferözött részeken lappangó kinövések megelõzését?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A condyloma egy HPV okozta jó indulatú szövetszaporulat, ami viszont nagyon fertõzõ.
Ha máshol nem talál hasonlót magán (nemi szerveken, hüvelyben, méhnyakon, anuson) és a kimetszés után 3 hónapig nem újul ki sehol hasonló, akkor szerencséje van, és gyógyultnak tekinthetõ. A szexuális partnerét is vizsgálni érdemes, hogy nála van-e hasonló. Mivel ez fertõzõ, egymást ide-oda fertõzhették/fertõzhetik. Nemi terület borotválása tilos!
Amennyiben kijönnek újabb kinövések, akkor el kell õket távolítani, immunerõsítõt kell szedni 3-6 hónapig, és a szexuális aktust is kerülni érdemes ezen idõ alatt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-22

Tisztelt Doktor Nõ!
Hpv 6-os és 52-es rizikójú vírust mutattak ki nálam,és a legutóbbi kontroll eredménye a következõ: HPV genotípus : NA
Eredmény: a minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.Az orvosom nem indokolja tovább az Isonisoprine-kúrát, csak éves kontrollt. Azt szeretném megtudni, hogy ez az eredmény mit jelent? Mi a teendõm akkor?
Elõre is köszönöm a fáradtságát!
Tisztelettel: H. Gyönygi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Én is csak az óvszert javasolnám védekezésnek NA fertõzés mellett (gyógyszer nem kell). 1 év múlva kontroll, feltételezve, hogy a rákszûrése most negatív (normál, P1 vagy 2).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-21

Tisztelt Doktornõ!
A nõgyógyászom felírt Isoprinosine-t.
Mivel (hál'istennek) a rákszûrésemmel gond nincs, p2-es, de magas rizikójú hpv-m van, ezért csak 3x1-et kell szednem egyelõre.
Most vagyok az elsõ kéthetes kúra közepén, pénteken volt egy hete hogy szedem, és tegnap, vasárnap a hajas fejbõr alatt piros kiütésszerûségek jelentek meg, viszket is és hát korpás :S amúgy is érzek viszketõ érzést a testem különbözõ pontján, de nem piros foltos. Lehetséges, hogy a gyógyszer hozta ezt elõ? vagy mástól lehet ez a gond? mit tegyek most? válaszát elõre is köszönöm!!
Kriszta


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Fejezze be a gyógyszer szedését! Ha eltûnnek a kiütések, akkor a gyógyszer okozta, és nem javasolnám a kezelését továbbfolytatni. Ha 3 nap múlva is megmaradnak, akkor más okot kell keresni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.