Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2011-12-07

Tisztelt Doktornõ!

A napokban derült ki egy szûrés alkalmával,hogy hpv gyanús vagyok. ezzel kapcsolatosan az orvosom elvégezte a hpv szûrést aminek még nincs eredménye.
Az volna a kérdésem,hogy ha méhszájsebem vagy méhszájgyulladásom van az hüvelyi ultrahanggal látható-e.

Elõre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:Enikõ


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Ezeket a diagnozisokat nem huvelyi ultrahanggal allitjuk fel.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-06

Tisztelt Doktornõ,
Férjem genitális szemölcsök miatt kereste fel az urológust, HPV fertõzés igazolódott.
A leleten pontosan ez áll: " A minta HPV DNS pozitív (+) és magas kockázatú HPV (HR) típus(oka)t tartalmaz (mennyiség szerint rendezett sorrendben).
HPV genotípus: 58
Értelmezésem szerint (és ahogy az interneten utánanéztem) ez azt jelenti hogy a mintában van alacsony kockázatú HPV csoport (ami a szemölcsöket okozza: 6,11) de van benne magas kockázatú HPV is (58-as). Jól értem-e?
Az urológus csak a szemölcsök ecsetelését javasolta, semmi mást, mondva hogy a HPV nem gyógyítható.
De most hogyan tovább? Nem szeretnénk csak ülni és várni hogy a HPV majdcsak elmúlik magától, hanem a lehetõ legtöbbet megtenni, hogy mielõbb "elmúljon".
Azt tudom hogy gyógyszer erre nincs, a szervezetnek magának kell leküzdenie a vírust, de hogyan segíthetünk a szervezetnek? Magas dózisú multivitamin szedése, C- vitamin, gyógytea stb? Grapefruit mag olaj jótékony hatásáról is olvastam.
Olvastam, hogy Isoprinosine tabletta is szedhetõ elvileg az immunrendszer erõsítésére de ezt az urológus nem említette.Ha szedhetõ, meddig és milyen dózisban?
Továbbá, ilyen esetben a házasélet hogy alakul? Lehet-e házaséletet élni védekezéssel? Ha nem, akkor meddig nem lehet? Úgy értesültem, hogy amíg a vírus aktív (tehát tünetet okoz, jelen esetben a szemölcsöket) addig nem tanácsos házaséletet élni, de utána lehet. Ez igaz-e?
Kisbabánkra bármilyen módon átterjedhet-e a vírus?
Mikor érdemes újra szûrést végeztetni, hogy "elmúlt"-e a vírus?
Novemberben én is voltam cytológiai szûrésen, eredmény a héten lesz. Utolsó HPV szûrésem idén februárban, a terhességem kezdetén volt, negatív eredménnyel. Nagyon köszönöm! Anikó


Válasz:


Kedves Aniko!
A lelet szerint ferjenel egy magas kockazatu HPV okozza a szemolcsot, ami ritkan, de lehetseges.
Az ecsetelo (gondolom Condyline) a sejtek osztodasat gatolja, igy elobb utobb a virusnak nem lesznek "gazdai", azaz elobb-utobb ki is irthatja magaban a szervezetbol. Persze ehhez kell az immunrendszer is. Ha a szemolcsok ujra kibujnak, akar mashol, akkor erdemes immunerositot is szedni az ecseteles melle. A szexualis eletet erdemes most mellozni, ha lehet a gyogyulasig. Ezt az utolso szemolcs kiirtasa utani 2-3 honap mulva szoktuk megjelolni. A gyogyteakban nem vagyok otthon, es egyeb szerekre sincsenek bizonyitekok. Az Isoprinosine-t tobbszor vizsgaltak condylomaban, es kulso eltavolitassal egyutt hasznalva 94%-os gyogyulasi eredmenyekrol szamoltak be a kutatok. Javaslom, hogy 3X2 tablettat szedjen belole a ferje 2 heteig, majd 2 het szunet. Ezt az utolso szemolcs kiirtasatol szamitott 2 honapig ismetelje. Minimum 3 honap a szedes, maximum 1 evig javasoljuk. Atlag 6 honap. Hazaseletet a gyogyulasig nem szoktuk preferalni. Ha nem birjak, akkor csak nagyon ovatosan, a szemolcsot ovszerrel lefedve szabad. Ha a szemolcs nem a peniszen van, akkor nagy az esely a fertozes atadasara.
Gyogyulaskor erdemes egy HPV-tesztet vegezni, hogy negativ-e valojaban a teljes nemiszerv es kornyeke.
Ekkor ujra lehet mindent!
Kisbabara nem hiszem, hogy barmi veszelyt jelentene a fertozes, o kulon kadban furdik, gondolom, es tiszta kezzel nyulnak hozza.
Kivancsi vagyok az on (HPV-teszt) eredmenyere, mert sajnos van esely a fertozottsegere.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ,

Nagyon köszönöm a válaszát.
Ami engem illet: tavaly októberben szültem, mikor terhességem 2011 februárban kiderült volt cytológiai vizsgálatom, negatív eredménnyel
Szülés utáni 6 hetes kontroll vizsgálat cytológiai eredménye: P2,bakteriális fertõzés (kóros flóra) és hámelváltozás: LSIL (enyhe), HPV. Reaktív reparatív jelek:gyulladás reaktív hámelváltozással, metaplasia, regeneratio (ez már a 2011. februári cytológián is volt.) Javaslat: 6 hó múlva kontroll és HPV tipizálás.
Nõgyógyászom szerint jelenleg nincs semmi teendõ, mivel a terhesség során csökken az immunrendszer mûködése és mivel a férjemnél is kimutatták a HPVt ezért "nem meglepö az eredmény" és elég ha 6 hónap múlva visszamegyek kontrollra és a HPV tipizálást is elég 6 hónap múlva elvégezni (de valószínû én is az 58-as vírussal vagyok megfertõzve, mivel a férjemnek is az van).
Itt a honlapon viszont azt olvastam, hogy LSIL esetén tipizálást kell végezni (gondolom most hogy kiderült és nem majd csak 6 hónap múlva) és ha magas rizikójú a HPV fetõzés akkor Isoprinosine tablettát kell szedni, ha jól értem.
Szóval most zavarban vagyok: kövessem a nõgyógyász utasítását és ne tegyek semmit 6 hónapig, vagy végeztessem el már most a tipizálást?
Ilyen eredménnyel érdemes-e felvennem most a védõoltást (ha másért nem akkor az újabb fertõzések elkerülése miatt) vagy várjam ki míg az eredményem teljesen negatív lesz? A kettõ közül melyik védõoltást javasolja a doktornõ?
Ami a férjemet illeti: a Condyline ecsetelõt használja már kb. 3 hónapja, de még nem múltak el teljesen a szemölcsök, meddig érdemes ezt az ecsetelõt használni? Mikor van az a pont hogy ha már nem használ akkor másra kell váltani? És mire érdemes?
A fenti válaszában nem értettem pontosan, hogy a férjem már most kezdje-e el szedni az Isoprinosine tablettát vagy csak akkor ha a szemölcsök elmúlnak és esetleg megint kiújulnak?
A külön törölközõ használaton túl van-e még más betartandó higiénés szabály?
Nagyon köszönöm és elnézést a sok kérdésért!
Anikó


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Anikó!
A nõgyógyászával értek egyet. Elég 6 hónap múlva kontrollra menni és akkor a citológia mellett egy HPV-tesztet is csinálni. Viszont addig a nemi életet csak óvszerrel javaslom. Amennyiben nem a péniszen vannak a szemölcsök, akkor a fertõzés veszélye nagy, így a szex mellõzése lenne célszerû.
Az oltást akkor kellene kérnie, ha van egy újabb eredménye, a HPV típusának tükrében.
58-as mellett az oltás beadható, de tudni kell, hogy bármivel is fertõzött, arra nem fog gyógyítólag hatni a vakcina. tehát az alaphelyzetet folyamatosan kontrollálni kell a gyógyulásig. Sõt utána is kell járni szûrésre. Én a 4 komponensû vakcinát preferálom, hisz az a szemölcsök ellen is véd. Ugyanakkor a 2 komponensû a rákkeltõ típusok közül többet fed le (keresztreakcióban), de ez csak HPV negatívoknál bizonyított eddig.
A férjének javaslom a kitartóan a condyline használatát. Ha nem elégséges, akkor le kellen égetni vagy fagyasztani a szemölcsöket, és mivel kiújulásra hajlamosak, ezért a gyógyszer szedése is javallt.
Fehérnemûket 60 fokos programon ajánlott mosni, kádban való üldögélés helyett a zuhanyzást javaslom még, mint higiéniés elõvigyázatosság.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-06

Kedves Doktornõ!

Júniusban diagnosztizáltak nálam pozitív HPV eredményt (NA,HR 16), de az orvorvosom azt mondta, hogy pár hónap múlva ismételjük meg a szûrést, addig nem kell tennünk semmit. Viszont én utána olvastam és még képeket is néztem róla itt az interneten, hogy hogyan is néz ki egy ilyen vírus.
Teljesen kétségbe vagyok esve, mert most már a szám is tele van piros foltokkal, pöttyökkel. Egyelõre nem tudtam még orvoshoz fordulni, de nagyon félek, hogy valami komoly dolog lappang bennem..
Lehetnek a számban lévõ piros foltok a vírus okozta fertõzés tünete egyike? Nem lehet, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben? Voltam már teljes vérkép vizsgálaton és vizelet vizsgálaton is, de az eredményem mind két esetben tökéletes! Az újabb HPV szûrés eredménye jövõhéten kedden /12.hó 13.ára/ készül el..

Várom mielõbbi válaszát amit elõre is nagyon köszönök!

Rita


Válasz:


Elozo leveleben valszoltam.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-05

Kedves Doktornõ!

Júniusban diagnosztizáltak nálam pozitív HPV eredményt (NA,HR 16), de az orvorvosom azt mondta, hogy pár hónap múlva ismételjük meg a szûrést, addig nem kell tennünk semmit. Viszont én utána olvastam és még képeket is néztem róla itt az interneten, hogy hogyan is néz ki egy ilyen vírus.
Teljesen kétségbe vagyok esve, mert most már a szám is tele van piros foltokkal, pöttyökkel. Egyelõre nem tudtam még orvoshoz fordulni, de nagyon félek, hogy valami komoly dolog lappang bennem..
Lehetnek a számban lévõ piros foltok a vírus okozta fertõzés tünete egyike? Nem lehet, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben? Voltam már teljes vérkép vizsgálaton és vizelet vizsgálaton is, de az eredményem mind két esetben tökéletes! Az újabb HPV szûrés eredménye jövõhéten kedden /12.hó 13.ára/ készül el..

Várom mielõbbi válaszát amit elõre is nagyon köszönök!

Rita


Válasz:


Kedves Rita!
Ha a citologiai lelete negativ, akkor nincs miert aggodnia. A HPV nagyon sokszor jelen van bennunk, de baj csak akkor van, ha betegseget is okoz. Ezt is szurjuk a nogyogyaszati vizsgalatokkor.
A szajat meg kellene mutatni egy borgyogyasznak vagy egy HPV-vel is foglalkozo ful-orr-gegesznek vagy fogorvosnak (ld oralis szuresi kozpontok itt a honlapon a HPV-CEntrum ablaknal).
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-05

Tisztelt Doktornõ!
Partneremnél HPV-t diagnosztizáltak, a szemölcsöket eltávolították (az utolsót kb 3 hete).Immunerõsítõt szed. Kapcsolatunk elég friss 2-3 hónap. Nemi életet még a szemölcsök, majd a lézeres beavatkozás miatt nem éltünk. Milyen védekezési formát javasol? Petting lehet köztünk vagy nemi szerve mindennemû érintését kerüljem? Köszönöm a tájékoztatást


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Ha 2-3 honapig nem bujnak elo ujabb virusok a kezeles utan, akkor a partnere nagy valoszinuseggel gyogyult. En ekkor javasolnam eloszor a biztonsagos szexet. Sajnos a virus a bor barmely reszere atkerulhet a fertozott reszrol, amire egy aktus soran kevesbe figyelhetunk.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-05

Tisztelt Doktor/nõ!

A segítségét szeretném kérni! November 16-án voltam rákszûrésen, melynek eredménye P2-es lett,viszont találtak HPV vírust,azt mondták hogy majd elmúlik magától. A tanácsát szeretném kérni,mivel segíthetném elõ a vírus elmúlását? Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Ha fiatal es negativ a citologiaja, akkor valoban nem javaslunk rogton kezelest. Ovszeres vedekezes (kb 6 honapig) vagy a szexmentes elet segithet a virustol gyorsabban megszabadulni.
Ha a citologia mar kimutat ASC-US vag LSIL elvaltozast, akkor szoktunk javasolni egy fel eves immunerosito kurat.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-03

TISZTELT DOKTOR/NÕ!SZERETNÉM SEGÍTSÉGÉT KÉRNI HPV-VIRUSOM VAN P3 AZ EREDMÉNYEM VOLT EGY GYÓGYSZERKÚRÁM DE ÚGY ÉRZEM NEM HASZNÁLT KONKRÉT ADATOK NINCSENEK A PAPIRON AMIT AZ ORVOSTOL KAPTAM ENYHE FOKÚ INTRAEPITHELIALIS LAPHÁM LAESIO HSIL KÓROS NEOPLASTIKUS HÁMELVÁLTOZÁS KÉREM IRJON EZEJ UTÁN MIRE VÁRHATOK SEMMIT NEM MOND AZ ORVOSOM ÉS A PÁROM IS HPV FERTÕZÖTT LEHET ÕT HOL VIZSGÁLJÁK KI ELÕRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT !BÖBE


Válasz:


Kedves Bobe!
Vagy enyhe vagy HSIL (sulyos) az eredmenye. A ketto egyutt nem lehet. HSIL eseten kismutetet szoktunk javasolni (bar ez fugg a koratol), LSIL eseten HPV-tesztet. Ha kiderul, hogy magas rizikoju HPV-je van, akkor fel eves immunerosito kurat, ovszeres vedekezest, es a partner HPV-vizsgalatat javasoljuk (ferfiak szurese a kek pottyoknel talalhato borgyogyaszok rendeleseken lehetseges - ld itt a honlapon a HPV-Centrum ablaknal).
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-03

Tisztelt Doktornõ!

Márciusban a párom nemi szervén egy szemölcs jelent meg, orvosa ránézésre condylomaként diagnotizálta és a Wartex kenõcsöt írta fel neki, ennek hatására a szemölcs el is tûnt. Azóta mindig óvszerrel védekezünk, én azóta többször is voltam vizsgálaton, nálam semmilyen kinövés nem látható. Egy hónapja döntöttem el, hogy beadatom a HPV elleni védõoltást, ennek kapcsán (bár szemölcsöm azóta sincs) az orvosom HPV tipizálási vizsgálatot javasolt, amit el is végzett és megkaptam az elsõ injekciót (Silgard) is. A tipizálásnak most lett meg az eredménye, a HPV 6-os és 11-es, alacsony kockázatú típusokkal fertõzött vagyok. Ennek kapcsán szeretném megkérdezni Öntõl, hogy érdemes-e beadatnom a 2. és 3. oltást, erre a két típusra a jövõben védett leszek-e? Le lehet egyáltalán küzdeni a vírust, vagy ezek a HPV típusok a jövõben - akár tünetmentesen is - már a szervezetemben maradnak? Meg szeretném kérdezni továbbá, hogy ha a vírus leküzdhetõ, a páromnál (aki csak tüneti kezelést kapott a szemölcsre) van-e valamilyen kezelési mód, ami biztosítaná, hogy már nem fertõzõ?

Segítségét elõre is köszönöm!

Andi


Válasz:


Kedves Andi!
Sajnos az On fertozottsege a partnere allapota miatt varhato volt (HPV 6, 11).
A jelen fertozestol az oltas nem fogja megvedeni, de a jovobeniektol talan (erre meg nincsenek ugyan vizsgalatok, de feltetelezheto a vakcina hatasabol adodoan). Tehat en vegigcsinalnam most mar az oltasi sort, viszont kontrollalnam a jelen fertozest 6-12 havi vizsgalatokkal. Ez az infekcio nagy szazalekban magatol elmulhat. Ha nem, akkor onnel is szemolcsok jelenhetnek meg, melyet majd kezelni kell.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-01

Jó napot kívánok!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy szeptemberben kiderült, hogy HPV-m van, most novemberben újra megismételtük a vizsgálatot, aminek eredménye még nincs. Akkor P3, 16-os magas rizikófaktorú eredményem lett.Most 30 hetes kismama vagyok. az orvos akkor nem kezelt semmivel, azt mondta, hogy majd szülés után. Kérdezem én, hogy milyen következménye lehet, ha most is ilyen eredményem lesz, vagy talán rosszabb. Lehet valami baja a kisbabámnak? És lehet-e valamilyen komplikáció a szülés folyamán? Válaszát elõre is köszönöm!


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
A HPV-fertozes a babakra a jelen tudasunk alapjan nem jelent veszelyt.
A terhesseg alatt a citologiai erdemeny nehany esetben romolhat, de nem szokott sulyossa, mutetet surgeto allapotta valni. Az orvosanak igaza van. Jelenleg nem kaphat gyogyszeres kezelest.
A szules utani fel evben a kontroll vizsgalatok hatarozzak majd meg a teendoket. Es termeszetesen a terhesseg alatt 3 havonta szoktak ellenorizni a kismamakat.
Javasolnam, hogy ne eljenek szexualis eletet az elso szules utani kontrollig, amennyiben ez kivitelezheto, vagy csak szigoruan ovszerrel (ez nem ad tokeletes vedettseget). Ennek a celja a szexualis aktus alatti mikorserulesek elkerulese lenne, ami a HPV-virusok fertozesenek adhat tovabbi teret, es a partnertol valo folyamatos visszafertozodest probalnank elkerulni.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-29

Tiszteletem!nálam kb 2 éve derült ki hogy HPVm van,de olyan lazán kezelte az orvos,hogy én sem pánikoltam be....viszont mosz,hogy azóta is condilomám van,már kezdek berezelni,hiszen nagyon elhuzodott ez az egész dolog!kezelem condilynnal de mindig visszaujjulnak a szemölcsök.szeretnék elmenni korházukba,és végére járni a dolognak,megszerretnéáék gyogyulni!a munkám miatt kérdezem azonban ,hogy elegendõ lenne egy hétfõi napon felmennem,és mit tudnánke gy nap alatt elvégezni?!illetve körülbelül mennyibe kerülne ez nekem.nagyon várom válaszát,már most mennék szivem szerint!elöre köszönöm!Timi


Válasz:


Kedves Timi!
Elnezest a kesoi valaszert. Hatha meg segithetek.
A condylomakat itt a honlapon a HPV-Centrum ablaknal talalhato kek pottyokkel jelzett borgyogyaszok kezelik. Ok foleg maganrendeleseken dolgoznak. Ezert kerem, hogy elobb erdeklodjon az araik felol.
Ezek a centrumok megprobaljak a legmodernebb kezeleseket alkalmazni HPV-fertozesben, de a szemolcsokrol tudni kell, hogy neha igen makacs fertozesek. De kitartoan meg lehet szabadulni a virusoktol.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna

Kérdés:

2011-11-28

Nem akarok goromba lenni, de itt mi alapján van szelektálva, hogy kinek válaszolnak, és kinek nem? Hetek óta várok a válaszra, mert segítségre van szükségem és a napokban láttam, hogy azoknak a Doktornõ válaszolt, akik nálam jóval késõbb írtak, nekem pedig nem. Mi alapján?

Egy lány


Válasz:


Érre én is kíváncsi lennék... Velem is ugyanez van...:S


Válasz:


Szerintem csak sok a dolga. Eddig mindig lelkiismeretesen válaszolt. Reméljük ezután is fog! :)) Nem kell aggódni.


Válasz:


Én azt még meg is értem hogy sok a dolga, de miért nem azoknak válaszol elõször, akik hamarabb írtak? Én már majdnem másfél hónapja várom a választ. De aki hetekkel utánam írt, annak már válaszolt. Lehet Nekem már nem is fog válaszolni?


Válasz:


Ebben teljesen igazad van! Bár az is lehet, hogy egy hasonló esetre a közelmúltban már válaszolt, és azért nem válaszolja meg a tiédet. De ez sem igazságos, mert általánosítani nem szabad és nincs pont 2 egyforma eset, valamint mindenki arra vár, hogy megnyugtassák! Sajnos én sem kaptam még megoldást a problémámra, de a többiek esetébõl próbálok tanulni és azokat a megoldásokat alkalmazni. Egyik helyen már ott hagytam 20 ezer forintot, semmit nem ért, jövõ héten megyek egy másikra, ott már 30 ezret kell fizetni, remélem ott már kapok értelmes megoldást. Erre rátesz még az is, hogy minél késõbb kezdek el egy kezelést, annál késõbb lesz vége, ami nálam azt jelenti, hogy márciusban közeledhetek újabban elõször a páromhoz, puszta 5 hónapos várakozás után.
Ez van, ha nincs egy jó ismerõs fodrászod, fogorvosod, orvosod stb...akkor ne várj csodát. Én még mindig várok a doktornõre, mert így látatlanban is benne bízok a legjobban!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Lány!
Elnézést kérek, hogy még nem tudtam írni, de 2 hétig komolyan beteg voltam, sõt a megszokott gépen sem tudtam dolgozni. Elõtte pedig továbbképzéseken vettem részt (nekem folyamatosan kell tanulni, hogy itt pontos, a legfrissebb kutatási eredmények alapján tudjak tanácsokat adni Önöknek).
Betegen azoknak válaszoltam, igen kis számban, akiknek gyorsan el tudtam olvasni a levelét, és megírtam a választ.
Sajnos abban igaza van, hogy akik régebben írtak, azok hátrébb kerültek a listán, és nehéz megtalálnom azokat a leveleket. De igyekszem.
Örülök, hogy ennyire fontosnak tartják a tanácsaimat, és köszönöm, hogy rákérdeztek erre.
Kérem, küldje el újra a kérdéseit, és azok most biztos elõre kerülnek!


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!

Köszönöm megértõ válaszát, elnézést kérek, nem tudtam, hogy beteg... Õszintén remélem, hogy sikerült meggyógyulnia....

Sajnos oldalt nem találtam meg azt a részt, ahol új üzenetet lehet írni Önnek, remélem itt is megtalálja... Tehát nekem az utóbbi levelekben azt mondta Ön, hogy a HPV-bõl ki lehet gyógyulni... De hogyan? Mi lenne a módszer? Több iso. kúra? Vagy hébehóba iso-t szedni? Vagy másfajta immunerõsítõket? Vagy a szervezetm idõvel magától fogja legyõzni a vírust?

Várom válaszát,

elõre is köszönöm, Egy Lány


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Lány!
Lezártam januárig a levelezést, hisz alig gyõzöm az eddig beérkezett levelekre a válaszokat megírni..., kérem, hogy a privát levelezésre küldje el újra a pontos kérdéseit: info@hpvcentrum.hu

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.