Információs oldal a HPV-vírusról

2009. óta feltett kérdések és válaszok a HPV-ről.

A legfrissebb megválaszolt esetek:

Kérdés:

2012-01-17

Tisztelt doktornõ.Azt szeretném kérdezni hogy párom egy éve hpv fertõzött.Kezelik,szedi a gyógyszert a szemölcseire kenõcsöt kap de nem igazán akar elmúlni neki.Az lenne a kérdésem hogy mi kisbabát szeretnénk már nagyon rég óta és hogy ilyen esetben szabad e teherbe esnem.Én úgy tudom nem vagyok fertõzött nekem nincsenek tüneteim.Jelen esetben ha teherbe esek lesz valami baja a picibabának?Köszönöm válaszát.Erika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ha van rajta szemolcs, akkor azzal Ont megfertozheti, ami aterhesseg alatt tuneteket is produkalhat. Ha a szemolcset alacsony rizikoju HPV okozza, akkor Onnel szemolcs jelentkezhet, ha magas rizikoju, akkor rakelotti folyamatot inditha el.
A pici babanak ettol nem lesz baja. Ha teherbe szeretne esni, akkor elotte vegeztessen egy HPV-tesztet, es akkor tudja, honna is indul. A baratjaval pedig akkor erdemes egyutt lennie teherbe eses celjabol, amikor nincs rajta eppen egy szemolcs sem, es gyogyult a hamja.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-17

Kedves Doktornõ! hetek óta olvasom ezt az internetes oldalt és látom mennyire jó tanácsokkal látja el a betegeket de nem gondoltam hogy egyszer nekem is önhöz kell fordulnom. 2011. novemberében méhszájsebbel mûtöttek, elõtte a rákszürésem p2-lett erkkor azt gondoltam hogy ami az állandó gyuladást okozta az meg lett oldva. de rá 2 héttel észrevettem hogy a hüvelyem tele van szemölcsökkel vissz. mentem a dokihoz de azt mondta hogy gyuladás irt kuppot, de ennek a weboldalnak köszönhetõen hogy sokat olvastam a HPV-rõl nem nyugodtam meg igy felkerestem egy másik orvost és õ gyanitja hogy HPV. van ezért csinált egy szürést (napokba jön meg az eredmény) majd savval kezel és isop..gyógyszrt irt, meg c-vit. kérdésem lenne:32 évesen hol szedhettem össze mert azt gondolta hogy esetleg mûtétkor mert a férjemmel 12- éve vagyunk házasok nem csaljuk egymást. a szemölcs pedig meddig tart mert már 2-hete kezeli de még mindig megvan.A mûtét utáni szövettan ez lett de nem értem ?Átmeneti zónába lobos Atypia és HPV infectiora jell. cytomorphológiai eltérések és egy utolsó ön szerint már a mûtétkor is meg volt a HPV-m csak utánna felerõsödhetett..az orvos azt mondta hogy feldell vennem a védõoltást van még ilyen korban értelme? Válaszát ami sokat segithet elõre is köszönöm.tisztelettel:egy aggódó anyuka.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Sajnos lehet, hogy mar HPV fertozott volt a mutetkor, es azt is el tudom kepzelni, hogy a mutet idezte elo (nem szandekosan) a kulso fertozeset. A szemolcsoket el kell tavolitani mindenkepp (egyszerre mindet), szedje a gyogyszert legalabb 3 honapig 2 hetes ciklusokban (3X2 tabletta/nap 2 hetig, majd 2 het szunet, ezt 3x ismetelje), es a gyogyulasig (osszes szemolcs eltunese + 2-3 honap) nem javaslom a szexualis eletet. Az oltast akkor erdemes beadni, ha meggyogyult.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-17

Tisztelt Doktornõ/Doktor Úr!

A testvérem miatt aggódom, ma kapta meg a citológiai eredményét, amely az alábbi lett: Középsúlyos cervicalis displasia.
Azt nem tudja, hogy P hányast kapott, a lapot még nem látta, csak kapott értesítést, hogy menjen vissza az orvoshoz.
Kérem, szíveskedjenek leírni, hogy mi a diagnózis jelentése és mi a következõ lépés? nagyon köszönöm!!!


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Ez CIN2 diagnozist jelent es konizacios indikacio, azaz kismutettel el kell tavolitani a fertozott teruletet. Nagy valoszinuseggel ez egy magas rizikoju HPV fertozes kovetkezmenye, rak elotti allapot, de meg nem sulyos, csak kozepsulyos. Mutet elott es utan (6-8 hettel) is javasolnek egy HPV vizsgalatot, hogy ellenorizzek a mutet sikeresseget. A mutet utan a kovetkezo vizsgalatig nem javasolt szexualis eletet elni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Persze a muteti indikaco fugg a beteg koratol! 25 ev alatt megprobalhatjuk konzervativ kezelessel (6 honapos gyogyszeres terapia, es ovszeres vedekezes) eloszor meggyogyitani a betegseget, es 3 havonta kontrollaljuk a beteget. Ha nem sikerul, csak utana javasoljuk a konizaciot.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-17

Kedves Doktornõ!Köszönöm a válaszát,jelentkezem,ha megvan az eredmény.Tisztelettel:Erika (40 éves)


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

OK, rendben.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-16

Tisztelt Doktornõ!

November végén vették észre a condylomákat (3 pici volt a hüvely bemenetnél). Kaptam rá Wartec ecsetelõt. Ekkor csináltak HPV tesztet is. (pár napjára rá lebetegedtem) Január elején megjött az eredmény, miszerint magas kockázatú HPV-m van. Ekkor megcsinálták a tipizálást is és citologiát. Semmi nem mutatott HPV-re. Akkor el is tûntek a condylomák és 1 hétig elõ se jöttek, csak most, amikor lebetegedtem.
Kérdésem az lenne, hogy akkor most van HPV-m vagy nincs? Érdemes lenne beoltatni magam? Lehet, hogy ha felépülök ismét elmúlnak a szemölcsök?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

A tipizalast es a citologiat, ami negativ volt, a mehnyakrol vett mintabol mutattak ki. Itt nincs fertozese.
A szemolcsben, ami a huvelybemenetnel volt, magas kockazatu HPV-t talaltak. Ha jol ertem a leirasabol a tenyeket.
A ham mely retegeben ott maradt a virus miutan Wartec-kel kezelte, es amikor lebetegedett, a gyengult immunallapot mellett a HPV ujraeledt.
Tehta van HPV-je. Ismet el kell tavolitani a szemolcsoket, es javaslom melle, hogy 3-6 honapig szedjen immunerositot (Isoprinosine-t, 3X2 tabl/nap 2 hetig, majd 2 het szunet, 2 honappal a szemolcsok elmulas utanig szedni.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna


Válasz:


köszönöm a választ. Elõbb vettem észre, mintha vmi lenne a nyelvemen. Ugy néz ki, mint egy fehér pattanás. Nem fáj, nem érzem csak ott van. Az is lehet, hogy szemolcs? És mit tudok vele kedzeni ha az?


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Lehet HPV-s szemolcs, de meg kellene mutatnia egy borgyogyasznak.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-15

Tisztelt Doktornõ! 40 éves vagyok,stabil,boldog ,monogám házasságban élek,2 gyerekem van.1 éve beoltattam magam hpv ellen.Kértem nézzük meg bennem van-e egyáltalán a vírus,mert ha igen,fölöslegesnek érzem az oltást.Nem csinált a nõgyógyászom,tesztet,mondván,a nagyon rejtett vírust lehet ki sem mutatja.Inkább oltsunk,az a biztos.Igaza volt?Mostani rákszûrésem p2,hpv gyanú.Hüvelyöblítést végeztem hónapokig a szûrés elõtt.Az öblögetések után(heti 2) állandóan viszkettem.Az öblítéseket abbahagytam,a viszketés elmúlt magától.Lehet vírusom az oltás ellenére,vagy inkább valamilyen gyulladás,vagy gomba okozza a hpv-gyanut?Válaszát köszönöm.Erika.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Eloszor is! Mindenkinek javaslom, hogy NE vegezzen huvelyoblogetest normal esetben. Csak fertozest indukalhatunk vele, ahogy Onnel is tortent. Ez nekem nagyon gomba gyanus tunet, es lehet, hogy a citologiaja is csak a gomba miatt mutat HPV-t. Az nem volt okos megoldast, hogy HPV-teszt nelkul oltottak Onre, foleg, hogy 40 eves.
Javaslatom. Kovetkezo vizsgalaton, 2-3 honap mulva a citologia mellett kerjen HPV-tesztet is. Ez P2 mellett penzbe fog kerulni, de jo lenne tudni mi ujsag. Addig erdemes egy 7-10 napos huvelyi lactobacillus kupos kurat tartani, ez visszaallitja a normal huvelyflorat.
Ha meglesz 3 honap mulva az eredmenye, akkor szivesen konzultalok Onnel a tovabbiakrol.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-15

Tisztelt doktornõ!

Érdekes problémával küzdök.2011 nyarán pár apró szürkés kis kiütés jelent meg a combom belsõ oldalán, a hüvely és a végbélnyílás között. Nõgyógyászom leecsetelte meg kaptam 3 hónapig Isoprimozint, majd amikor visszamentem h a kiütések nem estek le, közölte h ez mégsem hvp hanem szõrtüszõ gyulladás és fucidin krémet kaptam. Miután továbbra sem történt változás, elmentem egy újabb nõgyógyászhoz aki megvizsgált és közölte h nincs és nem is volt hpv-m, kívül belül rendben vagyok de ötlete sincs mi lehet ez a 4 db kis apró száraz felületû kiütés...nem szaporodik, nem nõ,nem vérzik, nem viszket, nem fáj. Párom nem hiszi el az orvosi diagnózisokat, szerinte igenis hpv-m van. Mit javasolna mit tegyek? 2 orvosi negatív vélemény után ötletem sincs mi lehet ez a pár kis nem múló kiütés..29 éves vagyok,stabil párkapcsolatban élek, utolsó rákszûrésem 2011 májusában volt P2es eredménnyel!
Köszönettel:

Móni


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Javasolnam, hogy menjen el egy borgyogyaszhoz, mert ez az o szakteruletuk. Ok biztos meg tudjak majd mondani, hogy mi a diagnozis. Itt a honlapon a HPV-CEntrumok ablaknal, a ferfi szuro kozpontokat ajanlom, mert ok a mi borgyogyaszaink (fiukat HPV-re, noket-ferfiakat condylomara es egyeb kinovesre vizsgalnak).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-15

Kedves Doktornõ! 3 ève a citològiám mindig p2, azòta szültem csàszàrmetszèssel, majdpedig visszamentem kontrollra, ahol az orvosom levette a kenetete, 2 napja telefonàltam az eredmènyèrt, aho, az asszisztens mondta, h küld receptet postàn(messze van) mert gyulladàsom van, utàna menjek vissza tipizàlàsra! Ezzel nincs is semmi gond, viszont azt olvastam, hogy ha p2-es eredmènnyel felesleges elmenni tipizàlàsra! Igaz ez így, ebben a formàban? A fràsz jött ràm. :( köszönöm a vàlaszt elõe is! A.


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

P2 mellett a nogyogyasz szuksegesnek tarthatja a HPV tipizalast. Ha O javasolja, akkor erdemes megcsinaltatni. Nagy baj nincs, csak biztosan kell tudni, hogy a citologus altal leirt elvaltozasnak mi lehet az oka (gyulladas vagy HPV).

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-13

Tisztelt Doktornõ!
Mostanában olvasgattam a HPV-rõl és megrémültem hogy talán én is megfertõzõdhetek. Monogám kapcsolatban élek, 23 éves vagyok. 1,5 éve élek nemi életet ugyanazzal a partnerrel és a páromnak is csak én voltam az egyetlen. 1 éve fogamzásgátlót szedek így nem használunk óvszert. Nagy esélyem van arra, hogy fertõzött lehetek?


Válasz:


Nagyon kicsi az eselye, hogy fertozott legyen, amennyiben minden ugy van, ahogy leirta.
Udvozlettel: dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-13

Jonapot Judit vagyok 27éves a párommal már rég óta együtt vagyunk szeretnénk kisbabát,de sajnos találtak nálam HPV-virusra utaló jeleket.Azt szeretném kérdezni lehet e még kisbabánk vagy sem lõre is köszönöm


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

Persze,hogy LEHET kisbabaja!

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Kérdés:

2012-01-13

Kedves Doktornõ.

én 37 éves vagyok, nálam tipizálták a HPV-t csak azt nem tudom mit jelen az 52 ez nagyon súlyos??mert nem mondott az orvos semmit csak vetek egy ujjab kenetet,és utána meg látjuk mi lesz.válaszát elõre is köszönöm.
Tisztelettel:Csné Erika


Válasz:


Kedves Érdeklõdõ!

52-es egy magas rizikoju HPV. A citologiai lelettol fugg a teendo es a kezeles.
Ezt gondolom, majd a nogyogyaszaval megbeszelik.

Üdvözlettel: Dr. Ragó Zsuzsanna

Időpontfoglalás

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:*

Üzenet:

Mennyi





A gombra kattintva kérdezhet orvosunktól! Kérdezek az orvostól!


Tekintse meg információs videónkat a HPV-vírusról!

Az oldalt szerkesztette: Dr. Ragó Zsuzsanna
HPV - Centrum tartalomjegyzék
www.hpvcentrum.hu
Adatvédelem és jogi nyilatkozat
Alapitva: 2009. Szöveg felújitva: 2016.