Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-01-12

Kedves Doktornõ,
a HPV tesztem eredménye az lett, hogy HPV DNS pozitív, de nem azonosítható, vagyis sem magas sem alacsony rizikójú HPV-t nem mutattak ki. Egy ilyen eredménnyel teljesen nyugodt lehetek hogy sem rákot, sem pedig szemölcsöt okozó HPV-m sincs?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Igen, jelen tudasunk szerint az NA tipusu HPV-k nem okoznak rakot, sem szemolcsot. Kontrollra evente azert jarni kell, ugy ahogy a tobbi nonek is javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-12

tisztelt doktornõ!28 éves vagyok 2 éve járok rákszûrésre 2.eredményemet kaptam ma meg ami p3 as nem nagyon értem mirõl van szó de nagyon kétségbe vagyok esve az orvos azt mondta rossz az eredményem de õ nem kíván ebbe belefojni keressek más orvost maga talán tud nekem segíteni leírom az értékeimet:értékelhetõ,vegyes baktérium,p:3,enyhe foku intraepithealis laphám laesio ,hpv,kóros neoplasticus hámelváltozás,hpv tipizálás van rajta x elve teljesen tanácstalan vagyok párommal 3 éve vagyunk eggyütt szeretnénk babát bár már van 1 9 éves kislányom,2. értékem ien most budapestre megyek hátha ott kapok segítséget és magyarázatot mert itt sem gyógyszert sem mást nem kaptam nemtudom számít e de korelõzményembe beletartozhat hogy 3 éve nincs menszeszem csak norcoluttal ezzel a problémámmal szintén nem segítenek nekem ill.2 napja enyhe rózsaszines vér távozik tõllem és érezhetõen fáj a hasam alja lehet a méhszájseb vérzik?szeretném megtudni mi van velem illetve mire számíthatok mi a teendõm köszönettel :krisztina


Válasz:


ezen az oladalon nem szokás válaszolni vagy csak kivételes hölgyeknek válaszol a dr néni vagy mi van világosítsatok már fel


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Krisztina!
FELVILAGOSITOM. Ez a honlap jelenleg ingyenesen mukodik az erdeklodok szamara. Ugy gondolom, hogy ezert szamonkeresre oka nincs!
Szabadidomben, segitesi szandekkal adok tanacsot az arra raszoruloknak.
Sajnos az emberek megszoktak, hogy
1. az interneten mindenhez INGYEN jutnak hozza
2. es elvarjak, hogy ez 1 napon belul meg is tortenjen, kulonben duhosek lesznek.
Mindenkinek tanacsolom, hogy aki nem tud varni, keressen fel egy masik szakembert.

Kerdesere valaszolva:
Nagyon surgosen menjen el egy jo nogyogyaszhoz.
A menzesz kimaradasa, a jelenlegi rozsaszines verzese kivizsgalast igenyel. Normalisan mukodo hormonhaztartas nelkul nem lehet babaja.
A citologiaja egy enyhe foku laphamelvaltozast mutat, ami valoszinuleg egy HPV-fertozes kovetkezmenye. Ezt is kezelni kellene. Javaslom, ha feljon Budapestre, hogy a II. NOI Klinikan jelentkezzen be a HPV-Centrumba.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-12

Tisztelt Doktornõ!
Az elmúlt évek során az évente elvégzett méhnyakrák szûrések P2 eredményt mutattak nálam. Idén bár szintén P2 lett, de emelett leírták, hogy enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio látható és HPV pozitív vagyok (31-es genotípus). 3 hónapig 2 hetes kúrákban Isoprinosint javasoltak, majd 3 hónap múlva kontrollt. Érdeklõdnék, hogy a páromat érdemes-e szûrésre irányítanom, hogy miként csinálják a szûrést a fiúknál és a no sex meddig tartson, vagy azért óvszerrel mehet-e.
Köszönettel, Andi


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Andi!
Teljesen jo kezekben van. Ha kontrollnal meg pozitiv lesz a HPV tesztje, akkor egy ujabb 3 honapos gyogyszerelessel meg kell toldani a kurat. Altalaban 6 honapig szoktuk.
Az ovszeres vedekezest is 6 honapig jvasoljuk. Ha On negativva valik, akkor kell a partner HPV-teszt vizsgalatra kuldeni, hogy az ovszer elhagyhato-e vagy sem. Amig barmelyikuknel HPV-t mutatnak ki, addig javasoljuk a condomot. Persze ez sem ved 100%-ban. A no sex lenne egy esetleges megoldas, de ezt nem lehet mindenkitol elvarni.
A fiuk HPV vizsgalatanal a peniszrol, a makkrol, a makk alatti arokbol, a hugycso nyilasabol (csak a nyilasbol!, nem belenyulva), es akar a herezacskokrol, illetve a vegbelnyilas kornyekerol vesznek sejtkaparekot, amely fajdalmatlan.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-12

Tisztelt Doktornõ !
37 éves vagyok,mirena spirálom van,ritka testi kapcsolatom van,de óvszerrel is védekezem.A Kért HPV szûrésem eredménye a következõ : HPV DNS pozitív,azonban a vizsgált alacsony ( LR ) és magas ( HR )kockázatú típusokat nem tartalmazza.A rákszûrésem eredménye P2 a méhszájam a nõgyógyászom szerint szép.Kérdésem,hogy mit jelent az LR és HR jelölés,valamint van-e valami teendõm ? Korábban ,talán 9-10 éve egyszer már volt pozitív eredményem.Válaszát elõre is köszönöm : Tisztelettel,Krisztina


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

HPV NA tipussal fertozott, de a citologiaja jo. Szerintem nincs teendo. Evente a szokasos szuresre kell jarnia.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-12

Kedves Doktornõ,
nekem válaszolt a HPV n.a. eredményemre.... Válaszait olvasva feltûnt ez a megjegyzése: "Gombas fertozese lehetett, mely HPV-s citologiat tud produkalni". A tüneteim már évek óta megvannak, de hüvelykenetbõl még soha nem tudtak gombát kitenyészteni. Ennek ellenére urológus által javasolt több hónapos Diflucan kúra után sokkal jobban érzem magam. Akkor lehet hogy most is gomba miatt volt HPV pozitív a teszt?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha a HPV-tesztje pozitiv, akkor az azt jelenti, hogy van Onben HPV. Ha csak a citologia ir le HPV gyanut, akkor az teszt hianyaban lehet egy kis gombas fertozes is.
Melyik HPV tipust mutattak ki?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-12

Kedved Doktornõ!Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszát.Megfogadom a tanácsát,biztonság kedvéért elmegyek egy HPV-tesztre.Üdvözlettel: K.-né Erika.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Remelem, minen rendben lesz. A huvelyoblitest pedig erdemes elhagyni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-12

Tisztelt doktor nõ.Páromnál diagnosztizálták a hpv-t.Elmentem nõgyógyászhoz de a nõgyógyász azt mondta amig nincsenek tüneteim nem tudni hogy fertõzött vagyok e.A rákszürésem p1-es lett azaz negativ és azt mondta igy minden rendben van.Párom szed gyógyszert de nekem nem irtak fel semmit.Normális ez?Most akkor én nem vagyok fertõzött?Nem tudom mit csináljak a nemi gondozóban se vizsgáltak meg azt mondták menjek nõgyógyászhoz.4 hónapja vagyok együtt párommal és már akkor voltak tünetei csak nem tudtuk mi az igy éltünk nemi életet akkor biztos elkaptam?Ha nem akkor mennyi idõ mig párom rendbe jön?Nagyon szépen köszönöm elõre is a válaszát.Anett


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A tunetek szemolcsoket jelentenek?
Ha igen, akkor nagy valoszinuseggel On elkapta, csak nem alakult ki elvaltozas. Figyelnie kell majd magat, es szokasosan nogyogyaszati szuresre jarni. De nem feltetlen lesz On is beteg. Ezen kivul nem javaslom a nemi egyuttletet, amig baratjanal el nem mulnak a kinovesek es nem is ujulnak ki 2-3 honapig. Ha ez nem megy, akkor csak ovszerrel szabad egyutt lenni akkor, ha a szemolcs az ovszerrel fedett helyen van.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Igen szemölcsöket jelent.Köszönöm szépen a válaszát.Akkor nekem nem kell szednem semmi gyógyszert?Honnan tudom meg hogy mindenképp fertõzött vagyok?Csak akkor ha már szemölcseim jönnek?És ha párom meggyógyul de én fertõzött vagyok akkor én azt vissza adom neki.Hogy lehet ezt kivédeni?Köszönöm válaszát.Anett


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!



Nem kell szednie gyogyszert! Lehet, hogy On sohasem lesz beteg a virustol, ahogy az emberek tobbsege.
Ha megszeretne tudni hogy fertozott-e, akkor HPV-tesztre kellene kuldeni mintat (mehnyakrol, kulso nemiszervekrol huvelybol).
De nem hiszem, hogy ez esszeru lenne.
Ha szemolcsei lesznek, azokat majd kezelni kell. Ha nem lesznek, akkor a virussal fertozott sejtek kb 2 honap alatt lenonek, lehamlanak a testunkrol.
Ugy vedhetik ki a ping-pong fertozest, hogy a baratja gyogyulasaig csak romantikaznak (no sex). Ez a legtobb, amit megtehetnek.



Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-11

Kedves Doktornõ!

A barátnõmnél rák szürést végeztek.
A citológia és a HPV is pozitív lett nem mondták meg pontosan az erednyét csak annyit közöltek vele hogy korósan rosszak a leletei és visszahívták újabb kenet vételre.
A kérdésem az lenne hogy közös vécé használat útán elkapható- e a vírus fertõzés és gyerekekre mennyire veszélyes ez a betegség?
30 éves a hölgy és már 8 éve egy partnere van a férje.
Ilyen feltétel mellett honnan kaphatta el a vírus fertõzést?

Válaszát elõre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos az, hogy korosan rosszak a leletei, nem igazan definitiv. Nem tudom, pontosan mit jelent. Jo lenne egy diagnozis a leleterol.
Nem tudom, hogy WC-rol ez elkaphato lenne, erre meg nincsenek vizsgalatok. Annyi biztos, hogy hamserules kell hozza. Egeszseges nyalkahartyat es bort nem betegit meg ez a virus. Gyermekekre sem gondolnam, hogy szimplan veszelyt jelentene.
A fertozest elozo vagy mostani kapcsolataibol is elkaphatta. Ahogy elkezdodik a nemi elet, a virus nagyon nagy valoszinuseggel megjelenik.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-11

Tisztelt Doktornõ,
HPV Genoid eredményem: " a mund hpv dns pozitív, azonban a vizsgált alacsony és magas kockázatú hpv típusokat nem tartalmazza"
A szeméremtesten és a hüvely nyílásánál mégis gyakran égetõ, viszketõ érzésem van. Gombára és baktériumra negatívak a leleteim. Ilyen esetben nem segíthetne mégis a savas ecsetelés?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A lelet alapjan HPV NA fertozese van, de az nem okoz egeto erzest. Ecsetelni csak lathato elvaltozast szoktunk.
A tunetei alapjan furcsa, hogy negativ bakteriumra es gombara. Honnan vettek a mintat? Es mint mondtak, hogy milyen terapiat vegezzen a panaszaira?

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-10

Tisztelt Doktornõ! P2-es rákszûrés eredmény,Htp-gyanú mellett,lehet-e rákos elváltozás,komolyabb baj? Mi lehet az oka,hogy új tesztet kért az orvos,már konkrétan Hpv-re szûrve?Kicsit aggódom.Pozitív Hpv-tesz eredmény esetén,mi lehet a következõ lépés?Bár bízom,benne,hogy csak valami gyulladás lesz.Köszönöm válaszát.Erika.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

P2 normal leletet jelent egy szexualisan aktiv no szamara. Nincs rakrol szo. A HPV teszt csak egy riziko faktort fog kimutatni (magas, alacsony vagy NA tipusokat), hogy milyen eselye van, hogy az evek alatt sejtelvaltozas alakuljon ki Onnel. De ez nem feltetlen tortenik meg meg magas rizikoju HPV fertozesnel sem. A virustol 80-90%-ban megszabadul a szervezet. Erre kisebb az esely 40 eves kor felett, mert akkor az immunrendszer mar nem olyan aktiv. Az is lehet, hogy csak egy kis gombas infekcioja van, mely tuneteket nem is produkal.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-10

Tisztelt Doktornõ! December végén,hívott fel a nõgyógyászom,hogy HTP-gyanus az eredményem,a rákszûrés után.Maga a rákszûrés,P2,negatív lett.Azt mondta,ráérek 1 hónap múlva menni,HTP-tesztre.Évente járok szûrésre,azt mondta az orvosom ,lehet hogy csak valami gyulladás,de valami van.Nézzük meg HTP-re.Vizsgálat elõtt hetekig,hetente 3-szór használtam hüvelyöblögetõt,amitõl aztán viszkettem.Az öblítések elhagyása után a kellemetlen tünet magától elmúlt 4-5 nap alatt.Lehetséges,hogy kiöltem a hüvelyem védekezõ képességét és gyulladást okoztam ezzel?Lehet emiatt lett HTP-gyanús a tesztem és nem is a vírustól?40 éves vagyok,boldog házasságban,stresszmentesen,monogám kapcsolatban élünk.2 gyereket szültem,vékony vagyok,sportolok,nem dohányzom.Rákos megbetegedés a családban nem volt.Köszönöm. Üdvözlettel:K-né Erika.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Kedves Erika!
Sajnos nalunk is elterjedt a huvelyoblogetesi szokas, melyet a nemigyogyaszok joggal elleneznek. Hisz mindenfele fertozest lehet vele felvinni a huvelybe, sot akar a petefeszekig!!! Ezert Mindenki szamara javaslom ennek elhagyasat!!!!
Gombas fertozese lehetett a leirtakbol es a korulmenyeibol itelve, mely HPV-s citologiat tud produkali. A tunetei szerencsere elmultak. Megis javaslom 6 het mulva a HPV szurest, csak a biztonsag kedveert.


Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.