Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-01-10

Tisztelt Doktor nõ!
Tegnap voltam orvosnál és megtudtam, hogy a rákszûrésem eredménye P2 lett. még azt mondta a doki, hogy gyulladást találtak amire nekem és a férjemnek pyassant írt fel, illetve, hogy atyposos sejtelváltozás van. Az nem tudom, hogy HPV fertõzés fenn áll e, mert nem kaptam megfelelõ tájékoztatást. Érdemes lenne máshova is elmennem? Kellene ezen kívül más kezelés is? Mi most szeretnénk második babát azért is lenne ez nagyon fontos.
Válaszát elõre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Csilla


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Csilla!
A gyulladás elleni kezelés után gondolom vissza kell mennie kontrollra.
Ezt viszont csak 8 hét múlva ajánlom, hogy a hám a méhnyakon vissza tudjon nõni. A kezelés alatt nem javaslom a nemi érintkezést, utána pedig a kontrollig próbáljanak óvszerrel védekezni. Ez segíthet mindenfajta fertõzés passzolgatása ellen (baci, vírus stb).
Kérdezze meg elõre, hogy kiadják-e a leletét, és kaphat-e bõvebb tájékoztatást. Ha nemleges a válasz, akkor érdemes felkeresni egy másik orvost.
Addig várjanak még a babavállalással. De a levelébõl ítélve maximum egy ASC-US elváltozása lehet, amit a gyulladás is okozhat, nem biztos hogy emögött HPV fertõzés lenne.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktor Nõ!

Köszönöm szépen válaszát! A következõ alkalommal megpróbálok többet megtudni.
Üdvözlettel: Csilla

Kérdés:

2011-12-12

Jonapot,Gergö vagyok. Van egy másfél éves kapcsolatom, és azutobbi 4 honapba folyamatos petefészek gyulladása van a lánynak. Nállam semmi tünet, voltam vér, vizelet vizsgálaton minden jo. Nem védekezünk. Lehet hogy megcsalt, esetleg hordozo vagyok és azt nem mutatj aki semmi? Válaszát elölre is köszönöm. Üdv.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Gergõ!
Felfázástól is lehet a nõknek petefészek gyulladása.
Sõt ejakulátummal is vihet fel fertõzést a kismedencébe neki.
Javaslom az óvszeres védekezést, amíg meggyógyul, és remélem, hogy barátnõjét kezelik, mert nem jó állandó alhasi fájdalommal élni...
Ha megcsalta volna, akkor valószínûleg Ön is elkapta volna a kórokozókat.



Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-12

Tisztelt Doktornõ!

1,5 éve P2 HPV gyanú az eredményem. Mindig és semmi változás. kétszer szedtem mág isoprinosin tablettán napi 6db. De semmi változás megint ez lett az eredményem. Az orvosom azt mondta 6 hónap múlva újra megnézzük mi a helyzet. de gyógyszert már nem is irt fel. és azt sem mondta hogy ki kell vizsgálni a hpv fajtáját. Mit csináljak? Csináltassam meg ezt a hpv tesztet? vagy várjak megint 6 hónapot akkor már 2 éve phv gyanúmvan.
Elõre is köszönöm a válaszát.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Elõször is P2nél nem szedetjük a gyógyszert, csak, ha citológiai elváltozás is van és mellette kimutattak legalább 1 magas rizikójú HPV-t.
A HPV gyanú nem jelent HPV-fertõzést! Csak HPV-teszt alapján diagnosztizáljuk ezt. Addig sincs tennivaló, amíg a pathológus ASC-US, LSIL, ASC-H, HSIL vagy AGC elváltozást le nem ír, no és a teszt magas rizikójú HPV-t mutat.
HPV-fertõzés esetén óvszeres védekezés javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-10

Tisztelt Doktornõ!
Feleségemnél(41 éves) elmondása szerint HPV vírust találtak a közelmúltban. Részleteket nem hajlandó közölni. Mivel eddig senki mással nem volt "együtt" csak velem, biztossá vált abban, hogy én megcsaltam. A meggyõzõdésévé vált. Ez nem igaz! 1990 tavasza óta,azóta, hogy összejöttünk semmiféle szexuális kapcsolatom nem volt rajta kívül.Mégcsak meg sem csókoltam rajta kívül valaki mást. Nekem nem õ volt az elsõ kapcsolatom, de több, mint 21 éve nem hozhattam haza máshonnan ilyen módon a fertõzést. Állítólag õ sem csalt meg, s ezt én tulajdonképpen el is hiszem. Az utóbbi 8-9 évben csak óvszerrel illetve orálisan szeretkeztünk. Ez utóbbit általában én csináltam, õ csak igen ritkán. Kapcsolatunk, az ilyen és ehhez hasonló vádaskodásainak köszönhetõen az utóbbi idõszakban meglehetõsen ellaposodott. Utoljára 5 hónapja voltunk együtt párszor, de azt megelõzõen további 10 hónap kihagyás volt a szex terén. Azt mondja, hogyha egy szûrés engem most HPV mentesnek találna, az se jelentene semmit, mert az a férfiaknál egy idõ után eltûnik. Feltételezem, hogy az orvosától kapta ezeket az információkat. Nem tudom kihez jár, sajnos nem tudok az orvosával konzultálni. A feleségem kérésem ellenére sem hajlandó megadni a nevét. Most valószínûleg az összes ismerõsünk számára bizonyítottként tálalja ezt a vádat.
Mit tehetnék? Kérem adjon valamilyen tanácsot!
Köszönettel: György


Válasz:


Kedves György!
A HPV-fertõzés megszerzésének leggyakoribb formája valóban a szexuális út, de nem kizárólag!
Sajnos a tudományos kutatások még nem tartanak ott, hogy egyéb fertõzõ forrásokat megnevezzenek, de én magam például már belátom - a sok beteg esetébõl -, hogy pl kozmetikusnál is meg lehet kapni a vírust.
Bõrünk felületén is élnek HPV-k. Már csak a fantáziájukra bízom, hogy azok hogyan kerülhetnek a hüvelybe...
Másik. HPV-teszt mutatta ki a feleségénél a vírust vagy csak a citológia (kenet)? Ez utóbbi csak 50-70%-ban megbízható, a teszt 95%-os. Én ez utóbbiban hiszek. Addig ki sem mondom a fertõzést, amíg a teszt nem pozitív.
Nekem úgy tûnik, hogy felesége alulinformált HPV-fertõzés ügyében.
Van olyan idõs hölgy, aki 15 éve nem él szexuális életet és magas rizikójú HPV-t találtak nála. Fertõzõ forrás? Jó kérdés! 15 éve elhunyt férje? Lehet! Orvosi mûszerek? Lehet. Nem tudjuk.
Kérje meg, hogy írjon nekem, hátha el tudnánk beszélgetni és megnyugtatnám.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-09

Tisztelt doktor nö!
22 éves boldog kapcsolatban élö 1 gyermekes (5éves) anyuka vagyok.juniusban p3 citologiát találtak nálam majd oktoberben p2let de kiderült hogy hpv16 virus van a szervezetembe akor azt monták válalhatok gyereket nem befojásolja minden rendben van !
Most 8 hetes terhes vagyok és azt mondja az orvosom hogy ha megint p3 lesz az eredmény azzonal meg müt
terheseket nem szoktuk megmûteni, csak komolyan rossz kenet eredmény mellett (pl CIN3). Tehát legyen óvatos ez ügyben. Terhesség alatt nagyon ritkán alakul ki daganat, a szülés után pedig a kevésbé jó citológiák is nagy részt normalizálódnak. Kontrollálni kell 3 havonta a méhszáját, és ha biztosan be kell avatkozni, akkor meg kell csinálni a mûtétet.

ez mivel jár? lehet baja a babának ?
a babának nem lesz baja, de koraszülést lehet okozni vele
ha megmütenek és elvetélek akor lehet még gyerekem ?
igen

ha meg mütenek és megmarada baba lesz baja?
nem

és milesz szülés kor befojásolja a mütét?és ha esetleg késöbb lesz mütét mikor már a 7-8-9 honapba vagyok akor mivel fog járni?
lehet koraszülés, de nem feltétlen.
ha most p2 lesz utána még lehet p3 ?
igen

nem lehet terheség esetén más hogy kezelni?azt monta az orvos ha p3 akor nem várhat 7 honapot mert ráká alakulhat mit javasol vettesem el most a babát vagy remény kedjek hogy nem leszz baj?
a fenti válaszaim itt is igazak.

válaszát elöre is köszönöm!!

Kérdés:

2011-12-09

Kedves Doktornõ!

21 éves vagyok. Én idén októberben adattam be magamnak a HPV elleni oltás elsõ injekcióját. És most voltam nõgyógyászati kontrollon 1 hete, ahol az orvosom azt mondta elég csúnya a méhszájam, és javasol egy HPV tesztet.
De elõtte augusztusban voltam szintén citológiai vizsgálaton, akkor még minden rendben volt. Elképzelhetõ hogy az injekció miatt van elváltozás?

Alexandra


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Alexandra!
Az injekció ilyen elváltozást nem okozhat!
Az oltási sort most már érdemes végigcsinálni, hogy hatékony legyen a jövõbeni HPV-fertõzésekkel szemben.
A méhszáj több minden miatt is lehet csúnya (hormonális hatás- antibaby tabletta, gyulladás, fertõzés). Ezt persze meg kell vizsgálni.
Ennek egyik része lehat a HPV-teszt.
Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-08

Tisztelt Doktornõ!

25 éves vagyok (nõ), ez év július 27-én volt az utolsó chemoterápiám Hodgkin-kór miatt.A kezelés ideje alatt (5 hónap) semmi féle fertõzést nem kaptam el,viszont mostani rákszûrés/HPV teszt után magas rizikójú (31) HPV fertõzést állapítottak meg.5 éve 1 állandó partnerem van. Mi a teendõ? miért "csak" most jeletkezett a vírus és nem a chemoterápia alatt,amikor le voltam gyengülve? (csak jövõ héten tud fogadni a nõgyógyász)
Köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A teendõt nem a HPV-teszt, hanem a citológiai eredmény fogja meghatározni.
A vírusnak idõ kell a "rosszalkodáshoz", így csak most mutatta meg magát.
Ha jól van és most nem kap kemot, akkor lehet, hogy a vírust majd az immunrendszere kordában tartja majd. Fél évente kontrollálni kell, persze ez függ, ahogy mondtam a kenet eredményétõl (citológia).
És persze a gyógyszeres (minimum 6 hónapos, kúraszerû) immunerõsítés is szóba jöhet Önnél.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-08

Tisztelet Doktornõ!
Most derült ki, a szûrés alkalmával, hogy HPV vírust találtak nálam. Kérdésem a következõ lenne. Utoljára 2010-ben voltam rákszûrésen, akkor nem találtak semmit, elõtte 2004-ben, akkor is negatív volt a leletem. 2000 óta egyedül élek, azóta nem volt szexuális kapcsolatom. Létezik-e, hogy 11 évig nem volt tünetem, minden eredményem negatív volt, és most egyszer csak kiderül, hogy hordozom a vírust. Ha igen, ez mit jelent?
Válaszát elõre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Most hogy derült ki hogy hordozza a vírust, ha 2010-ben volt utoljára rákszûrésen?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-08

Tisztelt Doktornõ!

Októberben voltam rákszûrésen, az eredmény P2, LSIL (ENYHE)hpv,laphám: ASC, ASC-US. CANDIDA GOMBA.

Mit jelentenek ezek pontosan?
Férjem is elkaphatta a fertõzést, kell valamilyen vizsgálatra mennie? Babát szeretnénk, azzal várnunk kell?

Az orvosom multivitaminok szedését javasolta, Klion kúp használatát és márciusi kontroll vizsgálatot!

Válaszát elõre is köszönöm!

Petra



Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

ASC-US vagy LSIL van a leletén. A kettõ együtt nem lehet.
Van egy gombás fertõzése, ami simán produkálhat HPV gyanút.
Gondolom KLion-D kúrát kap.
Partnerének vannak tünetei (péniszen pirosság, viszketés, hámlás, vagy a húgycsõbõl váladékozás)?
Ha igen, akkor õt is kezelni illik.
Teendõ:
No szex a gyógyulásig, az újabb vizsgálatig!
6 hét múlva vizsgálat Önnek: kenetvétel és az ASCUS mellett ingyenes HPV-teszt.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-07

Tisztelt Doktornõ!
Ha egy férfi elkapja a HPV-t akkor utána egész életében megfertõzhet másokat? Vagy néhány hónap alatt kigyógyul belõle, és utána már nem fertõz?
Tamás


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha körülmetélt, akkor hamarabb megszabadulhat a vírustól, de így is 6 hónap körüli idõt jósolnak erre.
De akár évekig is lehet hordozni, ha oda-vissza passzolgatjuk a partnerünkkel a vírust.
Megoldás: monogám párkapcsolat (bár itt is lehet HPV-fertõzés), egyéb esetben az óvszer erõteljesen ajánlott használata.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2011-12-07

Kedves Doktornõ!

A segítségét a szövettani eredményem értelmezésében kérném.

Diagnózis: Cervicalis Intraepithlialis Neoplasia (L-SIL, HPV Cytopathia)

Makroszkópos leírás:
I.:14X15 mm-es ectocerv. alappal rendelkezõ, mindösszesen 5mm-es magasságú conisatium. Mindkét ajkon szürkés színû granulált területek látszanak. A res.szélt tussal jelöljük, majd a conisatiumot a nyakcsatornával párhuzamosan teljes egészében feldolgozzuk A1-3 jelz.
II.:(cevix):borsnyi nyákos kaparék B jelz.mind
III.:(corpus):babnyi véralvadék C jelz. mind

Mikroszkópos leírás:
A cervixetteljes egészében feldolgozva abban az endocervix területén erodált hámfelszín figyelhetõ meg , emellett az ectocervix területén HPV cytopathias hatások látszanak coilocytosissal. A küldött kaparékok metszetiben a II/B jelû mintában néhány kisebb cervicalis fragmentum látható, az endometriumot reprezentáló mintában véralvadékba ágyazottan néhány kisebb secretios endometrium fragmentum látszik.

Több orvosnak mutattam a fenti eredményt és az egyik rákmegelõzõ állapotnak, míg a másik egyértelmû ráknak "Endocervix in situ carcinomának" nevezte.

Ön szerint melyik orvosnak volt igaza?


Válasz:


Kedves Erdeklodo!
Ebbol a leirasbol csak rakmegelozo allapotra van utalas (LSIL), az is csak citologiai (kenetbol vett anyag). A konizatum szovettani allapotat nem definialja, azaz mindharom minta igazi diagnozisa hianyzik. Az egesz leiras nagyon HIANYOS, nem kelloen reszletes. Es hianyzik a szovettani diagnozis.
Udvozlettel: Dr. Rago Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Doktornõ!
Köszönöm válaszát. A mûtétet végzõ intézményt ismét felkerestem, sajnos nem készült részletesebb szövettan. Sõt mivel a szövettani mintavétel 2005-ben zajlott, a HPV tipizálás sem történt meg. A fenti leletekbõl ezek szerint nem következik, hogy endocervix rákom lenne, hiszen a II/B jelû minta, mely az endocervixet reprezentálná - leírás szerint legalábbis- nem tartamaz rákos sejtet. Nem megnyugtató számomra, hogy bár megtörtént a conisatio, olyan szövetani lelettel rendelkezem, ami semmit sem mond.
Ön mit javasolna ebben a konkrét esetben egy 28 éves gyermekvállalás elõtt álló - évek óta stabil párkapcsolatban élõ nõnek? Elegendõ-e rendszeres cytológiai szûrés?
Elõre is köszönöm válaszát!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, menjen el egy újabb rákszûrésre, ha most aktuális (ha több, mint egy éve volt)!
Sajnos így, hogy nincs szövettani diagnózis nehéz megmondani mi volt. De az LSIL csak egy enyhe laphámváltozást jelölt a kenet alapján. Semmiképp sem rákot.
A szûrésre járni fontos!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.